De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De 800 meter van Beatrix

arjan_zeeuwsmeisje_weblogFrits manoeuvreert het logge wagentje als een volleerde tankchauffeur door de smalle straten van Wemeldinge. Het is half april, en we zijn voor de vijfde keer in het dorpje aan de Oosterschelde. En het is opnieuw een feestje! De mensen zijn vriendelijk, en wachten geduldig tot we de weg niet meer blokkeren.

Het lijkt alsof we terug gaan in de tijd. De sfeer is gemoedelijk. En de mensen vinden het nog leuk dat er een cameraploeg rondloopt. Wemeldinge is de kleine gemeente waar de koningin dit jaar haar verjaardag viert.

Drieluik

 

De NOS maakt een drieluik, want koningin Beatrix zit 30 jaar op de troon. De collega’s houden zich bezig met de staatsbezoeken, en de invulling van haar koningschap. “Maak jij maar een mooi overzicht van 30 jaar Koninginnedagen”, is de boodschap aan de vergadertafel mijn kant op. Geen feestelijke boodschap, denk ik, om eerlijk te zijn.

Het is een simpele rekensom. Er is per Koninginnedag zo’n vier uur archiefmateriaal voorhanden. 1980 was nog geen echte Koninginnedag, dus dat is 29 x 4 = 116 uur materiaal aan vlaggetjes, bloemenkinderen, oude ambachten, en spelletjes voor de prinsen. Zucht. 

Dorpsstraat

 

De eerste kennismaking met Wemeldinge is in oktober 2009. Het is herfst. En de straten zijn uitgestorven. We rijden nog doelloos door de lege, wat saaie straten om te kijken wat de route waarschijnlijk gaat worden. Er komt eigenlijk maar een straat in aanmerking: de dorpsstraat. Het beschermde dorpsgezicht, met prachtige leilinden. Het lijkt ons een uitgemaakte zaak.

De straat is lang genoeg, zo lijkt het. En goed te beveiligen, want er zijn weinig zijstraatjes. Hij komt uit in het hart van het dorp, het Dorpsplein. We pakken de camera, en draaien de hele ochtend mooie plaatjes. Toevallig is de eerste inwoner van de straat die we spreken een milde Republikein. Dus dat begint ook al goed, denk ik tevreden.

Neveneffect

 

In de middag hebben we afspraak bij Adri Gijssel. Een authentieke fietsenmaker in bijpassende overall. Hij is de voorzitter van de Oranjeverenging. Trots vertelt hij over 26 buurtverenigingen in het piepkleine dorpje (net 3000 inwoners), die zich allemaal opmaken voor een spectaculaire Koninginnedag. Dat doen ze een keer in de vijf jaar. “Dat de Koningin nu komt is een neveneffect”, zegt Adri onbedoeld grappig.

Ik heb besloten om mijn verhaal rond de route van de Majesteit op te bouwen. Die is altijd ongeveer 800 meter lang, en mag maximaal een uur duren. Alle vertrouwde elementen van Koninginnedag kan ik op die manier de revue laten passeren. En ook nog de voorbereidingen van Wemeldinge laten zien.

Bekijk een fragment over de voorbereidingen in Wemeldinge

Route

 

“Mooie route”, zeg ik tegen Adri, die verrast opkijkt. “Die is nog geheim hoor”, zegt hij in Algemeen Beschaafd Zuid-Bevelands. “Maar dat wordt toch gewoon de Dorpsstraat”, zeg ik lachend. “Waar zou ze anders moeten lopen?” De fietsenmaker haalt z’n schouders op. “Ze rijdt alleen maar door de Dorpsstraat heen, verder niet”.

We zijn verbijsterd. Maar..? Hoe..? Waar..? We eten zwijgend een uitsmijter in hotel Smits, Ik heb er een hard hoofd in dat dit wat gaat worden. Of er moet iets zijn wat ik mis…

arjan_hoogwerker_weblog2Topshots

 

Frits hangt inmiddels een meter of 15 boven het Amaliaplein. We maken topshots van de route. Ze kennen ons inmiddels in het dorp. De afgelopen maanden hebben we in huiskamers, loodsen en andere ruimtes gefilmd hoe Wemeldinge zich voorbereidt op hun Koninginnedag. Zoals ze altijd doen, een keer in de vijf jaar. Of de koningin nou wel of niet komt.

Ik heb duidelijk iets gemist bij m’n eerste indruk van het dorp. Achter de gesloten gordijnen en deuren gaat een wereld van Oranjehuisvlijt schuil. Er worden prachtige poorten gemaakt en onwaarschijnlijk mooie lichtkronen, Het is half april, en iedereen komt naar buiten met de versieringen. En Wemeldinge wordt direct een bruisend Oranje-bolwerk.

Kneuterig en gezellig worden weer woorden zonder laatdunkende bijbedoelingen. Saamhorigheid en vriendelijke buurtcompetitie zijn weer even terug van weggeweest. Wemeldinge is het land waar Beatrix naar verlangde in haar laatste kersttoespraak. Koninginnedag in Wemeldinge is echt andere koek. En het is een koek waar ik wel in wil happen.

Drieluik 30 jaar Beatrix bij de NOS:
‘NOS Beatrix, de reizen’, dinsdag 27 april, Ned 1, 22.30 – 23.00 uur
‘NOS Beatrix, de Koninginnedagen’, woensdag 28 april, Ned. 1, 22.15 – 22.55 uur
‘NOS Beatrix, het koningschap’, donderdag 29 april, Ned. 1, 22.20 – 22.57 uur

Herhalingen:
‘NOS Beatrix, de reizen’, woensdag 28 april, Ned 1, 14.25 – 14.55 uur
‘NOS Beatrix, de Koninginnedagen’, donderdag 29 april, Ned. 1, 14.15 – 14.55 uur
‘NOS Beatrix, het koningschap’, vrijdag 30 april, Ned. 1, 08.20 – 08.57 uur

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “De 800 meter van Beatrix”

  1. Het leven is hard. Dit kwam (mijns inziens) niet alleen tot uitdrukking in het door de recherche op de deur van de pleger van de aanslag op Koninginnedag 2009 [tweeduizend negen] gevonden papier met de tekst “Door koninklijk besluit onder de goederen gerangschikt” (sic) (en de daarop aangebrachte fantasietekens), maar (volgens mij (bijvoorbeeld)) ook in de discussie tussen de naamgeefster van het blad “LINDA.” en de (mede)oprichtster van de vakbond voor prostituees “Vakwerk” in het televisieprogramma “Pauw & Witteman” gedateerd dinsdag 27 [zevenentwintig] april van dit jaar.

    Nu maar hopen, dat “de 800 meter van Beatrix” op de komende Koninginnedag overeenkomstig de verwachtingen kan worden afgelegd.

    Bron van de tekst op het geschrift op de bovengenoemde deur: Onderzoeksrapportage Koninginnedag 2009 [KLPD/Dienst Nationale Recherche].

Geef een reactie