De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Koningin Beatrix gaat dóór

Het kan haar calvinistische arbeidsethos zijn, haar bijna spreekwoordelijke plichtsbetrachting. Evengoed kan er, na het tragische skiongeluk van haar zoon Friso, sprake zijn van ‘een vlucht in het werk’ . Duidelijk is : koningin Beatrix gaat dóór. Ook toen haar man prins Claus zich in 1982 ‘met klachten van depressieve aard’ – het begin van een lange ziektegeschiedenis -in een kliniek in Bazel liet opnemen deed ze dat.

Heel anders lag dat begrijpelijkerwijs na de begrafenis van prins Claus  op 15 oktober 2002. Beatrix vertoonde zich toen ruim een maand niet in het openbaar. Daarna ging ze – weduwe en 64 jaar oud -  weer aan de slag.

Na het overlijden van haar ouders Juliana en Bernhard in 2004 nam de koningin slechts  een vrij korte ‘hofrouw’ (Nederland kent formeel niet zoiets als ‘nationale rouw’.)  in acht alvorens haar publieke verplichtingen te hervatten. Ondanks de officieel nog altijd kritieke gezondheidssituatie van prins Friso is de 74-jarige koningin Beatrix al op maandag 4 maart – twee weken na het ongeluk in Lech -  weer aan het werk gegaan.

Haar eerste openbare optreden was op woensdag 7 maart. Ze opende in Soesterberg een nieuwe kazerne van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Voor de weken daarna heeft ze een opvallend volle agenda.

Staatsbezoek Luxemburg

In het oog springt het staatsbezoek dat Beatrix van dinsdag 20 tot en met donderdag 22 maart brengt aan Luxemburg. Voor de koningin – volgende maand zit ze 32 jaar op de troon – wordt dat haar 52ste staatsbezoek. Haar moeder Juliana , die een paar maanden minder dan 32 jaar regeerde, kwam niet verder dan 28 staatsbezoeken!

Het staatsbezoek aan Luxemburg valt overigens niet in de categorie ‘moeilijk’ of ‘beladen’. Het is behalve een staatsbezoek eigenlijk ook een familiebezoek, want koningin Beatrix en groothertog Henri zijn familie van elkaar, zij het heel verre familie.

Luxemburg was lang de speelbal van zijn buren, maar werd na de val van Napoleon bij het Verdrag van Wenen van 1815 als groothertogdom door de troon verbonden met het Koninkrijk der Nederlanden. De Nederlandse koning Willem I werd via een soort personele unie de eerste groothertog van Luxemburg.

Dat bleef hij toen in 1830 België zich van Nederland afscheidde en in die constructie volgden Willem II en Willem III hem op. De laatste echter had alleen een dochter – de latere koningin Wilhelmina van Oranje- Nassau – en de Luxemburgse opvolgingsregels blokkeerden  een vrouw, een groothertogin, als monarch. Daarom werd na het overlijden van Willem III in 1890 iemand van een andere tak van de grote familie Von Nassau, Adolf von Nassau,  groothertog.  

Sinds 200 regeert diens afstammeling groothertog Henri  – 56 jaar en getrouwd met Maria Teresa, de dochter van een Cubaanse bankier – als constitutioneel monarch het rijke, zeer Europees gezinde, maar kleine  Luxemburg. Het land heeft iets meer dan een half miljoen inwoners,maar telt drie talen: Frans, Duits en Luxemburgs (Lëtzebuergesch).  Erfgroothertog is de 22 jarige prins Guillaume (Willem).  

Koningin Beatrix begon in 1981 haar lange reeks staatsbezoeken in het ‘verwante’ Luxemburg. Daarom doken er speculaties op dat haar bezoek nu wel eens het laatste staatsbezoek in haar regeerperiode zou kunnen zijn.

Turkije en Wilders

Het bezoek aan Luxemburg is in ieder geval niet het laatste buitenlandse bezoek van Beatrix als staatshoofd, want halverwege dit jaar zal ze, naar in Den Haag wordt aangenomen, een officieel bezoek  brengen aan Turkije. (Dat is net weer iets anders dan het staatsbezoek dat ze in 2007 aan dat land bracht.) Ze doet dat in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Van 17 tot en met 19 april brengt de Turkse president Abdullah Gül een staatsbezoek aan Nederland. De bezoeken van en aan Turkije zijn voor de koningin een stuk lastiger dan dat aan Luxemburg. 

PVV-leider Geert Wilders , gedoogpartner van het zittende kabinet-Rutte, heeft er geen misverstand over laten bestaan dat hij  Turkse bezoeken en ‘feestjes’ met de koningin in een hoofdrol liever niet heeft, al zal hij ze wel (moeten) gedogen. Het islamitisch karakter van Turkije spreekt, zoals bekend,  de PVV-leider niet aan. Hij is niet ‘blij’ met de Turken in ons land en wil niets weten van een mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Gevoeligheden genoeg dus en voor de PVV-leider even zo vele aanleidingen voor stekelige tweets aan het adres van Beatrix. Overigens zal hij zich wel iets intomen sinds hij de kous op de kop kreeg vanwege zijn kritiek op de hoofddoekdracht van de koningin tijdens haar recente staatsbezoeken aan de golfstaten VAE en Oman.

Aanpassingen

De overvolle agenda van Beatrix tot in ieder geval Koninginnedag wijst erop dat zij ondanks alles de verplichtingen van haar ambt zoveel mogelijk wil blijven nakomen. Wél zullen er hier en daar (kleine) aanpassingen zijn.

Tegen het gebruik in heeft de koningin aan het eind van haar komend staatsbezoek aan Luxemburg géén gesprek met de meegereisde pers. Officieel omdat Beatrix zich helemaal wil concentreren op haar bezoek,  maar dat ze vragen over de precaire gezondheidssituatie van prins Friso wil vermijden ligt evenzeer voor de hand.

Vraag is hoe Koninginnedag  in Rhenen en Veenendaal zal verlopen. De voorbereidingen ervoor gaan gewoon door, maar een uitbundig feest met koningin Beatrix als stralend middelpunt zou ondanks alles in de huidige omstandigheden toch wel eens een pijnlijk moment kunnen opleveren. Zelfs plichtsbetrachting en vluchten in je werk kennen hun grenzen. Een koningin is ook maar een mens. Zelfs als ze Beatrix heet.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


20 reacties op “Koningin Beatrix gaat dóór”

 1. Rolf zegt: 07-03-12 om 15:20

  Het is volgens mij duidelijk waarom Beatrix doorgaat tot het “bittere” einde; Totaal geen vertrouwen in haar opvolger. En terecht. Zie hoe onhandig WA opereerde tijdens de Frisocisis. In plaats van de leiding te nemen zwierf hij mompelend en mopperend rond in dat skidorp. Getooid met een idiote hoed en volkomen de weg kwijt. Zijn broer Constantijn gaf letterlijk steun aan zijn moeder (of zocht zijn steun) WA had zich aonsterfelijk populair kunnen maken voor de rest van zijn leven door leiding te nemen, de pers normaal te woord te staan en ja, emoties te tonen en begrip te vragen. Gemiste kans!

 2. Roelie zegt: 07-03-12 om 15:41

  Graag wil ik koningin Beatrix heel veel moed en kracht wensen, en dat ze zich door de nabijheid van God, gedragen mag weten.En dit geld natuurlijk ook voor Prinses Mabel en haar kindertjes.
  Ik vind het vreselijk om te zien dat de Koningin op elk mogelijke manier maar weer op de foto wordt gezet.
  Volgens mij word er 1 ding volkomen over het hoofd gezien, en dat is dat ze ook gewoon moeder is………
  En dat ze dezelfde pijn zal voelen als u en mij.
  majesteit ik wens u heel veel Zegen en Kracht toe van onze geweldige God, die u, als u er om vraagt, ook de kracht en rust wil geven die u nodig zult hebben. Wij dragen u en uw gezin op aan onze grote Koning, Jezus Christus.

 3. bas zegt: 07-03-12 om 16:30

  wat een verschrikkelijk kruiperig stukje

  Beatrix gaat door – en sta er dan ook. Of ze treedt af, en dan mag ze, wat mij betreft, volledig anoniem zijn. Maar houdt het dan ook anoniem

  Begrip oproepen voor iemand die zelf geen goede keuze maakt, dat vind ik onbegrijpelijk.

 4. Henk zegt: 07-03-12 om 16:55

  Ach Rolf, wees toch stil. Ga je eigen moeder troosten of zelf een land regeren als je alles beter weet!

