De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Máxima moet op eieren lopen

VENLO-MAXIMA-ORANJEFONDSAan speculaties en beschouwingen over de vraag of Willem-Alexander klaar is voor het koningschap geen gebrek.  Het net verschenen boek ‘Willem-Alexander. Kijk op een koning’, een uitgave van het ANP en de uitgeverij Nieuw Amsterdam , is daar per saldo niet zo somber over. En de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zet alle zeilen bij om het imago van de Prins van Oranje – na het tumult rond zijn aanschaf van een luxe strandvilla in Mozambique – te vrijwaren van (nieuwe) affaires.

Eigenlijk doen dit type beschouwingen er ook niet zoveel toe, want Willem-Alexander zal, calamiteiten daar gelaten, hoe dan ook koning worden. Dat is de kern van onze erfelijke monarchie.

Maar hoe zit het met prinses Máxima? Is zij er klaar voor om aan de zijde van Willem-Alexander koningin van Nederland te worden? Zo op het eerste oog is iedereen daar positief tot opgetogen over, maar wie wat beter kijkt, ziet toch een paar risico’s. Er dringen zich parallellen op tussen prinses Máxima en wijlen prins Bernhard die tot enige zorg aanleiding geven.

Glamour

 

Net als Juliana’s echtgenoot  prins Bernhard indertijd is prinses Máxima, nadat de troebelen rond haar vader achter de horizon waren verdwenen, binnengehaald als iemand die het wat verstofte Oranjehuis glamour, mondiale oriëntatie en jeugdig vitalisme geeft. In het al genoemde boek  ‘Willem Alexander. Kijk op een koning’ formuleert royalty watcher  Philip Dröge het aldus: “Net als Bernhard moet Máxima het koningschap voorzien van de nodige glamour, een scheutje Argentijns vuurwater in de Hollandse filterkoffie.” 

Volgens Dröge kozen ‘de rustige figuren’ Juliana en Willem-Alexander allebei  ‘voor een sterke partner naast zich’. Hun populariteit groeide tot ongekende hoogte en ze zorgden – niet onbelangrijk – voor nieuwe troonopvolgers. Het jonge gezin van Juliana en Bernhard gaf  kleur en fleur aan de Oranjefamilie, zoals het gezin van Willem-Alexander en Máxima dat nu weer doet.

 
Veel belangrijker is echter dat Bernhard en Máxima eigenschappen gemeen lijken te hebben die het voor hen niet zo gemakkelijk maken om als man/vrouw naast  het staatshoofd de tweede viool te spelen. Hun intelligentie, charme, ambitie en werklust  laten zich niet straffeloos wegstoppen.

Ze willen iets betekenen en zullen niet zo gemakkelijk voldoening vinden in een goeddeels representatieve rol als echtgenoot/echtgenote naast en in de schaduw van koningin/koning. Het gold voor Bernhard en het zou ook wel eens kunnen gaan gelden voor Máxima. Daarom is het belangrijk dat er nu al goed nagedacht wordt over welke zelfstandige taken prinses Máxima, eenmaal koningin, kan en mag blijven vervullen zonder in hachelijk politiek vaarwater te komen.

Engagement

 

Hier dienen zich andere en meer gevoelige overeenkomsten tussen Bernhard en Máxima aan. In zijn jaren als prins-gemaal aan de zijde van de sociale en ‘linksig’ geachte koningin Juliana, vertegenwoordigde prins Bernhard – tegen de maatschappelijk overheersende stroming van die tijd in – een bepaald soort rechts engagement. Het weekblad Elsevier wijst daar in het recente coververhaal ‘Tips voor Oranje’ met grote nadruk op.

Het blad herinnert eraan dat Bernhard met zijn nadrukkelijke oriëntatie op leger en bedrijfsleven en met zijn uitlatingen over criminaliteit en democratie kritiek en vragen opriep, maar er tegelijk voor zorgde dat meer conservatief denkende mensen zich bij monarchie en koningschap bleven thuis voelen. 

