De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het glazen plafond van Máxima

DEN HAAG-BIZWORLD-MAXIMADe komende weken zal  prinses Máxima het middelpunt zijn van een golf aan publiciteit. Op 30 maart aanstaande is het tien jaar geleden dat haar verloving met prins Willem-Alexander werd aangekondigd en op 17 mei wordt zij 40 jaar. De pers zal dit niet onopgemerkt laten passeren, maar ook de Koninklijke Familie niet.

Op 7 mei opent koningin Beatrix in het nationaal museum Paleis Het Loo  de tentoonstelling ‘Máxima tien jaar in Nederland’ en op 27 mei geeft het Koninklijk Concertgebouworkest, onder leiding van dirigent Mariss Jansons, een concert dat wordt aangeboden aan Máxima die beschermvrouwe van het orkest is.

De tentoonstelling zal in het teken staan van ‘de plaats van prinses Máxima in de Koninklijke Familie’ en licht werpen op de verschillende maatschappelijke functies die zij de afgelopen tien jaar in de Nederlandse samenleving vervulde. “Ook worden er verschillende kledingstukken tentoongesteld die zij bij diverse gelegenheden heeft gedragen.”, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Beter kan niet geïllustreerd worden dat Máxima in tien jaar tijd een sterrenstatus heeft gekregen en is uitgegroeid tot het kroonjuweel van de Koninklijke Familie.

Maar de naderende troonswisseling zal ook voor de prinses grote gevolgen hebben. Ze wordt koningin, maar ook weer niet echt. Als ‘koningin-gemalin’ wordt zij nadrukkelijk de ‘vrouw achter de man’. Dat is het glazen plafond van Máxima.

Monarchaal matriarchaat

Met de inhuldiging van Willem-Alexander als koning zal er een einde komen aan de  periode van meer dan 100 jaar dat ons land vrouwen als staatshoofd had: de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Het is licht ironisch dat dit ‘monarchale matriarchaat’ ten einde loopt (althans voor enige tijd, want de opvolger van koning Willem IV – prinses Amalia – is immers weer een vrouw) juist op het moment dat de vrouwen in de Nederlandse  samenleving een steeds prominentere rol vervullen.

Het onderwijs, de medische sector en de rechterlijke macht zijn in de voorbije jaren in hoog tempo gefeminiseerd. In het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs doen meisjes het gemiddeld beter dan jongens en op  de universiteiten en hogescholen voeren studentes  de boventoon. Alleen lukt het vrouwen nog niet goed om in de top van  het bedrijfsleven door het glazen plafond heen te stoten. Maar ook dáár zit een kentering aan te komen nu onderzoeken laten zien dat bedrijven meer winst maken als ze mede door vrouwen worden geleid. En dat argument is aan directeuren en aandeelhouders natuurlijk wel besteed.

Prinses Máxima  is als ‘burgermeisje’ uitgegroeid tot het meest populaire lid van de Oranjefamilie. Als hoog opgeleide jonge vrouw combineert zij het moederschap met onder meer belangrijke functies op het gebied van microkrediet en inclusive finance. Zij vervult haar representatieve taken niet alleen charmant, maar ook professioneel,  zelfbewust en met verve. Dat alles past uitnemend in het huidige, matriarchale tijdsbeeld en heeft van haar een ‘koninklijk rolmodel’ gemaakt.

Máxima heeft zo op het eerste oog alles in zich om een uitstekende koningin van het Koninkrijk der Nederlanden te zijn, al blijft ze als Argentijnse natuurlijk wel  een  ‘allochtoon’. Het feit dat ze tien jaar geleden -  op haar dertigste verjaardag (17 mei 2001) -  bij Koninklijk Besluit de Nederlandse nationaliteit kreeg, doet daar strikt genomen niets aan af.

