De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De schuldencrisis in enige tientallen quotes

Ook dit jaar maakt NOS Nieuws een jaaroverzicht voor de televisie. Een impressie van het nieuwsjaar in zestig minuten. Voor de makers betekent dat: eerst verzamelen, dan keuzes maken, schrappen. Hoe vertel je het beeldverhaal van de Europese schuldencrisis in vier à vijf minuten? Het meeste werk zit in het samenstellen van een groslijst…

Grieks bejaard mannetje: “Ze snijden in onze pensioenen. De helft gaat er van af. Ik kan daar nog geen tien dagen van leven.”
minister Noonan financiën Ierland: “De banken verkeren nog steeds in nood. Allemaal zijn ze afhankelijk van de hulp van de staat en de centrale bank.”
Wellink:  “Het is een heel groot zwart gat geworden, ja, klopt.”
opening Journaal: “Na Griekenland en Ierland is Portugal nu aan de beurt…”
Eva Wiessing: “Vlak voor de belangrijke eurotop besloot het Portugese parlement om de socialistische regering naar huis te sturen. Een overgrote meerderheid stemde tegen de laatste bezuinigingsronde die premier Socrates met Brussel had afgesproken…”
Jose Socrates: “Deze crisis komt op het slechtste moment dat je kunt bedenken.”
visser: “Ik werkte als metselaar in de bouw in Spanje. Drie jaar geleden hield alles daar op.”
“Nu overleef ik als visser. Ik verdien niet veel. Afgelopen maand maar 75 euro.”
vrouw op strand: “Dit is zelfs voor arme mensen geen leven. We zijn alleen maar kruimels aan het tellen.”
“We hebben net genoeg. Dit is geen leven.”
visser: “Ik had een huis, een gezin, een vrouw. Ik ben door de crisis alles kwijtgeraakt.”
Rob Trip: “Europa is zó verdeeld over nieuwe noodsteun aan Griekenland, dat een besluit daarover met zeker een maand is uitgesteld. Dat betekent nog meer onzekerheid over hoe het nu verder moet met Griekenland.”
Sarkozy: “Zowel Frankrijk als Duitsland zijn vastbesloten de stabiliteit van de Euro te verdedigen.”
Rob Trip: “Maar de allerbelangrijkste vraag is nog steeds: ‘Is het einde van de crisis nu in zicht?’”
Grieks parlement: “Tolkas Angelos: ja. Chalkidis Michael: nee.”
Papandreou in parlement: “We zullen er in slagen een moderner Europees land te scheppen. Met deze belofte, de belofte van een nieuw Griekenland, vraag ik om uw steun en vertrouwen.”
Chris Ostendorf: “Ja, miljarden, miljarden, miljarden. Het zegt ons bijna niets meer. Behalve dat we het niet willen betalen. En het tragische van het hele geval is: al die miljarden zullen de Grieken ook niet helpen. Want het zijn miljarden-leningen. Die ze met rente moeten terugbetalen. Dus de financiële problemen van het land worden ondertussen alleen nog maar groter.” “Wat ze nu eigenlijk doen is tijd kopen. Tijd kopen om ondertussen na te denken over echte oplossingen.”
Barroso: “We hadden een geloofwaardig pakket nodig, we hebben een geloofwaardig pakket.”
Spaans Journaal: “Vanwege de marktontwikkelingen heeft de premier besloten zijn vakantie uit te stellen.”
Peter van den Meerschaut: “De werkloosheid is hoog, de economie kwakkelt, beleggers trekken zich terug uit Spanje. Het land verliest het vertrouwen. En dat is terug te zien in de rente die Spanje moet betalen op geld dat het moet lenen op de kapitaalmarkt.”
demonstrant: “Het slaat nergens op dat we regels en belastingen opgelegd krijgen door Europa… …of door een regering waarop we één keer per vier jaar kunnen stemmen.”
Chris Ostendorf: “Dat noodfonds van Europa moet de bevoegdheid krijgen om in te grijpen. Maar Nederland is weer zo zuinig dat vooral Nederland heeft tegengehouden dat dat noodfonds ook echt extra geld krijgt om in te kunnen grijpen. Beleggers die kunnen natuurlijk rekenen. Die rekenen dat na. En die zien dat Europa op dit moment niet in staat is om Spanje en Italië te redden als dat nodig is. En dus hebben we opnieuw een crisis.”
Sacha de Boer: “En het was opnieuw een onrustige dag op de beurzen wereldwijd. Beleggers blijven bezorgd over Italië… (…maar ook over Spanje).”
