De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Postcodeloterij ruimhartig voor de koning

Ze doen er niet geheimzinnig over, maar lopen er ook niet mee te koop. Toch is de ruimhartigheid van de Nationale Postcodeloterij tegenover koning Willem-Alexander en tegenover het hem na aan het hart liggende Oranjefonds opmerkelijk.

Raadpleging van de jaarverslagen over 2013 van zowel het Oranjefonds als de Nationale Postcodeloterij leren dat de loterij vorig jaar een slordige 5 miljoen besteedde aan de inhuldiging van de nieuwe koning en 25 miljoen overmaakte naar het Oranjefonds. Samen dus 30 miljoen euro.

Er is de Postcodeloterij kennelijk wel wat aan gelegen om met de koning geassocieerd te worden. All die loterijmiljoenen gaven de inhuldiging van Willem-Alexander extra glans en stelden daarnaast ‘zijn’ Oranjefonds in staat veel goed sociaal-maatschappelijk opbouwwerk te financieren. Een win-win situatie dus. Tegelijkertijd rijst wél de interessante vraag wie hier eigenlijk van wie profiteert?

Nationale Postcodeloterij

Van de Nederlandse goede doelen loterijen, zoals onder meer de Bankgiroloterij en de Lotto, is de Nationale Postcodeloterij met een jaaromzet van meer dan 600 miljoen euro veruit de grootste. Met een omzet van rond de 800 miljoen is de staatsloterij weliswaar de grootste loterij van ons land, maar die moet haar winst aan de staat – kennelijk geen ‘goed doel’ – afdragen en geldt dus niet als een goede doelen loterij.

Veel loterijen leggen in hun huisstijl een opvallende voorkeur aan de dag voor de nationale kleuren rood, wit, blauw en oranje. Daarbij koestert de Postcodeloterij ook nog eens het voorvoegsel ‘Nationale’ en ontpopt zij zich als een gulle gever tegenover de koning en diens favoriete fonds: het Oranjefonds.

Met haar jaarlijkse miljoenenschenkingen aan dit fonds en met vorig jaar de financiering (een dikke miljoen) van het Koningsbal op het Museumplein bij gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander en de bekostiging (bijna 5 miljoen) van de 1,5 miljoen exemplaren van het ‘Droomboek’ voor de nieuwe koning verschafte de Postcodeloterij zich nog meer nationale, om niet te zeggen koninklijke allure.

Volgens het jaarverslag van de loterij over 2013 was de inhuldiging van de koning ‘hét moment om te vieren dat we als Nederlanders bij elkaar horen’ en tevens ‘een moment om vooruit te kijken en de onderlinge verbondenheid te versterken’.

Indringende marketing

Een positief en ‘nationaal’ imago kan de loterij van directievoorzitter en medeoprichter Boudewijn Poelmann ook wel gebruiken. Over de vele goede doelen die de Postcodeloterij steunt, valt uiteraard geen onvertogen woord, maar de soms nogal indringende en agressieve wervingsacties en marketingmethoden van de Nationale Postcodeloterij vallen niet overal in goede aarde. Natuurlijk al helemaal niet bij de principiële tegenstanders van loterijen, onder wie nogal wat zeer Oranjegezinde protestanten.

Specifiek gericht op de Postcodeloterij is de kritiek op het concept van deze loterij. Iemands postcode is ook zijn lotnummer. Dat impliceert dat je ook als je niet deelneemt, toch verliezen kunt en gelabeld wordt als een loser. Volgens bewonderaars en voorstanders een geniaal concept, maar volgens tegenstanders doortrapt en moreel verwerpelijk omdat het de (latente) jaloezie van mensen activeert en exploiteert.

Maar juridisch is het allemaal in de haak – het concept wordt nu ook met succes in het buitenland uitgerold – en met de miljoenenopbrengsten worden vele goede doelen gesteund die in de woorden van de loterij ‘werken aan een rechtvaardige en groene wereld’.

