De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Vragen over de Eurocrisis? De NOS zoekt ‘t voor u uit.

Donderdag is een belangrijke dag voor de Europese Unie. Lukt het de Europese regeringsleiders om een oplossing te vinden voor de Griekse schuldencrisis? Hoe voorkomen de regeringsleiders dat de problemen overslaan naar andere Europese landen?

Uiteraard doet de NOS verslag van deze belangrijke top.

Maar daarnaast willen we ook weten wat u belangrijk vindt. Wat zou u vragen aan minister De Jager van Financiën? Wat zou u willen weten van de banken? Welke vragen moet premier Rutte namens u stellen als hij met de andere Europese regeringsleiders rond de tafel zit in Brussel? 

Stuur uw vraag naar de NOS en onze verslaggevers gaan op pad om antwoorden te zoeken. Donderdagochtend hoort u een selectie terug in het NOS Radio 1 Journaal. En u ziet ze op de website, natuurlijk.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


50 reacties op “Vragen over de Eurocrisis? De NOS zoekt ‘t voor u uit.”

 1. Eddy Stam zegt: 19-07-11 om 15:02

  Risicovolle beleggingen vormden de basis van de financiële crisis. De meeste financiele instellingen hebben Griekse posities afgebouwd. Bij de eerdere steunronde argumenteerde Rutte dat we Griekenland moesten helpen om vanuit Nederland belegde spaar en pensioengelden niet in gevaar te brengen. Nu iedereen uit Griekse bonds is gestapt wil Rutte juist dat banken en pensioenfondsen juist weer het omgekeerde door en onze spaarcenten te beleggen in junkbonds. Hoe verklaard hij deze zwalkende lijn?

 2. Bas zegt: 19-07-11 om 15:14

  Ik vraag mij vooral af waarom wij geld naar Griekenland zouden moeten sturen. Griekenland heeft zich de Euro in gefraudeerd, dus medelijden? Ik niet

  Er wordt alleen gesteld dat het welbegrepen eigenbelang is – dan de Grieken laten vallen duurder is als ze niet laten vallen.

  Maar dat wordt nooit onderbouwd. Voor zover ik weet, zit er iets van 3 miljard aan geld van Nederlandse banken en pensioenfondsen, en zou NL meer dan die 3 miljard moeten ophoesten – met het risico dat straks nog eens een paar flappen op tafel moeten komen

  Kortom, leg het eens uit. Dat mag best een avondvullend programma zijn, het hoeft niet in 4 regels

 3. Denker zegt: 19-07-11 om 17:47

  Hoeveel bedraagt de staatsschuld van de respectievelijke lidstaten van de Europese Unie als percentage van het bruto nationaal product wanneer ongedekte verplichtingen zoals pensioenen waar geen kapitaaldekking tegenover staat worden meegeteld?

  Ter verduidelijking: tegenover de verplichting om ambtenarenpensioenen te betalen staat het vermogen van het ABP – kapitaaldekking genoemd. Tegenover de verplichting om AOW te betalen staat niets doordat de premie is gebruikt om de huidige generatie gepensioneerden te betalen – een zogenaamd omslagstelsel. Goedbeschouwd zou er dus een paar honderd miljard bij de Nederlandse staatsschuld moeten worden opgeteld – voldoende om de AOW van kapitaaldekking te voorzien – om een reëel beeld van Nederlands financiële positie te krijgen.

  De meeste landen betalen ook hun ambtenarenpensioenen via een omslagstelsel. Hierdoor is hun financiële positie slechter dan die van Nederland, ook als hun staatsschuld in eerste instantie niet hoger lijkt te zijn. Ik heb dan ook het akelige vermoeden dat als je het op deze manier uitrekent de meeste Europese landen een staatsschuld hebben die hoger is dan het bruto nationaal product en goedbeschouwd failliet zijn.

 4. Als ex “DGA” weet ik als geen ander hoe je afspraken met je bank maakt en naleeft als in een moeilijke periode alle zeilen bijgesteld moesten worden, ik kwam die afspraken na en zo ontstond er vertrouwen.
  Vertrouwen hebben de Grieken stelselmatig gebroken dus is mijn stelling neem het verlies of is er toch willekeur???
  Frauderen beloond volgens deze stelling en de media staat toch ook positief hierin.
  En waarom geen “REFERENDUM” OVER EEN ZO ZWAARWEGENDE ZAAK, heel raar maar de media hoor je hier ook niet over of is er toch in dit land een censuur waardoor je als journalist geen punten kunt scoren en daarom dit maar onbespreekbaar laat.
  Ben benieuwd.