Berlusconi: “Ons land heeft een stabiel politiek systeem. Samen met de oppositie hebben we in een recordtijd van drie dagen een bezuinigingsplan van tachtig miljard goedgekeurd.”
Sacha de Boer: “Angst voor nieuwe recessie doet beurzen kelderen.” “Goedenavond. Opnieuw zijn veel beurzen vandaag onderuit gegaan. In Amsterdam sloot de AEX-index voor het eerst in twee jaar onder de driehonderdpuntengrens. Beleggers spelen in op de Europese schuldencrisis. En bovendien dreigt de crisis hier in Europa over te slaan van kleine naar grote landen. En is er in Europa veel politieke verdeeldheid over hoe de crisis het beste aan te pakken.” “De Aziatische beurzen sloten diep in het rood.” “In Europa sloten de beurzen voor de vijfde dag op rij met rode cijfers.”
analist BGC Partners Londen “Hier wordt geschiedenis geschreven. We zeggen allemaal: ‘Waar was jij toen Lehman omviel?’ Zo voelt het bijna. Het is nog niet even erg, maar de dalingen die we zien, zijn historisch.”
eurocommissaris Rehn: “De politieke wil om de euro te verdedigen, moet niet onderschat worden.”
Chris Ostendorf: “Het probleem is gewoon dat Europa op dit moment in de zomer eigenlijk niet wordt bestuurd. Angela Merkel, de informele leider van Europa, zij is aan het wandelen in Zuid-Tirol. En Barroso, de formele leider van Europa, die zit op zijn landgoed in Portugal. Ja oké, ze bellen wel met elkaar, maar zijn het dan ondertussen onderling volkomen oneens over wat er moet gebeuren.”
Jeroen Overbeek: “Wereldwijd topoverleg om ergere financiële problemen te voorkomen.” “Goedenavond. Dit weekeinde is er koortsachtig overlegd tussen de wereldleiders over de Amerikaanse en Europese financiële problemen. Want morgen gaan de belangrijkste beurzen weer open en de leiders willen voorkomen dat de koersen verder onderuit gaan.”
Chris Ostendorf: “Inderdaad, op dit moment praat iedereen met iedereen.”
Rob Trip: “Beurzen gaan diep in het rood.”
Rob Trip: (beursgong) “De AEX ging vier-komma-vier procent omlaag, en eindigde op 283 punten. De elfde dag op rij dat de AEX met verlies sloot.”
analist BGC partners: “Dat betekent een grote verandering in rente voor de twee landen, dankzij de ingreep van de ECB.”
Chris Ostendorf: “Het is politiek heel erg omstreden ook wat er op dit moment gebeurt. Je gaat namelijk heel veel macht geven aan die bankiers van de Europese Centrale Bank, terwijl eigenlijk politici de dienst uit moeten maken. (…) Nou dat is eigenlijk het failliet van de Europese ruziepolitiek. Eigenlijk zou je kunnen zeggen: wat Merkel en Rutte niet lukt, lukt die centrale bank wel.”
Trichet: “Alles bijelkaar, en vooral sinds de val van Lehman Brothers, is het de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.”
Sacha de Boer: “Niet minder Europese macht, maar juist meer.” “Frankrijk en Duitsland willen dat Europa veel meer te zeggen krijgt over het financiële beleid van afzonderlijke eurolanden. Bondskanselier Merkel en president Sarkozy van Frankrijk hebben nieuwe voorstellen om de eurocrisis aan te pakken. Zo moet er één Europese economische regering komen. En moet Europa invloed krijgen op de begrotingen van de eurolanden.” “Het is somberheid troef de laatste tijd en daar kan zelfs het weer niets aan veranderen. Iedereen kijkt naar Merkel en Sarkozy, zij nemen het voortouw om uit de schuldencrisis te komen. Volgens beide leiders moet er één economische regering voor de eurolanden komen.”
Sarkozy: “Die economische regering wordt samengesteld uit regeringsleiders. Ze komen twee keer per jaar samen en meer als dat nodig is.”
Sacha de Boer: “En beide leiders hopen dat met deze maatregelen het vertrouwen van de financiële markten teruggewonnen kan worden.”
Chris Ostendorf: “Nederland en Duitsland, die hebben gewoon het drama nodig van die bijna omvallende landen, voordat ze de maatregelen nemen waarvan ze al anderhalf jaar weten dat ze die moeten nemen.”
