De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het Haagse paleisje van prinses Beatrix

Op dinsdag 4 februari – negen maanden na haar aftreden als koningin – is prinses Beatrix verhuisd naar kasteel Drakensteyn te Lage Vuursche in de gemeente Baarn. Ze heeft de deur van haar Haagse woonpalein Huis ten Bosch, waar ze in 1981 met prins Claus en haar drie zonen introk, definitief achter zich dicht getrokken.

In Huis ten Bosch zullen ‘op termijn’ , want na een grondige verbouwing en modernisering, koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun drie dochters gaan wonen.

Nieuw onderkomen

Toch is de vroegere koningin niet echt weg uit Den Haag. Ze heeft daar in de vorm van het naast haar vroegere werkpaleis Noordeinde gelegen monumentale pand Noordeinde 66 van rijkswege – gratis en voor niets dus – een nieuw Haags onderkomen gekregen.

Volgens Van Dale’s Groot Woordenboek der Nederlandse Taal is ‘een gebouw dat tot woning dient voor een koning of ander vorstelijk persoon’ een paleis. Het Haagse paleisje van prinses Beatrix (Noordeinde 66) is sinds enige tijd formeel onderdeel van paleis Noordeinde.

Strikt genomen klopt het persbericht van de Rijksvoorlichtingsdienst van 3 juli 2013 dan ook. Dat meldde dat Beatrix vanwege haar activiteiten als lid van het Koninklijk Huis nog regelmatig in Den Haag zal ‘werken en verblijven’ en vervolgde: “In een onderdeel van paleis Noordeinde wordt daarom een ruimte voor haar ingericht.”.

Noordeinde 66

Pas sinds kort is het pand Noordeinde 66, een uit 1775 daterend rijksmonument, bij paleis Noordeinde gevoegd. Daar is geen ruchtbaarheid aan gegeven. Het statige huis naast paleis Noordeinde is meer dan honderd jaar in handen van de Oranjes geweest. Koningin Emma kocht het in 1898 van de gewezen minister van Binnenlandse Zaken Jan Heemskerk Azn.

Koningin Juliana, die het pand van haar moeder erfde, deed het in 1993 over aan haar kleinzoon Willem-Alexander. Die betrok Noordeinde 66 na een grondige verbouwing . Daarover ontstond enig rumoer omdat hij het pand zonder geldige vergunning van een dakterras had voorzien.

De huidige koning heeft er, eerst alleen en later met zijn vrouw Máxima, tussen 1995 en 2003 gewoond. Toen verhuisde hij naar de door hem gekochte villa Eikenhorst op het landgoed de Horsten in Wassenaar waar hij nog steeds woont.

Noordeinde 66, met aan de straatzijde steeds hermetisch gesloten gordijnen, stond even leeg, maar Willem-Alexander verkocht zijn huis, dat een woonoppervlak van 640 m2 heeft, in 2008 voor 3,25 miljoen euro onderhands aan de Rijksgebouwendienst.

Profijtelijke transactie

Dat was, net voor het uitbreken van de crisis op de woningmarkt, een uiterst profijtelijke transactie. De huidige koning kreeg mede daardoor toen het etiket ‘vastgoedprins’ opgeplakt. Hij ontving namelijk tien keer zoveel voor zijn huis als hij ervoor had betaald.

In antwoord op Kamervragen over ‘deze buitensporige waardestijging’ antwoordde de toenmalige minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) dat deze opmerkelijke waardestijging het gevolg was van ‘een investering in het pand en de huidige marktwaarde’ en mede gezien diende te worden ‘in het licht van de eerdere transactie’.Daarmee doelde Vogelaar op de vriendenprijs die Willem-Alexander indertijd aan zijn grootmoeder Juliana betaalde.

In antwoord op dezelfde Kamervragen onthulde de bewindsvrouw ook de reden van de aankoop van Noordeinde 66 door de rijksoverheid. Ze schreef: “Het pand is, op basis van een analyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), door het Rijk aangekocht gezien de veiligheid en beveiliging van het ernaast gelegen paleis Noordeinde.” Vogelaar liet tenslotte nog weten dat er in overleg met de NCTb een bestemming voor het pand gezocht zou worden.

Rijkskosten

Die bestemming is nu dus gevonden. Noordeinde 66 is het Haagse minipaleis van prinses Beatrix geworden; haar pied-à-terre in de Hofstad. Intussen is het vroegere woonhuis van Willem-Alexander volgens de Rijksvoorlichtingsdienst  een deel van paleis Noordeinde.

De vroegere koningin woont dus in zekere zin in huis bij haar zoon de koning. Dat gebeurt, inclusief het onlangs uitgevoerde groot onderhoud aan het pand, allemaal op rijkskosten. Daarnaast krijgt prinses Beatrix elk jaar een uitkering van ruim anderhalf miljoen uit de schatkist.