Bernhard zorgde dus – heel schematisch gezegd – ‘voor rechts engagement bij de Oranjes’ in linkse tijden. Wie de parallel wil doorzetten, zou dus in de huidige, meer rechtse georiënteerde samenleving een ook meer rechts georiënteerde monarchie met een links toefje verwachten. En daar dienen de complicaties zich aan. 

Glad ijs

 

Op het eerste oog lijkt de kwalificatie ‘relatief links’ van Elsevier voor het engagement van prinses Maxima niet uit de lucht gegrepen. Haar uitspraken over multiculturele zaken en haar bemoeienissen met  ‘inclusive finance’  (microkredieten etc.) ogen in ieder geval links, maar spelen zich wél weer af in een mondiale VN-context die niet enkelvoudig ‘links’ mag heten.

Willem-Alexander onderhoudt goede banden met het leger. Zijn lidmaatschap van het IOC kan je niet ‘links’ noemen, maar zijn inzet voor ‘de wereldwijde waterproblematiek ‘ heeft nogal wat raakvlakken met ontwikkelingssamenwerking die dezer dagen niet zo onomstreden meer is als eerder. Met andere woorden: het beeld is diffuus.  De positionering van het aankomend koningspaar en hun onderlinge rolverdeling  in de politieke werkelijkheid van vandaag wordt nog een hele toer.

Prinses Máxima is met afstand nog steeds het meest populaire lid van de Koninklijke Familie, maar eenmaal koningin, zal haar doen en laten met grotere argwaan op de politieke effecten ervan bekeken en beoordeeld worden dan nu het geval is. Dat kan haar op glad ijs brengen, zoals het ook prins Bernhard indertijd in problemen bracht. Uit dat deel van de Oranjegeschiedenis valt lering te trekken.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


33 reacties op “Máxima moet op eieren lopen”

 1. IK BEN VERLIEFD OP HAAR!

 2. Rob zegt: 29-11-10 om 17:09

  Als je al verliefd wordt op Máxima, dan moet je maar niet hierheen (Argentinië) komen, want hier zijn ze gemiddeld nog veel en veel mooier!

 3. m. schaepman zegt: 29-11-10 om 18:42

  Ze laat me koud. Ik ben voor een republiek, sorry.

 4. devanneu zegt: 29-11-10 om 21:57

  Waarom zouden wij kiezen voor een koning,daar is geen enkele goede reden te noemen,het is een uitgeleefd sprookje waar geen spaan van heel blijft als we het onder dr loupe leggen.Maxima zal alleen nog voor grote problemen zorgen,wat moeten wij met deze vreemde mevrouw.

 5. R. Huisman zegt: 30-11-10 om 15:05

  Heeft u liever een (corrupte) partijpoliticus als president?

 6. Ricardo zegt: 30-11-10 om 16:40

  Misschien ‘een beetje’ riskant. Al geef ik eigenlijk weinig om die ‘nieuwe oude’ links-rechts discussie. Het risico ligt mi. wat minder in haar engagement maar in een zekere ‘jetsetterige’ uitstraling. Maxima is immers een moderne mondaine vrouw en dat kan makkelijk tot (doorgaans benepen) kritiek leiden. Haar inzet voor de microkredieten strekt zich inmiddels ook uit tot Nederland en kan moeilijk ‘links’ genoemd worden. Maxima’s opmerkingen over de Nederlandse nationaliteit worden haar vooral door ‘revanchistisch rechts’ nagedragen. Nog geen meerderheid. Haar (natuurlijke) charme komt sympathiek over maar haar glamour kan extra afgunst oproepen.

 7. devanneu zegt: 30-11-10 om 18:20

  Mijnheer Huisman op de nederlandse TV is voldoende informatie over corruptie van deze familie gegeven.Ziende blind???????????.

 8. devanneu zegt: 30-11-10 om 18:21

  Als afstammeling van een van de oprichters van onze 1e republiek blijf ik voor de republiek

 9. Tina zegt: 30-11-10 om 19:08

  Haar vergelijken met die domme prins Bernhard slaat natuurlijk helemaal nergens op!!

  Precies, R. Huisman, ik zit niet te wachten op een saaie of corrupte politicus. Berlusconi, Sarkozy etc. Rilllllll!