 5. G.B. zegt: 19-07-11 om 18:57

  Met de eerste vraagsteller ben ik wel nieuwsgierig naar het volgende:

  Hoe kan minister de Jager, van dit lekkere kabinet, met droge ogen en zonder stotteren zeggen dat de pensioenfondsen moeten investeren in Griekenland en in andere zwakke broeders in de Euro? Nog geen twee jaar geleden hief de overheid verbolgen de bezwerende vinger naar de fondsen met de woorden: “Gij zult niet risicovol investeren. Daar zijn pensioenfondsen niet voor. Gij zult voor zekerheid gaan”…

 6. willeke zegt: 19-07-11 om 19:13

  Vraag mij af of de gulden ooit weer terug komt en is de euro alleen maar voor de regering ingesteld zodat automatisch de lonen van degene die in de regering zitten verdubbeld werden?? ons is tenslotte niets gevraagd, de euro werd achter in je keel geprakt en je hebt er maar mee te leven…

 7. Bas zegt: 19-07-11 om 20:06

  @ Denker

  Het antwoord op jouw goede vraag zou ook in moeten gaan op de bedrijfspensioenen, denk ik

  Want ook voor bedrijfspensioenen is in de meeste landen geen kapitaaldekking aanwezig. Wordt dat door het bedrijf betaald, dus betaling voor reeds verleende arbeid, met het risico dat het bedrijf dus verdwijnt of wordt dit ook door de overheid overgenomen?

  Dit heeft een gevolg voor de staatsschuld zoals jij die definieerde, maar het alternatief – de pensioenen zijn allerminst zeker en het bedrijfsleven is niet flexibel – is ook relevant voor het inschatten van de economische slagkracht en weerbaarheid van een land

 8. John van Dokkumburg zegt: 19-07-11 om 20:10

  Ben geen voorstander van geld , deze word beschouwd als de hoofdzaak maar voor anderen is het een zwaard in het hart . Bezit is een monopoliespel maar niet een gedeeld, collectief goed !

  Er is met geld geen zuivere waarde te scheppen want het is een abstract gegeven , want geldloos een zuivere gevoel over een onderwerp is de werkelijke waarde . Geld is laf , het bekend ( zegt mij ) dat mijn buitenkant belangrijker is dan de binnenkant omdat het niet uitgaat van iemands sociale functionaliteit danwel het doel van/in hogere leefvorm -dwz vriendschappelijke afstemming – onze ziel in ongedeelde motivering niet vrijmaakt , maar deze energieen onderdrukt . Goed beschouwd is het ziele berekenen (dus de oude tijdsgeest) alleen nodig als er menings verschillen bestaan , elk en een ieder egoistisch onzuivere , weer anderen lagere investeringen als doelen verkiest. Spanning en stress , onredelijkheid , onzedelijk , onmenselijk , onverantwoordelijk , het is allemaal een gevolg van een oncontroleerbare (eigen) waarde .

  Er is hoop , want zodra u het met anderen over het doel van het leven eens bent , en iedereen het eens kan zijn , hoeven we nimmer meer vooruit te rekenen omdat we de nuttige doelen in de toekomst, aan de gemeenschap schenken .

  geld .. is altijd het liggen en zitten op een tweede rang , en denk eens aan schuld en winst en het veranderen van respect tussen mensen , .. hoop dus niet op deze disfunctionaliteit maar roep om de werkelijke waarheden als dé oplossing !

 9. SevenCirkel zegt: 19-07-11 om 20:19

  Betaat er een land op deze wereld (afgezien van een aantal dictaturen in o.a. het midden-oosten), die geen staatsschuld heeft?!?

 10. kwistal zegt: 19-07-11 om 20:36

  Waarom wil men de Euro redden ? Dat zal niet lukken. Wij weten inmiddels dat geld geen waarde heeft, en wordt gemaakt uit het niets.

  http://www.youtube.com/watch?v=oIo7IYVCIXM e.v.a.

 11. erik zegt: 19-07-11 om 22:17

  ik vind dit een heikel punt we moesten eerst een EEG daarna de euro.
  de EEG werd met een snelheid uitgebreid die ze in brussel volgens mij niet meer konden volgen laat staan in Den Haag. Nu staat dan heel nederland op zijn kop omdat ze in denhaag hebben zitten slapen.geen enkele politieke partij uitgezonderd.ik denk dat er maar een oplossing is door de zure appel heen bijten wat het ook kost maar wel gelijk eisen stellen dat elke lidstaat vanaf nu elk jaar een account rappport levert wat gecontroleerd wordt door de europeesche bank daar zal dan wel een wetswijziging voor nodig zijn met een hoop protest van de lidstaten maar das dan jammer

 12. Jack S zegt: 19-07-11 om 22:37

  De NOS zoekt het “voor u” uit…

  Denk zelf niet na!! Ga niet onderzoeken of lezen!!

  De NOS zoekt het al voor ons uit, we hoeven alleen maar te wachten op alle antwoorden…

  Maar, wie stelt er dan de vragen?

