De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het Macrokrediet van prinses Microkrediet

ASSEN-MAXIMA-DAY FOR CHANGEDe naam en status van prinses Máxima der Nederlanden zijn sinds 2005 wereldwijd verbonden met het begrip microkrediet. De toekomstige koningin van Nederland – onlangs 39 jaar geworden -   is namelijk lid van de, zoals die voluit heet, ‘Adviesgroep van de Verenigde Naties voor een Toegankelijke Financiële Sector’.


Microkredieten zijn kleine leningen tegen zachte voorwaarden voor actieve armen die ondernemingsgewijs  hun lot in eigen hand willen nemen. Verder wil de microkredietclub van de Verenigde Naties kleine ondernemingen in achtergebleven landen toegang verschaffen tot elementaire financiële en bancaire diensten, zoals spaarrekeningen, verzekeringen, geldovermakingen en natuurlijk leningen. 

Adviseur

 

Prinses Máxima, die in Argentinië economie studeerde en tussen 1996 en 2000 in New York bij grote banken werkte als HSBC James Capel Inc. en Deutsche Bank, heeft snel carrière gemaakt in de wereld van het microkrediet.  Haar status als ‘prinses Microkrediet’ begon in 2005 toen ze lid werd van de Groep van Adviseurs voor het Internationale Jaar van het Microkrediet. In het verlengde hiervan trad de prinses in 2006  toe tot de VN-Adviseursgroep voor een Toegankelijke Financiële Sector. 

Vorig jaar werd Máxima benoemd tot Speciale Adviseur van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties met als taak om wereldwijd financiële diensten, waaronder met name de microkredieten, voor iedereen toegankelijk te maken.

Vraag is natuurlijk of Máxima deze functie, politiek gevoelig immers in tijden waarin zowel banken als ontwikkelingshulp onder vuur liggen, mag blijven vervullen wanneer haar man Willem-Alexander koning van Nederland wordt.

Op zich onschuldige taken en activiteiten van prins Bernhard (internationale handelsbevordering) en prins Claus (ontwikkelingshulp) werden indertijd sluipenderwijs mikpunt van politieke kritiek en daardoor gaandeweg in strijd geacht met de grondwettelijk vereiste politieke onpartijdigheid van hun echtgenotes koningin Juliana en koningin Beatrix. 

Populairste lid

 

 

Of prinses Máxima na de troonsbestijging van haar man Willem-Alexander VN-adviseur voor microkredieten kan en mag blijven, valt dus niet te voorspellen, maar wél staat vast dat Máxima bij het Nederlandse volk een potje kan breken.

Na haar verloving in 2001 met de Prins van Oranje – het vuiltje van het ‘oorlogsverleden’ van haar vader Jorge Zorreguieta, minister onder de Argentijnse dictator Videla,  is kort tevoren vakkundig weggewerkt – weet Máxima in ijltempo de harten van de Nederlanders te veroveren.  Het Argentijnse burgermeisje uit een gegoede, maar zeker niet puissant rijke familie en al helemaal niet van adellijke afkomst, groeit in enkele jaren uit tot het meest populaire lid van de Oranjes. Ze kan nu in Nederland bogen op een macrokrediet .

De jaarlijkse Koninginnedag Enquête, in opdracht van de NOS uitgevoerd door het bureau Synovate, spreekt duidelijke taal: prinses Máxima  is met een  straatlengte afstand het populairste lid van de Koninklijke Familie. Meer dan 50 % van de ondervraagden noemt haar jaar na  jaar de meest populaire Oranje.  Tweede, met maar 12 %,  is haar man Willem-Alexander en op de derde plaats staat koningin Beatrix met 10 % in 2010 en 7 % in 2009. 

Mondain

 

 

De  (professionele) charme, warmbloedigheid, spontaneïteit en goedlachsheid van Máxima hebben stellig aan haar populariteit bijgedragen. Maar er is meer. Zoals prins Bernhard naast koningin Juliana iets prikkelends mondains had, zo heeft Máxima dat naast Willem-Alexander. En zoals prins Claus aan de zijde van koningin Beatrix een de Hollandse grenzen overstijgende oriëntatie toonde en een intelligente en inhoudelijke consistentie  uitstraalde, zo doet Máxima dat aan de zijde van de toekomstige koning Willem IV. 

Grote vraag is overigens of het niet een keer gaat wringen als Willem-Alexander, eenmaal koning, in gemeten populariteit voortdurend ver achterblijft bij zijn vrouw. Al evenzeer is het gissen naar de effecten op de ambitieuze Máxima van haar aanhoudend grote populariteit. Zoiets doet iets met een mens. Zie de levenswandel van prins Bernhard. Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen.

Maar eerst en vooral moeten we maar eens afwachten of de voor de leden van het Koninklijk Huis verantwoordelijke politici het aandurven om Máxima haar werk en roeping als VN-adviseur voor microkredieten af te nemen, zodra Willem-Alexander koningin Beatrix opvolgt. 

Het macrokrediet van prinses microkrediet valt niet te loochenen en te veronachtzamen. Maar één misstap, of de schijn ervan, kan echter alles in één klap veranderen. Ook Máxima zal zich uiteindelijk moeten schikken, hoe ambitieus en intelligent ook, in de rol van de vrouw achter de man, van de koningin achter de koning. Dat zijn de wetten van de constitutionele, erfelijke monarchie zoals wij die kennen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Het Macrokrediet van prinses Microkrediet”

 1. Peter zegt: 26-05-10 om 14:52

  Bla bla bla. Het is nog steeds belachelijk dat iemand vrijgesteld is van belasting en 6 ton per jaar op strijkt omdat ie toevallig uit de goeie grot is gekropen.

 2. Ted zegt: 27-05-10 om 07:25

  Dirk Scheringa deed infeite ook in microkredieten, ook hij ‘hielp’ mensen die nergens anders terecht konden.
  Maxima is gewoon de Deustche Bank aan het pluggen met haar woekerleningen, met rentes tot wel 40%

 3. bas zegt: 27-05-10 om 12:00

  Het aandurven om haar haar speeltje af te nemen????????

  Het gaat om bedrijvigheid, om politiek gevoelige zaken (M zorgt voor de scooter van een pizzakoerier, en dan wordt er iemand mee doodgereden, of de koerier beperkt zich niet tot pizza’s, maar doet ook dope)

  Dus kappen.

  Ik heb overigens nooit begrepen waarom ze dit soort activiteiten überhaupt mag doen

  Hierboven zijn Berhard en Claus genoemd. Twee mannen die de grenzen van het toelaatbare opzochten, om totaal andere redenen, en waar toch vooral van geleerd kan worden wat er gebeurt op een moment van slapte: Ze gaan met de te grote vrijheid aan de haal

  Voor mij moet Maxima aan de ketting. En als die ketting niet comfortabel is, er is altijd een uitweg: De Republiek der Nederlanden

  Viva la Republica

 4. marielle schaepman zegt: 27-05-10 om 13:06

  Leve de Republiek.

  Sorry enig ander commentaar kan ik niet opbrengen.

 5. peter baas zegt: 15-06-10 om 07:44

  max je bent een topster een goed etiketvan nederland

 6. Maarten zegt: 26-06-10 om 20:10

  Wat een zure reacties allemaal. Laten we blij zijn dat een toekomstige koningin hebben die ook nog wat met inhoudelijke onderwerpen bezig houdt en niet alleen maar lintjes knipt. De beloning die ze krijgt is in verhouding tot wat vele BN-ers verdienen minimaal.

Geef een reactie