De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het lage profiel van Willem-Alexander

HARNASCHPOLDER-DELFLAND-WILLEM-ALEXANDEROp  27 april gaat conform de officiële ‘vlaginstructie’ – in ieder geval bij alle overheidsgebouwen – de vlag uit, want dan wordt de Prins van Oranje 44 jaar. Maar het publieke en publicitaire feestgedruis rond de verjaardag van Willem-Alexander, de toekomstige koning van Nederland, zal ver achter blijven bij de feestelijkheden, drie weken later,  rond de verjaardag  op 17 mei van zijn vrouw Máxima. 

Een verklaring daarvoor is dat de prinses dan het ronde getal van 40 jaar bereikt en dat ze ook nog eens herdenkt dat ze zich 10 jaar geleden verloofde met Willem-Alexander. Natuurlijk is het waar dat er ook flink wat extra publiciteit was toen de Prins van Oranje 40 jaar werd en er toen in tal van publicaties optimistisch en verwachtingsvol werd vastgesteld dat Willem-Alexander ‘helemaal klaar’ was om zijn moeder op te gaan volgen.

Maar wie het doen en laten van het kroonprinselijk paar op de voet volgt, kan zich niet aan de stellige indruk onttrekken – en dat is zacht gezegd – dat de prins de laatste jaren een lager profiel heeft dan de prinses. Dan kan verklaard worden uit de grotere populariteit en uitstraling die Máxima blijkens opiniepeilingen nu eenmaal heeft, maar het is ook heel goed denkbaar dat Willem-Alexander in de aanloop naar zijn troonsbestijging bewust een lager profiel kiest én koestert.

Taken en functies

De taken en functies van Willem-Alexander zijn meeromvattend dan die van Máxima. Beiden vergezellen ze steevast de koningin bij officiële gebeurtenissen zoals Koninginnedag, Prinsjesdag en staatsbezoeken en allebei zijn ze lid van de Raad van State. Volgens opgave van de Rijksvoorlichtingsdienst heeft de Prins van Oranje 12 officiële functies en nevenfuncties. Tot voor kort waren dat er 13, maar vorig jaar is Willem-Alexander gestopt met zijn door de financiële crisis ietwat omstreden geworden commissariaat bij De Nederlandsche Bank. 

Verder heeft hij – meestal  als ‘beschermheer’ – nog 12 erefuncties. Prinses Máxima heeft 7 officiële functies en 5 erefuncties als  ‘beschermvrouwe’. 

Nu zijn de functiepakketten van Willem-Alexander en Máxima, gemeten naar werklast en publieke effecten, niet echt met elkaar te vergelijken, maar de harde kern ervan toch wel. De prins heeft drie zware functies: het lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité en de voorzitterschappen van de Adviesgroep Water en de VN-Adviseursgroep Water en Sanitatie.

Buitenland

De prinses profileert zich vooral als speciale adviseur inzake ‘inclusive finance for development’ van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en als lid van de Raad voor Microfinanciering in Nederland. Die hoofdfuncties brengen nogal wat reizen naar het buitenland met zich mee.

Afgelopen 21 en 22 maart bijvoorbeeld woonde Willem-Alexander in Kaapstad de Wereldwaterdag bij, terwijl zijn vrouw op precies diezelfde dagen in New York doende was  met ‘diverse bijeenkomsten ter bevordering van financiële diensten voor lage inkomensgroepen en kleine bedrijven’.

Willem-Alexander en Máxima leggen allebei, maar veelal gescheiden, ongeveer evenveel werkbezoeken in eigen land af. Tellen en turven leert dat de bezoeken van Máxima vaker en uitvoeriger de publiciteit halen dan die van haar man. Af en toe gaan ze, zichtbaar ter voorbereiding op het koningschap van Willem-Alexander, ook sámen op min of meer officieel bezoek naar het buitenland.

Zo bracht het kroonprinselijk paar, vergezeld door een handelsdelegatie, van 28 tot en met 31 maart jongstleden nog een officieel bezoek aan Vietnam. En het was bij deze gelegenheid (weer) prinses Máxima die de show stal en in de pers dankbare en bewonderende commentaren ontlokte aan vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. 

 Het recente rapport ‘Trends in Export 2011’ bestempelt de prinses zelfs tot ‘de belangrijkste ambassadeur voor Nederlandse bedrijven die zaken doen met het buitenland’.

