De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Willem-Alexander, Vladimir en Filip

Vrijdag  8 november wordt voor de Nederlandse koning Willem-Alexander van Oranje-Nassau een memorabele dag. Hij ontvangt dan goede buur Filip van Saksen-Coburg, koning van België, én hij gaat de hand drukken van verre vriend Vladimir Poetin, president van de Russische Federatie. 

Het is wat veel voor één dag: overdag het Belgische koningspaar Filip en Mathilde op bezoek en dan als een haas naar Moskou voor een ontvangst door president Poetin.

Voor zijn ontmoeting met de Russische president moest Willem-Alexander zelfs een eerder gemaakte afspraak afzeggen. Zijn geplande bezoek aan de 100 jarige Erasmus Universiteit in Rotterdam is overgenomen door prinses Beatrix: de ex-koningin als invalkoning dus.

Het geeft aan dat er Nederland en de koning veel aan gelegen is een goede buur niet voor het hoofd te stoten en op goede voet te blijven of weer te komen met een verre vriend.

Verstoorde relaties

Vervelende incidenten en diplomatieke strubbelingen ontsierden het lopende Nederland-Rusland jaar ‘ter verbreding en verdieping van de eeuwenlange samenwerking’. Nederlandse protesten tegen het Russische homobeleid, de rel rond de arrestatie in Den Haag van een Russische diplomaat, de molestatie in Moskou van een Nederlandse diplomaat en het opbrengen door de Russen van het onder Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip ‘Artic Sunrise’ zeggen genoeg.

Er is achter de schermen alles aan gedaan om via het bezoek van de koning aan Rusland de verstoorde relaties weer wat te verbeteren. Cruciaal daarbij is een ontmoeting tussen de staatshoofden Poetin en Willem-Alexander. Uitblijven van zo’n ontmoeting op het hoogste niveau zou voor de Nederlandse koning ernstig gezichtsverlies betekenen.

Daarom paste Willem-Alexander zijn overladen agenda aan en gaat hij omwille van een handdruk met Poetin een dag eerder naar Moskou dan gepland. Deze om politieke en economische redenen begrijpelijke inschikkelijkheid van Nederland lijkt niettemin op een diplomatiek knievalletje tegenover het grote en machtige Rusland.

En nu maar hopen dat het ook effect sorteert. Het is voor Willem-Alexander hoe dan ook de eerste diplomatieke vuurproef uit zijn nog prille loopbaan als koning.

Goede buur Filip

De rond het bezoek aan Poetin gerezen agendaproblemen voor Willem-Alexander oplossen door het kennismakingsbezoek van de Belgische koning Filip te verschuiven was geen optie.

Een goede buur voor het hoofd stoten ter wille van een verre vriend en de net aangetreden koning Filip en koningin Mathilde gezichtsverlies te laten lijden om jezelf gezichtsverlies te besparen zou een affront geweest zijn.

Op de viertalige site van het Belgische koningshuis wordt het bezoek van Filip en zijn vrouw aan ons land plechtig aangekondigd:  “Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin begeven zich naar Nederland waar Zij door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima ontvangen worden.”

Het zal echter maar een kort lunchbezoek kunnen zijn. Als het Belgisch koningspaar op Het Binnenhof in Den Haag nog doende is met zijn laatste verplichtingen, zal het Nederlandse koningspaar al richting Moskou gaan.

Uitgestelde kennismaking

Eigenlijk zou Willem-Alexander afgelopen 14 oktober ter kennismaking met het Belgische koningspaar al naar Brussel gereisd zijn. Dat plan werd doorkruist door de troonswisseling in België op 21 juli.

Het is namelijk een protocollaire gewoonte dat de kortst zittende koning belet vraagt bij zijn collega die al langer op de troon zit. Daarom komt Filip nu bij Willem-Alexander, die drie maanden langer op de troon zit, op bezoek in plaats van omgekeerd.

Filip (53) en Willem-Alexander (46) moeten een andere gelegenheid zoeken om ervaringen uit te wisselen over de eerste maanden van hun koningschap. De Nederlandse koning kan terugzien op een geslaagde troonswisseling en een vliegende start. Dat was – anders dan bij de Belgische koning -  ook verwacht.

Terwijl van Willem-Alexander werd gezegd werd dat hij  er ‘klaar’ voor was, stuitte de alom als een stoethaspel aangeduide Filip van meet af aan op enige reserve.

