De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Prinses-gemalin Máxima

De verjaardag van prinses Máxima – ze wordt vandaag 41 jaar – zal dit jaar tamelijk geruisloos en ‘plichtmatig’ verlopen. Dat was vorig jaar wel even anders. Toen is uitvoerig stilgestaan bij haar veertigste verjaardag en de tiende verjaardag van haar verloving met de Prins van Oranje. Bij die gelegenheid bevestigde het kabinet formeel dat prinses Máxima zich na de troonsbestijging van Willem-Alexander ‘koningin’ zal mogen noemen. De Tweede Kamer stemde daar na wat achterhoedegepruttel van PvdA en GroenLinks prompt mee in.

Door de tragische situatie rond prins Friso en door de politieke crisis in ons land – met verkiezingen en kabinetsformatie in het verschiet -  ligt een snelle troonswisseling op dit moment minder voor de hand. Anderzijds kunnen instabiele politieke verhoudingen eigenlijk niet langer als een belemmering voor een troonswisseling gezien worden. Uitzicht op een stabiele politieke meerderheid ligt immers niet onder handbereik.

Argentijns burgermeisje

Prinses Máxima zal hoe dan ook binnen niet al te lange termijn koningin worden; althans de aanspreektitel ‘koningin’ krijgen. Blijkens de Koninginnedagenquêtes van de NOS gunt het Nederlandse volk haar dat. 

Het Argentijnse burgermeisje Máxima de Zorreguieta heeft na een moeilijke start vanwege het verleden van haar vader Nederland stormenderhand veroverd. Nog altijd is ze met afstand het meest populaire lid van de Koninklijke Familie, al is haar populariteit het afgelopen jaar licht gedaald.

In de top 5 van populaire Europese prinsessen scoort Máxima nog steeds goed, al rukt de concurrentie op. We hebben het dan met name over de Engelse prinses Kate, maar ook over de Belgische Mathilde, de Zweedse Victoria en de Noorse Mette-Marit. Een Duits – en dus minder chauvinistisch – onderzoek, zet Victoria op nummer 1 en leert dat Máxima (nummer 2) vooral populair is bij (Duitse) vrouwen van boven de 60, terwijl vrouwen tussen de 14 en 29 jaar de voorkeur geven aan Kate Middleton (nummer 3).

In andere onderzoeken heet Máxima vooral glamoureus, charmant  en modebewust. Allemaal dagkoersen en spielerei natuurlijk, maar met een ernstige ondertoon. Populariteit van gekroonde hoofden is namelijk beslissend voor het voortbestaan van monarchieën. Met recht en reden kan je prinses Máxima het geheime wapen van de Nederlandse Oranjemonarchie noemen. De titel ‘prinses’ draagt het Argentijnse burgermeisje met ere en verve: elf jaar al weer. Die titel is in ons land overigens wel aan een gierende inflatie onderhevig geraakt.

Prinsessendichtheid

Het wemelt bij ons  tegenwoordig van de prinsessen en – in mindere mate – prinsen. Naar adelhiërarchie gemeten lagere titels als gravin, jonkvrouw en barones beginnen er chique en exclusief door te klinken.

De transformatie van een aantal (Nederlandse) burgermeisjes tot prinses is begonnen bij de elf zonen van de vier dochters (Beatrix, Irene, Margriet en Christina) van wijlen koningin Juliana. Die trouwen massaal met burgermeisjes die daarop tot Oranjeprinses gebombardeerd worden. Zo komen we aan de prinsessen Máxima, Mabel, Laurentien, Marilène, Annette, Anita en Aimée.

Hun kinderen –  op de prinsessen Amalia, Alexia  en Ariana na – werden overigens géén prins of prinses.  Dat werd, om het aantal een beetje in te tomen, geregeld met de ‘Wet lidmaatschap koninklijk huis’ uit 2002. Die verordonneert dat alleen de koning (m/v) , diens vermoedelijke opvolger en de afgetreden vorst recht hebben op de erfelijke titel prins(es) van Oranje-Nassau.  Alleen via een Koninklijk  Besluit kan aan andere Oranjes deze titel nog worden toegekend.

Een jaar eerder (2001) besloot de regering dat de kinderen van Constantijn en Friso het zouden moeten doen met de titels graaf en gravin. Vanwege het sterk gegroeide aantal leden van de eens met uitsterven bedreigde Oranjefamilie kon ook onmogelijk voor ieder van hen de ministeriële verantwoordelijkheid blijven gelden.

Daarom werd er een onderscheid aangebracht tussen Koninklijke Familie (alle Oranjes) en Koninklijk Huis (alleen de Oranjes die rechten op de troon hebben). Alleen voor en voor zolang leden van de Oranjefamilie aanspraken op de troon hebben, vallen ze onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Met daarbij de vuistregel: hoe dichter bij de troon, hoe strikter de ministeriële verantwoordelijkheid.

Prinses-gemalin

Met meer dan tien Oranjeprinsessen is die titel natuurlijk niet zo bijzonder meer voor een koningin in spe. Ter onderscheiding van niet (meteen) tot de troon geroepen Oranjeprinsen wordt de beoogde troonopvolger ‘Prins van Oranje’ genoemd. Willem Alexander  draagt die titel. Zijn opvolgster en dochter Catharina-Amalia zal na de troonsbestijging van haar vader Prinses van Oranje heten en wordt tot die tijd aangeduid met de niet officiële benaming Erfprinses van Oranje.

Met een man die Prins van Oranje en een dochter die Erfprinses van Oranje is, steekt de toekomstige koningin met haar inmiddels zó veel voorkomende titel prinses maar bleekjes af. Via een toespeling  op de benaming van de echtgenoot van een koningin, die het ‘titulair’ nooit verder kan brengen dan prins-gemaal, zouden we Máxima vooruitlopend op haar koninginnenstatus al vast prinses-gemalin kunnen gaan noemen.

Dat zou haar onderscheiden van de vele andere Oranjeprinsessen, zou het wachten op een troonswisseling voor haar verzachten en verrijkt onze taal met een nieuw woord. Tot die tijd zal Máxima het moeten stellen met de surrogaat-titel modekoningin.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Prinses-gemalin Máxima”

 1. susan en max zegt: 17-05-12 om 09:16

  maxima van harte gefeliciteerd met je 41e verjaardag
  feliz compleanos.

  ga je nog wat byzonders doen?

 2. Na 122 jaar weer een Koning & Koningin, waar Willem heerst en Maxima ws. regeert.
  Samen vormen ze een uitstekend public relations koppel, waar het Nederlandse bedrijfsleven van kan profiteren.
  De stijl van grootmoeder Juliana zal Koning Willem IV zo dicht mogenlijk willen benaderen. Defile op Huis Den Bosch ?
  De tijd zal het leren, wellicht vrijdag 6 september 2013.

 3. m. schaepman zegt: 23-05-12 om 14:43

  Waarom dit irrelevante stukje over de omhooggetrouwde Argentijnse, mevrouw M. Zorreguieta? Waarom kan ik nergens op deze site mijn mening geven over het ESM? Hou vooral het morrende volk tevreden met brood en spelen als blonde Max, dan kunnen we ondertussen rustig 40 miljard euro naar een schimmig Europees fonds overhevelen.

 4. payday loans uk…

  I seriously take pleasure in your posts. Thanks…

Geef een reactie