De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Máxima scoort met microkrediet

max_telegraaf_microkredietSoms pakt publiciteit ook onverwacht, en deels zelfs onverdiend, goed en gunstig uit voor leden van het koninklijk huis. Neem de Telegraaf van maandag 23 augustus. Die opent met de kop ‘Máxima regelt startkapitaal’ en bericht daaronder dat duizenden aankomende ondernemers in ons land nu ‘hun droom kunnen verwezenlijken’ dankzij ‘de vasthoudende inzet van prinses Máxima’.

Zij zou een belangrijke rol gespeeld hebben bij het beschikbaar komen van 30 miljoen euro extra aan microkredieten voor (startende) ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.
Dat de wereldwijde inzet van prinses Máxima sinds 2005 voor microkredieten vruchten afwerpt en een bijdrage levert aan het succes van de microkredietverlening zal niemand betwisten. Toch wordt in het officiële persbericht van het Ministerie van Economische Zaken over de ‘extra stimulans voor microfinanciering in Nederland’ haar naam niet eens genoemd. Daarin wordt met nadruk gewezen op de rol die de staat in de persoon van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken bij deze zaak gespeeld heeft.

Qredits

 

 
Wat is hier precies aan de hand? Het draait allemaal om de stichting Qredits. Dat is een samenwerkingsverband zonder winstoogmerk van drie banken (ABN-AMRO, ING en Rabobank), het Fonds Werken aan Wonen en de ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid; met als doel om via kredietverlening en coaching ‘ondernemingen met minder dan vijf werknemers’ de helpende hand te reiken. Ondernemers die bij Qredits om geld aankloppen, moeten eerst door de banken afgewezen zijn.

Voor het microkrediet dat ze eventueel krijgen, betalen ze een forse rente. Toch blijken bijna alle ondernemers aan hun betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Dat zegt natuurlijk iets over het terughoudende beleid van de banken bij de financiering van kleine ondernemers.

Bij de oprichting van Qredits in januari 2009 kreeg de stichting een overheidssubsidie van 15 miljoen euro. Daar zijn 800 nemers mee op weg of verder geholpen. Toen was de kas goeddeels leeg en moest er nieuw kapitaal gevonden worden. Dat is gelukt. Er is 30 miljoen euro extra beschikbaar gekomen voor microkredieten.

Rabobank, ABN-AMRO, ING brengen 15 miljoen in en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) voteert de andere 15 miljoen, zij het dat de overheid voor 80 procent van die lening borg staat. Deze financieringsovereenkomst, waarmee naar verwachting zo’n 1500 kleine ondernemers via Qredits geholpen kunnen worden, is op dinsdag 24 augustus 2010 in Den Haag ondertekend. Namens de overheid deed minister Maria van der Hoeven dat.

Rol Máxima

 

 
En dan de rol van prinses Máxima in het verhaal. Die blijkt bij lange na niet zo groot als sommige krantenkoppen ons willen doen geloven. Als lid van de in 2007 opgerichte Raad voor Microfinanciering, die door kennisuitwisseling en voorlichting de microfinanciering in ons land moet stimuleren, was ook Máxima bij de ondertekening de financieringsovereenkomst van de banken met Qredits.

Maar feitelijk is ze niet of nauwelijks bij het tot stand komen van de overeenkomst betrokken geweest. Dat zou, gelet op haar positie, zelfs niet eens kunnen. Maar Qredits-directeur Elwin Groenevelt benadrukt in de Volkskrant wél dat het ‘zonder de aanhoudende inzet’ van Máxima voor het microkrediet in het algemeen ‘het voor ons veel moeilijker geweest was het vertrouwen van de banken te krijgen’. Hoogstens kun je dus zeggen dat de prinses dankzij haar persoon, positie en inzet een bijdrage heeft geleverd aan het heersende, welwillende klimaat waar het gaat om microkredieten.

Krantenkoppen, foto’s en artikelen die op zijn minst de suggestie wekken dat prinses Máxima in hoogst eigen persoon aan de wieg heeft gestaan van nieuw startkapitaal voor kleine ondernemers in ons land, moet je dus met een korreltje zout nemen. Máxima en Willem-Alexander kunnen er in ieder geval van leren dat (uitvergrote) persaandacht voor hen ook voordelig kan uitpakken.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Máxima scoort met microkrediet”

 1. Jan zegt: 24-08-10 om 22:12

  Het is toch in Nederland bij iedereen bekend dat alle artikelen in de Telegraaf met vele korrels zout genomen moeten worden.

 2. Joop! zegt: 25-08-10 om 12:28

  Net als bij de rest van de “kwaliteits” media zoals o.a. de linkse NOS.

 3. marielle schaepman zegt: 25-08-10 om 17:34

  Wil je een microkrediet, moet je 9,2 procent rente betalen. Welke ondernemer tuint daar nou in? Jammere actie van mevrouw Zorreguieta.

 4. Wat is dit weer een walgelijk links artikel. Alles wat de monarchie aan goeds brengt wordt altijd tot het miereneukerige aan toe uitgeplozen en afgekraakt. Prinses Maxima ik ben trots op wat u allemaal doet voor nedelanders en mensen in het buitenland! Leve Nederland en leve de Monarchie!

 5. tessa zegt: 30-08-10 om 21:43

  Blij dat ze wat nuttigs doet voor Nederland. Maxima bedankt!

 6. saskia gijzel zegt: 14-10-10 om 19:54

  Stem voor de jeugd vertegenwoordiger in de V.N. Bart Kleine Deters heeft als speerpunt Micro Kredieten kijk op bartnaardevn.nl. en stem.

Geef een reactie