 13. Ik vraag mij af wat de regering met al onze belastingbetalingen doet, loonbelasting, btw, etc.
  Waarom waren vroeger de prijzen stabiel, en nu maar blijven stijgen en stijgen.
  Waarom konden we vroeger ziektekosten voor een redelijk bedrag regelen, en waarom dat nu een vermogen moet kosten.
  En wanneer komt de democratie in dit land weer terug; een regering die luistert naar wat de meerderheid van zijn bevolking wil wat betreft munt, economie en politieke macht/EU?

 14. Jack S zegt: 20-07-11 om 05:37

  @SevenCirkel

  Ja, die landen bestaan nog (volgens mij).

  De beste manier om erachter te komen welke landen dat zijn, is de CIA-site gebruiken… Die houden dat namelijk heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel nauwkeurig in de gaten, tis alsof ze er moeite mee hebben (net zoals ze moeite hadden met zo´n 40 verschillende landen de afgelopen 60 jaar -waar inmiddels zoveel miljoenen doden zijn gevallen dat alleen Stalin en Hitler ze nog overtreffen op “het lijstje”)

 15. Ruud zegt: 20-07-11 om 07:12

  Praktisch elk land heeft een staatsschuld.
  Mijn vraag is aan wie? Waar komt al dat geld vandaan dat al die verschillende landen aan schuld hebben?
  Niet aan de banken (blijkbaar), die worden zelf door landen gered.
  Hoe komt het dat die schuld bij veel landen maar op kan blijven lopen (zoals ook hier in Nederland), elk jaar maar weer een enkel(e) procentje(s) erbij, dat hoef ik persoonlijk niet te proberen.
  Waarom kan een land dat wel en schijnt niemand zich daar écht druk over te maken (als je binnen de eurozone maar binnen de 3% blijft)? Maar dat houdt toch ook een keer op, of niet soms?
  Aan wie moet Nederland terugbetalen, aan wie de V.S., Duitsland, enz.??
  Als Griekenland niet terug hoeft te betalen, waarom wij wel, en aan wie?

 16. Bart zegt: 20-07-11 om 07:33

  Slechts enkelen besluiten nu over de beoogde leningen welke o.a. uit pensioenfondsen moeten worden betaald, de ‘inleggers ‘van de betaalde pensioen gelden word in het geheel niets gevraagd, of er met deze mega miljarden leningen niet een nog groter risico zal worden genomen.

  Griekenland is een fijn land om te reizen, maar ik vraag mij af hoe dit volk deze schulden zou kunnen aflossen, met de verkoop van olijven, druiven,groente/ fruit export, strandaccomodatie en hotelboekingen zal men er toch niet zo snel uitkomen.

  De andere nieuwe lidmaatschappen voor de EU roepen ook vraagtegens op, Kroatie ???, wat maakt men daar ( buiten wat kampeer vakantie aanbod) om aanspraak te kunnen maken op subsidies en noodfondsen van de EU.

  Is men zich er van bewust dat de Nederlandse bevolking de meeste schulden ( hoogte van leningen ) heeft per hoofd van de bevolking in Europa ?

 17. kwistal zegt: 20-07-11 om 08:28

  Let op geef de grieken niet de schuld. Onderzoek de credit swaps die de banken uithaalden.

  Wacht niet op de antwoorden van een NOS mannetje die aan de leiband van de Oranjes alles doet om het euro-sprookje te verkondigen. Neem actie:

  Zet je televisie uit.
  Haal je geld van de bank.
  Betaal je schulden.
  Weiger belasting te betalen. Als je loonslaaf bent is dat lastig, betaal de onwettige gemeente belastingen niet.

  De overheid brengt ons allen in gevaar, zet aan tot terrorisme, gebruikt ons geld om illegale oorlogen te steunen/voeren, de honger en armoede in de wereld in stand te houden.

  De overheid vormt de grootste bedreiging voor uw gezondheid, uw veiligheid, uw welvaart uw vrijheid. Dus ga vooral stemmen, oh wat jammer de machthebbers worden niet gekozen.

 18. waarom reageren banken en pensioenfondsen niet in het openbaar op de opdracht van de Jager om verplicht- geheel vrijwillig- geld te lenen aan een land dat op de rand van het faillisement staat? Bang voor de reakties van hun klanten resp.deelnemers en de consequenties daarvan?

 19. Ricardo zegt: 20-07-11 om 10:28

  Mijn vragen aan zowel de heren Rutte als de Jager zouden zijn: wanneer stopt men preken voor eigen parochie en gaat men werken aan een minder politiek en meer economisch fundament onder Euro? Ik denk dan aan een Europese variant van het IMF met dezelfde bevoegdheden die de aanhoudende eigengereidheid van landen met dwingende sancties kan overrulen, inzage heeft in begrotingen en schulden en sancties qua subsidies en stemrecht oplegt waar percentages worden overschreden.