Sacha de Boer: “De onduidelijkheid over het steunpakket aan Griekenland, en de toekomst van de euro in het algemeen, plus de wereldwijde angst voor een nieuwe recessie, leiden op alle Europese beurzen tot bloedrode cijfers.”
Eva Wiessing: “De financiële markten gaan er zonder meer van uit dat Europa Griekenland gaat opgeven. En dat de enorme berg Griekse staatsschuld voor een groot deel niet wordt terugbetaald.”
Rob Trip: “Beleggers zijn bang dat de Griekse schuldencrisis verder uit de hand gaat lopen en ook andere landen zal meeslepen. Zelfs de vele miljarden die de Europese Centrale Bank in de markt pompt, helpen niet meer.”
Eva Wiessing: “Alle seinen staan op rood op de financiële markten. Beleggers vinden het verontrustend dat het maar niet lukt om het nieuwe reddingsplan voor Griekenland in gang te zetten.”
Sacha de Boer: “Dames en heren, goedenavond. De financiële markten lijken er vandaag weer voorzichtig in te geloven, in de redding van Griekenland. De koersen kropen iets omhoog, in de verwachting dat de Europese leiders deze week toch nog met een nieuwe troef komen.”
Chris Ostendorf: “De banken weten al anderhalf jaar dat de kans bestaat, en zelfs dat de kans groot is, dat Griekenland op den duur failliet gaat.”
Rob Trip: “En dan Italië. Het is snoeihard aangekomen daar. Een vernietigend oordeel van een belangrijke kredietbeoordelaar. Standard & Poor’s. Die heeft geen enkel vertrouwen in de politiek van premier Berlusconi.”
Berlusconi: “Het oordeel van Standard & Poor’s is meer gebaseerd op krentenberichten dan op de werkelijkheid en lijkt te zijn ingegeven door politieke overwegingen.”
Rik: “Beleggers blijven bang dat de wereldeconomie in een nieuwe recessie komt.”
Christine Lagarde: “Er is een weg naar herstel. Hij is smaller dan drie jaar gelden, toen de financiële crisis ons voor ‘t eerst raakte. Maar er is een weg naar herstel.”
Rik: “Als eerste bankpresident van een Euroland zegt Klaas Knot in het Financieele Dagblad datgene dat voor kort niet gezegd mocht worden.” “Ik zeg niet dat Griekenland niet failliet kan gaan.”
Eva/Knot: – “U wist dat u uw woorden op een goudschaaltje moest wegen?” “Ja dat wist ik. Dat wist ik.” – “Lukt dat ook?” “Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer. Ik ben van nature redelijk openhartig. Maar daar zit natuurlijk een grens aan.”
Sacha de Boer: “Kwijtschelden Griekse schulden is serieuze optie.”
Papandreou: “We brengen onze offers en we zullen onze beloften waarmaken.”
Rob Trip: “Zenuwen op de beurs. Een nieuwe week, een nieuwe maand, een nieuw kwartaal. Maar… dezelfde problemen. Nu staat wel vast dat Griekenland z’n beloften niet kan nakomen. De economie vertraagd. De AEX sloot één-komma-zes procent lager op 275,6 punten.”
handelaar: “We hebben een schuldencrisis en een teruglopende economie. Daar komt bij dat bedrijven minder verdienen dan verwacht. Dat zet de markten verder onder druk.”
Eva Wiessing: “Duidelijk is dat het privatiseren van overheidsbedrijven nog nauwelijks gelukt is. Maar in een poging om toch hun uitgaven in te perken, kondigden de Grieken vandaag aan, dat ze dit jaar al beginnen met het ontslaan van tienduizenden ambtenaren.”
Chris Ostendorf: “Of Griekenland wegkomt met de slechte cijfers, dat valt nog te bezien.”
Chris Ostendorf: “Hier zitten eigenlijk zeventien ministers om de tafel. Ze schuiven beleefd het probleem voor zich uit. Eigenlijk weet iedereen precies wat ze niet willen. En als een minister weet wat ‘ie wel wil, dan is een ander het er niet mee eens, dus dat schiet echt niet op. Misschien moet het wel uit een heel andere hoek komen. Bijvoorbeeld vanuit de hoek van Merkel en Sarkozy. Zij gaan aanstaande zondag in Berlijn weer met elkaar praten. Misschien hebben zij een goed idee.”
