De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De twee carrières van koningin Máxima

Er is iets geks aan de hand met de, overigens glanzende, carrière van koningin Máxima. Het zijn eigenlijk twee carrières en die verhouden zich op een tamelijk ongebruikelijke manier tot elkaar.

Meestal danken succesvolle mensen hun prestigieuze bijbanen aan hun hoofdbaan. Bij de 42-jarige Máxima is dat precies omgekeerd. Zij dankt haar hoofdfunctie bij de Verenigde Naties aan haar nevenfunctie als koningin van Nederland.

Het koningschap van Willem-Alexander is geen duobaan en Máxima vervult de goeddeels representatieve functie van koningin dan ook als ‘vrouw achter de man’. Tegelijk opent deze Nederlandse ‘bijbaan’ voor de Nederlands/Argentijnse Máxima veel deuren bij de uitoefening van haar mondiale hoofdfunctie bij de Verenigde Naties. Daarin moet ze als ‘speciale pleitbezorger van de VN-secretaris generaal’ financiële diensten voor met name mensen en bedrijfjes in achtergebleven gebieden meer en beter toegankelijk maken.

Máxima heeft haar geëmancipeerde rol als succesvolle ‘topvrouw’ dus min of meer te danken aan haar weinig geëmancipeerde rol als ‘vrouw van’ een man met een, hem overigens in de schoot geworpen, topfunctie.

Twee hoofdbanen

Het is, als je de officiële gegevens van het Koninklijk Huis en die van de Verenigde Naties over de banen van koningin Máxima naast elkaar legt, betwistbaar welke van haar vele functies je als haar hoofdfunctie moet bestempelen.

Het Koninklijk Huis stelt klip en klaar vast, dat koningin Máxima ‘als echtgenote van koning Willem-Alexander in de eerste plaats het staatshoofd ondersteunt bij het vervullen van zijn taken’. Daar is geen woord Latijn bij: vrouw achter, niet eens náást de man dus.

De dienst verklaart zich nader en heeft het dan over de ‘talrijke functies op maatschappelijk terrein’ van de koningin en over ‘haar representatieve werkzaamheden, zoals het vertegenwoordigen van het Koninklijk Huis bij officiële gelegenheden in alle sectoren van de samenleving’.

In de slotzin van haar CV staat terloops nog wel, dat ‘koningin Máxima diverse andere functies vervult in binnen- en buitenland’. Over deze formuleringen is nagedacht. Voor Nederland is de VN-baan van de koningin één van haar ‘diverse nevenfuncties in binnen en buitenland’.

Hoe anders is het beeld dat oprijst uit de speciaal aan Máxima gewijde site bij de Verenigde Naties. Haar functie wordt daar bepaald niet als een bijbaantje, maar als een belangwekkende hoofdfunctie beschreven. De koningin heeft dus twee hoofdbanen.

UNSGSA

De functie van Máxima bij de Verenigde Naties, waarvoor ze veelvuldig in verre buitenlanden toeft, gaat schuil achter de afkorting UNSGSA. De site van UNSGSA ontrafelt deze raadselachtige lettercombinatie. Hij staat voor United Nations Secretary General’s Special Advocate for Inclusive Finance for Development. Geen wonder dat je er een afkorting van maakt.

De volkerenorganisatie in New York meldt met nauw verholen trots dat niemand minder dan ‘Hare Majesteit Koningin Máxima van het Koninkrijk der Nederlanden’ haar UNSGSA is en introduceert haar voorts als de ‘wereldwijd leidende kampioen van en pleitbezorgster voor de wezenlijke rol van financiële diensten bij het verlichten van armoede, het bevorderen van eerlijke economische vooruitgang en de daaruit voortvloeiende ontwikkelingsdoelen als milieubescherming, voedselveiligheid, zuiver water, goede gezondheid en onderwijs voor iedereen’.

Dat ziet er niet uit als een nevenfunctie. Ook al niet omdat koningin Máxima als UNSGSA in New York – mede dankzij de milde steun van de rijkste man ter wereld: Bill Gates van Microsoft – kan beschikken over een eigen, zij het kleine, staf. Die werkt nauw samen met het persoonlijke secretariaat van de koningin en de koning in Den Haag, want met haar twee drukke hoofdbanen moet er natuurlijk veel geregeld en afgestemd worden.

Sinds begin deze maand speelt Gabriella Sancisi (41) als de nieuwe particulier secretaris van de koningin daarbij een sleutelrol. Zij studeerde rechten en Italiaans in Leiden. Daarna werkte zij als advocaat en als particulier secretaris van bewindslieden op het ministerie van Buitenlandse Zaken en laatstelijk was ze plaatsvervangend ambassadeur van Nederland in Kroatië.