Oranjefonds

Eén van de organisaties die – naast andere grote ontvangers zoals Artsen zonder Grenzen, Natuurmonumenten, Oxfam Novib, UNICEF en het Wereld Natuur Fonds – volop profiteert van de miljoenen van de Postcodeloterij is het Oranjefonds. Het is ontstaan in 2002 toen het als huwelijkscadeau werd aangeboden aan Willem-Alexander en Máxima. Zij zijn nog steeds ‘het beschermpaar’ van het fonds. Dat is blijkens het opvallend grote aantal bezoeken van het koningspaar dat met ‘hun’ fonds te maken heeft geen dode letter.

Het jaarverslag 2013 van het Oranjefonds stelt vast dat koning en koningin ‘zeer betrokken zijn bij ons werk en de projecten die we steunen’. Die projecten liggen ‘op het gebied van maatschappelijk welzijn, in het bijzonder waar het gaat om het bevorderen van sociale cohesie, waarbij mede wordt gelet op de pluriformiteit van de samenleving’.

Het geld voor de projecten van het Oranjefonds komt uit giften, nalatenschappen, subsidies en beleggingen. De veruit meest gulle gever aan het fonds van koning en koningin is de Nationale Postcodeloterij. Die maakte in 2013 maar liefst 25 miljoen euro (de reguliere, jaarlijkse bijdrage van 15 miljoen en een ‘eenmalige uitkering’ van 10 miljoen) aan het fonds over.

De tweede grote sponsor van het Oranjefonds is de Nationale Sporttotalisator (Lotto, Toto, Krasloterij) met een bijdrage van ruim 5 miljoen. De staat van baten over 2013 van het Oranjefonds komt uit op een totaal van net geen 40 miljoen euro. Met 25 miljoen neemt de Nationale Postcodeloterij daarvan dus meer dan de helft voor haar rekening!

Filiaal

Voor de Postcodeloterij, die vorig jaar meer dan 300 miljoen euro naar goede doelen doorsluisde, is zo’n schenking van 25 miljoen aan het Oranjefonds opvallend groot, maar te overzien. Het Oranjefonds echter drijft erop.

Een beetje kwaadsappig zou je het fonds waarmee koning en koningin zich zo actief bezighouden daarom een filiaal van de Nationale Postcodeloterij kunnen noemen. Vraag die niet te beantwoorden is, maar wel gesteld moet worden is of het ‘koninklijke’ Oranjefonds hiermee een reclamevehikel van de Postcodeloterij dreigt te worden.

Gelet op de discrete en terughoudende opstelling van de loterij op dit punt is daarvan (nog?) geen sprake. Maar het spreekwoord ‘Wie betaalt, bepaalt’ is niet voor niets een spreekwoord geworden.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


21 reacties op “Postcodeloterij ruimhartig voor de koning”

 1. Bas van Stapelberg zegt: 19-05-14 om 11:11

  Klopt allemaal. Denk dat de meeste mensen dit trouwens niet weten net zo min dat miljarden subsidie, u leest het goed miljarden, richting de Europese adel gaat om zogenaamd hun landgoederen te runnen. Ja het zijn moderne landbouw ondernemers deze adellijke groep. Wel met uw belastingcenten, waarvan het grootste gedeelte wordt gestald in Zwitserland. Ja echt van levensbelang deze EU.

 2. pierre bosems zegt: 19-05-14 om 11:38

  Mag er ook wat van-af voor de voedsel bank???

  Dit is toch ook bittere noodzaak??

 3. Het is van Asseldonk kennelijk ontgaan dat de bestuurders van de
  zogenoemde “goede doelen” tonnen euro’s op jaarbasis “verdienen”.
  Nog afgezien van nodige faciliteiten die de “heren” genieten.
  We praten hier over de 23 belangrijkste doelen en dat zijn zeker geen
  goede doelen. En men pikt het maar in dit land. Maar ja, als jezelf boter
  op je hoofd hebt, dan hou je je koest.
  Het is trouwens veelzeggend dat deze Koning de gift van 30 miljoen
  accepteer voor het Oranjefonds.

