De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De familie van Friso

De tragische gebeurtenissen rond prins Johan Friso houden heel Nederland in hun greep. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) treedt als zijn woordvoerder op, de minister-president en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer betuigen hun deelneming. Dat komt natuurlijk omdat hij de zoon is van ons staatshoofd, de kleinzoon van ons vroegere staatshoofd, de broer van ons toekomstige staatshoofd en de oom van het staatshoofd dat wij vermoedelijk over enige tientallen jaren zullen hebben.

Strikt genomen echter  is Friso, sinds hij in 2004 vanwege zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit zijn rechten op de troon opgaf, een Nederlander zoals u en ik. De feiten van vandaag logenstraffen dat. Die wijzen weer eens op misschien wel het meest fundamentele verschil tussen een republiek en een monarchie.

Een gekozen president is een passant en diens familie staat hooguit een paar jaar in het licht van de publieke schijnwerpers. Een monarchie heeft vanwege de erfopvolging eigenlijk niet een persóón, maar een familie als staatshoofd. Iedereen kent die familie van generatie op generatie en volgt de leden ervan van de wieg tot het graf. Dat leidt tot grote betrokkenheid.

Friso

Van de drie zonen van koningin Beatrix geldt Friso(43 jaar) als de meest briljante, maar ook als de zoon die het meest de publiciteit schuwt. Toch weten we heel veel van hem. We krijgen te zien hoe prins Claus zijn geboorte aankondigt, zien hem als kind samen met zijn broers en horen dat hij na het behalen van zijn vwo-diploma aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag maar liefst drie academische titels behaalt aan universiteiten in Nederland, Frankrijk en de USA.

Dan volgen er berichten over zijn carrière als Londens bankier (Goldman Sachs!) en zakenman. Na door de RVD in 2001 officieel ontkende geruchten dat hij homoseksueel zou zijn, leidt zijn verloving met het ‘Gooische hockeymeisje’ Mabel Wisse Smit in 2003 tot een nationale rel.

Mabel raakt in opspraak door contacten die ze gehad zou hebben met de crimineel Bruinsma. Na politiek geharrewar – met de toenmalige premier Balkenende in een weinig trefzekere hoofdrol – komt er geen parlementaire toestemming voor het huwelijk (2004) van Friso met Mabel en verdwijnt de tweede zoon van Beatrix uit de lijn van de troonsopvolging.

Het paar vestigt zich in Londen en krijgt twee dochters. Nog maar sporadisch treedt Friso daarna in het openbaar. Hij is geen lid meer van het Koninklijk Huis, maar als lid van de Koninklijke familie verdwijnt hij, zoals dezer dagen maar weer eens blijkt, niet in de vergetelheid.

Familie en Huis

Sinds 2002 bestaat er een wettelijk verschil tussen het Koninklijk Huis en de Koninklijke familie. Heel globaal kan je zeggen dat alleen het staatshoofd, het afgetreden staatshoofd en leden van de Koninklijke familie ‘die in de eerste of tweede graad verwant zijn aan het staatshoofd en voor troonopvolging in aanmerking komen’ (inclusief hun echtgenoten) lid zijn van het Koninklijk Huis. Dat zijn op dit moment zeventien personen. Prins Friso met zijn gezin hoort daar niet meer bij, want komt immers niet langer voor de troon in aanmerking.

Naast de leden van het Koninklijk Huis horen ook de prinsen en prinsessen Friso, Mabel, Pieter-Christiaan, Anita, Floris, Aimée, Irene en Christina met hun (aangetrouwde) kinderen en kleinkinderen officieel tot de Koninklijke familie. Die is dus veel omvangrijker dan het Koninklijk Huis.

Als Willem-Alexander de troon bestijgt, verdwijnen de prinsen Maurits en Bernhard – zonen van prinses Margriet en Mr.Pieter van Vollenhoven die parlementaire toestemming voor hun huwelijk vroegen en kregen – uit de lijn van de troonsopvolging en dus uit het Koninklijk Huis. Die scheiding tussen familie en ‘huis’ oogt een tikje kunstmatig, maar heeft een politieke achtergrond.

Sinds de eerder met uitsterven bedreigde Oranjefamilie groeit en groeit, werd het bezwaarlijk voor de premier om voor alle leden daarvan ministeriële verantwoordelijkheid te dragen. Zo kreeg je – na eerder verzet daar tegen van koningin Juliana -  twee soorten prinsen. 

Voor publiek en publiciteit relevanter dan deze tweedeling blijkt de nabijheid tot het staatshoofd. Want de naaste familieleden van de koningin (m/v) worden/blijven het bekendst en dus ook  het meest de aandacht trekken. Die Oranjes ‘kennen’ wij het beste en hun lot beroert ons het sterkst; met alle publicitaire en publieke aandacht van dien. Dat blijkt maar weer.

Staatshoofdfamilie

Karakteristiek voor de monarchie is dus dat de functie van staatshoofd – niet formeel, maar feitelijk – vanwege erfopvolging wordt bekleed door één familie en niet door een persóón. Vanwege die erfopvolging is het persoonlijke leven van een koning of koningin – geboorte,verloving, huwelijk, echtscheiding, ziekte en dood -  op cruciale momenten daarom ook een publieke zaak. Dit ‘mechanisme’ blijft werken ook als leden uit het Koninklijk Huis wegvallen, maar door familiebanden nauw met het staatshoofd en dus met haar ‘onderdanen’ verbonden blijven.

De familie van de net afgetreden Duitse president Christian Wulff bijvoorbeeld doet niet (meer) ter zake. Er komt – opnieuw voor een paar jaar -  een ander staatshoofd met een andere familie voor in plaats. In een monarchie komt een ander staatshoofd per definitie uit dezelfde familie. Dat zo’n ‘staatshoofdfamilie’ door de eeuwen heen een bijzondere band met een land opbouwt blijkt keer op keer: in goede én in slechte tijden. 

 

 

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


140 reacties op “De familie van Friso”

 1. bas zegt: 18-02-12 om 16:23

  Een stuk waar ik het van harte mee eens kan zijn. Ik mis alleen de conclusie

  Als een monarchie impliceert dat een hele familie – het zullen nu een stuk of 20 mensen zijn – op sleeptouw genomen worden, dat het wel en wee van al die mensen de samenleving in meer of mindere mate kan ontwrichten

  Dan is dat ee nzeer sterk argument voor een republiek

  Want de heer F van Oranje is een gewoon burger, met Nederlands paspoort en woonachtig in Groot Brittannië. Alleen heeft hij speciale familieleden.

  Daarom vind ik het ook onjuist dat zijn broers met het regeringsvliegtuig naar hem toe zijn gegaan: het is namelijk een absolute familieaangelegenheid, zonder enige nationale relavantie.

  Ik wens die man een vlotte genezing, maar de detail? Die boeien mij net zo veel als wanneer het een meneer Jansen uit Purmerent was geweest.

  En ik vind dat de media aandacht ook gelijk zou moeten zijn.

 2. Alois zegt: 18-02-12 om 16:37

  ja, ik denk als Amelie (dochter van ex PM Balkenende) haar teen had gebroken bij het schommelen er geen breaking news bulletin was geweest!

  Zo’n erfelijk Staathoofd familie reflecteerd eigenlijk ook het familie gevoel in NLD, al zullen de meesten van ons geen vliegtuig tot hun beschikking krijgen als Ome Piet een ongeluk krijgt tijdens zijn vacantie! Er blijft toch dat identificatie gevoel, van het zal je zoon, broer of echtgenoot maar zijn. Sommige mensen zullen dit allemaal over de top vinden anderen leven wel degelijk mee. In tijden van Crises, Depressie, Oorlog en Dreiging blijkt Oranje toch goed te zijn voor de verbindende factor in een uiteenvallende maatschappij. Zoiets is onbetaalbaar dus laten we dat vooral zo houden. Ik wensch De Familie veel sterkte en hopen dat de Prins er goed uit komt.

 3. Renate zegt: 18-02-12 om 17:39

  Ik vind het een tragische gebeurtenis. Vreselijk voor onze Koningin, mevr. Mabel en natuurlijk de kinderen. Ik hoop ten zeerste dat hij geen blijvend letsel hieraan overhoudt.

  Maar ik denk dan aan dat jongetje Jelte, dat op zijn negende zo mishandeld werd dat hij zwaar hersenletsel opliep. En dat zijn ouders (en heel veel vrijwilligers) hemel en aarde hebben moeten bewegen om te zorgen dat hij een bepaalde therapie kreeg in de VS. Deze therapie werd (natuurlijk!) niet vergoed en dus hebben zijn ouders en familie alles op alles moeten zetten om ervoor te zorgen dat hij daaraan kon meedoen. Bijna ging het niet door omdat ze de kosten van vervoer e.d. niet konden betalen want ivm zijn letsel kon Jelte niet per vliegtuig vervoerd worden.