Dat is allemaal precies geregeld en bepaald in de Wet Financieel Statuut voor het Koninklijk Huis. Die zegt in artikel 4 bijvoorbeeld ‘dat aan de Koning die afstand van het koningschap heeft gedaan ten laste van het Rijk een woonverblijf tot gebruik ter beschikking kan worden gesteld’. Daarom mocht koningin Wilhelmina na haar aftreden van de staat gratis op paleis het Loo blijven wonen en koningin Juliana op paleis Soestdijk. Die twee paleizen zijn allebei eigendom van het rijk.

Goedkoop

In die zin zijn we als belastingbetalers met Beatrix nog goedkoop uit. Zij bewoont haar eigen kasteel Drakensteyn, zij het dat de kosten van beveiliging ook daar voor het rijk zijn, en heeft in de vorm van het vroegere pand Noordeinde 66 slechts een heel klein paleisje op rijkskosten tot haar beschikking gekregen.

Gek eigenlijk dat het kabinet over deze paleiszaken zo mondjesmaat, schichtig, schimmig en weinig transparant communiceert. Wat valt er te verdoezelen? Dat de kosten van de monarchie in ons land hoog zijn, is genoegzaam bekend.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


20 reacties op “Het Haagse paleisje van prinses Beatrix”

 1. AsJonah zegt: 10-02-14 om 11:12

  Je wordt er uitermate treurig van. Daar voeg ik verder niets aan toe.

 2. Bas van Stapelberg zegt: 10-02-14 om 11:54

  In die zin zijn we als belastingbetaler met Beatrix goedkoop uit. Ik nam net een hap van een beschuitje die direct in het verkeerde keelgat schoot. Je wordt bedankt Piet.

 3. Jan Willem Landman zegt: 10-02-14 om 17:41

  Een staatshoofd kost altijd wat ! Ook presidenten hebben paleizen en vakantieverblijven .. Ga eens in het buitenland kijken meneer Van Asseldonk ! Ooit over de landgrenzen geweest ?
  en … er ook wel eens een paleis bezocht ?
  Zo ja….maar dat kan haast niet als ik zie wat u schrijft … dan zult u weten dat wat wij een paleis noemen … door de meeste buitenlanders ( en dat zijn er heel wat ! ) met enige meewarigheid wordt bekeken !
  Natuurlijk is het goed naar de redelijkheid te kijken. Maar de kruideniersmentaliteit die steeds weer uit uw stukjes blijkt…altijd over de centen..de centen.. de centen ! Jammer ! Dat we ons zo verlagen !

 4. eef zegt: 10-02-14 om 20:00

  Tja,president goedkoper? Oude discussie.

 5. Thomas Raffs zegt: 11-02-14 om 08:37

  De heren zijn blijkbaar vergeten dat Prinses Beatrix zich 33 jaar van haar leven in binnen- en buitenland dag en nacht heeft ingezet voor Nederland en zijn bevolking. En dat met naar verhouding krap budget.

  Men vergeet tevens dat Prinses Beatrix ondanks haar troonsafstand
  alsnog lid van het koninklijk huis is en zich ook in de toekonst zal
  inzetten voor Nederland.

  Laat ik de heren een uitermate goed boek aanbevelen: “DE PRINS
  SPREEKT”, ISBN 90 5018 685 8.

 6. Bart zegt: 11-02-14 om 09:52

  Wat een gezeur. Oud-vorstin staat er niet echt om bekent, geld te verspillen. Maar waneer je iets wil zoeken om weer te kunnen zeuren…… here we go en ze zijn zo een dankbaar onderwerp – nooit komt er een kommentaar van hen terug! Wel heel makkelijk niet waar?

 7. Andries Roede zegt: 11-02-14 om 10:41

  Ben inderdaad de mening toegedaan, dat ons vorstenhuis ons vele malen meer opbrengt dan het ons kost.
  Zou het bovendien interessant vinden, de kosten van ons koningshuis, eens vergelijken met de andere vorstenhuizen in Europa.

 8. bas zegt: 11-02-14 om 14:40

  @ Bart

  Beatrix zuinig? Op haar eigen geld wellicht, maar ons geld niet. Haar boot, de groene Draek werd ut belastinggeld onderhouden. Waarom? Hij wordt niet voor staatsaangelegenheden gebruikt.

  Toen WA een eigen huis wilde kopen, heeft ze geprobeerd dit ook uit belastinggeld betaald te krijgen.

  en dan heb ik het nog maar niet over de belastingtrucs van haar zus en het vlieggedrag van haar familie

  nee, die oranjes – hun voorouders hebben de gewone man onderdrukt, zoals alle adellijke families. Helaas zijn ze wat traditioneel ingesteld.

 9. Bas van Stapelberg zegt: 11-02-14 om 15:18

  Dat ons vorstenhuis meer opbrengt dan het kost. Tja wat kun je tegen deze struisvogelpolitiek doen? Het lijkt wel of mensen niet na willen denken.

 10. hans m zegt: 12-02-14 om 19:09

  even een reality check: ik kocht in 1995 mijn huis in den haag en verkocht het in 2007 voor 7x de prijs. dus als je een huis in 2003 koopt op toplocatie is het zeker niet vreemd dat dit tien maal de prijs op brengt. en dat wij onze oud-vorstin een werkplek aanbieden lijkt me niet meer dan billijk. vergelijk even de situatie bij presidenten…. In de USA krijgen ze allemaal op staatskosten beveiliging, transport, secretariaat en een bibliotheek. tja, dat is echt duur….

