De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het jaar van de koninklijke come back

DEN HAAG-APPELTJES VAN ORANJE-MAXIMAHet imago van koningin Beatrix en haar zoon en erfopvolger Willem-Alexander begint stukje bij beetje iets van zijn vroegere glans terug te krijgen. Toevalligheden, maar zeker ook een uitgekiend charmeofffensief spelen daarbij een rol van betekenis. 

Het begint erop te lijken dat de Oranjes na het rampjaar 2009 van 2010 het jaar van hun come back willen maken.  Dat biedt perspectieven voor een troonswisseling in 2011, aangenomen dat er tegen die tijd in Den Haag ook een redelijk stabiel kabinet zetelt. Daar heeft de in kabinetsformaties ervaren koningin Beatrix dezer dagen haar handen vol aan.

Rampjaar 2009

 

Hoe rampzalig 2009 uitpakte voor koningin en kroonprins, ligt nog vers in het geheugen.  Weliswaar reageerde de koninklijke familie adequaat op de aanslag in Apeldoorn tijdens koninginnedag, maar het daarmee verworven respect verdween kort daarop weer als sneeuw voor de zon.

Vooral Willem-Alexander kwam onder vuur te liggen.  Het begon met zijn (succesvolle) pogingen om foto’s van de zomerse skivakantie van hem en zijn gezin in Argentinië door de rechter verboden te krijgen. Maar echte steen des aanstoots werd het besluit van Willem-Alexander en Máxima om in Mozambique een luxe strandvilla te bouwen. In de marge daarvan werd ook nog bekend dat het paar eerder al fors had geïnvesteerd in een Argentijns vakantieoord voor beter gesitueerden.

Na massale publicitaire en politieke kritiek – zelfs de Oranjeverenigingen keerden zich tegen het kroonprinselijk paar -  gooide Willem-Alexander de handdoek in de ring met zijn aankondiging af te zien van de omstreden vakantievilla in Afrika. Maar de deuk in zijn populariteit was een feit. Opiniepeilingen bevestigden dat. 

Jetsetprins

 

Opmerkelijk genoeg leed de populariteit van de charmante en (professioneel) spontane prinses Máxima – al jaren het meest geliefde lid van de Oranjefamilie – nauwelijks onder de kritiek, hoewel ook zij, samen met haar man, in het Mozambiquaanse project was gestapt.

Willem-Alexander kreeg steeds vaker het verwijt te  dat hij van ‘prins pils’ was getransformeerd tot een ‘jetsetprins’ en dat zijn voornemen om in navolging van zijn grootmoeder Juliana  een ‘volkskoning’ te willen worden wel heel ver achter de horizon was verdwenen. 

Al weer opmerkelijk: het feit dat deze kroonprinselijke gedaanteverandering redelijk parallel loopt met zijn verloving met het ‘ambitieuze feestbeest’ Máxima Zorreguieta, geen onbekende in  in ieder geval de Argentijnse jetset, werd niet of nauwelijks vermeld. Laat staan dat het Máxima werd aangerekend. Wél kregen beiden te horen  dat ze zich gaandeweg  zichtbaar beter thuis waren gaan voelen tussen de groten der aarde dan tussen de gewone Nederlanders, van wie ze toch de koning en koningin wilden worden.

Ook koningin Beatrix kreeg in 2009 met forse tegenwind te maken. Haar werd verweten dat ze ondanks de economische crisis meer geld uit de schatkist accepteerde. Met name de Tweede Kamer – heel ongewoon – kritiseerde de majesteit heftig. Ook werd het Beatrix kwalijk genomen dat ze haar paleis door familieleden had laten gebruiken als brievenbus voor profijtelijke belastingconstructies.

Ommekeer

 

Maar in 2010 lijkt de wind voor de koninklijke familie ineens uit een heel andere hoek te waaien. Beatrix, Willem-Alexander en Máxima laten zich plotseling veel vaker zien op bijeenkomsten van gewone Nederlanders.  Het zelfbewuste en onverschrokken optreden van de koningin tijdens de verstoring van de dodenherdenking in Amsterdam op 4 mei bezorgde haar een golf van positieve publiciteit. 

Nederland noteert tevreden dat het privégebruik van het regeringsvliegtuig door de Oranjes aan banden werd gelegd en  koningin Beatrix haalt begin juni de pers als ze, op staatsbezoek in Noorwegen, laat weten dat ze het uit eigen zak betalen van het extra onderhoud ter waarde van ruim drie ton aan haar schip ‘De Groene Draeck’ eenvoudigweg ‘fair’ vindt. Zoiets valt goed bij het publiek. 