Heksentoer

Mevrouw Sancisis zal er, samen met haar medewerkers en met de leden van de hofhouding, haar handen vol aan hebben om de vele en veelsoortige werkzaamheden van koningin Máxima in binnen- en buitenland in goede banen te leiden.

Een vluchtige blik op Maximá’s overladen agenda leert al dat dit een heksentoer moet zijn. Want de koningin heeft behalve haar twee hoofdbanen ook nog een tiental daaraan gerelateerde nevenfuncties; bij het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financieringen en bij Museum Paleis Het Loo bijvoorbeeld. Een vijftal erefuncties, als onder meer beschermvrouwe van het Concertgebouworkest en Scouting Nederland, komt daar nog eens bij.

Een blik op de agenda van Maximá leert dat zij vooral veel waarde hecht aan met name haar functie bij de Verenigde Naties. Die bezorgt haar weliswaar niet de grootste internationale bekendheid, maar wél het meeste internationale aanzien.

Grote Prijs

Een bewijs daarvan is de grote Duitse Mediaprijs die Maximá op 21 maart aanstaande in Baden-Baden in ontvangst zal nemen. Ze krijgt die prijs niet als koningin, maar als UNSGSA en de jury duidt haar aan als ‘een Argentijnse van geboorte die is uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande persoonlijkheden van Europa’.

De ‘Deutsche Medienpreis’ ging eerder naar mensen als Yasser Arafat, Boris Jeltsin , koningin Silvia van Zweden, koning Juan Carlos van Spanje, de Dalai Lama, Angela Merkel, Richard Branson en George Clooney. Bij de uitreiking van deze prijs aan Máxima zal de koningin vergezeld worden door haar man koning Willem-Alexander. De man achter/naast de vrouw? Je zou het bijna gaan denken.

En dan hebben we het niet eens gehad over de politieke risico’s van het VN-werk van de onder de ministeriële verantwoordelijkheid vallende koningin van Nederland. Daarover een volgende keer.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


18 reacties op “De twee carrières van koningin Máxima”

 1. Bert zegt: 06-03-14 om 17:31

  Wat een nobele vrouw is Maxima. Zo bescheiden, sober levend en cijfert zichzelf weg om de mensheid te helpen. Zij werkt echt voor haar zuurverdiende centen en neemt genoegen met heel weinig vakanties.
  Het is ook een vrouw die duidelijk afstand neemt van de daden van haar vader.

 2. Kornaat zegt: 06-03-14 om 20:42

  Bespottelijk al dat op heerlijken van Maxima. We zouden nooit iets van haar gehoord hebben als ze Alexander niet versierd had. Ze zou nog een anonieme bankmedewerkster zijn.

  Laten we toch eerlijk zijn, alles wat ze doet en zegt is door een echte deskundige opgeschreven en bovendien nog onder de verantwoordelijkheid van de regering.

 3. ben risus zegt: 06-03-14 om 21:15

  Ongetwijfeld een vakvrouw, onze jonge koningin, met haar ongeëvenaarde charme ook nog eens aangenaam om haar zakelijk te ontmoeten. Je krijgt bijna medelijden met die arme Alex, als je hem vergelijkt met zijn flamboyante echtgenote. Ik hoop wel dat ze nog een beetje tijd over houdt voor haar gezin.

 4. In de vierde alinea staat dat Máxima de topfunctie min of meer te danken heeft aan haar rol als koningin. Dat vind ik te kort door de bocht. Zij had al een carrière voordat zij Willem-Alexander leerde kennen. Er zijn tal van adviseurs van de secretaris-generaal van de VN. Ook economen, zoals Máxima. Je hoeft dus geen koningin te zijn voor zo’n functie. Voor de exposure is dat natuurlijk wel prettig, maar Máxima heeft ook gewoon de capaciteiten voor die job.

 5. Beate Zilversmidt zegt: 07-03-14 om 00:15

  Lees ik hier kritiek op Maxima’s zich niet als een gekooide koningin gedragen? Misschien moeten we het hele koningssgedoe maar afschaffen. Omdat ook het plaatsen van mensen in een gouden kooi inhumaan is.

 6. Rob Kroner zegt: 07-03-14 om 06:12

  Laten we trots zijn op Maxima,haar is niet overkomen wat met prins Claus gebeurde, gelukkig leven we in een andere tijd.

 7. Marcel zegt: 08-03-14 om 00:19

  Niet slecht voor een doortrapte golddigger.

  Mag ik dat zeggen? Ik dacht het wel. Want immers, dat klopt toch?

