De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Olympische Prins van Oranje

Op de tribunes van de Olympische arena’s in Londen wemelt het van de hoogwaardigheidsbekleders. Het is een bekend fenomeen. Als sporters successen oogsten, zijn de politieke voorlieden van hun landen er als de kippen bij om zich te koesteren in de warmte van die successen.

Bij sportieve teleurstellingen en nederlagen zie je het omgekeerde. Zo was premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte bij het voor Nederland weinig florissant verlopen EK voetbal en bij de voor ons land ook al teleurstellende Tour de France in geen velden of wegen te bekennen, maar bij de Olympische Spelen gaf hij prompt acte de presence. Hetzelfde verhaal gaat in grote lijnen ook op voor de Koninklijke Familie.

Olympisch supporter

Prins Willem-Alexander en zijn adviseurs van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) hebben er kennelijk een goede antenne voor. Zodra Nederlandse sporters topprestaties leveren, kunnen ze rekenen op koninklijke belangstelling en support.

De Prins van Oranje is dan ook al meermalen gesignaleerd op de Olympische tribunes. Gehuld in het oranje en vergezeld door zijn vrouw Máxima en zijn drie uniform in het oranje gestoken dochtertjes Amalia (8), Alexia (7) en Ariane (5), vuurt Willem-Alexander de oranjesporters aan bij hun medaillejacht. Vooral hockey en judo hebben de bijzondere belangstelling van de koninklijke supportersschare. Sporten die de drie prinsesjes zelf ook beoefenen.

Af en toe zijn de dochtertjes van prins Friso en prinses Mabel, de gravinnetjes Luana (7) en Zaria (6), ook van de partij. Prins Friso ligt na zijn skiongeluk al bijna een half jaar in coma en wordt in een Londense privékliniek verpleegd.

Het aanmoedigen van succesvolle oranjesporters hoort tot de representatieve taken van de beoogd opvolger van koningin Beatrix, maar de prins en zijn familie, die er hun vakantie voor onderbroken hebben, beleven er zichtbaar plezier aan. Bovendien is het verblijf in Olympisch Londen van veel gekroonde hoofden en hun familie een mooie gelegenheid voor het onderhouden van contacten op koninklijk niveau.

Olympisch bestuurder

De aanwezigheid van Willem-Alexander bij de Olympische Spelen heeft natuurlijk ook alles van doen met zijn functie als lid van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) onder supervisie waarvan de spelen plaatsvinden. De prins, bezig aan zijn tweede termijn bij het IOC, is al Olympisch topbestuurder sinds 1998.

Toen hij in 1999 officieel geïnaugureerd werd en als onderdeel daarvan de Olympische eed aflegde, was hij met zijn 32 jaar het jongste lid van de club. Hij is op het moment de enige Nederlander in het IOC en zit er op ‘persoonlijke titel’.

Toen hij aantrad als Olympisch topbestuurder fronste menigeen de wenkbrauwen. Om te beginnen was er wrevel dat het IOC een prins uitkoos en niet iemand met nauwere banden met de sport en de sportbonden in Nederland. Bovenal was er de vraag of de functie de beoogde troonsopvolger niet in opspraak zou brengen. Het IOC kampte nogal eens met corruptieschandalen rond bestuurders die zich al te uitbundig lieten fêteren – om het maar voorzichtig te formuleren – door steden en landen die kandidaat waren om de zomerspelen of winterspelen te organiseren.

Ten slotte was er de zorg of  het lidmaatschap van het IOC de Prins van Oranje niet te frequent en te nauw in contact zou brengen met autoriteiten en machthebbers uit landen waar ze het minder nauw nemen met bestuurlijke transparantie, democratie en integriteit. Het argument van de ‘verkeerde vrienden’ dus.

Olympische collega’s

Het IOC met meer dan 100 leden uit landen in alle hoeken van de wereld vormt dan ook een bont gezelschap. Collega’s van koninklijke huize treft Willem-Alexander er overigens volop. Het IOC lijkt er een duidelijke voorkeur te hebben. Bijna tien procent van het IOC bestaat er uit. We treffen er prinsen en prinsessen uit bijvoorbeeld Saudi-Arabië, Jordanië, België, Denemarken, Groot-Brittannië, Monaco en Liechtenstein.

Ook Luxemburgse groothertog Henry, hoewel staatshoofd, is lid van de club. Zoiets zou voor Nederland ondenkbaar zijn. Zodra Willem-Alexander – zijn tweede zittingstermijn van acht jaar loopt in 2015 af – koningin Beatrix opvolgt, is het IOC-lidmaatschap voor hem taboe.

In de ultrakorte CV’s die het IOC van zijn topbestuurders publiceert worden (uiteraard!) de sporten vermeld die ze hebben beoefend of nog steeds beoefenen. Veel genoemde sporten zijn: paardensport, zeilen, skiën en duiken. Willem-Alexander heeft dit lijstje achter zijn naam: tennis, hardlopen, skiën, zeilen, golf, bergklimmen, paardrijden, schaatsen en duiken.

Met negen sporten scoort de Nederlandse prins niet slecht, maar hij steekt bleek af bij prins Albert van Monaco. Die meldt maar liefst 15 sporten te beoefenen. De enige bestuurder van koninklijke bloede die volgens opgave van het IOC geen enkele sport beoefent, is de Saudische prins Abdulazis.

Olympisch lobbyist

Tot nu toe kan Willem-Alexander bogen op een vlekkeloze en onbesproken bestuursfunctie in het IOC. Hij zat er zelfs in stevige commissies die de club weerbaarder moesten maken tegen corruptie bij het aanwijzen van nieuwe ‘speelsteden’. Pikant is daarom dat hij nu zelf optreedt als (voorzichtig) lobbyist voor het naar Amsterdam halen van de Olympische Spelen in 2028. Dat is 100 jaar nadat de hoofdstad de spelen voor het eerst mocht organiseren.

Als het ervan zou komen, dan zou Willem-Alexander als 61-jarige koning van Nederland een hoofdrol kunnen spelen bij de opening van de spelen in Amsterdam. Hij zou dan zelfs de eerste Nederlandse koning/staatshoofd zijn die zo’n eer te beurt valt. Bij de opening van de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928 liet de toenmalige koningin Wilhelmina namelijk verstek gaan, omdat zij naar verluidt niet gekend was in het kiezen van de datum voor die opening. Daarom liet zij haar man prins Hendrik de spelen officieel voor geopend verklaren, terwijl ze zelf voor een bezoek in Noorwegen was.

Zoiets zou nu ondenkbaar zijn, zoals het even ondenkbaar is dat koningin Beatrix ooit een soortgelijke rol in een openingsceremonie zou hebben willen spelen als de onverstoorbare Britse koningin Elizabeth als 86-jarige ‘ Bond-girl’ vorige week deed.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie