De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Lenen, lenen, oversluiten en weer lenen, lenen.

‘Mijnheer, u heeft een krediet en wij kunnen u daar mee helpen’, Onlangs is mijn vader benaderd door iemand die wist wie hij was en waar hij woonde en meende te weten dat hij een krediet had. Het werd een kort gesprek, want mijn vader heeft geen lening en heeft dus ook geen reden om die onder te brengen bij een andere kredietverlener. Dit blijkt veel vaker te gebeuren. Vooral ouderen en mensen met schulden worden ‘s avonds gebeld door callcentra die een veel lagere rente kunnen aanbieden, maar dan knopen ze er wel een verzekering aan vast, die een klant niet nodig heeft, maar waar hij wel voor betaalt. Uiteindelijk is de klant duurder uit.
Hoe weten die bedrijven zoveel over ons? In de praktijk blijken er lijsten rond te gaan, ‘koude, lauwe en warme’ lijsten. Lijsten met adressen van mensen met schulden, lijsten van adressen van mensen boven de zeventig. Die lijsten zijn geld waard, want je kunt dan op z’n minst suggereren dat je al een relatie hebt met de persoon die de telefoon opneemt; ‘Mijnheer, u heeft een krediet en wij kunnen u daar mee helpen.’
Bent u wel eens gebeld, kent u deze bedrijven? Reacties: gert-jan.dennekamp@nos.nl

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Lenen, lenen, oversluiten en weer lenen, lenen.”

 1. Vannacht hoorde ik voor het eerst een nachtprogramma op radio 1 van de NOS, het gaat om mensen die bellen met vragen en/of antwoorden.
  Een meneer maakte zich druk over het aantal telefoontjes die hem treffen, vooral in de avonduren van callcentra met de meest vreemde mededelingen en vragen aan hem.
  Iemand belde terug om te reageren op de boven genoemde meneer, hij wilde deze laten weten dat er een belangrijke website bestaat die het bezoeken waard is. De website heet, http://www.megasupernieuws.nl , hier kunnen mensen terecht met mededelingen/vragen die hen bezig houden, vanuit situaties waarbij men zich afvraagt of iets wettelijk is toegestaan of niet. De site blijkt een veel bezochte plek te zijn door allerlei mensen. Ook veel mensen die voortdurend ongewenst gebeld worden. Ik heb geen idee wie achter deze website zit, maar voor diegenen die belangstelling hebben……….

 2. Bart zegt: 24-02-12 om 18:33

  Er blijkt in Nederland een “grijs circuit ” te zijn van het uitwisslen van bank- verzekerings, en / of crediet verstrekkers.

  Naar mijn mening is dit allemaal een plicht tot geheimhouding van clientengegevens.

  Bij ontvangst destijds van een “gouden handdruk ” in 1998, werd er enige dagen daarna gebeld door z.g.. belggers van inmiddels op de fles gegane Belgische financiele organisatie.

  Het z.g. doortastende van de verkopende man, werd direct de nek omgedraaid,
  Het bedrag is door mij gewoon bij een bekende Nederlandse bank ondergebracht .

  Later in de loop der jaren bleek hoe groot de schade voor particulieren is geweest, mensen die tot aan hun dood in de schulden moeten leven, door het z.g. aandelen kopen door leningen aan te gaan, welke ook bij dalende koersen moeten worden aangevuld, dus ook met alweer geleend geld, of onderpanden van een huis.

  Het ministerie van financien vindt dit helemaal niet erg, er zijn immers inkomsten voor de schatkist uit deze grote ongecontroleerde zwendelpratijken, en dan is het altijd goed !

  Nederlanders hebben per hoofd van de bevolking de meeste schulden , t.o.v ander landen.

 3. Beste Anouk, die website is van mij. en ik begrijp dat er veel behoefte is om klachten over dit en dat te plaatsen, daarom zal ik hier gehoor aan geven en een nieuw item toevoegen los van de posts die ik zelf plaats. waar mensen hun beklag kunnen doen om zo meer erkendheid te krijgen en dan maar hopen dat het probleem ook op hoger niveau wordt aangepakt. Ik zal het in het menu boven als laatste item toevoegen onder klachen op alles :)

 4. Peter zegt: 24-02-12 om 20:41

  Hierop is maar 1 reactie gepast: de medewerker van het callcentre duidelijk maken dat het niet persoonlijk is maar dat zijn werkgever een maffiaclub is waar je NIETS mee te maken wenst te hebben. Zat van dit soort telefoontjes gehad en ben er helemaal klaar mee. Ergste is nog dat ik reeds een half jaar in het bel-me-niet-register sta, maar sindsdien nog zeker 3 telefoontjes heb gehad van allerhande loopjongens van witteboordscriminelen.