Rob Trip: “De problemen in de financiële wereld dreigen verder uit de hand te lopen. Zwakke banken en zwakke staten lijken in een soort spiraal naar beneden terecht te zijn gekomen. Banken hebben opnieuw geld nodig, omdat ze dreigen om te vallen. Maar de regeringen die dat geld moeten geven, zitten zelf steeds minder goed bij kas. Amper drie maanden gelden leek de Frans-Belgische bank Dexia helemaal gezond. Maar nu zijn de problemen daar zo groot, dat omvangrijke staatssteun opnieuw noodzakelijk lijkt.”
Didier Reynders minister van financiën België: (…)”Een bescherming van alle spaarders, van alle bedrijven, van alle gezinnen die krediet hebben…”(…)
Trichet: “De reden van het echte probleem voor de financiële stabiliteit van de euro is eenvoudig: Het politieke bestuur was ontoereikend.”
Sacha de Boer: “Occupy WallStreet, occupy Londen, occupy Amsterdam. Wereldwijd zijn mensen de straat opgegaan, in navolging van het protest in New York dat nu al een maand duurt. In honderden steden, in tientallen landen, demonstreerden mensen tegen de hebzucht van de financiële wereld.”
repo Beursplein: “Het is vooral de financiële industrie en alles wat daar mee te maken heeft, waar het vanmiddag mee begon.”
“De competitie en de commercie is het grote vergif van de samenleving.”
“De vorige keer was ik denk vijfendertig jaar terug. Maar nu is het echt weer nodig de straat op te gaan.”
Rob Trip: “In Athene zijn opnieuw rellen uitgebroken tussen demonstranten en de oproerpolitie. Daarbij is een dode gevallen. Tien mensen raakten gewond. Tienduizenden Grieken gingen opnieuw de straat op, om te protesteren tegen nieuwe bezuinigingen.”
minister Schäuble (financiën Duitsland): “De toestand is ernstig. We hebben ‘n grote verantwoordelijkheid, dat weet iedereen. We weten dat de onrust op de financiële markten toeneemt. Dat heeft z’n weerslag op de reële economie. We hebben een verantwoordelijkheid voor Europa, voor de euro en voor alle afzonderlijke landen.”
Chris Ostendorf: “(…dus) over alle belangrijke punten zijn de twee belangrijke landen in Europa het oneens.”
Sacha de Boer: “D’r is eigenlijk maar één echte afspraak: dat er de komende tijd nog veel meer wordt vergaderd.”
Sacha de Boer: “Gaat het dit keer wel lukken, of blijven de eurolanden doormodderen van crisis naar crisis.”
Merkel: “De wereld kijkt toe of Duitsland en Europa bereid en in staat zijn in het uur van de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog hun verantwoordelijkheid te nemen.”
Sacha de Boer: “Chris, de regeringsleiders staan met hun rug tegen de muur. Ze moeten met een resultaat naar buiten komen. Maar, gaat dat lukken?”
Chris Ostendorf: “Nou, als het gewoon handige managers zouden zijn, dan zeker. Want het probleem is duidelijk, dat ligt op tafel. Iedereen is ook overtuigd van de ernst van het probleem. En de oplossingen, die liggen ook voor het grijpen. Die hoef je alleen maar krachtdadig in te voeren. Probleem is alleen: Europese leiders zijn geen onafhankelijke managers. Ze zijn allemaal afhankelijk van een kritisch kiezerspubliek. En die kiezers, die zijn het zat om steeds weer miljoenen, miljarden op te hoesten voor een probleem dat nauwelijks meer uit te leggen is. Als één ding duidelijk is, is het dat alle oplossingen die hier op tafel liggen miljarden zullen gaan kosten.”
Sacha de Boer: “Om vier uur afgelopen nacht zeiden alle zeventien eurolanden ‘ja’ tegen het reddingsplan voor de euro. In de hoop zo het spook van de crisis te verdrijven.”
Papandereou: “Vandaag staat ons land er sterk genoeg voor om een ellendig hoofdstuk af te sluiten.”
Merkel: “We hebben de oorzaken erkend en benoemd en de problemen weer een stap dichterbij een oplossing gebracht.”
Berlusconi: “We hebben afspraken gemaakt en daar nemen we verantwoordelijkheid voor. Italië zal zich nu ook weer aan de afspraken houden, zoals we dat altijd hebben gedaan.”
journalist in persconferentie: “Bent u gerustgesteld, nadat u hem heeft aangehoord?”
Merkel/Sarkozy: …gegniffel…