  Hierbij horen een groter garantiefonds en heldere afspraken m.b.t. de deelname van banken. Banken die aan landen in de gevarenzone blijven lenen dienen verplicht te worden zelfstandig alle risico’s te dragen. Het garantiefonds waar zulke landen eventueel bij uit komen kent harde en even criteria als het IMF, maar bij een (bijna) faillisement van een land dient men ook veel sneller te zoeken naar schuldsanering.

  Nederland ‘loopt als een schoothondje’ achter het beleid van mevrouw Merkel aan. Gezien de nauwe economische banden begrijpelijk maar daarmee heb je geen eigen invalshoek en maak je je ook afhankelijk van haar politiek die ook al meer voor de ‘thuismarkt’ is. Het kabinet stelde onlangs nog dat de presentatie van hun kijk op Europa beter kan. Maar is het inmiddels niet zo dat Nederland zichzelf door die inhoudelijke opstelling teveel buiten een inhoudelijke discussie plaatst die respect afdwingt? Wat denkt het kabinet concreet te gaan doen aan het helpen oplossen van de eurocrisis?

 20. Jan Voskamp zegt: 20-07-11 om 10:50

  Het allerbelangrijkste voor de Jager lijkt mij het probleem van de precedentwerking. Dus de volgende vraag:
  Wat men ook bedenkt als “oplossing” voor Griekenland, hoe valt te voorkomen dat dit als precedent gaat werken voor toekomstige gevallen als Portugal, Italie en Spanje?

 21. Louis van Rasten zegt: 20-07-11 om 14:23

  Wat ik totaal niet begrijp is dat men een land als Griekenland niet uit de eurozone zet weliswaar op tijdelijke basis. Het idee is dan om Griekenland haar eigen munteenheid terug te geven zodat het land -dat officieel toch al failliet is- zichzelf economisch weer kan opbouwen tot het moment daar is dat zij weer financieel economisch waardig zijn om deel te kunnen nemen in euroland. Als extra steun zou je hierbij een deel van de schulden moeten kwijtschelden. Een ander voordeel is dat Griekenland -mede door die eigen munteenheid- stukken goedkoper zal worden voor het buitenland wat de export zal doen toenemen alsmede een toename van het aantal toeristen.

  De centrale vraag hierbij is waarom doet Brussel dit niet? Waarom blijven ze onnodig geld pompen in deze bodemloze put en blijven ze eisen stellen voor een terugbetalingsregeling? Een dergelijk systeem zet absoluut geen zoden aan de dijk en heeft alleen als effect dat de Grieken nog onzekerder zullen gaan worden alsmede status de van de beurzen en dit alles zal het vertrouwen in de financiële wereld alleen maar doen kelderen.

 22. Gert-Jan zegt: 20-07-11 om 15:14

  Ik zou aan Minister de Jager willen vragen of Nederland dan wel de EC of EU nog gaat onderzoeken en bepalen wie (personen en instanties) binnen de EU verantwordelijk waren voor het toelaten van landen als Griekenland tot de europese muntunie. Want zij hebben zich in de luren laten laten leggen en je zou mogen verwachten dat bij zulke belangrijke beslissingen over toetreding geen fouten gemaakt worden c.q. wordt ingezien dat zo’n land helemaal niet werkelijk kwalificeert voor toetreding. Dat de EU hierover verantwoording aflegt is essentieel voor het vertrouwen van de burgers en de lidstaten in de EU en de Euro.

 23. De NOS wil u hartelijk bedanken voor alle inzendingen! Luister donderdagochtend naar het Radio 1 Journaal tussen 6:00 tot 9:30. Daarin hoort u compilaties van antwoorden van deskundigen op een aantal van uw vragen. En hou ook nos.nl in de gaten. Ook daar vindt u morgen de antwoorden op een selectie van uw vragen.

 24. Antonie zegt: 20-07-11 om 18:05

  De NRC had ca een half jaar geleden een heel mooi europa kaartje met per land de schuld enz. Dan kun je zien hoe diep een land zich in de schulden heeft gewerkt. Dit overzicht zou hier op de pagina mogen staan.
  Verder zijjn politici toch altijd mooi weer aan het spelen met uiteindelijk ons geld (of wat er van over is).
  Over een paar jaar zijn weer terug bij af. Dan zijn we weer terug in de jaren 30. Crisis volop, geen banen. Een oorlog helpt ook om de schulden af te lossen. Dan loopt de bevolking ook weer in het gareel en vraagt heel weinig loon.
  Je kan je druk maken, veel helpt het niet. Beste is om voedsel en water in te slaan voor barre tijden.

 25. Jan Mark zegt: 20-07-11 om 22:14

  Mijn vraag is: hoe kan een economisch systeem dat uitgaat van infiniete, exponentiële groei (een systeem dat werkt met rente) überhaupt gered worden als we leven op een finiete aarde met finiete grondstoffen?

