De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

10 jaar Máxima

maxima_beinteractive_204_anp-145850721Half januari 2001 vroeg de Prins van Oranje op het ijs van de vijver van paleis Huis ten Bosch de Argentijnse Máxima Zorreguieta in het geheim ten huwelijk. Kort daarna was ze als officieel genodigde aanwezig op de 63e verjaardag van koningin Beatrix in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Toen werd overduidelijk dat de officiële verloving van Willem-Alexander en Máxima nog maar een  kwestie van weken zou zijn.  

Op 30 maart 2001 was het dan ook zover.  Live op radio en televisie kondigden koningin Beatrix en prins Claus de verloving van hun oudste zoon met Máxima aan. En nu – tien jaar later – is prinses Máxima niet meer weg te denken uit de Nederlandse samenleving en is ze sinds jaar en dag het meest populaire lid van de Koninklijke Famile.

Iedereen gaat er voetstoots van uit dat ze na de troonsbestijging van Willem-Alexander de titel ‘koningin’ zal krijgen. Máxima geniet in ons land een sterrenstatus. Ze heeft volop fanclubs en op internet zijn speciale sites en startpagina’s aan haar gewijd.  Serieuze kritiek op haar is er nauwelijks of smelt weg als sneeuw voor de zon. Kritiek op andere Oranjes, en met name die op haar man Willem-Alexander, glijden van haar af als waterdruppels van een eend.

Frisse glans

 

Op 17 mei aanstaande wordt prinses Máxima, intussen moeder van drie dochters, 40 jaar. Het kan bijna niet anders of haar ‘tien Nederlandse jaren’ zullen dan onderwerp van uitvoerige beschouwingen en evaluaties in de media zijn. Een uitgelezen gelegenheid om op zoek te gaan naar het geheim van het succes van de Argentijnse vrouw die de populariteit van het  Nederlandse koningshuis heeft vergroot en de monarchie een frisse glans heeft gegeven.

Alleen al door haar – binnen de mogelijkheden van het protocol – ‘losse’, sociale, want altijd op mensen gerichte, optreden heeft ze de kloof tussen volk en koningshuis een beetje kleiner gemaakt.

Dat Máxima, eenmaal op het steevast veel aandacht trekkende podium van de Oranjes beland, zo mateloos populair werd en bleef, dat heeft natuurlijk alles te maken met haar natuurlijke charme, haar spontaniteit, haar uitstraling en haar authenticiteit. En dat ze een knappe jonge vrouw is, die zich ‘opvallend’ modieus kleedt, dat helpt in onze mediacultuur waar indrukken en beelden zo’n doorslaggevende rol spelen vanzelfsprekend ook een handje.

Gewoon doen

 

Maar het succes van Máxima, die zich sinds haar huwelijk op 2 februari  2002 prinses mag noemen, is daarmee niet uitputtend verklaard. Waar prinses Máxima een meester in is, dat is in het ‘gewoon doen’ (waar Nederlanders gek op zijn) in de ongewone, mondaine en kosmopolitische sprookjeswereld van een vorstenhuis. 

Ze gedraagt zich als een geboren prinses, maar iedereen weet dat ze haar hoge  positie niet verkregen heeft door geboorte en dat ze haar populariteit als prinses voor een belangrijk deel ook dankt aan haar persoon en – niet te vergeten – aan haar professionaliteit.  Ze mag haar verloofde een ‘beetje dom’ noemen en laat er geen twijfel over bestaan dat ze weet wat het is een werkende moeder te zijn.

Haar werk in onder meer het verband van de VN voor microkrediet en inclusive finance brengen haar in contact met de groten der aarde, maar als tegenwicht bezoekt ze zeer gericht projecten in arme landen. De internationale jetset is haar niet onbekend, maar juist de laatste tijd brengt ze opvallend vaak werkbezoeken aan scholen en organisaties voor ‘lastige’ jongeren in Nederland zelf.

Wie Máxima gadeslaat tijdens haar openbare optredens en in de keuze daarvan, ziet dat ze uiterst professioneel te werk gaat. Intelligent en sociaal vaardig als ze is, tovert ze op de juiste momenten een lach en een traan op haar gezicht en weet ze met een nét niet gewaagde kwinkslag of gebaar het ijs te breken.

Dat is deels temperament en aangeboren spontaniteit, maar het is ook aangeleerde professionaliteit. Ze toont zich oprecht geïnteresseerd in de mensen die ze ontmoet, maar beseft tegelijkertijd dat die interesse wezenlijk bij haar representatieve taken hoort en dus telkens weer ‘waar gemaakt’ moet worden door een goede voorbereiding en door kennis van zaken.

Mogelijkheden en gevaren

 

Nog maar nauwelijks in Nederland gearriveerd en amper bekomen van een valste start aan de zijde van de Prins van Oranje vanwege het omstreden politieke verleden van haar vader Jorge Zorreguieta, werd Máxima vanaf 2001 in een mum van tijd het veruit populairste lid van de Koninklijke Familie. En dat is ze – met afstand en steeds meer – nu al tien jaar op rij.