Glazen Plafond

Bij de vervulling van het koningschap echter draait het niet om competenties en populariteitsscores, maar om geboorte en afkomst. Dat heet: erfelijke monarchie. Máxima Zorreguieta krijgt binnen afzienbare tijd dan wel de titel van koningin, maar wórdt in staatsrechtelijke zin geen koningin. Dat glazen plafond zal ze hoe dan ook niet kunnen breken. De grote vraag is hoe de populaire en competente prinses, eenmaal koningin naast/achter de koning, haar nieuwe rol zal en mag invullen en hoe ze dat ervaren zal.

Als het gaat om echtgenoten van Oranjevorsten hebben we twee erg van elkaar verschillende voorbeelden voorhanden. Prins Bernhard voelde zich niet thuis in zijn rol als ‘prins-gemaal’, beklemtoonde graag dat hij en niet koningin Juliana  thuis de baas was en profileerde zich gretig en energiek  in tal van (internationale) functies. Zijn dadendrang en onafhankelijke optreden leidden tot een crisis (Lockheed!) die de monarchie deed schudden.

Prins Claus kreeg via zijn werk voor ontwikkelingsorganisaties ook te maken met de politiek bepaalde beperkingen waarmee een ‘koninklijke’echtgenoot (m/v)  vanwege de ministeriële verantwoordelijkheid linksom of rechtsom bijna altijd te maken krijgt. Mede door zijn ziekte ontwikkelde hij zich daarna als de wijze en gewaardeerde ‘man achter de vrouw’ en werd hij achter de schermen een belangrijk adviseur van koningin Beatrix.

Vallen en opstaan

Het wordt boeiend om te zien hoeveel ruimte prinses Máxima  in haar nieuwe rol als echtgenote van staatshoofd en koning  Willem IV zal krijgen en/of nemen. Het zou haar zwaar vallen als ze bijvoorbeeld haar functies in de wereld van de inclusive finance als te politiek gevoelig zou moeten neerleggen. En het valt nog maar te bezien hoe het uitpakt als zij als koningin geliefder blijft en meer aandacht trekt dan de koning aan wie zij de titel koningin te danken heeft. 

Maar er is één geruststellende gedachte: prinses Máxima heeft de afgelopen tien jaar, met vallen en opstaan, soepel en zelfbewust leren leven in een glazen huis en ze zal gemerkt hebben dat een glazen huis ook een glazen plafond heeft.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


38 reacties op “Het glazen plafond van Máxima”

 1. h.kruik zegt: 21-03-11 om 12:26

  Nederland mag zich gelukkig prijzen met zo’n a.s. koningin.

 2. bas zegt: 21-03-11 om 12:44

  Wat ik tussen de regels lees is eigenlijk een aanklacht: een monarchie is in essentie een racistisch gebeuren: copmpetenties zijn niet belangrijk, het gaat alleen om afstamming. De essentie van racisme: je bent weliswaar professor, maar zwart. Ik ben wit, en ongeschoold, dus meer waard

  Daar ben ik het mee eens

  Dat ik totaal niet gecharmeerd ben van het onderwerp, en de schrijver wel, dat doet dan niet terzake

 3. Maaike zegt: 21-03-11 om 13:26

  Om nu kritiek te hebben op de erfelijkheid van de monarchie lijkt mij zinloos. Er bestaat niets anders dan een erfelijke monarchie. Maar wat een interessant beschrijving van het effect wat dat kan hebben op de gemaal/gemalin.

  Maar goed, als wij zo nodig een monarchie willen hebben, dan is doe vanzelfsprekend ook erfelijk. Hoe leuk Maxima ook is…

  @Bart: Zoals je kunt lezen gaat het om de erfelijke monarchie en niet over rassen. Als Maxima een Nederlandse was geweest, dan had zij ook niet de functie van koningin kunnen uitvoeren.

 4. Jeanne zegt: 21-03-11 om 14:19

  Het zou natuurlijk pas echt van emancipatie getuigen als Maxima de titel koningin niet zou aannemen. Er was ook geen Koning Bernhard of Koning Claus. Blijkbaar is de partner die naast (achter) het staatshoofd staat liever ”slechts” een prins als dat staatshoofd een koningin is. Een Koning als partner van koningin-staatshoofd kan niet omdat men altijd de Koning hoger beschouwt dan de Koningin? Maar de koning-staatshoofd kan wel een koningin naast zich hebben, want dat zij is toch lager in rang? Nee, liever Prinses-gemalin Maxima dan Koningin Maxima.

