De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Vakantie voor de koning

Koning Willem-Alexander houdt samen met zijn gezin vakantie tot begin september. Naar alle waarschijnlijkheid brengen ze die door in hun nieuwe villa in Griekenland. Over de vakantiebestemmingen van het koninklijk gezin worden nooit mededelingen gedaan.

Het laatste ‘publieke optreden’ voor de vakantie was de gebruikelijke, maar gaandeweg ook wat plichtmatige en fletse, fotosessie. De koning, de koningin en de drie prinsesjes, dit keer vergezeld door hun hond Skipper (een zwarte labrador), poseerden op vrijdag 19 juli gewillig, geroutineerd en professioneel voor de pers en rekenen erop dat die hen nu even met rust laat.

Koninklijke vakanties roepen altijd nogal tegenstrijdige reacties op. Die variëren van ‘Eindelijk hebben die mensen ook eens rust.’ tot ‘Die mensen hebben toch het hele jaar door vakantie!’. Dat Willem-Alexander en Máxima vanwege de troonswisseling, de aansluitende provinciebezoeken en de kennismakingsbezoeken aan buurlanden drukke en enerverende tijden achter de rug hebben en aan vakantie toe waren, valt zeker dit keer te begrijpen. Strikt formeel genomen heeft de koning echter nooit vakantie. Er bestaat namelijk geen regeling die voorziet in de vervanging van het staatshoofd.

iPad-handtekening

Willem-Alexander is als koning 24 uur per dag en 365 dagen per jaar in functie. Zich als staatshoofd ‘even’ laten vervangen, zoals de premier zich door een vicepremier en zoals ministers zich door een andere bewindspersoon kunnen laten vervangen, dat kan de koning niet. De grondwet voorziet enkel in een loodzware en omslachtige ‘vervangingsregeling’ voor de uitzonderlijke gevallen dat de koning zijn koninklijk gezag niet kan uitoefenen.

Dat is de benoeming van een regent in een verenigde vergadering van de Staten Generaal. Niet iets voor een paar weken onbezorgde vakantie dus. Nu is de zwaarte van het koningschap nogal beperkt. De koning speelt slechts een minieme politieke rol, want de ministers zijn verantwoordelijk voor het landsbestuur. Toch kan bijvoorbeeld zijn handtekening nodig zijn om wetten en maatregelen in werking te laten treden of om benoemingen van kracht te laten worden. Soms kan dat niet wachten.

Het was dan ook gebruikelijk dat ambtenaren tijdens koninklijke vakanties met te signeren stukken naar het vakantievierend staatshoofd reisden. Daar is nu iets op gevonden: een digitale handtekening van de koning via diens, uiteraard streng beveiligde, iPad. Deze elektronische methode van ondertekening, vastgelegd door minister Ivo Opstelten van Veligheid en Justitie, kan een boel ambtelijk gereis besparen. Willem-Alexander ondertekent hem elektronisch toegezonden stukken digitaal en stuurt ze via de lijn retour. Na zijn vakantie ondertekent hij de originele stukken, met behoud van de tekendatum, dan nog een keer met de hand.

Oranjemoeheid

Vanaf september wacht Willem-Alexander en Máxima opnieuw een druk tot overladen programma. Natuurlijk zijn er de gewone verplichtingen, maar er staan voor het nieuwe koningspaar ook weer kennismakingsbezoeken aan andere landen op het programma.

Op 4 september sluit Willem-Alexander zijn wittebroodsweken als nieuwe koning min of meer officieel af met het in ontvangst nemen van het ‘Droomboek voor de koning’. Daarin staan, ter inspiratie van de koning, meer dan 300 toekomstdromen over ons land. Tien dagen later (zaterdag 14 september) zullen koning en koningin in Rotterdam aanwezig zijn bij de nationale dankbetuiging aan de afgetreden Beatrix.

Deze manifestatie, georganiseerd door het Nationaal Comité Inhuldiging, omvat een rond de havens en een programma met muziek en dans in Ahoy. De NOS-televisie zal zowel de aanbieding van het ‘Droomboek’ als de ‘Dankbetuiging aan Beatrix’ live uitzenden. Snel daarna – op dinsdag 17 september – is het al weer Prinsjesdag: de eerste keer dat Willem-Alexander met Máxima aan zijn zijde in de Ridderzaal de Troonrede zal uitspreken.

Zodra deze gebeurtenissen achter de rug zijn, moet het koningspaar al weer de blik richten op de officiële start (30 november) van de twee jaar durende viering ‘200 jaar Koninkrijk’. De Oranjes zijn de komende maanden dus volop aanwezig in de media. Daar zit ook een risico aan; dat van overexposure. Mensen moeten bij het verschijnen van de koning en de koningin natuurlijk niet de aanvechting krijgen om te gaan roepen of denken: ‘Daar zijn ze weer!’ Het is aan de strategen van de RVD te waken voor dit type oranjemoeheid.

Hoofdpijndossier

Zodra de wittebroodsweken voor het koningspaar definitief voorbij zijn, zal het beslist wat kritischer worden gevolgd. Er dient zich al een hoofdpijndossier aan: de paleizenkwestie. Prinses Beatrix gaat vanuit paleis Huis ten Bosch naar kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche en Willem-Alexander en Máxima verhuizen ‘op een later moment’ van hun Wassenaarse landhuis Eikenhorst naar Huis ten Bosch.

In een wat vaag persbericht heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten dat er in ‘een onderdeel van Paleis Noordeinde’ voor prinses Beatrix ‘een ruimte wordt ingericht’, zodat ze in Den Haag kan ‘werken en verblijven’. Voor Willem-Alexander en Máxima zal Huis ten Bosch, voordat ze daar gaan wonen, ‘worden aangepast’, omdat het paleis ‘niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd’. Het RVD-persbericht van 3 juli daarover: “De kosten van deze aanpassingen worden op dit moment door de Rijksgebouwendienst in kaart gebracht. De uitgaven worden opgevangen binnen de Rijksbegroting.”

Hier steekt een venijnig punt de kop op. Vroeg of laat zullen de aanvullende huisvestingsbedragen voor Beatrix en Willem-Alexander openbaar worden. Kritiek daarop zal niet uitblijven, want het is crisis en ondanks die crisis is er op de kosten voor het koningshuis niet bezuinigd. Aan premier Mark Rutte de mooie taak dit uit te leggen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


17 reacties op “Vakantie voor de koning”

 1. Nelize zegt: 05-08-13 om 14:31

  Hier een bericht voor de koning & koningin,

  Beste Hare Majesteit Koning & Koningin
  Een fijne vakantie toegewenst in Griekenland.
  Groeten,
  Nelize

 2. Griekeland ? Meestal gezellig met lotgenoten en vurige aanhang even de armen en benen strekken in Patagonië.

 3. Voor de meelezers van de AIVD bedoel ik uiteraard lekker even wandelen.

 4. Na het ongeluk en revalidatie in 2012 woont Skipper gelukkig weer bij het Koninklijk gezin in Wassenaar op Villa Eikenhorst. De hond wil eigenlijk niet weg uit zijn tuin in Wassenaar. Heeft het erg naar zijn zin in de villa. Een en ander hangt af van de Rijksgebouwendienst. Skipper wil niet naar Den Haag, vooralsnog. Hij wil alleen met zijn Oranje Bal en de meisjes in de tuin spelen. Nu ook nog op vakantie naar de hitte in Griekenland? Misschien kan Skipper deze zomer thuisblijven.

 5. Hans van Sleuwen zegt: 05-08-13 om 22:40

  Zouden Amerikaanse inlichtingendiensten nu ook toegang hebben tot deze “zwaarbeveiligde” , maar digitaal ondertekende staatsstukken ? Onze koning mag wel opletten !

 6. Marcel zegt: 06-08-13 om 01:51

  Profiteurs die privileges opeisen op grond van een ge-erfde titel verdienen geen enkele privacy.

  Pas als deze niksnut afstand doet van zijn titels (die hij niet verdiend heeft) heeft hij recht van spreken.

  En ik eis een gelijke kans op de functie van staatshoofd. Krijg ik die niet, dan is dat discriminatie op grond van afkomst.

 7. Fliegender Holländer zegt: 06-08-13 om 08:43

  “Hier steekt een venijnig punt de kop op. Vroeg of laat zullen de aanvullende huisvestingsbedragen voor Beatrix en Willem-Alexander openbaar worden. Kritiek daarop zal niet uitblijven, want het is crisis en ondanks die crisis is er op de kosten voor het koningshuis niet bezuinigd.”
  Ten eerste, het is “crisis”, omdat iedereen iedereen verteld, dat het crisis is. De situatie in Europa is, hoe dan ook, nog altijd vele malen beter als tijdens de crisis van begin jaren-30.
  Ten tweede. Alles goed en wel om te “zeuren” over veranderingen die gedaan moeten worden aan Huis ten Bosch cs. Maar er is op zich niets op tegen, juist in tijden van “crisis”, niet te gaan denken: “Dat doen we op een later tijdstip dan wel, want het is crisis.” Juist het feit, dat er gewerkt moet worden – er dan vanuitgaande, dat er geld voor is – moet een stimulans zijn, om de werken doorgang te laten hebben.
  Enne… Wat is goedkoper? De werken niet uit laten voeren, en dan tegen handwerkers moeten zeggen: “Sorry, we hebben geen werk, U moet zich bij het Arbeidsbureau maar melden?” Dan kost het een ander deel van de Schatkist geld…
  Belangrijker in deze zou zijn, bij een uitbesteding eerst te kijken naar Nederlandse bedrijven die zulk een opdracht kunnen uitvoeren, eer men Oosteuropese werknemers naar Nederland laat komen (of diegenen, die sowieso al in Nederland zitten, het werk te laten doen, terwijl Nederlandse werknemers thuis werkeloos zitten…).

 8. Frank zegt: 07-08-13 om 09:15

  @ Fliegende Hollander:

  Hoewel ik de toon van de stukjes van dhr. van Asseldonk wel vind verbeteren, was dit deel inderdaad weer lekker tendentieus. Dat zit hem in:

  ‘ondanks die crisis is er op de kosten voor het koningshuis niet bezuinigd’

  … wat meneer van Asseldonk waarschijnlijk niet kan onderbouwen, en wat deze blog weer onder het niveau brengt dat van een journalistieke instelling als het NOS verwacht mag worden.

  Logica en gezond verstand wijst uit dat ons koningshuis ook op de kleintjes let, maar ze hebben wel een representatieve functie. Je zet een voormalige koningin niet op sinaasappelkistjes, maar je zorgt wel dat er verantwoord met geld wordt omgegaan, en dat het geld naar (inderdaad) een nederlandse aannemer gaat.

  Maar ja, als dit soort smeuige opmerkingen achterwege moeten blijven worden de blogs mogelijk saai. Een goed stuk over het koningshuis schrijven zonder tot dit soort roddelpraat te vervallen is de uitdaging.

 9. Frank, ik heb toch wel gelachen om je opmerking, dat ons koningshuis ook op de kleintjes let? Nu maak je zelf een fout door het woordje ons te gebruiken, niks is van ons het is allemaal van de Haagse familie zelf. Denk dat dhr Asseldonk de stukjes heel netjes schrijft. Vaak wordt (terechte) kritiek niet geplaatst als het over deze familie gaat.

 10. De discussie wordt slim ver-engd tot de huisvestingskosten…..niemand (met uitzondering enkele republikeinen hierboven) heeft het nog over het “nut” van de fantastisch wervende reizen (hoezo meer opdrachten voor zakenleven?) van een 8 1/2 ton kostende vorst, die zo nodig tot september (!!!) vakantie gaat genieten……van mij mag ie in Griekenland blijven zitten: naast het orakel van Delphi…..!

 11. Marcel zegt: 07-08-13 om 23:12

  En zo komen we aan de 250 weken vakantie deze eeuw…

  En het volk maar zwaaien… zucht.

 12. Frank zegt: 09-08-13 om 13:28

  Volgens mij is een deel van het vroegere koningshuis bezit niet meer van het koningshuis, maar van de regering. Oa. de paleizen, omdat het onderhoud hiervan niet meer op te brengen was.