Discussies over (vermeende) misstappen van Oranjes, een enkele uitglijer van haarzelf en disputen over de zin van de monarchie lijken haar persoon en haar positie niet te deren. Over dit ‘geheim van Máxima’, over de potentie en mogelijkheden ervan, maar ook over de gevaren die een zo ongekende en ongeremde populariteit met zich kan meebrengen, zullen we het komende tijd vanaf deze plaats vaker gaan hebben.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


17 reacties op “10 jaar Máxima”

 1. Prof. Dr. Ir. Kortsluiting zegt: 18-01-11 om 17:32

  Het machtsverschil is toch wel te zien vind ik.

 2. Maximafan zegt: 18-01-11 om 17:39

  Als je alles op een rijtje ziet, zie je wat een krachtige vrouw het is. Het zal voor haar ook niet altijd even gemakkelijk zijn geweest. En al 10 jaar zo populair zijn. Ik vind het een fantastische vrouw en ik hoop dat we nog lang van haar mogen genieten.

 3. A.M. Pigmans-van Helvoort zegt: 18-01-11 om 21:52

  Zeer boeiend verhaal over Maxima 10 jaar.

 4. Andre de Jong zegt: 19-01-11 om 16:54

  Er zijn zeer zeker mensen die Maxima straks helemaal niet zien zitten als koningin van Nederland. Zij is een jetset figuur, die uit een land komt waar de democratie ver te zoeken is en waar de kloof tussen arm en rijk enorm is. Het is dat de media haar zo bejubelt, daar worden mensen door beinvloed. Enige realiteit in de media is ver te zoeken. Nergens wordt hier melding gemaakt van het feit dat er in India al 80 vrouwen zelfmoord hebben gepleegd, omdat zij de hoge rente van de micro kredieten van mevrouw van Amsberg niet kunnen betalen. Dat is alleen in de buitenlandse kranten te lezen. Hier in Nederland mogen dat soort waarheden niet vermeld worden.

 5. dickjan peters zegt: 19-01-11 om 22:24

  En toch mis ik al bij voorbaat de vriendelijke afstandelijkheid van Koningin Beatrix en haar voorgangsters;
  Het is het perpetuum mobile van vriendelijkheid en toegankelijkheid enerzijds, en van mysterie en ingetogenheid anderzijds, dat nodig is om vorstelijke personen te onderscheiden van gewone `sterren`.Dat is een betere waarborg om te beklijven dan populariteit alleen….

 6. bas zegt: 20-01-11 om 12:21

  Precies, André

  Waar geschreven wordt over haar charisma vraag ik mij af welk charisma? Ik voel dat het iemand is die zich totaal niets aantrekt van de gewone mensen, die uit is op geld, macht en verder? Verder is er voor haar niets.

  Als republikein kan ik dit toejuichen: Velen zullen, met mij, over 30, 40 jaar, wanneer WA toe is aan aftreden, erkennen dat een monarchie een slecht idee is

  Maar voro Nederland, de komende 30, 40 jaar? Ik vind het verschrikkelijk dat zo iemand gehoord wordt door een staatshoofd dat zich ook nog eens bemoeit met de gang van zaken.

 7. jill stijnen zegt: 20-01-11 om 19:36

  Tja ik blijf het toch een beetje nep vinden hoor, al die meisjes die dan tot prinses gebombardeerd zijn ! Maxima heeft alle reden tot lachen, met een zakgeld ( onbelast) van zo’n 250.000 daar mag je wel wat moeite voor doen. Trouwens de Oranje’s leveren niets in van hun riante inkomen, terwijl ze al schatrijk zijn. Staat mij in ieder geval erg tegen dat overdreven gedweep met Maxima. Er zijn genoeg leuke jonge vrouwen!

 8. Slim zegt: 21-01-11 om 16:03

  Maxima komt uit een jetset milieu waar vriendjes politiek boven het lijstje staat. Ze is op college getrained om een goede vrouw te zijn voor een hoogstaand figuur. Dat heeft ze meegekregen. Maar hopen dat ze toch wel een beetje de Nederlandse identiteit blijft aanhouden. We zijn als Nederlanders toch wel een goed land. En dat door onze stug doorwerkende voorouders. Laat Maxima die identiteit niet zomaar van de tafel vegen.

 9. tessa zegt: 27-01-11 om 16:18

  Maxima = charisma

 10. kepamad zegt: 27-01-11 om 20:47

  Hoe ambitieus kan iemand zijn? Eén van haar grootste opofferingen, en daar gaat de Dhr. van Asseldonk aan voorbij, is natuurlijk dat ze accepteerde dat haar ouders niet bij haar huwelijk mochten zijn. Voor deze (maar iedere) dochter moet dat wel het moeilijkste moment van haar leven zijn geweest. Maar zelfs van wrok tegen de regering, de nederlanders, is niets te bemerken. Ze geeft blijk over een enorm vermogen aan vergevingsgezindheid te beschikken. Dat is knap van haar en is met geen geld te betalen en zeker de titel van “Koningin” waard. Vanuit Spanje een Viva voor Máxima.

