De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wat betekent het regeerakkoord voor u?

Sinds de presentatie van het regeerakkoord van het kabinet Rutte-II buitelen de koopkrachtplaatjes over elkaar heen. Er is veel onduidelijkheid over de precieze gevolgen van de kabinetsplannen. De inkomensafhankelijke zorgpremie lijkt nu van de baan, maar waarschijnlijk wordt die maatregel vervangen door een verhoging van de belasting. Hoe dan ook, de kabinetsmaatregelen zullen gevolgen hebben voor de portemonnee van miljoenen huishoudens.

Wij zijn benieuwd hoe u omgaat met de aangekondigde maatregelen. Bent u al gaan uitrekenen wat het mogelijk betekent voor uw situatie? Verwacht u er op achteruit te gaan, of misschien juist vooruit? Bent u hierdoor plannen aan het maken om iets te doen aan uw uitgaven of inkomsten? Voor onze uitzendingen en de website zijn we op zoek naar uw verhaal, dus mail naar koopkracht@nos.nl.

Update (maandag 11:42)
Via dit blog en het mailadres hebben wij inmiddels bijna honderd reacties gekregen. Ze maken duidelijk dat er veel onzekerheid is over de plannen van het kabinet-Rutte II. Veel verschillende besluiten worden aangehaald en er zijn mensen die aangeven dat een opeenstapeling van maatregelen op hen van toepassing is.

Zo vreest de gehandicapte Rene Saat voor een grote achteruitgang van zijn koopkracht. Hij noemt meerdere maatregelen die zorgen voor een stijging van zijn zorguitgaven: “Daar boven op hogere huren, hogere belastingen en wat er nog verder komt. Globaal zal dat ons zeker 250 tot 300 euro per maand schelen. Dat is dan ongeveer 9% koopkrachtverlies”.

Ineke en haar man zijn na dertig jaar hun baan kwijtgeraakt. Over de ww-plannen van het nieuwe kabinet zegt ze: “[die] zouden voor ons betekenen dat wij ons huis moeten verkopen maar aan wie? In onze straat staan huizen al bijna 4 jaar te koop en deze verkopers vragen geen hoofdprijs. Het is zuur om als oud vuil door dit kabinet te worden gezien terwijl wij wel 30 jaar premie hebben betaald.”

Janse meldt: “Doorwerken tot 66/67 jaar een belachelijke maatregel met deze (stijgende) werkloosheid, geef jongeren een kans om te werken.”

Het kabinet heeft inmiddels nieuwe plannen naar het Centraal Planbureau gestuurd om te worden doorgerekend. Naar verwachting later vandaag licht premier Rutte de uitkomsten daarvan toe.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


93 reacties op “Wat betekent het regeerakkoord voor u?”

 1. yvonne zegt: 09-11-12 om 12:50

  we gaan er niet op vooruit maar achteruit ik met een wajong en sw kan nu al moelijk rond komen en het ga alleen maar erger worden .
  kijk dat er bezuinigt moet worden snap ik maar haal het niet vanuit de mensen die het nu al moeilijk hebben er gaan denk ik zowel armoede krijgen ,we leven in ned democraties en social en we hebben wat voor elkaar over maar daar lijk het niet op .
  de zorg ga als het zo door gaat alleen maar voor de rijken gelden dat werk niet denk ik.
  ik wil er wel over mee nadenken maar dat vragen ze niet ik wens ieder veel sterkte toe

 2. Novak zegt: 09-11-12 om 13:33

  Antwoord op de vraag: Vooralsnog kiezersbedrog, vooralsnog geen nieuwe stem meer op de VVD en een serieuze overweging om Nederland de rug toe te keren. Ik heb gestudeerd, studieschuld opgebouwd om een leuke baan te hebben, hard te werken en degelijk te verdienen, daar heb ik de flierefluitmentaliteit en vrijheid in mijn jeugd voor opgegeven. Daarom wil ik nu duidelijk meer verdienen als doorsnee, als dat middels respect en hard werken niet in NL kan dan elders wel, simpel!

 3. Kerkman zegt: 09-11-12 om 13:44

  Bezuinigen, wie bezuinigd, en wat word er bezuinigd en het belangrijkste voor wie.

  Ik zou zeggen stop met deze poppenkast, ik hoor over belangrijke beslissingen die genomen moeten worden, sinds deze politieke poppenkast er is, is jan met de pet er nog nooit beter van geworden, het land is leeggetrokken, de politieke acteurs hebben de zakken gevuld en hun zaken vriendjes idem dito. HET WORD TIJD DEZE POLITIEKE POPPENKAST TE ONTMANTELEN, of is het de bedoeling om moederaarde en alles erop nog meer te vernietigen. Mensen word wakker uit deze illusie.

 4. saspeet zegt: 09-11-12 om 13:51

  men zit klem.

  wij zijn de gevangenen die bij goed gedrag een raampje in de cel mogen van 10×10 cm, om dit te behouden doen we alles, zolang we de zon maar kunnen zien.
  de vraag waarom wij gevangen zijn, speelt dan al lang niet meer en we zijn vooral gefocused op de verworvenheden.

  dit is het spel van brood en spelen , bedacht door de rijke mensen die ons in hun poppentheater laten optreden voor eigen vermaak.

  wij zijn gladiatoren met de gesteldheid van een krijgsgevangene, noem het de ratrace of wat je wil, ik noem het onderdukking met voorbedachte rade.

 5. RWN zegt: 09-11-12 om 13:52

  Ik ben gisteren tijdens de uitzending van Nieuwsuur erg geschrokken voor de plannen over de woningmarkt voor starters. Ik werk fulltime maar heb een tijdelijk contract tot begin 2014 en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn een vast contract wordt. Want waar wordt er nu niet bezuinigt? Mijn vriendin is al sinds 2010 opzoek naar werk. Ook in haar vakgebied gaat het slecht en zoeken ze mensen van 20 jaar met 25 jaar werkervaring. Of terwijl iedere brief die ze verstuurd komt terug met de reactie dat ze te weinig ervaring heeft. Zij werkt nu al ongeveer drie jaar met allemaal ondoorzichtige payrol contracten. Want je wil immers wel aan het werk blijven. Maar ook geen uitzicht op een vast contract.

  Voor ons houdt dit in dat wij niet hoeven aan te kloppen bij een hypotheekverstrekker. Want het risico is wel erg hoog voor hen.

  We wonen nu in een kleine sociale huurwoning. Uiteraard denken wij aan de toekomst en willen wel iets groter wonen. Maar voor een nieuwe sociale huurwoning komen wij niet meer in aanmerking omdat we daar teveel voor verdienen. Ook de huidige huurprijs gaat aanzienlijk stijgen. Particuliere woningen zijn bijna niet te krijgen en ook niet te betalen. En een koopwoning zit er ook niet in. Dus wat nu?

 6. Bram Loman zegt: 09-11-12 om 13:56

  Het lijkt toch op paniekvoetbal? Had Rutte niet kunnen bedenken dat hij de VVD-beginselen met voeten trad? Zijn bedenkingen tegen links vóór de verkiezingen verdwenen als sneeuw voor de zon en Wim Kan zou hebben gezegd : ‘Hij maakte geen buiging naar links en niet naar rechts, maar ging gewoon door de knieën’ (Voor Samsom in dit geval)

 7. Tessel zegt: 09-11-12 om 14:01

  Wij hebben een landbouwbedrijf, maar we hebben geen minister of zelfs maar een staatssecretaris van landbouw meer.
  Toch zorgen wij voor de voedselvoorziening in dit land. Of eten ze hier niet meer drie keer per dag?
  Wat wij gaan merken: kostenstijging omdat de BTW is verhoogd, de rode gasolie wordt afgeschaft, bijna 20% stijging van kosten van brandstof voor trekkers en machines, onze verzekeringen worden 10 % duurder, het wordt veel moeilijker onze kinderen te laten studeren omdat de basisbeurs wordt afgeschaft, hoe het uitpakt met de zorgpremie weten we nog niet, dat zou voor ons meevallen omdat we toch weinig verdienen, maar dat staat nu weer op losse schroeven, de EHS wordt toch helemaal uitgevoerd, daardoor wordt goede landbouwgrond schaarser en dus duurder, de claim van de natuur op landbouwgrond is al enorm.
  Net als voor iedereen is het totaalplaatje er voor ons nog niet, maar het is wel zorgelijk, ook al omdat niemand zich verdiept in de gevolgen van de bezuinigingen op het midden- en kleinbedrijf in het algemeen. Wij zijn vaak een vergeten groep (het gaat alleen maar over werknemers) terwijl onze gezamenlijke bijdrage aan dit land enorm groot is. Wie is er in Den Haag voor de kleine ondernemers?

 8. Mimoun zegt: 09-11-12 om 14:12

  Los van de verhalen die de politici vertellen en allerlei sites met verschillende berekeningen, denk ik dat we op vooruit gaan. Alleen nu lees ik dat ze toch aan het praten zijn over de zorgpremie. Daar zouden we met alles tweeverdieners met salaris onder modaal van profiteren. Jammer als dat gebeurt. Tegenover de Hypotheekrente en de kinderbijslag, zou t fijn zijn iets goed te kunnen maken met de zorgpremie..

 9. E.Smit zegt: 09-11-12 om 14:35

  Eerlijk delen, mooie kreet, maar vooral gebruikt door mensen die meer willen ontvangen.
  Belachelijk om allerlei zaken inkomensafhankelijk te maken, zorgpremie, wonen, straks moet ik bij de bakker ook meer voor een brood betalen omdat ons inkomen hoger is dan dat van de buurman!
  Met belastingverhoging en eventueel verhoging belastingvrije voet kan ik leven, nivelleren moet niet inhouden de hogere inkomens minder, maar de lagere inkomens meer.

 10. Bart zegt: 09-11-12 om 15:03

  Er blijkt dus geen regeringsakkoord te zijn !
  De vreugde dans van een kirrende van plezier meneer Spekman , blijkt helemaal met zijn nivelleren is een feest ,fake te zijn..

  De VVD had een ander zware afspraak binnen het akkoord, ( wat de media mij moet doen geloven ) het streng controleren van uitkerings gerechtigden wat per 1 jan. 2013 zal ingaan.
  Dus het wachten is op ‘overval commando’s die ‘s -nachts de woningen van de willekeurige gewone burger binnenvallen, en bejaarden.
  ( een beetje 40 er jaren sentimenten )
  De gehele ‘ achterban ‘van de PVDA heeft hier inmiddels mee ingestemd , evenals de krant van de wakkere Nederlanders.
  Die laatste weet uit het verleden hoe je dit soort zaken grondig moet aanpakken.

 11. catch22 zegt: 09-11-12 om 15:23

  Inkomen 58.000, alleenstaand, 2 kinderen, IVA uitkering (onderdeel WIA) en aanvulling PGGM, chronisch ziek.

  Per saldo (incl bel. voordeel ) 1500 euro extra zorgpremie, 600 euro aan schoolboeken (2 kinderen), 400 euro minder compensatie chronisch zieken, 400 euro meer eigen risico zorg (wat ik zeker zal moeten betalen), verlaging kinderbijslag cica 640 per jaar.
  Btw ed laat ik nog buiten beschouwing en ik heb geen hypotheek. Ook de waarschijnlijke verlaging van de aanvulling PGGM agv te lage dekkingsgraad is hier bij nog niet meegenomen.

  Ik ga er 9% netto op achteruit, ongeveer een heel maand salaris netto per jaar, excl de maatregelen die ik nog niet heb meegenomen (zie hiervoor)

 12. Rob zegt: 09-11-12 om 15:30

  Deze regering is niet aangesloten op de “werkelijkheid”. Het denkt in absolute getallen en is doof en blind voor de effecten op grote groepen binnen de samenleving. Dat is ronduit DOM. Obama zei het nog recentelijk: ga niet bezuinigen op de koopkrachtkurk die “middeninkomens” heet. Het lijkt aantrekkelijk om hier te gaan snijden maar zij zijn de drijvende kracht waarop wij boven water blijven. Ga je daar snijden dan loopt de koopkracht drastisch terug. Gevolg: Minder bestedingen, faillissementen, ontslagen, werkeloosheid, nog minder te besteden, ….kortom een neerwaardse spiraal. Een dat terwijl je juist het tegenovergestelde wil bereiken. Het is een Pyrrus-overwinning als je de sociaal-zwakkeren meer geld geeft. Het is een korte-termijn-oplossing. Op langere termijn glijdt de maatschappij langzaam af naar een scenario waarbij het innovatieve potentieel en intellectueel kapitaal wordt afgebroken. Grote aantallen goed geschoolde en slimme mensen zet je buitenspel. Als je pech hebt, zoals ik kan je op 8 tot 10 fronten inleveren. Meer dan 15% terugval als het even tegen zit. Als je dan ook nog alleenverdiener ben en net zoveel binnenbrengt als tweeverdieners samen wordt je ook nog eens 5 % extra gepakt….Onbegrijpelijk. Ik zei het al: Helemaal de weg kwijt, geen binding met de samenleving en totaal geen visie. Ga maar snel hernieuwd kennis maken met Obama en de zijnen. Misschien is er nog hoop……

 13. Eindelijk na zoveel jaren wordt het woord Niveleren uitgesproken , immers de hoge inkomens én de rijken hebben al zeker 30 jaar geprofiteert van m.n. de lage gewone inkomensgroepen , het wordt tijd tot eerlijke rechtvardige behadeling van zeker alle groepen óók de gepensioneeerden deze hebben al 4 jaar een indexatie gehad , emn worden nu bedrijgd met kortingen op hun voor de meeste toch al lage aanvullende pensioenuitkering , Nu bij de koopkrachtplaatjes wordt de situatie van de koopkracht gepensioneerden tot nu toe helemaal niet genoemd ,het was al onzeker het wordt nog steeds onzekerder ?? Ik vindt dat een schande !!

 14. Bas zegt: 09-11-12 om 17:00

  De vraag staat mij niet aan. Ik heb gestemd in het belang van het land, zoals ik dat zie.

  Ik heb een eigen hus, waar ik een hypotheek op heb, gekocht in 2003. Dus veel te duur.

  De huizenmarkt is helemaal verziekt, door de hypotheekrente aftrek en daardoor door veel te hoge prijzen. Dus dat moet gerepareerd worden – afschaffen die aftrek (ik denk naar helemaal niets, in 25 jaar; niet dat slappe aftreksel van het kabinet) en dan wordt de prijs ook weer normaal.

  Voor mij persoonlijk betekent dit dat ik een groot deel van de prijs van mijn huis nooit terugkrijg. En dat ik meer moet betalen dan ik in 2004 deed.

  Maar niemand kan met droge ogen beweren dat hij/zij nooit zou denken dat deze onzinnige aftrek zou worden afgeschaft, en de prijs die ik betaalde is gewoon te hoog.

  Dus ja, is temde voor een beleid om het land, ook over mijn rug, beter te maken.

  Ik heb een heleboel items niet genoemd, maar daar is mijn dedenering dezelfde – al kost het mij minder

 15. Nu de zorgpremie van tafel lijkt, is er een nog onzaliger alternatief: de 2e en 3e schijf verhogen naar 45%. De zorgpremie kostte ons 4000 netto per jaar, dat was al erg genoeg met daarnaast nog de vermindering van de kinderopvangtoeslag en kinderbijslag, maar als dit doorgaat mogen wij 11.000 netto per jaar neertellen om de zo vurig gewenste nivellering te bereiken. Ik ben het erg eens met Rob: je kunt het dan wel vergeten dat er nog iets geconsumeerd wordt. Wij kunnen in ieder geval dan 900 euro netto per maand inleveren en succes ermee. We hebben het niet en om nu de zwakkeren te helpen door de meer succesvollen de nek om te draaien lijkt me eerder een beleid waar links NL zijn vingers bij kan aflikken. Wie had dat gedacht met een VVD premier? Ik heb zelf overigens D66 gestemd en zal dat dus blijven doen, want van de VVD noch de PvdA hoef je iets zinnigs te verwachten.
  Isis

 16. Roger zegt: 09-11-12 om 21:03

  Wat ik gewoon ongelooflijk vind is dat ondernemers en directeur-grootaandeelhouders de laatste jaren (eigen sinds 2001, nieuwe belastingstelsel) enorm bevoordeeld zijn ten opzichte van de werknemers. Denk aan MKB-winstvrijstelling, waardoor een ondernemer nooit 52% inkomstenbelasting betaald over zijn winst maar zo’n 46%. De directeur-grootaandeelhouder houdt ook prive meer geld over daar de verlaging van de tarieven in de vennootschapsbelasting er meer winst naar de winstreserve kan vloeien welke op haar beurt middels een dividenduitkering naar prive gehaald kan worden. Waarom worden deze belastingvoordelen niet teruggedraaid? Juist, de ondernemers zijn heilige koeien aan het worden en de werknemers? Slachtvee!

 17. Roger zegt: 09-11-12 om 21:11

  Wist u dat miljonairs en miljoenenverdieners recht kunnen hebben op zorgtoeslag? Ik heb de redactie van de NOS al diverse keren gemaild, maar ik krijg totaal geen respons. Ik procedeer nu al 2 jaar tegen deze rechtsongelijkheid en deze zaak ligt nu bij de Raad van State. Zij gaan hier binnen nu en 6 weken uitspraak doen.

  En weet u wat ik nu het ergste vind? Dat er enorm veel geld verspild wordt in de zorg doordat de ondernemers de overhand (lees ZZP’ers)
  krijgen met hun enorm hoge uurtarieven waar vroeger werknemers tegen veel lagere lonen voor werkten. Hierdoor komt de werkelijke zorg voor mensen enorm onder te lijden. In plaats van 3 personen voor 25 euro bruto per uur, loopt er nu 1 rond tegen 75 euro per uur.

  En het allerergste? Dat er zorgtoeslag bij mensen terecht komt die het helemaal niet nodig hebben om hun basisverzekering te kunnen betalen. Dat geld hoort in de zorg thuis en niet bij dat soort mensen.
  Dit vind ik gewoon te walgelijk voor woorden.

  Ik probeer hier iets tegen te doen, maar net als bij de media loop ik ook bij de politiek tegen een muur van ignorance aan.

 18. ik ben een werkende man en zit nu met een gedeelde 42% loonbelasting als die omhoog gaat hou ik dus nog minder over en met de inkomensafhankelijke premie hou ik meer over dus simpel gezegd zijn wij in nederlan weer de sjaak en gaat er weer veel geld naar griekenland of van dat soort landen en dat mogen wij dan terug betalen omdat de regering te veel uit geeft is dat onze schul of die van hun ik zeg denk eerst een aan je eigen volk en later aan de rest.

 19. M.Hokke zegt: 09-11-12 om 21:53

  Het enige wat ik nog wil is nieuwe verkiezingen!

  Kiezersbedrog moet bestraft worden!

  Ik ben het zat en pik het niet meer, zowel
  de PvdA en de VVD hebben zich hier schuldig
  aan gemaakt! En ik kan die lachende poppenkastpoppen
  niet meer zien!

  Ze maken meer kapot dan je lief is!
  Ik stem voortaan op de PVV!

 20. Tom zegt: 09-11-12 om 22:26

  Ik ben student en ben nog net aan de goeie kant van de streep met de plannen die er nu zien. Mijn broer in tegenstelling gaat het 3000 per jaar kosten om te wonen want hij zit op kamers. Dan heb je alleen je huur dus dan heb je nog een opleiding, vervoer, eten enz..
  Dit zit straks met een schuld van 20.000 euro.
  Ik zie nu dat als mijn studenten ov wordt afgeschaft in 2016 dat me dat nog even 4000 euro gaat kosten met vervoer.
  Je doet hbo en kan het wel betalen, nou heb nieuws voor ze ik kan dat niet. Ik verdien in een maand tijd wat ik kwijt ben in week aan vervoer.
  Ik was 16 toen ik het HBO op ging en dan de goeie opleiding kiezen is lastig. Gelukkig is het nu voor mij een goede keus maar als ik een verkeerde opleiding had gekozen (wat goed was voor te stellen als je nog maar 16 bent) had ik dus een jaar minder studenten ov gehad en had het me nog meer geld gekost.