 10. cecentor zegt: 30-11-10 om 20:11

  Maxima doet haar best!!! Ze wilde graag, dus zal ze zich bewijzen!!
  Ik geef haar dus het voordeel van de twijfel, hoewel ik liever het geheel zag verdwijnen in een republiek!!

 11. Tja.. Is Nederland wel klaar voor onze Prins? :S

 12. bas zegt: 30-11-10 om 20:45

  @ Huisman

  Ik zou inderdaad liever ene partijpoliticus als president hebben – die er ook namens mij zit. Waarvan ik mag weten wat hij/zij voor mening heeft, en die op grond van geschiktheid op die stoel is gekomen

  En wat het woord corrupt betreft – de enige corruptie in de Nederlandse regering waar wij van weten was ene Bernhard van Biesterfeld. Yep de corrupte vader van de huidige koningin

  Mw Zorregueta komt uit een zeer enge familie, en ze heeft een briefje voorgelezen waarin staat dat ze afstand nam van het beleid van haar vader – maar waarin ook stond dat ze geen afstand nam van haar vader, alleen van zijn fouten

  Velen vonden dat geweldig, ikzelf werd er niet warm of koud van. Ik ben een verklaard republikein, en verwacht dat in de komende 30, 40 jaar nog zoveel schandalen rond WA van Oranje en M Zorregueta omhoog komen, dat tegen die tijd niemand zal voelen voor een voortzetting van de monarchie

  Dus, wat vind ik van Maxima? Misschien is ze het beste dat Republikeins Nederland had kunnen overkomen

  Maar haar persoon? Ze doet mij niets

 13. Slim zegt: 01-12-10 om 15:51

  De macht van het koninklijkhuis huis beperken bevalt me wel van dit kabinet. Maxima zal al haar charmes en vriendjes politiek aan de macht brengen zo veel als ze kan. Laat haar maar mooi zijn, maar laat het daar ook bij blijven.

 14. Rob zegt: 01-12-10 om 18:23

  wie of wat men ook denkt van prinses Maxiam en prinses of niet: het is een charmante, aantrekkelijke en uiterst sociaal vaardige persoon. wie weet eens kijken naar het positieve in haar en de mens in het algemeen en niet zo’n bekrompen gedachtengoed blijven hanteren !

 15. devanneu zegt: 01-12-10 om 22:09

  Een president wordt gekozen en kan worden weggestuurd.
  Bovendien tart ik eenieder die kan bewijzen dat dit koningshuis ons geld oplevert.Volgens Jeroen Snel van de EO is dit zo.
  Laat dat dan maar eens zien het is papagaaienpraat meer niet
  Niemand weet hoeveel dit vorstenhuis echt kost en welke ongewenste invloeden het met zich meebrengt.
  Kies gewoon voor de republiek

 16. Nederland gaat een leuke tijd tegemoet met dit Koninklijk Paar.
  Prins Bernhard was ook leuk om erbij te hebben.
  Succes Maxima.

 17. Max hoeft niet op eieren te lopen

 18. pietervs zegt: 02-12-10 om 19:04

  Oranje.
  Het geeft kleur aan een land zoals het onze. Een beetje kleur binnen dat calvinistische politieke grijze geneuzel. Daar hebben we al meer dan genoeg van. Bernhard was fout maar kleurrijk. Ik hoop dat Alexander en z’n bruid snel aan het roer gaan staan. Wat mij betreft morgen…

 19. Miriam Valtorta zegt: 02-12-10 om 21:36

  Maxima brengt jeugd, glamour en inzicht tot de Nederlandse monarchie.

 20. Fernandes zegt: 05-12-10 om 12:33

  De Koningklijkhuis,

  Krijg alle complimenten van mij!…
  Ik denk,dat is een van de weinig huizen in de land/NL,
  waar bestaat,een:sociaal,harmonie,normaal leven en niet
  een superieur of inferieur mensen door dat of door dit!…
  Logisch,dat niet elk dag is met zon of regen…Toevallig vandaag sneeuw!

