De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Hulpkoning Constantijn

WEMELDINGE-KONINGINNEDAGAls koningin Beatrix terugtreedt en haar zoon Willem-Alexander de troon bestijgt, zou dit ook wel eens grote veranderingen kunnen brengen in het leven van prins Constantijn. Voetstoots wordt aangenomen dat hij in het voetspoor van prinses Margriet, die met een reeks representatieve taken het werk van haar zus Beatrix verlichtte, op zijn beurt zijn broer (koning Willem IV) te hulp zal schieten.

Maar nooit en nergens is met even zoveel woorden gezegd dat de jongste zoon van Beatrix zo’n rol als ‘hulpkoning’ echt ambieert. Tot nu toe bleef hij, in tegenstelling tot zijn vrouw prinses Laurentien, opvallend op de achtergrond.

Margriet en Pieter

 

De rol van prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven bij het vervullen van representatieve verplichtingen namens en in plaats van de koningin is sinds jaar en dag een vertrouwd gegeven. De andere zussen van Beatrix – Irene en Christina – gaven hun recht op de troon op en vielen daarmee feitelijk af voor dit type werkzaamheden. Ruim baan voor Margriet dus.

De officiële website ‘Het Koninklijk Huis’ is daar klip en klaar over: “Als lid van het koninklijk huis heeft Margriet een representatieve functie. Zij legt bezoeken af aan bedrijven en zorginstellingen en aan instellingen op het gebied van de kunst. Ook nemen de prinses en de heer Van Vollenhoven vrijwel altijd deel aan de officiële ontvangsten van buitenlandse staatshoofden. De prinses bezoekt ook veel internationale manifestaties waar Nederland vertegenwoordigd is.”

De laatste tijd echter hebben Margriet en Pieter hun koninklijk representatiewerk al merkbaar verminderd. Allereerst omdat Willem-Alexander en Máxima koningin Beatrix meer en meer de helpende hand zijn gaan bieden, maar ook omdat voor Margriet (68) en Pieter (71) de jaren zijn gaan tellen en de heer Van Vollenhoven veel voldoening en werk vond in met name zijn functie als voorzitter van de ‘Onderzoeksraad voor Veiligheid’. Daarvan neemt hij overigens deze maand afscheid, zoals prinses Margriet begin dit jaar haar vice-voorzitterschap van het ‘Nederlandse Rode Kruis’ neerlegde. De ‘hulpkoningin’ van Beatrix en haar man zijn duidelijk aan het afbouwen.

Constantijn en Laurentien

 

Van de twee broers van Willem-Alexander (43) is Constantijn (41) de enige die in aanmerking komt om de toekomstige koning Willem IV te helpen met zijn taken en verplichtingen, want prins Friso (42) is door geen toestemming te vragen aan de Staten Generaal voor zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit uit de lijn van de troonopvolging verdwenen.

Na zijn VWO-examen volgde prins Constantijn talencursussen in Frankrijk en Italië. Daarna studeerde hij rechten in Leiden. Hij rondde begin 1995 die studie af met de scriptie ‘De versnelde procedure uit de Vreemdelingenwet’ en volgde, na een paar jaar gewerkt te hebben, nog een MBA-studie in Fontainebleau.

Het werkzame leven van de jongste zoon van koningin Beatrix is vanaf het begin sterk op Europese samenwerking gericht en speelt zich dan ook voornamelijk in Brussel af. Het beleid rond informatietechnologie heeft zijn bijzondere belangstelling. Sinds vorig jaar werkt Constantijn als senior adviseur voor het Kabinet Digitale Agenda van Europees Commissaris Neelie Kroes.

In 2001 trouwde prins Constantijn met de ruim drie jaar oudere ministersdochter Petra Laurentien Brinkhorst. Ze kregen tussen 2002 en 2006 drie kinderen – Eloise, Claus-Casimir en Leonore – en wonen vanwege het werk van de prins sinds 2004 in Brussel. Prinses Laurentien werkt als onafhankelijk communicatieadviseur, maar nam als lid van het Koninklijk Huis al snel – veel meer dan Constantijn dat doet – representatieve verplichtingen op zich waaraan ze zichtbaar plezier beleeft.

En zoals Máxima zich ontpopt heeft als (internationaal) boegbeeld op het terrein van microkrediet en inclusive finance, doet Laurentien – net als Maxima geholpen door haar status als prinses – dat op het gebied van de bestrijding van het analfabetisme.

Hulpkoning

 

Alles wijst er op het eerste gezicht op dat de functie van ‘hulpkoning m/v’ achter Willem-Alexander prinses Laurentien meer op het lijf geschreven is, dan dat die taak de altijd wat verlegen ogende en sterk inhoudelijk geïnteresseerde prins Constantijn past. Het is dan ook nogal voorbarig er zonder meer vanuit te gaan dat Constantijn onder koning Willem IV voluit in de representatieve voetsporen zal treden van zijn tante Margriet.

