De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weblog Europa

 • Het debat gaat door

  logo-europaHet weblog Europa is vorige week, de week van de Europese verkiezingen in Nederland, 33.329 keer bezocht. Daarmee was het blog het best scorende deel van de hele NOS-site. Op de verkiezingsavond keken 1,2 miljoen mensen naar de uitslagen-uitzending van Europakiest, het Journaal zelf was die avond goed voor 1,7 miljoen kijkers. De late zondaguitzending over de einduitslag werd gezien door bijna een half miljoen mensen, en versloeg daarmee de concurrenten op een (Tatort) en drie (Spuiten en slikken).

  5 reacties Lees verder →

 • Blij dat we er veel aan hebben gedaan

  Logo NOS Europa KiestEen poosje terug had ik vrij genomen,  de afgelopen week. Had buiten Europa gerekend. De Europese verkiezingen dus op de 4e. Was dat veelzeggend?

  Misschien. De avond veranderde dat.

  7 reacties Lees verder →

 • Europese koehandel begonnen

  koeien2Meteen na het sluiten van de Europese stembussen is de koehandel begonnen: wie gaat met wie samenwerken in het Europees parlement? Veel nieuwkomers, van eurokritisch tot extreem-rechts, zoeken naar geestverwanten. De Nederlander Derk-Jan Eppink, europarlementariër namens een eurokritische Vlaamse partij, wil zich aansluiten bij de Tories, de Britse conservatieven. Maar daarvoor moet hij wel eerst in Londen op examen. Om te kijken of hij geen rare dingen zegt.

  4 reacties Lees verder →

 • Een positief geluid uit Polen

  Jerzy Buzek (Foto: AFP)Eindelijk een positief geluid. Over Polen, over Europa, en over de verkiezingen. Ruim 44 procent stemde op het Burgerplatform, de grootste regeringspartij – daar kunnen premiers in veel andere Europese landen alleen maar van dromen. En weliswaar bleef driekwart van de Polen gisteren thuis (of op een terras, het was best mooi weer), dus dat klinkt niet naar groot enthousiasme voor het Europarlement, maar volgens veel Polen moeten we dat heel anders zien.

  6 reacties Lees verder →

 • Europawahl, het circus handzaam samengevat

  Collega's van de ARD in het Europees Parlement (Foto: NOS/ Joris van Poppel)Omdat we er zelf soms ook van genoten hebben, omdat het verkiezingscircus ook wel eens gerelativeerd mag worden, een toegift vanuit Brussel. Van onze Duitse collega’s van de publieke omroep, het volgende filmpje.

  2 reacties Lees verder →

 • Een ballon zuurstof

  kop-abc-en-el-pais

  Madrid zondagavond. Een auto schiet enthousiast over de Paseo de Castellana. De passagier naast de bestuurder wappert met een blauwe vlag van de Partido Popular. Ze toeteren. Maar veel auto’s zijn er niet op de brede weg, het is al half twaalf. Zo gaat het wat eenzaam verder in de richting van het partijkantoor.

  2 reacties Lees verder →

 • Piraten in parlement

  Aanhangers van de Piraten Partij vieren de overwinning in Stockholm (Foto: AFP)Een juichende menigte op de 19 live webcams en vele tientallen blij chattende Zweden op de website van de Piratpartiet http://www.piratpartiet.se/. Met ruim 7 procent van de stemmen is de Piratenpartij zeker van een zetel in het Europarlement, en da’s groot nieuws in Zweden.

  6 reacties Lees verder →

 • LIVE-blog: EU-problemen

  00.30 uur: Brussel, Europees Parlement.
  Politici kunnen het altijd mooier maken dan het is. Dat is toch echt het gevoel dat blijft hangen na deze drukke verkiezingsnacht in het Europees Parlement. Slechts 43 % van de 400 miljoen stemgerechtigden is komen opdagen. Voor de mensen die hier werken een enorme teleurstelling. Want het Europees Parlement is de laatste jaren alleen maar machtiger geworden. Brussel overstelpt nieuwe lidstaten met liefde, aandacht en geld, maar naar de stembus gaan? Ho maar.

  Geen reacties Lees verder →

 • Geschokt door Europees debat

  carrefour_public_432Iedereen zat aan de televisie gekluisterd, dat wel. Zelden liep een politiek debat zo uit de hand in Frankrijk. Het eerste en enige Europese debat op de Franse televisie was één grote scheldpartij, met een presentatrice die de boel niet onder controle kreeg. De regie hield de schuiven open. De beledigingen zijn waarschijnlijk van invloed op de uitslag.

  2 reacties Lees verder →

 • Baltische euro-optimisten

  estland2Zo trots als een pauw is hij, de Est Vahur Orrin, de eerste Europeaan uit de geschiedenis die online voor de Europese verkiezingen stemde. En dat wil hij weten ook, daarom plaatste hij een foto van zichzelf, al stemmend, op Flickr. Estland stemde twee jaar geleden al online voor de algemene verkiezingen en nu is er voor de Esten de primeur in Europa.

  3 reacties Lees verder →