  Als laatste moet ik wel toevoegen dat ik wel blij ben dat dit er allemaal is. Ik zeg altijd je kan niet meer uitgeven dan binnenkomt en kraak dan ook altijd de Nederlandse overheid af. Nu het puntje bij het paaltje komt is het maar zo en gaan we gewoon met ze allen de schouders eronder zetten en het oplossen!

 21. jeroen zegt: 09-11-12 om 22:54

  ik heb hetzelfde probleem als Bas ,maar ik zag zoals velen deze problemen aankomen en net als Bas had ik hier ergens ook wel vrede mee, maar wat me nu absoluut teleurstelt in de keuzes die de door “ons “gekozen coalitie gemaakt heeft ,is dat mijn partij ,de VVD dwars door het elfstedenijs is gezakt , ik durf van mezelf te zeggen dat ik een harde werker ben en ik voel me nu zwaar benadeeld en ik kan het gewoonweg niet verkroppen dat er zo enorm “genivelleerd” wordt , wat een onzin , iemand die veel gestudeerd heeft en hard werkt moet daarvoor beloond worden en niet gestraft ,en de mensen die de ,heel soms gedwongen, keus maken om niet te werken , moeten daar in ieder geval ook niet voor beloond worden . door het nivelleren worden die mensen nog minder gestimuleerd om een baan te zoeken. mijn motto ,gewoonweg ,loon naar werken , zij die de economie een grotere bijdrage leveren door meer te werken en hierdoor ook meer belasting betalen moeten beloond worden dmv belastingverlaging en haal dat geld dan maar terug uit de klasse die niet wil werken ,hun keus ,hun boete , ga maar werken dan en ik bedoel ik echt niet de mensen die niet kunnen werken door ziekte of letsel, maar filter de luiwammessen eruit en kort ze 50 % op hun bijstand ,moet je eens opletten hoe snel er werk gevonden is .
  en zoals eerder beschreven, dacht ik dat dit ook de insteek van de VVD was , maar helaas ,ze plegen gewoonweg verraad tegenover hun vaste achterban. maar goed , het blijkt maar weer ,dat ook een democratie een farce is.

 22. Van vliet zegt: 10-11-12 om 01:32

  Het lijkt erop alsof we tot op heden geen nivelering kennen. Maar er zijn als inkomensschijven, er zijn al allerlei premies voor de lage inkomens, waarom schieten we door?

 23. Rudolf zegt: 10-11-12 om 01:57

  Als alle plannen door gaan die nu op tafel liggen,
  Word het een regel rechte ramp.voor mij.

  (Nos,ik heb jullie de cijfers gemailt)
  ik woon in een A.W.B.Z instelling.
  ik ben Gehandicapt en zit in de Wia,ik moet rondkomen van zak en kleed geld.
  ik word Ontzettend Kwaad!het interseert Totaal niemand dat er OOK Duizenden gehandicapten er WEER op achteruit gaan.
  Maar ik weet het Allang,als je aan andersmans geld komt breed hier in dit land de hel los!Zie de hele zorgpremie discussie,Niveleren en sociaal zijn ja, prima maar wel alleen de buurman,
  als je er zelf maar warmtjes bij zit.

  De VVDLEDEN moeten zich ROT SCHAMEN!!om zo HOOG van de Toren te BLAZEN!want je kan(En nou GOED LEZEN,voor dat ik boze E-mails ontvang,)Morgen zelf ook levens lang Gehandicapt raken!
  Om met de woorden van je zelf te spreken,Beste Mark,je help dit land naar de kloppen!!!!!!!!!!!!

 24. brigitte zegt: 10-11-12 om 09:07

  ik heb nu noch wia volgend jaar iva word heel erg geraakt net als rudolf schrijft hier

 25. Chris zegt: 10-11-12 om 09:40

  Wij gaan er als gezin waar mijn vrouw niet werkt maar de kinderen opvoed zwaar op achteruit.
  Nergens lees ik iets over een modaal inkomen ja alleen dat die er niet zoveel op achteruit gaan waarschijnlijk iets op vooruit.
  Deze groep heeft de toeslagen die je krijgt als gezin met dit inkomen hard nodig en als er maar iets afgehaald wordt raakt dat deze groep extra hard want in verhouding is 100 euro voor deze groep 1000 euro.
  Wat ik nu niet weet is of de zorgtoeslag nou wel/niet wordt afgeschaft maar dan nog.
  2x boekengeld, kinderbijslag fors beperkt die wij gebruiken om kleding enz te kopen voor de kinderen, beperking HRA en de eventuele verhoging belastingstarief en wat er verder nog voor ons in petto zit.
  Mijn voorstel is alle geprivatiseerde bedrijven weer terug naar de overheid want die hebben geen winstoogmerk en die hebben deze bedrijven nu wel en willen alleen maar meer want daardoor is de zorg ook zo vreselijk duur.
  Hoe kan het toch dat de zorgverzekeraars zoveel winst maken en toch de premies blijven stijgen alle winst moet terug worden gestopt in de zorg maar nee de aandeelhouders en bestuurders willen profiteren en volgend jaar weer iets meer rendement.
  Ik hou nu niets over van mijn salaris om te kunnen sparen sterker nog ik moet nu al iedere maand mijn spaarrekening aanspreken om rond te komen.
  Ik hou mijn hart vast voor de komende jaren, maar als ik de geluiden hoor van de bestuurders is er licht aan het eind van de tunnel en zijn wij bijna uit de crisis maar geloof mij de crisis is pas net begonnen en duurt nog HEEL erg lang.
  Het probleem is dat eigenlijk niemand weet hoe hij/zij de crisis moet bestrijden.
  Ik heb wel eens voorgesteld als men door omstandigheden zijn/haar hypotheek tijdelijk niet meer kan betalen laat deze mensen gewoon in hun huis blijven wonen, heb je ook geen restschuld door gedwongen verkoop en zit men nog verder in de problemen maar plak de maanden die je niet betaalt aan de achterkant van de looptijd vast.

 26. Bas zegt: 10-11-12 om 10:10

  Moet er in Nederland genivelleerd worden? Dat is een lastige vraag. Sommigen zeggen ja, anderen nee. Maar met ons 52 % belastingtarief, dat redelijk uniek schijnt te zijn, wordt er al erg genivelleerd.

  De inkomstenverschillen in veel andere landen zijn groter tot veel groter.

  Uit deze empirische informatie concludeer ik dat nivelleren niet nodig is.

  Kijk ik naar de laagste inkomens, ik bedoel dan de bijstand, dan moet ik constateren dat in Duitsland men veel minder ontvangt. In Engeland ook. Van Zuid Europa heb ik geen idee – maar ik denk dat de uitkeringen daar hard omlaag gaan.

  Straks zijn wij het land met de hoogste uitkeringen. Dat is niet lang vol te houden, want hoge uitkeringen betekent hoge belastingen en daarmee dus dure producten, die vanwege de prijs niet te exporteren zijn.

  Daarmee kan een uitkeringsgerechtigde niet zeggen dat hij het bijzonder slecht heeft in Nederland – in het buitenland hebben ze het slechter.

  Daarmee zijn we er nog niet, want wellicht kan je met een uitkering in Nederland niet rondkomen in verband met typisch Nederlandse problemen.

  Van 1992 tot 1999 leefde ik van een uitkering. Eerlijk gezegd, voor mijn gevoel kon ik er prima van leven, maar ik voelde mij overbodig: ik droeg immers niet bij aan de samenleving.

  Sindsdien zijn de uitkeringen wat lager geworden, maar voedselbanken? Leer de mensen met geld omgaan, dat lijkt mij wijzer.

  Terugkomend op de noodzaak tot nivelleren – ik kan hier nog steeds geen reden vinden.

 27. de rechten van christenen worden in dit akkoord erg ingeperkt.
  en op het terrein van de beschermwaardigheid van het leven worden stappen achteruit gezet. vervolgens komt ook de zondagsrust onder druk te staan en dat is ook zorgelijk. God heeft de mens een rustdag gegeven om alle tijd te nemen voor elkaar en het gezin. hoe diep kan een land gezonken zijn

 28. Rene Saat zegt: 10-11-12 om 10:38

  Van: “R. Saat”
  Aan:
  Onderwerp: bezuiniging
  Datum: zaterdag 10 november 2012 10:26

  Vooral de gehandicapten gaan er op achteruit,zoals wij.
  Hogere eigen bijdrage,wtcg korting verdwijnt.tegemoetkoming eigen bijdrage verdwijnt,pgb naar gemeente, met als gevolg minder budget.
  Daar boven op hogere huren,hogere belastingen,en wat er nog verder komt.
  Globaal zal dat ons zeker 250 tot 300 euro per maand schelen,dat is dan ongeveer 9% koopkrachtverlies
  Dus onze groep wordt wel zeer hard getroffen.
  Blijkbaar hebben ze in Den Haag daar geen boodschap aan

  RTH.Saat
  ‘t Veld 20 Veldhoven

 29. Roger lijkt te denken dat ZZP’ers heel veel verdienen. Dat is absoluut niet waar. ZZP’ers nemen heel veel kosten voor hun rekening, waar anders de werkgever voor op zou draaien. Denk bijvoorbeeld maar aan de lease auto, het kantoor, de afdelingssecretaresse, computers en printers, enz. enz. enz., waar de werkgever geen kosten voor hoeft te maken door een ZZP’er te contracteren. Bovendien is de concurrentie onder ZZP’ers moordend, zodat je zelden iemand tegenkomt die meer dan 60 euro per uur vraagt. Dat is dus inclusief alle bedrijfskosten, 33% inkomstenbelasting en premies en 21% BTW. De ZZP’er mag dus blij zijn als hij netto per uur 15 euro verdient. Dat is een stuk minder dan de 25 euro die Roger noemt.

  Het regeringsakkoord kan grote gevolgen hebben voor ZZP’ers. Succesvolle ZZP’ers die met moeite een modaal inkomen weten te vergaren, gaan veel meer voor hun zorgverzekering betalen. Als de ondernemersaftrek wordt beperkt, gaat de meerderheid van de ZZP’ers er tussen 1000 en 2000 euro per jaar op achteruit. Daardoor wordt voor pakweg de helft van de 750000 ZZP’ers onaantrekkelijk om het bedrijf nog voort te zetten en zal de werkloosheid binnen een jaar met 375000 personen stijgen.

  Dit probleem kan worden opgelost door de startersaftrek met 500 euro per persoon te vergroten en de beperking van de ondernemersaftrek ongedaan te maken. Op die manier blijft het aantrekkelijk om ZZP’er te zijn en worden we niet massaal werkloos.

 30. Jan zegt: 10-11-12 om 11:24

  Wij hebben een landbouwbedrijf, maar we hebben geen minister of zelfs maar een staatssecretaris van landbouw meer. Toch zorgen wij voor de voedselvoorziening in dit land. Of eten ze hier niet meer drie keer per dag? Wat wij gaan merken: kostenstijging omdat de BTW is verhoogd, de rode gasolie wordt afgeschaft, bijna 20% stijging van kosten van brandstof voor trekkers en machines, onze verzekeringen worden 10 % duurder, het wordt veel moeilijker onze kinderen te laten studeren omdat de basisbeurs wordt afgeschaft, hoe het uitpakt met de zorgpremie weten we nog niet, dat zou voor ons meevallen omdat we toch weinig verdienen, maar dat staat nu weer op losse schroeven, de EHS wordt toch helemaal uitgevoerd, daardoor wordt goede landbouwgrond schaarser en dus duurder, de claim van de natuur op landbouwgrond is al enorm. Net als voor iedereen is het totaalplaatje er voor ons nog niet, maar het is wel zorgelijk, ook al omdat niemand zich verdiept in de gevolgen van de bezuinigingen op het midden- en kleinbedrijf in het algemeen. Wij zijn vaak een vergeten groep (het gaat alleen maar over werknemers) terwijl onze gezamenlijke bijdrage aan dit land enorm groot is. Wie is er in Den Haag voor de kleine ondernemers?

 31. Louis van Rasten zegt: 10-11-12 om 12:18

  @Bas,
  Inkomensnivellering is een noodzakelijk goed, zeker wanneer er sprake is van een financieel economische crisis. Je moet alleen niet extreem gaan nivelleren en dat gebeurd -naar mijn inzichten- nu ook niet.

  Dat een land als Nederland de hoogste uitkeringen heeft vergeleken met die van in het buitenland kan ik alleen een goede vorm van beschaving vinden. Mensen kiezen er nu eenmaal niet voor om ziek, werkloos dan wel gehandicapt te zijn. Ik ben dan ook de stellige mening toegedaan dat dergelijke groepen door de overheid dienen te worden beschermd en dat dit in andere landen minder of niet gebeurd vind ik moreel gezien onaanvaardbaar. Sterker nog: de ons omringende landen dienen naar ons te kijken hoe zij dit in hun land kunnen regelen.

  Er zijn sterkeren en zwakkeren in een maatschappij en het is gewoon een kwestie van geluk hebben wanneer je tot de eerste groep behoord. Ik ben dan ook de mening toegedaan dat de sterkeren de zwaarste lasten dienen te dragen opdat zij dit ook kunnen. Het is niet meer dan een kwestie van goed fatsoen en andere landen kunnen hiervan leren. Brussel zou ons land als voorbeeld kunnen nemen over hoe het wel zou moeten. De eurocraten in Brussel denken slechts enkel alleen aan zichzelf, hoe kunnen zij het beste hun zg. declaraties indienen en dan ook nog landen als Nederland de les voorlezen over hoe wij ons huishoudboekje op orde kunnen krijgen. Ik vind dit een uiterst abjecte manier van denken.

  Je schrijft tevens dat voedselbanken niet nodig zijn wanneer wij mensen gaan leren hoe zij met geld moeten kunnen omgaan. Ik geef toe dat er groepen zijn wiens huishoudboekje een financiële puinhoop is maar het is niet alleen een kwestie van met geld kunnen omgaan doch ook dat de kosten de pan uitstijgen wat voor de laagste inkomensgroepen desastreuze gevolgen kan hebben. Met een uitkering opbijstandsniveau kun je nou eenmaal niet rondkomen. Daarnaast is des te meer gebleken, dat het aantal mensen die richting voedselbank moeten excessief gestegen. Dergelijke groepen gaan hier beslist niet voor hun lol heen.

  Wat de huidige overheid zou moeten doen is zorgen dat de huidige banen blijven bestaan, dat bedrijven niet dicht gaan. Door verhogingen van bijvoorbeeld de BTW en bijvoorbeeld de BPM op auto’s bereik je een dergelijke situatie absoluut niet. Je moet als overheid juist ervoor zorgdragen dat het vertrouwen bij de mensen weer terugkomt, dit vertrouwen kun je bereiken door zekerheden te creëren en niet door nog verder drastisch te gaan bezuinigen alleen slechts enkel omdat die eurocraten in Brussel dit willen.

  Het behoud van koopkracht is derhalve het allerbelangrijkste wat er is want koopkracht betekent groei van banen en dus economische zekerheid.

 32. Otto zegt: 10-11-12 om 12:46

  Afgezien van structurele wijzigingen die nodig zijn in de financiele wereld en de omgang met hypotheken, snap ik niets van het beleid van de EU en onze regering.

  Zijn de theorieen van Keynes toch dood verklaard na de opleving die ze een paar jaar geleden leken te krijgen?

  Volgens mij was hij een voorstander van investeren als het slecht gaat, reserves weer aanvullen als het goed gaat. Ik zie echter geen van beiden gebeuren…

  Politici zijn bang om onpopulaire maatregelen te nemen, zeker als het goed gaat, en nemen ze pas als het niet anders meer kan.

  We hebben geen echte staatsmannen meer zoals bv Bas van der Vlies. Misschien zijn we als land op financieel/budgetair gebied beter af met een technocratische regering ipv behaagzieke politici die alleen naar hun eigen achterban kijken.

  Even op microniveau een vraag:
  Hoe vaak komen jullie bij afdelingen de mentaliteit tegen om een budget op te maken, omdat je het anders hetvolgend jaar niet meer toegewezen krijgt? Zo werd ik 15 jaar geleden na mijn afstuderen als uitzendkracht bij defensie nog wat langer in dienst gehouden. Ik vond dat toen al een rare mentaliteit.

 33. Gerard zegt: 10-11-12 om 12:47

  Vrouw, verdient 40000, ik ben gestopt op 53 ste, bedrijf verkocht, werk nu voor het plezier 1-1,5 dag per week, tegen minimaal loon.
  Het geplande regeeraccoord was prima, vooropgesteld dat de verkeerde pieken en dalen werden gecorrigeerd volgens de plannen van Zijlstra .
  Mijn kennissen,ook de VVD -ers, hadden er geen moeite mee!
  Voor ons zou het ook geen verschil hebben gemaakt, wij zijn niet van het adagium dat het elk jaar meer moet zijn; veel mensen kunnen blijkbaar geen stap terugdoen als blijkt dat er grenzen aan het paradijs zijn.

 34. Paulus de boskabouter zegt: 10-11-12 om 12:55

  Tsjonge tsjonge tsjonge, wat een stelletje zeikerds hier…
  graaikonten geldwolven en verwende kinderen zijn jullie stuk voor stuk..
  De een huilt nog harder dan de ander…

  Even een paar opmerkingen en wie de schoen past trekt hem maar aan..
  Voor de klagers die nu met een te hoge hypotheek zitten of jarenlang minder aan hun huis hebben afbetaald dan ze hadden gekund…een huis is om in te wonen!! Niet om er rijk van te worden..
  Ow wat zegt u? de banken zeiden? Wat? Neem nog een hypotheek das gunstig?
  Word tijd dat jullie zelf eens gaan nadenken…

  Wat u kunt volgend jaar niet een nieuwe auto kopen?
  Neem je maar een 2e handse…of ga met de fiets…jaaaah, ook als het regent…of zijn jullie van suiker of zo?

  Ach jee, niet op wintersport dit jaar? Nah ga je lekker in eigen land op vakantie toch?
  Of misschien 1x op vakantie gaan?
  Camping een idee?
  Je kunt ook thuisblijven hoor als dat te min is..

  Niet iedere maand meer uit eten zegt u?
  Tis een grote schande…
  Keertje vaker zelf koken misschien?

  Begrijp me niet verkeerd, ik gun een ander alles…maar het is er simpelweg niet…
  leer der maar mee leven…

  Ow, en nogmaals, wie de schoen past mag hem van mij aantrekken…

  Aaah u denkt dat ik dan het wel voor elkaar zal hebben?

  Ik zit in de bijstand…kan en mag niet werken ivm mn gezondheid…ja sorry…juliie moeten ook nog voor mij betalen :p

  Maare ik heb na alle kosten…euhm, ik meen 45 euro per week te besteden..
  geen auto of vakantie want dat kan ik simpelweg niet betalen..
  Kleding haal ik 2e hands (van die 45 euro pwk)
  Ik kan alleen sporten omdat de vereniging waar ik dat doe mij matst..
  Ah en voor de slimmerik die nu denkt ik dacht dat je niet kon werken, maar hoe kun je dan sporten? (want er loopt altijd zon wijsneus rond)
  Het gaat je gewoon simpelweg niets aan wat ik heb :p

  Maarrr weet je wat nu zo mooi is…ik ben een heel tevreden en gelukkig mens…Er is denk ik geen land in de wereld te vinden waar je het zo goed hebt als hier en daar ben ik dankbaar voor…
  Ja jullie ook bedankt voor het ophoesten van mijn uitkering! ;)

  Het enige waar ik mij groen en geel aan erger zijn mensen die het zooooo slecht denken te hebben..
  En als het uit kon en jullie waren allemaal miljonair dan had ik gezegd: fijn voor jullie en geniet er van..