Chris Ostendorf: “(…) een hefboom. Het gaat er om dat Europa uit zuinigheid gaat proberen om het beschikbare geld in te zetten als een soort garantiefonds. Volgens critici is dat heel gevaarlijk en lijkt het op een soort piramidespel. Maar volgens optimisten is het heel normaal in de financiële wereld om van tien euro honderd euro te maken en ook te geloven dat dat kan.”
Rob Trip: “Griekse bom onder Europees reddingspakket.”
Papandreou: “Dit is de hoogste vorm van democratie. Het is een groots moment van patriotisme. De burgers mogen beslissen. Laten we het laatste woord aan het volk geven.”
Sarkozy: “De aankondiging heeft heel Eropa verrast.”
Jim Tehupuring beleggingsexpert RBS: “Afgelopen week was er natuurlijk de uitkomst van de EU-top. Toen waren we met z’n allen heel positief.” “Alle winst die we hebben bereikt in de afgelopen week, die is alweer verloren gegaan vandaag.”
Barroso: “De consequenties zijn onmogelijk te overzien.”
premier Fillon: “De Grieken moeten ons dus snel in klare taal zeggen of ze bij de euro willen blijven horen.
Merkel: “Voor ons telt daadkracht…”
Griekse voxpop: “Het hangt helemaal af van de vragen. Van mij hoeft Papandreou niet te blijven, als we maar in de euro blijven.” “We moeten niet gaan stemmen, zo’n referendum over zo’n kwestie is bedrog.” “Ik ga nee stemmen. Men heeft nooit onze mening gevraagd. En dus ben ik het er niet mee eens. Het wordt een heel groot nee.” “Natuurlijk moeten we in de euro blijven. Als we weer naar de drachme gaan, is het gebeurt met ons. Dan gaan we ten onder.”
Rob Trip: “Grieks referendum is van de baan.”
Venizelos: “De regering kondigt officieel aan dat we niet doorgaan met het organiseren van een referendum.”
Obama: “Onze belangrijkste taak de komende twee dagen is de financiële crisis hier in Europa op te lossen.”
Merkel: “De euro moet stabiel gehouden worden. We willen dit liever mét Griekenland dan zonder Griekenland bereiken. Maar de opgave om de euro als stabiele munt te behouden is de belangrijkste opdracht waar wij voor staan.”
Sarkozy: “Wij kunnen niet de explosie van de euro accepteren. Want dat zou de explosie van Europa betekenen.”
Rob Trip: “Italiëonder curatele.” “Eigenlijk wisten we het al, maar vanaf vandaag is het officieel. Europa heeft er weer een zorgenkind bij. Italië. Het land komt onder toezicht te staan van het Internationaal Monetair Fonds.”
Sacha de Boer: “Frankrijk gaat honderd miljard extra bezuinigen.” “En Griekenland krijgt regering van nationale eenheid zonder Papandreou.”
premier Fillon: “Samen met de president heb ik slechts een doel: Het beschermen van de Fransen tegen het soort problemen waar sommige Europese landen nu mee kampen.” “Het woord ‘failliet’ is niet langer een abstract begrip.”
Sacha de Boer: “En de zorgen over de economische positie van Frankrijk werden vandaag overschaduwd door de groeiende problemen van Italië. Investeerders vrezen dat italië z’n bestaande schuld, van maar liefst negentienhonderdmiljard euro, niet meer kan afbetalen. En daarom vragen ze een steeds hogere rente. De rente op Italiaanse staatsobligaties steeg tot recordhoogte. (…) En de Griekse premier is al ten onder gegaan in het geweld van de financiële crisis. Hij stapt op om een regering van nationale eenheid mogelijk te maken.”
Wim Bunschoten: “De crisis is premier Papandreou alsnog fataal geworden. Hij stapt op, omdat de oppositie weigerde met hem een regering van nationale eenheid te vormen.”
Sacha de Boer: “Einde premierschap Berlusconi lijkt in zicht.”
Wim Bunschoten: “Zelf wist ‘ie al dat het niet goed zat. Silvio Berlusconi gaat op weg naar een stemming in het parlement. Om daar, zegt ‘ie, de mensen in de ogen te kijken die mij zullen verraden. Verraad of realisme. Met seksschandalen en beschuldigingen van corruptie wist ‘ie altijd weg te komen. Maar nu zijn het de financiële markten die het vertrouwen verliezen in de Italiaanse premier.”

