De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NGC gaat in de fout met Prins Friso, hoe check je dat?

Door verslaggever Koninklijk Huis Menno Reemeijer

Het zal je maar gebeuren als plaatsvervangend hoofd van de Rijksvoorlichtingsdienst. Op een vroege zondagochtend word je gebeld door journalisten. Een zender meldt dat prins Friso is overleden. Niet een nieuwszender, nee National Geographic Channel is even op zwart gegaan en condoleert in een tekst de Koninklijke familie met het overlijden van de prins.

Het is even na 8 uur op de zondagochtend. Je hebt zelf als RVD-er niets gehoord, maar moet wel reageren en dus kom je met de formele reactie: Als er significante veranderingen zijn in de gezondheidstoestand van de prins zullen we mededelingen doen, die zijn er niet dus is er niets aan de hand. Mooi, gerucht de kop ingedrukt. Zou je denken. Maar zo werkt het niet in de moderne wereld.

NGC is voor de media niet bereikbaar om te vertellen hoe ze aan het bericht komen of dat het misschien een foutje is. Dus gaat de geruchtenmachine met name op Twitter door, niemand wordt zomaar meer geloofd, ook (of misschien wel juist) de Rijksvoorlichtingsdienst niet en moet je met meer komen, want zelfs uren na de officiële ontkenning van de RVD verschijnen er berichten op Twitter van mensen die denken dat de prins is overleden.

Wat dan? Waar gaat de RVD-er die geruchten checken? Stel je voor. Het is 8 uur op zondagochtend. Belt hij dan eerst maar eens de premier? Misschien wel. Maar Mark Rutte weet natuurlijk ook van niks. Wie dan maar eens bellen?

Het punt is dat de RVD officieel niet verantwoordelijk is voor de woordvoering rond Prins Friso, de RVD doet dat alleen op verzoek van het koninklijk huis. Omdat Friso door zijn huwelijk met Mabel geen aanspraak meer kan maken op de troon,  maakt hij daar geen deel meer vanuit. Dat is het verschil tussen lid zijn van het Koninklijk Huis en de Koninklijke familie. Met andere woorden; de RVD is ook afhankelijk van wat ze vanuit de familie over Friso horen en spelen daarin niet zelf een actieve rol.

Dus nogmaals. Het is zondagochtend 8 uur. Een documentairezender meldt kort het overlijden van de prins, je wordt gebeld door journalisten of het bericht klopt. Je hebt zelf niets gehoord vanuit Londen en de premier weet ook van niks… Dan zit er maar één ding op; checken bij de bron. In Londen is het dan pas 7 uur ’s ochtends door het tijdsverschil. Bel je dan prinses Mabel???  Ehh hoogheid, vervelende vraag misschien op dit tijdstip, maar klopt ’t dat uw man is overleden?? Denk ’t Niet.

Paleis Huis ten Bosch bellen? Aangenomen dat de koningin daar op dat moment zit en niet in Londen is, is dat ook wat vroeg en heb je hetzelfde probleem. Wellicht heeft hij één van de broers gebeld, Willem-Alexander of Constantijn. Misschien de arts of een verpleegkundige in het Wellington Hospital in Londen. Waarschijnlijker is het dat hij eerst de grootmeester heeft gebeld, Marco Hennis, zeg maar de baas aan het hof of één van de adjudanten.

Hoe het gegaan is vanochtend weet ik niet, daar doet de RVD geen mededelingen over, want officieel is er namelijk niets gebeurd. Maar één ding weet ik wel, ik ben blij dat ik vanochtend niet in de schoenen stond van Robert Wester, het plaatsvervangend hoofd van de Rijksvoorlichtingsdienst die vanochtend voor deze keuzes stond door een technisch foutje bij National Geographic Channel.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


20 reacties op “NGC gaat in de fout met Prins Friso, hoe check je dat?”

 1. Toby zegt: 28-10-12 om 15:07

  Goed analyse. Ik zou toevoegen dat vals berichten op Twitter dat de BBC (en niet alleen National Geographic) zou de “dood” ook gemeld heeft olie op de vuur gegooid. Met alleen NG was het eerst reactie van de RVD misschien wel voldoende. Maar met de BBC daarbij (wat onwaar bleek) was het verhaal veel sterker.
  Vandaag kan de RVD beschouwen als waarschuwing en een beter plan bedenken voor communicatie over de prins in de toekomst.

 2. detijdkloptniet zegt: 28-10-12 om 15:22

  de tijd klopt niet.

 3. martin van dijk zegt: 28-10-12 om 15:58

  dit klopt Friso is allang dood maar we mogen het nog steeds niet weten

 4. Eric van der Horst zegt: 28-10-12 om 16:46

  Hoezo technische fout?
  Kan me voorstellen als dat gebeurt je dan een bericht van die aard in beeld krijgt of een neutraal testbeeld. Deze schermvulling voldoet denk ik niet daaraan.

 5. Arie Visker zegt: 28-10-12 om 20:52

  Waarom zou een zender wat een goed aanzien heeft. Een condoleance op Tv uit gaan zenden gericht aan Prins Friso. Als hij nog niet is overleden. Er moet toch wel iets meer aan de hand zijn, dan behalve een technish foutje.

  Kan het me niet voorstellen, dat een van hun medewerkers per ongeluk dit uitwerkt en dan per ongeluk gaat uizenden.

  Het valt me dan wel een beetje tegen van NG dat ze niet eerst goed de bron hebben onderzocht, over het wel of niet overlijden van Friso.

 6. Noekje zegt: 29-10-12 om 00:08

  Dit vind ik erg, zeker voor Mabel en de Koningin.
  Laat die mensen toch met rust, vooral in deze zo’n treurige situatie.

 7. blandurego zegt: 29-10-12 om 01:31

  Ik gok dat een medewerker van NGC een geintje heeft uitgehaald. Dit soort ‘technische foutjes’ gebeuren niet zomaar.

 8. Sam Koeman zegt: 29-10-12 om 03:58

  Ik zou in de eerste plaats Rutte bellen en vragen of hij iets weet. Als ik bij de RVD zou werken, is de premier mijn baas en die informeer ik hem eerst over wat er aan de hand is en wat ik er aan ga doen. Daarna zou ik de algemeen secretaris van de Dienst Koninklijk Huis (kortweg: de hofhouding) bellen om te vragen of hij iets weet. Dat antwoord wacht ik af . Als hij met een ontkenning komt, schrijf ik communiqué, overleg ik het met de minister-president en vervolgens stuur ik het naar diverse nieuwsorganisaties.

 9. Karen de Vries zegt: 29-10-12 om 09:04

  Ik ben ook wel benieuwd hoe zoiets nu precies door een technisch foutje kan gebeuren. Zo’n condoleancebericht maak je toch pas als je bericht hebt ontvangen dat iemand is overleden?

 10. roskam zegt: 29-10-12 om 10:04

  het klinkt meschien raar maar waar rook is is meestal ook vuur

 11. Bas zegt: 29-10-12 om 10:17

  Het lijkt mij een heel goede vraag – hoe regel je dit.

  Voor mij lijkt het in elk geval goed als de RVD zich in een geval als dit zou beperken tot haar wettige taak – als we het niet moeten, dan mogen we het niet.

  Daarnaast, maar dat vind ik al veel langer, geheel los van dit akkefietje, zou ik zeggen – geen koninklijk huis, geen staatsbelang.

  Friso van Oranje is de zoon van het staatshoofd, en broer van het beoogde toekomstige staatshoofd. Niet meer, hij zelf zou nooit staatshoofd worden – ook zonder het ongeluk.

  Welnu, dan is hij even belangrijk als ikzelf. Niet, alleen voor zijn familie en vrienden

 12. Pien zegt: 29-10-12 om 12:04

  Natuurlijk hebben alle omroepen vanaf het moment dat het bekend was dat prins Friso een ongeluk heeft gehad alvast een overlijdensverklaring/condoleance klaarliggen zodat ze één van de eersten kunnen zijn met het plaatsen ervan. Dat dit per ongeluk nu al is uitgezonden zou niet zo’n groot misverstand zijn geworden als omroepen eerst een bericht controleren bij een bron ipv het meteen over te nemen omwille van de tijdsdruk.

 13. Staerk Bettina zegt: 29-10-12 om 12:45

  Jesus Christ says:
  All things are possible with God. Mark 10:27

  This is my faith!

  Ich wünsche diesen Glauben auch der königlichen Familie, dass sie zur Ruhe kommen in diesem Glauben.
  Meine Gebete gelten ihnen und insbesondere dem Prinzen, möge auch er bald zur Ruhe kommen dürfen.
  Be blessed, greetings from germany

 14. Thijs zegt: 29-10-12 om 13:13

  Ik neem aan dat dit bericht al ergens klaarstond voor het geval dat, net zoals ook de NOS of de BBC uitgebreide epitafen heeft klaarliggen mocht een beroemd persoon komen te overlijden. Misschien hebben ze even proefgedraaid of is na een storing het verkeerde filmpje gestart. Het artikel beschrijft het gebeuren dan ook terecht als een ‘technische fout’.

 15. miekecastelein zegt: 29-10-12 om 13:35

  29-19-2012

  Ik ben mieke castelein en ik leef zelf ook met de koningkleuke
  Famielie mee ik hoop dat dit van frizo niet waar is dat de Rvd er
  Boven op zit met het nieus ik hoop dat frizo langzaam bij zal
  Kommen ik hoop dat de familie de steker er niet uit hallen.

  groetjes van mieke castelein

 16. Bob Schoutsen zegt: 29-10-12 om 16:19

  Ik was niet verbaasd, daar ik in Den Haag donderdagochtend ca 9:30 25/10 bij de Koninklijke stallen en de woensdag ervoor ca 18:00 Koningskade naar Mauritskade oefening met een lege stoet zag, waarvoor alle verkeer werd tegen gehouden. Een wagen deed mij aan een soort transport voor een grafkist denken begeleid met AA-busjes. Ik hoop dat de prins nog leeft en weer kan opleven, maar dit foute NG-bericht gaf mij wel het vervelende idee van bevestiging.

 17. miekecastelein zegt: 29-10-12 om 19:28

  29-10-2012
  Mieke zegt diep uit haar hart .
  Rvd kan van mij een groote geld boete krijgen of ze mogen van mij
  Geschorst woorden en zelfs niet meer uitzenden ik dink dat de
  Meerderheit dit ook vint

  groetjes van mieke castelein

 18. Als één van ons leken hetzelfde als Prins Friso zou overkomen, wat ik niemand gun, hoe lang bleef de stekker erin zitten?

 19. bas zegt: 30-10-12 om 14:36

  Etienne

  In Nederland is er geen opvang, gelukkig maar. Dus het antword is simpel: zolang als je geld hebt om te betalen voor een stekker in het buitenland

  Ik schrijf gelukkig maar, want hoezeer ik ook hoop een dergelijk ongeluk niet te krijgen (ik ga bijvoorbeeld nies skiën) vind ik het een hele grote geruststelling dat ik niet het risico loop om jaren in coma gehouden te worden.

  Ik geloof in het leven, en dat impliceert dat het een keer afloopt. Erkan dat dan ook.

 20. gerda zegt: 05-11-12 om 15:03

  het lag al klaardenk ik en is per ongeluk gepupliceerd

Geef een reactie