De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Koning supporter

Het olympisch tribunegedrag van koning supporter Willem-Alexander is niet onopgemerkt gebleven. Met dank uiteraard aan de successen van de Nederlandse schaatsers en de miljoenen televisiekijkers die daar op afkwamen. Kritiek op de aanwezigheid van de koning en koningin bij ‘Poetins feestje’ in Sotsji en de ontmoeting van het koninklijk paar met de Russische president is door het Oranjegejuich ruimschoots overstemd. Dat zal weinigen verwonderen.

Wat wel enige verbazing wekt is het groeiend gemor over het uitbundige supportersgedrag van de koning. Dat zou in strijd zijn met zijn ambt en waardigheid. Maar dat Willem-Alexander zich – in tegenstelling tot zijn moeder – meer in zijn element voelt op een sporttribune dan in een loge van een concertzaal, kan toch eigenlijk voor niemand als een echte verrassing komen. Als Beatrix een diepe zucht slaakte of als haar kapsel verwaaide, was dat ‘nieuws’. Die tijden zijn voorgoed voorbij.

Venijnige reacties

Het uitbundige supportersgedrag van de rijkelijk in Oranje in plaats van hermelijn gehulde koning is hem op venijnige reacties en (milde) spot van cabaretiers, columnisten, facebookers, twitteraars en schrijvers van ingezonden brieven komen te staan.

Cabaretier Pieter Derks had het op de VARA-radio over de uit hun as opgestane ‘prins pils en prinses Amaretto’. Columnist Bert Wagendorp van de Volkskrant constateerde sarcastisch en ironisch tegelijk dat Willem-Alexander wel degelijk rekening hield met zijn nieuwe status als koning: “In zijn jonge jaren was hij ongetwijfeld het ijs op gestuiterd om (…) een rondje te gaan hossen op het middenterrein.”.

Meer dan gewone aandacht trok het tot ‘Brief van de dag’ gebombardeerde ingezonden schrijven van Roelien Dekker uit Wijhe in de Volkskrant. Onder de titel ‘Trek een pak aan en gedraag je’ beschreef zij de naar het olympisch schaatsen kijkende koning, koningin en premier als ‘twee overdreven juichende mannen van middelbare leeftijd die hun corpsballentijd nooit zijn ontgroeid, met zoals het hoort, aan hun zijde een lekker blond mokkel’.

De briefschrijfster vervolgde: “In godsnaam, je bent koning, je bent minister-president, trek een pak aan, en gedraag je! Dit is wat de wereld ziet van Nederland.” En dan te bedenken dat het koningspaar in juni tijdens het WK-voetbal in Brazilië ongetwijfeld opnieuw de rol van Oranjesupporters gaat vervullen!

Koning Willy

Steeds terugkerend in de reacties op het koninklijk supportersgedrag is de vergelijking van de koning met diens alter ego ‘koning Willy’ uit de populaire DWDD-persiflages. In die filmpjes zet Sander van de Pavert de koning neer als een plat Haags pratende proleet, ‘een pauper die bekakt probeert te spreken’. Volgens Van de Pavert kwam hij door de mimiek en het postuur van Willem-Alexander op dit idee.

Hij voegde er in een interview met ‘The Post.online’ diabolisch aan toe het fantastisch te vinden dat hij op deze manier van de nieuwe koning ‘een volksheld’ maakte. Zijn serieuze kritiek op de vorst: “Als er nou één ding is wat hij niet doet, is het zich uitspreken. Het is een vrij zouteloze jongen, voor zover wij kunnen zien.” De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat dit beeld niet compleet en dus niet (helemaal) terecht is.

Wie de moeite neemt zich bijvoorbeeld te verdiepen in de toespraken die de koning sinds zijn aantreden bij verschillende gelegenheden hield, krijgt – met dank aan zijn speechschrijver, maar goed – een ietwat ander beeld. Met verve en vol humor weet Willem-Alexander ook een gedegen verhaal over het voetlicht te brengen.

Om te voorkomen dat de koning te boek komt te staan als een soort nationale dorpsburgemeester, vooral druk met het in de bloemen zetten van 100-jarigen en het supporteren van de plaatselijke voetbalclub en carnavalsvereniging, zal hij aan zijn koningschap veel nadrukkelijker een meer inhoudelijke dimensie moeten gaan geven.

Meer inhoud

Met de populariteit – de laatste opiniepeilingen bewijzen het – en de mensennabijheid van het koningschap van Willem-Alexander is niets mis, maar met de inhoudelijke profilering ervan kan en moet het beter. Uiteindelijk heeft Willem-Alexander – menselijkerwijs gesproken – als koning nog zo’n 25 jaar te gaan. Een imago als koning supporter is dan niet toereikend, want te plat en mager.