  Anyway – het is vrij duidelijk dat zowel de schrijver van deze blogs als (veel van) de reagerende mensen veel liever allerlei emotionele argumenten gebruiken dan naar de feiten kijken en een beetje gezond verstand en logica toe te passen. Een soort van ‘koningshuis is fout’ houding waarin een goede discussie of goede journalistiek ver te zoeken zijn. Ik wens jullie daar veel plezier mee en ga voortaan op mijn handen zitten als ik wil reageren.

 13. marielle schaepman zegt: 09-08-13 om 18:27

  Eigenlijk is het alleen nieuws als de Koning aan het werk is (ik gok 3 weken werk sinds 30 april jl.) Vakantie is de norm bij dit stel.

 14. Fliegender Holländer zegt: 12-08-13 om 09:54

  Al die Republikeinen in Nederland: Neem dan eens een kijkje over de oceaan naar dat land met de naam USA. Herinneren jullie je nog de beloften van ene beoogde president B. Obama?? Wát heeft die in de laatste vier en een half jaar van zijn beloften waargemaakt?? Om over zijn voorganger maar te zwijgen…
  Nee, presidenten zijn natuurlijk de betere optie ten opzichte van een koningshuis.
  Oh ja, en ik zie de busladingen toeristen, die hier in Oostenrijk in Wenen naar de oude residentie van Kaiser Franz Joseph I & Sissi komen (Schloß Schönbrunn). In Frankrijk komen ook genoeg toeristen naar Versailles… In Londen is de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace al genoeg om toeristen aan te trekken…
  En een president kost ook genoeg – waarschijnlijk op termijn zeker niet goedkoper als een koningshuis. In de termijn dat Nederland een koninkrijk is, heeft het land zeven maal een inhuldiging van een staatshoofd gezien. Brengt de gemiddelde regeringsduur op 33.5 jaar. Bij de gemiddelde republiek worden in die tijd zes, zeven presidenten “versleten”. Er worden daarbij steeds miljoenen verbruikt, en “iedere idioot” zou president kunnen worden. Herinneren we ons de jaren-30? Reichskanzler Hitler… De Reichspräsident Hindenburg stierf, en Reichskanzler Hitler trok de macht van president ook aan zich – en was vanaf dat moment alleenheerser. Een monarch is lange tijd in dienst, heeft dus veel ervaring opgedaan en kan zijn/haar opvolger optimaal voorbereiden.

 15. bas zegt: 13-08-13 om 11:08

  @ Fliegender Holländer

  Je tooit je met een Duits klinkende naam. Laat nu net het Duitse staatsrecht mijn voorkeur hebben.

  Ik wantrouw machthebbers, en ben dus tegenstander van machtsconcentraites die voorkomen kunnen worden. De USA, Rusland, Frankrijk zijn allemaal wat heet presidentiële republieken – republieken waar de president regeert.

  Republieken die we, vind ik, niet als voorbeeld moeten zien.

  Duitsland is een regeringsrepubliek – een republiek waar een regering – dus een groep mensen – regeert.

  Geen machtsconcentraties en een democratie, waarin iedereen president kan worden. En het is nog nooit een idioot geweest.

  Je noemt Duitsland in de jaren dertig als voorbeeld. Ik lees vooral dat het staatshoofd is overleden (kan een koning ook overkomen) en niet op de normale manier is opgevolgd. Was er een koning in Duitsland geweest, of een keizer, dan had Hitler die waarschijnlijk ook niet laten opvolgen. En of Hitler had teruggeschrokken voor een aanslag op koning of keizer? Ik denk het niet, immers hij had de plannen voor het vermoorden van miljoenen mensen al klaar liggen. Kan die ene er makkelijk bij.

 16. Dit is echt goed. Enige tijd met familie is het beste cadeau dat je ooit kunt geven aan uw familie. Een groot stuk van het schrijven. Het is waar dat de koninklijke vakanties zijn altijd om naar uit te kijken. Bedankt voor het aandeel. :)

 17. Fijne vakantie, ik wens jullie veel plezier, en zeker ook rust om te kunnen genieten van de vakantie natuurlijk.

Geef een reactie