Dat prinses Laurentien in alle opzichten het spoor van haar aangetrouwde oom Pieter van Vollenhoven wil volgen, ligt voorshands meer in de lijn der monarchale verwachtingen. Overigens: een ‘hulpkoning’ krijgt geen financiële toelage uit de staatskas. Het is vrijwilligerswerk.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Hulpkoning Constantijn”

 1. Andre de Jong zegt: 04-02-11 om 09:39

  Het is niet alleen dat Constatijn die functie niet ambieert, zijn broer blijkt ook helemaal geen zin te hebben om koning te worden. Hij heeft heel goed in de gaten dat een groot deel van de bevolking hem helemaal niet zien zitten. Al die uitslagen van opinie onderzoeken zijn gemanupuleerd en onjuist. Er is een grote aversie tegen de Oranjes onstaan. Vooral onder dat deel van de bevolking die een beetje na kan denken. De hebben door hoe die familie werkelijk in elkaar zit. Die onterecht op die plaats zitten omdat zij helemaal geen Oranje meer zijn. Zoals Beatrix die miljarden bezit en maar blijft graaien ondanks de grote financiele problemen waar wij nu inzitten. Het is een jetsetfamilie die hier niet meer thuis hoort. De NOS maakt zich ook schuldig aan onjuiste berichtgeving. Jullie kunnen beter met de waarheid komen i.p.v. berichten door te sturen die niets met de waarheid van doen hebben. Het volk wil een eerlijke democratie d.m.v. een gekozen staatshoofd en geen monarchale dictatuur door erfopvolging.

 2. Monarchist zegt: 04-02-11 om 23:05

  Best Andre,

  Vraag: Waarom zouden het geen Oranjes zijn? Gaan we af op het eerst de beste wikipedia verhaaltje? Die zijn er over elke koninklijke familie in Europa.
  De gegevens van wikipedia spreken elkaar tegen bij Willem IV van Oranje-Nassau en bij Willem 3, dat verhaal van die adjudant de Ranitz lijkt me ook sterk, zie het al voor je jong prinsesje gaat na paar maanden naar bed met chef militaire huis van de koning van Nederland!? Wilhelmina was qua karakter en uiterlijk een echte nazaat van Willem 3.

  Ik kan ten dele met u meegaan op het gebied van zelfverijking…ik zelf ben best benieuwd naar de rijkdom van deze familie! Het meerendeel van het Nederlandse volk staat nog steeds achter de monarchie, al zal de meerderheid (nu) neigen naar een koning(in) zonder of met heel weinig, lees minder dan nu, politieke invloed (zie spaanse koning en zijn rol).

  Leven de Monarchie en Oranje boven!

 3. a.kiel zegt: 05-02-11 om 23:00

  wilhelmina was zij echt de dochter van willem3 wanneer dat waar is is wilhelmina een halve duitse trouwde met een duitser
  juliana een kwart nederlandse trouwde met een duitser
  beatrix eenachtse nederlandse trouwde met een duitser
  alexander een 16 e nederlander waarom staat nederland toe dat de duitsers blijven graaien?

 4. Peter Markus zegt: 06-02-11 om 19:21

  Het is opvallend hoeveel mensen de Oranjes zo goed kennen, of ze er dagelijks over de vloer komen.

 5. Henk van Mameren zegt: 06-02-11 om 19:33

  En een sleutel van de voordeur.

 6. Henk van Mameren zegt: 06-02-11 om 19:36

  Het is opvallend hoeveel mensen de Oranjes menen te kennen. Of ze er dagelijks over de vloer komen en een sleutel van de voordeur hebben.

 7. Kepamad zegt: 07-02-11 om 15:20

  Alexander ergo Koning Willem IV laakt het aan koninklijke waardigheid, zonder dignitas geen goed koningschap. Hij is te gewoon en heeft een rare maar ook gevaarlijke bezigheid; vastgoedhobbyist. Hij moet dus nog een paar jaar goed naar zijn moeder kijken voordat hij de met de (onze) scepter gaat zwaaien. Verder is de discussie over wel of geen echte Oranje en Nederlander vs Duitser totale onzin, ze zitten er nou eenmaal en al een tijdje en het oranje- en nationaliteitsgevoel zit tussen de oren. Ook tussen die van de (meeste) nederlanders. Daar gaat het om.

 8. Trijntje de Vries zegt: 10-02-11 om 00:10

  Ken je feiten. Constantijn heeft bij het interview dat hij gaf na de aankondiging van zijn huwelijk al aangegeven dat hij en Laurentien altijd beschikbaar zouden zijn voor ondersteuning van zijn broer. Net zoals zijn oom en tante dat voor zijn moeder hebben gedaan, zoals hij zelf heeft gezegd.

 9. Ik vind prins Constantijn de sympatiekste onder de Oranjes. Hij lijkt inderdaad inhoud te hebben en van zijn werk te houden. Dat hij geen zin heeft in het koningschap pleit voor hem. Laurentien daarentegen, met haar onbenullige kinderboekjes,onmogelijke kleding en bekakte accent,kan zich maar beter op de achtergrond houden. Ze geniet er inderdaad van, zo te zien, maar het is een en al ijdelheid en onbenulligheid. Veel Annie M.G. voorlezen aan haar kinderen is mijn advies, dan leren ze wat inhoud aan een verhaaltje geeft dat ook nog in creatief Nederlands is geschreven. En verder zo veel mogelijk op de achtergrond blijven.

 10. Hannah zegt: 15-02-11 om 22:35

  De conservatieve Oranjes doen allemaal wat er van hun verwacht wordt en ik wens ze hun veel sterkte er bij toe.

Geef een reactie