De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Positief Droomboek voor de koning

Na het Koningslied krijgt Willem-Alexander nóg een nationaal geschenk: het Droomboek. Dat zal op 5 september tijdens een bijeenkomst op Paleis Het Loo officieel aan de koning en de koningin worden aangeboden. Het is een bundel met ‘verrassende en inspirerende dromen’ van willekeurige Nederlanders en bedoeld als ‘een blijvende bron van inspiratie’ voor de nieuwe koning. Het initiatief ertoe komt van het Nationaal Comité Inhuldiging.

 

Elk huishouden krijgt begin september een voucher in de brievenbus waarmee de gedrukte versie van het boek – er is ook een digitale versie – gratis bij de boekhandel kan worden afgehaald. De inhoud zal niet echt verrassen, want is een keuze uit de op de site www.mijndroomvooronsland.nl achtergelaten ruim 5600 bijdragen in de vorm van gedichten, teksten, tekeningen, video’s, schilderingen, collages etc. De inzending is gesloten, maar je kunt de ‘dromen’ nog wel bekijken en met steunbetuigingen ‘promoten’ en digitaal met anderen ‘delen’.

Eén conclusie valt intussen al wel te trekken: de koning krijgt een uiterst positief droomboek in handen. Dat was ook de bedoeling, want wie om dromen vraagt, is niet uit op een nachtmerrieboek. Het wordt dus een bundel goede bedoelingen van voornamelijk ‘positivo’s’.

Opvallend is de bijna on-Nederlands milde toon van de droominzenders. Geen gezeur of gescheld en de hier en daar opklinkende kritiek is verpakt in uiterst begripvolle bewoordingen. Er is uiteraard niks mis met een positief boek. Integendeel. Toch kan men zich afvragen of al dat positivisme wel representatief, geloofwaardig en – niet te vergeten – verteerbaar is. Koning Willem-Alexander zal niet veel anders kunnen doen dan de droomwensen doorgeven aan de politiek verantwoordelijkheden, want zelf heeft hij niet de macht om die in vervulling te doen gaan.

Droomboek

De ruim 5600 binnen gekomen dromen zijn onderverdeeld in acht categorieën of, zoals het Nationaal Comité Inhuldiging het formuleert ‘droomloketten’. Die hebben als trefwoorden: Samen, Lach, Kansen, Kunst, Groen, Beweging, Wereld en Elke Dag. De niet zelden creatief en betrokken geformuleerde en vorm gegeven bijdragen bepleiten veel onomstreden idealen: naastenliefde, meer aandacht voor de ander, bestrijding van zinloos geweld, acceptatie en integratie van ‘nieuwe Nederlanders’, bestrijding van armoede, saamhorigheid en duurzaamheid.

Maar er zijn ook meer politiek getinte en concrete dromen. Daarin wordt bijvoorbeeld aandacht gevraagd voor zulke uiteenlopende zaken als betere sportaccommodaties, extra geld voor de aanpak van zeldzame ziektes, beter onderwijs aan hoogbegaafden, ruimere mogelijkheden om mensen met een geestelijke of lichamelijke handicap te faciliteren en langere zwangerschapsverloven en betere kansen voor borstvoeding.

Een jury heeft uit de verschillende categorieën een beperkt aantal inzendingen gekozen. Die worden opgenomen in het Droomboek en zullen vanaf 5 september ook te zien zijn ‘als buitententoonstelling’ op Paleis Het Loo. In de jury voor elke categorie of droomloket  zitten nogal wat bekende Nederlanders zoals presentatrice Caroline Tensen (Samen), komiek André van Duin (Lach), ex-volleyballer Bas van de Goor (Kansen), presentator Albert Verlinde (Kunst), meteoroloog Helga van Leur (Groen), oud-voetballer Giovanni van Bronckhorst (Beweging), actrice Funda Müjde ((Wereld) en actrice Wendy van Dijk (Elke Dag).

Mopperboek

Dat het boek voor de koning een droomboek en geen mopperboek is geworden, terwijl wij toch een volk van zeurpieten heten te zijn, heeft zo zijn redenen. Beroepscritici en andere mopperkonten zullen zich in de oproep van het Nationaal Comité Inhuldiging, dat een tikje braaf vroeg om dromen die ‘een inspirerend beeld van de mooiere en betere wereld die we onszelf en elkaar toewensen’, niet onmiddellijk herkend hebben. Bovendien werden niet alle inzendingen geaccepteerd.

Vanzelfsprekend waren uitingen ‘in strijd met de wet en de goede zeden’ taboe en begrijpelijkerwijs werden laster, beledigingen, scheldwoorden en commercie evenmin op prijs gesteld, maar ook inzendingen ‘die het positieve karakter van deze actie geweld aandoen’ konden niet door de beugel. “We willen met deze actie positieve inspiratie bieden aan het Koningspaar en alle Nederlanders.”, aldus het comité. Vandaar dus een positief Droomboek en geen Mopperboek of iets daar tussenin.

De grote vraag is nu hoe al dit positivisme ontvangen zal worden. Er is, zoals gezegd, niks tegen positivisme en je gaat iemand niet een geschenk geven vol gemopper en gezeur. Toch blijft er iets knagen. Een compromis tussen verbaal positivisme en verbaal hooliganisme was ook een mogelijkheid geweest. Het Droomboek is door zijn bewust gekozen positieve eenzijdigheid niet echt representatief. Ook dat mag. Maar al dat positivisme zou voor velen wel eens erg onverdraaglijk, wee en ‘onderdanig’ kunnen blijken en daarmee contraproductief. Te veel positivisme kan gemakkelijk negativisme oproepen. Zeker in Nederland.

Bewaarboek

Het cadeauboek voor de koning bevat behalve ´verrassende en inspirerende dromen´ ook een aantal foto´s van de inhuldiging van Willem-Alexander en is volgens het Nationaal Comité Inhuldiging om die reden ‘een gedenkwaardig tijdsdocument voor iedereen’. Een heus bewaarboek dus. Alleen al omdat het gratis is, zullen trouwens ook de mopperaars en zeurpieten onder ons als ‘echte’ Nederlanders het boek wel gaan ophalen. En wie weet? Misschien bevat het nog wat extraatjes zoals, om maar iets te noemen, een uitklapbaar staatsieportret van het koningspaar, voordeelaanbiedingen van inhuldigingsmunten en dito postzegels dan wel ‘Oranjeboeken’ tegen een zacht prijsje.

Het zal wel niet, maar omdat de Nationale Postcode Loterij met afstand de belangrijkste sponsor is van het hele project, mag je op dit punt best een beetje blijven hopen op positieve verassingen. Een beetje commercie is de Nationale Postcode Loterij niet vreemd en de nieuwe koning, die zich graag als ‘koning koopman’ profileert zal er ook de positieve kanten wel van zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Positief Droomboek voor de koning”

 1. bas zegt: 10-06-13 om 11:44

  Alles dat niet positief was, werd geweigerd

  Dit resulteert natuurlijk in een waardeloos product, dat het papier waarop het gedrukt is niet waard is.

  Ik zal zeer zeker niet de moeite nemen om de rotzooi op te halen.

 2. Frank zegt: 10-06-13 om 19:05

  Sja, je gaat een periode van misschien wel 20-30 jaar in – hoe geef je dat vorm? Je kan natuurlijk van alles dromen dat mis kan gaan, maar het is veel zinvoller te beginnen bij positieve dromen; bij de uitvoering is er nog tijd genoeg om ook de realistische en/of negatieve kant mee te nemen.

 3. Nienke Pool zegt: 10-06-13 om 19:51

  Ik was één van de eerste inzenders en heb dagelijks de nieuwe inzendingen gezien. Het was de bedoeling dat je een persoonlijke droom plaatste en natuurlijk krijg je dan veel wensen voor de naaste die je liefhebt. Alle dromen waarin niet gevloekt en gescholden werd zijn mi geplaatst. Er was een droom tegen de jacht en er was iemand die schreef: ik hoop dat WA op 1 mei wakker wordt en denk: neee toch maar niet. Er waren meer oproepen voor een republiek en kritische noten over de geschiedenis. Moet een oproep voor de Republiek in het Koningsboek? Volgens mij niet en mag zoiets lekker oranje zijn.

 4. gabriel zegt: 10-06-13 om 22:11

  geef de koning een ¨doe¨ boek, al dat gezemel schiet niet op.

 5. Ad van Deudekom zegt: 10-06-13 om 23:05

  Fijn dat je dit boek niet gaat halen Bas. Hoewel…. misschien juist wel aanschaffen, zodat je ook de positiviteit ervaart van de vele inzenders.
  Daarna een boek aanschaffen op welke wijze je negativiteit kunt omzetten naar positiviteit. Dit kan je veel opleveren in de toekomst.

 6. Ik vond het ook hoog nodig dat er posifieve “droom” plannen voor Nederland/Europa zouden moeten komen. Nu iedereen te maken heeft met de wereldwijde economische crisis!!
  Ik mocht maar slechts 3 foto’s inzenden, van de 18 projecten (zie onze website), stuk voor stuk zeer duurzame en groene projecten en vooral weer werk voor 14 miljoen mensen in Europa.
  Wat het boek betreft; alle dromen kunnen daarin niet aan bod komen en ik hoop dat de Hoofdsponsor, de Nationale Postcode Loterij een uitzondering kan maken om er een losse A3-krant, 16 pagina’s, er bij kan doen met de Hexagon projecten, alvast bedankt!!

  Tenslotte ik weet zeker dat het boek een succes wordt, “Verba Volant Scripta Manent”

  Onno A. Hoekstra, Hindeloopen

 7. Droomboek -> droomland: ga naar de efteling!

 8. Julian zegt: 15-08-13 om 20:32

  Esmaa Alariachi en Caroline Tensen,jurylid Droomloket Samen.

  Esmaa Alariachi, jurylid Droomloket Samen: “Mensen helpen die dat nodig hebben, is een terugkerend thema bij de dromen die Caroline Tensen en ik beoordelen voor het Droomloket Samen. We zien ook echt verrassende dromen waarvan we denken: dat daar nog nooit iemand op gekomen is!”Volgens één van de juryleden,

  De droom van Omroep West-verslaggever Rob Vlastuin ( Droomloket Samen) om van Nederland een Republiek te maken, wordt opgenomen in het Koninklijk Droomboek, het geschenk van Koning Willem-Alexander aan het Nederlandse volk.

  Ik vraag me af wat zij daarvan ‘verrassend en inspirerend vinden
  om van Nederland een Republiek te maken,?????????????????????

 9. jan willem roderick zegt: 10-10-13 om 14:54

  Beetje jammer dat dat boek er toch is gekomen en dat de belastingbetaler het zelf heeft betaald.
  Kunnen ze wel zeggen dat de postcode loterij er voor opdraait maar die graait voor een dikke 40% de kosyten terug via de belasting.
  Al met al, als je alle kosten bij elkaar optelt alleen voor de eerste oplage van 1 miljoen tikt je al gauw de 25 miljoen aan.
  Hadden ze beter elke nederlander een miljoen kunnen geven waren we ook in een klap van de crisis af.

  Maar ja daar moet je natuurlijk langer over na denken dan 1 slijmerige gesubsidieerde minuut.. BAH

Geef een reactie