  Mocht de prins hier helemaal goed bovenop komen, en dat hoop ik ontzettend, laat het Koningshuis eens een bezoekje brengen aan deze jongen en een gulle gift achterlaten.

  Ik heb geen enkele connectie met Jelte of zijn ouders. Zij hebben ook geen idee dat ik dit schrijf, maar het verhaal van Jelte heeft mij zeer geraakt en eigenlijk ontzettend boos en machteloos laten voelen toen ik het verhaal volgde via de media. Kijk eens op Help-Jelte!

 4. scm zegt: 18-02-12 om 17:45

  Iedere ouder / echtgenote raakt dit recht in zijn/hart het is je kind je man, ik hoop van heel erg harte dat Friso herstelt daarna zal hij zich , als hem dat gegund is realiseren hoe dierbaar het voor hem is om een vrouw kinderen ,een moeder , en ook een vader, al leeft hij niet meer dat maakt niets uit, en broers te hebben met hun gezin, ik hoop dat hij de kans krijgt zijn liefde voor hen en zichzelf te erkennen .

 5. van pad zegt: 18-02-12 om 18:06

  wij wenssen friso een goed gezond leven toe en dat hij er gezond boven op komt ook voor zijn vrouw en kindren
  ook voor beatrix
  zij is bovenal moeder
  ik wens dat een ieder toe
  in dergelijke situaties prins of niet over het vliegtuig
  valt te twisten
  maar dat is hun pakkie aan
  friso beterschap en dat het maar goed met je mag komen

 6. Sibbel zegt: 18-02-12 om 18:29

  Meneer Friso is niet zomaar een burger. Hij is de zoon van onze koningin en broer van onze toekomstige staatshoofd. Dit verschrikkelijke ongeluk heeft een enorme invloed op het emotionele toestand (en functioneren) van Hare Majesteit en Prins Wilhem Alexander. Dus nee, dit is niet zomaar een burger.

  Ik hoop dat Friso zijn bewustzijn heeft gehouden tijdens en na de lawine zodat hij levens redende (zuurstof) minuten heeft kunnen winnen.

 7. Marie-Claire van Bergen en Donk zegt: 18-02-12 om 18:33

  Ik wil even kort mijn mening kwijt.
  Mensen van de pers en het NOS, ik begrijp dat het tragische ongeluk ‘Hot News’ is, maar blijf toch alstublieft respectvol tegenover Hare Majesteit , prinses Mabel en de rest va de Koninklijke familie.
  Denkt u zich als fotograaf/journalist is in dat uw zoon, broer, zwager in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt en heel Nederland+nog veel mer andere landen u zeer emotioneel zijnde willen filmen/fotograferen.
  Dat kan heel pijnlijk zijn.
  Natuurlijk bent u journalist dus moet u het nieuws verslaan, let op NIET MAKEN!!
  Daarmee bedoel ik te zeggen dat u niet door uw asociale gedrag het nieuws maakt.
  Ik heb filmbeelden gezien met gedrag van journalisten wat er niet mee doorkan.
  Dames en heren, houd het alstublieft respectvol en beschaafd.
  U moet natuurlijk met een goed artikel of verslag de tv-zender, de radio of de krant domineren.
  Dar is wat ik wil zeggen tegen u:
  Van nieuws hebt u uw beroep gemaakt, maar beleefdheid en respect zijn daarbij even belangrijk als een goed verhaal of foto.
  Het draait om Zijne Hoogheid Prins Johan-Friso, zijn leven!

 8. Johan van de Merwe zegt: 18-02-12 om 18:40

  In deze tijd lijkt de Nederlander meer op zoek naar wat hem niet bindt dan wat ons wel bindt. Ik ben blij dat Nederland een monarchie is en nog veel blijer dat we geen republiek zijn. Ik vind de aandacht voor dit ongeval niet overmatig, omdat het de zoon betreft van onze koningin. Terwijl de politiek ons de laatste tijd redelijk beschaamt in het buitenland, is het de lange geschiedenis van stabiliteit onder de oranjes, wat mij de hoop geeft dat we ook deze kille en koude samenleving weer achter ons kunnen laten. Ik wens de Oranje familie veel sterkte toe.

 9. thirza mercedes agter zegt: 18-02-12 om 19:43

  Johan Friso redt het dankzij de beste artsen van de aardbol. Net zoals hij willen ze nooit beroemd zijn, maar eenvoudig en goedkoop.

 10. Uilco zegt: 18-02-12 om 19:51

  Oranje en Nederland zijn verbonden met elkaar,in gelukkige tijden en in verdriet.Dat Prins Friso sinds enige jaren niet meer tot het koninklijk huis meer behoort, behoort de prins wel degelijk tot de familie en heeft/is de Prins een belangrijke rol en persoon in de koninklijke familie.
  De Prins is en heeft een betrokken familie die er staat voor de samenleving wat voor Nederland en wij als Nederlanders een verbintenis is die mij persoonlijk erg raakt en waarde aan hecht.
  Laten we als samenleving respect en geen kritiek hebben,dat zou eer doen aan de prins.
  Ik wens de familie en Prins Friso alle goeds toe in deze onzekere tijd voor hun.

 11. Lene zegt: 18-02-12 om 21:23

  Prins Johan Friso is sympathiek, rustig, intelligent, en geeft weinig om publiciteit. Een indruk van ‘een beetje voor zijn tijd’ dat hem siert. Jammer dat hij zo mishandeld moest worden door de sensatiepers; iets dat hij met brio heeft overleefd. Hopelijk gebeurt dat weer; ik wens hem alleszins alle beterschap toe!

 12. L v Bokhorst zegt: 18-02-12 om 23:15

  Lieve mensen ik wens jullie heel heel veel sterkte in deze moeilijke en spannende tijd.
  Ik weet als geen ander als men zoiets mee moet maken. dit heb ik vorig jaar zelf met mijn zoon meegemaakt. Alles wat er via de televisie doorgegeven word beleef ik weer. Het is verschrikkelijk.
  Gelukkig is mijn zoon er goed uitgekomen na 50 minuten gereanimeerd te zijn, maar het spannende moet nog komen van hoe word hij wakker.
  Ik wil alleen zeggen houd heel goede moed hoe moeilijk het ook zal zijn er gebeuren echt wonderen dat heb ik zelf met mijn zoon meegemaakt.
  Het was het wonder van het AMC.
  Ik denk en bid heel veel voor jullie allemaal. STERKTE

 13. marijke zegt: 18-02-12 om 23:48

  Jammer, dat er nu net als toen bij Ruben ( uit Tilburg, de enige overlevende van het de vliegtuig-crash in Libie ) ook weer ophef is over uitspraken van een journaliste…( die overigens WEL waar blijken te zijn..) Dit soort ophef, ontstaat als volgt : net als toen bij Ruben, en nu dus bij Johan Friso, leeft heeel Nederland mee ! Op een warme manier en niet op een negatieve manier ! Het Nederlandse volk wordt een beetje weggezet altijd als er zoiets als dit gebeurd, altijd worden wij dan met een kluitje in het riet gestuurd en we moeten het doen met wat schaarse informatie, die al weer bijna 24 uur niet veranderd.
  BETER zou zijn als er niet zo geheimzinnig word gedaan en gewoon verteld word, wat er ECHT aan de hand is ! Het Nederlandse volk wil gewoon weten wat er gebroken is, waar er een bult zit, of schaafwonden, waar er een pleister zit, hoe de rontgenfoto `s eruit zien en wat de uitslag is van de MRI….tja..zo zitten wij in elkaar op een moment dat wij MEELEVEN…..dit is geen kwestie van iets willen weten van een prive-gezondheids-ziekte, maar dit is een ONGEVAL, dat is wat anders als een persoonlijke kwestie…maar de
  regering of RVD zien dit anders, en vandaar dat er mensen of journalisten dan ALLES aangrijpen om aan nieuws te komen, en dan krijg je dit soort calamiteiten. Het zou leuker en beter zijn dat er vanaf nu elke dag iemand, Willem Alexander of zo, of Maxima, even 10 minuten op TV vertelde wat de toestand is van Johan Friso, gewoon op een eerlijke manier aan het warme Nederlandse volk uitlegde wat er zich precies voordeed, want Nederland LEEFT MEE !
  Vandaar die miljoenen reacties, dat is toch logisch ??? Als Willem Alexander koning wordt, dan hoop ik dat hij dit veranderd, alleen op die manier krijg je een koning die dicht bij het volk staat….die RVD daar heb je niks aan qua informatie, wij willen meeleven !!

 14. Lia zegt: 19-02-12 om 00:06

  Geliefde Koningin Beatrix, voor U en Uw gezin laten wij U weten dat we met U bedroefd zijn over dit ernstig ongeval van Uw zoon Johan Friso, wij vinden dit heel erg voor U, dat dit mee te moet maken, er is al zoveel in een mensen leven. Wij willen u troosten met de woorden uit Ps 81: 12 (berijmd)
  Opent U mond
  Eist van mij vrijmoedig
  Op mijn trouwverbond ( juist met de Oranjes)
  Al wat u ontbreekt
  schenk ik zo gij het smeekt
  mild en over vloedig.
  Godszegen toegewenst over U en Uw gezin!