Stijgende populariteit

De laatste tijd echter krijgt Filip steeds meer krediet. De rede bij zijn beëdiging in het Belgische parlement sprak hij zelfverzekerd uit bracht hem lof. Zijn provinciebezoeken – in België ‘Blijde Intredes’ geheten – werden een succes en de nieuwe koning verraste vriend en vijand zelfs met een ‘spontane toespraak’.

Recente opiniepeilingen tonen dat de populariteit van Filip stijgt. Ruim 60 procent van de Belgen heeft nu vertrouwen in hem (Willem-Alexander geniet het vertrouwen van zo’n 85 procent van de Nederlanders.) Bijzonder voor Filip is dat ouderen kritischer tegenover hem staan dan jongeren. Wel zou er voor hem nog winst te boeken zijn ‘op het vlak van spontaniteit, humor en vlotheid’.

Zoals Máxima dat voor Willem-Alexander is, zo blijkt ook Mathilde Filips geheime wapen te zijn. De gepeilde populariteit voor Filip en Mathilde ‘als team’ komt uit op 80 procent.

Diplomatiek schakelen

Een opsteker voor de nieuwe Belgische koning is dat de voor de monarchie altijd nogal kritische Bart de Wever van de immens populaire N-VA  (Nieuw Vlaamse Alliantie) in zijn recente plannen voor verdere federalisering van België de koning handhaaft als staatshoofd van een  – weliswaar -geminimaliseerde Belgische staat.

Komende vrijdag gaat koning Willem-Alexander de hand drukken van verre vriend Vladimir Poetin. Die is onlangs door het Amerikaanse zakenblad Forbes uitgeroepen tot de machtigste man ter wereld en wordt vaak van dictatoriale neigingen beticht.

Ook zal Willem-Alexander de hand drukken van goede buur Filip. Die wordt vanwege de doorgaande federalisering van België  vaak een ‘koning zonder land’ genoemd. Dat wordt dus snel en diplomatiek schakelen voor het slechts met symbolische macht beklede, jonge Nederlandse staatshoofd.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Willem-Alexander, Vladimir en Filip”

 1. Mario Arnoldi zegt: 01-11-13 om 19:13

  Jammer dat onze koning naar Rusland gaat. Het is een klap in het gezicht van veel homoseksuelen. Nederland vindt kennelijk de koopmansgeest belangrijk. Die geest verdringt de menselijkheid. Ons land moet wel vriendjes met Poetin blijven, anders kost het ons geld. Het is wel besmet geld, maar dat zal onze regering worst wezen, heteroworst!

 2. Leny Schrage zegt: 02-11-13 om 11:32

  Ik heb het volste vertrouwen in onze koning. Juist omdat hij jong en nieuw is in zijn functie als koning en behept met veel charme en kennis van Rusland ( hij komt er niet voor t eerst ), is hij uitermate geschikt om ons land in deze crisis met Rusland te vertegenwoordigen.
  Ik wens hem en de koningin veel succes toe op deze trip.

 3. Heringa zegt: 02-11-13 om 14:24

  Een knappe weblog van van Asseldonk, hij weet in bijna elke alinea iets negatiefs te vlechten. Het is irritant als feiten en negatief commentaar zo vermengd worden, mogen de lezers niet zelf nadenken? Ex-Koningin Beatrix inschakelen is een goede zet en men kan even goed stellen dat het voor Poetin een grote afgang is als Koning Alexander hem niet zou ontmoeten.

 4. tim zegt: 02-11-13 om 14:43

  Dit is natuurlijk een zin die niet klopt: Willem-Alexander en Filip Filip (53) en Willem-Alexander (46) moeten een andere gelegenheid zoeken om ervaringen uit te wisselen over de eerste maanden van hun koningschap.

 5. Bas van Stapelberg zegt: 02-11-13 om 20:28

  Vandaag 2 november heb ik een herdenkingsdienst gehouden voor al die duizenden overleden drugsslachttochtoffers. Jonge mensen met een leven voor zich die door gewetenloze criminelen de dood zijn ingejaagd.
  Was haast niemand bij aanwezig.

 6. Bas zegt: 02-11-13 om 23:40

  Kopje ‘Uitgestelde kennismaking’ en daarin de 3e alinea:

  “Willem-Alexander en Filip Filip (53) en Willem-Alexander (46)…”

  Ben benieuwd wat Maxima en Mathilde Mathilde (40) en Maxima (42) in de tussentijd gaan doen.

 7. W.van Beurden zegt: 06-11-13 om 15:51

  geef beide dames toch een beetje rust en laat ze lekker genieten van een kopje thee zonder al die pottenkijkers welke konstant op hun lippen zitten.

Geef een reactie