 26. Cees Bijloos zegt: 20-07-11 om 22:37

  Waarom niet één Agentschap van Financien. Het orgaan binnen de EU dat verantwoordelijk is voor de uitgiften van staatsleningen. Landen die hun zaak op orde hebben lenen dan tegen een lagere rentevoet en zwakke broeders moeten een opslag betalen bij dit Agentschap. De belegger stopt zijn geld in een obligatie met ”staatsgarantie” en heeft keuze uit korte en langere looptijd.Niets nieuws onder de zon zo hebben wij in het verleden via Eurofima (EU spoorwegen) EIB en EGKS al talloze obligaties uitgegeven en er was voldoende belangstelling van beleggers. Duitsland en Nederland zijn misschien wat duurder uit maar uiteindelijk betaald het zich af. Nedereland hoeft niet meer extra bij te dragen.

 27. Subject: De 5 meest fascinerende en grootste gaten van de Wereld!

  De 5 meest fascinerende en grootste gaten van de Wereld!

  1. Kimberley Big Hole – South Africa

  Dit is waarschijnlijk het grootste met de hand gegraven gat. Het is maar liefst 1097 meter diep.
  Er zijn ca. 3 ton aan Diamanten uit dit gat gedolven.

  2. Glory Hole – Monticello Dam, California

  De Glory Hole in de Monticellodam is de grootste afvoerpijp ter wereld.
  Ze voert 5000 m3 water per seconde af. Het gat werkt pas als de
  waterhoogte tot aan de rand is gestegen.

  3.. Great Blue Hole , Belize

  Dit fenomeen ligt ca. 40 km van Belize af.
  Er zijn meerdere blauwe gaten op de wereld, maar geen is er zo betoverend als deze.

  4. De afgrond in Guatemala

  In 2007 ontstond spontaan dit enorm gat.
  12 huizen waren verdwenen en 3 mensen vonden daarbij de dood.

  5. EU-Parlament, Brüssel

  Het Euro-Parlement behoort eveneens tot de grootste gaten van de wereld.
  Jaarlijks verdwijnen daarin Miljarden Euro’s van onze belastinggelden.

 28. helmie zegt: 21-07-11 om 07:49

  als wij onze schulden niet kunnen betalen moeten we ook in de wsnp waarom dan landen niet laat ze ook maar eens voelen wat dat is daar zullen ze zeker wat van leren.want in die wsnp mag je gewoon geen nieuwe schulden maken en de eerste vijf jaar erna ook niet dat is misschien wel de oplossing

 29. John van Dokkumburg zegt: 21-07-11 om 08:05

  @ Kwistal , volgens mij heeft die Youtube video het helemaal verkeerd over de wijze van geld genereren , ik heb er even wat commentaar bijgezet , omdat ik denk dat het op een andere leen manier niet uitvoerbaar kan zijn ( geloof me , de Overheid verkoopt lucht, (is simpel gezegt een vooringenomenheid als zekerheids geloof voor een mooie toekomst) en dit is veel meer dan een bank dat kan )

 30. Frank zegt: 21-07-11 om 08:31

  Een voorstel voor Griekenland.
  Als alle Grieken een spaar-belasting gaan betalen van 50 euro per maand (een lening aan de staat). De burgers krijgen hier 6% rente voor en de lening loop 10 jaar. Dan heeft de burger een goede spaarcent voor de toekomst(6% is een leuke rente) en de staat hoeft maar 6% van plaats 13% rente te betalen. Dat zou de staat 3 miljard euro per jaar opleveren, als er +/- 5miljoen(van de 9miljoen) mensen de spaarbelasting gaan betalen.

 31. Een samenvatting van de antwoorden vindt u via de onderstaande link. Ook de audiofragmenten uit onze radio-uitzending van vanochtend staan erbij: http://nos.nl/artikel/257797-u.....woord.html

 32. Robert zegt: 21-07-11 om 10:23

  Als men de Euro wil redden, betekend dat gewoon dat de landen die het nog kunnen betalen, alles moeten gaan betalen? Ergens moet het geld vandaan komen wat moet worden voldaan! Dan is het toch de vraag of de burgers van die landen dat het waard vinden om de euro(landen) te helpen?