 15. anja zegt: 19-02-12 om 02:17

  Ik volg al vanaf het begin de berichtgeving over Johan Friso. Ik vind dat er veel onbeschoften reactie worden geschreven. Nederlanders zouden tot de gelukkigste van de wereld behoren, nou de afgelopen dagen merk ik er weinig van. Iemand ligt voor zijn leven te vechten, die vader, echtgenoot en een zoon is van iemand en men loopt alleen maar vuiligheid te schrijven en van alles erbij te halen dat nergens op slaan. Politiek, persoonlijke tegenslagen, crisis noem maar op. Mensen houdt toch eens op! De koninklijke familie wens ik veel sterkte en hoop op een goede afloop. Of deze mensen nu rijk zijn of niet of wij nu een monarchie zijn op niet(of een president zo goedkoop is) het zijn mensen die in deze situatie respect en rust behoren te krijgen, als je zelf tenminste enige respect heb voor mensen die een klap krijgen te verwerken.

 16. Witchie zegt: 19-02-12 om 05:16

  Wat er op dit moment met Prins Friso aan de hand is, blijft een privekwestie. Aangezien hij de zoon is van ons staatshoofd en wij hem daarom allemaal denken te kennen leven we natuurlijk erg mee met zijn familie. Dat wil echter niet zeggen dat we daarom ook het recht hebben om van alles en nog wat over zijn toestand te weten hoewel we het natuurlijk allemaal wel zouden willen weten. De hele situatie heeft wat weg van lekker ongelukken kijken. Onze nieuwsgoierigheid moet bevredigd worden vinden wij.
  Ik vind het in en intriest zoals de pers deze familie stoort in hun verdriet en angst. Laten we geduldig afwachten tot we op de officiele manier meer informatie geven. Van wat ik heb begrepen is er op dit moment helemaal niets te zeggen. Hij ligt in een coma en moet daaruit ontwaken. Pas als dat gebeurd kan er gekeken worden wat de eventuele gevolgen zijn van dit drama. Op het moment dat die gevolgen( of niet) bekend zijn zal dat door de RVD worden bekend gemaakt. Het is te triest voor woorden dat er zo gespeculeerd wordt over de gezondheidstoestand van de prins. De familie hoort dit ook allemaal en ik denk dat dat niet zal bijdragen aan een goede gemoedsrust.
  Laat die mensen met rust

 17. Wil Smeink zegt: 19-02-12 om 07:06

  Eigenlijk viel er een pak van mijn hart toen de NRC-journaliste (Jannetje ??) meldde dat er geen fracturen te zien waren op de rontgenfoto’s.
  De situatie is zo al erg genoeg. Ik neem aan, dat deze mevrouw geen onwaarheden vertelde, gezien de positie die zij en haar man bekleden. Ook ik erger me aan het tig-maal herhalen van dezelfde berichten. Als er echt iets te melden valt is het vroeg genoeg. Het voelt aan alsof een familielid dit ongeval overkomen is. Heel veel sterkte wens ik de familie toe. En mensen van de pers: laat ze met rust !

 18. B.Heijnen zegt: 19-02-12 om 09:35

  Ik wil ermee beginnen dat ook Limburg in deze dagen verschrikkelijk is geschrokken van het ongeval. Ook wij leven mee met de Konelijke familie.

  Ik wil wel mijn onbegrip uiten over het feit dat indien het onverhoopt fout zal aflopen met Friso dat ALLE carnavals activiteiten hier worden afgelast. Dit vind ik toch erg overdreven. Is het dan niet ook zo dat alle nederlanders uit vakantie terug dienen te keren, want ook hun mogen dan geen plezier meer hebben. Of de huishoudbeurs, word die dan ook afgelast??

  Hoe verschrikkelijk dit ongeluk ook is, maar word er niet een beetje overdreven met rouwen. Er worden hier jaarlijks honderden euro’s (of nog meer) per vereniging uitgegeven aan mooie wagens en kostums.

  Toen ik gisteren in de krant keek, zag ik nog veel meer verschikkelijk nieuws en dan zwijg ik nog over de rouw advertenties. Het leven gaat toch echt gewoon verder.

  wij bidden voor een goeden afloop.

 19. rob zegt: 19-02-12 om 12:35

  Belachelijk dat de man met de grijze hangende snor voor alle Limburgers denkt te spreken. Belachelijk dat Limburgers zich zorgen maken over het verloop van hun Bachusfeest.

  Beterschap Prins!

  Sterkte familie!

  Een Limburger

 20. G.B. zegt: 19-02-12 om 14:38

  Ik vind het van de zotte:
  - dat iemand buiten de piste gaat skieen bij waarschuwingsniveau -4-,
  - dat die persoon niet beseft dat hij daarbij anderen, die hem na een eventueel ongeval moeten opsporen en redden in gevaar brengt.

  Hij is geen lid van de koninklijke hierarche van troonsopvolging, en toch staat het gehele land op zijn kop.
  Rutte beweert zelfs dat het hele land meeleeft. Daarmee spreekt Rutte niet uit mijn naam. Ik vind dat het slachtoffer zelf ‘een beetje dom’ is geweest en heb er verder evenveel medelijden mee als met iemand die bewust teveel drinkt en dan met zijn auto de sloot in rijdt.

 21. marijke zegt: 19-02-12 om 15:05

  GEEN NIEUWS te melden : ???????????? RVD ??? JOURNAAL ???…….
  Op OE24.at staat een artikel over het feit dat Johan Friso gisteravond is GEOPEREERD ???….dit om de druk van de hersenen af te halen. Ook wordt vermeld dat het geen 30 minuten zijn geweest, dat de prins onder de sneeuw heeft gelegen, maar 23 !
  LIEGEN die Oostenrijkers nu…..en wist de NOS hier van ?..Maar misschien mochten jullie dit niet vermelden in ONS NEDERLANDS JOURNAAL ???…..Dus dat bedoelde ik gister nou….toen ik reageerde hier…….het Nederlandse volk wordt gewoon voor achterlijk gehouden……waar slaat dit op ??? belachelijk….werkelijk belachelijk, als dit de waarheid blijkt te zijn op OE24.at………

 22. marijke zegt: 19-02-12 om 15:08

  hierboven, bedoelde ik 20 min. ( ik schreef 30 min, sorry )

 23. Greet zegt zegt: 19-02-12 om 15:11

  wij leven heel erg mee met onze Koningin,Mabel + de hele familie wij bidden om sterkte en kracht,en dat God hen draagt door deze moeilijke tijd.Wij hopen en wensen dat alles goed afloopt voor Prins Friso.Wij wensen onze Koningin die altijd mee leeft als er in ons land wat gebeurd als een warme persoonlijkheid en nu net als ik zelf ben zich als een warme en bedroefde moeder aan ons laat zien ook voor haar hopen wij dat haar dierbare zoon hier goed door heen mag komen.
  Sterkte Beatrix Koningin en moeder van Johan Friso.

 24. Marcel zegt: 19-02-12 om 16:53

  Dit hele mediaspektakel geeft perfect aan waarom het belachelijk is dat nog steeds in de 21 eeuw er mensen zijn die denken dat als je een titel ‘erft’ bij je geboorte dat je dan bijzonderder bent dan anderen en dat jij en je familie privileges moeten kunnen opeisen.

  Dat de heer von Amsberg maar snel helemaal moge herstellen, dat uiteraard wel, maar hij en zijn familie zijn niet bijzonder en niet speciaal. Geerde titels dienen voor eens en voor altijd afgeschaft te worden.

  Ik zie niet in waarom ik niet ook een gelijke kans moet hebben op de functie van staatshoofd, want discriminatie dat mag immers niet dus ook niet discriminatie op grond van afkomst. En bij monarchie wordt er dus wél gediscrimineerd op grond van afkomst en dat is niet acceptabel. Discriminatie is niet legitiem omdat de meerderheid het zogenaamd zou steunen.

 25. Mevrouw Vroege zegt: 19-02-12 om 17:58

  Nog nooit heb ik een reactie geplaatst, maar ik ben moeder en leef heel erg mee met Beatrx, Mabel, haar kinderen en de rest van de familie, in de hoop dat Friso mag herstellen.
  Heel veel sterkte de komende tijd
  Ik hoop ook dat de media in staat is terughoudendheid te betrachten.
  Deze familie heeft alle rust nodig en is niet geholpen met de opdringerigheid en herhalingen van nieuws wat al uit en treure is gezegd en geschreven.

  lvt

 26. Janet van Kooten zegt: 19-02-12 om 18:19

  Lieve,lieve,lieve, koningklijke familie.
  Ik wil iedereen heel veel sterkte wensen, en dat prins Friso de kracht heeft om door te zetten naar zijn herstel.
  Ik denk aan jullie.
  Liefs Janet.

 27. Belachelijk dat de tv’s en de artsen pas eind deze week iets kunnen laten weten. We weten toch dat de scan(‘s) goed waren en na 2 goede nachten kan het volgens mij nooit slechter gaan of worden met Friso. Dus ze moeten gewoon direct met nieuws over de brug komen. Dat kan best.

 28. Elisabeth zegt: 19-02-12 om 22:37

  Familie, veel sterkte in deze afgrijselijke tijd. Iedere voorspelling of uitspraak is er een te veel. U en de artsen hebben genoeg aan de eigen zorgen. Laten we als Nederlanders onze steun betuigen en niet oordelen. Alleen de Allerhoogste zal dat doen op Zijn tijd en wijze. Wij mensen mogen ons vertrouwen op hem stellen en daarin onze koningin en de hare steunen.

 29. jolanda zegt: 20-02-12 om 00:13

  ik wil iedereen an de familie en de vrienden heel veel sterkte wensen in deze zeer moeilijke en onzekere dagen
  probeer positief te blijven,
  volgens mij is prins friso wel een vechter
  nogmaals heel veel sterkte
  jolanda

 30. Maria zegt: 20-02-12 om 00:21

  Hierbij wil ik koningin Beatrix, prinses Mabel en familie heel veel sterkte wensen en ik hoop dat zij de nabijheid van God mogen ervaren in mensen die oprecht meeleven en om hen heen staan.
  Ik ben het eens met anderen die vinden dat de familie met rust gelaten moet worden en dat wij niet het recht hebben werkelijk alles over prins Friso te weten. Een beetje respect wil ook wat.

 31. Beekhuis zegt: 20-02-12 om 00:26

  Wij willen de koninklijke falilie heel veel sterkte toewensen, in deze moeilijke tijd.
  Als familie sta je machteloos, je wilt iets doen maar kan niets anders dan afwachten.
  Dit is heel moeilijk, als het om een dierbare gaat.
  Fam.Beekhuis

 32. Ik wil de fam heel veel sterkte toe wensen in de afwachting hoe met de prins friso afloopt

 33. F.Hendriks zegt: 20-02-12 om 01:35

  Wij wensen de Koninklijke familie veel sterkte in deze vermoeiende strijd waarbij je zo machteloos bent en alleen maar kan afwachten dat alles weer goed komt.
  We kunnen ons goed verplaatsen in deze situatie omdat wij dit jaren geleden ook hebben meegemaakt met onze zoon en we hopen voor jullie allemaal dat Friso ook weer gezond mag ontwaken net als onze zoon.

 34. Ik wil de fam heel veelsterkte toe wensen in de moeilijke periode in afwachting hoe zijn toestand zal veranderen ik volg het nieuws

 35. gerrie zegt: 20-02-12 om 09:42

  ik wens de hele fam heel veel sterkter toe in deze toe stand van friso wij hopen dat er snel een verandering in zal komen ik blijf het volgen

 36. Betsie Grotenhuis zegt: 20-02-12 om 10:49

  ik wens de koninklijke familie,heel veel steun,troost en kracht
  opdat de Heer onze God hen in rustiger water moge vloeien,
  Opdat de Heer onze God
  Het leven in Prins Friso op mag laten bloeien.

 37. Trijnie zegt: 20-02-12 om 12:22

  Ik wens de familie van het koninklijk huis heel veel sterkte de komende tijd. We denken allemaal aan U allen. Het is verschrikkelijk, zo machteloos moeten toekijken. Ik hoop op een goede uitslag.

 38. Agnes zegt: 20-02-12 om 13:18

  Als moeder begrijp ik de grote angst, het wachten, de machteloosheid, de onzekerheid! Maar ook voor Mabel en zeker niet te vergeten hun kinderen is dit een helse tijd!
  Heel veel sterkte in deze vreselijke tijd, blijf vertrouwen houden in een goede en snelle verbetering in de situatie van Friso.
  Ik leef van uur tot uur mee via het nieuws!
  Sterkte, Agnes

 39. G.B. zegt: 20-02-12 om 14:01

  In de de USA, in de staat Washington is eerder vandaag of gisteren een soortgelijk ongeluk gebeurd, van domme mensen die zich van geen regel iets aantrekken.
  Gaan we voor hen nu ook wenen als Noord Koreanen voor een overleden president?

 40. Marian Verhulst Mokkenstorm zegt: 20-02-12 om 15:28

  Ik wil iedereen heel veel sterkte en kracht toewensen in deze zware tijd.
  Heb 4 maanden geleden hetzelfde met een familielid meegemaakt en dat was absoluut heel moeilijk en zwaar, helaas is mijn familielid niet meer ontwaakt. Hoop voor de prins als hij wakker wordt dat hij hier weinig schade aan over houdt, maar ik vrees het ergste.
  Ik denk aan jullie.

 41. Charl zegt: 20-02-12 om 16:08

  Ik wens onze koningin en haar gehele familie heel veel sterkte toe.
  En hoop dat er maar snel verbetering op mag treden.

 42. Anh Lê zegt: 20-02-12 om 16:15

  Ik wens Hare Majesteit en haar familie veel sterkte in deze moeilijke periode toe en bid tot Boeddharin om Prins te redden.

 43. Corry Goldenberg zegt: 20-02-12 om 16:37

  Heel veel sterkte in deze zware dagen, we hopen van harte dat alles zich ten goede mogen keren!

 44. ineke zegt: 20-02-12 om 16:45

  Hierbij wens ik de koninklijk familie heel veel kracht en sterkte toe ,in deze zorg volle tijd waarin ze verkeren om Prins Friso.

 45. Bij deze wens ik de koninklijke fam veel kracht en sterkte toe in deze zorgvolle omstandigheden waarin ze verkeren om Prins Friso

 46. Anja Peeters zegt: 20-02-12 om 17:10

  Lieve Koningklijke Familie
  Ons gezin wenst U heel veel sterkte,in deze moeilijke tijd van onzekerheid.
  Wij leven met U mee,en hopen gauw dat hij Mabel en zijn kinderen weer in de armen kan sluiten.

 47. fam. mulder zegt: 20-02-12 om 17:41

  Wij willen onze koningin en haar familie heel veel sterkte wensen en bidden voor hen allen
  familie mulder

 48. Joke zegt: 20-02-12 om 17:57

  Ik wens de koninklijke familie heel veel strekte in deze moeilijke tijd.
  Wij hopen echt dat Friso erdoor komt en er geen letsel aan overhoud.
  Tevens hoop ik dat de pers begrip heeft voor de situatie en de familie met rust laat. Die hebben het al moeilijk genoeg.
  Wij leven mee en denken aan jullie
  Heel veel sterkte, en blijf positief denken al begrijp ik dat dit heel zwaar is

 49. Majesteit,
  Wat voor U en Uw Koninklijk familie een fijne vakantie had moeten zijn is nu geworden……dagen van onzekerheid
  de tragedie van dit ongeluk,brengt ook mij als burger stuk
  Laat staan Koninklijke Hoogheid U als de moeder van Prins Friso en
  Prinses Mabel zijn vrouw,machteloos afwachten een verschrikkelijke tijd,ik hoop voor U en Uw familie dat de pers respect toont in deze dagen en sfstand houd.Heel veel sterkte gewenst voor U en Uw familie.

 50. milie zegt: 20-02-12 om 18:28

  Langs deze weg wil ik de Koninklijke familie heel veel sterkte en alle goeds toe wensen in deze afgrijzelijke periode.

  liefs, Milie

 51. Wacht gespannen het nieuws af

 52. Familie Evers zegt: 20-02-12 om 20:04

  Wij zijn diep geschokt door het tragische ongeval dat prins Friso heeft getroffen.
  Wij wensen de koniklijke famielie veel sterkte in deze moeilijke periode.
  Wij bidden om kracht voor u allen.

 53. fam. Olthof zegt: 20-02-12 om 20:46

  We wensen de Koninklijke Familie veel sterkte in deze zware, moeilijke periode. Hopen natuurlijk op een goede afloop voor Prins Friso. Prins Friso , blijf vechten. Volgen het nieuws op de voet.

 54. Emma zegt: 20-02-12 om 20:48

  Lieve Majesteit, Mabel, Luana, Zaria en familie,
  Wij leven intens alle dagen met u mee! Wij hopen dat Friso voor u allen gespaard mag blijven en wensen u heel veel sterkte toe in deze vreselijk gespannen en moeilijke dagen. Maar bovenal wensen wij u de kracht en troost van Boven toe waar het alleen van te verwachten is.

