De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De reizen van Beatrix

BEATRIX-STORM-CURACAO“Nee, nee, nee, niet verder”, roept een doodsbenauwde minister-president tegen de beveiligers van de koningin. Miguel Pourier is die premier. Hij bezoekt samen met koningin Beatrix in 1999 het dorpje Boca Sami op Curaçao, dat dan door een zware storm wordt geteisterd. Met als gevolg: de beroemde beelden van Beatrix met verwaaid kapsel.

Om alle details daarover in geuren en kleuren te horen zijn we terug gegaan naar de plek des onheils.

Pourier vertelt het verhaal in het programma  “Beatrix, de reizen”, dat de NOS dinsdagavond uitzendt ter gelegenheid van haar 30-jarig regeringsjubileum.

Bekijk een fragment uit de uitzending over de golf op Curaçao 

 

We kijken terug op de buitenlandse reizen van Koningin Beatrix en dat waren er veel. Vooral de staatsbezoeken vallen op. Het bezoek aan de Nederlandse Antillen was dat trouwens niet, want een staatsbezoek leg je af aan een ander staatshoofd en Beatrix is ook staatshoofd van de Antillen. Je kunt niet bij jezelf op bezoek.

Rode lopers

 

In de 30 jaar dat Beatrix koningin is, heeft ze zo’n 50 van die staatsbezoeken afgelegd. Ze zijn bedoeld om de goede betrekkingen tussen landen op het hoogste niveau te onderstrepen en te ‘vieren’ en voltrekken zich volgens strikte protocollen en vaste patronen. Daarom lijken ze ook allemaal op elkaar: vlaggen, rode lopers, volksliederen, erewachten, kransleggingen, staatsbanketten, tafelredes et cetera.

In ‘Beatrix, de reizen’ zien we de koningin verspreid over zowat de hele aardbol binnen die strakke regels en tradities aan de slag, vaak met een handelsdelegatie in haar kielzog. Want een staatsbezoek met een heuse koningin opent voor kooplieden deuren die anders voor ze gesloten blijven. Een staatsbezoek kost geld (ongeveer 1,5 miljoen euro per keer), maar levert ook handelscontracten op.

Om te ontsnappen aan een dorre, zij het altijd kleurige aaneenrijging van kransleggingen, ontvangsten en erewachten hebben we ingezoomd op een paar van die koninklijke reizen.

Historisch

 

Nederland heeft in het noorden, het westen en het zuiden buurlanden die allemaal een koning of een koningin hebben. Zoals het hoort heeft Beatrix na haar aantreden haar koninklijke buren het eerst bezocht. Wij zijn naar Nederlands enige buurland gegaan dat geen monarchie is: Duitsland. We spraken er met Rolf Selemann-Eggebert. Hij is in de journalist die alle koningen en koninginnen van Europa te spreken kreeg.

Extra aandacht ook voor een staatsbezoek dat Oranjevorsten tot nu toe nooit konden afleggen: dat aan Rusland. Tot de val van de Berlijnse muur in 1989 was Rusland – toen de Sovjet Unie – voor hen een no go area. Het bezoek van Beatrix aan Moskou in 2001 kan je dus met recht historisch noemen. Het markeert het einde van de koude oorlog en dat kun je met recht en rede de ingrijpendste internationale gebeurtenis noemen sinds de troonsbestijging van Beatrix.

Daarnaast had dat bezoek van Beatrix aan Rusland ook nog een persoonlijk kantje, want de door de communisten indertijd verdreven en vermoorde tsarenfamilie (de Romanovs) waren familie van haar. De vrouw van koning Willem II namelijk was Anna Paulowna, de dochter van tsaar Paul I.

Suriname

 

Verder richten we de schijnwerper op een staatsbezoek dat Beatrix graag had willen afleggen, maar waar het om politieke redenen niet van gekomen is: een bezoek aan Suriname. Beatrix, toen nog prinses,  was in 1975 in Paramaribo toen Suriname onafhankelijk van Nederland werd. Als koningin heeft ze de vroegere kolonie nooit met een bezoek kunnen vereren.

Want de betrekkingen tussen de twee landen vertroebelden na de militaire staatsgreep van Desi Bouterse. Wij gingen wel naar Paramaribo en merkten dat voor de ouderen koningin Beatrix nog een begrip is, maar dat de jongeren nauwelijks van haar bestaan weten. Van hen mag ze best alsnog op bezoek komen maar ze zitten er niet echt op te wachten, zeggen ze.

Over staatsbezoeken ter kennismaking met de buren, over staatsbezoeken die eerst niet konden, over staatsbezoeken die eigenlijk geen staatsbezoeken zijn, en over een staatsbezoek dat er niet van kwam. Daarover gaat het in ‘Beatrix, de reizen’.

‘NOS Beatrix, de reizen’, dinsdag 27 april, Ned 1, 22.30 – 23.00 uur
‘NOS Beatrix, de Koninginnedagen’, woensdag 28 april, Ned. 1, 22.15 – 22.55 uur
‘NOS Beatrix, het koningschap’, donderdag 29 april, Ned. 1, 22.20 – 22.57 uur

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “De reizen van Beatrix”

  1. Beste lezers,

    Het wordt tijd, in tijden van grote bezuinigingen, er op te letten wie er allemaal moet inleveren. Ik denk. dat er resoluut een einde gemaakt moet worden aan al de reisjes van het “staatshoofd”. Sterker nog, we moeten ons serieus bezinnen op het feit of de monarchie moet worden afgeschaft. Opvolging door erfelijkheid slaat in deze tijd nergens meer op. Straks zitten we weer met een “koning”. Wat moet je er in godsnaam mee………

  2. Hans Laus zegt: 28-04-10 om 00:25

    Zojuist met grote belangstelling naar het programma ’30 jaar Beatrix, de reizen’ gekeken. Alhoewel het – in het kader van het programma – juist is dat Koningin Beatrix tot op heden nooit een staatsbezoek aan Suriname heeft afgelegd, wil ik opmerken dat er nà de onafhankelijksviering in 1975, wel degelijk een Staatsbezoek heeft plaatsgevonden, n.l. in Februari 1978 door (toen) Koningin Juliana en Prins Bernhard. De NOS-TV heeft daar destijds grote aandacht aan besteed.
    Ik had toch wel verwacht dat daar ook even melding van was gemaakt, eventueel aangevuld met wat (korte) shots. Ik was er destijds zelf bij aanwezig als …producer van het Journaal. Desalniettemin: prachtig programma, mooi gemaakt! En voor mijzelf: ook veel nostalgische beelden!

  3. Bea Kon Esi Baka!!!!

Geef een reactie