En het zal de Oranjes als muziek in de oren geklonken hebben dat de Tilburgse hoogleraar in de economie Harry van Dalen berekende dat het koningshuis Nederland jaarlijks 4 tot 5 miljard euro oplevert omdat het  – bijvoorbeeld door het symboliseren van nationale stabiliteit en door het geven van meerwaarde aan handelsmissies – buitenlandse investeringen in ons land bevordert. Tegen zo’n bedrag vallen de jaarlijkse kosten van het koningshuis (110 miljoen euro) in het niet.

Het opgepoetste blazoen van het koninklijk huis dit jaar begint meteen ook al politiek effect te sorteren. Zo lieten PvdA-leider Cohen en VVD-leider Rutte weten dat wat hen betreft de omstreden vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, best aanwezig mag zijn bij de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning der Nederlanden.

Maar één zwaluw maakt nog geen lente. Het lichtelijk hersteld vertrouwen van het publiek in Willem-Alexander en Máxima is nog  broos. Toch hebben ze met het oog op een komende troonswisseling nu betere kaarten in handen dan een jaar geleden. Na het rampjaar 2009 is 2010 tot nu toe voor hen het jaar van een come back.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


16 reacties op “Het jaar van de koninklijke come back”

 1. Bilderberg? ;)

 2. bas zegt: 14-06-10 om 12:15

  Goh, het was mij niet opgevallen.

  Dat de koningin onverschrokken was op de dam. De beelden deden mij toch vooral denken aan een staart tussen de benen

  Dat het huis van Oranje zich meer laat zien. Ik had het idee dat er vooral meer beveiliging was

  Dat de bijdrage van de koningin aan de groen Draek significant was. Ik had de indruk dat zei een incidenteel onderhud ging betalen ,en het structureel onderhoud nog steeds graag bij Jan Modaal declareert

  Voor mij waren de opmerkingen van Cohen en Rutte reden om niet op hun partij te stemmen

 3. marielle schaepman zegt: 15-06-10 om 10:50

  “Het zelfbewuste en onverschrokken optreden van de koningin tijdens de verstoring van de dodenherdenking in Amsterdam…”

  Dit moet een grapje zijn, he?

 4. ale zegt: 15-06-10 om 13:26

  Dit stuurde ik , als nabestaande naar verschillende kranten meteen ná Cohen’s uitspraak, maar niemand heeft het gepubliceerd… het NOS gaf aan geen interesse te hebben in een reaktie van HIJOS, de organisatie van nabestaanden van de laatste dictatuur in Argentinie. Misschien kan het hier wel blijven staan? tot zover ik weet, beledigd ik niemand mee..

  “PvdA-leider Cohen heeft bekend gemaakt dat hij geen bezwaren heeft tegen de aanwezigheid van vader Zorreguieta bij de toekomstige troonsbestijging van Willem-Alexander. Zijn aanwezigheid bij het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima werd destijds ongewenst geacht door de regering, ‘maar we zijn nu weer jaren verder’.
  Pardon? Wij herdenken terecht in Nederland nog elk jaar 4 mei en wij houden ook de herinnering aan Anne Frank hoog.
  En Cohen geeft mij nú de boodschap dat de zaak van mijn vader en 30 duizend andere vermiste en vermoorde Argentijnen inmiddels wel afgesloten kan worden? Is Cohen van mening dat de verantwoordelijken voor mensenrechtenschendingen in de jaren zeventig en tachtig, waarvan de meeste nooit voor de rechtbank zijn verschenen en nooit spijt hebben betuigd, verjaard is?
  Hoe kan het dat Cohen niet ziet wat hij ons, nabestaanden, aandoet door te pleiten voor een koninklijke ontvangst van een medeplichtige aan misdaden tegen de menselijkheid?
  Mijnheer Cohen, zou u zulke uitspraken doen tegen de nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog? Meerdere prominente Nederlanders en overlevenden van de concentratiekampen hebben eerder hun steun aan de nabestaanden van de vermisten en vermoorde Argentijnen betoond. U bent van dezelfde partij als Den Uyl , als zijn vrouw Liesbeth, als Kok. Wat maakt dat u hun nagedachtenis opzij schuift en erger nog, ons allen wil laten geloven dat misdaden en pijn verjaren met de tijd, dat recht doen overbodig wordt?
  Na een uitglijder, staan we meestal weer op. Ik hoop dat u als rechtsgeschapen politicus de stem wil zijn van de miljoenen overlevenden van oorlog en onderdrukking, waarvan er duizenden in Nederland wonen. Zij hebben uw stem hard nodig. Voor hen kiezen is geen keuze tegen het koningshuis maar vóór humaniteit en recht. Laat dat uw keuze zijn.