 8. leen schmitz zegt: 08-03-14 om 08:23

  Ik vind het een aardige dame ze lacht wel overdreven veel Het is jammer dat ze uit een vies nest komt.aan dat laatste kan ze zelf niets aan doen

 9. john janssen zegt: 10-03-14 om 13:29

  Typisch Nederland een aantal zure reacties, is dat jaloezie??? niet kunnen uitstaan dat een mens haar capaciteiten uit buit. Haar talenten niet weg stopt en al vele jaren voor ze koningin werd zich al inzette voor mini kredieten voor de arme hard werkende mensen in verschillende landen.. Hetgeen zelfs geleid heeft tot een internationale organisatie. Wanneer leren mensen eens een klein beetje respect op te brengen voor hard werkende mensen op welk niveau dan ook. Laten we blij zijn dat Maxima de vrouw van de Nederlandse koning is geworden.

 10. Eleonora T. Benke zegt: 10-03-14 om 13:46

  Dankbaar te zijn is uniek van een mens – dat wij zelf verschillende talenten hebben in Nederland als een van de vele creatieve en originele vrouw als Koningin Maxima- is een wijs ontdekking van een Nederlandse burger.
  Ik wens voor iedere unieke vrouwen -die denkt en vecht zo positief in Nederland- nog heel veel creatieve jaren vanaf 2014.
  “Let us Maximaliseren ” en laten zien onze eigen karakters !
  Wees zelf zo zichtbaar!
  Het is gezond !

 11. maria johanna zegt: 10-03-14 om 17:12

  wat een mooi talent heeft maxima gekregen en ze doet het goed.!

 12. Bert zegt: 10-03-14 om 21:07

  Die microkredieten worden verstrekt tegen een hoge rente. Vaak kunnen die arme sloebers daardoor de schuld niet meer aflossen en komen ze in de problemen. Bedrijf kwijt, alles kwijt en voor altijd die schuld met zich meedragend. Is tragisch hoor, lees er maar over op internet.

 13. Louisa zegt: 11-03-14 om 18:38

  Maxima is een vrouw uit duizenden. Zo bescheiden, wars van alle publiciteit, eenvoudig, zich zelf wegcijferend, een uniek mens, volkomen passend in het plaatje van de Monarchie. Ja, zij is een ware Vorstin !, Waarlijk in Staat de Juwelen Van haar Koninklijke Voorgangsters te dragen ! Met een onbevlekt blazoen , met een smetteloos verleden !
  Lang Leve de Koningin !

 14. Marcel zegt: 12-03-14 om 15:09

  Precies Bert, dat is ook precies de modus operandi van bijvoorbeeld het IMF en de Wereld Bank.

  Dit soort dingen daarvan profiteren alleen westerse landen en grote westerse bedrijven.

  En ik moet wel lachen om een aantal van die reacties hier, mensen die totaal zijn ingepalmd door de propaganda over de talentloze Maxima die haar leven lang al profiteert van anderen. Nou ja, één talent heeft ze wel, een rijke vent inpalmen (die overigens zelf ook nooit iets ervoor gedaan heeft).

  Ik denk wel eens, leef ik soms in een andere dimensie ofzo als ik al die pro-koningshuis (= anti-gelijkheid) figuren die propaganda zie spuien? Hard werken? Talent? Ze doen het zo goed?

  Maar ja, als je dan vraagt wat ze doen, is het ineens erg stil. Niet vreemd, gezien dat het antwoord is dat deze lieden niks doen.

 15. martin zegt: 13-03-14 om 20:00

  schandalig al die vreselijke praat hierboven

 16. John Jansens zegt: 14-03-14 om 10:02

  Wellicht toevallig vergeet U haar hoofdfunctie binnen het K.Huis:
  het beheer van het Koninklijk Vermogen;
  NL moet al 50 jaar de Duitse pers volgen om een beetje minder gecensureerd op de hoogte te blijven van deze Koninklijke Tak.
  Uit de Duitse financiele berichtgeving rond de overname van Porsche door Audi bkeek dat Beatrix 5% van de aandelen AudiVW etc. verworven heeft.
  Er is niet veel fantasie voor nodig een schatting van tussen de 20 en 30 miljard Euro te maken voor dat Koninklijk Vermogen,dat onder Beatrix door een complete -door de belastingbetaler gefinancierde- staf van top-experts uitgevoerd werd.
  Maar ja:in Uw functie,meneer van Asseldonk,mag U daar waarschijnlijk niet eens over reflecteren?

 17. Ik vind het juist leuk om te zien hoeveel verschillende (relevante) functies onze nieuwe koningin bekleedt. Natuurlijk is het de vraag hoe groot haar bijdrage in sommige gevallen is. In die zin snap ik de kritiek van Marcel wel, maar toch: ze maakt er tijd voor vrij en oefent op haar manier invloed uit op dingen die zij belangrijk vindt.

 18. Schandalig deze praat hier

Geef een reactie