 5. Ik ben van mening, dat in een moderne democratie een monarchie totaal overbodig is. Door de eeuwen heen zijn deze lieden uitvreters geweest. En dat is helaas nog steeds zo. Tijd, dat daar een einde aan komt.
  Opvolging door erfelijkheid stamt uit een feodaal verleden, waarvan velen niets meer mee wensen te maken hebben.
  Vele kamerleden zijn ook deze mening, maar voordat ze daar zitting mogen nemen, moeten ze trouw aan de Koningin zweren. Te belachelijk voor woorden. Het is slechts een kwestie van tijd. Elke monarchie zal verdwijnen.

 6. Mar zegt: 21-03-11 om 15:19

  Ach ze heeft een beschermd en tamelijk zorgeloos leventje, met of zonder glazen plafond

 7. bas zegt: 21-03-11 om 15:41

  Maaike

  Ik heet BAS, geen BART

  Wat is de essentie van erfelijkheid? Het doorgeven van je genen, of in ouderwets taalgebruik, je bloed

  Waarom zit mw B van Oranje Nassau op die troon? omdat ze koninklijk bloed in haar aderen heeft. Haar genen zouden dus edeler zijn als die van mij.

  En een racist vindt zijn genen edeler dan die van een ander

  Ik zie geen verschil

 8. Gertjan Pronk zegt: 21-03-11 om 16:05

  Veel verschil met het midden oosten maakt het ook niet….daar stikt het ook van de monnargen die denken dat het land van hun is.
  Wat moet het allemaal niet kosten als dat soort lui een feestje geeft? Wegwezen zou ik zeggen…sleutels van alle paleisen in leveren,…kroondomeinen…mijn haar gaat overeind stan.

 9. werner gerth zegt: 21-03-11 om 16:25

  Ja, inderdaad zou Rutten maar eens moeten veranderen, dat kamerleden trouw aan Mevrouw moeten zweren. Je moet er toch niet aan denken, dat we straks met Koning Willem zitten opgezadeld ? Voor mij is het Willem de Overbodige. Overigens heb ik niets tegen deze mensen, maar heel duidelijk wel tegen elk Koningshuis.

 10. dax zegt: 21-03-11 om 17:40

  Van wie is de tekst afkomstig? Ik vermoed dat dit een pro-actieve actie is van de RVD (Rijks Verzwijgings Dienst). Hoer krijg je het uitgesproken, laat staan opgeschreven om te schrijven:
  1) Beter kan niet geïllustreerd worden dat Máxima in tien jaar tijd een sterrenstatus heeft gekregen en is uitgegroeid tot het kroonjuweel van de Koninklijke Familie.
  2)Prinses Máxima is als ‘burgermeisje’ uitgegroeid tot het meest populaire lid van de Oranjefamilie.
  3)De grote vraag is hoe de populaire en competente prinses,
  4) Willem IV zal krijgen en/of nemen. Het zou haar zwaar vallen als ze bijvoorbeeld haar functies in de wereld van de inclusive finance als te politiek gevoelig zou moeten neerleggen
  In de laatste zin wordt een voorschot genomen op mogelijk commentaar. Moet ik, als burger van Nederland, straks majesteit zeggen tegen een burgermeisje uit Argentinië van wie bovendien de familie niet van onbesproken gedrag is? Laten we aan de poppenkast van de Oranjes eens een einde maken. Italië, Griekenland, Portugal, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Hongarijs, Bulgarije, Rusland, Egypte, Iran, Syrie, Ethiopië gingen ons voor om de poppenkast van een zichzelf verheven elite te beëindigen.

 11. Asimov zegt: 21-03-11 om 17:53

  @Bart

  Je gaat erg kort door de bocht. Een erfelijke monarchie heeft niks met ras te maken, en ook niks met racisme. Het leden van het koningshuis vormen geen ras toch?

