De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Machtige Wilders belaagt machtige Beatrix

DEN HAAG-PRINSJESDAG-RIDDERZAALHet zijn dezer dagen op afstand de bekendste Nederlanders: koningin Beatrix en Geert Wilders. Alles wat ze doen en zeggen is vrijwel onmiddellijk ‘breaking news’.

Op een compleet verschillende manier kun je ze ook allebei macht toedichten. Geert Wilders lijkt er echter op uit de macht van de koningin flink te beperken door het koningschap een louter ceremonieel karakter te geven.

 

 

Op de toppen van hun macht

 PVV-leider Geert Wilders is als gedoogpartner van het kabinet-Rutte machtiger dan ooit. In ieder geval volgens de oppositie is hij degene die aan de touwtjes trekt, want het kabinet kan immers niet zonder zijn gedoogsteun. Daar komt bij dat hij, goeddeels alleenheerser in zijn partij, als gedoogpartner van de VVD/CDA-coalitie geen vuile handen hoeft te maken en in het parlement niet ter verantwoording kan worden geroepen. Bij elke opiniepeiling tenslotte blijkt de PVV nog verder te stijgen in de gunst van de kiezers.

Koningin Beatrix staat in zekere zin ook op de toppen van haar macht, al is tegelijk merkbaar dat het ambt haar zwaar begint te vallen. Dankzij haar lange ervaring als staatshoofd en de volgens vriend en vijand vrijwel vlekkeloze vervulling van haar ambt heeft zij echter een groot gezag opgebouwd.

Dat gezag kan ze, zo zeggen ingewijden in koor, achter de schermen van de ministeriële verantwoordelijkheid wel degelijk laten gelden. Als staatshoofd in een constitutionele monarchie heeft ze weliswaar weinig echte macht, maar ze is lid van de regering, heeft het recht over staatszaken geïnformeerd te worden en mag premier en ministers bemoedigen en waarschuwen. Het blad ‘Opzij’ riep koningin Beatrix onlangs nog uit tot de machtigste vrouw van Nederland.

Titanenstrijd

 Op de titanenstrijd tussen de machtige Wilders en de machtige Beatrix valt intussen wel wat af te dingen. De macht van de koningin is minder groot dan vaak gedacht wordt en de pogingen van de PVV-leider om de koningin niet langer lid van de regering te laten zijn zullen vrijwel zeker niet op de voor een grondwetswijziging vereiste tweederde meerderheid in het parlement kunnen rekenen.

Nog afgezien van het feit dat een grondwetswijziging, nodig voor de invoering van een ceremonieel koningschap, een jaar of acht duurt. In die periode kunnen de politieke bordjes al weer verhangen zijn.

Precies als in het PVV-verkiezingsprogramma staat, zegt Geert Wilders voorstander te zijn van de Oranjemonarchie en slechts uit te zijn op inperking van de politieke macht van het staatshoofd. Hij kan daarbij, op basis van de verkiezingsprogramma’s, mogelijk rekenen op de steun van D66 en GroenLinks en misschien op die van de SP en de  PvdA.

Coalitiepartners VVD en CDA willen onder geen beding morrelen aan de huidige bevoegdheden van de koningin. Dat Wilders nu met zijn oude standpunt nieuwe publiciteit zoekt en krijgt, kan te maken hebben met het bij hem post gevatte idee dat Beatrix tijdens de voorbije kabinetsformatie niet altijd con amore heeft meegewerkt aan het tot stand komen van een minderheidskabinet met PVV-gedoogsteun.

Maar de koningin kon dat slechts doen, aangenomen dat ze het deed, voor zover en voor zolang aarzelende politici haar die ruimte gaven Uiteindelijk maakt de meerderheid in het parlement de dienst uit en daarom is het kabinet-Rutte er ook gekomen.

Signaal

De ‘botsing’ tussen Beatrix en Wilders is overigens wel het zoveelste signaal dat de (politieke) verhoudingen in Nederland behoorlijk veranderd zijn. In de roerige jaren zestig was het ‘links’ dat zich tegen de monarchie kantte, nu doet ook een deel van (populistisch) ‘rechts’ dat.

