De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weblog Evenementen

 • Koninklijk keurmerk in opspraak

  De problemen bij de internationaal opererende Nederlandse onderneming Royal Imtech N.V. hebben koning Willem-Alexander in een lastig parket gebracht. De Duitse oud-parlementariër Thomas Wüppesahl stelde als een soort klokkenluider misstanden bij de technische dienstverlener uit Gouda aan de kaak en vroeg de koning daarom Imtech het in 2011 verworven predicaat ‘koninklijk’ af te nemen. Een met zo’n koninklijk keurmerk onderscheiden bedrijf hoort immers van onbesproken gedrag en financieel robuust te zijn.

  2 reacties Lees verder →

 • De kleren van de keizer en de koning

  Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan keizer Akihito van Japan was met veel pracht en praal omgeven. Het verliep volgens strikte protocollen en met een eerbiedig op afstand gehouden pers. Zoals dat gaat met staatsbezoeken. En zeker met staatsbezoeken die ‘gekroonde hoofden’ aan elkaar brengen.

  11 reacties Lees verder →

 • De koning als nationale sales manager

  Vroeger, toen ze nog politieke macht bezaten, waren koningen geregeld op oorlogspad of vredespad. Nu zijn ze vooral nog op handelspad. Dat is goed te zien aan de aard en inhoud van de huidige staatsbezoeken waarbij staatshoofden elkaar luisterrijk ontmoeten.

  20 reacties Lees verder →

 • Nieuwe Koningsdag ideale citymarketing

  “Het is ook een feest dat zich altijd heeft aangepast aan nieuwe tijden. Dat is ook zo mooi eraan: continuïteit en vernieuwing. Een traditie die voortdurend voeling houdt met de tijd.” Deze uitspraak van koning Willem-Alexander gaat niet over de zwartepietendiscussie, maar over Koningsdag nieuwe stijl. Dordrecht krijgt daarvan volgend jaar de primeur.

  15 reacties Lees verder →

 • Kritiek op koning afgewimpeld en weggewuifd

  Premier Mark Rutte heeft tijdens de behandeling van de begroting van de koning voor 2015 gedaan wat hij moest doen. Hij heeft kritiek van leden van de Tweede Kamer op de kosten van het koningschap, het uitgavenpatroon van het koningspaar en de miljoenen kostende paleisverbouwingen afgewimpeld en weggewuifd.

  31 reacties Lees verder →

 • Paleizenkwestie beschadigt koning

  De paleizenkwestie dreigt een smet te werpen op het tot nu toe vrijwel onbesmette blazoen van koning Willem-Alexander. De bouwactiviteiten in en rond de drie woon- en werk paleizen van de koning (Noordeinde, Huis ten Bosch en de Eikenhorst) blijken veel omvangrijker en duurder dan eerder gemeld. Daardoor is Willem-Alexander onder vuur komen te liggen en dreigt zijn nog prille koningschap beschadigd te worden. De kritiek komt van verschillende kanten. De gossipbladen – veelal trouwe Oranjesupporters – publiceerden venijnige artikelen over het uitgavenpatroon van Willem-Alexander en noemden hem een ‘zonnekoning’.

  48 reacties Lees verder →

 • Van koningssloep naar koninklijke speedboot

  Een beetje koning diende tot voor kort, al was het maar om mee te tellen, behalve over paleizen, koetsen, lakeien en een eigen vliegtuig ook te beschikken over een boot: een koninklijk jacht. Dat gold zeker voor een koning van een zeevarend land als het onze. Maar de voorbije jaren is op deze post bij verschillende Europese koningshuizen fors bezuinigd.

  20 reacties Lees verder →

 • Kabinet gul voor koning

  Ondanks de economische crisis en de tekorten op de rijksbegroting is en blijft het kabinet-Rutte gul voor de koning, de koningin en de ex-koningin. Hun koopkrachtplaatje ziet er in 2015 opnieuw weer beter uit . Ook anderszins hoeven ze geen stapje terug te doen. Dit beeld wijkt duidelijk af van dat bij vorstenhuizen elders in Europa. In veel gevallen hebben die vanwege de crisis – vrijwillig of van regeringswege gedwongen – wél bezuinigd.

  84 reacties Lees verder →

 • De schone schijn van Prinsjesdag en Troonrede

  Veel dingen op Prinsjesdag zijn niet wat ze lijken te zijn. Schone schijn dus. Dat gaat in het bijzonder op voor de Troonrede. De oppervlakkige toeschouwer ziet een koning die vanaf zijn troon in de Ridderzaal de op hun paasbest geklede en eerbiedig toeluisterende leden van de Eerste en Tweede Kamer – en via hen het Nederlandse volk – inlicht over de plannen van de regering voor het komende jaar. Dat suggereert een macht en een politieke invloed van de koning die hij al ruim anderhalve eeuw niet meer heeft.

  21 reacties Lees verder →

 • Troonrede zonder bede ligt in de rede

  Volgende week dinsdag is het Prinsjesdag. 200 jaar Prinsjesdag zelfs. Traditiegetrouw houdt de koning dan in de gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer zijn jaarlijkse Troonrede. Daarin worden de kabinetsplannen voor het komende begrotingsjaar ontvouwd.

  41 reacties Lees verder →