 12. H.Visch zegt: 21-03-11 om 18:08

  @Maaike

  Nog nooit van een ‘kiesmonarchie’ (engels: elective monarchy) gehoord!? Er zijn in de geschiedenis maar zat koningen geweest die hun positie niet ge-erfd hebben, maar verkozen zijn. Sterker nog, dit was gedurende de middeleeuwen op veel plaatsen in Europa eerder regel dan uitzondering. Erfopvolging, iets wat door de monarch waarschijnlijk vaak nog wel gewenst werd, maar door de adel en/of bevolking onmogelijk gemaakt, werd pas na de renaissance echt gemeengoed.

  Om over de vele manieren van niet-monarchische staatsinrichting nog maar te zwijgen…

 13. Waarom al die voorbarigheid ,daar zit Maxima niet op te kijken denk ik zo .Men begint al te oordelen,voordat er iets aan de hand is .En trouwens de huidige Koningin is nog niet weg .En wie weet komen zij met iets nieuws ,waar iedereen versteld van staat.Laten we hen met rust laten ,en allen tijd gunnen ,hetgeen er komen gaat.

 14. Paul zegt: 21-03-11 om 20:41

  In het geval de troonopvolgster een vrouw is krijgen wij een koningin vergezeld van een Prins-Gemaal.

  Nu krijgen wij een koning en een koningin,
  of toch een koningin en een prinses?

 15. Michelle zegt: 21-03-11 om 20:45

  Wat heeft rascisme hier mee te maken Bas? Je kunt van mening zijn dat het bestaan van de monarchie zinloos is maar om rascisme als argument te gebruiken slaat nergens op. Beatrix is niet de koninging omdat ook maar iemand denkt dat haar genen edeler zijn dan dat van anderen. Anders zouden royals niet met burgers mogen trouwen. Dan zou er ook geen prinses Maxima zijn. Waarom mag ik als kind de achternaam van mijn vader dragen? Is dat rascistisch? Zou het pas eerlijk zijn als we de achternaam van jou vader onder 16 miljoen burgers verloten of moet er gestemd worden wie zijn naam mag dragen? Ik hoor niemand klagen dat Charlene Heineken topvrouw is van Heineken alleen omdat zij de genen draagt van Freddy Heineken. Dat erfelijkheid gelijk is aan rascisme is dus de klink klare onzin. Wat een slecht argument.

  Trouwens, de monarchie bestaat omdat de meerderheid van de bevolking er niets voor voelt om het af te schaffen, en niet omdat zij “net als [monarchen] in het Midden Oosten denken dat het land van hun is”. En wanneer heeft een lid van de Nederlandse Koninklijke familie ooit een feestje gegooid dat ook maar in de buurt komt van die van de sjeiks in het Midden Oosten?

 16. F. Markestein zegt: 21-03-11 om 21:23

  In Engeland kent men voor de echtgenote van de koning het begrip Queen-consort maar in Nederland is de echtgenote altijd gewoon ‘koningin’. Denk aan koningin Anna Paulowna, koningin Sophia en koningin Emma. Maar dat was in de 19de eeuw, toen het vanzelfsprekend was dat vrouwen in rang altijd lager stonden dan mannen. De titel ‘koningin’ vormde dus geen gevaar voor de positie van de koning, zoals dat andersom wel het geval zou zijn geweest. De man van koningin Wilhelmina bleef daarom ‘prins’. Maar de tijden zijn veranderd en ik ben het met Jeanne, 14:19, eens dat het geëmancipeerder is als prinses Maxima dezelfde titel zou krijgen als haar mannelijke voorgangers, prinses-gemalin van koning Willem IV. Of voor welke naam prins Willem-Alexander ook maar kiest. Internationaal is dat (nog) niet gebruikelijk maar waarom zou Nederland hierin geen voortrekkersrol in kunnen spelen?