 33. wouter zegt: 21-07-11 om 10:33

  waarom moeten wij griekenland gaan steunen terwijl hier veel wordt bezuinigt op de sociale werkplaatsen kunnen wij niet beter dat geld in deze gehandicapten besteden zodat zij een menswaardig bestaan kunnen houden lijkt mij zinvoller dan het weg te geven aan een land wat met leugens bij de eu is gekomen

 34. Jan Voskamp zegt: 21-07-11 om 10:50

  De heer Jacobs geeft slechts zeer ten dele antwoord op mijn vraag over precedentwerking. Hij zegt wat zou moeten, geeft echter geen antwoord op de vraag hoe men misbruik kan voorkomen. Hij zegt voor Griekenland herstructureren. Voor andere landen een EMF. Maar als herstructureren (onder te gunstige voorwaarden) voor Griekenland nu eens veel gunstiger zou uitpakken, hoe voorkom je dan dat andere landen een beroep doen op dezelfde regeling? En een verwijzing naar een EMF niet accepteren?

 35. paul zegt: 21-07-11 om 11:47

  Het gaat niet om individuele landen, het gaat om beleid, in dit geval jarenlang wanbeleid. Waarom afspreken dat er ieder jaar een begrotingstekort mag zijn? Ieder jaar hoger oplopende schulden en wie mag uiteindelijk de rekening betalen? de belastingbetalers, wij dus.

  Een hardwerkende ondernemer krijgt geen financiering meer als de resultaten over de laatste 3 jaar niet goed genoeg zijn, een failliet land krijgt 120 miljard, waarom? Om een wansysteem overeind te houden en uiteindelijk de rekening toch een keer te betalen, alleen nu even niet.

  Waarom niet afspreken dat de inkomsten de uitgaven moeten dekken, geen oplopende tekorten meer maar afbouw van de schulden met eventueel een buffer voor een tijdelijke overbrugging tot een beleid is aangepast.
  Een eerlijker belastingsysteem, maar bovenal stabiel zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is, ook voor de langere termijn. Geen loze beloften meer om belastingen te verlagen (verkiezingsstunt) en weten dat dit geld ergens anders weer moet worden teruggehaald.

  En stop eens een keer met roepen dat privatisering geld op zal leveren door efficienter werken. Je vult een gat in een begroting op en laat uiteindelijk ook weer de belastingbetaler opdraaien door hogere prijzen en ontslagen werknemers. De “rijke” aandeelhouders eisen immers steeds meer winst.

  Niemand kijkt meer naar de langere termijn, daar kan je politiek niet op scoren. Heeft er uberhaupt nog iemand een visie? Of zijn er al video’s opgenomen voor ons nageslacht met “das haben wir nicht gewust” om te vergezellen met de rekening.

 36. Michael zegt: 21-07-11 om 13:54

  Kunnen we niet beter Griekenland verkopen aan China? China heeft de middelen, de schuld is gelijk vereffend. Voordeel voor Europa is helder, en China kan dan als eigenaar van Griekenland deze als een kolonie van haar gebruiken als douane depot voor de export naar de EU en dus zonder belasting goederen naar de EU exporteren.
  Ongebruikelijke vraagstukken moet men met out of the box oplossen.

 37. henk zegt: 21-07-11 om 19:21

  vraag
  waarom maakt europa en dus alle lidstaten zich zo druk over de schuldenlast?
  Uiteraard is in het algemeen een verkeerde zaak als de unie of de lidstaten een (te) hoge schuld hebben, laat daar geen misverstand over bestaan.

  Echter globaal gezien is oa amerika al veel verder op het gebied van schulden, bijv Californie was enige tijd geleden al failliet.
  Voor zover ik weet is er in amerika niks gebeurt.
  Ander voorbeeld is china die investeren in hun land met geleend (privaat) geld in recordtempo dat leidt tot een torenhoge schuld.
  voor beide landen geldt dat ze te maken hebben met vergrijzing.

  vergrijzing is in dit kader van belang omdat uiteindelijk alle burgers van het betreffende land, resp unie het gelag moet betalen.

 38. Marcel zegt: 21-07-11 om 19:42

  Waarom is de berichtgeving van de NOS zo doorspekt met pro-EU en pro-Euro propaganda? Nederland is door de Euro altijd al slechter af geweest, enkel dat vóór deze ‘crisis’ dat nog onder de radar is gebleven. Ik erger me al jaren aan de propagandistische toon van de media die weigeren het volk uit te leggen hoe ondemocratisch de EU is en hoeveel macht er al van het democratisch gekozen Nederlandse parlement al is getransfereerd naar dat Sovjet-stijl Politburo (Europese Commissie. En aangezien er geen Europees volk bestaat, bestaat er per definitie géén Europese democratie).

  Nederlandse pensioenfondsen bezitten samen activa met een waarde van 130% van ons BBP. In de rest van de Eurozone is dat gemiddelde nog geen 20%. En hoe meer ‘macht’ er naar de ondemocratische EU toe gaat en hoe meer economisch-financieel-fiscaal toezicht en harmonisatie er komt, hoe ongunstiger dat voor Nederland is. EU-beleid is namelijk altijd zowel een slap compromis en een gewogen gemiddelde.