 55. Petra Tromp zegt: 20-02-12 om 20:50

  Ik sluit me aan bij de wensen voor de koninklijke familie van steun, troost en kracht. Ik hoop dat Friso helemaal mag herstellen en nog lang van zijn familie mag genieten.
  Ik leef mee en vind het fijn als er meer bekend wordt over zijn medische toestand, niet als pottekijker maar net als je dat wilt weten wanneer een dierbare iets overkomt. Omdat je hoopt dat het beter gaat, omdat je niet wil dat 2 jonge kinderen hun vader verliezen, en een familie hun zoon/broer/man verliezen. Ik snap dat de pers in deze tijd niet fijn is, maar voor ons is het fijn dat we op die manier kunnen meeleven.

  Veel sterkte,
  Petra

 56. Ine zegt: 20-02-12 om 22:11

  Ik vind het verschrikkelijk voor onze Koningin,voor Mabel en haar dochtertjes en uiteraard de rest van de familie om zo diep in je hart getroffen moeten worden door het skiongeval van Johan Friso.Ik hoop elke dag dat hij er geenn blijvend letsel er aan over houdt,de medische wonderen en de kracht van de mens om te herstellen zijn de wereld nog niet uit.Blijf hoop en moed houden in deze moeilijke tijd.Kalmte,tijd en rust kan u redden!

 57. piet zegt: 21-02-12 om 11:36

  heel veel sterkte toe gewenst. geloof in Christus .hij is met U .

 58. Mevr C.v.Esseveld-Pitlo zegt: 21-02-12 om 11:54

  Van uit Elst wens ik U veel sterkte ,ik heb acht dagen ic slapende gehouden en ben er goed doorheen gekomen maar ben er van onder de indruk dat de naaste Fam er zodruk mee zijn dat bezef ik nu pas, dat je daar ligt is vreselijk uit eigen ervaring, maar die omjeheen staan machteloos is ook niet te niks . Ik wens U allen veel sterkte en wijsheid toe en GODS onmisbarezegen voor een goede afloop! Ik bid voor U allen maar het meest voor Prins Friso . Veel strerkte C.v.E.P.

 59. Prins Carnaval zegt: 21-02-12 om 11:57

  Off-piste skieën bij zeer hoog lawinegevaar is ook een beetje dom.

 60. Gerda zegt: 21-02-12 om 12:54

  Ik wens de familie en vrienden van Prins Johan Friso ontzettend veel sterkte en Gods kracht toe in deze moeilijke spannende tijden.
  Hoop dat Johan Friso geen blijvende letsel zal overhouden en dat hij er weer boven op komt.
  Ik leef met u mee.

 61. Margitta Oosterbaan zegt: 21-02-12 om 14:24

  Hierbij wil ik de Prins zo goed als mogelijk beterschap wensen en de hele familie heel veel sterkte wensen.
  Ook namens mijn moeder.
  En Gods zegen over u allen.
  Veel sterkte.

 62. Marion zegt: 21-02-12 om 15:14

  Het is natuurlijk een nieuwsgaring van jewelste voor fotografen, die staan daar bij het ziekenhuis in Innbruck totdat zij er dood bij neer zullen vallen, maar hoe haal en krijg je het in je hoofd om deze afgrijselijke situatie voor deze mensen al dagen te willen vastzeggen. Er gebeurd niks, er is niks. Alleen maar Koningin Beatrix met Mabel of iemand anders, gelukkig met zonnebril, op de foto zetten. Ik zou er gek van worden. Als ik hen was zou ik uit woede geloof ik eens een keer mijn middelvinger opsteken. Gelukkig is het beschaafd “volk”.

 63. Elizabeth zegt: 21-02-12 om 16:42

  We willen de koninklijke familie heel veel kracht en sterkte toewensen in deze spannende tijd, we hopen en bidden op een spoedig herstel voor de prins.

 64. Hopen intens op volledig herstel, bidden daarvoor, veel sterkte toegewenst.

 65. Diep respect hoe de familie in deze omstandigheden met elkaar omgaan met alle gezinsleden en een voorbeeld zijn voor menig landgenoot.

  De kleintjes opgevangen door oom en tante. Het slopende ziekenhuis bezoek is goed georganiseerd door de familie.

  Ik wens de gehele familie heel veel sterkte in de komende tijd en heb heel veel steun aan elkaar.

 66. karin veldsema zegt: 21-02-12 om 18:23

  Wij willen het gehele koninginshuis heel veel sterkte wensen .In het bijzonder Prinses Mabel en de kinderen en Koningin Beatrix en zijn broers .Jullie weten je getroost door de liefde van de Heere,we bidden voor jullie.
  Heel veel kracht toegewenst en de zegen van de Heere leg alles in zijn handen dan krijg je rust.
  Hopende op een goede afloop .
  Groeten Fam Veldsema

 67. Francien Stevens zegt: 21-02-12 om 21:19

  Ik wens de Koninklijke familie heel veel sterkte toe en hoop dat Johan Friso hier goed uitkomt….sterkte nogmaals vooral voor zijn moeder ,vrouw en kinderen.

 68. lia zegt: 22-02-12 om 05:17

  Kunnen al die fotografen, niet een ophoepelen bij dat ziekenhuis, ik wordt er een beetje misselijk van, laat deze mensen toch met rust.
  Snappen ze dan niet, hoe ernstig het allemaal wel is, en ook zo spannend voor deze familie, ik heb verschrikkelijk met ze te doen om zo hinderlijk belaagd te worden.
  Lieve Koningin en allen die u dierbaar zijn, heel veel sterkte.

 69. Anneke zegt: 22-02-12 om 12:42

  Ik ben het echt met de vorige spreekster Lia helemaal eens; Is het niet genoeg dàt ze al zoveel verdriet hebben?? En zolang moeten wachten op het (Goede) nieuws…
  Ik vind het echt VRESELIJK wat er gebeurd is, en leef echt heel erg met de Koningin, en haar familie mee…
  En hoop ècht dat het goed komt…
  Lieve,Lieve Koningin voor U, èn de HELE familie van U,
  heel erg veel sterkte toegewenst van mijn kant…

 70. bas zegt: 22-02-12 om 13:14

  Dat de familie et cetera liever privacy wenst – dat vind ik logisch

  Ik vraag mij alleen af of ze voldoende consequent zijn. WA en zijn broer zijn per regeringsvliegtuig ingevlogen, en maken er dus een staatsaangelegenheid van

  Dan hoort er ook pers bij, nietwaar?

 71. Chantal zegt: 22-02-12 om 14:38

  Wij wensen de familie allemaal heel veel sterkte met dit trieste ongeval.
  Wij hopen dat Friso er geen blijvend letsel aan overhoudt.

 72. Anne zegt: 22-02-12 om 21:25

  Ik hoop dat Friso er goed uitkomt en goed herstelt. Ook voor Beatrix. Zij is de moeder en er mag met je kind niets gebeuren. Ik weet dat al 21 jaar. Mijn zoon van 20 brak zijn nek met rugby. Dat trauma laat je nooit los. Ik wens Beatrix en ook Mabel alle sterkte en kracht hier doorheen te komen. Laat de pers de familie met rust laten. Zij hebben het al moeilijk genoeg hiermee om te gaan.

 73. Hilly zegt: 23-02-12 om 11:05

  Koningin, prinses, dochters en alle leden van de Koninklijke familie van harte sterkte gewenst… Hoop van ganser harte dat Prins Friso goed wakker mag worden….

 74. jeannette zegt: 23-02-12 om 20:13

  wij als familie voelen diepe verbondenheid met onze vorstin, prinses Mabel en allen dicht om prins Friso heen.
  wij weten uit soortgelijke ervaring wat zij doormaken. we bidden hen Gods onmisbare nabijheid toe, bij Hem is uitkomst en troost te vinden. ook dat mogen we uit ervaring weten.

 75. Marion zegt: 24-02-12 om 00:10

  Ik volg dit familiedrama nu een paar dagen, maar het is toch van de gekke, dat terwijl deze familie elke dag 130 km moeten rijden om de je man c,q, zoon te zien, En elke dag weer staan er fotografen en hoor je weer het geklik van die dingen. Er stond een journaliste van PowNed van de week, maar die werd door de fotografen weggeduwd en de hand werd voor de lens gelegd.. Hoe durven ze. Broodnijd? Geconfronteerd worden met hun ongelijk? Er wordt helemaal meegekeken totdat de familie de gang rechts ingaat.
  Het blijft me verbazen. Van privé is hier geen sprake meer, zij zijn nog meer publiekelijk bezit.
  Fotografen hebben geen enkel gevoel voor respect.

 76. Fam.Peperkamp zegt: 24-02-12 om 13:29

  Wij wensen de koninklijke Familie veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

 77. Miranda zegt: 24-02-12 om 13:32

  Ik wil de Prins, Prinses Mabel, hun kinderen en familie heel veel sterkte wensen, nu en de komende onzekere tijd. Na een week in onzekerheid, helaas niet zo`n goed nieuws, iedereen leeft met jullie mee. En hopen dat er snel iets positiefs zal gebeuren.

 78. hetty vos zegt: 24-02-12 om 13:59

  laatste berichten net op tv gezien, wat erg , in en in triest .
  Blijft het koningshuis nu niks bespaard?
  bij deze wens ik Mabel en haar kinderen, de koningin en haar beide zoons en de rest van de gehele fam heel veel sterkte .

 79. Trijnie zegt: 24-02-12 om 14:22

  Na een week meegeleefd te hebben met de familie kregen we vandaag het trieste nieuws over Friso te horen. Ik wens iedereen van het Koninklijk Huis heel veel sterkte te komende tijd.

 80. Anita zegt: 24-02-12 om 14:26

  Ik wil de koninklijke familie veel kracht,wijsheid en sterkte wensen in deze zo moeilijke tijd.

  Wat de media betreft,als Koninklijk Huis denk ik dat ze zelf deze weg tot nu hebben gevolgd als ware het: zo hoort het.
  Vanaf vandaag kunnen ze zich terugtrekken als familie om het verdriet samen in privé sfeer te dragen en te delen.

 81. Ingrid zegt: 24-02-12 om 14:32

  Van harte sterkte gewenst aan allen die om Friso heen staan!
  Gods onmisbare steun en nabijheid toegewenst!

 82. Svetlana Filipovic zegt: 24-02-12 om 14:35

  Wat een vreselijk nieuws.
  Ik heb echt gehoopt iets betere nieuws te horen.
  Ik hoop dat Koningin kracht vind om dit afschuwelijke nieuws over te leven en door gaan voor haar andere kinderen en kleinkinderen.
  Persoonlijk vind ik de Koningin de mooiste mens die in Nederland rond loopt.
  Een beschaaft lieve mens, moeder en een goede Koningen.
  De wereld zou veel mooie zijn als meer mensen als onze Koningin bestaan.
  Helaas meest weet het Nederlandse volk kwaliteiten van Koningin te waarderen.
  Ik wens Koningen veel sterkte en hoop dat ze kracht heeft om door te gaan, want wij hebben haar nodig.

 83. jacqueline zegt: 24-02-12 om 14:36

  lees het net , wat een vreselijk bericht voor de koningin en de vrouw van friso, evenals voor de verdere family.
  je zal het bericht maar krijgen,
  heel veel sterkte gewenst en een beetje rust van de media zal ook welkom zijn denk ik.

 84. Truus zegt: 24-02-12 om 14:37

  Zojuist het laatste nieuws gehoord : ik was er al bang voor… het is verschrikkelijk … om op zo’n manier je papa en echtgenoot te moeten ‘missen’… en voor een moeder : om je kind zo te zien… heel veel sterkte aan de hele familie……….. prins of niet : hij is in de eerste plaats papa, echtgenoot, zoon, broer, oom…. Sterkte

 85. Wat een verschrikkelijk nieuws vooral voor mabel en de kindjes de koningin en de andere familieleden heel veel sterkte

 86. Saskia Gubler, Cor Bey, Quinten Bey zegt: 24-02-12 om 15:02

  Wij willen de koninklijke familie heel veel sterkte toewensen in deze moeilijke tijd. We willen ook de vriend van Friso, die erbij was, veel sterkte toewensen want als je dit mee moet maken is verschrikkelijk. Hoop dat jullie veel steun aan elkaar hebben en dat alle reakties van meelevende mensen jullie een hart onder de riem steken. Veel sterkte.

 87. seabird zegt: 24-02-12 om 15:10

  Tragisch allemaal,wens ze alle sterkte toe en Gods zegen.

  Waarom moet er nu steeds gefilmd en foto’s worden genomen als de familie op bezoek gaat,laat ze toch eens een keer met rust en laat ze het met elkaar in alle rust dit verwerken.Een beetje RESPECT is hier toch op zijn plaats.

 88. Chantal zegt: 24-02-12 om 15:13

  Ook wij hebben net het afschuwelijke nieuws gehoord.
  Wij leven erg met de familie mee, we wensen ze heel veel sterkte om dit nieuws op een goede manier te verwerken.
  En hopen nog op een wonder.
  Laat de familie nu zoveel mogelijk met rust en laat ze samen dit nieuws verwerken.

 89. Alois zegt: 24-02-12 om 15:23

  Het nieuws van vandaag vervuld mij met grote Droefheid.
  Ik had zo gehoopt op een betere uitslag en een snel herstel.

  Ik leef mee met de prins, zijn vrouw, kinderen, zijn moeder en broers en rest van de familie. Hoe een fantastische vacantie reis kan uitmonden in een vreselijk drama, gun je niemand toe. Veel Liefde en Sterkte in deze moeilijke tijding.

 90. Marian Klein zegt: 24-02-12 om 15:25

  Moeder Beatrix,
  Na een week in onzekerheid het nare bericht gehoord.Heel veel sterkte, wat is dit ontzettend zwaar voor u. U bent in de eerste plaats moeder maar ook onze koningin. Hoe bedoel je zwaar. Moedig dat jullie via de hoofdingang gaan. Van mij mag de pers weg.
  Uiteraard is dit ook enorm verschrikkelijk voor zijn vrouw en dochters. Ongelooflijk veel sterkte.
  Niet in de laatste plaats ook heel veel sterkte voor de rest van de koninklijke familie.

 91. zomaar zegt: 24-02-12 om 15:27

  Heel veel sterkte toegewenst !

  Wat een ongeloof zeg ………..

 92. J.A.Waleson zegt: 24-02-12 om 15:34

  De Koningin, Mabel en haar kinderen en verdere familie willen wij langs deze weg, Gods kracht en nabijheid toewensen in deze zeer
  moeilijke te dragen weg. Wij bidden voor jullie.

 93. DineLies zegt: 24-02-12 om 15:46

  heel veel sterkte toegewenst, koningin en mabel en natuurlijk ook voor de rest van de familie van friso!

 94. Familie Wijngaard zegt: 24-02-12 om 15:58

  Wat een vreselijk nieuws. Wat een moeilijke en onzekere tijd voor de Koningin, Prinses Mabel, hun kindjes en de andere naasten van Prins Friso. We wensen hen allen heel veel sterkte toe.

 95. Alida zegt: 24-02-12 om 16:09

  Het gaat hier om een moeder, een man, een vader een broer….. Niet meer en niet minder. Alle discussies die er nu plaats vinden zijn ongepast. Een intens verdriet over wat ze door moeten maken, alle sterkte van de wereld toegewenst!
  En inderdaad media laat ze met rust!

 96. vreselijke nieuws wij wensen prinses Mabel en haar kindjes Koningin en de verdere koninklijke familie heel veel sterkte en we zullen bidden voor Prins Friso om genezing en Gods nabijheid voor allemaal .hoop dat ze dit vreselijk verdriet in zonder media de rust gunnen!

 97. Joke zegt: 24-02-12 om 17:30

  Waar ik voor vreesde werd waarheid vanmiddag, wat een verschrikkelijk nieuws. Ik wens alle dierbaren van Prins Friso heel veel sterkte in deze hele moeilijke tijd. De hechtheid van de familie is in deze moeilijke tijd is enorm belangrijk. Weet dat bijna heel nederland in schok is na dit nieuws en dat iedereen met jullie meeleeft
  Heel veel sterkte, wij zijn in gedachten bij jullie

 98. A v/d Berg zegt: 24-02-12 om 18:17

  Moeder vrouw en kinderen
  en andere familieleden wij wensen u heel heel veel sterkte toe
  nu en voor in de toekomst

  fam van den berg

 99. guus thomas zegt: 24-02-12 om 18:19

  heb vandaag het nieuws gehoord van prins friso wat een verschrikkel nieuws is dat ben meteen naar de kerk gegaan en heb een paar kaarsen voor hem en de hele familie op gestoken en gebid tot onze heer dat hij uw kracht en hulp geeft in deze moeilijke tijd,
  ook de pers even laat deze mensen toch met rust in deze hele moeilijke tijd ze hebben al problemen genoeg denk ik.
  heel veel sterkte voor de hele koninklijke familie en de kinderen en vrouw van prins friso,ik bid voor u

 100. Erick van Zuylen zegt: 24-02-12 om 18:45

  Ik leef intens met de familie en wens ze veel kracht in deze moeilijke dagen en de moeilijke dagen die komen gaan. Zal bidden voor Prins Friso. Goed dat de NOS vanaf nu geen beelden meer laat zien en de familie rust geeft.

 101. SevenCirkel zegt: 24-02-12 om 19:35

  Ik begrijp dat het koningshuis een deel van onze cultuur is. En ik begrijp dat er vele mensen zijn die oprecht zijn en meeleven. Maar dit dient geen enkel maatschappelijk belang meer. We zitten op het moment akelig dicht bij reality- en leedvermaak-tv. Ik begin me al aardig te schamen dat ik (geografisch gezien), bij deze poppenkast hoor. En als je het vraagt, wordt het niet eens tijd om hiermee te stoppen? zeg ik: dat had je je een paar dagen geleden moeten realiseren. Het is ronduit hypocriet. Maar ik hoop dat jullie je kijkcijfertjes weer een beetje opgekrikt hebben. Succes ermee!?!

 102. Wij wensen de koninklijke familie en in het bijzonder het gezin van Johan Friso veel steun in de komende tijd. Pas in de periode na nu zal helaas de volle omvang van het gemis voor hun merkbaar worden.
  Net als elke liefhebbende familie die zoiets doormaakt heeft dit gezin alle steun nodig van haar omgeving en via deze weg willen wij hieraan bijdragen.

 103. Alette van Gend-Boran zegt: 24-02-12 om 19:57

  Geachte Prinses Mabel, Koningin, Prinsesjes en verdere familie,

  Hierbij wil ik U laten weten dat ik met U allen meeleef. Het vreselijke nieuws dat U gekregen hebt, is bijna te zwaar om te dragen.
  Ik denk veel aan U en ik bid dat U de kracht zult krijgen om dit verdriet een plaats te kunnen geven.
  Van harte hoop ik dat uw familie met rust wordt gelaten door ons Nederlanders en door de media.
  Heel veel sterkte, Alette van Gend-Boran

 104. Liesbeth zegt: 24-02-12 om 20:01

  Lieve koningin en familie,

  Ik wens jullie heel veel sterkte. Ben zeer aangeslagen sinds de berichtgeving van vanmiddag. Een moeder hoort niet haar zoon te overleven. Het kleine beetje hoop dat er misschien altijd is wil ik aan jullie schenken.

 105. Trudie de Wijn zegt: 24-02-12 om 20:12

  Lieve Koningin Beatrix.
  Dat dit nu moet gebeuren, U maakt de ergste nachtmerrie mee die een moeder kan meemaken. En het erge is dat deze nachtmerrie blijft bestaan voor de rest van U leven. Hier komt geen eind aan, vreselijk vind ik het voor U. Ik heb van dichtbij meegemaakt ( mijn broertje) wat dat met een moeder doet. In gedachten geef ik U een dikke knuffel, meer kan ik niet doen. Ik hou veel van U en nu nog meer. Liefs en veel sterkte en kracht toegewenst voor U en uw famlie. Weet dat ik aan U denk.

 106. Koos zegt: 24-02-12 om 20:18

  Wat een verschrikkelijk nieuws. Wij wensen Mabel de kinderen en verdere familie en vrienden heel veel sterkte in deze en aankomende tijd. We leven met jullie mee.

 107. Chris zegt: 24-02-12 om 20:28

  Sterkte!

 108. G.Vis zegt: 24-02-12 om 20:58

  Wat intens triest dat dit gebeurde. We wensen Prinses Mabel, de Koningin ,de kinderen en de verdere familie heel veel kracht en sterkte toe in deze smart. Sterke de Heere u in deze weg!

 109. Marijke van Wijhe zegt: 24-02-12 om 21:01

  Wat een intens verdriet. Ik wens de hele koninklijke familie,maar vooral de Koningin, Prinses Mabel en hun kinderen heel veel sterkte toe en hoop dat ze door de media met rust worden gelaten. Wat er ook verder gebeurt, het leven is voor altijd anders.

 110. Tonny Pijpers-Zinken zegt: 24-02-12 om 21:09

  We leven mee met de familie je moet het maar gezegd krijgen. laat ons de Koningin,Prinses
  Mabel, de kinderen en alle familie leden sterkte wensen voor de toekomst en blijven hopen en bidden dat er nog een sprankje hoop is dat het goed komt.Verder hopen wij dat de media hen met rust laat.

 111. Pauline uit Venhuizen zegt: 24-02-12 om 21:45

  Natuurlijk kijken we naar het leed in de wereld
  natuurlijk zien we de ellende om ons heen.
  Maar het koningshuis voelt dichtbij en als familie
  dus gaat dit bericht over Prins Friso,
  bij ons allemaal door merg en been.

 112. Natasja zegt: 24-02-12 om 21:47

  Beste prinses Mabel en uw kindjes, Koningin Beatrix en koninklijke familie,
  Via deze weg willen wij u heel veel sterkte toewensen met het verwerken van dit verschrikkelijke nieuws.
  Veel liefde en kracht toegewenst in de komende tijd.

 113. wij leven erg mee met de konkinklijke fam met name
  Hare konkinklijke Hoogheid Beatrix Mabel Alexander Maxima
  Constantijn en verdere fam
  wij theo en trudy wensen de Koninklijke fam heel veel
  sterkte toe om deze trieste situatie te kunnen verweken met Gods
  kracht hopenlijk gebeurd er een wonder
  theo en trudy lamers uit nijmegen

 114. Lia zegt: 24-02-12 om 23:07

  Waar we in Nederland allemaal bang voor waren, is bevestigd.
  Onze diepste gevoelens gaan uit naar Onze Koningin Beatrix, Prinses Mabel en haar/hun kinderen en de familie!
  Wij hopen voor u allen dat de rust en privacy, die U zo hard nodigt heeft, verleend wordt.
  Ondanks dat het de afgelopen week niet zo was, blijf ik er bij, hoe goed de pers het ook bedoelde, een walgelijke vertoning ,om iemand die zo getroffen is in deze intens verdrietige omstandigheden.
  En dat niemand bedacht uit zich zelf U allen die rust te gunnen.
  En nu moest U er zelf om vragen?
  Lieve Koninklijke familie, alle goeds toegewenst in wijsheid, liefde en trouw!

 115. fam. kremer zegt: 24-02-12 om 23:41

  Wij wensen alle familieleden heel veel sterkte in de komende dagen en maanden. We hopen dat het toch allemaal nog goed mag komen.
  Echt heel veel sterkte toegewenst!
  En media laat deze mensen toch met rust ze kunnen dat nu echt wel gebruiken!

 116. Tara28 zegt: 24-02-12 om 23:49

  Ik wens de koninklijke Familie veel sterkte toe in deze moeilijke tijd
  Wat een intens verdriet om dit mee te moeten maken,sterkte!

 117. familie Janssen zegt: 25-02-12 om 00:02

  Na een zeer onzekere week moeten we met z’n alle het slechte nieuws aanvaarden.Wat een verschrikkelijk nieuws. We wensen iedereen van het Koninklijk Huis heel veel sterkte en kracht de komende tijd.

 118. witchie zegt: 25-02-12 om 01:16

  Toch prettig dat een bejaarde, zelfingenomen, neurochirurch en zijn net zo zelfingenomen vrouw, gelukkig een integer journaliste, het nodig vonden ons het goede nieuws van de uitslagen te geven van scans die niet gemaakt bleken te zijn.
  Want deze 2 nitwits vonden dat de RVD ons goed nieuws onthield. Dat vond meneer de chirurg zelfs zo belangrijk dat hij daarmee zijn beroepsgeheim en de privacy van een patient op een afgrijselijke manier schond.
  Het is toch jammer dat wij als nederlands volk zo diep gezonken zijn dat wij vinden dat wij het recht hebben dingen te weten van iemand die we van onnszelf niet op straat zouden willen zien liggen.
  De RVD heeft ons dus geen nieuws onthouden blijkt nu. Pas vandaag is de definiteive conclusie getrokken betreffende de gezondheid van prins Friso.
  Laten we hier lering uit trekken en deze mensen nu eindelijk eens de kans geven in de intimiteit van hin eigen familie dit verdriet te verwerken.

 119. Nicolette Plugge - van der Meulen zegt: 25-02-12 om 03:17

  Wat een ontzettend droevig nieuws over prins Friso en wat moet dit vreselijk zwaar zijn voor de hele koninklijke familie. Van harte wil ik hen en in het bijzonder moeder Beatrix, Mabel en kinderen heel veel kracht en sterkte wensen voor de komende zeer moeilijke en onzekere periode.
  In gedachten staan we om u allen heen en leven intens mee.

  Ook Florian Moosbrugger wil ik langs deze weg veel sterkte toewensen om met dit afschuwelijke nieuws te leven. Hij mag het zichzelf niet aanrekenen, hij heeft alles gedaan wat in zijn macht lag. Ik hoop dat hij zichzelf de rust gunt om toch te kunnen slapen, want zo lang niet slapen gaat hem opbreken en dat gun ik hem niet!

 120. Nicolette Plugge - van der Meulen zegt: 25-02-12 om 03:19

  En media respecteer alsjeblieft de wens van de familie en laat hen allen in rust dit nieuws verwerken!