De afstandelijke en majesteitelijke koningin Beatrix vond het enige tijd na haar troonsbestijging tijd voor een charmeoffensief. Voor koning Willem-Alexander nadert het moment van een inhoudsoffensief. Daar zijn ook wel mogelijkheden voor. Zo kan ernaar gestreefd worden het eerste staatsbezoek dat Willem-Alexander gaat afleggen op te tuigen met een natuurlijk politiek onpartijdige, maar toch gedegen, houtsnijdende en aandacht trekkende sleuteltoespraak.

Mogelijkheden biedt ook het op termijn inhoudelijk upgraden van de jaarlijkse koningsdag door daar – om maar iets te noemen – elementen van samenlevingsopbouw, sociale cohesie, vrijwilligerswerk, mantelzorg en breedtesport aan toe te voegen.

Het de koning en koningin na aan het hart liggende Oranjefonds, dat de onderlinge betrokkenheid in de samenleving wil bevorderen, zou daarin een rol van betekenis in kunnen vervullen. Tijdens zijn wintersportvakantie in Lech volgende week zou de koning hier zijn gedachten eens over kunnen laten gaan.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


20 reacties op “Koning supporter”

 1. C. Koning zegt: 13-02-14 om 10:35

  De briefschrijfster vervolgde: “In godsnaam, je bent koning, je bent minister-president, trek een pak aan, en gedraag je! Dit is wat de wereld ziet van Nederland.”
  Trek een pak aan? Wat ouderwets!
  Ja, voor officiële gelegenheden, maar toch niet op de tribune?
  Het supporteren geeft juist veel positieve reacties, het is toch geweldig dat het koningspaar zo meeleeft met onze sporters?
  Ik begrijp het volkomen en de sporters genieten er ook zienderogen van. Zijn moeder ging niet eens kijken!
  Dit geeft een zeer positief beeld van Nederland: a. alle medailles en b. het koningspaar dat zo meeleeft.
  Goed gedaan!

 2. Jan Willem de Leeuw zegt: 13-02-14 om 11:21

  Beste mensen,

  Een voortdurende polemiek over de invulling van het koning(in)schap in de media met, voor mij althans, als dieptepunt de zure brief van mevouw Dekker.

  Voor zover ik mij herinner werd in het begin van het de regeerperiode van Beatrix gemopperd over haar afstandelijkheid. Later werd dit minder omdat zij ook meer haar “menselijk kant” liet zien.
  Nu hebben we een monarch die zijn rol duidelijk ander invult en hebben weer andere mensen wat aan te merken!

  Ik denk dat de invulling van het koningschap in Nederland een zelfde mechanisme kent als het Hollandse weer.
  Er zijn altijd mensen die ontevreden zijn en hun mening niet voor zich kunnen houden: “Hollandse verzuring”

 3. peter kelder zegt: 13-02-14 om 13:45

  Ach, laat de koning toch rustig in zijn (toch verschillende) rollen groeien. Hij is nog geen jaar bezig en geeft in elk geval aan hart voor zijn land en landgenoten te hebben. De -te uitbundige- kantjes bij bijvoorbeeld sport-ontmoetingen zullen wel wat gaan afvlakken… Komt heus wel goed!

 4. ben risus zegt: 14-02-14 om 13:59

  Zijn meest talentvolle kant, het ongedwongen spontane gehos op het veld tegen kortgerokte hockeymeisjes is nu wel bekend bij de meeste van zijn onderdanen. Zijn bijdrages vanaf de tribune bij andere sporten ook. Nu wordt het tijd om enig intellectualisme het daglicht te doen zien. Ik bedoel dan niet zijn kennis over het proces hoe een toilet het beste kan worden doorgespoeld, zijn inmiddels wereldberoemde watermanagementkunde, nee, iets dat wat meer allure bevat, dat wat mensen aanspreekt. Als historicus moet hij in staat zijn een aansprekend verhaal te kunnen houden over personen of tijdsgewrichten. Daarnaast mag hij best op gezette tijden zich uitleven op de tribune. En bij voorkeur ook wel eens een beetje ‘gekleed’.

 5. Eric Fernhout zegt: 14-02-14 om 18:55

  Ik ben een actieve OS supporter en heb verschillende Spelen mogen bezoeken. De sfeer is fenomenaal en er heerst inderdaad een positieve energie door de saamhorigheid en prestaties van de atleten; het koningspaar deelt in deze vreugde en draagt daar door zijn aanwezigheid zelfs aan bij en geeft mij en vele andere supporters en atleten een gevoel van trots. Die verbintenis stimuleren is volgens mij juist een taak van het koningshuis en ik heb me dan ook vreselijk gestoord aan de ingezonden brief van Roelien Dekker… Uiterlijk vertoon is al te vaak waar het om draait en daar maken onze koning en premier zich in ieder geval niet schuldig aan!