 11. Nederlanders kunnen er wat van: zeuren.
  Groene draeck was destijds een cadeau aan Beatrix.
  WA zijn pand met winst verkopen? Prima deal, gunnen jullie het hem niet, slim zaken doen.
  En idd: een president zal het ook niet met 1

 12. (te snel op enter gedrukt, sorry).
  Een president 1 huis: wie gelooft dat?
  Transparant of niet: via de wet kan het allemaal
  Belasting trucs: waarom wij wel en zij niet?
  Nogmaals: wij Nederlanders hebben qua zeuren het ere metaal glansrijk gewonnen.

 13. Laat Trix lekker in 66 wonen! Dat heeft ze meer dan verdient lijkt mij en Noordeinde 66 lijkt me een stuk goedkoper dan die bodemloze put van een Soestdijk waar de Staat echt mee in zijn maag zit!
  Dat de familie handig met geld is staat als een paal boven water. Ze maken maximaal gebruik van de bestaande wetten en regels met betrekking tot het Koninklijk Huis en die zijn blijkbaar redelijk ruimhartig. Daarnaast houden Trix, WA en Max een netto inkomen over waar je u tegen zegt maar deze mensen werken keihard voor de BV Nederland en geven ook nog anoniem veel geld aan goede doelen. Kosten-Baten verhaal.

 14. Annieke zegt: 01-03-14 om 17:31

  Hans M; de presidentiële bibliotheken worden niet door de staat betaald, maar uit sponsorgelden van supporters en uit bijvoorbeeld geld dat over is uit de eigen campagnekas na de (laatste) presidentsverkiezingen.

  Daarnaast moet je ook even de kosten van de president vergelijken met de kosten van onze monarchie én de premier (de president is tenslotte zowel staatshoofd als regeringsleider) en daarnaast in aanmerking nemen dat de VS ruim 20 maal meer inwoners heeft.

 15. john janssen zegt: 04-03-14 om 14:15

  Nederlanders zeuren weer en vooral heb]n die kennelijk nog nooit over de grenzen hebben gekeken of zich geïnteresseerd over hoe in het buitenland wordt om gegaan met de staatshoofden koning of president. Maar het kneuterige volkje kan het over niets anders hebben dan de duiten van de oranjes . Ze vergeten dat al hun bezittingen zelf bij elkaar zijn gespaard door beleggingen verkopen legale transacties etc EN NIET DOOR CORRUPTE HANDELINGEN OF GRAAI MENTALITEIT waar verschillende Nederlanders zo goed in zijn geweest en nog zijn met hun hoge bonussen en vorstelijke!! vergoedingen. zeuren zeuren zonder goede kennis over xe feitelijkheden

 16. aatvanderleden zegt: 20-06-14 om 13:44

  Ook dit bericht verbaast mij niets. Het graaigedrag van de koninklijke familie is ronduit stuitend en niemand doet wat aan. Ook trekken ze zich van enkele regel wat aan. Naar mijn mening zit dat in de genen, want het zet zich al generaties lang voort. Ik vind het zo langzamerhand echt wel een criminele organisatie geworden. Leuk hoor dat zoveel mensen blij zijn met het koningshuis, maar laten al die mensen die urenlang met oranje vlaggetjes langs de weg staan en die oranjeverenigingen voor de kosten van die familie opdraaien! Stoppen dus met al dat belastinggeld in die bodemloze privéput te gooien.

 17. Jan Willem, Leiden zegt: 25-06-14 om 22:05

  Aangezien Drakensteyn van Beatrix zelf is, vind ik het een zeer bescheiden onderkomen voor een vrouw die zo lang ons land met al haar inzet heeft gediend. En ja, dat mag best wel wat kosten. Ook een benodigde verbouwing van 9 ton.

  Laten we liever met z’n allen gezonder leven (niet roken, niet te veel eten en beperkt drinken, wanneer het kan minder auto) om de gezondheidskosten nou eens te beperken, dat spaart nog eens flink uit! Eerst naar onszelf kijken, dan naar ons voormalig staatshoofd?

  Kom dan nog eens terug met al dat financiële geneuzel.

 18. Sjoerd zegt: 07-09-14 om 12:49

  Wat vreemd he, dat als een koningshuis zoveel voor een land oplevert, er zoveel landen een republiek zijn geworden en op een heel enkele uitzondering na altijd zijn gebleven. En als een koningshuis zoveel opbrengt, waarom zouden we dan niet het koningshuis met een paar duizend mensen uitbreiden? Of voor elke provincie een koninklijke familie aanstellen en de huidige verheffen tot keizerlijke familie?

  De werkelijkheid is dat het koningshuis alleen kan bestaan op basis van het bedriegen van het volk, net zoals dat bij religie gebeurt, dus indoctrinatie vanaf de geboorte. En dat onder het mom van ‘het werkt verbindend’.

 19. Herman de Groot zegt: 12-10-14 om 02:59

  Leve de Republiek.

 20. goed artikel.

Geef een reactie