 17. Ewout zegt: 21-03-11 om 22:18

  Laten we in vredesnaam blij zijn dat het Koningshuis bereid is hun taken te vervullen. Een land zonder staatshoofd is niet praktisch. Een gekozen president wordt een politiek persoon. De Koningin of Koning kan gemakkelijker boven de partijen staan en voor eenheid zorgen. Het enige moeilijke aan de zaak vind ik dat we één familie belasten met iets waar zij geen keuze in hebben. Wij doen allemaal wel of het leuk is om bijvoorbeeld kroonprins te zijn, maar als je daar niet voor kunt kiezen, maar je toekomst bij geboorte al vast staat, lijkt mij dat een onvrijheid die niet opweegt tegen welke beloning dan ook. Daarom past dankbaarheid aan de Koniklijke familie.

 18. Floris van den Berg zegt: 21-03-11 om 22:25

  Veel mensen snappen niet hoe de monarchie in Nederland werkt. Een zekere G.J. Pronk schrijft letterlijk: “Veel verschil met het midden oosten maakt het ook niet….daar stikt het ook van de monnargen die denken dat het land van hun is.”

  Afgezien van de storende spelfouten snapt Pronk niet dat de Nederlandse monarchie democratisch gelegitimeerd is. De Staten-Generaal hebben een Grondwet aangenomen die precies regelt wat de rechten en plichten van de Nederlandse monarchie (en vooral van het staatshoofd) zijn. Het is dus volkomen onzin om te schrijven dat de Nederlandse “monnarg” denkt dat Nederland van de “monnarg” is.

  Verder schrijft Pronk: “Wat moet het allemaal niet kosten als dat soort lui een feestje geeft?” Dit is het onzinliedje van de kosten van de monarchie. Kijk maar eens wat het allemaal niet moet kosten als de US-president of meneer Poetin een feestje geeft. Of Khadaffi, ook een republikein…

  “Wegwezen zou ik zeggen…sleutels van alle paleisen in leveren,…kroondomeinen…mijn haar gaat overeind stan.”

  Pronk kan een burgerinitiatief starten om de “monnargie” af te schaffen. Mijn advies: verdiep u eerst in de werkelijkheid en laat een spellingscontrole los op het initiatief. Zo voorkomt u dat u zich onsterfelijk belachelijk maakt.

 19. peter zegt: 22-03-11 om 03:07

  Persoonlijk heb ik ook niets tegen deze mensen, maar ik vindt het hele koninklijke gebeuren zo’n onnozele poppenkast. Daarnaast het verleden en achtergrond van enkele leden van deze familie. Met zo’n verleden/achtergrond zou ik zo goed als zeker “in de normale wereld” nooit door de screening zijn gekomen voor mijn huidige baan. De toegevoegde waarde aan de samenleving heb ik zelfs als kind nooit begrepen, welke malloot gaat er nou met een vlaggetje zwaaien….oh ja natuurlijk, voor veel mensen is het dan een collectieve vrije dag, een dag waarop de hele stoet onnozel word toegezwaaid.

 20. luckybee zegt: 22-03-11 om 11:00

  Wij staan onder de bedrijgingen van de Islam maar wij hebben niets beters te doen als Maxima te promoten?

  http://nation.foxnews.com/barack-obama/2011/03/21/geller-obama-essentially-backing-al-qaeda-libya#ixzz1HJdvGwi8

 21. Axel zegt: 22-03-11 om 12:08

  @ Dax. Mooie voorbeelden geef je over monarchieën die in een republiek veranderd zijn. Wat heeft het die landen opgeleverd? Egypte, Iran, Syrië, Ethiopië: allemaal landen die na de val van de monarchie veranderd zijn in dictaturen. Rusland, Bulgarije, Hongarije: na de val de monarchie werden het landen ‘achter het ijzeren gordijn’, onder communistische dictatuur. Itali: na de val van de monarchie heeft het land nauwelijks nog een bestendige regering gekend: sinds 1947 meer dan 50 regeringen. En nu met Berlusconi veranderd Italië langzaam maar zeker opnieuw in een staat met dictatoriale trekken. Griekenland en Portugal: na de val van de monarchie is er een onrustige periode aangebroken, en vooral Griekenland heeft te maken met een door en door corrupt overheidsapparaat. Ierland: is nooit een zelfstandige monarchie geweest, maar viel onder Brits gezag en heeft zich van Groot-Brittanië los gemaakt. Duitsland en Oostenrijk: na de val van de monarchie gelukte het dictator Hitler om in no-time aan de macht te komen. En zelfs na de afschaffing van de monarchie in Frankrijk heeft het heel lang gerommeld in het land, en leven ze nu inmiddels in de ‘Vijfde republiek’, omdat de eerste vier niet goed bevielen. Kortom, met andere woorden: of je nu voor of tegenstander bent van de republiek, de omwenteling van monarchie naar republiek gaat – zo leert de geschiedenis – altijd gepaard met grote problemen en is in bijna alle gevallen voorbode van een dictatoriaal tijdperk.