  Ik heb alle respect voor het leven in koningshuis,vergelijkende met het leven buiten de Koningshuis!…

  Veel succes en voor lang jaren!…Maar,voor nu:Gelukkig kerst en een best wensen voor iedereen die zo zijn alles de Koningshuis!!!

  Prins Alexandre en Maxima,ik heb jullie weel waarder,wanneer jullie en huis in Mozambique wil opbouwen,echt waar.Maar door dat en of dit…jammer!!!

  Van hart,wenst ik aan jullie,familie en kennis en prachtig
  smakelijk Kerst en een nog beter en lief 2011!!!!

  J.Fernandes,la passen muy bien.Ustedes son uno exemplo para las futuras generaciones!!!!!!Los felecito una vez mas!!!

 21. Fernandes zegt: 06-12-10 om 13:08

  Landen met een Monarchie,hebben beter leven dan die landen met presidenten!
  kijk in Nl.Wie zijn de verantwoordelijk voor de grootst probleem?
  Wie zijn de verantwoordelijken voor de slecht imago?Wie probeer anders te zijn die zijn zelf zijn?Ze doen het heel veel werk,maar is of zijn goed medewerkers?
  Als het leven,gaat beter met een monarchie,waarom verander?
  Een president is nooit zeker voor een volgend mandaat,maar in de Monarchie,ze weten zeker dat die stoel blijf voor lang en tot…?
  Wie is zeker en wie is onzeker?Wie werk beter die zeker of die onzeker?
  Als goed telen;1+1=2,maar zonder komma’s en met komma’s dan?Kijk en luisteren,is makkelijk,maar denken?Is anders!….

 22. emjeeH zegt: 07-12-10 om 03:31

  De mensen die hier aangeven liever een republiek te willen, hebben er vast nooit gewoond.
  Ik heb in 3 republieken gewoond en dat was geen pretje.
  Ik kies daarom 100% voor Nederland en het Koningshuis. Het Koningshuis is de enige stabiele factor in dit land en zeker nu. Maxima en Willem Alexander zijn, wat mij betreft, klaar om dit zware ambt voort te zetten.

 23. Feesntra zegt: 14-12-10 om 13:22

  Wat is zo mooi als een koningshuis .
  Veel landen zijn jaloers op Nederland met ons Koninghuis. Dan moeten de voetballers ook geen oranje meer dragen .
  Wat is nou een president ? Balkeende of Mark Rutte of net als de USA.
  Canada is nog trots op het koningshuis vanzelf niet iedereen.
  het heeft wat en laten we dit mooie houden , we hebben al zo veel verloren want is Nederland zonder koninghuis ?

 24. bas zegt: 14-12-10 om 14:45

  @ Feenstra

  Het gras bij de buren lijkt vaak groener als het is.

  Een monarchie ook. Want mijn mening telt ~niet als Bea het niet met mij eens is

 25. Andre de Jong zegt: 14-12-10 om 22:14

  Maxima is een gevaarlijke vrouw. Zij komt uit een eng land waar de democratie ver te zoeken is. Zij heeft een heel enge vader. Zij is uit op macht en speelt toneel. Alleen om iedereen op het verkeerde been te zetten. Gelukkig is niet iedereen zo naïef en hebben veel mensen haar door. Zij is een jetset figuur, die voor een paar nieuwe schoenen het regeringsvliegtuig eist, omdat zij haar schoenen in Milaan koopt. Als iedereen zou weten hoe dat het er echt aan toe gaat bij deze familie, dan zouden we morgen, bij wijze van spreken, een republiek hebben. Denk nu niet dat Beatrix veel met “haar volk” op heeft. Ook allemaal toneelspel. Zij is alleen geïnteresseerd in het verhogen van haar miljarden kapitaal. Zij is voorzitser van de Bilderbergclub, een heel enge ondemocratische club, wij mogen absoluut niet weten wat daar besproken wordt. Zij is grootaandeelhoudster van de Shell. Een bedrijf dat veel landen door vervuiling ten onder laat gaan. Maar Bea verdient daar miljoenen mee. Terwijl zij ieder jaar in haar kersttoespraak ons maant om zuinig met het milieu om te gaan. Ja zij durft. Hoe hypocriet kan iemand zijn. En Truus en Kees blijven trouw aan deze verwerpelijke familie en zwaaien trouw op 30 april met hun vlaggetjes. Heel dom.