 4. Bert zegt: 19-05-14 om 22:26

  Ja, waarom gaat het geld niet naar de voedselbank of naar de mensen/gezinnen zonder eten?

  Waarom doneert de koning een deel van zijn vermogen/inkomen niet aan een nationaal voedselfonds, zodat alle Nederlanders voldoende te hebben.

  Dat is toch zijn taak, de burgers te beschermen, als onderdeel van zijn eed, die hij heeft afgelegd?

 5. Evelyn zegt: 20-05-14 om 01:03

  Dank voor dit artikel, duidelijk. Ik ga zo spoedig mogelijk mijn deelname aan de postcodeloterij opzeggen.
  En de “gewonnen” kaartjes voor de film Kenau weggooien.

 6. robert zegt: 20-05-14 om 04:42

  Nederland is een van de grootste landen qua gokverslaving, gaming etc. velen maken niet hun eigen droom waar en geloven niet in eigen kracht, maar verspillen hun tijd achter tv/computer/i-pad en hopen op een bedrag uit een loterij.
  Die 200 euro elk jaar die je kunt besparen door niet mee te doen kun je toch mooi weggeven aan 50 kleine giften in de buurt, en maak je velen blij. Waarom dit over laten aan een geldverslindende machine waar maar enkelen oa de eigenaren van de postcodeloterij rijk van worden.

  Wij zijn ook gestart in 2002 met een goed doel. Geen steun van postcodeloterij of enige loterijen, geen steun van overheid, geen steun van enige politieke partij, alleen de gelden bij elkaar gekregen door mond op mond reclame en resultaten.
  We zijn trots dat we op een eerlijke manier geld hebben verkregen, niet ingaand op de emotie van de mens zoals de postcodeloterij sluw doet.
  Geloof in je eigen kracht.
  Robert

 7. john west zegt: 20-05-14 om 08:22

  Wil je een evenwichtige en ethische maatschappij,dan is dit de verkeerde weg.
  Geld hoort goed verdeeld te zijn over iedereen,daarom ben ik een fel tegenstander van alle gok spelen,die de hebzucht in de hand werken.
  Verschil mag er zijn, maar dat iemand miljoenen verdiend en een ander
  uit armoe naar de voedselbank moet past niet in een moderne beschaving.
  En de machtige en invloedrijke hebben hier in een voorbeeld functie.
  Macht en geld corrumpeert absolute,egoïsme is de zwakte schakel
  in de gevoelens van vele mensen.

 8. Bas van Stapelberg zegt: 20-05-14 om 15:47

  Ja phbos dat is inderdaad voor veel mensen veelzeggend. Familie doet aan aan goede imagebuilding voor de buitenwereld.

 9. Michael zegt: 20-05-14 om 20:40

  Bizar dat deze loterij gedoogd wordt. Half bekend nederland leeft van dit concept. Bizar ook dat je zonder mee spelen kan verliezen.. Dit zou serieus verboden moeten worden!

 10. De postcode loterij schonk al jaren geleden jaarlijks 40 miljoen aan
  de “Stichting Doen” . Geen mens weet wat voor een soort Stichting
  dit is zo is mij gebleken bij navraag. Het is toch absurd dat geen mens
  weet wat met de vele miljoenen gebeurt, met alle gevolgen van dien.

 11. Jaap Bakels zegt: 21-05-14 om 22:46

  Vreemd verhaal de Nationale Postcodeloterij, iedere inwoner van Nederland doet ongevraagd mee aan de deze loterij, alleen als je daadwerkelijk geld hebt voldaan kan je je gewonnen prijs ontvangen! Voor niet gewenste reclame door je brievenbus of het bekende bel me niet register kan je iets weigeren wat je niet wenst, maar de zogenaamde Nationale Postcodeloterij wordt gewoon door je strot gedrukt. Dit is echt een ongelofelijke schande dat zo’n organisatie kan bestaan in een ontwikkeld land als Nederland.