  Wees eens tevreden met wat je hebt in plaats van steeds maar weer te kijken wat je allemaal niet hebt…
  Word je uiteindelijk ook gelukkiger van ;)

  wens jullie allemaal heel veel sterkte met het verschrikkelijke leven dat jullie blijkbaar schijnen te hebben…

  zo ajuus, ik ga lekker schaatsen kijken ;)

 35. Bas zegt: 10-11-12 om 13:37

  Roger,

  Ik heb niet geschreven dat de uitkeringen omlaag moeten, ik heb slechts willen aangeven dat ze – ten opzichte van het buitenland – hoog zijn en dat dat gevolgen kan hebben.

  Lees je verder , dan kan je zien dat ik voorstander ben van menswaardige uitkeringen. Fatsoenlijk, dus.

  Maar het enkele feit dat van de grofweg 300.000 bijstandsgerechtigden er wellicht 150.000 naar een voedselbanki gaan, is voor mij geen reden om aan te nemen dat je van de bijstand niet kan leven. Integendeel.

 36. Desiree zegt: 10-11-12 om 14:28

  Voor ons betekent het dat we op een gegeven moment zelfs de vaste lasten niet meer zullen kunnen betalen.

  We hebben een middeninkomen, thans € 41.000 en over een paar jaar rond de € 44.000. De huren gaan omhoog; over een paar jaar bereiken we de grens van € 43.000 en mag de huur grenzeloos verhoogd worden. Alternatieven zijn er niet; de vrije huursector heeft inkomensvoorwaarden waar wij niet aan voldoen (nog daargelaten dat we de hoge huren in de vrije sector niet kunnen betalen), en de woningen in de regio kunnen wij ook niet betalen. Het onderhoud van een koopwoning kunnen wij ons sowieso niet veroorloven, dus een koopwoning is uberhaupt geen optie.

  Dan de ziektekostenpremie: de inkomensafhankelijke premie zou voor ons ongeveer gelijk blijven in vergelijking met wat we nu betalen, maar nu met het voorgesteld verhogen van de belasting gaan wij er – nog afgezien van de huurverhogingen – er nog eens ongeveer € 100 netto per maand op achteruit.

  Wij zien de toekomst somber in.

 37. Tonia zegt: 10-11-12 om 14:38

  Ik sta al 12 jaar voor de klas waarvan de laatste 9 jaar op een VMBO (Groene sector). Het regeerakkoord heeft heel veel gevolgen voor mijn persoolijke en werksituatie. Ik ben gertouwd en heb twee kinderen die hogere zorgkosten met zich meebrengen. Deze twee kinderen hebben ‘maar’ astma, ezceem, voedselallergie, ADHD. Daarnaast gaan zij drie middagen in de week naar de BSO dat ‘geleverd’ wordt door de enige kinderopvangoranisatie in Wageningen. Een keuze is contracten is er niet, dus we betalen de volle pont.
  Terwijl mijn kinderen op de BSO zitten, werk ik met jongeren en probeer ze klaar te stomen voor de toekomst. Mijn grootste uitdaging is dat nu van mijn mentorklas 80% van de leerlingen een zorgleerling is. En dat terwijl het Wet op Passend Onderwijs nog niet eens is ingevoerd. Het werkdruk in het onderwijs wordt steeds groter, terwijl er geen extra beloning is. Vrije dagen moeten worden ingeleverd, er komt minder geld per leerling, op het groene onderwijs wordt 55 miljoen bezuinigd en docenten zaten al jaren op de nullijn en dat houden we de komende vier jaar.
  De ‘extra’s’ van wege mijn kinderen (kinderopvangtoeslag en kinderbijslag) worden minder, terwijl de kosten stijgen…
  Ik woon in een appartement (2003 gekocht) dat nu onder water staat. In mijn buurtje staan er wel 15 vergelijkbare appartementen te koop. Dus verkopen om naar een groter huis te gaan kan ik wel vergeten. Of ik moet jaren ‘krom liggen’ om de restschuld terug te betalen.
  Dit tweeverdienersgezin gaat nooit 2 of 3x per jaar vakantie of heeft 2 auto’s voor de deur. We moeten hard werken en zuinig doen om rond te komen. En dat wordt vanaf januari alleen maar erger. Als dit zo door gaat moeten we ons gaan afvragen of het feit dat ik werk wl zin heeft. En dat is pas zonde van alle kennis en tijd!

 38. Guy Enpassant zegt: 10-11-12 om 14:57

  Het regeerakkoord toont bovendien dat politici precies weten wat er leeft onder de mensen.

 39. Gerrit zegt: 10-11-12 om 17:06

  Het begrip de sterkste schouders, word voor de 2e keer de nek omgedraaid in het voordeel van de rijken.
  Eerst werd er door de zorg voor gezorgd dat mensen boven de 70.000
  niets meer zouden betalen of je nu miljoenen op de bank hebt of 10 euro, dat was dus niet bepaald eerlijk en nu word het nog erger.
  Want nu worden de belasting schijven van die mensen die voordeel zouden krijgen 37% en 42% omhoog gehaald met enkele procenten en je snapt het al de hoogste schijf word niet aangepakt, je kan zien dat de PVDA niet veel verschild van de VVD en dit noemt de PVDA eerlijk
  Weer zijn de mensen die niets met deze crisis te maken hebben gehad de dupe, en diegene die het veroorzaakt hebben komen er zoals gewoonlijk mee weg, bezuinig maar op Griekenland die Miljarden die daar aan weggegeven worden zie je nooit meer terug en dat scheelt hier weer met bezuinigen, maar ja het geld van eerlijke burgers weggeven is makkelijker dan de veroorzakers van deze ellende aanpakken.

 40. Dit is vooral van de PVDA maar ook van de VVD het grofste kiezerbedrog wat ik tot nu toe in Nederland heb gezien. M.a.w. :

  NIEUWE VERKIEZINGEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  NIEUWE VERKIEZINGEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 41. Roger zegt: 10-11-12 om 17:42

  Aan Mark inzake de ZZP’er.

  Beste Mark, ik ben belastingadviseur en ik kan je gelijk vertellen dat je iets niet goed doet. Kennelijk maakt degene die je belastingaangifte invult ook de nodige fouten want met een winst uit onderneming van 20.000 betaalt een ondernemer 0 euro inkomstenbelasting (min. 1225 uur werkzaam) en de werknemer betaalt ruim 3.000. En de werknemer betaalt een hoger percentage aan premie ZVW dan de ondernemer. Is dat eerlijk? Ik vind van niet.
  Dus als jij met 15 euro per uur netto thuiskomt, dan twijfel ik daar heftig aan. Een beetje onderhoudsmedewerker rekent al gauw 35 euro ex. btw en dan pakt hij vaak ook nog extra winst op de doorlevering van materialen, dus zijn uurloon is echt wel meer dan 35 euro. Dat weet jij, dat weet ik, alleen je afnemer weet dat niet.

  En beste Mark, als een ZZP’er mijn plek overneemt zal hij/zij toch naar het kantoor moeten komen van zijn/haar inlener, waar ook een secretaresse rondloopt, een koffieautomaat voor hem/haar klaar staat, etc.. Alleen de auto hoeft de inlener niet te betalen…of toch wel, want dat zit in je uurtarief verwerkt. Net als je laptop, je printer, mobiele telefoon, iPad en moet ik nog even doorgaan?

  PS, ik zie veel jonge klanten binnen komen en ze hebben werkelijk geen flauw benul van financien en fiscus. Aan dit soort mensen enige uitleg hierover geven is enorm lastig (vooral wanneer ze het beter weten).

 42. magda zegt: 10-11-12 om 20:12

  Beste Paulus,

  Ik ben ook een gelukkig mens maar dat wil niet zeggen dat we ons geen zorgen maken. We werken met zijn 2-en full-time, zijn hoog opgeleid en toch is het eerdere keer in de supermarkt wikken en wegen wat we wel en niet kunnen betalen. Vlees eten hebben we allang afgeschaft. De kinderen krijgen we nog wel aangekleed maar een winterjas voor mezelf koop ik maar niet. Zo’n jas gaat jaren mee. Vakantie is ons wel heilig dus die vieren we inderdaad op de camping, 1 keer per jaar. We hebben nog een auto maar er mee rijden doen we amper want dat kost benzine dus we doen alles in de buurt op de fiets. En als de auto is afgereden, betwijfel ik of nog een nieuwe kunnen kopen. Nieuw is ons geval 2-de hands. Ik heb nog nooit een nieuwe auto kunnen kopen. We wonen in een rijtjeshuis huis met een enorme hypotheek. Voor een huurwonig komen we niet in aanmerking maar zelfs als we goedkoper zouden kunnen wonen is ons huis veel minder waard dan het bedrag waarvoor we het gekocht hebben. Een kind van ons kind heeft wat meer zorg nodig en dat moet allemaal uit eigen zak betaald worden.
  Ik denk dat we in jouw ogen best aardig verdienen maar er blijft echt niet zo veel over onder aan de streep. En om dus gewoon te kunnen leven, te eten, de zorg te betalen, te wonen, en de kinderen te voorzien in hun behoeften (lees een sportclubje, kleren, schoolreisje etc dus geen dure cadeaus of zo) werken we allebei full-time.
  Om even te illustreren, wij doen boodschappen voor 75 euro per week voor 4 personen en kledinggeld is Euro 75 per maand voor 4 personen. Wel gooien we 1 keer in de maand de tank vol zodat we ook nog eens bij oma en opa komen die nu eenmaal 200 km verderop wonen.
  We zullen het allicht beter hebben dan jij en ik ben een gelukkig mens hoor en wat er niet is, kun je ook niet uitgeven maar de laconieke gedachte dat 2-verdieners lachend in hun grote bolides 6 keer per jaar op vakantie gaan is niet helemaal terecht.

 43. nieuwegeintje zegt: 10-11-12 om 22:53

  Ach als ik dat alles zo lees, is geen pretje.
  Wat dacht U van de AOWers
  Pensioen wordt volgend jaar met 6 % gekort (is bijna zeker PME)
  Belasting 65 + ook extra omhoog.

  en heb echt niks bijzonders, geen flatscreen televisie,
  geen vakantie omdat ik thuiszorg nodig heb.
  nooit uit eten of theater.
  Niet alle 65 plussers maken cruises, of golfen
  Gelukkig kan ik nog wel zelfstandig wonen en dat is een rijkdom op zich.

 44. gerard zegt: 10-11-12 om 23:05

  Zijn ze wel besodemieterd! Ik ga €20,000 meer betalen door de inkomensbelasting…

 45. Jan en Kina zegt: 11-11-12 om 00:12

  we gaan er niet op vooruit maar achteruit ik met een wajong en sw kan nu al moelijk rond komen en het ga alleen maar erger worden .
  kijk dat er bezuinigt moet worden snap ik maar haal het niet vanuit de mensen die het nu al moeilijk hebben er gaan denk ik zowel armoede krijgen ,we leven in ned democraties en social en we hebben wat voor elkaar over maar daar lijk het niet op .de zorg ga als het zo door gaat alleen maar voor de rijken gelden dat werk niet denk ik. ik wil er wel over mee nadenken maar dat vragen ze niet ik wens ieder veel sterkte toe
  Novak zegt: 09-11-12 om 13:33

  Antwoord op de vraag: Vooralsnog kiezersbedrog, vooralsnog geen nieuwe stem meer op de VVD en een serieuze overweging om Nederland de rug toe te keren. Ik heb gestudeerd, studieschuld opgebouwd om een leuke baan te hebben, hard te werken en degelijk te verdienen, daar heb ik de flierefluitmentaliteit en vrijheid in mijn jeugd voor opgegeven. Daarom wil ik nu duidelijk meer verdienen als doorsnee, als dat middels respect en hard werken niet in NL kan dan elders wel, simpel!
  Kerkman zegt: 09-11-12 om 13:44

  Bezuinigen, wie bezuinigd, en wat word er bezuinigd en het belangrijkste voor wie.

  Ik zou zeggen stop met deze poppenkast, ik hoor over belangrijke beslissingen die genomen moeten worden, sinds deze politieke poppenkast er is, is jan met de pet er nog nooit beter van geworden, het land is leeggetrokken, de politieke acteurs hebben de zakken gevuld en hun zaken vriendjes idem dito. HET WORD TIJD DEZE POLITIEKE POPPENKAST TE ONTMANTELEN, of is het de bedoeling om moederaarde en alles erop nog meer te vernietigen. Mensen word wakker uit deze illusie.
  saspeet zegt: 09-11-12 om 13:51

  men zit klem.

  wij zijn de gevangenen die bij goed gedrag een raampje in de cel mogen van 10×10 cm, om dit te behouden doen we alles, zolang we de zon maar kunnen zien.
  de vraag waarom wij gevangen zijn, speelt dan al lang niet meer en we zijn vooral gefocused op de verworvenheden.

  dit is het spel van brood en spelen , bedacht door de rijke mensen die ons in hun poppentheater laten optreden voor eigen vermaak.

  wij zijn gladiatoren met de gesteldheid van een krijgsgevangene, noem het de ratrace of wat je wil, ik noem het onderdukking met voorbedachte rade.
  RWN zegt: 09-11-12 om 13:52

  Ik ben gisteren tijdens de uitzending van Nieuwsuur erg geschrokken voor de plannen over de woningmarkt voor starters. Ik werk fulltime maar heb een tijdelijk contract tot begin 2014 en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn een vast contract wordt. Want waar wordt er nu niet bezuinigt? Mijn vriendin is al sinds 2010 opzoek naar werk. Ook in haar vakgebied gaat het slecht en zoeken ze mensen van 20 jaar met 25 jaar werkervaring. Of terwijl iedere brief die ze verstuurd komt terug met de reactie dat ze te weinig ervaring heeft. Zij werkt nu al ongeveer drie jaar met allemaal ondoorzichtige payrol contracten. Want je wil immers wel aan het werk blijven. Maar ook geen uitzicht op een vast contract.

  Voor ons houdt dit in dat wij niet hoeven aan te kloppen bij een hypotheekverstrekker. Want het risico is wel erg hoog voor hen.

  We wonen nu in een kleine sociale huurwoning. Uiteraard denken wij aan de toekomst en willen wel iets groter wonen. Maar voor een nieuwe sociale huurwoning komen wij niet meer in aanmerking omdat we daar teveel voor verdienen. Ook de huidige huurprijs gaat aanzienlijk stijgen. Particuliere woningen zijn bijna niet te krijgen en ook niet te betalen. En een koopwoning zit er ook niet in. Dus wat nu?
  Bram Loman zegt: 09-11-12 om 13:56

  Het lijkt toch op paniekvoetbal? Had Rutte niet kunnen bedenken dat hij de VVD-beginselen met voeten trad? Zijn bedenkingen tegen links vóór de verkiezingen verdwenen als sneeuw voor de zon en Wim Kan zou hebben gezegd : ‘Hij maakte geen buiging naar links en niet naar rechts, maar ging gewoon door de knieën’ (Voor Samsom in dit geval)
  Tessel zegt: 09-11-12 om 14:01

  Wij hebben een landbouwbedrijf, maar we hebben geen minister of zelfs maar een staatssecretaris van landbouw meer.
  Toch zorgen wij voor de voedselvoorziening in dit land. Of eten ze hier niet meer drie keer per dag?
  Wat wij gaan merken: kostenstijging omdat de BTW is verhoogd, de rode gasolie wordt afgeschaft, bijna 20% stijging van kosten van brandstof voor trekkers en machines, onze verzekeringen worden 10 % duurder, het wordt veel moeilijker onze kinderen te laten studeren omdat de basisbeurs wordt afgeschaft, hoe het uitpakt met de zorgpremie weten we nog niet, dat zou voor ons meevallen omdat we toch weinig verdienen, maar dat staat nu weer op losse schroeven, de EHS wordt toch helemaal uitgevoerd, daardoor wordt goede landbouwgrond schaarser en dus duurder, de claim van de natuur op landbouwgrond is al enorm.
  Net als voor iedereen is het totaalplaatje er voor ons nog niet, maar het is wel zorgelijk, ook al omdat niemand zich verdiept in de gevolgen van de bezuinigingen op het midden- en kleinbedrijf in het algemeen. Wij zijn vaak een vergeten groep (het gaat alleen maar over werknemers) terwijl onze gezamenlijke bijdrage aan dit land enorm groot is. Wie is er in Den Haag voor de kleine ondernemers?
  Mimoun zegt: 09-11-12 om 14:12

  Los van de verhalen die de politici vertellen en allerlei sites met verschillende berekeningen, denk ik dat we op vooruit gaan. Alleen nu lees ik dat ze toch aan het praten zijn over de zorgpremie. Daar zouden we met alles tweeverdieners met salaris onder modaal van profiteren. Jammer als dat gebeurt. Tegenover de Hypotheekrente en de kinderbijslag, zou t fijn zijn iets goed te kunnen maken met de zorgpremie..
  E.Smit zegt: 09-11-12 om 14:35

  Eerlijk delen, mooie kreet, maar vooral gebruikt door mensen die meer willen ontvangen.
  Belachelijk om allerlei zaken inkomensafhankelijk te maken, zorgpremie, wonen, straks moet ik bij de bakker ook meer voor een brood betalen omdat ons inkomen hoger is dan dat van de buurman!
  Met belastingverhoging en eventueel verhoging belastingvrije voet kan ik leven, nivelleren moet niet inhouden de hogere inkomens minder, maar de lagere inkomens meer.
  Bart zegt: 09-11-12 om 15:03

  Er blijkt dus geen regeringsakkoord te zijn !
  De vreugde dans van een kirrende van plezier meneer Spekman , blijkt helemaal met zijn nivelleren is een feest ,fake te zijn..

  De VVD had een ander zware afspraak binnen het akkoord, ( wat de media mij moet doen geloven ) het streng controleren van uitkerings gerechtigden wat per 1 jan. 2013 zal ingaan.
  Dus het wachten is op ‘overval commando’s die ‘s -nachts de woningen van de willekeurige gewone burger binnenvallen, en bejaarden.
  ( een beetje 40 er jaren sentimenten )
  De gehele ‘ achterban ‘van de PVDA heeft hier inmiddels mee ingestemd , evenals de krant van de wakkere Nederlanders.
  Die laatste weet uit het verleden hoe je dit soort zaken grondig moet aanpakken.
  catch22 zegt: 09-11-12 om 15:23

  Inkomen 58.000, alleenstaand, 2 kinderen, IVA uitkering (onderdeel WIA) en aanvulling PGGM, chronisch ziek.

  Per saldo (incl bel. voordeel ) 1500 euro extra zorgpremie, 600 euro aan schoolboeken (2 kinderen), 400 euro minder compensatie chronisch zieken, 400 euro meer eigen risico zorg (wat ik zeker zal moeten betalen), verlaging kinderbijslag cica 640 per jaar.
  Btw ed laat ik nog buiten beschouwing en ik heb geen hypotheek. Ook de waarschijnlijke verlaging van de aanvulling PGGM agv te lage dekkingsgraad is hier bij nog niet meegenomen.