 5. Monica zegt: 07-03-12 om 17:07

  Speculeren over de motivaties van hare majesteit heeft niet zoveel zin. Ze is een volwassen vrouw die zelf haar beslissingen kan nemen. Op de reacties van mensen tijdens een dergelijke crisis is het moeilijk kritiek hebben – wie van ons weet hoe we zouden reageren als onze man/zoon/broer iets dergelijks overkwam? Hun geboorte in een bepaalde familie geeft ons niet het recht van mensen het bóvenmenselijke te vragen.

 6. Melanie zegt: 07-03-12 om 17:43

  ik wens de koningin, vrouw, en moeder, het allerbeste

 7. Piet Kanada zegt: 07-03-12 om 18:33

  Tragische ongelukken, ziektes gebeuren in velen families. En voor velen van ons gaat ‘t leven gewoon weer door. C’est la vie!

 8. Jenny zegt: 07-03-12 om 21:18

  Er is een ding wat ik onze koningin van harte toe bid:
  Dat zijn de woorden van psalm 23:

  Een psalm van David. De HERE is mijn herder, dus heb ik alles wat ik nodig heb!
  2Hij laat mij uitrusten in een groene weide en wijst mij de weg langs kabbelende beekjes.
  3Hij verfrist mijn innerlijk en leidt mij op de weg, waar Zijn recht geldt, tot eer van Zijn naam.
  4Zelfs als ik door een donker dal moet lopen, ben ik niet bang, want U bent dicht bij mij. U bewaakt mij en gaat de hele weg met mij mee.

  Een warme groet en voor elke dag een beetje moed lieve koningin!
  Jenny

 9. Tom Bouwt zegt: 07-03-12 om 22:12

  beste Koningin
  U verdient niet wat gebeurt is met uw zoon Friso
  Ik wens U veel sterkte als vrouw en moeder

 10. Jacqueline zegt: 08-03-12 om 00:04

  Ik heb diep respect voor de wijze waarop onze koningin haar functie vorm geeft. Ieder mens zoekt zijn eigen weg om zo een tragische gebeurtenis als haar overkomen is, het hoofd te bieden. Het past geen mens om zich daar kritisch over uit te laten.
  Ik wens haar veel sterkte de komende periode.
  Jacqueline

 11. rosa104 zegt: 08-03-12 om 00:52

  veel bewondering voor beatrix en die rolf………….jammer dat er zulke mensen zijn!

 12. cora zegt: 08-03-12 om 08:35

  Zo jammer toch dat er zo hard geoordeeld wordt (i.e. Rolf). Laat een mens in zijn waarde, het gaat niemand wat aan hoe een mens op zo iets afschuwelijks reageert. Loop eerst zelf in iemand zijn schoenen voor een bepaalde tijd en dan nog……houdt je mond. Geen wonder dat de wereld zo is zoals hij nu is….mensen zonder compassie.

 13. marloes zegt: 08-03-12 om 10:33

  Laat de Koningin doen waar zij zich het beste bij voelt. Ik kan me voorstellen dat de Koningin niet gaat stilzitten na het vreselijke ongeluk van Johan Friso. Zoiezo is haar zoon nu in Londen bij zijn eigen gezin en de het zou niet gezond zijn als de Koningin daar dag en nacht blijft. Mocht Johan Friso altijd in coma blijven dan zou ze dus heel haar leven bij zijn bed moeten gaan zitten? Dacht je werkelijk dat Johan Friso zou willen dat zijn moeder stopt met alle werkzaamheden? Geloof ik niet. Hij zou zijn geliefde moeder het beste gunnen.

  En over prins Willem Alexander (zie eerste reactie hier)…. hij is gewoon mens en moet zichzelf kunnen zijn en blijven. Ik heb alle vertrouwen in hem en zijn vrouw prinses Maxima!

 14. Hennie zegt: 08-03-12 om 19:30

  gelukkig dat er mensen zoals Rolf zijn, anders zouden we niet weten wat de koningin denkt en waarom ze de dingen doet zoals ze ze doet. walgelijk gewoon!
  Willem-Alexander en Maxima vormen samen een goed koppel dat straks heel goed in staat zal zijn om Beatrix op te volgen.
  En Rolf zal heel goed moeten begrijpen dat mensen het heel erg moeilijk hebben als ze zoiets voor hun kiezen krijgen als de koninklijke familie met het ongeluk van Friso tijdens hun vakantie. Daar vormen zelfs de leden van de koninklijke familie echt geen uitzondering op.
  Heel veel respect voor de manier waarop de koninklijke familie hiermee omgaat en de manier waarop zij de draad weer oppakken.
  En Rolf? Die kan beter zijn grote mond dichthouden. Hij weet gewoon niet waar hij het over heeft.

