De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Koninginnedag in Zeeland

koninginnedag_mike_2041Terwijl er in Middelburg en Wemeldinge hard gewerkt wordt aan de voorbereidingen voor Koninginnedag, zitten we in Hilversum gebogen over de cameraplannen voor de televisieregistratie. De regisseurs Martin de Groot (Middelburg) en Jan de Roode (Wemeldinge) tekenen op grote stafkaarten hun cameraposities in. Stagiaire Julie Verburg belt eindeloos met Oranjeverenigingen, balletscholen, muziekkorpsen, bolusbakkers, ringstekers  en streetdancers om straks samen met de eindredacteuren onze presentator Astrid Kersseboom van zoveel mogelijk informatie over de activiteiten langs de route te kunnen voorzien. Verslaggever Yvonne Hof vertrekt met een cameraploeg richting Zeeland om de introductiefilmpjes voor de uitzending op te nemen.

Technici

Straks, op 30 april, hebben beide gemeenten hun eigen productieteam en camerafaciliteiten. Het groepje programmamakers van NOS Evenementen wordt dan aangevuld met circa 50 technici per locatie. Deze groep bestaat uit cameramensen (voor de 12 camera’s die we langs de route hebben), beeld- en geluidstechnici, belichters en opnameleiders. De helden van deze groep zijn zonder twijfel de kabelassistenten; zij moeten meer dan 15 kilometer camerakabel door de straten uitleggen, zonder dat dat (struikel-)gevaar oplevert voor de tienduizenden bezoekers of het Hoge Gezelschap. Een buitengewoon moeilijke en tijdrovende klus! Verder zijn de mensen van de draadloze camera’s weer van de partij. Dankzij deze gespecialiseerde techniek zijn wij in staat om, ongehinderd door lastige bekabeling, rondom de Koningin en haar familie op de route mee te lopen.

Voorbereiding

Al sinds december vorig jaar zijn regisseur Martin en ik regelmatig in Zeeland te vinden. Wij praten mee in de zogenaamde Stuurgroep, die onder voorzitterschap van de Commissaris van de Koningin en de beide burgemeesters leiding geeft aan de organisatie van het feest. De belangrijkste gesprekspartners in deze Stuurgroep zijn de vertegenwoordigers van de Koningin: de Hofdame en de Adjudant. Zij beoordelen of de route en het programma geschikt zijn voor het Koninklijk bezoek. De route mag niet te lang zijn (ca. 800 meter), en vooral niet te volgestouwd met activiteiten zijn; de Koningin is er immers maar een uurtje, en alle programmaonderdelen verdienen haar aandacht. De gemeente Middelburg is overigens vrij creatief met deze geboden omgesprongen; een aantal activiteiten is niet opgevoerd als activiteit, maar als decor.

Wij kijken vooral met televisieogen naar route en programma. Is het bezoek goed in beeld te brengen? Kunnen we onze camera’s kwijt? En biedt het programma genoeg ‘meedoe’-momenten? Vrolijk worden we van het plan van Wemeldinge om een stoelendans te organiseren met Friese paarden. Wellicht dat één van de prinsen de moed heeft mee te doen.

Schaduw

Natuurlijk hangt de schaduw van Apeldoorn boven deze Koninginnedag. Een flink deel van onze televisieploeg heeft vorig jaar de aanslag van zeer dichtbij meegemaakt. Gelukkig kende onze groep geen slachtoffers of gewonden, maar de impact is natuurlijk erg groot geweest. Ook voor ons zelf is het dus te hopen dat Koninginnedag in Zeeland gewoon het feest wordt, dat het behoort te zijn.

En daar zullen wij met veel plezier de televisiekijker live getuige van laten zijn.

Tags: , , , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Koninginnedag in Zeeland”

 1. bas zegt: 12-04-10 om 14:52

  Ik ben blij dat het gedoe daar is, en niet hier

  Veiligheidsmaatregelen tot in het oneindige. Waarom kunnen ze koninginnedag niet gewoon op een veilige plaats vieren?

  Zo, dat de gewone burger, die iets anders doen wilt (ik ga lekker winkelen in Duitsland) er geen last van heeft? Als Nijmegenaar heb ik mazzel: Het gedoe is nog nooit hier neergestreken, en ik heb er dus ook nog geen last van gehad. Want als je de stad niet uit- of inmag gedurende 24 uur uur, dat is naar

 2. Gewoon weer zoiets als vroeger op paleis soestdijk. En dan de bewaking volop aanwezig in burgerkleding. Het kan niet meer zonder enorme beveiligingen in een stadskern , jammer maar helaas.

 3. tonny zegt: 13-04-10 om 14:25

  ik ben het met bovenstaande reactie eens.
  veel goedkoper, de belasting betaler betaalt het gelag

 4. sjoerd zegt: 13-04-10 om 23:28

  heel grappig om te lezen, terwijl het eigenlijk helemaal nergens over gaat, namelijk het nederlandse koningshuis. of was dat juist het uitgangspunt van mike van breemen?

 5. De auteur van dit verhaal schreef: “Ook voor ons zelf is het dus te hopen dat Koninginnedag in Zeeland gewoon het feest wordt, dat het behoort te zijn.” (sic).

  Nu in het kader van de zoektocht naar “de verdwenen berichten”, dat zowel blogs van een tweetal presentatoren van het “NOS Journaal” als van het “NOS Radio 1 Journaal” betreft, kan ik als reactie op bovenstaande zin weer (heel) duidelijk zijn: Aan de Nederlandse Omroep Stichting zal ‘het’ niet liggen!

  Derhalve heb ik (ook (weer)) een vraag. Waarom zoeken ‘wij’ (gewoon) geen “Anschluss”?

  Zoveel verschilt de Duitse taal niet van het Nederlands. Ze maken goede auto’s. Onze oosterburen maken (zeker (ook)) geen slechte programma’s. De wijziging van “Menschen bei Maischberger” naar (bijvoorbeeld) “Mensen bei Maischberger” moet, lijkt mij, toch (ook) geen onoverkomelijke problemen opleveren. Als ze ons (nog) willen hebben, dan … lost het (verder) ook (nog) andere problemen op!

 6. Niels zegt: 29-04-10 om 17:14

  Wat ontbreekt in dit verhaal is het antwoord op de vraag of het in native HD wordt uitgezonden, of dat het allemaa (of gedeeltelijk) upscaled SD is…

Geef een reactie