Tweede viool

Al lijkt het er op dat de Prins van Oranje ten opzichte van zijn vrouw (‘de man achter de vrouw’) – tenminste in publicitair opzicht – nog wel eens de tweede viool lijkt te spelen, niets wijst erop dat hij zich daaraan stoort.  Privacy is hem heilig en achterdocht tegenover de pers is hem met de paplepel in gegeven. Hij heeft zelfs aangestuurd op een omstreden pact met de pers (de mediacode) om zichzelf en zijn gezin op sommige momenten van achtervolgende fotografen te vrijwaren.

Dat is ook wel begrijpelijk. Van kindsbeen af heeft Willem-Alexander in het licht van de schijnwerpers gestaan en het is bekend dat hij daar niet altijd even blij mee geweest is.

Zijn studentenleven leverde hem indertijd al de weinig vleiende titel ‘prins Pils’ op, zijn liefdesperikelen werden tot zijn ongenoegen steeds vroegtijdig voorpaginanieuws, zijn omgang van journalisten en fotografen verloopt maar zelden ontspannen, laat staan spontaan en hij is, door schade en schande wijs geworden, immer op zijn hoede voor elk woord dat hij in het openbaar zegt.

En ronduit traumatisch waren de ervaringen van de toekomstige koning in 2009 toen Willem-Alexander bij de geplande aankoop van een strandvilla in het Afrikaanse Mozambique onder druk van de publiciteit op zijn schreden moest terugkeren en daarbij gevoelige imagoschade leed.

Veilig

Zeker nu de Prins van Oranje zich met het oog op zijn naderende koningschap geen misstappen (meer) kan veroorloven en ook hij de monarchiekritiek in sommige delen van de samenleving geproefd zal hebben, is een laag profiel voor hem persoonlijk voorlopig wel zo veilig. Zijn tijd komt nog wel.

Misschien krijgt hij de smaak van een leven in de luwte wel zó te pakken, dat hij de eerste koning van Nederland met een ‘pappadag’ wil worden. Dat zou hem een krediet en publiciteit opleveren, waar het imago van koningin Máxima als buitenshuis werkende moeder bij zou verbleken.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Het lage profiel van Willem-Alexander”

 1. Teun zegt: 31-03-11 om 22:58

  Van mij mag hij 365 dagen per jaar papadag houden en zijn gade mamadag. Geen enkele behoefte aan een ” koningspaar ” met opgeblazen kwaliteiten. Of gewoon een passende baan zoeken (inclusief solliciteren) en tevreden zijn met een salaris dat past bij de inspanningen. Anno 2011 moeten we dit soort (dure) nonsens niet meer willen! Ook niet als het ‘ aardige’ mensen lijken.

 2. Antonie van de Hoff zegt: 03-04-11 om 19:40

  Gemiste kans,
  Ik woon thans geruime tijd in Spanje en ben jaloers op het feit hoe het Spaanse Koningshuis met haar onderdanen omgaat.
  Met name hun direkte betrokkenheid met Spanjaarden die zich inzetten voor het wel en we van het land. Ik noem enkele voorbeelden:
  1) indien een spaanse militair omkomt in een land als Afghanistan wordt het lijk op de airport altijd eerbetoon betuigd door middel van de aanwezigheid van een lid van het Koninklijk huis alsmede, de minister van Defensie of diens plaatsvervanger;
  2) hetzelfde geldt als een lid van de Guardia Civil, brandweer of reddingswerker omkomt tijdens een aktie van bv. de ETA.
  In alle gevallen is altijd een hooggeplaatst iemand aanwezig op de begrafenis.
  3) Tijdens de jaarlijkse militaire parade houdt de Koning na afloop een persoonlijk praatje met de groep direkte nabestaanden van de diebaren die het afgelopen jaar zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun functie.
  Ik ben van mening dat PWA veel sympathie kan winnen door publiekelijk o.a. zijn direkte betrokkenheid te tonen ten aanzien van nabestaanden uit hierboven genoemde voorbeelden. Hij is tenslotte niet voor niets de hoogst geplaatste militair van Nederland.

 3. e.r. ter horst zegt: 05-04-11 om 22:43

  Het lage profiel van PWA: de titel spreekt voor zich.

  De dag dat de republiek wordt uitgeroepen gaat bij mij, VVD stemmer, de vlag uit.

 4. Als WA tijdens zijn aankomende koningsschap “slechts” de helft aan handelsorders binnenhaalt dan die van zijn moeder. Doet dit al die bovengenoemde kritiek verbleken.

  We hebben een koningshuis, dus laten we stoppen met al die onzin en ze inzetten. Een president moet iedere vier jaar opnieuw alle contacten en banden met andere landen aanhalen en zijn/haar gezicht laten zien. Beatrix, en als we hem een kans geven zeker ook WA, zijn een ideale PR Machine voor Nederland.