Het geeft aan dat de Oranjes zich in het nabije verleden misschien te veel hebben geïdentificeerd met de Haagse politieke elite en hun banden met het volk kunnen wel eens geleden hebben onder omstreden beleggingen, investeringen in een Afrikaans vakantiehuis en het leiden van een jetset-achtig leven door leden van de Koninklijke Familie.

Aan de andere kant moet populistisch ‘rechts’ zich blijven realiseren dat, blijkens opiniepeilingen, grote delen van zijn aanhang koningin Beatrix en de monarchie een warm hart toedragen.

In ieder geval kan alles wat met de koninklijke familie te maken heeft rekenen op een grote publieke belangstelling. Bladen met Oranjes op de voorpagina halen extra hoge verkoopcijfers, boeken, films en tv-series over de Oranjes zijn niet aan te slepen.

Daarmee wil maar gezegd zijn dat morrelen aan de monarchie niet zo snel politiek of electoraal voordeel oplevert, al was het maar omdat veel mensen zullen denken dat er vooralsnog wel andere politieke prioriteiten zijn. Als geen ander beseft ook de politieke virtuoos Geert Wilders dat. Niet voor niets heeft hij nog eens nadrukkelijk bevestigd vóór de Oranjemonarchie te zijn en te blijven.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


28 reacties op “Machtige Wilders belaagt machtige Beatrix”

 1. bas zegt: 27-10-10 om 15:48

  Ik denk dat beiden net zoveel macht hebben als anderen ze toestaan. En helaas wordt beiden heel veel macht gegunt

  @ Beatrix, als de partijen niet via de koningin een formatie zouden willen, moeten ze gewoon bij elkaar gaan zitten. Bemoeienis van hetstaatshoofd is niet nodig, en mijns inziens ook niet gewenst.

  Net zo, wilt Beatrix A en de politiek niet, dan moeten de politici gewoon mevrouw er aan herinneren dat ze gekoen zijn, en mevrouw niet

  @ Wilders – Wilders heeft precies zoveel macht als de oppositie toestaat. Er zijn genoeg onderwerpen waar de oppositie als alternatief voor de PVV kan dienen – maar dan moeten ze het wel willen

  Beide gevallen zijn wel vergelijkbaar: Wilders en Beatrix hebben veel macht, omdat veel politici te laf zijn

 2. c.j.van dongen zegt: 27-10-10 om 16:49

  Dit koningshuis is uit de tijd; het doet en laat alles ter bevestiging, helaas doen misselijkmakende plaatjes van koninklijke hoogtijdagen (met mijn vlaggetje, mijn hoedje en mijn toeter) ons beseffen dat we moeten wachten: grootvader B.,geb B.van LB injecteerde zijn gedachtegoed in zich periodiek manifesterende blauweblazer-adepten. Bijbehorende decoraties waren op aanvraag verkrijgbaar; dochter B. maakt op haar manier de cirkel rond, zij het dat zoon/schoondochter actief zijn als projectontwikkelaar in een ooit verworven lndgoed. Neven en nichten…….

 3. Siegfried zegt: 27-10-10 om 17:16

  Dat een beweging als de PVV in de opiniepeilingen nog steeds stijgende is verbaasd mij helemaal niets. De problemen in het land nemen met de dag toe alsmede de staatsschuld en economisch financiële situatie.

  De koningin is zich de laatste tijd -zo heb ik toch de indruk- ook met politiek gaan bemoeien en vandaar deze uitspraken van de PVV-politicus. Een staatshoofd dient zich helemaal niet te bemoeien met de politieke strubbelingen in een land en moet zich derhalve hiervan distantiëren.

  Steeds meer mensen ondervinden last van de reeds vermelde toenemende problemen en willen hiervoor adequate oplossingen. Oplossingen die tot nu toe uitgebleven zijn. Daarom staat dit kersverse nieuwe kabinet Rutte voor deze moeilijke maar zeker ook bijzondere uitdaging.

 4. Jeroen zegt: 27-10-10 om 18:35

  De macht van de koningin is juist groter dan iedereen denkt.
  De vader van de Majesteit heeft aan de wieg van de Eu gestaan en beatrix is ook pro europa,ze zijn voor 1 EUROPA ,netzoals Hitler vroeger.

 5. Ricardo zegt: 27-10-10 om 18:45

  De ‘machtige’ Wilders stond nu nog alleen en de koningin heeft inmiddels regelmatig een gesprek met Rutte. Die laatste is premier en wordt niet alleen gedoogd maar doet dit met Verhagen ook met Wilders. Dat kon je mbt. de paspoortkwestie ook al goed zien. Nu komt het aan op politieke handigheid, overtuigingskracht en inhoud in het parlement. Dat is toch wat anders als srevige oneliners lanceren via de media zoals Wilders deed. Hij moet nu andere kwaliteiten laten zien. En wordt mi. nu nog te vaak de machtigste man van politiek Nederland genoemd.

  En ja, een eventuele grondwetswijziging moet 2/3 meerderheid krijgen, als het er al van komt inderdaad een langdurig proces. Intussen ging Beatrix langs bij het Europarlement. Dat deed zij ook na haar aantreden in 1980. Wordt dit dan toch het jaar van haar aftreden?

 6. Bart zegt: 27-10-10 om 19:32

  Ik lees populistisch rechts….politiek virtuoos Wilders etc.
  en het debat van 26 okt. met fragmenten kunnen zien…
  een hele grote puberale scheldpartij, en lange neuzen naar elkaar trekken , de oppositie contra nieuwe kabinet , waar naar ik mag hopen de Koningin zich niet in deze discussie van Wilders zich mee zal laten slepen.

  Wanneer begint het echte regeren van dit land ???, met eerlijke en rechtvaardige besluiten ??

  Ik zie nu alleen een groep gniffelende politici in het kabinet , tijdens het debat 26 okt. , als een groep jokers die de oppositie weer een poets bakt.
  Aleen de kleding van deze lieden mogen wat kleurrijker in de rol !

  Dit wordt weer een lange tijd ‘Mens erger je nieten ‘ voor het volk.

 7. TimA zegt: 27-10-10 om 19:47

  Noem me paranoide, maar het eerste waar ik aan dacht was dat Wilders mogelijke obstakels richting zijn dictatuur uit de weg wil ruimen -_-.

  Ik ben niet geheel op de hoogte van hoe onze regering in elkaar zit, maar wat zal er gebeuren als Geert 51% van de stemmen in de eerste en tweede kamer krijgt? Kan hij dan gewoon doen wat hij wil? Zover ik weet kan de rechterlijke macht hem niet tegenhouden; Geert kan er gewoon wat wetten doorheen duwen die zeggen dat alles wat hij doet legaal is, en in dit land kunnen de rechters niet zeggen van “ja maar deze wet is strijdig met de grondwet etc..”. Wat kan hem dan wel tegenhouden?

  Voor zover ik weet: alleen het staatshoofd, die geloof ik de macht heeft om het hele zootje naar huis te sturen. En Geert weer daar dus vanaf.

  (mocht mijn info geheel incorrect zijn: ik word graag gecorrigeerd en gerustgesteld :) )

 8. klaas Oranje zegt: 27-10-10 om 22:04

  Het word eens tijd dat de mensen in gaan zien dan het helemaal niet slecht is als er een koning of koningin boven de partyen staat. Kijk naar onze geschiedenis tijdens crisis en oorlog is er gelukig altijd een koning of koningin geweest die ons troost goede besluiten nam en er voor zorgd dat als de heren en dames in Den Haag een zootje maken dat we onze koningin Beatrix hebben die orde op zaken steld geef toe zij rund de BV Nederland toch mooi en dat zie ik een presidend of eerste minister nog niet doen in de Nederland van nu.