 26. Hannah zegt: 04-01-11 om 21:40

  Maxima kennende zal ze met hoge hakken over de eieren heen dansen. Ons verbaasd achter latend dat er niet één is gebroken.

 27. Marcel zegt: 06-01-11 om 10:42

  Ik denk dat de ware koning van dit land Nederland tot een van de rijskte en elitaire landen van de wereld heeft gemaakt. En stel je eens voor, hij leeft in stilte en kost de overheid net 1.000.000 per jaar met alles erop en eraan. En nederland verdient grof geld aan hem. 156 miljard per jaar schoon in de schatkist en 3 triljoen aan belegingen. Stel dat de bijbel waar is en we vervallen in een president schap. Ik denk dat heel snel het geld weg is. Het kleeft immers aan die naam van die koning die niks krijgt. En dan vragen ze aan mij om te bidden zodat niks met de wereld gebeurt. De onrecht. Letterlijk. Het gaat niet om macht, of roem of eer. Het gaat erom…als een koning zijn hele leven ervoor werkt om nederland deze plek tegeven…waar is zijn loon dan?

 28. Marcel zegt: 06-01-11 om 10:48

  Ik vind maxima een geweldige knappe meid die met humor iets kan oplossen. Hij is een klein beetje dom is misschien goddelijk uit haar mond gekomen. Misschien een indirecte aanwijzing naar de ware koning. Ik als benoemde allochtoon van deze samenleving die door Nederlanders is geadopteerd, nederlandse nationaliteit kreeg en al 1 keer het land dreigde uitgezet te worden vraagt zich sterk af. als 70 procent van de buitenlandse bedrijven hier werken en geld verdienen. Hoe durven ze ooit die discussie te maken dat buitenlanders niks opleveren. Misschien is het juist de handels drift en bekwaamheid van die buitenlander dat nederland zo rijk is. Eerst duizende marokanen naar nederland halen en ze dan zodra nederland binnen ze op de eerste boot weer terug zetten. Schande. Schennis. De diepste verontwaardiging heerst er binnen het goddelijke hierover. En ik…..ach, ik kan net 50 euro per week pinnen.

 29. nollie zegt: 06-01-11 om 21:38

  Leve Maxima!

 30. Andre de Jong zegt: 07-01-11 om 16:53

  @Marcel. Nederland verdient grof geld aan de koning? Waar haal je die wijsheid vandaan? Nergens en dan ook nergens zijn daar feiten over te vinden. Die worden ons voorgehouden, zonder het feitelijk te kunnen weerleggen. Wij worden schandelijk voorgelogen door de oranjepropaganda machine. En mevrouw en meneer Naïeveling geloven al deze leugens. En Maxima zo sociaale bezig met haar microkrediet? In een dorp in India hebben 80 vrouwen al zelfmoord gepleegd omdat ze de torenhoge rente niet op kunnen brengen die mevrouw Maxima heeft ingesteld. Dat lezen wij niet in de Nederlandse media. Natuurlijk niet, onze media wordt enorm gecensureerd. Wij leven in een monarchistische dictatuur. En dat wordt alleen maar erger als Willem de Overbodige koning wordt.

 31. Henk de Feber zegt: 17-01-11 om 11:07

  Lang leve ons koningshuis,
  Er is geen republiek in Europa waar het beter leven,wonen en werken is.
  Het is de verbindende factor van ons toch al zo verdeelde land.

 32. het koningshuis is toch helemaal niet democratisch als het koninghuis zou worden afgeschaft zou ik daar geen problemen mee heben…

 33. hoi zegt: 18-05-11 om 17:41

  maxima is een super lieve, knappe, spontane, succesvolle prinses.
  een betere hadden we ons niet kunnen wensen!

  suc6 prinses maxima,

Geef een reactie