De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De koning bezoekt zijn drie andere landen

Ruim een half jaar na zijn aantreden bezoekt de koning  de drie andere landen van zijn koninkrijk : Aruba, Sint Maarten en Curaçao. Kennismakingsbezoeken aan buurlanden van Nederland en aan Nederlandse provincies gingen voor. Maar nu is het zover en de koning neemt er ruim de tijd voor.

Van dinsdag 12 tot en met donderdag 21 november bezoeken Willem-Alexander en Máxima zes Caribische eilanden. Een beetje uitleg lijkt geboden. De vroegere ‘Nederlandse Antillen’ bestaan nu uit de drie onafhankelijke eilanden Aruba, Sint Maarten en Curaçao. Ze vormen samen het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

De eilandjes Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn het ´Caribische deel van Nederland´. Als ‘openbare lichamen’ – een soort gemeenten overzee – maken ze deel uit van Nederland. De politieke en staatkundige verhoudingen tussen ons land en de Caribische eilanden zijn nogal gespannen, maar de liefde van de eilandbewoners voor de Oranjes lijdt daar niet onder. Koning en koningin kunnen op een gastvrij onthaal rekenen.

De NOS doet op vrijdag 15 en vrijdag 22 november verslag van het bezoek. Aansluitend op zijn Caribische trip brengt Willem-Alexander nog kennismakingsbezoeken aan Colombia en Venezuela. Dat zijn voor hem uiteindelijk, net als België en Duitsland, ook buurlanden.

Vier landen

De Caribische eilanden zijn – in de woorden van schrijver W.F. Hermans – ‘de laatste resten tropisch Nederland’. Vroeger was Nederland vanwege het bezit van Nederlands Indië, Suriname en de Antillen nog een koloniale macht van betekenis. Maar Indonesië vocht zich in 1949 vrij van Nederland. Suriname en de Antillen werden in 1954 in koninkrijksverband min of meer zelfstandig, waarna Suriname in 1975 zijn onafhankelijkheid opgedrongen kreeg.

Toen bleven de Antillen en Nederland over als de twee landen van het Koninkrijk der Nederlanden. Het proces van, eerst afgedwongen en later opgedrongen dekolonisatie was daarmee nog niet voorbij. De drie grotere Caribische eilanden, Aruba voorop, streefden een lossere band met Nederland na. Via veel gebakkelei en geruzie kwam er in 2010 een regeling.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba (samen goed voor zo’n 25.000 inwoners) werden met elk een eilandsraad en een bestuurscollege en overkoepeld door de Rijksdienst voor Caribisch Nederland ‘bijzondere gemeenten’ van ons land. Aruba, Sint Maarten en Curaçao (samen goed voor zo’n 300.000 inwoners) werden met een eigen regering en parlement drie zelfstandige landen binnen het koninkrijk. Koning Willem-Alexander heeft op elk van die eilanden een gouverneur die hem vervangt.

Sommige taken, zoals buitenlandse zaken, defensie en deugdelijk bestuur, worden in koninkrijksverband geregeld. Beslissingen daaromtrent neemt de Rijksministerraad: dat is de Nederlandse ministerraad voor de gelegenheid aangevuld met de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Formeel zijn de vier landen elkaars gelijken, maar het kleine Nederland is binnen het koninkrijk een heuse grootmacht.

Wingewesten

Net als de andere Nederlandse koloniën waren de Caribische eilanden voor Nederland aanvankelijk wingewesten. Vooral door de slavenhandel. Intussen zijn de bordjes verhangen. Dankzij hun Nederlandse paspoort woont zowat een derde deel van de Antillianen nu in Nederland en ons land heeft in 2010 nog zo’n 1,7 miljard euro uitgetrokken om de financiën van de Caribische gebieden te saneren.

Bovendien garandeert Nederland de veiligheid en zelfstandigheid van de eilanden overzee. Ze denken er daar dan ook niet aan om hun banden met het koninkrijk te laten schieten. In zekere zin is Nederland nu hún wingewest. Het is de ironie van de (koloniale) geschiedenis. Van echte liefde en verwantschap tussen Nederland en de Caribische eilanden is geen sprake. De culturele verschillen zijn groot. Het slavernijverleden ettert door, de suprematie en het superioriteitsgevoel van Nederland hinderen de eilandbewoners.

Nederland ergert zich aan de bestuurlijke corruptie op de eilanden en aan hun onwil of onvermogen om financieel orde op zaken te stellen. Daar komt de overlast nog bij die volgens sommigen veel van de naar ons land gekomen Antillianen hier veroorzaken. Veertig jaar geleden stelde het PvdA-kamerlid Franssen al voor om de Antillen ‘per aangetekende post’ een complete onafhankelijkheidsverklaring te sturen.

Ex-PVV-er Hero Brinkman ging met zijn voorstel om de eilanden maar via ‘marktplaats.nl’ van de hand te doen nog een stapje verder. Premier Rutte zelf liet weten dat als een Caribisch eiland uit het koninkrijk wil het maar even moet bellen: “Dan regelen we dat.”

Oranjegevoel

Ondanks de stroeve verhoudingen tussen Caribisch en Europees Nederland zijn de Antillianen altijd zeer Oranjegezind gebleven. Blijkens opiniepeilingen is gemiddeld meer dan zestig procent van hen zeer gesteld op de koninklijke familie. Volgens historicus Gert van Oostindie komt dat doordat bij veel Antillianen het idee heeft postgevat dat zij de bevrijding van de slavernij – dit jaar precies 150 jaar geleden – voor een belangrijk deel aan koning Willem III te danken hebben.

