De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Italiaanse toestanden bij de ECB

Bron AFP

Mario Draghi, bron AFP

Het is een leuke cocktail vandaag. We zijn in Parijs en niet in Frankfurt, want dat is ooit zo afgesproken. Twee keer per jaar vergaderen de centrale bankpresidenten in een andere hoofdstad van de Eurozone, vandaag dus Parijs.

Nog een bijzonder detail; er zijn dit keer veel meer Italianen dan anders bij de persconferentie. Pas vlak voor de start van de persconferentie werd duidelijk dat de politieke crisis in Italië was afgewend, maar toen waren de vluchten al geboekt.

Natuurlijk probeerden de journalisten de president van de ECB alsnog een uitspraak te ontlokken over de politieke onrust in Italië. Maar Draghi bijt liever z’n tong af dan dat hij als Italiaan iets zegt over de situatie in zijn land. Hij gaat over de stabiliteit van de hele eurozone en wil boven de partijen blijven. Maar in het algemeen wil hij wel kwijt dat een politieke crisis lang niet meer zo gevaarlijk is voor de euro als een tijd geleden.

“Of het nou in Griekenland, Portugal of Italië is.” Het vermindert de kans op herstel van de economie in die landen, zegt hij, maar het brengt geen schade meer toe aan de eurozone zelf. “De basis is nu beter dan een tijd geleden.” Er volgen nog een paar vragen van Italiaanse journalisten, maar meer wil Draghi niet kwijt.

Het is ontegenzeggelijk waar dat de euro in veel rustiger vaarwater gekomen is. De financiële markten hebben nauwelijks gereageerd op de problemen in Italië en dat is absoluut de verdienste van Draghi geweest. Sinds hij juni vorig jaar stellig bekendmaakte dat de ECB alles zal doen om de euro te redden, is het vertrouwen teruggekomen. Beleggers zijn gestopt met het speculeren op het uiteenvallen van de eurozone. Politici zullen de problemen uiteindelijk wel oplossen, zo is de gedachte.

Maar dat is Draghi weer iets te makkelijk. Pas op, zegt hij, als de koersen niet meteen in de min duiken bij een politieke crisis. Soms hebben beleggers meer tijd nodig om de situatie in te schatten. De totale impasse in de Verenigde Staten, waardoor overheidsdiensten sinds gisteren dicht zijn, is niet ongevaarlijk. “Als die situatie langer voortduurt is dat zeker een risico voor het herstel van de economie in de Verenigde Staten en de wereld. Dat moeten we wel beseffen.”

Ik vraag hem hoe hij de situatie in Nederland ziet. Onze politieke partijen ruziën toch ook over de begroting. Het ziet er naar uit dat Nederland volgend jaar weer de Europese begrotingsregels overtreedt. Nu heeft Draghi minder moeite om iets specifieks over een land te zeggen. Hij ziet het allemaal niet zo somber, zo blijkt. “Nederland heeft in het verleden laten zien dat het land in staat is om crises te overwinnen. Ik heb er vertrouwen in dat het nu ook zal lukken.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie