De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het verschijnsel fotosessie

Het is een traditie aan het worden. Aan het begin van hun wintervakantie en zomervakantie trommelen Willem-Alexander en Máxima de gretige pers bij elkaar voor een fotosessie. Het is een van de weinige mogelijkheden om ook hun dochters te filmen en te fotograferen en er is gelegenheid voor een kort gesprek met de Prins van Oranje.

De wintersessie afgelopen februari viel in duigen vanwege het skiongeluk van prins Friso. In de marge van de fotosessie van zaterdag 7 juli jongstleden op zijn Landgoed de Horsten in Wassenaar vertelde Willem-Alexander dat er in de situatie van zijn broer, die in een privékliniek in Londen ligt, niets veranderd is. Hij krijgt geregeld bezoek van zijn familie. “Ik hoop dat we in de toekomst met een positief bericht kunnen komen.”, aldus Willem-Alexander.

Prins Friso ligt nog steeds in coma. Hoe lang mensen in een coma kunnen blijven, leert het lot van de vroegere premier van Israël Ariel Sharon. Die ligt al meer dan zes jaar in een diep coma.

Triple A

De achtergrond van de halfjaarlijkse fotosessie met het kroonprinselijk gezin is de wens van Willem-Alexander en Máxima hun dochters voorlopig zoveel mogelijk te vrijwaren van persaandacht en ze ‘achter de schermen te laten opgroeien’. In de uitnodiging aan de pers voor de ‘Fotosessie zomer 2012’ was de Rijksvoorlichtingsdienst daar klip en klaar over: “Uitgangspunt voor deelname aan deze fotosessie is dat de media de persoonlijke levenssfeer van de leden van het koninklijk huis respecteren, in het bijzonder die van de Prins van Oranje, Prinses Máxima en hun kinderen gedurende de gehele vakantieperiode.”

Tijdens de afgelopen fotosessie ging de aandacht natuurlijk vooral weer uit naar de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane, door hun vader eens gekscherend en liefkozend aangeduid als de’ Triple A’. Sinds de Rabobank deze hoogste kredietstatus verloor en de ratingbureaus diezelfde status Nederland dreigen te ontnemen, wordt deze aanduiding steeds chiquer, complimenteuzer en exclusiever.

Trots vertelden hun ouders over de voorbeeldig en gewillig poserende Triple A-prinsesjes dat ze mooie schoolrapporten hadden, veel van paardrijden houden en dat erfprinses Amalia (8 jaar) goede vorderingen maakt met vioolspelen. Op internet ging het daarna voornamelijk over de – op wat decoratieve accenten na – gelijkvormige jurkjes van de prinsesjes. Ook bij eerdere sessies al waren ze min of meer als drieling gekleed.

Wat zit daar achter? Is zoiets deftig? Er is de suggestie dat hun ouders daarmee de hechtheid van hun gezin willen onderstrepen of dat ze zo de aandacht willen afleiden van het verschil tussen de voor het koningschap bestemde Amalia en haar zussen. Men komt er niet uit. Misschien gewoon een familietraditie.

Feit is dat op gezinsfoto’s van Juliana en Bernhard hún ( jonge) kinderen ook nogal eens (nagenoeg) hetzelfde gekleed zijn. Een vergelijkbare, onverwoestbare familietraditie van de Oranjes is, dat ze zich, als het dan toch moet, graag fietsend voor de lenzen van de visuele pers vertonen.

Vakantiehuizen

Geheim blijft ook deze zomer weer waar de Prins van Oranje en zijn gezin vakantie houden. Het ligt voor de hand dat ze, zoals eerder, naar de familie van Máxima in Argentinië reizen, waar Willem-Alexander trouwens heeft geïnvesteerd in onroerend goed. De onlangs verworven vakantievilla van Willem-Alexander in de Griekse kustplaats Kilada wordt op dit moment verbouwd.

Hij kocht dit zomerverblijf, profiterend van de sterk gedaalde huizenprijzen in Griekenland, voor een slordige 4,5 miljoen euro. Zijn tot ophef leidende plan voor een strandvilla in Mozambique is met de verkoop daarvan inmiddels geheel van de baan. Dat vorsten er vakantiehuizen annex zomerverblijven op na houden is regel.

Bijzonder voor het Nederlandse vorstenhuis is dat zij hun zomerverblijven in het buitenland hebben. In een Hollandse zomer als de huidige valt dat te begrijpen. Koningin Juliana, prins Bernhard en hun kinderen brachten hun zomervakantie vaak door in het Italiaanse Porto Ercole aan de Middellandse Zee. Daar bezat prins Bernhard een villa die ‘De gelukkige olifant’ heette.

Intussen is dat zomerverblijf voor miljoenen euro’s verkocht en voor nieuwbouw gesloopt. Maar de koninklijke familie heeft al lang een ander vakantiehuis in Italië –intussen eigendom van de drie zonen van Beatrix – en wel in het Toscaanse Tavarnelle. Het heet ‘Drakenrots’. Daar kan Willem-Alexander, sowieso terecht. Hij zal er vermoedelijk zijn moeder treffen.

Politieke hectiek

Eind deze week begint namelijk ook voor koningin Beatrix de vakantie; na een periode waarin zij ondanks het skiongeluk van haar zoon gewoon doorwerkte. In Italië kan de koningin zich voorbereiden op een hectisch politiek seizoen met (vervroegde) verkiezingen op 12 september.

Bij de daarop volgende kabinetsformatie, die ongewoon moeilijk lijkt te worden, zal Beatrix overigens – voor het eerst – niet betrokken zijn. Ze zal althans niet het voortouw hebben. Het blijft onverkort mogelijk dat het staatshoofd, als partijen er onderling niet uitkomen, alsnog een rol in de formatie te spelen krijgt.

Een kleine week na de verkiezingen valt Prinsjesdag (18 september). Dat zal voor Beatrix wat ongemakkelijk zijn. Want de demissionaire kabinetsplannen die ze dan – in afwachting van een nieuwe regeringsploeg – moet presenteren, zullen hoe dan ook mager en uiterst voorlopig zijn.

En intussen heeft een kamermeerderheid net voor de vakantie nog eens herhaald, dat de beëdiging door de koningin van nieuwe ministers en staatssecretarissen niet langer achter gesloten paleisdeuren mag plaats vinden. Zoals zowat overal in Europa, zou dat vanaf nu onder het oog van de televisiecamera’s dienen te gebeuren. Stof tot vakantieoverdenking voor de 74-jarige vorstin, die nooit op liefde voor een televisiecamera is betrapt.

De traditionele fotosessie van haar met de nieuwe ministersploeg op de paleistrap – de bordesscene – vindt ze vermoedelijk wel weer genoeg. Dan ligt er meteen een ‘verbeterpuntje’ voor haar opvolger op de plank.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie