De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Vorstelijk pensioen voor prinses Beatrix

Het inkomen van koningin Beatrix gaat na haar aftreden – ze is dan weer ‘gewoon’ prinses – dramatisch omlaag. Toch zal ze niet op een houtje hoeven te bijten. Ze kan rekenen op een riant pensioen. De Rijksvoorlichtingsdienst loopt met de hoogte daarvan niet te koop. Uit een oogpunt van pr wel begrijpelijk in een tijd dat de pensioenen van miljoenen Nederlanders zelfs nominaal gekort worden, maar transparant is het niet.

De RVD meldt op de site van het Koninklijk Huis onder de rubriek ‘veelgestelde vragen’ slechts dat Beatrix ‘als voormalig staatshoofd, zoals bepaald in de Wet op het Financieel Statuut, een lagere uitkering’ krijgt. Dat klopt. Als koningin kreeg Beatrix een uitkering uit de staatskas van ruim 5 miljoen en als voormalig staatshoofd wordt dat om en nabij de 1,4 miljoen. Belastingvrij. Dat dan weer wel.

Vanaf haar 65ste ontvangt Beatrix overigens ook AOW. Die maandelijkse uitkering van ruim 1000 euro besteedt ze aan goede doelen, zoals ze in 2003 bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd liet weten. Helemaal buiten beschouwing blijft het miljoenenvermogen, geschat op bijna een miljard, van de Oranjes. Hopelijk hadden ze dat niet gestald op Cyprus.

Uitkeringen

De monarchie kost ons land, in afgeronde bedragen, momenteel zo’n 115 miljoen euro per jaar. Daarvan wordt ongeveer 40 miljoen min of meer rechtstreeks besteed aan de drie leden van het Koninklijk Huis die ons land ‘staatshoofdelijke diensten’ leveren: Beatrix, Willem-Alexander en Máxima.

Het meest besproken en omstreden daarvan zijn de wettelijke, belastingvrije jaaruitkeringen van samen 7, 2 miljoen. Die bestaan – allemaal (onbewust?) verhullende techniek – uit een A-component (salaris) en een B-component (persoonlijke uitgaven, huispersoneel e.d.). Het is niet onredelijk die bij elkaar op te tellen en als (belastingvrij) inkomen te bestempelen.

Beatrix krijgt nu ruim 5,3 miljoen per jaar. Dat inkomen ‘erft’ Willem-Alexander na zijn aantreden. Nu krijgt hij 1,4 miljoen. Ongeveer datzelfde bedrag zal Beatrix na haar aftreden aan ‘pensioen’ krijgen. Stuivertje wisselen tussen die twee, dus ook op dit punt.

En dan prinses Máxima. Die moet het nog doen met een ‘schamele’ 634.000 euro. Zodra ze koningin heet, gaat ze er flink op vooruit. Het precieze bedrag is (nog) niet bekend, maar zal rond de 1 miljoen euro uitkomen.

Balkenendenorm

Ruimhartige bedragen die door de Eerste en Tweede Kamer zonder tegenstem in de wet verankerd zijn. Laat je er de bij veel volksvertegenwoordigers geliefde meetlat van de Balkenendenorm (130% van het jaarsalaris van de premier, voor 2013 gesteld op 194.000 euro) op los, dan blijkt na enig gecijfer dat het pensioen van prinses Beatrix uitkomt op 7,2 keer de Balkendendenorm.

Vergeleken met haar eerdere uitkering (27,3 keer de Balkenendenorm) een inkomensval. Maar wél belastingvrij. En we mogen aannemen dat ze nog wel een spaarcentje achter de hand heeft en dus niet meteen haar kasteel zal hoeven op te eten.

Het pensioen van Beatrix is via ‘een technische aanpassing en actualisering’ van de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis begin juli 2008 met algemene stemmen door de Tweede Kamer vastgesteld. Twee maanden later ging de bank Lehman Brothers failliet: het begin van veel economische misère. Als de volksvertegenwoordiging midden in de huidige economische crisis had moeten besluiten over het pensioen van Beatrix zou dat vermoedelijk niet zo gemakkelijk en geruisloos verlopen zijn. Topsalarissen, bonussen en gouden handdrukken zijn uit.

Niet vanzelfsprekend

Indertijd kreeg Juliana na haar aftreden in 1980 een vergelijkbaar riant pensioen als Beatrix nu. Vanzelfsprekend is dat niet. De grondwet garandeert in artikel 40 alleen de koning ‘jaarlijkse uitkeringen ten laste van het rijk’. Via een gewone wet wordt de hoogte daarvan bepaald en ook óf en welke andere leden van het Koninklijk Huis voor een rijksuitkering in aanmerking komen. Zo’n wet moet wél met tweederde meerderheid aangenomen worden.

Dat heeft tot nu toe voor de Oranjes prima uitgepakt. De financiële ruimhartigheid van de volksvertegenwoordiging kan, mits er een tweederde meerderheid in de beide kamers voor is, echter ook een andere kant op gaan. In het uiterste (theoretische) geval zou zonder wijziging van de grondwet alleen de koning nog een uitkering gegeven kunnen worden en die zou zelfs tot een symbolisch bedrag teruggeschroefd kunnen worden.

Maar tot nu toe deed het parlement niet moeilijk. Koningin Juliana mocht na haar aftreden gratis blijven wonen op paleis Soestdijk dat eigendom is van de staat. Prinses Beatrix wil gaan wonen op haar eigen kasteel Drakensteyn. Het ligt niet voor de hand dat het kabinet gebruik zal maken van artikel 4 in de Wet financieel statuut Koninklijk Huis dat de mogelijkheid biedt om ‘aan de Koning die afstand van het koningschap heeft gedaan ten laste van het Rijk een woonverblijf tot gebruik ter beschikking’ te stellen. Deze ultieme vorm van ‘scheefwonen’ lijkt voor prinses Beatrix verleden tijd.

Per saldo

Plussend en minnend kan je, los van de eenmalige kosten van de inhuldiging en uitgaande van minimaal de nullijn voor óók de uitgaven ten behoeve van de monarchie, de jaarlijkse meerkosten van de troonswisseling op een paar ton stellen. Dat is wat koningin Máxima meer gaat verdienen.

Maar dan moet er niet besloten worden om Paleis Huis ten Bosch te gaan verbouwen voordat koning Willem-Alexander erin trekt. En verder duurt het nog zo’n 8 ½ jaar voordat prinses Catharina-Amalia 18 jaar wordt en vanaf dat moment, volgens de huidige regeling, recht heeft op een jaaruitkering van ruim 1,4 miljoen euro (7,2 keer de Balkenendenorm).

Wie dan regeert, dan zorgt.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


40 reacties op “Vorstelijk pensioen voor prinses Beatrix”

 1. Waarschijnlijk is jullie werkt jullie zakrekenmachientje niet goed want het bedrag ligt beuidend hoger.

 2. Voor de mierenneukers onder ons het is inderdaad beduidend.

 3. Realist zegt: 28-03-13 om 14:38

  Zo langzamerhand wordt ik doodziek van de oranjes het oranjenieuws en de oranjepropaganda. Het volk zal de oranjes door de strot geduwd krijgen of ze willen of niet. Een volk waarvan veel mensen aangewezen zijn op de voedselbank, waar gezondheidszorg niet te betalen is en waar bejaarden in verpleeghuizen vervuild met een luier aan op bed liggen. Dat volk staat de stinkend rijke oranjes te bejubelen als de oranjes de opdracht daartoe geven via nieuws en andere media. Het is te zielig en te gek voor woorden. Laat de oranjes een voorbeeld nemen aan het Deense koningshuis, representatief voor het land, eenvoudig en niet duur. Maar dat past de oranjes niet, zij willen het onderste uit de kan en dat al 200 jaar.

 4. Ricardo zegt: 28-03-13 om 15:51

  Een jaaruitkering voor een kroonprins(es) van maar liefst 1,4 miljoen euro vanaf 18 jaar is overdreven royaal. En als zelfs het conservatieve Britse koningshuis al belasting betaalt, zie ik geen reden om de Oranjes daarvan vrij te blijven stellen. En waar ‘onze’ volksvertegenwoordigers iedereen qua inkomen streng de maat nemen en via belastingverhogingen de duimschroeven verder aandraaien is het hoog tijd, rechtvaardig en logisch dat het koningshuis via de normale tarieven keurig belasting gaat betalen.

 5. jkp zegt: 28-03-13 om 16:31

  Nederland is eigendom van de Oranjes (in hun ogen).
  Helaas is grote groep Nederlanders , met de pet in de hand, het met deze stelling eens. Deze kuiperige houding blijkt ook wel bij openstelling van paleis Soestdijk, waar mensen de halve nacht buiten in de kou staan om een kaartje te mogen kopen om het kansje niet te missen voor bezichtiging..

 6. Wat een gezeur
  Je moet net als een boer rekenen:
  wat kost het en wat levert het op.
  De kosten weten we nu wel,
  wat het oplevert, bv bij internationale handelsmissies en staatsbezoeken, daar hoor ik niemand over, maar volgens mij verdienen de Oranjes zichzelf wel terug.
  De Oranjes belasting laten betalen is vestzak-broekzak, onzin dus.
  Een president is ook niet gratis, en als ik onze Koningin zie bij internationale gelegenheden dan ben ik er trots op dat zij ons vertegenwoordigt, integer, charmant en intelligent.
  En ook nog eens jarenlange ervaring.
  Wat mij betreft is het prima zo, en straks hebben we een Koning en een Koningin, ik verheug me er al op.

 7. Derk de Jong zegt: 28-03-13 om 18:28

  Het is SCHANDELIJK en A-SOCIAAL dat het koningshuis het volk laat opdraaien voor de crisis. Persoonlijk zou ik dat gedrag niet willen hebben. Op dit moment doe ik veel voor de arme kinderen in arme landen, daar komt misschien Nederland ook nog wel bij. gelukkig ben ik dus geen lid van het koningshuis.

 8. Wij als burger worden er toch geen cent armer of rijker door !

 9. Peter zegt: 28-03-13 om 18:55

  Wat een gelul toch weer. Echt nonsens hoor, om op te roepen om belasting te heffen op een bedrag dat al uit diezelfde belastingen betaald werd.. De enige belasting waarvan de (Troon) Oranjes zijn uitgezonderd is de erfbelasting.. Zuur gezeur is het; misgunst en onbegrip.

  Het Koningshuis levert geld op. Miljarden. Einde discussie.

 10. Will zegt: 28-03-13 om 21:13

  Ik heb net gelezen dat Nederland jaarlijks 20 miljoen euro mis loopt, omdat Beatrix geen belasting betaalt over haar vermogen. Dat komt ook nog eens bovenop het bedrag dat Nederland jaarlijks kwijt is. Wij hebben het duurste koningshuis van Europa. Dit is niet meer verantwoord in deze tijd. Het staat ook absoluut niet in verhouding met hetgeen zij doen. Dus weg met de monarchie, hoogste tijd.

 11. Jos Meijers zegt: 28-03-13 om 21:19

  Azijnzeikerds die alleen maar afgeven op het Koningshuis omdat het zoveel geld kost, vergeten 1 ding: het Koningshuis mag dan wel 115 miljoen euro per jaar kosten, maar daar staat een veelvoud aan inkomsten tegenover dat binnengebracht wordt door miljoenencontracten die het bedrijfsleven binnenhaalt, wanneer delegaties daarvan mee op staatsbezoek gaan. Jammergenoeg past dat niet in het plaatje van deze azijnzeikerds.

 12. johan de jong zegt: 29-03-13 om 00:04

  Eenvoudige oplossing: monarchie afschaffen en de firma Oranje net zo behandelen als alle andere Nederlanders. En dan maar hopen dat ze hier geen brievenbusfirma vestigen. Maar ik vrees dat we nog lang op die afschaffing kunnen wachten aangezien het merendeel van onze “zonder last en ruggespraak” gekozen parlementsleden geheel onnodig trouw gaan zweren aan de koning. In 1980 vertoonden meer parlementariers nog voldoende ruggengraat om dat niet te doen.

 13. Ik ben het helemaal eens met de Realist.Het Rijk trekt 5 mil. uit voor de
  kroonwisseling en ik vraag me af of het Rijk en de fam.van Oranje
  weten wat het is om 4uur in een doorweekte luier te liggen, gevuld met
  ontlasting en urine, want binnen die tijd komt geen enkel mens meer
  langs om te je te helpen. Hoe komt het dat alle nederlanders niet
  massaal in opstand komen tegen deze geld-slurpende poppenkast,
  aan -bidden zij, uit domheid het “gouden-kalf”, ??
  Soms word ik wanhopig omdat mijn omgeving me laat weten
  dat ik me niet zo druk moet maken en dat een president ook veel kost…
  maar dat is het niet, de schrijnende ongelijkheid tussen de extremen
  en de adoratie naar hooggeplaatste personen die zich dit laten welgevallen houd mij wakker!!!

 14. Will zegt: 29-03-13 om 02:43

  Volgens artikel 40 van de grondwet moet Beatrix wel belasting betalen. Waarom wordt dit stilgezwegen? http://indegelogeerdeaap.blogspot.nl/2013/03/olet.html

 15. bas zegt: 29-03-13 om 09:35

  Ik lees hierboven een paar keer dat mensen het idioot vinden om de Oranjes belasting te laten betalen, omdat het vestzak- broekzak is, nu de betaling met belastingen bijeen geraapt wordt.

  Deze redenering klopt niet, ambtenaren, onderwijzers, noem maar op hebben allemaal een inkomen dat met belastingen betaald wordt, en betalen – terecht – belasting.

  Het had anders gekund, een ambtenaar die 3500 euro per maand ontvangt had ook 2500 euro netto kunnen ontvangen. Alleen, deze ambtenaar mist dan de hypotheekrente aaftrek en ga zo maar door.

  De Oranjes ontvangen hele grote bedragen, die normaal gesproken door de belasting gehalveerd worden.

  Dus wie die 1,4 miljoen belastingvrij wilt vergelijken, moet er ongeveer 2,8 miljoen van maken.

  De Oranjes zijn nog duurder dan de cijfers doen vermoeden…

 16. Schoemaker zegt: 29-03-13 om 11:21

  Het Koningshuis is dankzij de zijstapjes van Bernhard noodgedwongen wel een stuk transparanter geworden. Presidenten met al hun gedoe zijn ook niet gratis en hun agenda is ook niet altijd even duidelijk, of juist wel zoals bij Poetin, Amin, Stalin, Lenin. Het blijft al met al een beetje een “door de hond of kat gebeten worden” verhaal.

 17. Als je de reacties links en rechts leest dan bewijst dat maar eens te meer hoe Nederlanders door de beslagen bril kijken.

  Een normaal denkend mens kan deze excessen nooit goedkeuren.
  Op basis waarvan gebeurt dit allemaal.??

 18. André Rodenburg zegt: 29-03-13 om 14:46

  @Jos Meijers, @Tessel: waarom zouden buitenlandse investeerders ineens happen in Nederlandse investeringen omdat het koningshuis mee is? Smaakt Heineken in een glas met een oranje rand dan ineens naar bier in plaats van azijn?
  Ons buurland Duitsland heeft geen keizers- of koningshuis meer en is sinds de jaren ’50 wereldkampioen export.

 19. Berry zegt: 29-03-13 om 14:53

  Cijfers en bewijs graag dat het koningshuis zichzelf terug verdiend
  Roepen het levert miljarden op kan iedereen.
  Duitsland grootste economie van europa is een republiek , blijkbaar lukt het hen prima opdrachten binnen te slepen zonder koningshuis
  Sterker nog nog geen 10 % van de landen is een monarchie.
  Toch redden die zich ook prima

 20. Anna zegt: 29-03-13 om 15:10

  Er stroomt geen druppel blauw bloed meer door de aderen van de zgn. oranjes , de grootste uitkeringstrekkers van dit land , wat een drama , Nederland gaat financieel kapot maar voor die clan organiseren we een feestje wat vele miljoenen kost ,bizar en meer dan schandelijk , zeker als je een MILJARD bij elkaar hebt gestolen . Wij lopen in het wit , dat is zeker !

 21. Ambtenaren, rechters, docenten enz. worden ook van belastinggelden betaald en zij moeten gewoon belasting betalen over hun inkomen. Waarom leden van het Koninklijk Huis niet dan?

 22. Sjoerd zegt: 29-03-13 om 16:30

  Het is helaas geen vestzak-broekzakverhaal. De Oranjes betalen niet alleen geen inkomstenbelasting, maar ook geen successierechten/erfbelasting en omdat ze heel veel gratis krijgen, zoals gezonheidszorg, gratis wonen, gratis autorijden, gratis het regeringsvliegtuig gebruiken enzovoorts, enzovoorts, betalen ze over deze gratis dingen dus ook geen 21% BTW. Alle normale Nederlanders betalen al deze belastingen wel.

 23. Sjoerd zegt: 29-03-13 om 16:33

  Aan Jos Meijers: de miljoenencontracten zijn maanden, vaak zelfs al jaren te voren door het bedrijfsleven voorbereid. Dat bij de ondertekening van de contracten een majesteit en twee koninklijke hoogheden aanwezig zijn betekent niets anders dan slechts wat extra franje voor dat moment.

 24. katinka zegt: 29-03-13 om 17:31

  Het idee, dat mensen bij geboorte al rijk zijn. schandalig. Veel teveel
  mensen moeten naar een voedselbank.

 25. Marcel zegt: 29-03-13 om 17:50

  Nee Tessel en Jos Meijers. Een koningshuis heeft geen toegevoegde waarde bij handelsmissies. Als we de onzinnige poppenkast afschaffen zal het effect op het handelsvolume nul komma nul zijn.

  Nederland is al sinds het begin van de republiek een handelsland, een koningshuis heeft daar niks mee te maken.

  Denken mensen nu werkelijk dat het buitenland tweede rangs producten zou kopen omdat een of andere kroondraagster er zogenaamd mee zou lopen te leuren? Kom nou zeg.

  En daarnaast, het bestaan van een monarchie is en blijft discriminatie op grond van afkomst.

 26. Sjaak vd Hoof zegt: 29-03-13 om 20:52

  Beste Piet,
  Van een journalist verwacht ik toch een bredere blik; zeker als jouw inkomen ook door de belastingbetaler wordt betaald. Om te overdenken:
  - discussie over belasting is vestzak – broekzak;
  - ze heeft er hard voor gewerkt;
  - een President is gratis?
  - schrijf eens een artikel over de baten van een monarchie. Uiteindelijk levert dit veel meer op dan het kost. Er zijn voldoende CEO’s in Nederland die dit kunnen bevestigen.
  Tijd dus voor research ipv ventileren van onderbuikgevoelens een journalist onwaardig.

 27. Hans van Renselaar zegt: 29-03-13 om 22:54

  Wil een ieder een beetje (veel) respect opbrengen voor onze vorstin en prins willem. Hoor jullie niet over die zakkenvullers van wim kok, en gerrit zalm. Waren dat niet de standaard types ambtenaren die alleen bezig zijn (waren) voor een eigen portemonee.
  Nee laat men de zakkenvullers in den Haag maar aanpakken. Waarom geeft niemand af op job cohen. Als het te moeilijk wordt je functie neerleggen en weg lopen voor verantwoordelijkheden. Kapitalen opstrijken aan wachtgeld, en wordt men gevraagd voor klusje in Haren, gelijk hoofdprijs vragen. Dus laat ons koningshuis met rust, en pak die zakkenvullers van ambtenaren aan.

 28. Krijn van Drie zegt: 30-03-13 om 11:28

  De salarissen van het koninklijk huis worden netto uitbetaald. Hier is dus de belasting al vanaf.Als dat niet zo is, en ze belasting gaan betalen dan wordt ervoor gezorgd dat ze netto gelijk blijven.

 29. @Azijnzeikerds@

  We zouden het toch netjes houden?
  Of kunnen oranjegezinden alleen hun gelijk proberen te halen door andersdenkenden te gaan uitschelden?
  Is dit tekenend voor alle oranjegezinden?

  Overigens: de contracten die het bedrijfsleven in het buitenland afsluit – ook zo’n ongefundeerde dooddoener van de oranjevlaggetjezwaaiers – worden binnengehaald door verkopers en marketeers van die bedrijven zelf. Niet door de leden van de koninklijke familie.

 30. Martijn zegt: 30-03-13 om 13:34

  Koning en Prinses,’t is heel simpel de Argentijnse discutabele dame blijft een Prinses.

  ik laat even buitenbeschouwing alle onzinnige regelingen waardoor wij onze eerlijke zuurverdiende centjes kwijt raken aan een stel malloten waar wij dankbaar voor moeten zijn,

  Beatrix Hulde daar had je wat aan!

  maar haar zoon en aanhang moet zich zeker nog bewijzen, want iemand die als een idioot naar allerlei evenementen gaat 1x schoonmaakt en ong. 4x p j meehelpt heeft nog niet mijn ondersteuning.

 31. Martijn zegt: 30-03-13 om 13:39

  Het blijft grappig om te zien dat bepaalde mensen inderdaad zich een loer laten draaien door de media, t Koningshuis kost alleen maar geld, delegaties die vrolijk overal heen op reis gaan ook en komen nergens mee terug, laat je toch niks wijs maken heren.

  De contracten die al binen worden gesleept zijn het werk van de ‘echte’ mensen die later of al eerder er heen gaan, zaken mensen, directeuren, ondernemers….niks met de Oranjes te maken, maar ik geef toe het ziet er altijd leuk uit op tv.

  Wens ieder een prettig Paasweekend! ongeacht wat je afkomst is.

 32. Frank zegt: 31-03-13 om 01:24

  Als ik het goed begrijp is een flink deel van hun inkomen bestemd voor hun personeel, huizen (ontvangst van gasten) etc. De denigrerende toon van bovenstaande weblog zou een stuk meer kracht krijgen als je het ‘netto’ loon na alle representatieaspecten kon berekenen. Ik wed dat dat bedrag een flink stuk lager ligt dan wat genoemd wordt.

  Waarschijnlijk ligt het dan nog steeds hoger dan de Balkenende norm. Maar ons Koninklijk huis heeft een grote uitzonderingspositie vgl. met alle andere Nederlanders; zijn zij erfelijk bezig… en een gouden kooi is nog steeds een kooi, ik vind het prima dat te compenseren.

  Helemaal omdat wij handig scoren met de inwoners van deze kooi. Want ondanks alle nay-sayers in dit soort weblogs en republikeinse reacties denk ik dat ons Koninklijk huis goed scoort in onze internationale betrekkingen. Nederland is veel groter dan onze grenzen, door onze uitgebreide handelsbetrekkingen. Alles wat dat netwerk in stand houdt of vergroot moet niet op een dubbeltje beknibbeld worden.

  Het valt mij op dat op dit soort weblogs vaak erg negatief geschreven wordt over ons Koningshuis, ook in de reacties (gelukkig niet allemaal!). Opmerkelijk toch dat de publieke ondersteuning voor het Koningshuis zoveel sterker is. Een steeds terugkerend voorbeeld dat dit soort forums alleen de sterk positieve en negatieve reacties trekt, maar zeker niet als democratische representatie mag worden beschouwd.

 33. Marcel zegt: 03-04-13 om 18:19

  Die publieke steun valt wel mee, Frank.

  Het is 7% voor, 3% tegen en 90% kan het geen moer schelen, oftewel die steunen de status quo.

  Ga maar na, er is geen enkele monarchie waar massaal om een republiek geroepen wordt, en er is geen enkele republiek ter wereld waar massaal om een monarchie geroepen wordt. De meeste mensen kan het domweg niks schelen.

  En aangezien Duitsland geen monarchie heeft, hoe kan het dan toch dat die zo succesvol internationale handel bedrijven? De Oranje propagandisten willen ons toch doen geloven dat dat alleen met een gekroonde zwaaipersoon kan?

 34. Koningskind van Rob van Hoorn is een spannende thriller die dieper ingaat op de geschiedenis en stamboom van het Koninklijk Huis.
  Een must voor iedereen – voorstander of tegenstander) die geïnteresseerd is in deze materie.
  http://www.koningskind.nu

 35. Giuseppe Melone zegt: 05-04-13 om 13:26

  Een vorst verdient ook een vorstelijk pensioen. Ik was het niet altijd eens met “Linkse Trix” maar over het algemeen heeft de Majesteit zich meer dan voortreffelijk van haar taken gekweten.

 36. Frank zegt: 07-04-13 om 22:42

  @marcel: Uit http://nos.nl/koningshuis/artikel/367998-populariteit-beatrix-verder-gestegen.html (eerste google resultaat op ‘populariteit koningshuis’) :

  “Van de ondervraagden is 81 procent “tevreden” tot “zeer tevreden” over de koningin. In 2010 was dat 76 procent en in 2011 77 procent. Dat blijkt uit de Koninginnedagenquête 2012 van de NOS, uitgevoerd door het bureau Ipsos Synovate.”

  Dat klinkt heel anders dan jouw cijfers. Kan je je bron noemen?

  Duitsland heeft een heel grote interne markt, die zullen (waarschijnlijk, ik ben geen econoom, gebruik alleen mijn gezond verstand) veel minder kwetsbaar zijn van hun internationale handels betrekkingen. Nederland is veel kleiner en leeft relatief op grote voet in ons handelsimperium. Het lijkt mij dat we dan meer moeten uitkijken daaraan te toornen.

  Verder is Duitsland geen Nederland. Je kan niet klakkeloos het systeem van een ander land overnemen – het valt zeer te betwijfelen of wat werkt bij hen, ook zo werkt bij ons. Heb je reden aan te nemen dat dat wel werkt, anders dan je afkeer van ons koningshuis?

 37. ellende zegt: 09-04-13 om 13:08

  Schande in deze tijd van armoede.
  Een schande dat er een voedselbank in Nederland is.
  Dat de hardwerkende mensen, tot de bedelstaf worden gedwongen.

  En dan als je een titel KRIJGT en een jaarlijkse toelage,
  belasting vrij.
  Vrij wordt bewaakt personeel in de werkpaleizen vakantiehuizen bewaking wordt betaald (belastinggeld) vliegtuig tot je beschikking kosten( belasting betalers.)
  werkpaleis moet zonodig worden verbouwd,kosten voor (belastingbetalers) waar werken de gemiddelde nederlanders voor ….juist dus,
  iedere nederlander behoort gelijk behandeld te worden ook successie ( van mijn erfenisje 40% belasting )ook zij moeten belasting betalen, niks belasting vrij eigen prive tripjes enz enz zelf betalen,
  ook de reizen, vakantiehuizen en beveiliging zelf betalen moeten wij ook. en een normaal salaris krijgen voor het werk dat wordt verricht en geen erfenis als jaarsalaris van onze belasting euro’s.

  Eerlijk delen waar hebben we dat meer gehoord ????

 38. Eric zegt: 19-04-13 om 01:28

  De leden van het koninklijk huis hebben hun positie niet te danken aan wat ze op school hebben geleerd en in hun werk hebben gepresteerd (meritocratie), maar aan hun zogenaamd (overpsel en bastaardkinderen buiten beschouwing gelaten) adellijke afkomst en het erfrecht (aristocratie). De erfelijke troonsopvolging past niet meer in deze tijd en het salaris van de koning roept brede verontwaardiging op bij mensen die van hun geld niet kunnen rondkomen. Tot zo ver is iedereen het wel met elkaar eens.

  Eerst maar eens op dat geld reageren: Als de Koning van zijn eigen salaris het salaris van de hele hofhouding moet betalen en iemand daar zijn netto bijstandsuitkering naast legt, dan zijn we appels met peren aan het vergelijken! Wat de burger op straat aan inkomen heeft, daar betaalt hij zijn vaste lasten van, maar wel grotendeels volgens eigen keuzes. Een staatshoofd moet ook veel geld uitgeven omdat het bij zijn werk hoort. Je kunt Nederland niet goed vertegenwoordigen als je geen personeel in dienst hebt. Vertel mij dus liever wat de Koning aan salaris overhoudt, na aftrek van alle uitgaven die hij van dat salaris voor zijn werk doet, zoals de salarissen van de hofhouding.

  Die hofhouding zou er immers voor een groot deel ook moeten zijn als Nederland door een president zou worden geregeerd. Of gaan we president Obama een zelfgesmeerd broodje kaas aanbieden als hij ooit eens in Nederland op bezoek komt? Nee toch? Die koksbrigade in de keuken wil ook betaald krijgen, om een koninklijke of presidentiële maaltijd op tafel te kunnen zetten. Er moet ook iemand zijn die elke dag een halve postzak aan post doorneemt en de minder belangrijke brieven eruit filtert, zodat het staatshoofd geen kostbare tijd verspilt. Die secretaris moet ook betaald worden.

  Ik zou zeggen: Máxima for president! De monarchie is inderdaad uit de tijd, we zouden ons staatshoofd democratisch moeten kiezen, maar de Oranjes doen het nog niet zo slecht. Inderdaad koopt men in het buitenland geen slechte spullen, omdat er toevallig iemand van het koninklijk huis mee loopt te leuren; Nee, het werkt juist andersom: Omdat men in het buitenland vol bewondering opkijkt tegen onze koningin, krijgen goede Nederlandse producten en diensten net wat meer aandacht dan die van hun concurrenten en dat is goed voor onze economie. Als het goed is (maar we horen helaas wel eens ander nieuws), leveren grote exportopdrachten naar het buitenland ons land ook weer extra belastinggeld op.

  De Oranjes kosten ons dus veel, maar ze verdienen zichzelf waarschijnlijk toch grotendeels terug. Als we toch over de kosten vasn ons staatshoofd willen mopperen, moeten we ook eens kijken wat Franse presidenten zoal aan geld verspillen, of ons herinneren hoe lang de de Duitse president bleef zitten, ondanks corruptieschandalen. Presidentsverkiezingen kosten ook geld.

  Hoe ondemocratisch dan ook, de Oranjes zijn tenminste een stabiele factor in het bestuur van Nederland, waar verkiezingen al jaren onmogelijke uitkomsten opleveren. Dit is niet de goede tijd om de monarchie snel af te schaffen! Laten we eerst weer een regering krijgen die regeert. Daarna kan Amalia, als het haar beurt is, zo verstandig zijn om een referendum te vragen, voor ze de troon aanneemt, maar ik voorspel dat ze dat wint, want het merendeel van ons volk smult van het sprookje wat het Koningshuis ons voorspeelt. Beatrix zat er net één woordje naast: het wordt geen toneelstukje; het ís al een toneelstukje, maar wel een mooi theaterstuk wat ons voorlopig meer oplevert dan het kost.

 39. Ted zegt: 30-04-13 om 14:03

  waarom was niet iemand uit de naaste familie/omgeving van prins Claus aanwezig?

 40. Arend-Jan zegt: 02-02-14 om 11:34

  In ruil voor dat riante inkomen mogen de dames en heren van O. best wat DNA-materiaal afstaan.
  Alom -zo héél voorzichtig- bestaat hier en daar het vermoeden dat de stoffelijke resten van de laatste drie generaties al lang en breed geruimd zijn uit de kelder in Delft, uit vrees dat het “sprookje” niet lang meer is vol te houden.

Geef een reactie