 5. P.Kwast zegt: 15-06-10 om 14:45

  Reacties hangen vaak af hoe je denkt over de monarchie. Objectiviteit in de reacties is ver te zoeken. Ben je er tegen dan zul je op alle zaken negatief reageren zoals in de mail van BAS.Dan kunnen deze mensen weinig goed doen. Feitelijk geinformeerd zijn over bepaalde zaken brengt je tot een andere invalshoek. Maar tegenstanders zijn niet geinteresseerd in feitelijke informatie. Dat brengt hen van slag en moeten ze genuanceerd gaan denken en daar hebben ze moeite mee.

 6. tonny zegt: 18-06-10 om 21:25

  ik vind niet dat de ouders van maxima erbij moeten zijn.
  voor het huwelijk wisten wa en m hoe de vlag er bijhing.
  cohen is niet standvastig wat deze kwestie betreft.
  moeten de herdenkingen ook maar afgeschaft worden?
  somige dingen verjaren niet

 7. Piet Creutzberg zegt: 20-06-10 om 09:04

  Geachte redactie,
  Het is inderdaad wat rustiger dan in 2009.
  Het blijft natuurlijk een feit dat erfopvolging van een functie met politiek gewicht, staatshoofd van Nederland, niet kan in het Europa van 2010. We blijven daarom de hekkesluiter in democratisch opzicht. Voorts vind ik de uitspraak over Zorregueita van Cohen een grove fout. De aanwezigheid tijdens de installatie van het nieuwe staatshoofd van een oud lid van een van de meest bloeddorstige regimes van na WO2 is voor mij volslagen onacceptabel.

 8. p.blaireau zegt: 20-06-10 om 11:53

  Overigens staat er in het artikel van de heer van Asseldonk een feitelijke onjuistheid vwb de kosten van het K.Huis. Hij schrijft dat deze 110 miljoen per jaar zijn. Uit de begroting van het Ministerie van Algemene Zaken, kosten K.Huis blijkt dat deze kosten, nadat de commissie Zalm( die de kosten van het Khuis in kaart heeft gebracht) 39 miljoen zijn. De kosten van historische gebouwen ( oa paleizen) worden niet meegenomen omdat deze ook bij een andere staatsvorm onderhouden moeten worden.Ook de kosten van beveiliging worden niet meegenomen, aangezien de kosten van beveiliging van andere organen/personen zoals kamerleden/ministers e.d ook niet drukken op de kosten van betreffende onderdelen, maar op die van justitie en dus budgettair niet door worden berekent.

 9. cappendijk zegt: 21-06-10 om 13:18

  het lijkt me tijd het koningshuis op te heffen. Gewoon een baan zoeken zoals iedereen

 10. F. Markestein zegt: 24-06-10 om 22:45

  Het zou een grote fout zijn, van welke toekomstige premier dan ook, om Jorge Zorreguieta uit te nodigen bij de toekomstige inhuldiging van de nieuwe koning. Het zal terecht leiden tot grote protesten richting de premier maar ook richting de nieuwe koning en zijn echtgenote om wier vader het gaat. Dat Cohen het ‘allemaal al zolang geleden’ vindt, is een gotspe. Kennelijk tellen voor hem de doden in Argentinië minder dan de doden tijdens de Tweede Wereldoorlog, want die laatsten herdenkt hij nog ieder jaar.
  Als het toekomstige koningspaar en de premier die tegen die tijd de regering leidt belang hechten aan een waardige inhuldiging laten ze Zorreguieta erbuiten.