 6. P. Roefs zegt: 14-02-14 om 19:15

  Schitterende man die met zijn mensen meeleeft.

 7. max berden zegt: 14-02-14 om 19:42

  oh oh het protocol !!

  tijden veranderen, was het niet prinses Juliana die wars van dat gemeengoed was…Koningin Beatrix heeft een andere weg gekozen, maar met de jaren werd zij ook zachter, echter Willem alex. doet het anders, en dat bevalt me wel sportief als het sportiviteit gaat, zakelijk ,en koninklijk als het om de zaken gaat, niks mis mee, de mensen moeten niet zo zeuren, en degene die zeuren, zijn meestal degene die denken dat ze meer zijn dan elk anders weldenkend mens

 8. Marcel zegt: 14-02-14 om 19:43

  Wie wel inkomen heeft maar geen inkomstenbelasting betaalt is per definitie niet betrokken bij de samenleving. Zo iemand profiteert, en in het geval van meneer WA en zijn goudzoekster, doen ze dat volgens mij zonder enige schaamte.

  Of is dit nu wat de Von Amsberg-adepten zien als ‘werk’? Want ik lees hier ook al weer dat het blijkbaar de bedoeling is dat WA von Amsberg volgende week op vakantie gaat. Je moet het maar ‘werk’ durven noemen.

  Zou WA nou ook net als zijn moeder denken dat hij door ‘god’ uitverkoren is? Ik zou het hem wel eens willen vragen.

  En ook een vraag aan de heer van Asseldonk, heeft u vroeger voor de Pravda gewerkt?

 9. bogan zegt: 14-02-14 om 22:56

  “Wat wel enige verbazing wekt is het groeiend gemor over het uitbundige supportersgedragvan de koning. Dat zou in strijd zijn met zijn ambt en waardigheid”
  ach Piet, hij is jong en enthousiast en ondanks zijn blauw bloed ook nog menselijk, of denk je dat het een PR stunt is van de RVD ?

  “Als Beatrix een diepe zucht slaakte of als haar kapsel verwaaide, was dat ‘nieuws’”
  en daar heeft de NOS vast nog wel wat video of film materiaal van. geef ons even een paar links om Moeder en Zoon te vergelijken.

  “En dan te bedenken dat het koningspaar in juni tijdens het WK-voetbal in Brazilië ongetwijfeld opnieuw de rol van Oranjesupporters gaat vervullen!”
  vind je echt dat ze niet moeten gaan of is het wel OK als hij in een pak gaat ?

  ” De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat dit beeld niet compleet en dus niet (helemaal) terecht is”,
  Never let the Facts get in the way of a good story, Piet, je werkt bij de NOS.

  ” Met verve en vol humor weet Willem-Alexander ook een gedegen verhaal over het voetlicht te brengen”, zie je wel Piet, het is een RVD stunt

  “Tijdens zijn wintersportvakantie in Lech volgende week zou de koning hier zijn gedachten eens over kunnen laten gaan.”
  en nu maar hopen dat de koning jouw blog ook op zijn iPad in Sochi leest
  en Piet, wees eens eerlijk, zou je graag zijn speeches willen schrijven en zijn adviseur willen worden of blijf je liever bij de NOS ?

 10. Ik ben tegen het koningshuis en ik ben tegen Rutte.
  Maar als die Willem Alexander en zijn vrouwtje van schaatsen houden, dan mogen ze van mij, als er een Nederlands succes te vieren is, de pannen van het dak juichen.

  Da’s leuk. En alle buitenlanders die ik spreek vinden dat óók leuk.
  En dat is goed voor ons.

  Help, word ik nu toch een beetje oranjeklant?

 11. Wijnand zegt: 15-02-14 om 13:22

  Wat zijn we weer aan het zeuren mensen.

  Persoonlijk vind ik het prachtig dat wij zo’n sportieve koning hebben. Hij zal ook trots op onze natie zijn.
  Stelletje zeurpieten kom uit je “hol”, we leven niet meer in de prehistorie! Tijd van mantelpakken en gouden kronen is voorbij!

  Leve de Koning!

 12. Lou zegt: 15-02-14 om 23:31

  Laat die gozer toch lekker uit zijn dak gaan. Moet je dan werkelijk iedere seconde van de dag geleefd worden ? Ik zie ze toch liever uitbundig en oprecht meeleven dan als een platgestreken, uitdrukkingsloze, arrogante bundel geldverkwisting wat stijfjes in het gelid zitten op de tribune.
  Beide kosten belastinggeld, maar het eerste heeft meer volkswaarde dan het laatste.