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “De schuldencrisis in enige tientallen quotes”

 1. Goede artikel

 2. John van Dokkumburg zegt: 01-12-11 om 14:05

  Wat als samenvatting geldt is altijd achter het net vissen, en dat is nu meer dan ooit nu ook alweer geweest, niks nieuws aan overzicht dus.

  Ik stel voor om serieus te kijken / film verslag doen over wat jullie fout hebben gedaan alswel te slap in waren , nu en de afgelopen jaren . Pas dan heb je pas weer ruimte voor het serieuse overzicht , wij willen geen verlengstuk zijn van jullie gevoel voor overdrevenheid en entertaiment !
  Ga er maar voor , ontloop eens jullie machinale mode !

 3. Bart zegt: 02-12-11 om 15:15

  Inzichten van een premier der Nederlanden ;

  Jan Peter Balkenend sprak uit in 2009 , na het zuur komt het zoet , met geveinsde glimlach.
  Hij was vergeten toe te voegen c.q. corrigeren : na het zuur komt het zoutzuur ter oplossing van uw economie.
  Vooraf had hij vooral ons op het hart gedrukt ; dit land kan tegen een stootje, en de crisis zal in deze storm aan ons voorbij gaan.

  Deze beste man wist niet dat de banken in Nederland er een totaal zooitje van hadden gemaakt met hun ‘casino beleggingen’en het feestelijk laten verdampen van vele miljarden geld van de burger, en hardwerkende voor hun pensioen.

  Er zijn alleen nog uiterste inspanningen waarneembaar dat de vele miljoenen , miljarden voor onzin investeringen gewoon worden besteed.
  Dit ten gunste van een paar handige lieden in het bedrijfsleven, die werkelijk achter de schermen aan de touwtjes trekken.
  Alle maatregelen van dit beleid werken totaal averechts, en leiden to meer staatsschuld, banenverlies, minder belastinginkomsten voor de schatkist,torenhoge kosten , sociale ontrust en grote ontregelingen in de samenleving.

 4. Bart, Rotterdam zegt: 02-12-11 om 22:33

  Ben het eens met meneer van Dokkumburg, al horen dergelijke samenvattingen/overzichtjes er in deze tijd gewoon ook wel een beetje bij. Maar uw opmerkingen in de tweede alinea treffen m.i. doel. Ik moet de eerste journalist nog de vraag horen stellen als een politicus weer eens over de ouder wordende bevolking “klaagt”: “Was dat in de statistieken al niet duidelijk in de jaren kort na 1945 dan?!” Maar het niveau van de journalistiek in Nederland (nooit erg hoog) stijgt bepaald niet. Vriendelijke groet uit Rotterdam.

 5. peter zegt: 16-12-11 om 11:05

  wat is schuldencrisis?
  mijn visie:burgers betalen altijd teveel voor kwalitatieve slechte waar.
  door prijsafspraken en schimmige deals worden we genept.
  het geld zijn we kwijt en als we erachter komen dat we gefopt zijn,gaan de miljoenenclaims naar de staatskas zonder dat de gedupeerden schadeloos worden gesteld.
  En dan pompt de regering dat geld weer in het volgende projectje dat ons teveel geld gaat kosten en zo is het cirkeltje weer rond.wel blijft er natuurlijk elke keer meer geld aan de stok kleven van de rijke behoeftigen, die ons dus voorliegen en laten betalen voor hun fratsen en zorgvuldig gecoordineerde foutjes.
  dat is schuldencrisis, waarom zou je een restschuld op je hypotheek accepteren als ook je huis wordt afgepakt en per executie wordt verkocht. je leende geld voor een eigen huis en als dat niet werkt geef je het huis terug,thats all.
  trommel 300 man op en sla die deurwaarder en elitepolitie van je erf en pik het niet.
  laat je niet foppen door de self declared wijze heren.
  Keep it simple stupid,KISS my ass