 11. HKH maxima moet koningin worden.dat is mijn laatste wens op deze aarde.
  daar ik ziek ben,hoop ik dat het paar het stokje overneemt.
  er is niemand zulke echte koningin als onze maxima.heb sins maxima gehuwd is voor de eerste maar een nederlandse vlag aangeschaft en hang hem ook buiten.dat komt allemaal door maxima.ik ben geen alertoon,maar gewoon nederlandse en heb nooit veel opgehad metn het koningshuis.
  maar maxima heeft mij tot inkeer gebracht en mijn man ook .zij zal een top koningin worden.
  aan de zijde wan haar koning .
  zij is de konigin waar wij als burger op zitten de wachten.
  ook wij als limburgers uit het stadje torn kunnen het niet afwachten.
  dat zij te zien is hier dit jaar.
  het is jammer dat ik in een rolstoel zit,en wel aan de kant word geschoven,want je zit te laag en de mensen gaan voor je staan.
  ik zal blij zijn als ik maxima in levende lijven kan zien lopen . dat zou een grote wens zijn van mij.een betere konigin kan nederland zich niet wensen.
  geef nederland onze maxima en samen met HKH willem alexander zal het een wereld paar zijn als koning en konigin.
  want als wij maxima niet hadden,was er geen konigin of koning meer.
  zij is de persoon die het koninklijk huis heeft gered.
  afz.eind 43 6017 BG THORN LIMBURG.

 12. Fantastische persoonlijkheid vind ik die zich totaal aangepast heeft in de Nederlandse cultuur.Woon zelf in Belgie en veel politici kunnen aan haar een voorbeeld nemen al was het alleen maar hoe vlot ze Nederlands spreekt,dit kan ik niet over onze Franstalige ministers zeggen daar heb je een tolk bij nodig,nog steeds na al die jaren doen ze geen moeite om fatsoenlijk Nederlands te spreken,schande!

 13. Roelof zegt: 07-02-11 om 11:14

  Mooi verhaal over een mooie en charismatische vrouw. Dat sommigen hier dat absoluut niet WILLEN zien zegt vooral iets over hen zelf. Een beetje dom zullen we maar zeggen. Als mensen het over mevrouw van Amsberg gaan hebben dan is dat een beetje zielig (weinig geemancipeerd gedacht trouwens), haar zelfmoorden in de schoenen schuiven zeer kwaadaardig en kortzichtig. Bah en echt nederlands, als we het dan toch over de ned. identiteit hebben. Máxima heeft ons land allure gegeven en wat vrolijks en daar zouden we haar dankbaar voor moeten zijn. Ik heb erg veel bewondering hoe ze de aanslag van Apeldoorn verwerkt heeft. Ieder ander mens zou de pijp aan maarten hebben gegeven. Een prachtige, intellectuele vrouw met een sterk karakter, dat zie ik graag!

 14. Daniela zegt: 14-05-11 om 01:21

  Als Maxima (en de naieve media) één ding heeft bewezen dat is het wel dat wij als Nederland klaar zijn voor een gekozen president. Haar populariteit heeft haar boven WA en Bea doen stijgen dat als er gekozen zou worden (en dit wordt ook in “wetenschappelijke” ondezoeken genoemd). Zij, maxima, zou winnen.
  Ik wil ook wel graag staatshoofd van Nederland worden en een mooi salaris hebben. Ik heb de kwaliteiten en ervaring, zoals iedere ander, zelfs zoals Maxima. K heb nog meer, ik ben Nederlands. Dus, waar kan ik soliciteren?

 15. m. falenius zegt: 21-08-11 om 01:02

  Ben bij uitstek ‘fan’ van allerlei koningshuizen. Maar helaas begint Maxima mij de keel uit te hangen, vind haar langzamerhand echt ‘ordinair’ overkomen, met raar, piekerig haar, sjeest het land door met allerlei allo-projecten, natuurlijk allemaal erg goed. Maar Koningin Maxi… langzamerhand echt ‘ordi’ wordend qua kleding, uiterlijk etc. hoef ik echt niet! Maxima is echt op een burgerlijke Zuid-Amerikaanse manier heel ‘ordi’ aan het worden, er is geen spat meer over van enige ‘allure’ wat vlgs mij wel nodig is als je een z.g ‘royal’ wilt zijn! Ik vind Mathilde van België het beter doen, maar ja, ze is geen omhoogvallen ‘burgertrut’ uit Argentinië!!

 16. Wat een mooi stukje is dit!! Goed geschreven hoor!

 17. Louisa zegt: 14-07-13 om 10:40

  Grappig dat niemand de moeite neemt om commentaar te geven op het feit dat Andre de Jong aangeeft dat de zelfmoorden van 80 vrouwen die de hoge rente van die microkredietjes niet kunnen ophoesten uit de Ned. kranten blijft.
  Nee , dat soort feiten lezen de Oranjeklantjes niet en kijk, dat vind ik nu een beetje dom.

Geef een reactie