 15. “Het kan haar calvinistische arbeidsethos zijn, haar bijna spreekwoordelijke plichtsbetrachting. Evengoed kan er, na het tragische skiongeluk van haar zoon Friso, sprake zijn van ‘een vlucht in het werk’. Stigma naar stigma lees ik hier. En geen van deze drie is waarschijnlijk waar. Een stigma maakt dat mensen verkeerd begrepen worden. Je duwt ze in een hoekje. Hoezo vlucht in het werk? Of denkt u ook dat je eerst alles ‘moet doorleven’, en alles moet ‘verwerken’ voordat je weer aan de slag kunt gaan? De werkelijkheid en onderzoek laat zien dat werk een houvast kan zijn in tijden van verlies. Net als school, sport, vriendenbezoek, et cetera. Als er een balans is tussen de confrontatie met het verdriet enerzijds en afleiding anderzijds, is de pijn vaak beter te dragen. Een pijn die overigens veel langer duurt dan de omgeving denkt. Dat Koninging Beatrix op 30 april mogelijk toch straalt zegt overigens niets over haar gevoel. Het is er beiden. Ze heeft herhaaldelijk aangegeven zich getroost te voelen door de reacties van mensen. Zo zal ze zich ook getroost en gedragen weten als ze verschijnt op Koninginnedag. Een dag die ondanks alles, of juist dankzij alles gevierd mag worden. Het hoort bij het leven. Als het er mag zijn, ook van een journalist, dan hoeft niemand meer te praten over vluchten, plichtsgevoel et cetera.

 16. Marcel zegt: 10-03-12 om 21:08

  Mensen zijn geen koningen of koninginnen, koninklijk of adellijk bloed bestaat niet. Het zijn vrijwel allemaal nazaten van tirannen die zichzelf de macht toeëigenden, die macht overerfbaar verklaarden en eeuw na eeuw het gewone volk uitpersten en onderdrukten.

  En dat moet iets moois zijn? Ik dacht het niet. Aangezien dat iedere Nederlander voor de wet gelijk zou moeten zijn, moet ook iedere Nederlander in theorie staatshoofd kunnen worden. Uitsluiting op grond van afkomst is discriminatie.

  Mevrouw von Amsberg wens ik veel sterkte toe, en beste mevrouw mijn advies is ga met pensioen, en vertel uw zoon dat die beter iets anders kan gaan doen, want voor staatshoofd is die niet geschikt. Al was het alleen maar gezien dat WA von Amsberg nog nooit iets heeft gepresteerd of een dag in zijn leven gewerkt.

 17. Elk gedrag is in deze situatie menselijk! Iedereen roept maar wat….als iemand ( wie het Dan ook is ) dit meemaakt is het ondraaglijk. De zoon is er en is er niet…..ik weet waar ik over praat en heb geluk gehad. Hen wens ik dan ook alle geluk met wat nog mogelijk is!

 18. Obbe Nauta zegt: 14-03-12 om 00:23

  Door en omdat wij allen de verplichting hebben onze naaste lief te hebben als onszelf, en God boven alles.Kunnen we naast elkaar staan.Ook zijn wij allen afhankelijk, van de genade Gods. Arm of rijk één is onze Maker. Die wil, zolang we leven hier op aarde, tot Zijn doel en recht komen. Om onze taak(en) hier en nu te gaan/kunnen verstaan hebben wij ook Zijn hulp en leiding meer dan ooit nodig. In het bijzonder wens ik prins Friso zijn echtgenoot Mabel en hun dochters,en koningin bij de gratie Gods Beatrix en ook alle verdere familieleden sterkte, kracht en goede moed toe.
  Moge de HERE Here u allen zegenen.

 19. bas zegt: 14-03-12 om 13:52

  Vreemd dat zoveel mensen hier behoefte hebben om te preken

 20. Hennie zegt: 18-03-12 om 14:25

  @bas: ja, het had ook wel wat minder gekund.

Geef een reactie