  Enkel de Nederlandse portie in de pensioenfondsen garanderen en dan direct uit de Euro zou zowel beter als goedkoper zijn. Kunnen we zelf weer monetair beleid gaan voeren. De Euro is voor handel totaal niet nodig, Nederland is groot geworden met handel lang voordat de welvaarts- en werkgelegenheidsvernietigende Euro er ooit was.

  Politieke integratie is totaal onwenselijk want niemand behalve de politici wil deze nieuwe Sovjet Unie. De EU is en is altijd ondemocratisch geweest. En net als de Sovjet Unie en Joegoslavie (die andere supranationale van bovenaf opgelegde ondemocratische projecten) zal ook de EU uiteindelijk omvallen, tenzij onze politici pak em beet 20-30% van onze welvaart afpakken om aan oost-Europa te geven (nogmaals: rijkdom wordt geaggregeerd op een gewogen gemiddelde, niet op het hoogste niveau).

 39. Manus zegt: 21-07-11 om 22:33

  Meneer de MP en de Jager,
  Kunt u gelijk even regelen dat ik ook renteverlaging krijg en een deel van mijn hypotheek niet terug hoef te betalen ?
  Jullie spelen met mijn belastinggeld immers !! of zorgen jullie alleen voor jezelf…dat zal wel zo als altijd.

 40. G.B. zegt: 22-07-11 om 15:35

  Het is toch diep treurig, dat mensen die over zoveel geld praten nu niet eens weten of het nu is: 100 milj. van de een plus 50 milj. van de private sector, of 100 milj, in totaal waarin 50 milj. van de private sector.
  Het gaat potjandorie om mijn pensioengeld, dat nu door een wijndrinkende sirtaki-dansende Griek op een terrasje wordt verkwanseld, en de financiele experts weten niet wat ze hebben weggeveven!

  Schandalig.

  NOS: Zoek het eens voor mij uit alstublieft.

 41. Waar om word het geld niet geblokkeert alls met teen op gelost!

 42. Dan zegt: 01-08-11 om 21:57

  Griekenland heeft een schuld van 27000 euro per persoon.
  De VS 44000 euro pp.
  Waarom zijn de VS desondanks toch kredietwaardiger?
  Toch niet vanwege hun wapens?

 43. Tja zegt: 02-08-11 om 09:54

  @Dan

  Ik denk omdat de VS ook een boel meer te “verkopen” heeft dan Griekenland? Zou jij geld lenen aan iemand waarvan je weet dat hij in een kartonnen doos woont, en zonder werk zit, en er eigenlijk ook niet veel meer moeite voor wil doen? Of zou je het lenen aan iemand die naast je woont in een twee-onder-een-kap die je iedere zomer vraagt voor de BBQ en vol ideeen en innovaties zit waar jij misschien ook wel brood in ziet?

 44. Cor zegt: 08-08-11 om 21:39

  Het lijkt mij dat de verlaging van de AAA status naar AA+ door Standard & Poor meer politiek dan financieel geduid kan worden. Wellicht onder invloed van de Tea Party. Die lui zijn in staat om de hele wereld in de ondergang te storten vanwege hun Obamahaat. Waarom arme Amerikanen nog steeds Rep. stemmen is beyond me, Ze stemmen tegen hun eigen belang. In hoeverre is de kans reëel dat spaargelden die we op de bank hebben door al deze crises worden aangetast, zo ongeveer als in de dertiger jaren van de vorige eeuw? Wellicht zinnig om het snel in goud, grond of stenen om te zetten of in dure vakanties omdat het binnenkort toch verdampt, net als de pensioenen.

 45. Ligt het niet gewoon aan het uitblijven van politieke lef? Doen zij niet het geringste om een crisis te voorkomen en zouden ze niet eens dieper moeten gaan om het probleem op te lossen? Voorkomen is immers beter dan genezen.

 46. Jean Claude Trichet, de vertrekkend president van de Europese Centrale Bank, heeft op 4 oktober gezegd dat de Eurocrisis ons grootste probleem is sinds WO II. Er moet dus echt wat gebeuren. Deze crisis maakt of breekt Europa als financieel economisch project. Waarom zouden de burgers van de Eurozone afwachten wat de politici doen ? Er is een hele mooie manier om Europa te maken: teledemocratie. Hoe ? Alle publieke en commerciële tv-zenders van de eurolanden zorgen voor een unieke gezamenlijke tv uitzending die 24 uur duurt en dus niemand kan ontgaan. Elke land zorgt voor een aantal uren tv maar het programma moet op alles zenders steeds zichtbaar zijn. Het is de ideale manier om Europa te tonen als de werkelijkheid die het is. Elk serieus kanaal moet meedoen en tonen hoe de burgers op deze manier hun lot in eigen hand nemen en hun leiders de weg wijzen. Technisch is het mogelijk. John de Mol kan ongetwijfeld een sexy format bedenken en belangrijker: zijn collega’s mobiliseren. Engeland mag wat mij betreft ook mee doen want die kunnen nu eenmaal fantastisch tv maken.