 121. katarina zegt: 25-02-12 om 05:10

  Lieve Majesteit en familie,

  Ik leef met u mee! Ik heb het zelf meegemaakt met mijn vader, alleen in een ander situatie en andere omstandigheden. Maar de kern is hetzelfde!
  Het duurde telang! Ik hoop voor u allemaal, dat Prins Friso zelf een beslissing neemt…(dat heeft mijn vader ook onbewust gedaan met een altijd verruimende blik op de toekomst die voor hem respectvol diende en ik die keuze zonder hulp ook respecteerde en nog steeds respecteer!)
  )…dan pas is er pas rust en acceptatie! En zelf ook de tijd nemen hoe het leven nu is en veel huilen om het verdriet te kunnen verwerken, maar het wegwassen van tranen maakt een mens steeds sterker en helder.
  Vandaag had ik een munt gevonden in mijn speldenbox..een oude bronse gulden uit 2003 met die mooie opschrift op de zijkant: God zij met ons!
  Ik wens u allen heel veel sterkte, kracht en moed om door te vechten. Maar soms is het niet erg om te verliezen, je leert er alleen van!

  Ik zou graag knuffels willen zeggen, maar dat is ongepast als je iemand niet persoonlijk kent….maar ik doe het toch!!!!!!!!!!!!!!

  Liefs Senkje

 122. Lieve familie en vrienden van Prins Friso. Ons oprechte medeleven! Heel erg wat er gebeurt is. Die onzekerheid is vast het allerergste….Natuurlijk komt dit in de publiciteit omdat het een lid van het koninklijk huis betreft. Ik ben er echter zeker van dat hij, en ook zijn familie, het heel erg vinden wat er met andere mensen gebeurt/gebeurt is ( ziekte/ongeluk enz) Ze zouden misschien nu net zo onbekend willen zijn als iedere Nederlander! Zeker is dat ze minstens net zoveel verdriet hebben als ieder ander! Daar doet bekendheid en studie niets aan af! Laat iedereen vooral respect hebben voor de familie en laat hen met rust!!! Veel sterkte….

 123. elisabeth zegt: 25-02-12 om 11:31

  geachte fam ik wens jullie alle sterkte toe ik heb zitten huilen voor de tv ik heb het zelfde meegemaakt paar jaar geleden veels liefs van ons en sterkte

 124. joke zegt: 25-02-12 om 14:53

  Ik wens Prinses Mabel, haar kinderen, Koningin Beatrix en verdere familie heel veel sterkte en Gods nabijheid toe.

 125. Karin van Vierzen zegt: 25-02-12 om 15:12

  Wat vind ik en wij ( ik spreek ook namens mijn man) verschrikkelijk!
  Ik ben hier erg van geschrokken en ben hier ook dag en nacht mee bezig, wat is dit een zware tijd voor de koninklijke familie!

  Ik en wij wensen ze dan ook heel veel sterkte toe.

  Wij bidden voor ze!

 126. Fam. boerefijn zegt: 25-02-12 om 15:38

  Wij wensen Prinses Mabel haar kinderen Koningin Beatrix en de verdere familie heel veel sterkte voor nu en de komende tijd.

 127. Henny zegt: 25-02-12 om 16:03

  heel veel respect voor ons koningshuis. Ik wens hun heel veel sterkte met het verwerken van wat hun nu is overkomen. Ik hoop dat zij door het lezen van het medeleven een klein beetje gesterkt worden en niet het gevoel hebben er alleen voor te staan.

 128. adriana zegt: 25-02-12 om 18:36

  wat een vreselijk nieuws voor de Koningin en Prinses Mabel en dochtertje.s en verder familieleden..hoop dat ze de kracht vinden om dit intense verdriet te verwerken , heel veel sterkte en kracht
  en idd de media moet ze respecteren !!!!!

 129. Princes Mabel
  Even voor u en de kinderen een steunend woord
  nadat ik het bericht van uw man heb gehoord

  Echt positeif was het niet
  Dat brengt voor u en uw familie veel verdiet

  er zijn geen prikkels,herkenning of gebaar
  het is bijna niet te geloven………..en toch is het waar

  Ik ben ontroerd door de hechte familieband
  Zoals jullie elkander steunen en troosten hand in hand

  Als ik u zie, met de moeder van uw man
  gaat dat door merg en been
  Het verdiet van wat de komende tijd nog zal komen
  dat weet er geen één

  Ondanks de verbijstering en onmacht in uw leven
  Zal de Heer onze God u de kracht geven

  Hij zegt in Jesaja41;10
  Wees niet bang,want Ik ben met u
  kijk niet angstig om u heen,want Ik ben uw God
  Ik zal u kracht geven en u helpen;
  Ik zal u overeind houden met mijn heilrijke rechterhand.

 130. henriette zegt: 25-02-12 om 23:10

  Van hartte hopen mijn man en ik dat de koningin, prinses Mabel, friso’s broers en alle andere familieleden, dat zij de kracht krijgen om dit verschrikkelijke ongeluk te verwerken! Ook bidden wij om kracht en misschien gebeurt er toch nog een wonder! Als dat eens waar mag zijn. We denken aan jullie allen.

 131. josephina zegt: 26-02-12 om 00:45

  Aan de hele koningklijke fam, heel veel sterkte in deze vreselijke peiode.

 132. S Turan zegt: 26-02-12 om 23:04

  Wij leven mee met de familie van Prins Friso. Wij bidden voor een voorspoedig herstel van hem en daarnaast gaat onze hart uit naar Zijne Hare Majesteit de koningin Beatrix. Want op dit moment zijn het net als ons ‘gewone mensen’ die treuren om een familielid. Laat ze met rust!

 133. We wensen prinses Mabel en de rest van de familie heel veel sterkte toe met dit vreselijke nieuws

 134. janneke zegt: 27-02-12 om 17:22

  Wij wensen de hele familie van Prins Friso,en vooral Koningin
  Beatrix en Prinses Mabel en haar kinderen heel veel kracht en sterkte toe met dit afschuwelijke bericht!!

  We zullen bidden!

 135. Marieke zegt: 28-02-12 om 00:52

  Heel veel sterkte voor allen die Friso liefhebben

 136. Nienke Hermsen zegt: 28-02-12 om 20:08

  We hadden nog erg veel hoop tot afgelopen week het slechte nieuws voor jullie kwam. Erg moeilijk te vatten lijkt me.
  We wensen de familie van Prins Friso veel sterkte in dit verwerkingsproces en hopen desondanks op spoedig herstel voor hem.

 137. Piet Kapaan zegt: 28-02-12 om 22:05

  Ook wij wensen onze geliefde Koningin, Prinses Mabel met haar twee kinderen als ook de rest van de koninklijke familie, heel veel sterkte en kracht toe rond de ernstige ziekte van Prins Friso.

  Gods nabijheid van harte toegewenst!

 138. Diep geschokt vernam ik helaas gisteren pas via Google/NOS journaal het bericht over Johan Friso. En dat het nogwel gebeurde op de op 17 february, de42ste verjaardag van “onze Willem Friso”.
  We wensen op deze manier de gehele Koninklijke Familie en de echtgenote en dochters van Friso heel veel sterkte en kracht.
  De woorden klinken zo leeg bij een zo verschrikkelijk gebeuren,
  Vanuit Calgary, Alberta, Canada nogmaals ons diepe medeleven met de familie van Oranje,
  Fleur Wennekers en Dr. J.Henri Wennekers.
  March 4, 2012

 139. arendje v maren zegt: 03-06-12 om 17:40

  ik vind het jammer dat we niets van prins friso horen.ik ben erg voor koningshuis.ik denk aan prinses mabel met haar dochters.en aan de koningin en fam.ik hoop het dat het allemaal weer goed mag komen.
  ook voor prins friso en gezin.ik wens de hele fam veel sterkte.
  heel veel sterkte voor prins friso en de echtgenote en dochters.

 140. tja ik leef al maanden mee met de koningin en mabel en de kinderen broers en schoonzussen van friso en verder familie tja,wat moet je zeggen hier het,is werkelijkheid je kind ligt in coma al is friso nu 43 jaar maar,het is en blijft je kind.Vader van lieve kinderen en man van mabel.
  Als moeder en als vrouw en kinderen wil je dat je man en papa wakker wordt dat,wil je het liefst elke dag opnieuw maar,die dag duurt wel erg lang ik steek elke dag een kaarsje op en hoop er een wonder gebeurd ik leef zo mee ook,ik ben een helaas een broer verloren door een ongeluk.
  Maar ik wens de koningin en mabel en de kids en de broers schoonzussen en familie leden heel veel sterkte en probeer de sfeer toch leefbaar te houden en creer toch een stukje gezelligheid tussen de bezoeken door en leef ondanks alles toch een beetje je leven want,je wordt geleefd al maanden en wij hadden dan 2 maanden maar,het is heel zwaar ontspanning moet je ook op tijd hebben.
  Met gezelligheid kan je heel veel aan.
  Het is en blijft een opgaven zeker de naderen de feestdagen tja,het is en blijft onzeker tijd en toch hopen op een heel mooi wonder dat zou prachtig zijn beatrix en familie.

Geef een reactie