  Ik ga er 9% netto op achteruit, ongeveer een heel maand salaris netto per jaar, excl de maatregelen die ik nog niet heb meegenomen (zie hiervoor)
  Rob zegt: 09-11-12 om 15:30

  Deze regering is niet aangesloten op de “werkelijkheid”. Het denkt in absolute getallen en is doof en blind voor de effecten op grote groepen binnen de samenleving. Dat is ronduit DOM. Obama zei het nog recentelijk: ga niet bezuinigen op de koopkrachtkurk die “middeninkomens” heet. Het lijkt aantrekkelijk om hier te gaan snijden maar zij zijn de drijvende kracht waarop wij boven water blijven. Ga je daar snijden dan loopt de koopkracht drastisch terug. Gevolg: Minder bestedingen, faillissementen, ontslagen, werkeloosheid, nog minder te besteden, ….kortom een neerwaardse spiraal. Een dat terwijl je juist het tegenovergestelde wil bereiken. Het is een Pyrrus-overwinning als je de sociaal-zwakkeren meer geld geeft. Het is een korte-termijn-oplossing. Op langere termijn glijdt de maatschappij langzaam af naar een scenario waarbij het innovatieve potentieel en intellectueel kapitaal wordt afgebroken. Grote aantallen goed geschoolde en slimme mensen zet je buitenspel. Als je pech hebt, zoals ik kan je op 8 tot 10 fronten inleveren. Meer dan 15% terugval als het even tegen zit. Als je dan ook nog alleenverdiener ben en net zoveel binnenbrengt als tweeverdieners samen wordt je ook nog eens 5 % extra gepakt….Onbegrijpelijk. Ik zei het al: Helemaal de weg kwijt, geen binding met de samenleving en totaal geen visie. Ga maar snel hernieuwd kennis maken met Obama en de zijnen. Misschien is er nog hoop……
  marinus van Zwam zegt: 09-11-12 om 16:40

  Eindelijk na zoveel jaren wordt het woord Niveleren uitgesproken , immers de hoge inkomens én de rijken hebben al zeker 30 jaar geprofiteert van m.n. de lage gewone inkomensgroepen , het wordt tijd tot eerlijke rechtvardige behadeling van zeker alle groepen óók de gepensioneeerden deze hebben al 4 jaar een indexatie gehad , emn worden nu bedrijgd met kortingen op hun voor de meeste toch al lage aanvullende pensioenuitkering , Nu bij de koopkrachtplaatjes wordt de situatie van de koopkracht gepensioneerden tot nu toe helemaal niet genoemd ,het was al onzeker het wordt nog steeds onzekerder ?? Ik vindt dat een schande !!
  Bas zegt: 09-11-12 om 17:00

  De vraag staat mij niet aan. Ik heb gestemd in het belang van het land, zoals ik dat zie.

  Ik heb een eigen hus, waar ik een hypotheek op heb, gekocht in 2003. Dus veel te duur.

  De huizenmarkt is helemaal verziekt, door de hypotheekrente aftrek en daardoor door veel te hoge prijzen. Dus dat moet gerepareerd worden – afschaffen die aftrek (ik denk naar helemaal niets, in 25 jaar; niet dat slappe aftreksel van het kabinet) en dan wordt de prijs ook weer normaal.

  Voor mij persoonlijk betekent dit dat ik een groot deel van de prijs van mijn huis nooit terugkrijg. En dat ik meer moet betalen dan ik in 2004 deed.

  Maar niemand kan met droge ogen beweren dat hij/zij nooit zou denken dat deze onzinnige aftrek zou worden afgeschaft, en de prijs die ik betaalde is gewoon te hoog.

  Dus ja, is temde voor een beleid om het land, ook over mijn rug, beter te maken.

  Ik heb een heleboel items niet genoemd, maar daar is mijn dedenering dezelfde – al kost het mij minder
  Isis zegt: 09-11-12 om 20:57

  Nu de zorgpremie van tafel lijkt, is er een nog onzaliger alternatief: de 2e en 3e schijf verhogen naar 45%. De zorgpremie kostte ons 4000 netto per jaar, dat was al erg genoeg met daarnaast nog de vermindering van de kinderopvangtoeslag en kinderbijslag, maar als dit doorgaat mogen wij 11.000 netto per jaar neertellen om de zo vurig gewenste nivellering te bereiken. Ik ben het erg eens met Rob: je kunt het dan wel vergeten dat er nog iets geconsumeerd wordt. Wij kunnen in ieder geval dan 900 euro netto per maand inleveren en succes ermee. We hebben het niet en om nu de zwakkeren te helpen door de meer succesvollen de nek om te draaien lijkt me eerder een beleid waar links NL zijn vingers bij kan aflikken. Wie had dat gedacht met een VVD premier? Ik heb zelf overigens D66 gestemd en zal dat dus blijven doen, want van de VVD noch de PvdA hoef je iets zinnigs te verwachten.
  Isis
  Roger zegt: 09-11-12 om 21:03

  Wat ik gewoon ongelooflijk vind is dat ondernemers en directeur-grootaandeelhouders de laatste jaren (eigen sinds 2001, nieuwe belastingstelsel) enorm bevoordeeld zijn ten opzichte van de werknemers. Denk aan MKB-winstvrijstelling, waardoor een ondernemer nooit 52% inkomstenbelasting betaald over zijn winst maar zo’n 46%. De directeur-grootaandeelhouder houdt ook prive meer geld over daar de verlaging van de tarieven in de vennootschapsbelasting er meer winst naar de winstreserve kan vloeien welke op haar beurt middels een dividenduitkering naar prive gehaald kan worden. Waarom worden deze belastingvoordelen niet teruggedraaid? Juist, de ondernemers zijn heilige koeien aan het worden en de werknemers? Slachtvee!
  Roger zegt: 09-11-12 om 21:11

  Wist u dat miljonairs en miljoenenverdieners recht kunnen hebben op zorgtoeslag? Ik heb de redactie van de NOS al diverse keren gemaild, maar ik krijg totaal geen respons. Ik procedeer nu al 2 jaar tegen deze rechtsongelijkheid en deze zaak ligt nu bij de Raad van State. Zij gaan hier binnen nu en 6 weken uitspraak doen.

  En weet u wat ik nu het ergste vind? Dat er enorm veel geld verspild wordt in de zorg doordat de ondernemers de overhand (lees ZZP’ers)
  krijgen met hun enorm hoge uurtarieven waar vroeger werknemers tegen veel lagere lonen voor werkten. Hierdoor komt de werkelijke zorg voor mensen enorm onder te lijden. In plaats van 3 personen voor 25 euro bruto per uur, loopt er nu 1 rond tegen 75 euro per uur.

  En het allerergste? Dat er zorgtoeslag bij mensen terecht komt die het helemaal niet nodig hebben om hun basisverzekering te kunnen betalen. Dat geld hoort in de zorg thuis en niet bij dat soort mensen.
  Dit vind ik gewoon te walgelijk voor woorden.

  Ik probeer hier iets tegen te doen, maar net als bij de media loop ik ook bij de politiek tegen een muur van ignorance aan.
  rijk blankestijn zegt: 09-11-12 om 21:19

  ik ben een werkende man en zit nu met een gedeelde 42% loonbelasting als die omhoog gaat hou ik dus nog minder over en met de inkomensafhankelijke premie hou ik meer over dus simpel gezegd zijn wij in nederlan weer de sjaak en gaat er weer veel geld naar griekenland of van dat soort landen en dat mogen wij dan terug betalen omdat de regering te veel uit geeft is dat onze schul of die van hun ik zeg denk eerst een aan je eigen volk en later aan de rest.
  M.Hokke zegt: 09-11-12 om 21:53

  Het enige wat ik nog wil is nieuwe verkiezingen!

  Kiezersbedrog moet bestraft worden!

  Ik ben het zat en pik het niet meer, zowel
  de PvdA en de VVD hebben zich hier schuldig
  aan gemaakt! En ik kan die lachende poppenkastpoppen
  niet meer zien!

  Ze maken meer kapot dan je lief is!
  Ik stem voortaan op de PVV!
  Tom zegt: 09-11-12 om 22:26

  Ik ben student en ben nog net aan de goeie kant van de streep met de plannen die er nu zien. Mijn broer in tegenstelling gaat het 3000 per jaar kosten om te wonen want hij zit op kamers. Dan heb je alleen je huur dus dan heb je nog een opleiding, vervoer, eten enz..
  Dit zit straks met een schuld van 20.000 euro.
  Ik zie nu dat als mijn studenten ov wordt afgeschaft in 2016 dat me dat nog even 4000 euro gaat kosten met vervoer.
  Je doet hbo en kan het wel betalen, nou heb nieuws voor ze ik kan dat niet. Ik verdien in een maand tijd wat ik kwijt ben in week aan vervoer.
  Ik was 16 toen ik het HBO op ging en dan de goeie opleiding kiezen is lastig. Gelukkig is het nu voor mij een goede keus maar als ik een verkeerde opleiding had gekozen (wat goed was voor te stellen als je nog maar 16 bent) had ik dus een jaar minder studenten ov gehad en had het me nog meer geld gekost.

  Als laatste moet ik wel toevoegen dat ik wel blij ben dat dit er allemaal is. Ik zeg altijd je kan niet meer uitgeven dan binnenkomt en kraak dan ook altijd de Nederlandse overheid af. Nu het puntje bij het paaltje komt is het maar zo en gaan we gewoon met ze allen de schouders eronder zetten en het oplossen!
  jeroen zegt: 09-11-12 om 22:54

  ik heb hetzelfde probleem als Bas ,maar ik zag zoals velen deze problemen aankomen en net als Bas had ik hier ergens ook wel vrede mee, maar wat me nu absoluut teleurstelt in de keuzes die de door “ons “gekozen coalitie gemaakt heeft ,is dat mijn partij ,de VVD dwars door het elfstedenijs is gezakt , ik durf van mezelf te zeggen dat ik een harde werker ben en ik voel me nu zwaar benadeeld en ik kan het gewoonweg niet verkroppen dat er zo enorm “genivelleerd” wordt , wat een onzin , iemand die veel gestudeerd heeft en hard werkt moet daarvoor beloond worden en niet gestraft ,en de mensen die de ,heel soms gedwongen, keus maken om niet te werken , moeten daar in ieder geval ook niet voor beloond worden . door het nivelleren worden die mensen nog minder gestimuleerd om een baan te zoeken. mijn motto ,gewoonweg ,loon naar werken , zij die de economie een grotere bijdrage leveren door meer te werken en hierdoor ook meer belasting betalen moeten beloond worden dmv belastingverlaging en haal dat geld dan maar terug uit de klasse die niet wil werken ,hun keus ,hun boete , ga maar werken dan en ik bedoel ik echt niet de mensen die niet kunnen werken door ziekte of letsel, maar filter de luiwammessen eruit en kort ze 50 % op hun bijstand ,moet je eens opletten hoe snel er werk gevonden is .
  en zoals eerder beschreven, dacht ik dat dit ook de insteek van de VVD was , maar helaas ,ze plegen gewoonweg verraad tegenover hun vaste achterban. maar goed , het blijkt maar weer ,dat ook een democratie een farce is.
  Van vliet zegt: 10-11-12 om 01:32

  Het lijkt erop alsof we tot op heden geen nivelering kennen. Maar er zijn als inkomensschijven, er zijn al allerlei premies voor de lage inkomens, waarom schieten we door?
  Rudolf zegt: 10-11-12 om 01:57

  Als alle plannen door gaan die nu op tafel liggen,
  Word het een regel rechte ramp.voor mij.

  (Nos,ik heb jullie de cijfers gemailt)
  ik woon in een A.W.B.Z instelling.
  ik ben Gehandicapt en zit in de Wia,ik moet rondkomen van zak en kleed geld.
  ik word Ontzettend Kwaad!het interseert Totaal niemand dat er OOK Duizenden gehandicapten er WEER op achteruit gaan.
  Maar ik weet het Allang,als je aan andersmans geld komt breed hier in dit land de hel los!Zie de hele zorgpremie discussie,Niveleren en sociaal zijn ja, prima maar wel alleen de buurman,
  als je er zelf maar warmtjes bij zit.

  De VVDLEDEN moeten zich ROT SCHAMEN!!om zo HOOG van de Toren te BLAZEN!want je kan(En nou GOED LEZEN,voor dat ik boze E-mails ontvang,)Morgen zelf ook levens lang Gehandicapt raken!
  Om met de woorden van je zelf te spreken,Beste Mark,je help dit land naar de kloppen!!!!!!!!!!!!
  brigitte zegt: 10-11-12 om 09:07

  ik heb nu noch wia volgend jaar iva word heel erg geraakt net als rudolf schrijft hier
  Chris zegt: 10-11-12 om 09:40

  Wij gaan er als gezin waar mijn vrouw niet werkt maar de kinderen opvoed zwaar op achteruit.
  Nergens lees ik iets over een modaal inkomen ja alleen dat die er niet zoveel op achteruit gaan waarschijnlijk iets op vooruit.
  Deze groep heeft de toeslagen die je krijgt als gezin met dit inkomen hard nodig en als er maar iets afgehaald wordt raakt dat deze groep extra hard want in verhouding is 100 euro voor deze groep 1000 euro.
  Wat ik nu niet weet is of de zorgtoeslag nou wel/niet wordt afgeschaft maar dan nog.
  2x boekengeld, kinderbijslag fors beperkt die wij gebruiken om kleding enz te kopen voor de kinderen, beperking HRA en de eventuele verhoging belastingstarief en wat er verder nog voor ons in petto zit.
  Mijn voorstel is alle geprivatiseerde bedrijven weer terug naar de overheid want die hebben geen winstoogmerk en die hebben deze bedrijven nu wel en willen alleen maar meer want daardoor is de zorg ook zo vreselijk duur.
  Hoe kan het toch dat de zorgverzekeraars zoveel winst maken en toch de premies blijven stijgen alle winst moet terug worden gestopt in de zorg maar nee de aandeelhouders en bestuurders willen profiteren en volgend jaar weer iets meer rendement.
  Ik hou nu niets over van mijn salaris om te kunnen sparen sterker nog ik moet nu al iedere maand mijn spaarrekening aanspreken om rond te komen.
  Ik hou mijn hart vast voor de komende jaren, maar als ik de geluiden hoor van de bestuurders is er licht aan het eind van de tunnel en zijn wij bijna uit de crisis maar geloof mij de crisis is pas net begonnen en duurt nog HEEL erg lang.
  Het probleem is dat eigenlijk niemand weet hoe hij/zij de crisis moet bestrijden.
  Ik heb wel eens voorgesteld als men door omstandigheden zijn/haar hypotheek tijdelijk niet meer kan betalen laat deze mensen gewoon in hun huis blijven wonen, heb je ook geen restschuld door gedwongen verkoop en zit men nog verder in de problemen maar plak de maanden die je niet betaalt aan de achterkant van de looptijd vast.
  Bas zegt: 10-11-12 om 10:10

  Moet er in Nederland genivelleerd worden? Dat is een lastige vraag. Sommigen zeggen ja, anderen nee. Maar met ons 52 % belastingtarief, dat redelijk uniek schijnt te zijn, wordt er al erg genivelleerd.

  De inkomstenverschillen in veel andere landen zijn groter tot veel groter.

  Uit deze empirische informatie concludeer ik dat nivelleren niet nodig is.

  Kijk ik naar de laagste inkomens, ik bedoel dan de bijstand, dan moet ik constateren dat in Duitsland men veel minder ontvangt. In Engeland ook. Van Zuid Europa heb ik geen idee – maar ik denk dat de uitkeringen daar hard omlaag gaan.

  Straks zijn wij het land met de hoogste uitkeringen. Dat is niet lang vol te houden, want hoge uitkeringen betekent hoge belastingen en daarmee dus dure producten, die vanwege de prijs niet te exporteren zijn.

  Daarmee kan een uitkeringsgerechtigde niet zeggen dat hij het bijzonder slecht heeft in Nederland – in het buitenland hebben ze het slechter.

  Daarmee zijn we er nog niet, want wellicht kan je met een uitkering in Nederland niet rondkomen in verband met typisch Nederlandse problemen.

  Van 1992 tot 1999 leefde ik van een uitkering. Eerlijk gezegd, voor mijn gevoel kon ik er prima van leven, maar ik voelde mij overbodig: ik droeg immers niet bij aan de samenleving.

  Sindsdien zijn de uitkeringen wat lager geworden, maar voedselbanken? Leer de mensen met geld omgaan, dat lijkt mij wijzer.

  Terugkomend op de noodzaak tot nivelleren – ik kan hier nog steeds geen reden vinden.
  Evert Jan zegt: 10-11-12 om 10:20

  de rechten van christenen worden in dit akkoord erg ingeperkt.
  en op het terrein van de beschermwaardigheid van het leven worden stappen achteruit gezet. vervolgens komt ook de zondagsrust onder druk te staan en dat is ook zorgelijk. God heeft de mens een rustdag gegeven om alle tijd te nemen voor elkaar en het gezin. hoe diep kan een land gezonken zijn
  Rene Saat zegt: 10-11-12 om 10:38

  Van: “R. Saat”
  Aan:
  Onderwerp: bezuiniging
  Datum: zaterdag 10 november 2012 10:26

  Vooral de gehandicapten gaan er op achteruit,zoals wij.
  Hogere eigen bijdrage,wtcg korting verdwijnt.tegemoetkoming eigen bijdrage verdwijnt,pgb naar gemeente, met als gevolg minder budget.
  Daar boven op hogere huren,hogere belastingen,en wat er nog verder komt.
  Globaal zal dat ons zeker 250 tot 300 euro per maand schelen,dat is dan ongeveer 9% koopkrachtverlies
  Dus onze groep wordt wel zeer hard getroffen.
  Blijkbaar hebben ze in Den Haag daar geen boodschap aan

  RTH.Saat
  ‘t Veld 20 Veldhoven
  Mark zegt: 10-11-12 om 10:54

  Roger lijkt te denken dat ZZP’ers heel veel verdienen. Dat is absoluut niet waar. ZZP’ers nemen heel veel kosten voor hun rekening, waar anders de werkgever voor op zou draaien. Denk bijvoorbeeld maar aan de lease auto, het kantoor, de afdelingssecretaresse, computers en printers, enz. enz. enz., waar de werkgever geen kosten voor hoeft te maken door een ZZP’er te contracteren. Bovendien is de concurrentie onder ZZP’ers moordend, zodat je zelden iemand tegenkomt die meer dan 60 euro per uur vraagt. Dat is dus inclusief alle bedrijfskosten, 33% inkomstenbelasting en premies en 21% BTW. De ZZP’er mag dus blij zijn als hij netto per uur 15 euro verdient. Dat is een stuk minder dan de 25 euro die Roger noemt.

  Het regeringsakkoord kan grote gevolgen hebben voor ZZP’ers. Succesvolle ZZP’ers die met moeite een modaal inkomen weten te vergaren, gaan veel meer voor hun zorgverzekering betalen. Als de ondernemersaftrek wordt beperkt, gaat de meerderheid van de ZZP’ers er tussen 1000 en 2000 euro per jaar op achteruit. Daardoor wordt voor pakweg de helft van de 750000 ZZP’ers onaantrekkelijk om het bedrijf nog voort te zetten en zal de werkloosheid binnen een jaar met 375000 personen stijgen.