  Leven onze Koningin
  leven Ons mooie land waar we ondangs het vele geklaag ook eens tevrden mogen zijn met wat we wel hebben en dat we met elkaar er een nog mooier land van mogen maken.

 9. Het ‘staatshoofd’ uit de regering zetten. Dat is meteen weg regering.
  Wilders snapt het niet zo goed, maar hij is GEEN REPUBLIKEIN.
  Weten we dat ten minste
  Zie artikel http://magazinepresident.blogspot.com/2010/10/wilders-snapt-het-niet-zo-goed.html

 10. Maarten zegt: 28-10-10 om 11:04

  Een koningshuis is van het grootste belang voor nederland.
  Het is een grote factor in het nationalisme, en wat is Nederland zonder koningshuis.
  Echt een grote saaie bende.

 11. keuleniscool zegt: 28-10-10 om 11:31

  Het circus dat konings huis heet , kost jaarlijks ruim 500 miljoen .
  Geef dit geld liever aan de arme drommel .

 12. Eric Krijger zegt: 28-10-10 om 14:43

  Is het niet zo waar een koning aan het bewind was en is afgezet dat zo’n land teloor gaat. Afchanistan was vroeger een koningkrijk. De koning werd afgezet en er kwam een presidant. Wat is er van terecht gekomen. Irak had een koning is afgezet, er is nog geen vrede en iedere dag wel een aantal bom aanslagen, Iran vroeger persie had de shah afgezet we kunnen zien wat er van terecht is gekomen. Laat de koning(in) in zijn/haar macht. Dat kan veel zijn maar daar hebben we een tweede kamer voor en een eerste kamer die de tweede kamer kontroleerd.
  En het “volk” kiest deze kamers zelf. Tweede kamer doen we in verkiezingen en de eerste kamer doen we door te stemmen op de provinciale staten. En denk men nu dat als er een president komt het in eens een stuk goedkoper wordt? Welke macht krijgt deze? Hoe lang kan deze aan blijven? En hoe wordt deze gekozen/benoemt of wordt dat geregelt in een achterkamer om zo de zin te krijgen.
  LANG LEVEN DE KONINGIN!!

 13. SvW zegt: 29-10-10 om 21:34

  Dat gemek van Wilders over van alles en nog wat.. begin ik goed zat te worden.. Alles wat deze man voor ogen lijkt te hebben.. is de boel ontwrichten!!!
  Complimenten voor koningin.. hoe zij zich staande gehouden heeft na de koninginnedag 2009 en dodenherdinking 2010.. en inschakeling van Lubbers toen het in het kabinet zo’n puinzooi was!!!

 14. Wilders gaat met zijn laffe aanval op de bevoegdheden van ons Staatshoofd totaal de fout in. Dit zal hem minpuntjes opleveren in de publiciteit. Het Ned. volk is voor de Monarchie met alle huidige bevoegdheden ! Leve De Koningin !

 15. wilders heeft gelijk

 16. Niels zegt: 01-11-10 om 16:58

  @keuleniscool

  Ik snap dat mensen dit argument blijven gebruiken, maar het ze vertellen slechts de helft van het verhaal.
  Ja het koningshuis kost geld, MAAR het levert ons juist meer geld op dan dat het kost:
  http://www.depers.nl/binnenland/167299/Beatrix-verdient-miljarden-voor-ons.html

  Waarom het staatshoofd willen kiezen, we kiezen de politici toch al? We kiezen het beleid toch al? Wat zou het dat bijdragen om nog eens een “figure-head” president tot staatshoofd te verkiezen?
  Een monarchie is tenminste een constante in de samenleving, het schept rust en stabiliteit (en mooie plaatjes;))
  Leve de Koningin!

 17. Jan zegt: 01-11-10 om 21:27

  Geert Wilders durft te zeggen wat het grootste deel van Nederland denkt.
  De kosten van het systeem zijn niet meer van deze tijd, en het gedrag ook niet.
  Als we aan het koningshuis vast willen houden moeten zijn ook zelf verantwoordelijkheid dragen voor hun uitspraken en hun gedrag.
  Niet de regering, het koningshuis wordt alleen nog in stand gehouden voor het kapitaal niet voor het volk.