 11. Leve de Koningin!

 12. verwilderd zegt: 28-06-10 om 05:44

  De hele reli-linkse Tweede Kamerbende fluisterde Bea in haar oor dat ze nu echt van Wilders ‘ gezeur zeker geen last meer zou hebben (uiteraard al helemaal niet meer van hun gezeur ) als ze maar de ‘goede ‘ beslissing nam . En bovendien wat zijn nou helemaal 1.5 miljoen PVV-ers want over 4 jaar zijn er zo ongetwijfeld al zo’n beetje ‘t dubbele aan moslims…Toch ?! Sjonge ,(gvd) ben wel pissig door deze ondemocratische gang van zaken.
  Nooit gedacht ook dat IK !! nu ZO chagrijnig zou worden van ons koningshuis…Kan HM ‘t ongekozen hoofd niet beter ergens in Argentinie alvast wat gaan rondkijken voor haar hele familie ?
  Triest dat ik het zo moet brengen , maar ik kan me niet makkelijk inhouden als ik als kiezer me zo geschoffeerd voel . Te hopen voor WA dattie wat losser wordt want anders is van ‘n ‘come-back’ in no time weinig meer van over ….Laat ik me daar maar niet nog meer over uitlaten

 13. Toni uit Canada zegt: 28-06-10 om 22:49

  Wat zijn jullie in Nederland toch een stelletje zanikkleppen, klagers en mopperaars! Is jullie Koningin de schuld van je onmogelijke regeringsvorm met ontelbare partijen en geen plaatselijke vertegenwoordiging zodat er niet eens iemand is waartegen je MET SUCCES kunt lamenteren!?
  En waarom ageerde het volk niet tegen ongewenste immigranten toen ze in het land begonnen te komen? Nee, iedereen klaagde en was verontwaardigd en verontrust maar wie DEED er wat aan? En, waar ligt “Moslimia”? Laat ik nou altijd gedacht hebben dat het een godsdienst was!
  Waarom kan jullie kroonprins geen beleggingen hebben in Argentinie?
  En waarom altijd dat schelden en vieze of door-je-moeder-verboden woorden gebruiken? Is de Nederlandse taal zo verpauperd en de mensen die het spreken zo in peil gedaald? Of staat ruwe taal “sterk”? Smarten up!
  En, boy! Is het niet geweldig dat je mensen die zich niet verdedigen kunnen kunt beledigen, omlaag kunt halen. Je koningshuis, mensen in het publieke oog. O, zo bevredigend, niet! En je blijft zo lekker buiten schot!
  Gaat terug naar beschaafdheid, fairness, beleefdheid, respect. En doe iets aan legitieme klachten in plaats van te zitten MEIEREN achter een glas wijn of bier, met buiken die steeds meer prominent lijken als de jaren voorbijgaan. Je weet niet hoe goed je het hebt. En als je de welvaart wilt bewaren, speak up and act! (Hoeveel mensen hebben er gestemd deze keer!)
  Het Nederland van vroeger is weg. Toen mensen hard werkten voor goals,toen mensen elkaar hielpen, toen mensen op stonden voor hun rechten en die met legitieme middelen bereikten, toen er een sense of adventure was, toen de mensen hun benen gebruikten om van een plaats naar de andere te komen in plaats van hun steeds vetter achterste.
  Och, ik schei eruit. Laat je land overlopen met ongeschikte vreemden, laat ze je waarden belagen en je steden onveilig maken. En zit in je luie stoel in je tuintje met de voordeur op slot en KLAAG. Het zal je tijd wel duren!
  Sory. I am rambling. Maar ik moest eens spuien!

 14. verwilderd zegt: 29-06-10 om 11:50

  Toni , daarom zit jij nu in Canada want het Nederland van vroeger is weg Beetje zitten MEIEREN achter een glas wijn of bier, met buik die steeds meer prominent lijkt als de jaren voorbijgaan en wat ramblen op je steeds vetter achterste is wel helemaal makkelijk..Spuien doe je maar in Canada, ook daar is vast wel wat om op te kankeren

 15. verwilderd zegt: 29-06-10 om 11:54

  In elk geval geen koningshuis , dat scheelt weer , he , Toni ?

 16. Jolanda zegt: 27-10-10 om 19:14

  Ook ik vind het een grote fout van Cohen om voor te stellen dat Jorge Zorreguieta bij de inhuldiging van WA te laten zijn.
  Is iedereen idd al vergeten wat er zich destijds heeft afgespeeld in Argentinie.Hoe veel mensen zijn er daar niet vermoord of vermist.
  Er wordt nog wel ieder jaar 4 Mei geviert,misschien is het ook eens goed om daaraan te denken als 4 Mei weer komt.En de koninklijke familie op de dam staat.

Geef een reactie