  Dit probleem kan worden opgelost door de startersaftrek met 500 euro per persoon te vergroten en de beperking van de ondernemersaftrek ongedaan te maken. Op die manier blijft het aantrekkelijk om ZZP’er te zijn en worden we niet massaal werkloos.
  Jan zegt: 10-11-12 om 11:24

  Wij hebben een landbouwbedrijf, maar we hebben geen minister of zelfs maar een staatssecretaris van landbouw meer. Toch zorgen wij voor de voedselvoorziening in dit land. Of eten ze hier niet meer drie keer per dag? Wat wij gaan merken: kostenstijging omdat de BTW is verhoogd, de rode gasolie wordt afgeschaft, bijna 20% stijging van kosten van brandstof voor trekkers en machines, onze verzekeringen worden 10 % duurder, het wordt veel moeilijker onze kinderen te laten studeren omdat de basisbeurs wordt afgeschaft, hoe het uitpakt met de zorgpremie weten we nog niet, dat zou voor ons meevallen omdat we toch weinig verdienen, maar dat staat nu weer op losse schroeven, de EHS wordt toch helemaal uitgevoerd, daardoor wordt goede landbouwgrond schaarser en dus duurder, de claim van de natuur op landbouwgrond is al enorm. Net als voor iedereen is het totaalplaatje er voor ons nog niet, maar het is wel zorgelijk, ook al omdat niemand zich verdiept in de gevolgen van de bezuinigingen op het midden- en kleinbedrijf in het algemeen. Wij zijn vaak een vergeten groep (het gaat alleen maar over werknemers) terwijl onze gezamenlijke bijdrage aan dit land enorm groot is. Wie is er in Den Haag voor de kleine ondernemers?
  Louis van Rasten zegt: 10-11-12 om 12:18

  @Bas,
  Inkomensnivellering is een noodzakelijk goed, zeker wanneer er sprake is van een financieel economische crisis. Je moet alleen niet extreem gaan nivelleren en dat gebeurd -naar mijn inzichten- nu ook niet.

  Dat een land als Nederland de hoogste uitkeringen heeft vergeleken met die van in het buitenland kan ik alleen een goede vorm van beschaving vinden. Mensen kiezen er nu eenmaal niet voor om ziek, werkloos dan wel gehandicapt te zijn. Ik ben dan ook de stellige mening toegedaan dat dergelijke groepen door de overheid dienen te worden beschermd en dat dit in andere landen minder of niet gebeurd vind ik moreel gezien onaanvaardbaar. Sterker nog: de ons omringende landen dienen naar ons te kijken hoe zij dit in hun land kunnen regelen.

  Er zijn sterkeren en zwakkeren in een maatschappij en het is gewoon een kwestie van geluk hebben wanneer je tot de eerste groep behoord. Ik ben dan ook de mening toegedaan dat de sterkeren de zwaarste lasten dienen te dragen opdat zij dit ook kunnen. Het is niet meer dan een kwestie van goed fatsoen en andere landen kunnen hiervan leren. Brussel zou ons land als voorbeeld kunnen nemen over hoe het wel zou moeten. De eurocraten in Brussel denken slechts enkel alleen aan zichzelf, hoe kunnen zij het beste hun zg. declaraties indienen en dan ook nog landen als Nederland de les voorlezen over hoe wij ons huishoudboekje op orde kunnen krijgen. Ik vind dit een uiterst abjecte manier van denken.

  Je schrijft tevens dat voedselbanken niet nodig zijn wanneer wij mensen gaan leren hoe zij met geld moeten kunnen omgaan. Ik geef toe dat er groepen zijn wiens huishoudboekje een financiële puinhoop is maar het is niet alleen een kwestie van met geld kunnen omgaan doch ook dat de kosten de pan uitstijgen wat voor de laagste inkomensgroepen desastreuze gevolgen kan hebben. Met een uitkering opbijstandsniveau kun je nou eenmaal niet rondkomen. Daarnaast is des te meer gebleken, dat het aantal mensen die richting voedselbank moeten excessief gestegen. Dergelijke groepen gaan hier beslist niet voor hun lol heen.

  Wat de huidige overheid zou moeten doen is zorgen dat de huidige banen blijven bestaan, dat bedrijven niet dicht gaan. Door verhogingen van bijvoorbeeld de BTW en bijvoorbeeld de BPM op auto’s bereik je een dergelijke situatie absoluut niet. Je moet als overheid juist ervoor zorgdragen dat het vertrouwen bij de mensen weer terugkomt, dit vertrouwen kun je bereiken door zekerheden te creëren en niet door nog verder drastisch te gaan bezuinigen alleen slechts enkel omdat die eurocraten in Brussel dit willen.

  Het behoud van koopkracht is derhalve het allerbelangrijkste wat er is want koopkracht betekent groei van banen en dus economische zekerheid.
  Otto zegt: 10-11-12 om 12:46

  Afgezien van structurele wijzigingen die nodig zijn in de financiele wereld en de omgang met hypotheken, snap ik niets van het beleid van de EU en onze regering.

  Zijn de theorieen van Keynes toch dood verklaard na de opleving die ze een paar jaar geleden leken te krijgen?

  Volgens mij was hij een voorstander van investeren als het slecht gaat, reserves weer aanvullen als het goed gaat. Ik zie echter geen van beiden gebeuren…

  Politici zijn bang om onpopulaire maatregelen te nemen, zeker als het goed gaat, en nemen ze pas als het niet anders meer kan.

  We hebben geen echte staatsmannen meer zoals bv Bas van der Vlies. Misschien zijn we als land op financieel/budgetair gebied beter af met een technocratische regering ipv behaagzieke politici die alleen naar hun eigen achterban kijken.

  Even op microniveau een vraag:
  Hoe vaak komen jullie bij afdelingen de mentaliteit tegen om een budget op te maken, omdat je het anders hetvolgend jaar niet meer toegewezen krijgt? Zo werd ik 15 jaar geleden na mijn afstuderen als uitzendkracht bij defensie nog wat langer in dienst gehouden. Ik vond dat toen al een rare mentaliteit.
  Gerard zegt: 10-11-12 om 12:47

  Vrouw, verdient 40000, ik ben gestopt op 53 ste, bedrijf verkocht, werk nu voor het plezier 1-1,5 dag per week, tegen minimaal loon.
  Het geplande regeeraccoord was prima, vooropgesteld dat de verkeerde pieken en dalen werden gecorrigeerd volgens de plannen van Zijlstra .
  Mijn kennissen,ook de VVD -ers, hadden er geen moeite mee!
  Voor ons zou het ook geen verschil hebben gemaakt, wij zijn niet van het adagium dat het elk jaar meer moet zijn; veel mensen kunnen blijkbaar geen stap terugdoen als blijkt dat er grenzen aan het paradijs zijn.
  Paulus de boskabouter zegt: 10-11-12 om 12:55

  Tsjonge tsjonge tsjonge, wat een stelletje zeikerds hier…
  graaikonten geldwolven en verwende kinderen zijn jullie stuk voor stuk..
  De een huilt nog harder dan de ander…

  Even een paar opmerkingen en wie de schoen past trekt hem maar aan..
  Voor de klagers die nu met een te hoge hypotheek zitten of jarenlang minder aan hun huis hebben afbetaald dan ze hadden gekund…een huis is om in te wonen!! Niet om er rijk van te worden..
  Ow wat zegt u? de banken zeiden? Wat? Neem nog een hypotheek das gunstig?
  Word tijd dat jullie zelf eens gaan nadenken…

  Wat u kunt volgend jaar niet een nieuwe auto kopen?
  Neem je maar een 2e handse…of ga met de fiets…jaaaah, ook als het regent…of zijn jullie van suiker of zo?

  Ach jee, niet op wintersport dit jaar? Nah ga je lekker in eigen land op vakantie toch?
  Of misschien 1x op vakantie gaan?
  Camping een idee?
  Je kunt ook thuisblijven hoor als dat te min is..

  Niet iedere maand meer uit eten zegt u?
  Tis een grote schande…
  Keertje vaker zelf koken misschien?

  Begrijp me niet verkeerd, ik gun een ander alles…maar het is er simpelweg niet…
  leer der maar mee leven…

  Ow, en nogmaals, wie de schoen past mag hem van mij aantrekken…

  Aaah u denkt dat ik dan het wel voor elkaar zal hebben?

  Ik zit in de bijstand…kan en mag niet werken ivm mn gezondheid…ja sorry…juliie moeten ook nog voor mij betalen :p

  Maare ik heb na alle kosten…euhm, ik meen 45 euro per week te besteden..
  geen auto of vakantie want dat kan ik simpelweg niet betalen..
  Kleding haal ik 2e hands (van die 45 euro pwk)
  Ik kan alleen sporten omdat de vereniging waar ik dat doe mij matst..
  Ah en voor de slimmerik die nu denkt ik dacht dat je niet kon werken, maar hoe kun je dan sporten? (want er loopt altijd zon wijsneus rond)
  Het gaat je gewoon simpelweg niets aan wat ik heb :p

  Maarrr weet je wat nu zo mooi is…ik ben een heel tevreden en gelukkig mens…Er is denk ik geen land in de wereld te vinden waar je het zo goed hebt als hier en daar ben ik dankbaar voor…
  Ja jullie ook bedankt voor het ophoesten van mijn uitkering! ;)

  Het enige waar ik mij groen en geel aan erger zijn mensen die het zooooo slecht denken te hebben..
  En als het uit kon en jullie waren allemaal miljonair dan had ik gezegd: fijn voor jullie en geniet er van..

  Wees eens tevreden met wat je hebt in plaats van steeds maar weer te kijken wat je allemaal niet hebt…
  Word je uiteindelijk ook gelukkiger van ;)

  wens jullie allemaal heel veel sterkte met het verschrikkelijke leven dat jullie blijkbaar schijnen te hebben…

  zo ajuus, ik ga lekker schaatsen kijken ;)
  Bas zegt: 10-11-12 om 13:37

  Roger,

  Ik heb niet geschreven dat de uitkeringen omlaag moeten, ik heb slechts willen aangeven dat ze – ten opzichte van het buitenland – hoog zijn en dat dat gevolgen kan hebben.

  Lees je verder , dan kan je zien dat ik voorstander ben van menswaardige uitkeringen. Fatsoenlijk, dus.

  Maar het enkele feit dat van de grofweg 300.000 bijstandsgerechtigden er wellicht 150.000 naar een voedselbanki gaan, is voor mij geen reden om aan te nemen dat je van de bijstand niet kan leven. Integendeel.
  Desiree zegt: 10-11-12 om 14:28

  Voor ons betekent het dat we op een gegeven moment zelfs de vaste lasten niet meer zullen kunnen betalen.

  We hebben een middeninkomen, thans € 41.000 en over een paar jaar rond de € 44.000. De huren gaan omhoog; over een paar jaar bereiken we de grens van € 43.000 en mag de huur grenzeloos verhoogd worden. Alternatieven zijn er niet; de vrije huursector heeft inkomensvoorwaarden waar wij niet aan voldoen (nog daargelaten dat we de hoge huren in de vrije sector niet kunnen betalen), en de woningen in de regio kunnen wij ook niet betalen. Het onderhoud van een koopwoning kunnen wij ons sowieso niet veroorloven, dus een koopwoning is uberhaupt geen optie.

  Dan de ziektekostenpremie: de inkomensafhankelijke premie zou voor ons ongeveer gelijk blijven in vergelijking met wat we nu betalen, maar nu met het voorgesteld verhogen van de belasting gaan wij er – nog afgezien van de huurverhogingen – er nog eens ongeveer € 100 netto per maand op achteruit.

  Wij zien de toekomst somber in.
  Tonia zegt: 10-11-12 om 14:38

  Ik sta al 12 jaar voor de klas waarvan de laatste 9 jaar op een VMBO (Groene sector). Het regeerakkoord heeft heel veel gevolgen voor mijn persoolijke en werksituatie. Ik ben gertouwd en heb twee kinderen die hogere zorgkosten met zich meebrengen. Deze twee kinderen hebben ‘maar’ astma, ezceem, voedselallergie, ADHD. Daarnaast gaan zij drie middagen in de week naar de BSO dat ‘geleverd’ wordt door de enige kinderopvangoranisatie in Wageningen. Een keuze is contracten is er niet, dus we betalen de volle pont.
  Terwijl mijn kinderen op de BSO zitten, werk ik met jongeren en probeer ze klaar te stomen voor de toekomst. Mijn grootste uitdaging is dat nu van mijn mentorklas 80% van de leerlingen een zorgleerling is. En dat terwijl het Wet op Passend Onderwijs nog niet eens is ingevoerd. Het werkdruk in het onderwijs wordt steeds groter, terwijl er geen extra beloning is. Vrije dagen moeten worden ingeleverd, er komt minder geld per leerling, op het groene onderwijs wordt 55 miljoen bezuinigd en docenten zaten al jaren op de nullijn en dat houden we de komende vier jaar.
  De ‘extra’s’ van wege mijn kinderen (kinderopvangtoeslag en kinderbijslag) worden minder, terwijl de kosten stijgen…
  Ik woon in een appartement (2003 gekocht) dat nu onder water staat. In mijn buurtje staan er wel 15 vergelijkbare appartementen te koop. Dus verkopen om naar een groter huis te gaan kan ik wel vergeten. Of ik moet jaren ‘krom liggen’ om de restschuld terug te betalen.
  Dit tweeverdienersgezin gaat nooit 2 of 3x per jaar vakantie of heeft 2 auto’s voor de deur. We moeten hard werken en zuinig doen om rond te komen. En dat wordt vanaf januari alleen maar erger. Als dit zo door gaat moeten we ons gaan afvragen of het feit dat ik werk wl zin heeft. En dat is pas zonde van alle kennis en tijd!
  Guy Enpassant zegt: 10-11-12 om 14:57

  Het regeerakkoord toont bovendien dat politici precies weten wat er leeft onder de mensen.
  Gerrit zegt: 10-11-12 om 17:06

  Het begrip de sterkste schouders, word voor de 2e keer de nek omgedraaid in het voordeel van de rijken.
  Eerst werd er door de zorg voor gezorgd dat mensen boven de 70.000
  niets meer zouden betalen of je nu miljoenen op de bank hebt of 10 euro, dat was dus niet bepaald eerlijk en nu word het nog erger.
  Want nu worden de belasting schijven van die mensen die voordeel zouden krijgen 37% en 42% omhoog gehaald met enkele procenten en je snapt het al de hoogste schijf word niet aangepakt, je kan zien dat de PVDA niet veel verschild van de VVD en dit noemt de PVDA eerlijk
  Weer zijn de mensen die niets met deze crisis te maken hebben gehad de dupe, en diegene die het veroorzaakt hebben komen er zoals gewoonlijk mee weg, bezuinig maar op Griekenland die Miljarden die daar aan weggegeven worden zie je nooit meer terug en dat scheelt hier weer met bezuinigen, maar ja het geld van eerlijke burgers weggeven is makkelijker dan de veroorzakers van deze ellende aanpakken.
  Ge zegt: 10-11-12 om 17:27

  Dit is vooral van de PVDA maar ook van de VVD het grofste kiezerbedrog wat ik tot nu toe in Nederland heb gezien. M.a.w. :

  NIEUWE VERKIEZINGEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  NIEUWE VERKIEZINGEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Roger zegt: 10-11-12 om 17:42

  Aan Mark inzake de ZZP’er.

  Beste Mark, ik ben belastingadviseur en ik kan je gelijk vertellen dat je iets niet goed doet. Kennelijk maakt degene die je belastingaangifte invult ook de nodige fouten want met een winst uit onderneming van 20.000 betaalt een ondernemer 0 euro inkomstenbelasting (min. 1225 uur werkzaam) en de werknemer betaalt ruim 3.000. En de werknemer betaalt een hoger percentage aan premie ZVW dan de ondernemer. Is dat eerlijk? Ik vind van niet.
  Dus als jij met 15 euro per uur netto thuiskomt, dan twijfel ik daar heftig aan. Een beetje onderhoudsmedewerker rekent al gauw 35 euro ex. btw en dan pakt hij vaak ook nog extra winst op de doorlevering van materialen, dus zijn uurloon is echt wel meer dan 35 euro. Dat weet jij, dat weet ik, alleen je afnemer weet dat niet.

  En beste Mark, als een ZZP’er mijn plek overneemt zal hij/zij toch naar het kantoor moeten komen van zijn/haar inlener, waar ook een secretaresse rondloopt, een koffieautomaat voor hem/haar klaar staat, etc.. Alleen de auto hoeft de inlener niet te betalen…of toch wel, want dat zit in je uurtarief verwerkt. Net als je laptop, je printer, mobiele telefoon, iPad en moet ik nog even doorgaan?

  PS, ik zie veel jonge klanten binnen komen en ze hebben werkelijk geen flauw benul van financien en fiscus. Aan dit soort mensen enige uitleg hierover geven is enorm lastig (vooral wanneer ze het beter weten).

 46. willem over zegt: 11-11-12 om 00:15

  Ik ben al 7 jaren met tropenpensioen en word volgend jaar 65jaar en krijg dan een maand geen Aow. Dat is dus 1/12 deel minder geld oftewel 8.3% minder.
  Toen ik in 2005 nog aanbood aan de SHELL om nog een maandje langer te werken werd ik hartelijk uitgelachen.

 47. Sabine zegt: 11-11-12 om 01:25

  Als het allemaal niet zo triest was en niet naar landverraad stonk, zou het lachwekkend zijn.
  een groot deel van de kiezers heeft strategisch gestemd op de PVDA om de VVD niet te krijgen een ander groot deel van de kiezers heeft op de VVD gestemd om de PVDA niet aan de het roer te krijgen, Jullie zijn er allemaal ingetuind twee draaikont partijen aan de macht in nederland en iedereen is de klos, we blijven in Europa de Euro zal ons verder uitkleden en over een aantal jaren zal de EU ons net zo tengronde richten als de EU nu met Griekenland doet en dat is nu al begonnen.
  Het word tijd dat politici het moeten doen met een salaris gelijk aan het minium inkomen kijken of het eigenrisico van de zorg wel 350 Euro zou worden, is zo makkelijk praten met 120 000 euro per jaar

 48. Kees zegt: 11-11-12 om 08:06

  Ik behoor tot die groepen, die het meest gepakt dreigen te worden, als dit regeerakkoord wordt uitgevoerd. Met een inkomen van net iets boven de € 43.000 en een huur van een flatje van € 600 per maand, dreigt mijn huur elke 7 jaar verdubbeld te worden en dreigt dakloosheid. Als je ook nog eens chronisch ziek bent, is het nog moeilijker om een ander huis te kopen of te huren en zo pleegt de regering in feite huisvredebreuk. De term scheefwonen is politieke manipulatie en volkomen misplaatst. Toen ik hier enkele jaren geleden kwam wonen was de enige voorwaarde een inkomen van minimaal € 35.000 en nu zou dat ineens teveel zijn? Veel eerlijk was geweest als het kabinet voor Wonen 4.0 had gekozen.
  Kortom, mijn probleem is veel groter dan een inkomensachteruitgang van 4 %. En ik ben bepaald niet de enige, maar behoor wel tot een vergeten groep.

 49. Frits van Pelt zegt: 11-11-12 om 08:22

  We gaan niveleren: Hypotheek rente aftrek, Huis is niet te verkopen, AOW gat van enkele maanden, Ziekenkosten, enz.
  Ik een adjudant BD der koninklijke-marine, met 46 dienstjaren, moet als ik 65 jaar wordt, misschien naar de bijstand om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien.