 18. Teun zegt: 03-11-10 om 11:09

  Wilders zit fout als hij zegt voor de monarchie te zijn. Deze staat nl haaks op democratie en het gelijkheidsbeginsel.
  Wilders zit goed als hij zegt dat die vermogende familie, net als iedereen, belastingplichtig is.
  Ik juich pas als er een politicus (van betekenis) opstaat die eerlijk toegeeft dat de monarchie niet meer van deze tijd is en dat we die hele ( onnozele en kostbare poppenkraam) moeten afschaffen en naar een museum verplaatsen.
  Het kapsel van Beatrix heeft al bewezen museumbestendig te zijn…

 19. Roland zegt: 03-11-10 om 23:23

  Wilders is net een klein kind!
  Eerst voelt hij zich aangesproken door de kersttoespraak van de koningin, en begint meteen te zeuren over de rol van ons staatshoofd.
  Tijdens de informatie maakten de heren politici er weer een zooitje van. De enige die op dat moment boven de partijen staat is de koningin, en dus heeft zij het grootste recht hen tot de orde te roepen. Maar dan is Wilders weer op zijn teentjes getrapt en begint direct weer over de positie van het staatshoofd te mekkeren.
  Het koningshuis kost geld, dat weet iedereen , maar het levert meer op dan het kost, dus ik begrijp niet waarom daar een discussie over op gang komt.
  En mensen die beweren dat het koningshuis 500 miljoen kost en het vergelijken met Hitler, vind ik erg ver gaan.
  Die mensen moeten zich eerst eens in de zaken verdiepen voordat ze reactie’s plaatsen die nergens op slaan.

  Leve de Koningin!!!!

 20. Owen zegt: 08-11-10 om 09:15

  Volkomen belachelijk wat Wilders nu weer heeft bedacht. Maar nog belachelijker dat grote DEMOCRATISCHE politieke partijen steeds weer in de val van Wilders stappen. Wie van die politieke leiders durft tegen Wilders te zeggen: “GA EERST JE EIGEN POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATISEREN” voordat je andere instituties op hun democratisch gehalte wilt aanspreken. Deze actie van Wilders doet in ieder geval vermoeden hoe de koningin staat tegenover deze populist, maar ja, door het geheim van Soestdijk zullen wij het nooit zeker weten. Als ik onze koningin was zou ik in ieder geval zeer teleurgesteld zijn in de bange en “EEN BEETJE DOMME” opstelling van de overige politieke leiders. En zo glijdt ons land verder weg richting populisme. WIE STOPT DE POPULIST???????????

 21. bas zegt: 08-11-10 om 10:07

  Als ik moet kiezen, Beatrix of Wilders, dan kies ik Wilders

  Om te beginnen, krijg ik spijt, dan kan ik Wilders na 4 jaar wegstemmen. Beatrix valt niet onder verkiezingen.

  Daarnaast weet ik een en ander van Wilders, en niets van Beatrix. Waarom niet? Ik denk dat ze veel te verbergen heeft. Anders gezegd, wat ik niet weet, dat neem ik aan dat diep zwart is.

  En wat ik van Wilders weet is deels zeer donker – maar niet diep zwart

 22. Herve zegt: 09-11-10 om 17:01

  Ik verbaas me dat er in het Artikel gezegd word dat bladen en boeken over het koningshuis niet zijn aan te slepen.
  Tip voor verzamelaars van literatuur over het koningshuis:
  Bij rommelmarkten ,inboedel opruimingen en veilingen word doorgaans lacherig gedaan over dit soort niet te slijten oud papier en beland dit doorgaans direct in de oud papier container.