 12. De andere Nederlander zegt: 22-05-14 om 09:05

  Deze man weet niets anders dan afgeven op de koning. Doe eens iets anders! Je wordt nu meer dan saai.

 13. Lucy zegt: 22-05-14 om 17:37

  Jaren geleden deelname stopgezet aan de p.c.loterij. Het is schandalig dat er zoveel geld naar het elitaire volk gaat. Vele mensen lijden honger door welke omstandigheden dan ook. Zou veel beter zijn om geld aan de voedselbanken te geven.

 14. G.B. zegt: 22-05-14 om 20:02

  @ iedere inwoner van Nederland doet ongevraagd mee aan de deze loterij,@

  Leg eens uit. Als ik geen lot gekocht heb doe ik dan toch mee?

  @door je strot gedrukt@

  Door wie?

  Rare redeneringen. Nooit iets van gemerkt. Ja… ik heb een postcode… Maar dat is heel wat anders.

  Of woont dhr Bakels in een straat waar een prijs viel en hij had geen lot?

 15. Marcel zegt: 22-05-14 om 21:50

  Mischien kan Von Amsberg een paar van die euries an zijn maat, de sharia-sultan van Brunei geven.

  Een paar euro ontwikkelingshulp daar kan immers geen kwaad, toch?

 16. G.B. zegt: 22-05-14 om 22:27

  @40 miljoen aan de “Stichting Doen” . Geen mens weet …@
  Inderdaad. Je kunt erop inloggen maar dan willen ze mijn PC volgooien met een blik koekjes of zoiets. Laat ik dat niet toe, dan mag ik niet weten wie ze zijn en wat ze doen…
  En ik mag van mijn moeder geen koekjes aannemen van mensen die ik niet ken.

 17. Bas B. zegt: 23-05-14 om 14:11

  En de postcodeloterij is ook nog heel ruimhartig voor iemand anders: oprichter Poelmann. Hij heeft samen, met de drie andere oprichters, ruim 78 miljoen Euro verdiend, volgens het NRC van afgelopen februari.

  Het NRC en Quote berichten regelmatig kritisch over de postcodeloterij en aanverwante bedrijven. Andere media blijven daar ver van weg, bang voor het stopzetten van de omvangrijke marketingbudgetten.

 18. mia zegt: 24-05-14 om 09:26

  Ja, het is zo makkelijk om kritiek te hebben op de Koning die zich niet kan verdedigen.
  Laten we maar trots zijn op ons Koninklijk huis , door deze mensen hebben we meer aanzicht in de wereld , landen zijn jaloers op ons . de bedrijven komen veel verder dan zonder de Koning. Maar ja een Nederlander moet altijd iets te mopperen hebben is het niet op de Koning dan is het over de Euro of regering maar steekt zijn hand niet in eigen boezem

 19. jan de vries zegt: 24-05-14 om 09:59

  Onbegrijpelijk dat deze vorm van chantage is toegestaan. Iedereen doet mee, maar de prijs krijg je alleen als je betaald.

 20. G.B. zegt: 26-05-14 om 13:48

  @Laten we maar trots zijn @

  Het gaat over de postcodeloterij, Mia, niet over de monarchie (die overigens geen enkel doel dient, en zeker niet die die u noemt).

 21. G.B. zegt: 26-05-14 om 21:05

  @Iedereen doet mee, maar de prijs krijg je alleen als je betaalt@
  Wat een onzin.
  Je doet mee als je betaalt.
  En als je niet betaalt doe je niet mee.
  Moeilijker is het niet.
  Dus let op:
  1- Als je niet meedoet, kun je niet winnen en krijg je dus ook geen prijs.
  2 Dat is precies hetzelfde als bij elke andere loterij, en bij de toto en bij de lotto en op de kermis, en bij de voetbal en bij het klaverjassen …

  Nog een keer? Ga terug naar 1…

Geef een reactie