 13. Johanna Schneider-Jonker zegt: 16-02-14 om 11:12

  Wat een gezeur nou weer………
  De normale “fans” mogen zo gek en idioot doen, (vaak om te schamen)
  als ze willen…………….

  In andere landen zouden ze blij zijn met zo’n koningspaar.
  Het is nooit goed of het deugd niet, is het misschien typisch
  Nederlands??
  met vriendelijke groet
  Johanna Schneider

 14. Bart 2 zegt: 20-02-14 om 08:57

  Toch fantastisch als mensen kunnen genieten van zo’n evenement !

 15. R_Favier zegt: 20-02-14 om 10:41

  Ach, en dan lees je de commentaartjes van sportverdwaasden en oranjeklanten, en dan denk je; wat erg dat er zoveel rondlopen die onderscheidingsvermogen missen.
  Maar dan besef je ook dat het ineens zomaar in het tegendeel kan verkeren: dat soort Nederlanders is in staat van een aanbiddende menigte op slag in een bloeddorstige meute te veranderen als de aanbeden persoon faalt en ze hun lollie afneemt.

  Neem Sven Kramer: aanbeden tot in het belachelijke. Totdat er een fake bericht verschijnt (De Speld: Kramer start niet op de 10km omdat hij toch al gewonnen heeft) en dan loopt de blubber over de schoenen: ophangen die gast, wat denkt hij wel. Of omdat de omhoog gedreven God niet wint: dat mág en kán niet: hij móet.
  Zijn moeder had juist dat aspect heel erg goed door – WA is wat dat betreft een ongevoelige kneus. Het huizengerommel wees daar al op.

  Wat mij betreft is die WA voorgoed door het ijs gezakt door wél met een dictator als Poetin een biertje te drinken en in gezelschap van een andere massamoordenaar op de tribune te zitten, maar geen tijd te kunnen vinden om een herdenkingsdienst van een Minister van Staat bij te wonen.
  Het komt niet goed.

 16. Velen in Nederland willen het Zweedse Koningshuis als voorbeeld nemen. Ooit de Zweedse Koning zien supporten tijdens de Spelen? Hij heeft daar notabene zijn vrouw leren kennen. Die zit ook gewoon in een polo of vrije tijdskleding op de tribune.

  Bovendien, de rest van de wereld vindt het schitterend dat onze Koning er is. Alle mensen op de tribune zijn verwonderd en willen foto’s maken van onze Koning, omdat hij juist zo support. Nederland heeft er juist baat bij. En als vertegenwoordiger van de Nederlandse staat mag de Koning ook trots zijn op de sportprestatties van zo’n klein land!

 17. Roald zegt: 22-02-14 om 00:08

  Mee eens, mee eens. Tijd geworden om een beetje te laten zien dat hij het ambt van koning waardig is en eens op houden zo mee te feesten. Daar hebben ze immers Holland Heineken al voor maar volgens mij zou hij dat het liefst ook runnen.
  Heeft er eigenlijk gewoon de schijn van dat hij gewoon het liefst niet eens koning was geworden.

 18. Marjan zegt: 24-02-14 om 00:17

  Mensen nog aan toe, kunnen we nou niet eens een keer niet klagen, maar genieten van een koningspaar dat geweldig meeleeft. Wees trots op ze in plaats van te klagen. I zou willen that de koninklijke familie van het land waar ik woon zoiets deed. Ik vond het gewoon te gek toen ik zag hoe ze meeleven. Heerlijk gewoon.

 19. ben risus zegt: 25-02-14 om 15:37

  R_Favier
  Ben je nou echt zo dom of lijkt het alleen maar? Als je één dag staatsrecht zou volgen dan zou je weten dat de koning officieel geen politieke functie heeft. Sterker, de premier, (dat is meneer Rutte), is de baas en die overlegt binnen de regering wie er naar een herdenkingsdienst gaat. WA heeft daar zelfs niets over te zeggen. Je wat warrige verhaal over Sven Kramer en het biertje met Poetin geeft de indruk dat je nog erg jong bent en de kunst van het relativeren niet zo goed begrijpt of dat mijn vrees uit de aanhef waar is.

 20. Ik kan WA toch echt niet serieus nemen.
  Eerst juichend op een tribune en daarna b.v. een kranslegging?
  Een beetje minder kan ook.
  Sorry, dit vond ik toch net iets te ver gaan.
  (kan hem overigens al niet serieus nemen: een wc-pot gooiende koning :)

Geef een reactie