 22. Danield zegt: 22-03-11 om 13:24

  We kunnen trots zijn op zo’n visitekaartje als Maxima! Veel beter dan een stijve man in een saai pak… Ze doet het erg goed en gaat zeker weten ook als koningin prima functioneren!

 23. luckybee zegt: 22-03-11 om 17:15

  Een koningin staat boven ons, en dat is verboden volgens Jezus Christus.

 24. Errevé zegt: 22-03-11 om 23:45

  Na een redelijk aantal jaren in Argentinië begrijp je dat Nederlanders, vanwege het gebrek aan werkelijke problemen -en dus een gebrek aan het moeten overwinnen van wérkelijke obstakels (zoals de Argentijn continue moet)- doen “alsof” ook zij problemen hebben: ze verzinnen ze, kleden ze aan, schminken ze, om er vervolgens toch een soort van “overwinningstrots” uit te halen…

  Nu snap ik ook waarom Argentinië zo een trots volk is, ze lijden minder aan valse trots

 25. luckybee zegt: 23-03-11 om 06:45

  Niet vergeten dat Willem van Oranje nooit een koning van Nederland was geworden.Alleen onze stad houder was hij.En hoe hebben wij toen geleefd?Wij hebben de Gouden eeuw beleefd, wij hebben al onze vijanden verslagen zo wel hier in Europa als elders in de wereld die onze handels belangen kwamen verstoren.Niet vergeten dat de Argentiniers de indio,s uit Patagonie zo goed hebben uitgeroeid dat niemand meer er naar kraait, op de aardappel na die de indio’s hebben gekweekt en Maxima is zo’n Argentinierin.Waarschijnlijk Peronisten.

 26. luckybee zegt: 23-03-11 om 06:46

  Ik bedoel natuurlijk haar Familie de Sorrigiètta’s

 27. Ruud zegt: 23-03-11 om 11:02

  Aan alle pro monarchisten : bezoek de website http://www.prorepublica.nl eerst eens voor meer informatie voordat u allemaal onzin begint uit te kramen over hoe goed wij het wel niet hebben onder Beatrix in dit land.
  Word wakker! Monarchie = alleen heerschappij.

 28. Tja zegt: 23-03-11 om 13:55

  Ik weet het al tientallen jaren bewust te negeren als het met uit komt. Ik snap het probleem niet zo erg. Er zijn belangrijkere dingen om je druk over te maken dunkt me?

  Ik vind alleen dat ik er niet voor zou moeten betalen, dat is alles.

 29. Niels zegt: 24-03-11 om 20:57

  @Ruud, ik klik op de link en ik zie meteen enorme koppen over de man die een waxinelichtje heeft gegooid naar de Gouden Koets en dat het een showproces is. Dit geeft meteen een duidelijk beeld af.
  Stel dat een persoon zoiets naar Obama zou gooien? Die heeft ook meteen de Secret Service over zich heen. En hij zou ook veroordeeld worden. Stel dat Nederland een president had en er zou iets naar hem gegooid zijn dan was het nog steeds een ‘aanslag’ op het staatshoofd. Zouden jullie dan ook zo reageren?