 5. Kepamad zegt: 08-04-11 om 15:22

  Het is duidelijk Nederland is een land van en voor Koninginnen.

 6. Kepamad zegt: 08-04-11 om 15:27

  En gelukkig hebben we in Nederland, afgezien van een wat kneuterige veteranendag, geen militaire parades. Spanje (ik woon er ook) zou een voorbeeld moeten nemen aan de festiviteiten van Koninginnedag en van die 12e oktober een echt volksfeest moeten maken ipv dat militaire machtsvertoon op de Castellana avenue.

 7. r.j.c.m. adan zegt: 08-04-11 om 18:59

  Het instituut koniklijk huis zoals het nu en in het verleden heeft bestaan is zijn tijd voorbij. Een “vitrine” koningshuis in stand houden met alle daarbij voorkomende kosten is ook niet meer te verantwoorden t.o.v. van de belastingbetaler. Het vrijblijven van belasting, het staan boven de wet [politieke onschendbaarheid, de overmatige weelde komt voor de medelandgenoten als onverteerbaar over.Zeker nu een land zich in alle bochten moet wentelen om zich in deze economische malaise het hoofd boven water te houden. Ook o.a.voor mij de vlag uit bij mij bij een vreedsaam aanzetten tot troonafstand.
  Om voor zich zelf de eer te behouden zou vrijwillige terugtrekking het beste voor hun en het land zijn. Afvloeiingregling gezien het bovenmatige vermogen hoeft niet toegepast te worden.

 8. kees zegt: 11-04-11 om 13:48

  De oranjes zijn met nederland verbonden door dat we een gezamelijke geschiedenis hebben. Ik ben daar als nederlander trots op.
  Ik zou voor geen goud willen ruilen met een amerikaan, de ornajes zijn een constante factor in voor en in tegenspoed. En inderdaad Beatrix is voor onze export goud waard, daar kan geen president tegen op.
  Dat gezeik over haar inkomen altijd is typierend voor nl, als je kop boven het maisveld komt dan word dat gelijk eraf gehakt

 9. Wat is het toch jammer, al dt gezeur over het koningshuis. Nederland heeft als een van de weinige landen nog een koningshuis.Het is toch prachtig dt we die traditie in ere kunnen houden. Er is nog maar zo weinig over uit het verleden. Dat gezeur over geld gaat toch nergens over.Een president met alles wat daaraan vastzit kost minstens eveneveel, zo niet meer. Ja, ze zijn van geboorte af anders dan de gewone burger, met privileges, maar ook met beperkingen. Het is maar een(1) familie en wat is het fijn om zo’n koningshuis te hebben. Voor meer dan de helft van de nederlandse bevolking hebben ze heel veel waarde. Waarom toch dat gezeik steeds?

 10. bas zegt: 17-05-11 om 11:27

  Waarom dat gezeik, Margaret?

  Omdat voor mij, niet behorend tot jouw deel van het land, het onverteerbaar is dat er kinderen geboren worden die levenslang op kosten van de belastingbetaler leven – zonder sollicitatieplicht of girogluren

  Omdat een koninklijke familie achterkamertjes betekent – want we mogen lang niet alles weten

  omdat

  ach, ik hoef niet met argumenten te komen, want de kliek van oranjefans is niet gevoelig voor argumenten, die willen plaatjes zien

  Ik zou zeggen, draai de Sii dvd nog eens.

 11. Tja zegt: 17-05-11 om 15:59

  Bijna zou je denken dat bas het heeft over gerechtigheid en eerlijkheid. Maar ik weet dat hij een liberaal denker is, dus het zal wel in eigen voordeel zijn dat hij er zo over denkt. Het is niet eerlijk dat hij het niet kan bereiken, ook al werkt hij harder en beter.

  Maar bas, zo werkt de wereld. Al werk ik 100 uur in de week, die politicus die het pluche heeft geroken gaat mij ook echt die kans niet geven zijn plekje in te pikken en die bankdirecteur ook niet. Die scheppen eerst met vrachtwagenladingen in een paar jaar hun tuin vol en vertrekken dan met een gouden handdruk aan de horizon zodat hun netwerk ook een kansje krijgt. Niets eerlijk aan.

  Dus als je verandering wilt, dan heb je wel meer te doen dat NL alleen een republiek maken. Tenzij het je natuurlijk alleen gaat om dit principe maar verder eerlijkheids principes niet zo serieus neemt omdat het je dan net weer niet uitkomt.

  Ik kan het echt niet belangrijk vinden “in the light of things”. Ik maak me drukker om de slappe EU opstelling ten opzichten van Griekenland. Dat kost ons massa´s meer geld, en die leven ook rustig van onze centen.

Geef een reactie