  Als het koningshuis dan werkelijk zo onmisbaar is lijkt het mij tijd dat ze gezien die bij voortduring beweerde onmisbaarheid uitstekend in staat zouden moeten zijn zelf te voorzien in hun onderhoud.
  Kunnen ze mooi in de gelegenheid gesteld worden te tonen wat ze werkelijk op de arbeidsmarkt waard zijn .
  Van Wilders moet net als bij vele andere “politici” eerst nog maar eens bewezen worden wat ze werkelijk waard zijn .
  Noch thans lijkt de overeenkomst tussen het koningshuis en veel Politici dat ze bakken met geld kosten zonder werkelijk resultaten te hoeven boeken .

 23. kritikus zegt: 13-11-10 om 22:14

  Hallo.

  Het z.g.n koningshuis moet verdwijnen,dan pas is de weg vrij voor de DEMOKRATIE,het is zeer verdienstellijk als er diskussie gevoerd wordt.
  Wat mij betreft verdwijnen ze morgen al,rustig door de achterdeur,en wij zijn als Nederlanders verlost van een 200 jarig manarchise diktatuur vol met leugens en bedrog,kotsmisselijk wordt ik en met mij vele anderen van dit systeem,hier MOETEN we vanaf,en wel zo snel
  mogelijk,ik geloof ook dat de oranjes het niet erg vinden als wij gaan kiezen voor een Republiek,we spreken dan niet meer van Holland maar van Nederland we hebben GEEN oranje maar ROOD WIT BLAUW,dus beste mensen kies voor een Republiek,wel Rood Wit Blauw maar geen oranje.

  Groetjes Kritikus

 24. Andre de Jong zegt: 29-11-10 om 21:30

  Beatrix en Wilders hebben één ding gemeen: zij verfoeien allebei democratie.
  Kijk voor meer info :http://hagepreken.blogspot.com/

 25. Geert zegt: 14-12-10 om 04:50

  Reactie op meneer kritikus.
  Weg met uw communistische ideen en verdwijn naar
  Rusland daar hoort u thuis.
  Lang leve onze Koningin.
  Zolang zij hier zal zijn zullen wij in vrijheid leven.

 26. Bravo zegt: 05-06-11 om 21:37

  je moet elkaar niet afzeiken maar kijken wat goed is voor nederland en elkaar…

  Ja het is niet goed om nederland te ver_islamen….Ja het is niet goed dat beatirix en de oranjes van belasting geld huize bouwt …maar kijk naar verder dingen wat nederland nederland maakt en positief houd…en dat het tijd is ook naar wilders te luisteren en die veranderingen door te voeren zou er geen problemen mee hebben als hij minister president is en goede dingen doet voor nederland,. want wie tegen hem is ,. is tegen beter nederland !

 27. Tja zegt: 06-06-11 om 14:12

  @Bravo

  En wie met hem is, is op dit moment voor de VVD en het CDA die het hele solidaire van Nederlanders onder elkaar in enkele maanden uit onze samenleving vandaan trappen. Denk je dat ik nog een seconde iets over heb voor iemand waarvan ik weet dat hij bezuinigen wil op de zwakkeren van een samenleving? Ik denk het niet. Alleen als ik er beter van wordt, zal ik nog zoiemand helpen. Voorheen deed ik het omdat ik iemand gewoon wilde helpen, maar die tijden zijn over. Een direct gevolg van het beleid waar Wilders zijn medewerking aan geeft (ook al zijn het zijn punten niet).

  Rest kan ik een beetje in mee gaan, maar het “wie niet voor ons is, is tegen ons” is de grootst mogelijke onzin.

 28. Ricardo zegt: 06-06-11 om 18:01

  Ik vind de openingszin van @Bas wel goed: beiden krijgen of hebben net zoveel macht als anderen hen toestaan. Ook Wilders wordt gedoogd. De koningin heeft gedurende meer dan 30 jaar op eigen kracht bewezen doorgaans in ruime mate populair te zijn en door vriend en vijand gerespecteerd te blijven. Dat moeten Wilders en zijn aan zijn leiband lopende nog nieuwe politici van de PVV eerst maar eens proberen te evenaren. De kans op een even groot stabiel draagvlak en politiek-maatschappelijk succes lijkt me hier vooralsnog een heel stuk kleiner.

Geef een reactie