 47. A.Bogusz zegt: 19-11-11 om 16:54

  We horen steeds over de Eurocrisis alsof dat het enige probleem in Europa is. Wanneer horen we weer eens wat meer over de andere, de niet-eurolanden? We hebben gezien dat Estland bijna staatsbankroet was en ziedaar, na een miljardeninjectie met Europees belastinggeld is Estland ineens een voorbeeldland! Over de andere Baltische landen horen we vreemd genoeg niets. In Oost-Europa (dat tegenwoordig Centraal-Europa moet worden genoemd…!?) staat Hongarije voor zijn tweede Staatsbankroet in korte tijd en ook hierover slechts een kort berichtje. Niet zo belangrijk dus?

  Slowakije, dat de Euro heeft ingevoerd (vraag niet wat voor trucjes hiervoor zijn uitgevoerd…, Griekenland laat groeten!) gaat gebukt onder een golf van verhoogde armoede. Diegenen die er economisch van hebben geprofiteerd gaan massaal hun inkopen in Polen doen. Men hoeft slechts de auto-kentekens bij de warenhuizen en bouwmarkten in Polen te tellen om te zien dat hier iets volledig scheef ligt!

  Ja, en dan Polen. Met zijn oh zo pro-Europese minister-president Tusk.

  Een grote stap voor een huizenschilder, van communist en schilder naar liberaal en regeringsleider. Onder zijn ‘beleid’ snelden de staatsschulden naar ongekende hoogte. Geld lenen om gaten in de begroting te vullen lijkt zijn levensmotto te zijn. Zijn ‘oude’ vriendschap met mevrouw Merkel (?) heeft hem daar stevig bij ondersteund en geholpen. Ook het IMF, met tot voor kort nog zijn oude bekende Belka als verantwoordelijke man voor Europa (die mijnheer Belka, die in zijn studententijd onder het communistische bewind de wereld kon bereizen en menig kapitalistische Universiteit bezocht en later als minister-president een chaos achter liet) was erg gul met leningen. Nog kort geleden liet mijnheer Tusk trots weten dat hij 300 miljoen zloty van de EU kreeg! Mijn eerste reactie was: als Tusk nu eens begon met het gratis privé-rijden met zakenauto’s af te schaffen. Vele zakenauto’s hebben nog nooit een zaak van dichtbij gezien, worden daarentegen massaal als boodschappenauto voor het gezin gebruikt en om de buren de ogen uit te steken met een nog grotere en duurdere auto!!!!

  Boodschappen worden door een grote groep Polen het liefst bij Macro-achtige winkels met factuur op kosten van de fiscus verricht. Lekker goedkoop en de fiscus controleert sowieso niet. Die zelfde fiscus, die controle op Zwartwerk als een economische normaliteit ziet waar iedereen van profiteert (uitgezonderd de West-Europese belastingbetaler). En als klap op de vuurpijl woont een zeer groot gedeelte van de Polen met zero woonkosten bij moeders in. Ook hier geen fiscale consequenties.

  Volgens Tusk is Polen een voorbeeld voor de rest van de wereld. Wat corruptie betreft staat het land op een gedeelde eerste plaats in Europa. Een voorbeeld voor Nederland?

  De gehele infrastructuur wordt door Brussel gefinancierd. Een voorbeeld voor Nederland?

  Zo kan je nog heel lang door gaan…….

 48. J.M.O zegt: 13-12-11 om 21:18

  We weten allemaal dat de economie zwakker word, maar is het nodig om waar je ook zappt we doom gepraat horen? Zou het niet beter zijn juist nu naar lichtpuntjes te kijken/zoeken, zodat we met z’n allen de schouders eronder kunnen zetten?
  We hebben positieve denkers nodig, die vooruit kijken en stimuleren, niet blijven hangen als een gebroken plaat.

 49. Het is evident dat de schuldencrisis door corruptie en nataligheid is ontstaan. Daarvan is Griekenland uiteraard het beste voorbeeld. Als je kijkt naar wat Griekenland produceert of exporteert, dan vraag je jezelf af hoe het ooit mogelijk is geweest dat onze leiders (in NL) er mee akkoord zijn gegaan in één economische en politieke unie te werken.
  Een tweede punt; burgers en bedrijven krijgen in Nederland steeds minder snel een lening van de bank. Ook de banken hebben moeite om hiervoor geld aan te wenden. Hoe is het dan mogelijk dat er 110 miljard euro zo snel wordt overgemaakt?

  Dinand
  persoonlijke lening

 50. En zo snel, in plaats van het geld zullen we chips geïmplanteerd. Amerika streeft altijd om dat te doen.

Geef een reactie