Volstrekt ten onrechte volgens de historicus, maar het verklaart de Caribische liefde voor de Oranjes. Gert van Oostindie: “En sindsdien hebben koninklijke bezoeken aan de Antillen steevast prachtige plaatjes opgeleverd. Zelden was er een wanklank te horen, zelfs niet in tijden dat de onvrede over de ‘rekolonisatie’ zeer hoog opliep.”

Dat wordt voor het nieuwe koningspaar na hun landing op ‘Princess Juliana Airport’ op Sint Maarten dus wel weer een vrolijk en ontspannen bezoek; met volop zang en dans. Hooguit krijgt het koningspaar zijdelings nog te maken met de sociale spanningen in het gebied.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “De koning bezoekt zijn drie andere landen”

 1. Laten we eens ophouden met dat gezeur over die Antillianen wie terug kan en mag gaan en verder niet zeuren als het daar weer tegenvalt.

 2. Bas van Stapelberg zegt: 11-11-13 om 11:23

  Er is geen politicus geweest die de Antillen de wacht heeft aangezegd.
  Ook als WA zou je daar, gezien de criminaliteit en drugshandel die gevoerd wordt door de Antilliaanse bestuurders, eigenlijk niet mogen komen.Het kan toch niet zo zijn dat onze WA lachend op de foto gaat met maffia-leiders, want dat zijn ze. Respect voor de duizenden jongen mensen die gestorven zijn aan die ellendige drugs zou op zijn plaats zijn WA. Neem aan dat je het zelf toch ook verschrikkelijk zou vinden als je kinderen sterven aan dit vergif.

 3. e.geurtsen zegt: 11-11-13 om 19:27

  Het is en blijft opmerkelijk. Deze schrijfsels.
  Bezoek aan Rusland. De Koning kan geen goed doen is de stelling van schrijver dezer stukjes.

  Vervolgens gaat het bezoek goed, maar dat krijgen we van hem nooit te horen. Wellicht zou hij het zelf beter hebben gedaan denk ik dan maar.
  Vreemd, heel vreemd.

  Toch een soort van misplaatste preoccupatie.

 4. Chris zegt: 12-11-13 om 01:27

  Het was Koning Willem I die in 1814 de handel in Slaven verbood. Daar komt de liefde voor de Oranjes vandaan. U zit er twee koningen naast. Daarnaast is een Monarchie natuurlijk veel eerlijker dan een republiek (list en bedrog) en hebben we een fantastisch mens als Koning (en een mooie, wijze Koningin) … als opvolger van enkele wijze Koninginnen en goede Koningen. Zij hebben ons veel gegeven.

  Over de Oranjes niets dan goeds, dat is bij veel presidenten in deze wereld niet het geval.

 5. bas zegt: 12-11-13 om 12:46

  ik ben verbijsterd

  ik lees
  Daarnaast is een Monarchie natuurlijk veel eerlijker dan een republiek (list en bedrog)

  En dat in een land waar de mening van de koning niet bekend mag worden, en er dus gelogen moet worden wanneer de premier gebruik maakt van de kennis, mening of ervaring van het staatshoofd.

 6. Wat jammer voor Brinkman dat WA het koningshuis niet op marktplaats wil zetten, en of WA Rutte niet even belt en dan hebben we een republiek….

 7. Marcel zegt: 14-11-13 om 19:49

  Een monarchie is en blijft een stelsel van discriminatie op grond van afkomst en alleen daarom al is het niet legitiem. Wie monarchie goedpraat, praat feitelijk discriminatie goed.

  Daarbij weet WA von Amsberg niet wat werken is, hij heeft het immers nog nooit gedaan. Maar eist wel een belastingvrije toelage (ik heb hem die nog nooit zien afwijzen) en ging gemiddeld 20 weken per jaar op vakantie. En Maxima zocht in haar New Yorkse tijd al de rijkste vent die ze kon krijgen, ik geloof dat ze in de USA aan vrouwen zoals haar refereren als golddiggers.

 8. e.geurtsen zegt: 15-11-13 om 20:16

  @marcel:
  de monarchie in nederland is per se legitiem omdat deze staatsvorm door 2/3 van de Staten-Generaal wordt geaccepteerd en in de Grondwet door de Eerste en Tweede Kamer in verschillende samenstelling is vervat. Punt!

 9. Andreas zegt: 17-11-13 om 16:44

  Marcel@
  Jij hebt echt het verstand van een kind van 3.
  Hoe kom je er in hemelsnaam bij dat dat discriminerend is. Hoor jij soms ook bij die enkele eenzame gekke die plotseling Zwarte Piet discriminerend vind ??

  - Een staatshoofd is 24u in dienst, ook WA.
  - De koning en daarvoor zijn moeder, leggen vele werkbezoeken af, die de media niet halen.
  - WA heeft de universitaire diploma’s, verschillende vliegbrevetten.
  - Jij bent na WA natuurlijk, de enigste Nederlander die Maxima al kende uit haar New Yorkse periode. Jij kan dus haar voorkeur voor rijke mannen als geen ander weten.
  - Hoe kom je erbij dat hij belastingvrije toelage eist. Zijn inkomen is bij wet geregeld en zoals je weet, gaat de Koning niet over wetten en politieke besluiten. Het inkomen van de koning gaat vervolgens voor een groot deel naar o.a. paleizen, bewaking en ander ondersteunend personeel. Dus kosten die we ook zouden maken met een President, daarbij komt nog eens dat ons staatshoofd gemiddeld 30 jaar staatshoofd is. Neem nu bijvoorbeeld USA. Een president kan al na enkele jaren weer vertrokken zijn, maar zijn dure presidentiële pensioen en bewaking gaan gewoon door.

  Ik zou zeggen, doe eerst grondig je huiswerk voor je weer onzin uitkraamt.

Geef een reactie