 6. Jan Jansen zegt: 22-12-11 om 14:39

  In de discussie over de huidige economisch crisis word alleen maar gesproken over bezuinigingen. Het zijn vooral de inkomens onder modaal die daarvan pijn ondervinden en soms tot tientallen procenten in inkomen achteruit gaan. Dit leidt tot een vermindering van het te besteden budget zelf en het consumentenvertrouwen; beide niet goed voor de economie en dus leidend tot extra minder belastinginkomsten. De bevolkingsgroepen met een inkomen onder modaal besteden hun hele inkomen immers al aan de economie waarvan een groot deel naar de overheid vloeit via btw-opbrengst, belasting op de winst van de bedrijven en loonbelasting van zijn werkgevers.
  Bezuinigingen die deze groep treffen, leiden tot minder belastinginkomsten en doen zo de bezuiniging gedeeltelijk teniet. Het leidt dus niet tot een oplossing van het probleem, wat nu ook blijkt uit een toename van het begrotingstekort.

  Het enige alternatief is het heffen van meer belasting voor de hogere inkomens.

  De kern van mijn voorstel is om het hoogste belastingtarief van nu 52% variabel maken en te relateren aan het begrotingstekort om zo de begroting sluitend te maken.

  Deze oplossing is effectief, eenvoudig en leid tot een sociaal betere verdeling van de lasten.

  In deze inkomensgroep, ongeveer 25% van de bevolking, zijn de primaire levensbehoeften immers al ruim voldaan zodat een beperking van het budget vooral zal leiden tot minder beleggen, sparen of investeren. Hierover vloeit toch al weinig of geen belasting naar de overheid zodat de negatieve economisch bijwerkingen veel minder zijn dan dan bij de eerdergenoemde groep.
  Het belastingtarief is variabel zodat, wanneer de begroting wel op orde is, het tarief dienovereenkomstig bijgesteld wordt. Het zou zo zelfs onder de 52% kunnen komen.

  Waarom komt dit niet aan de orde in de politiek en de media?
  Is dit de eigen inkomenspolitiek van de betrokkenen zelf ?
  Beschermt de VVD zo zijn eigen stemmers waarvan het meeren afkomstig uit de genoemde 25% van de bevolking om zo opnieuw te kunnen op hun stem?

  Een bezorgde Brabander,

  Jan Jansen
  Sint-Oedenrode

 7. leo sparreboom zegt: 17-05-12 om 11:34

  Dames en heren van parlement en regering: Het woord bezuinigen nooit meer gebruiken. Gebruik liever woorden “lastenverzwaring voor de burger”.
  Bezuinigen zouden jullie moeten doen. De bureaucratisch moloch is een beetje laten afslanken. Ambtenaren, die als zogenaamde managers, een plekje voor zichzelf scheppen en anderen aan onnut werk zetten. Lekker geld uitgeven van anderen en als men tekort komt, het gewoon gaan halen.

 8. Jan Jansen 22-12-11 en Leo Sparrenboom 17-05-12 gaven een bericht welke ik volmondig kan delen.De hogere inkomens worden beschermd door de VVD zij durven niet aan dit geld te komen;want dit gaat hen kiezers kosten.En Leo sprak van de hoge top(eigen vertaling)die het zo wel goed vonden,zij zijn de graaiers en profiteren van de positie die de liberalen vooral de vvd bezit.Bescherming van het grote kapitaal.Waarom gaat de Minister President niet bezuinigen op zij eigen budget aan inkomsten?Terwijl er nog een riante onkostenvergoeding voor hem bestaat?En al die ministers-staatssecretarissen-Tweede kamerleden.Laat hen nu eens 10% per die volle vier regeerjaren minder ontvangen.Volbreng dit met minder auto*s met eigen schauffeurs en minder reizen naar het buitenland,pas als dit echt voor Nederland winst op kan leveren.Maar geen snoepreisjes meer.En slechts nog 6 maanden wachtgeld als men eruit stapt.Reken maar eens uit wat een bedrag dit zou zijn.En de belasting omhoog voor allen die meer dan een miljoen ontvangen,naar een kleine 75%.Minder veel minder ambtenaren op de afdelingen van de ministeries.Laat dit ook eens in de tweede kamer aan de orde komen.Men pakt de kleine middenstanders-zzp-ers en de minderheden als de ouderen aan,ga nu eens snijden in eigen vlees,misschien juicht Marianne Thieme dit wel toe .(grapje Marianne)Lourenssen John 07-10-2012 20.11uur.

Geef een reactie