 50. Een mama van twee kinderen zegt: 11-11-12 om 10:59

  Door de crisis denk ik dat mijn gezin er behoorlijk op achteruit zal gaan. 1 pluspunt is dat ik bijna ben afgestudeerd en dus niet te maken heb met afschaffen van studentenreisproduct, inkorten van studiefinanciering e.d. Daarentegen, ik ga binnenkort op zoek naar een baan. Maar vind ik die wel, helemaal op mijn niveau (master-graad). Ik vrees dat ik alleen een baan op MBO niveau kan vinden terwijl ik jarenlang heb geïnvesteerd in mijn opleiding, met twee kinderen. Daarnaast, mijn man zou graag nog een master willen doen, maar doordat het reisproduct wordt afgeschaft, naast het dramatisch inkorten van de studiefinanciering, is dit helaas niet mogelijk (de reiskosten kunnen met gemak oplopen tot enkele honderden euro’s per maand). Daarnaast, doordat de BTW is verhoogd, merk ik dat gelijk in de portemonnee, met de wekelijkse boodschappen bijvoorbeeld. Winkeliers maken van deze gelegenheid graag (mis)bruik door niet alleen 2% meer BTW te berekenen, maar een paar cent of euro’s daarboven op te doen, omdat de consument toch zal denken dat het door de belastingverhoging komt.
  Nu de plannen van de zorgpremie op de tocht staan en we ook niet weten wat ons te wachten staan, vrees ik ook wat dat betreft voor mijn situatie. De zorgtoeslag wordt afgeschaft, wat betekent dat ik honderden euro’s meer aan zorg moet gaan betalen. Wat ik daarvoor terug krijg weet ik niet, of er überhaupt sprake is van een soort van ‘teruggaaf’ valt nog te bezien.
  Ik snap dat er bezuinigd moet worden, het is logisch dat dat pijn doet. Het is alleen jammer dat deze crisis is veroorzaakt door een aantal malafide ambtenaren, burgemeesters, gouverneurs dan wel ieder andere ‘leider’, in zuid Europese landen die al het geld in eigen zak heeft gestoken. De gewone burger mag het vuile werk opknappen. Dat is waar ik het meest van baal.

 51. Anita zegt: 11-11-12 om 12:02

  Geen persoonlijke reactie maar een algemene reactie.
  Nederland is helaas een verwend land geworden.
  We hebben het jaren goed gehad eigenlijk te goed. Iedereen moet een stapje terug doen en een groot gedeelte van de bevolking zit te klagen en dan vooral de mensen die het meeste verdienen. Schandalig!
  Ik blijf vinden dat mensen die het meeste verdienen de zwaarste lasten moeten dragen. Er zijn mensen met lage inkomens die het al moeilijk genoeg hebben. Het lijkt wel dat niemand meer iets voor anderen over heeft. Het wordt meer en meer een egocentrische maatschappij.
  Als je in landen bent geweest waar minder welvaart is dan hier , dan sta je heel anders in het leven. De klagers in ons landje zouden daar eens moeten kijken. Dan ga je heel anders in het leven staan.

 52. Charlotte zegt: 11-11-12 om 12:47

  De bezuinigingen van de huidige regering raakt het land in het fundament. Het fundament van goede scholing, woningbouw (wordt vrijwel volledig naar nihil teruggebracht door werkelijk belachelijke
  maatregelen), recht hebben op een betaalbare woning, degelijke thuiszorg. Daarvoor in de plaats krijgen we nu woningnood, een oplopende werkeloosheid in de bouw, zorg en onderwijs. Vreselijk jammer dat de discussie zich tot nu toe vooral heeft toegespitst op de zorgpremie, wat in feite voor veel mensen een luxe probleem is…..

 53. Desiree zegt: 11-11-12 om 13:28

  Misschien moeten sommige mensen er zich eens van laten doordringen dat het voor een aantal mensen niet om luxe dingen gaat, maar om het op een gegeven moment simpelweg je vaste lasten niet meer kunnen betalen. Ook als middeninkomen.

 54. Barney zegt: 11-11-12 om 14:01

  De VVD is tekort door de bocht gegaan. Zo dien je niet om te gaan met de belangen van de kiezers. Ik ga VVD nog een kans geven. Zij dienen dan wel de belangen van de VVD-kiezers beter te behartigen!

 55. Martijn Hendriks zegt: 11-11-12 om 15:55

  Het is wel leuk zo’n idee om de inkomensverschillen te verkleinen maar zoals ze dat nu doen is dat een beetje vreemd. Want of ze het nou via de inkomensafhankelijke zorgpremie (die inmiddels dus van tafel is) of via de belastingen willen doen: het zijn vooral de werkenden met een salaris tussen de € 30.000 en € 60.000 die zwaar worden getroffen, terwijl ik niets terug vind over de inkomens boven de € 100.000. Daar zou veel meer geld te halen kunnen zijn die dan aan de lagere inkomens gegeven kan worden dan bij de middeninkomens. Je zou kunnen denken aan een extra belastingschijf van bijvoorbeeld 60% voor inkomens boven de € 100.000 en voor deze inkomens alle aftrekfaciliteiten zoals aftrek pensioenpremies/ lijfrente, hypotheekrenteaftrek, arbeids- en algemene heffingskorting, etc. geheel afschaffen (zodat deze voor de lagere inkomens in stand gehouden kunnen worden). Daarnaast hebben dat soort inkomens ook inkomen in box 3 en zouden voor deze inkomens de belastingvrije drempel en de vermindering van de schulden in box 3 afgeschaft moeten worden en zou de effectieve belastingheffing in box 3 ook omhoog kunnen van 1,2% naar bijvoorbeeld 4%. Het kabinet kan dan met een deel van die inkomsten het begrotingstekort kunnen terugdringen en met het andere deel de lagere inkomens tegemoet kunnen komen. Waar ik zelf ook heel veel van zal merken is de verhoging van de AOW leeftijd. En niet zo zeer dat dit straks in 2022 op 67 jaar staat maar vooral omdat het daarna wordt gekoppeld aan de levensverwachting waardoor ik waarschijnlijk, als ik eenmaal 67 ben, tot mijn 75e zal moeten doorwerken en dat zou betekenen dat als ik maar 74 zou worden ik dus nooit van een oude dag kan genieten. Ik vind een AOW leeftijd van 67 prima maar tegen de tijd dat ik zo oud ben zou dat ook zo moeten blijven! Of er moet een radicale verandering in de houding van de werkgevers moeten komen die ook personeel van ouder dan 55 jaar nog willen aannemen. Want een verhoging van de AOW leeftijd is alleen maar haalbaar als ook de werkgevers hierin zouden willen meewerken.

 56. jansje zegt: 11-11-12 om 18:04

  Gezien de reacties houdt dit ons burgers enorm bezig, vrijwel iedereen gaat er op achteruit en merkt dit behoorlijk in de portemonnee.Dus raken we ook de economie dat is wel duidelijk.
  Doorwerken tot 66/67 jaar een belachelijke maatregel met deze (stijgende) werkloosheid, geef jongeren een kans om te werken.
  En ineens worden we ouder, dat wisten we voor 25 jaar terug ook al, niks nieuws onder de zon.De rente is laag dat is zo maar de rente is ook erg hoog geweest.In goede tijden moet je sparen voor slechte tijden, dat kent men niet in den haag, overigens ook niet bij andere regeringen.Neem Griekenland die koste wat het kost bij de eurolanden wilde horen en daar geld voor leende bij Goldman Sachs en dit nu met woekerrente moet terug betalen,dus betalen wij daar indirect aan mee.Dom van Giekenland maar wij zitten mee op de blaren. En wie is hierin de lachende derde?juist Goldman Sachs.
  OOk europa kost ons veel geld, te denken valt aan europarlementairies die geen pensioenpremie hoeven te betalen,meer salaris overhouden dan ze bruto verdienen door allerlei belachelijke toeslagen die ze ontvangen. en u ook met een tekort zit van 9 miljard euro, of we dit maar even willen ophoesten met z’n allen.Wat mij beterft gaat er geen cent meer heen want wie controleert dit allemaal???Wachtgeldregelingen die nog steeds royaal zijn.Naar mijn idee zou het goed zijn als de overheid dit soort dingen ook eens aanpakt en transparant maakt.Geef het goede voorbeeld als overheid en neem ook 55plussers aan als er vacatures zijn.Dit zijn maar een paar voobeelden er is vast nog wel meer te bedenken.
  De gewone burger gaat wel de ww in als ze werkloos zijn en betaalt allerlei premies ipv toeslagen te krijgen en wat krijgen ze er voor terug.Bedenk het maar we kennen allemaal wel onze voorbeelden.Betalen maar!!!!!!!!!!!

 57. Ineke zegt: 11-11-12 om 18:35

  Ik maak mij ernstig zorgen. Door de crisis zijn mijn man en ik beiden onze baan kwijtgeraakt na 30 jaar fulltime te hebben gewerkt.
  De nieuwe plannen voor wat betreft de ww zouden voor ons betekenen dat wij ons huis moeten verkopen maar aan wie? In onze straat staan huizen al bijna 4 jaar te koop en deze verkopers vragen geen hoofdprijs. Het is zuur om als oud vuil door dit kabinet te worden gezien terwijl wij wel 30 jaar premie hebben betaald. In tegenstelling tot het Duitse bedrijfsleven ben je als 45 plus te oud voor Nederlandse bedrijven. Wij solliciteren onder ons niveau, alles om maar een baan te vinden maar tot nu toe zonder succes. Het is een schande dat er zo gemakkelijk en zeer ondoordacht over de ww maatregel wordt gedacht door dit kabinet. Nergens aandacht voor meer banen maar mensen na een jaar in de bijstand, onvoorstelbaar dat PvdA hiermee ingestemd heeft, hoezo Partij van de Arbeid?

 58. Olivier zegt: 12-11-12 om 07:42

  Naast het feit dat de Nederlandse politiek tegenwoordig zo’n treurige bedoeling is dat het een serieuze overweging wordt om zelf de politiek in te gaan en er wat aan te doen, ben ik sowieso tegen de manier waarop beleid gemaakt wordt.

  In de huidige situatie is het zo dat budgetten bepaald worden voor ministeries, projecten, gemeentes, etc aan de hand van voorafgaande budgetten en in welke mate deze is uitgegeven (zoals iemand anders al noemde wordt er vaak in eigen belang een budget voor de volle 100% uitgegeven om volgend jaar weer in aanmerking te komen voor hetzelfde of een hoger bedrag).

  In plaats van de manier waarop we nu een nieuwe begroting maken, namelijk bezuinigen aan de hand de voorgaande begroting, een nieuwe begroting te maken door deze vanaf de grond op te bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat in het huidige systeem teveel geld verdwijnt in nodeloze projecten en overhead in plaats van dat de euro’s uitgegeven worden waar het er toe doet. Namelijk in het belang van de Nederlandse burger!

  In een optimale situatie als het slecht gaat met de economie investeert de overheid. Juist zaken als onderwijs (de bouwsteen van onze economie) en het MKB (een van de grote draagstenen van de economie) kan als het slecht gaat niet zomaar op bezuinigd worden. Als ik over de plannen van Dhr. Rutte lees vraag ik me af waar hij mee bezig is en wat hij wil bereiken! Ik geloof niet het drastisch bezuinigen op de faciliteiten van de burger gaat helpen. Dit schaadt de koopkracht, wat leidt voor minder inkomsten bij bedrijven, winkels, etc die vervolgens weer minder kunnen uitgeven; c.q. geen nieuwe mensen aannemen of zelfs werknemers moeten ontslaan. Op deze manier is Dhr. Rutte persoonlijk verantwoordelijk voor het ontstaan van de vicieuze cirkel waar we momenteel in belanden.

  Wat mij betreft zouden de prioriteiten als volgt moeten liggen:
  1. Het behouden van de zekerheid voor de burger door inkomsten en uitgaven rond de burger (lees, subsidies, vergoedingen, belastingen, etc) gelijk te houden of te verbeteren ten behoeve van de burger

  2. Onderzoeken Nederland nodig heeft om te kunnen functioneren als land en aan de hand daarvan projecten/uitgaven vaststellen (ik vind niet dat we ons een nieuwe snelweg kunnen veroorloven als dat ten koste gaat van landgenoten die niet meer kunnen eten of hun dak boven het hoofd niet meer kunnen betalen). Het is belangrijk dat de kosten voor deze projecten zo laag mogelijk blijft. Er moet dus gespendeerd worden naar effectiviteit en niet naar eigen belang (mijn budget gaat volgend jaar naar beneden als ik niet alles uitgeef!)

  3. Het afbetalen van de staatsschuld. Binnen de Nederlandse begroting zorgt de staatsschuld voor torenhoge kosten. Op korte termijn is hier niets aan te doen, maar op lange termijn moet deze afgelost worden.

  Ik geloof er heilig in dat er in Nederland genoeg geld is om aan deze eerste twee punten te kunnen voldoen en na verloop van tijd ook aan het derde punt. Het moeilijkste is om bestuurders te vinden die het belang van Nederland voorop zetten, niet het eigenbelang!

  In dit betoog heeft u mij nadruk zien leggen op Nederland. Het is goed mogelijk dat u denkt, maar hoe moet dat dan met Europa? Hoe moet het dan met landen zoals Griekenland die momenteel onze steun nodig hebben? Of buiten Europa waar landen zijn aan wie wij normaal gesproken hulp aanbieden?

  Het klinkt misschien wat hard, maar ik vind dat wij als land in eerste instantie verantwoordelijkheid naar onszelf hebben. Op dit moment zijn wij als economie en als land niet in staat om andere landen in grote mate financieel te steunen. Pas als we onze eigen zaken op orde hebben (wat momenteel zeker niet het geval is), is het redelijk om ook anderen om ons heen in de wereld te helpen.

  De overheid moet beslissingen nemen die in het belang zijn van de burgers die zij vertegenwoordigd. In ons geval dus de Nederlandse burgers! Door zorg te bieden aan anderen komen de primaire levensbehoeften van Nederlandse burgers in gevaar! Als u eerlijk naar u zelf bent, zou u als u uw woning zou verliezen, uw kind niet kan kleden of naar de voedselbank moeten voor uw maaltijd geld afstaan aan Griekenland of een andere vorm van ontwikkelingshulp?

  Misschien wel! Het is goed mogelijk dat u anders bent dan dat ik ben en dat u dit wel zou doen. Maar ik geloof niet dat het verkeerd is om in een geval als dit eerst aan uw persoonlijke situatie te denken. Bovendien is het goed mogelijk dat als u uw geld afstaat in plaats van dat voldoende over te houden zelf ook in de problemen komt. Het is over het algemeen een slecht idee om iemand uit het slob te proberen te trekken als dat betekend dat u er eerst zelf in beland. In plaats van 1 persoon met een probleem zijn er dan namelijk 2!

  Daarnaast is het altijd mogelijk om op individuele basis bijdrage te leveren aan de doelen die u persoonlijk steunt. Dit zou geen taak van de overheid moeten zijn, die het belang van de Nederlandse burger voorop moet zetten.

  Ik geloof dat er oplossingen zijn voor ons land! Maar Dhr Rutte, de VVD en de PVDA vormen samen niet een van deze oplossingen!

 59. Bas zegt: 12-11-12 om 09:40

  Hierboven is meermalen geschreven over het onnodig opmaken van budgetten.

  Helaas is dat een kenmerk van bureaucratiën: ze groeien, terwijl dat meestal niet noodzakelijk is. Of het gaat om de administratie van een ziekenhuis of een ministerie: het wordt steeds erger.

  Daarom zou ik zeggen – elke administratie, elk ministerie zou ewlke 10 jaar geherorganiseerd moeten worden. De geheel organisatie moet tegen het lecht gehouden worden, en opnieuw ingericht.

  Dat zal, schat ik, zeker 25 % van de ambtenaren schelen – ambtenaren waarvan niemand dacht dat ze overbodig waren.

 60. Joost en Anneke zegt: 12-11-12 om 09:41

  We worden ruim €10.000,= per jaar gekort.
  Ons gezin bestaat uit 5 personen. Man / vrouw + 3 studerende kinderen waarvan 1 met een handicap.
  Beiden hebben we een halve baan. Vrouw werkt in loondienst voor 20 uur p/wk € 19.000 bruto p/j, man werkt als zzp’er aan huis.
  Man heeft de zorg voor het gehandicapte kind met een PGB minder dan 10 uur per week in combinatie met een halve baan € 12.000,= bruto per jaar als zzp’er.

  Wij krijgen te maken met de volgende stapeling van bezuinigingen:

  Persoons Gebonden Budget, vervallen van PBG ivm het 10 uren criterium € 9075,96 p/j.
  Lagere kinderbijslag.
  Kindgebonden budget versobering.
  Kinderkorting versobering.
  Hoger eigen risico zorg (5 personen) € 650,00 p/j bovenop de € 1100,= die we al kwijt zijn.
  Schoolboeken 3 kids weer zelf betalen € 900,00 p/j.
  Minder hypothekrente aftrek.
  BTW verhoging naar 21% € 180,00 p/j.
  Hogere assurantiebelasting € 100,00 p/j.
  Hogere energieprijzen.

  Plus een kind die géén PGB/zorg meer krijgt omdat hij niet aan het 10 uren criterium voldoet.

  Wij vinden het schandalig dat wij zo hard gepakt worden door dit kabinet.
  We waren blij toen we hoorden dat de PVDA een grote winnaar was tijdens de afgelopen verkiezingen,
  maar worden nu met de neus op de feiten gedrukt.

  Ook weet Den Haag volgens ons niet wat de gewone man in de praktijk verdient.
  Een gemiddelde arbeider “Jan Modaal” (elektricien of bouwvakker) neemt rond de € 1500,= p/maand netto mee naar huis.
  Hoe ze dus bij een modaal loon van € 33.000 p/j komen is voor ons een raadsel.

 61. Hannes Minkema zegt: 12-11-12 om 10:03

  De enige beroepsgroep van Nederland die vier jaar lang op de nullijn is gezet: leraren. Alle leerkrachten in Nederland, alle leraren in vmbo, havo en vwo, en alle leraren op mbo en hbo leveren samen een miljard euro in om de crisis te bestrijden. Van geen enkele andere beroepsgroep met een CAO wordt dit ‘offer’ gevraagd. Het betekent een inkomensachteruitgang van tien procent. En dat terwijl het uurloon van leraren en leerkrachten al lager was dan in vergelijkbare Europese landen, en de klassen voller dan ooit.

  Dat betekent dat het beroep van leraar nog minder aantrekkelijk wordt. Terwijl scholen nauwelijks aan gekwalificeerde leraren kunnen komen. 20.000 leraren en ‘leraren’ staan zonder de vereiste diploma’s voor de klas – terwijl het hun werk is leerlingen aan diploma’s te helpen. Een absurde situatie.

  OCW en de schoolbesturen werken samen eendrachtig aan het verdoezelen van dit enorme tekort aan bevoegde leraren. Ze hebben afgesproken dat scholen voor iedereen – leerlingen, ouders, andere leraren – mogen verzwijgen wie er wel/niet bevoegd voor de klas staat. Zo kunnen ze ongehinderd lager gekwalificeerd en dus goedkoper personeel voor de klas zetten. De werkloze leraar Engels die Nederlands geeft, het neefje van de conciïerge die lessen wiskunde komt geven, de tweedegrader die examens havo en vwo afneemt, enzovoort. Vwo-leerlingen krijgen nu in meerderheid les van mensen die zelf geen vwo aankonden.

  Dat gebeurt in het geniep, er is geen controle op. Ook niet door de Onderwijsinspectie. OCW vindt dat de schoolbesturen dit zelf maar moeten oplossen en verzamelt geen actuele gegevens.

  Geen wonder dus dat er steeds lager geschoolde en goedkopere leraren voor de klas komen. Geen wonder dat in een tijd met een groot lerarentekort de arbeidsvoorwaarden worden verslechterd als nooit tevoren. Tien procent minder koopkracht, grotere klassen, op sommige scholen nu al meer lesuren geven voor hetzelfde salaris, een week korter vakantie, gratis en voor niks.

  Gewoon omdat het kan. Omdat leraren uw kind toch wel blijven lesgeven. En leraren in tijden van financiële krapte altijd wel een poot kan worden uitgedraaid.