  Gewoon alleen nummers met een beller-ID aannemen, want dan filter je callcentra er per definitie uit.

 5. peter zegt: 25-02-12 om 11:39

  dom,dommer ,domst.
  allemaal hebben,hebben en nog meer willen.
  het leven draait toch echt niet om luxe of bezittingen.
  jullie zijn gehersenspoeld.
  90 procent van alle consumtieartikelen zijn totaal overbodig,nutteloos en simpelweg milieuvervuilend.
  maar ja,als de buren het ook hebben,dan…..

  rekensommetjes doen mij verder niets, mentaliteit wel.
  zolang wij troep blijven kopen maken we de verkeerde mensen rijk, die dan in hun idee worden bevestigd dat het zo hoort en dan proberen ze of men de inferieure kwaliteit ook accepteren en jawel hoor,de schaapjes gaan gewoon weer over de dam.
  alle economielikkers leven in een schijnwereld en het is te hopen voor hun dat er niets zal veranderen.
  het zou wel lullig zijn als ze bij de voedselbank gaan aankloppen met een maandinkomen van 4000 euro.
  succes

 6. Bas zegt: 26-02-12 om 12:43

  Je zou bijna gaan hopen dat iemand zegt ‘laat maar iemand komen’ en dan op die persoon al de aanzweige frustraties over de financiële maffia uitleeft.

 7. John zegt: 01-03-12 om 12:30

  Zeker Bart een ¨grijs circuit¨ zeker…..

  Zwart en grijs ja….zéker….Nederland heeft geen maffia omdat de
  regering de maffia is en die laten geen andere maffia toe.

  Grijs corruptie zwart en fraude list en bedrog die dingen hebben wij niet
  in Nederland zeker niet wij zijn netjes.

  Een minister rechter of hoofdredacteur zou nooit geld aannemen.
  Wij zijn netjes en gaan netjes ten onder.
  Zonder te klagen niemand durft !

  Nederland….rijk door diefstal.

  johnvanprooijen7@gmail.com

 8. Rob zegt: 05-03-12 om 15:11

  Onze regering doet niets anders, het leent constant geld en lost deze weer af met rente met nog meer geleend geld. Telkens moet er meer geleend worden, het ergste is dat ze deze kosten op ons verhalen in de vorm van allerlei belastingen. Want voor staatsleningen staan we allemaal borg voor, volgens de wet. Maar er wordt nooit uitgelegd waar voor ze deze lening nodig hebben. Daar hebben wij burgers geen inzage van. We mogen eens in de 4 jaar stemmen, aan wie we ons mandaat geven, maar al zou niet eens je eigen mandaat weggeven, toch wordt er over je beslist of je er mee eens bent of niet.

 9. Klaas Knot hamert op onze kredietwaardigheid en het vertrouwen dat de financiele markten in Nederland moeten hebben en dit wordt braaf en instemmend overgenomen. Waar is het geluid dat aangeeft hoeveel vertrouwen wij in de financiele markten moeten hebben? In de economie? Welke economie? Wier economie? We zijn van leiderschapsdenken aan het overstappen naar volgersdenken en vrije keuze wie wij willen volgen op welke punten, zodat het canvas van de sociale werkelijkheid haastig verandert van machts-afstand (elite) naar onafhankelijke bevestiging. De sociale media maken dit mogelijk. “Oppositie in moeilijke fase!” Zo iemand moet je toch volgen niet om zijn leiderschap maar om jouw volgerschap, uit eigen vrije keuze.

 10. Frans zegt: 30-04-12 om 21:47

  Ik begrijp er helemaal niets meer van. Lenen en jezelf dus in de schulden steken wordt steeds aantrekkelijker met die dalende rente. Steeds meer mensen komen in de problemen door (leen)schulden die ze niet terug kunnen betalen. Waarom doet de ECB de rente niet flink omhoog zodat sparen eindelijk eens profijtelijk wordt, en het werkelijk rendement eindelijk eens boven de 4% komt (waar de Belastingdienst gemakshalve van uit gaat). Een heleboel mensen zijn teruggeschrokken van beleggen gezien de barre resultaten van de laatste jaren. Of mogen alleen de overheden en bedrijven zich voor een kopie in de schulden steken, maar geldt voor de spaarzame burger dat hij zijn geld moet uitgeven aan apparaten die hij niet echt nodig heeft om de economie (lees: middenstand) te stimuleren?!

Geef een reactie