  Verder wat zou een voordeel zijn aan een gekozen staatshoofd? 1. Geld? No way, de koninklijke familie levert Nederland juist geld op volgens onderzoek, 2. Zal een gekozen staatshoofd iets veranderen aan de de democratische besluitvorming? Alle beslissingen worden toch al in de kamer gemaakt? Daar hebben we geen gekozen staatshoofd bij nodig.
  Either way ik denk dat Maxima een geweldige koningin zal zijn en een goeie steun voor onze toekomstige koning.

 30. willeke zegt: 25-03-11 om 19:16

  Hallo,
  Ik vind het een leuke Kroonprinses alhoewel ze wel wat meer mag tonen dat ze er erg in heeft dat ze Koningin word. Haar haar, kleding en overdrevenheid zijn een aantal verbeterpuntjes.
  M.V.G. Willeke

 31. ik vind maxima erg mooi en lief,ik heb ze nooit in het echt gezien maar ik hoop dat ik daar een keer de gelegenheid voor krijg…

 32. P. de Haan zegt: 26-03-11 om 22:44

  Iedere wereldburger, die NIET ALLEEN op een eiland woont, heeft een abstract plafond boven zich.
  Een mooi voorbeeld is de machthebber in Libie.
  Ik begrijp het probleem niet: als het probleem van een glazen plafond wel bestaat, dan heeft iedereen daar last van; als het probleem van een glazen plafon niet bestaat, dan heeft iedereen daar geen last van.

 33. catsor11 zegt: 28-03-11 om 14:00

  Het zou fijn zijn als mensen, die menen hier altijd hun mening te moeten geven, in ieder geval fatsoenlijk en correct Nederlands zouden kunnen schrijven, inclusief de namen van de personen over wie ze schrijven…

 34. p.kwast zegt: 29-03-11 om 16:46

  Dat mensen tegen de staatsvorm zijn is hun goed recht, maar waarom dat soms zo onfatsoenlijk zelfs beledigend wordt geuit zegt alles over de schrijver(s). De monarchie wordt democratisch in stand gehouden, door een meerderheid in de kamer, ondanks dat er partijen zijn ( GL/D’66/SP)die met een vergrootglas kijken naar de leden en deze mensen een leven geven , ondanks de vele voordelen, je niet naar zou verlangt. Ze lijken alleen verplichtingen te hebben, maar geen rechten. Een kooi, waarin ze leven. Niettemin respect. Maxima en WA doen het prima, hebben Internationeel( en daardoor ook Nederland) veel aanzien.
  Het KH is goed voor de Nederlandse economie, en brengt heel wat in het laatje doordat deuren open gaan. Bedenk dat indien we een republiek zouden zijn, wat voor president we wellicht zouden hebben. Een oud politicus , die door de 2e kamer wordt gekozen?? Willen we dat??
  Oranje Boven

 35. Roland zegt: 29-03-11 om 21:23

  Ik ben het helemaal met Niels eens!

 36. Teun zegt: 30-03-11 om 15:08

  Onze prinses schrijft beter Nederlands dan de meeste hier op dit platform. Zucht.

 37. Johanfrederik zegt: 31-03-11 om 16:19

  Jammer, dat maar weinigen zich daadwerkelijk verdiepen in de taken van het koningshuis, met name van de/een KoningIn. Maar er is dan ook niet al te veel zichtbaar, wat buiten de publiciteit valt, waardoor oppervlakkige meningen/vooroordelen zouden kunnen veranderen. Zoals de huidige Koningin reeds opmerkte: populariteit is een vluchtig begrip – alleen grondige kennis van zaken en goede voorbereiding en informatie – naast terughoudendheid kunnen inhoud geven aan deze funktie.
  Nederland zonder Koningshuis ? Een klein – onbeduidend republiekje !
  Ook het kroonprinselijke Paar is zich daar terdege van bewust, daar kunt U zeker van zijn – ook zij zullen het ‘goed’ doen.

 38. Slim zegt: 05-04-11 om 19:45

  @luckybee
  Vergeet vooral niet dat God koningen en koninginnen heeft ingesteld. Bovendien beveelt Hij ook nog het gezag te gehoorzamen en onderdanig te zijn.

Geef een reactie