  Tot slot: ongetwijfeld zijn er mensen die dit ‘geklaag’ vinden. Het schijnt de nieuwe mode te zijn: mensen die misstanden aan de orde stellen uitmaken voor ‘klagers’. Schijnt dat je er dan niet meer over hoeft na te denken. Lekker makkelijk.

  Maar de leerlingen zijn en blijven voorlopig de dupe.

 62. In perioden van regelmatige economische groei hebben veel burgers schulden gemaakt( hypotheken, pers.leningen) Die vaak boven hun draagkracht lagen. Toen ik een huis kocht had ik keus uit een lineaire of een annuïtenhypotheek. Ik koos voor het laatste.Daar ben ik nu vanaf door spaarzaam met geld om te gaan.Nu er een recessie is en de banken al te gemakkelijk allerlei soorten leningen gaven zitten heel veel burgers met hoge schulden. Er is maar 1 oplossing: “sparen wat je sparen kunt”. Komende jaren nauwelijks loonstijging, oplopende lasten,economische groei beperkt en……. de komende 10 jaar zal de overheid streven naar stabilisatie van haar uitgaven. Het heeft weinig zin de overheid van alles de schuld te geven. De grootste fout van de overheid is”te veel geld uitgeven” en daar heeft de burger op allerlei manieren van geprofiteerd. Politiek gezien heeft de regering weinig keus. Waar naar gestreefd moet worden is stabiliteit. Dan komt de burger tot rust en dat heeft dit land nodig.

 63. Thijs zegt: 12-11-12 om 11:21

  Ouder echtpaar (62), vrouw met vervroegd ouderdomspensioen, man deeltijdbaan, beiden vierenveertig jaar aan het arbeidsproces deelgenomen. Netto gezamenlijk maand inkomen ca 2.800 netto.
  Eigen huis, hypotheekvrij.
  Leiden een vrij sober leven en kunnen derhalve een behoorlijk bedrag per maand sparen voor de oude dag.
  Drie + zes maanden later AOW (in 2015 dus ca 6.300 inleveren).
  Het maakt allemaal niet uit. Het kan ervan af.
  Maar het leven wordt wel steeds duurder. En de onzekerheid over de toekomst groeit (AWBZ, WMO, enz.).
  Zijn onze spaarcentjes straks nog beschikbaar voor datgene waar ze voor bestemd zijn (aanvulling op de AOW)?

  Het is vooral die onduidelijkheid over de toekomst die ons zorgen baart. Hoe betrouwbaar zal de overheid blijken te zijn? Hoe vaak worden de bakens nog verzet? Inleveren geen probleem. We hebben het nog breed. Maar waar ligt de grens? Wanneer is de bodem bereikt? Wanneer wordt ook de bodem van “onze privé schatkist” zichtbaar?

 64. Vos zegt: 12-11-12 om 12:46

  Het schijnt dat iedereen die reageert erop achteruit gaat. Dat kan natuurlijk niet waar zijn. Duidelijk is dat er iets moet gebeuren en naar mijn mening zullen dan degenen die dat het beste kunnen missen het meeste moeten inleveren. Alhoewel zeer knullig gebracht is het idee van de PvdA om te nivelleren (tot mijn verbazing overgenomen door de VVD) dan ook volkomen juist. In de praktijk zal dan moeten worden gekeken hoe dat uitpakt en geef ze daarvoor nu het komende halfjaar de tijd om dat te regelen. VVD-leden hebben zich laten opnaaien door de hetze van de Telegraaf want waar hebben we het nu over. Iemand zei voor de hogere inkomens is 4% inleveren 1 keer minder buiten de deur per maand.

 65. Bas zegt: 12-11-12 om 13:29

  @ Vos

  Voor mijn gevoel is er een verschil tussen roepen ‘nivellleren is fijn’ en constateren dat er geld nodig is, wat je niet bij de laagst betaalden kunt halen, en dus bij degenen met iets meer moet halen.

  Alleen, als je dan niet de logische stap zet om bij mensaen met nog iets meer niet nog iets maar gaat halen, dan is het natuurlijk onbegrijpelijk

 66. Eva L. zegt: 12-11-12 om 14:19

  @Vos, toch weer jammer om te lezen dat jij zo’n duidelijke mening hebt over een ander zijn geld. Een typisch “socialisties” trekje. Alsof we niet reeds verregaand genivelleerd zijn in onze samenleving met o.a. de hoogste IB tarieven ter wereld.

  Veel “sterke” schouders verliezen hun solidariteit, gaan minder werken want het loont toch niet of wijken op termijn uit naar het buitenland. Het linkse uitknijp beleid werkt zeer demotiverend. Uiteindelijk kost het meer en ben je waardevolle mensen kwijt.

 67. Peter zegt: 12-11-12 om 16:24

  Wij (37 en 38 jaar + 1 kind van 2 jaar te Amsterdam) verdienen samen zo’n 100.000 euro bruto per jaar (80.000 en 20.000).
  Wij gaan de komende jaren inleveren:

  - 300 euro netto per maand omdat we onze lease-auto niet meer zakelijk mogen rijden van het vorige kabinet (Kunduz) en dus bijtelling moeten gaan betalen (terwijl we eigenlijk privé geen auto willen rijden, maar het moet vanwege baan),
  - 150 euro per maand duurdere kinderopvang (bezuiniging vorige kabinet per 2013),
  - Hypotheekrente-aftrek beperking zo’n 30 euro per maand.
  - Hoger inkomstenbelastingtarief (wordt nu dus over gesproken door het kabinet), vermoedelijk circa 150 euro netto (het oude plan van de ziektekostenpremie was wellicht nog nadeliger voor ons).

  Totaal circa 600 euro verlies.

  Verder neemt ons huis (hypotheek: 450.000 euro) momenteel jaarlijks minstens 10.000 euro in waarde af en dat zal de komende jaren nog meer worden.

  Gevolgen:

  - Een van beiden gaat minder werken om kosten opvang te besparen (werkgelegenheidsverlies).
  - We zijn extra geld opzij aan het zetten / aan het oppotten, geld dat we anders zou worden uitgeven; wat zal de middenstand het zwaar krijgen (economische krimp).
  - Wij stellen verhuisplannen uit (slecht voor huizenmarkt).
  - We hebben geen ruimte meer om extra af te lossen op onze hypotheekschuld (tegen idealen van onze overheid in).

  De sterke schouders moeten meer lasten dragen, maar wij vragen ons af of wij ‘middenklassers met kinderen’ wel de sterke schouders zijn.

  Al met al is ons vertrouwen in onze overheid in enkele jaren tijd en met name de laatste maanden gekelderd. Wij vinden dat de overheid precies het verkeerde doet: de duimschroeven aandraaien als het al slecht gaat. Wat het nivelleren betreft: met de enorme waardedaling van ons koophuis leveren we zo veel (van de bank geleend) vermogen in, dat we ons afvragen waarom we ook nog geld moeten inleveren voor de ‘zwakkere schouders’. Hebben die ‘zwakkere schouders’ ook zo’n enorme vermogensverliezen? Wij beschouwen onszelf, ondanks ons goede salaris, niet als ‘sterke schouders’. De waarde van ons huis is lager dan onze hypotheek, in feite hebben wij dus geen vermogen maar schulden, wij zijn schuldenaren geworden, hoe kun je dan spreken van ‘sterke schouders’?

  Vr. groet,
  Anoniem

 68. Louis zegt: 12-11-12 om 17:14

  We hebben met z’n alle geleefd alsof het niet op kon. Dit werd door banken en overheid vooral gestimuleerd. Nu komen we er met z’n alle achter dat dit toch niet gewerkt heeft. Nu trapt men in Den Haag hard op de rem met een spoor (ravage) die nog geen einde heeft.

  Als 1 verdiener met meer dan gemiddeld aantal kinderen wordt je wel erg hard aangepakt. Minder kinderbijslag, geen studiefinanciering meer, boekengeld verdwijnt, ziektekosten sterk stijgend, sowieso betaal je als 1 verdiener meer dan 2 verdieners met hetzelfde bruto salaris. Vergeet even niet dat de BTW al 2% omhoog is! Dit zal wel niet een voorbeeldgezin van Nibud.

  Een stap terug is niet erg, we leven in een zeer rijk land. Klagen heeft geen zin, schouders eronder en allemaal een stapje harder lopen, dit levert de economie een stimulance op.

  Wanneer dringt de overheid de uitgaven terug? Minder ambtenaren enz.

  Hoe krijgen we het vertrouwen terug in Nederland?

 69. Jannenman zegt: 12-11-12 om 18:01

  Het gaat al achteruit sinds begin jaren 80. Ik heb nooit anders gehoord dan “we moeten bezuinigen”.
  Dus ik ben niet erg hoopvol idd, integendeel.
  Er valt inmiddels niets meer te bezuinigen hier. Wat nog rest is van het balkon springen, maar dat heb ik ook niet.

 70. willem over zegt: 12-11-12 om 21:15

  Mag ik nog een slimme vraag stellen ?
  Hoeveel van die mensen met een boven modaal inkomen wonen er in Nederland ? Het kan weleens gebeuren dat er nog meer vermogende mensen de wijk nemen naar Belgie en andere landen.Een Nederlands spreekwoord : Wie het onderste uit de kan wil hebben krijgt het deksel op de neus.
  Bedenk dat het door de open grenzen o zo makkelijk is een zaak over te plaatsen naar een land met een gunstiger belastingregime.

 71. Sander zegt: 12-11-12 om 22:36

  ‘De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen’. Deze mantra wordt tot in het oneindige herhaald door PvdA kopstukken. Onderliggend betreft het pure jalouzie, Iemand mag niet meer verdienen dan zijn buurman, want anders is-ie asociaal. Dit is het standpunt van de PvdA, dat met communist Spekman aanstuurt op de polarisatie van de jaren’60. Leuke linkse dingen moeten door lelijke rechtse mensen betaald worden.

 72. Bas1980 zegt: 13-11-12 om 00:35

  Eerlijk? Ik ben het wel een beetje zat om voor andere mensen te betalen. Ik weet, het is hard maar een ieder moet leren voor zichzelf te zorgen. Tevens ken ik veel mensen met een uitkering die niet WILLEN werken voor een baas. Deze groep beunt wat bij en eerlijk gezegd heeft iemand met een uitkering het zelfs beter dan dat ik het heb.

 73. Marcel zegt: 13-11-12 om 02:42

  Vergeet het maar mensen. U en ik zijn geen bankiers dus onze politici en ook Brussel geven geen zier om u en ik.

  Zij zullen alles er aan doen om het bankiersproject, namelijk de welvaartsvernietigende Euro, in leven te houden. In Zuid-Europa ziet u al miljoenen de armoede en werkloosheid ingejaagd en de politici vinden het een groot succes. Alles voor de banken, niks voor het volk. Dat binnenkort ook in Noord-Europa.

  De Eurosovjet Unie geeft haar prestigeproject niet op… er zal een koude dag in de hel moeten komen voordat dat gebeurt.

 74. Bert zegt: 13-11-12 om 03:28

  Als trouwe VVD kiezer voel ik me verraden. Ik ben een kleine MKB ondernemer die probeert een viertal mensen aan het werk te houden. Daarvoor werk ik 55 tot 60 uur in de week. Mijn vrouw werkt er ook nog een 25 tot 30. Daardoor hebben we een inkomen v an iets meer dan 2 x modaal. Ik heb de laatste jaren al 10-duizenden euro’s ingeleverd aan winst door allerlei kostenverhogingen van de overheid en personeelskosten. Ik ben inmiddels 57 en het lukt me niet meer om zoveel uren te werken. Ik heb nauwelijks pensioen op kunnen bouwen, kan geen aov betalen en we zijn allebei chronisch ziek. Als dank voor mijn inspanningen mag in nog minimaal 2 jaar langer werken, meer zorgkosten betalen en meer belasting. Ik ben net uit de studerende
  kinderen, waar ik het overgrote deel zelf van heb moeten betalen. Ik dacht het iets rustiger aan te kunnen gaan doen, maar dan leveren
  We zoveel in dat ik niet meer kan rondkomen. En de regering maar geld over de balk blijven gooien aan dure adviseurs, onnodige ondezoeken en fatale beslissingen. Bezuinigen is niet anderen mee geld afhandig maken, maar zelf minde geld gaan uitgeven. Dit laatste zullen de burgers wel moeten doen, want die kunnen niet de rekening doorschuiven naar de buurman. We zijn verraden, zowel de VVD kiezers als de PVDA kiezers. We brengen ons geld naar andere landen in het kader van de samenhorigheid. We gaan weer terug naar de jaren 60. Ik vrees het ergste! Mark, stop ermee, je blijkt het toch niet te kunnen en Samson zal over een Paramaribo wel een baan hebben v an tonnen per jaar (net als Bos). Fijne socialisten zijn dat. Daarin is de VVD tenminste eerlijk: ze willen allemaal zoveel mogelijk geld verdienen, desnoods over het lijk van de middeninkomens.

 75. Dominique zegt: 13-11-12 om 08:38

  Samen spelen, samen delen is er niet meer bij in de maatschappij. Zodra een groep mensen met de hogere inkomens meer moeten uitgeven aan iets dat niet persé voor henzelf is (huis, auto, kleding, vakantie e.d.), staan ze op hun achterste benen. Dat zegt alles over de tijd waarin we leven. Tegen mensen die zeggen dat ze vertrekken uit Nederland als de maatregelen in het regeerakkoord voor hen niet gunstig zijn, zou ik zeggen: dan ga ook maar. Het zal elders misschien vies tegenvallen. het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Je zou er ook genoegen in kunnen scheppen dat jouw (extra) bijdrage de maatschappij enorm helpt. En voordat je het weet sta je zelf aan de onderkant. Wij hebben dit zelf meegemaakt. Mijn man was zelfstandige en is als gevolg van een ongeval arbeidsongeschikt geraakt. Weg toekomstplannen. Ons inkomen is drastisch gedaald, maar we redden het nog.Zelf heb ik een baan van 28 uur.We hebben ons huis in de verkoop gedaan, niet omdat we het niet meer konden betalen, maar om extra reserve te hebben. We hopen dat de flinke overwaarde die we hebben ons straks helpt als de arbeidongeschiktheidsverzekering stopt met uitkeren over 6 jaar. Met 2 opgroeiende kinderen niet echt iets om naar uit te kijken! Ik word een beetje ziek van mensen die niet bereid zijn om een extra bijdrage te leveren.Op een dag kan ook voor jullie alles anders zijn. Je mag god op je blote knieën danken dat het je zo goed gaat. Dat is voor een deel jouw eigen verdienste, maar voor een deel ook een gunstig gezind lot.En dat heeft niet iedereen.

 76. Bernard Visser zegt: 13-11-12 om 15:08

  De hardwerkende arbeider bloedt voor het gat dat Griekenland/Europa heet. Triest, heel erg triest.

 77. Louis van Rasten zegt: 13-11-12 om 18:28

  @Dominique,

  Helemaal 100% met jouw eens! Ik begrijp ook niet waarom mensen -die in feite best wel wat kunnen inleveren- op de achterste benen gaan staan wanneer zij dit moeten doen. Ik begrijp al helemaal niet waarom de extreem hogere inkomens zo in bescherming worden genomen. Het zijn veelal de mensen aan de onderkant -waar niemand vrijwillig voor kiest- die zwaar te lijden hebben wanneer het financieel economisch wat slechter in een land gaat.

  Neen, ook ik heb er geen goed woord voor en bij de huidige nieuwe belastingmaatregelen worden veelal de middeninkomens gepakt, Jan Modaal om precies te zijn terwijl diegenen met de extreem hoge inkomens buiten schot blijven. Dat een partij als de PvdA dit toelaat…..

  @Bas 1980,

  Ik kan mij niet voorstellen dat mensen vrijwillig in de bijstand zitten, dat mensen er vrijwillig voor kiezen om ziek danwel arbeidsgehandicapt te zijn. Een ieder wil het beste voor zichzelf en voor de mensen om wie ze geven. Akkoord, mensen die misbruik van de situatie maken moeten worden aangepakt, fraudeurs heb je altijd en het is de overheid die dit moet handhaven. Maar verreweg de meesten willen beter worden, gaan werken en een bestaan opbouwen.

  Ik ben derhalve de mening toegedaan dat iemand die een goed betaalde baan heeft ook iets meer kan missen om een bijdrage te leveren voor het economisch financieel belang van een land. Zij kunnen het missen en dat kunnen diegenen die zich onderaan de sociale ladder bevinden niet. Bovendien kan het iedereen gebeuren om in een vrije val te geraken ofwel je baan verliezen, gehandicapt danwel ziek te worden.

  Dan vind ik dat de overheid hierbij die rol toebedeeld moet kunnen krijgen om voor dergelijke groepen op te komen en om dergelijke groepen in beschermen te nemen. Nederland zou dan een goed voorbeeld kunnen zijn voor de ons omringende landen.

 78. Arie van Meeteren zegt: 13-11-12 om 18:39

  Kan ik op uw website berekenen wat de gevolgen van het regeerakkoord voor mij betekenen?

 79. Wil zegt: 13-11-12 om 21:00

  Dat de VVD niet deugde wist ik wel maar de de PVDA ons ook nog zou verraden had ik niet verwacht.
  De volgende verkiezing wordt het SP of PVV, maar NOOIT meer PVDA!

 80. John Plum zegt: 14-11-12 om 12:16

  Het is inderdaad schrijnend wat Rutte 2 van plan is..
  Waar het Nibud en andere rekenmeesters de wijsheid vandaan halen dat er voor de meeste groepen slechts 5 procent achteruitgang is…voor iedereen wordt het minimaal 10 procent.. Nibud denkt niet aan lokale lasten zoals Ozb Rioolbelasting etc…
  Schrijnend om te zien waar deze ‘ Haagsche klucht’ al sinds ik kan denken mee bezig is.. ook toen het goed ging hoorde ik ook al niets anders dan bezuinigen en bezuinigen..
  Waarom stemt 28 procent van de mensen niet ?
  Als die allemaal Sp hadden gestemd was er misschien kans op verandering..nu kun je het shaken….

 81. magda zegt: 14-11-12 om 13:32

  Ik denk dat mensen best bereid zijn om in te leveren voor mensen die niet kunnen werken maar het is niet leuk om allebei hard full-time te werken en toch moeite te hebben om rond te komen. En dan krijg je van de mensen uit de onderste laag van de samenleving te horen dat je ook nog een egoist bent omdat je je afvraagt waar je nog op moet inleveren en dat je niet zo moet zeuren als je niet meer op vakantie kunt of als je je kind van een clubje af moet halen omdat het te veel kost. Er zit natuurlijk ook een ondergrens aan wat iedereen kan en wil inleveren en die grens is een beetje bereikt denk ik zo als ik alle berichtjes lees.
  Daarnaast erger ik me eraan dat mensen die echt een minimaal inkomen hebben, blijkbaar, allemaal denken dat als je iets meer verdient dat dan de sky the limit is. Je kunt nooit in andermans portemonnaie kijken. Je weet nooit hoe brutto en netto zich verhouden, ook weten mensen niet of je misschien nog wel een famililid onderhoudt die het zwaar heeft of wat voor een wurghypotheek en een enorme schuldenlast er misschien op je huis zit. De meeste mensen hebben momenteel moeite om de eindjes aan elkaar de knopen en je moet wel heel veel verdienen, wil je fluitend door het leven gaan dus als een ieder nou klaagt over zijn eigen situatie en niet tegen andere mensen zegt dat ze niet mogen klagen omdat die het vast veel beter heeft, zou dat fijn zijn:)

 82. Koos zegt: 14-11-12 om 16:11

  @Bert,

  ik begrijp dat je boos en teleurgesteld bent. wat ik wel jammer vind is dat je het alleen vanuit jou eigen positie kijkt. Dat Bos een goed baan heeft heeft niks te maken met…het lijkt wel of socialisten geen auto mogen of een goede baan…en net zoals ANDERSOM dat VVD geen goed baan mogen en veel verdienen. Onzin.
  maar we hebben een probleem..en die moet opgelost. Dat banken en anderen daar flink op verdiend hebben is schandalig maar waar.
  De nota komt bij jou en mij. Ik ben ambtenaar en werk ook 60 uur per week. Ik baal ook..moet ook veel zelf betalen maar wat gaan we dan doen…
  de nota moet betaald worden.
  Alle ambtenaren eruit, uitkeringen halveren enz.
  dat werkt toch niet…
  dan maar ieder een deel betalen. En ja…ook lage inkomens mogen dat voelen..

