De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De Raad van Pieter

pieter-v-vollenhoven_nos_docu-15In het najaar van 2010 zitten we bijelkaar in de Marianneschuur, tegenwoordig het gastenverblijf van de Van Vollenhovens in Apeldoorn. Het is er sfeervol en ongedwongen. Aan de lange tafel hebben we vorig jaar al veel gepraat. Dat ging toen over Pieter70, een portret over de 70-jarige Pieter van Vollenhoven. Nu zitten we er weer. Ditmaal omdat hij stopt als voorzitter van de Onderzoeksraad.

Het is niet gebruikelijk om binnen twee jaar een uitgebreid portret te maken met dezelfde hoofdpersoon. Maar naar onze inschatting zijn de verhalen zo verschillend, dat we het wel aandurven. In een prettig gesprek ergens in de namiddag is iedereen van goede wil. Van Vollenhoven is zelfs ambitieus. Het is duidelijk dat zijn missie, levenswerk –of hoe je het ook wil noemen- niet ophoudt na het neerleggen van de voorzittershamer.

Nieuwe beelden

 

In Hilversum maak ik een opzet. Wat wil ik graag nog filmen? Hoe kan ik afwijken van de vorige film? Hoe zorg ik ervoor dat het zakelijke en informatieve karakter van het onderwerp geen saai portret oplevert? Dat laatste lijkt me overigens het minste probleem; Van Vollenhoven is een interessante persoonlijkheid, emotioneel, soms onvoorspelbaar en makkelijk benaderbaar.

Het is niet ingewikkeld om op te schrijven wat ik zou willen maken. Lastig is wel om dat goed uit te leggen aan Van Vollenhoven. Televisie –in mijn optiek- is vooral het beeld het werk laten doen. Scenes, die verder geen uitleg nodig hebben. Van Vollenhoven –wellicht met het oog op zijn drukke agenda- gaat ervan uit dat we de vorige keer toch al genoeg gefilmd hebben. Opgeteld bij al het archief, en een gesprek met Rob Trip en het programma is al bijna klaar. Maar dat is voor mij niet genoeg. Ik wil een nieuwe film, met nieuwe beelden, en geen herhaling van zetten.

Wat ook lastig blijft is het feit dat ik ook graag beelden wil draaien, die op het eerste gezicht niet inhoudelijk zijn. Bijvoorbeeld rapporten doorspitten bij de Onderzoeksraad. Of gewoon een wandeling op de hei. Beeld waarmee ik de thema’s in de film goed in elkaar kan laten overlopen. Van Vollenhoven is niet overtuigd. Hij is kritisch. Wat voegt dat nou toe? Dat zegt de mensen toch niks? Het vergt enige overredingskracht van meerdere kanten om nut en noodzaak van die beelden goed uit te leggen.

Amicaal

 

Het is inmiddels januari. Over een maand is de uitzending, en we hebben nog nauwelijks iets gedraaid. De agenda van Van Vollenhoven loopt vol, ook al vanwege alle laatste rapporten die nog af moeten. En de brand in Moerdijk vergt terecht zijn aandacht. We bellen, sms’ en, er is veel direct contact. Dat is meestal prettig. Vooral als dingen soepel verlopen. Maar als de druk toeneemt, krijg je ook direct en zonder omhaal alle ergernissen en twijfels van de hoofdpersoon  op je bord.

Maar hij houdt zich aan bijna alle afspraken. Het contact met z’n persoonlijk secretarissen is plezierig, en essentieel. De opnamen verlopen vlekkeloos. Het gesprek met Rob Trip is zelfs buitengewoon goed. De sfeer tussen de ploeg en Van Vollenhoven is amicaal te noemen. Dit is voor iedereen de tweede keer dat we zo intensief samenwerken. Dat schept een band, en vertrouwen.

Vrijdag 21 januari is de laatste draaidag. Ik hoef het alleen nog maar in de goede volgorde achter elkaar te zetten. Zondag 6 februari is het resultaat te zien.

Zondag 6 februari, NOS De Raad van Pieter. 23.0o uur, Nederland 1.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “De Raad van Pieter”

  1. martha zegt: 07-02-11 om 15:02

    mooie documentaire.ik heb er erg van genoten

  2. een goede documentaire van een zeer innemend persoon
    Prof. Pieter bedankt voor al uw werk Hoera, Hoera.

Geef een reactie