 83. Ricardo zegt: 14-11-12 om 18:01

  Ik heb al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw veel ingeleverd. Mijn kansen waren sinds die grote crisis als schoolverlater van meet af aan al minder, met moeite lukte het om onder mijn niveau een bescheiden inkomen te verwerven. De meeste douceurtjes die mensen in loondienst met vaste contracten sindsdien periodiek zonder extra tegenprestatie kregen gingen aan mij voorbij. Ook nu zal ik het vast weer merken, opdrachten namen af, overal nieuwe vaak valse concurrentie van jongeren en allochtonen.

  Toch klaag ik niet teveel, zelfs wij zijn erin geslaagd wat vermogen te verwerven via een eigen huis met weinig hypotheek en (dus) nog lang niet ‘onder water’. Veel maatregelen die dit kabinet nu neemt werden bepleit door evenveel (rechtse) kiezers. Het begrotingstekort moet fors omlaag (hoor je ineens niemaand meer over), de verkorting van de WW duur tot nu ca. anderhalf jaar werd door de meeste partijen van links tot rechts al jaren bepleit. Evenals hervormingen op woningmarkt, arbeidsmarkt, gezondheidszorg, etc.

  Had iemand gedacht dat die enorme schuldencirsis ongemerkt aan onze portemonnee voorbij zou gaan? In welke ‘Efteling’ leefde men dan? Het gekke is dat nu diezelfde ‘flinke burgers’ ineens uit elkaar barsten van woede. Over ‘enorme’ nivellering, maar tot nu toe betalen rijk en arm procenyueel ongeveer evenveel (40%), over het ‘pakken’ van 2x modaal en hoger (een vrij kleine minderheid). Over een ‘jalouziebelasting voor hardwerkend Nederland’ (Wilders ‘ontdekt’ ineens de middenklasse) en meer van die pertinente onzin. Men ‘vergeet’ dat pakweg 46 miljard ombuigen vooral de lagere inkomens makkelijk over de rand drukt, dat het beetje nivellering bedoeld is om hen toch de hogere rekening te kunnen laten betalen die anders oninbaar wordt, dat de ‘enorme pijn’ van de inkomensafhankelijke ziektekosten achteraf erg meeviel (zie NIBUD), dat er dus met name door kranten als De Telegraaf en de achterban van de VVD een ‘welhaast Amerikaans republikeinse hetze’ en zelfs een persoonlijke aanval tegen Rutte gevoerd werd en dat dit land dus barst van egoistische zakkenvullers, groot en klein.

  Ik zou zeggen: even hard uithuilen en gewoon doorgaan, tel de zegeningen die er meestal nog zijn, wees vooral eens blij als je je baan nog hebt en ga je wat minder te buiten aan luxe die best even kan wachten. Voor velen zit die rek er m.i. nog steeds wel in. Los daarvan was onze leus begin jaren tachtig al: Do It Yourself. Die kan prima opnieuw ‘uit het vet’..

 84. Kees zegt: 14-11-12 om 21:28

  Als ZZP-er weet ik al helemaal niet waar ik aan toe ben. Ik weet alleen dat de zelfstandigenaftrek komt te vervallen, maar verder? Geen idee. Ik heb geen vast inkomen en kan alleen maar afwachten hoe het volgend jaar zal gaan en hoe de nieuwe regels voor mij zullen uitpakken.
  Voor de verkiezingen vonden alle partijen dat er duidelijkheid moet komen, bv. over de hypotheken. Maar er is alleen maar meer onduidelijkheid gekomen. Wie weet nog waar hij/zij aan toe is? De woningmarkt zal verder op slot raken, is de verwachting. Huren gaan omhoog om scheefwonen tegen te gaan en doorstroming te bevorderen, maar tegelijk wordt het starters moeilijker gemaakt om een huis te kopen. Dat sluit niet op elkaar aan. Er zijn massale ontslagen en er is nauwelijks werk te vinden, vooral voor 40-plussers. Tegelijk wordt de WW verkort en komen mensen eerder in de bijstand. Ook dat sluit absoluut niet op elkaar aan. Dat is geen maatregel die je in crisistijd moet nemen. De problemen zullen alleen maar toenemen. Mensen kunnen van een betaalde baan binnen 2 jaar in de bijstand zitten. Zie dat maar eens te overleven.
  Het lukt de regering gewoon niet om de boel weer een beetje op gang te krijgen en mensen vertrouwen te geven. Als mensen minder te besteden hebben, is het natuurlijk niet slim om producten duurder te maken door de BTW te verhogen. Om maar eens iets te noemen.

  Overigens waren de financiële problemen al lang van te voren te voorzien. Regeringen vinden dat ze een begrotingstekort mogen hebben van 3 procent, en sommige zelfs nog meer. Ik heb dat nooit begrepen. Hoe kun je 103 of 105 euro uitgeven als je er 100 hebt? Iedereen kan voorzien dat dat een keer fout moet gaan. En het is zuur dat we daar als bevolking nu voor moeten opdraaien.

 85. Jannenman zegt: 15-11-12 om 19:06

  Minima:
  Ik ben 52 en langdurig werkloos in de bijstand. U mag daarvan denken dat het mijn schuld is, dat doen mensen toch wel. Ik kwam in ’81 van school, de crisis begon net. Zonder diploma, want ik kon niet leren door de scheiding van mn ouders op dat moment. Geen baan. Ik heb in alle jaren steeds opnieuw geprobeerd, maar altijd pech. En niet alleen op dat vlak. Je zou kunnen zeggen dat ik te lang tijd nodig heb om te herstellen na tegenslag. Ik ben niet dom dus daar ligt het niet aan. Lid van Mensa.
  Bij de laatste poging tot werk, nu 5 jaar geleden, ging er weer een vriendin weg (ook laatste poging wat dat betreft), ik werkte keihard hoewel er een rapport lag dat dat niet mocht. Ik moest langzaam meer belast. Eind van t liedje werd ik op last van mn werkgever in elkaar geslagen in mijn huurhuis, wegens een conflict (hij betaalde niets). Dat was in de IT sector. Ongelofelijk toch? Ik schrik nog steeds van elk geluid en ben bang van mensen geworden. Het kost mentale kracht om me daaroverheen te zetten.
  Mijn jongste en tweede dochter is nu ook weg sinds een paar maanden. Niemand wil zijn waar het slecht gaat. Ik vecht en ben weer gaan volleyballen. Dat is gratis, bevobo.
  Ik had me kunnen laten afkeuren op diverse momenten in mn leven, maar heb dat niet gedaan, omdat ik niet aan de kant gezet wilde worden. Ik kan me laten opnemen op grond van psychische toestand, maar dat kost de staat meer per dag dan ik nu per maand kost. Ik weet niet hoe lang ik dit nog trek. Ik vecht, maar weet niet goed meer waarom en hoe. Ik word gek van de herrie hier in deze prachtwijk.
  Mijn inkomen gaat nu van deeltijd 1 ouder gezin naar alleenstaande en wordt: ~620 euro netto. En ik krijg 260 euro (wordt misschien ook minder door vertrek dochter) van de balstingdienst. Totaal dus 880 euro.
  Daarvan moet af:
  vakantiegeldreservering van ~50 euro (kon ik tot nu toe het zomergat mee dichten)
  zorgpremie van 120 euro.
  Huur van 450 euro
  nutsbedrijf twv 150 euro
  internet, tv, telefoon, mobiel twv ~ 50 euro

  Blijft over: 60 euro per maand om van te eten en alle andere dingen. Tv kan weg en vaste telefoon en mobiel. Kom ik op 90 euro per maand om van te leven. Tot nu toe redde ik het net door de toeslag 1 ouder, maar hoe moet ik hiervan leven? Laat staan dat je er op kunt bezuinigen. En ik zou juist meer moeten uitgeven omdat ik meer onder de mensen moet om contacten te krijgen en daarmee kans op werk.
  Nutsbedrijf gaat wellicht ook iets omlaag en ik kan misschien wat meer hout stoken. Maar ik weet niet hoe ik dit moet ‘rondbreien’. Ik weet dat ik niet de enige ben, maar ik heb geen idee hoe die andere mensen het doen. Wat ik heb gezien om me heen de laatste jaren van minima is dat ze een allochtone pool in huis nemen, of ze hokken op een andere manier. Mensen die alleen zijn… tja ik heb er wat dood zien gaan de laatste jaren. Ze zitten, net als ik, stil in huis. Ik roep hier nog.
  Toen ik weer begon met volley een paar maanden geleden hadden we een tournooitje. Er gevraagd een potje te maken voor drinken in de kantine. Ik had 5 euro bij want vermoedde al zoiets (had ook een flesje water bij). Er werd gezegd dat dat wel een beetje weinig was en ik zei dat ik niet meer bij had. Ik ken sommige van die mannen. 1 nog van de basisschool en 1 van middelbare school, welke miljonnair is geworden. Er werd gepraat. Allemaal succesvol, behalve ik. “Ik ben werkloos”, zei ik. Er werd wat raar gekeken. Moet ik me schamen en opsluiten hier? Ik heb niets fout gedaan? De miljonnair zal misschien volgende keer wel mijn 5 euro betalen, maar dit voelt niet lekker hoor.
  Ja ik weet wel dat ik een loser ben. Dat hoeft niemand te zeggen. Mijn moeder zei altijd “je moet erboven staan”. Ik kan zeggen dat dat steeds moeilijker wordt naarmate je voelt dat je eronder ligt.

  Mijn ouders zijn al lang dood. Niets om op terug te vallen. Ik snap jullie niet. Jullie praten over euthanasie enzo. Snappen jullie nou niet dat er IN NEDERLAND mensen zijn die doodgaan van ellende? Die gewoon achter hun deurtje, alleen

 86. Bart zegt: 15-11-12 om 20:31

  NOS ….. wellicht juist in deze tijd een weblog – over 700.000 ‘ woningen onder water ‘
  De stijgende werkloosheid, een cijfer / percentage van 6,8% maar hoeveel werklozen zijn in de afgrond van de bijstand beland.

  Het negeren van de overheid op alle analyses / beschouwingen van economen wat het effect is van regeringsbeleid, welke uitsluitend de verslechtering van economie en groei als reslutaat heeft.

  Waarom al ruim 20 jaar geen beleid voor industrie, bouw en gewoon werk voor iedereen ?

  Minister Kamp, waar de oogjes na 12 jaar een keer open gaan ,l met een uitspraak ‘ er is werk aan de winkel ‘ !

 87. janna zegt: 29-11-12 om 20:52

  marc rutte graaft steeds verder aan zn eigen politieke graf.Zat naar tv. te kijken en in 1 progamma (EOnotabene )werd hij 2x voor leugenaar uitgemaakt. dus mensen het duurt niet zo lang meer, bijna iedereen krijgt hem door met zn leugens (geen cent naar Griekenland enz)Ik kan niet wachten tot de bom barst.
  vandaag de heer Slob (Chu) gehoord die zou graag willen dat er nu eens een eerlijk verhaal wordt verteld over de bezuinigingen, euro en griekenland.

 88. klaas zegt: 03-12-12 om 15:54

  Wat betekent het regeerakkoord voor mij?
  Nou ik hou per maand ongeveer 5 a 6 euro over na alle lasten en voedsel wat ik nodig heb.

  En ik heb daar te vrede mee hoe het besloten wordt in de regering voor de aankomende jaren. Ik sluit mij compleet aan bij hun uitvoering daarvan.

  Want waarom moet ik iedere maand meer overhouden dan die 5 a 6 euro per maand. En het vakantiegeld dat ik ieder jaar krijg is ook eigenlijk te veel, dus ik ben wel tevreden met de nieuwe regeerakkoord dat ik ook in ieder geval volgende jaar 2013 veel minder vakantiegeld krijg en dat de overgebleven 5 a 6 euro per maand dan ook niet meer heb.

  Ik begrijp niet dat mensen zich zo druk maken over dit geheel.

 89. Klaas zegt: 04-12-12 om 17:08

  Wel fijn dat de NOS de blog tweets een aantal dagen later eens toonbaar maakt.

  Het regeer akkoord heeft absoluut zijn voordelen, dit zoals blijkt momenteel in mijn situatie. Sinds ongeveer drie maanden geleden heb ik via de WMO, een paar uurtjes gekregen. Deze twee uurtjes per week, is er specifiek toegewezen omdat uit het vrijgeven van mijn gehele stand van zaken mijn handicap noodzakelijk was. De twee uurtjes kon worden gebruikt voor boodschappen laten halen en de resterende tijd kon dan besteed woorden voor huishouding.

  De regering heeft absoluut totaal geen idee, welke uitvoeringen ze hebben weggehaald bij mensen zoals ik. Het het uit handen geven over dit soort beslissingen naar de gemeente is dan ook als volgt.

  Gisteren kreeg ik een telefoontje vanuit de gemeente afdeling WMO. Een heel lang gesprek, met absoluut geen gehoor welk klacht ik heb en dat waarom het belangrijk voor mij is dat er boodschappen gehaald wordt. Ik kan namelijk iet lopen.

  Het hele verhaal komt op het volgende neer,
  Hoe en wat je dan ook mee aan komt dragen naar dit soort ambtenaren, ze hebben naar mijn mening niet echt het besef waar ze mee bezig zijn en de kennis om dit soort beslissingen te maken naar mijn mening.

  Ondanks dat ik aangaf, dat heb geen familie meer is, en de buren dat waar ik dan contact mee heb, boven de 70 jaar zijn. Verder ben ik logieswijs alle “vrienden” in het begin van mijn ziekte beeld verloren. Zoals dan ook blijkt uit het telefoongesprek, is daar absoluut geen gehoor naar. met andere woorden de eerder afgegeven twee uren, zijn per direct ingetrokken.

  Zodra iemand ziek wordt, wordt je nog zieker gemaakt dat wat je al bent. En ik denk dat dit ook juist de bedoeling is van de regering, om zieke mensen op deze manier om te brengen/van het leven beroven.

  En ja alsnog ben ik tevreden met het regeringsbeleid, ja absoluut. En dit omdat ik namelijk zoals vele andere zieke mensen in Nederland gewoon nog teveel hebben.

 90. Klaas zegt: 13-12-12 om 05:24

  Het is zeer spijtig om alle stukken te lezen wat mensen schrijven over het regeerakkoord, en het trieste van alles is, dat niemand met een oplossing komt. Alleen maar klagen en de frustratie schrijven in een blog of tegenover andere in je omgeving er over te praten.

  Iedereen kan lezen wat ze van plan zijn, en niemand zal ook maar een actie gaan ondernemen tegen dit soort plannen. Ik zie dat bijna iedereen een koe is, en gaat stemmen op partijen die altijd beloftes make die niet worden uitgevoerd wat ze zelf hebben opgesteld in hun regeerakkoord.

  Democratie is dat als je niet stemt, dat jouw stem NIET automatisch naar de grootste partij gaat. En als mensen nu eens daadwerkelijk lezen dat wat democratie betekend, zal er wellicht eens een andere uitkomst zijn. Democratie is een bestuursvorm waar de regering door een meerderheid van het volk gekozen wordt en waarbij het volk de leiders op het rechte pad houdt door de mogelijkheid deze regering weg te sturen als een meerderheid van het volk het niet meer eens is met de regering.

  Kijk aan daar staat meen ik toch wel alvast een oplossing in naar mijn weten. En wat doet de Nederlanders de bevolking? geen moer absoluut geen moer dan alleen maar stukjes schrijven en geen actie te ondernemen. En al wordt er actie ondernomen met een demonstratie, en dit vindt ik ook wel een leuke.

  Neem bijvoorbeeld de zorggroep, zij klagen over dat ze moeten korten en hierdoor hun werk positie kwijt raken. Dus ze gaan naar Den Haag toe om te demonstreren, heeft dat zode aan de dijk gezet! nee totaal niet, omdat ze dat totaal verkeerd aanpakken. Hoe moet je dan wel aan pakken?

  Zorggroep zou andere mensen erbij moeten betrekken, zoals hun patiënten en huisartsen.en een 40.000 handtekeningen petitie uit te voeren. Nee mensen gaan demonstreren wat dus totaal niets uit zal halen om de wet te veranderen. Niemand werkt meer met elkaar, iedereen staat op zijn eigen eilandje te verdedigen. De bevolking stemt ermee in dat wij voor de tweede keer de schatkist vult. De eerste keer betalen wij al belasting wat in de schatkist gaat, de regering trekt die schatkist leeg om de banken overeind te houden. Nu dat de regering de schatkist heeft leeg gehaald, moeten wij burgers nogmaals de schatkist aanvullen wat zij hebben veroorzaakt. En dit pikken wij als burgers van Nederland, dat de regering door hun blunders de schuld op de bevolking afschuift.

  Ik heb daadwerkelijk krom gelegen van het lachen toen ik vernam de de hoeveelheid van de bevolking op de VVD & PVDA had gestemd. En dat wie dan ook op de VVD had gestemd zijn ineens zo pissed off en komen op papier in opstand doordat zij nu ook ineens in moeten leveren.

 91. Nieuw regeerakkoord betekent voor mij slechts nog meer gesjoemel, dus meer geld naar de rijken, ten koste van de belastingbetaler! http://nieuws.openhandel.nl/76.....EU-fonds!/

 92. Roald zegt: 10-01-13 om 21:24

  Beste NOS, wellicht dat jullie meer aandacht in een blog kunnen besteden aan het verdwijnen van de levensloopregeling en het feit dat in het regeerakkoord staat dat het vitaliteitsparen dan weer niet doorgaat (heb ik althans gelezen op http://www.zowerktpensioen.nl.). Op welke manier kan je nog nog buiten een lijfrente aantrekkelijk sparen voor je pensioen?

 93. Wijck van M.M. zegt: 22-02-13 om 10:50

  De biljettenslag als aanvullend monetair middel schijnt weer van de baan te zijn sinds de Official Journal EU deze oorspronkelijk door haarzelf erkende in principe oneindige uitbreiding van de mogelijkheid illegitiem heeft verklaard. De eenzame positie van de President van de NCB als decider dienaangaande kan hiervan de oorzaak zijn, aangezien het middel voorbijgaat aan de mogelijke invloed van Staten Generaal en regering, hoewel de bankwet nog enige inmenging van de Minister van Financien toestaat. Een protocollaire legiimering via parlementaire bestemming is niet
  doorgezet, ook niet toen de EU legislatuur dit tolereerde.
  Art 6 van de Bankwet geeft nog mogelijkheden op dit gebied:
  de EU kan redelijkerwijs de biljettenslag als direkte dekking op nationaal niveau niet verbieden. De EU beslissing kan dus niet serieus worden genomen, temeer daar het aantal delegitimeringen van EU legal acts binnen de EU Official Journal een enorme omvang heeft aangenomen.

Geef een reactie