De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Koningin Máxima steelt de show

Het levert geen onomstotelijk bewijs op, maar het zegt wél iets. Als je googlet met de zoekwoorden ‘Máxima steelt de show’, dan levert je dat een lange lijst treffers op. Doe je hetzelfde met ‘Willem-Alexander steelt de show’, dan is de oogst uiterst karig tot zelfs nihil.

Het verschijnsel dat Máxima bij publieke optredens meer de aandacht trekt dan Willem-Alexander was er al voor de troonswisseling, maar is daarna alleen nog maar versterkt. Al is Willem-Alexander koning en al mag Máxima zich slechts koningin (laten) noemen, in de publiciteit rond optredens van het koningspaar lijkt het soms wel of het omgekeerde het geval is. De camera’s zijn verliefd op de Nederlandse koningin en dat is in onze beeldcultuur letterlijk en figuurlijk beeldbepalend. Vraag is waar dit op den duur toe leidt.

Schitteren

Dat het schitteren van de Nederlandse koningin, sinds jaar en dag het meest geliefde lid van de koninklijke familie, afstraalt op de koning is voor hem en zijn populariteit mooi meegenomen. Maar als die schittering – mogelijk dankzij Máxima’s huwelijk met Willem-Alexander – zo oogverblindend wordt dat de vorst daarbij enigszins verbleekt, is dat functioneel gezien toch een beetje de omgekeerde wereld.

Het was voorspeld dat het ravissante, knappe en charmante Argentijnse ‘burgermeisje’ de joviale en goedmoedige Hollandse koning wel eens zou kunnen overvleugelen. Het is precies, zo lijkt het, wat er getuige de impact van de gezamenlijke optredens van koning Willem-Alexander en koningin Máxima nu aan het gebeuren is.

De vraag of dit erg is en hoe de koning de mateloze populariteit van zijn vrouw die hem nogal eens in de schaduw stelt beleeft, valt nog nauwelijks te beantwoorden. Maar zonder gevolgen blijft zoiets maar zelden.

Máxima-show

Dat een gezamenlijk optreden van Willem-Alexander en Máxima gemakkelijk uitloopt op een nogal eenzijdige Máxima-show, bleef zelfs bij de inhuldiging van de nieuwe koning vorig jaar niet verborgen. Alom werden toen Maximá’s jurken bejubeld en becommentarieerd.

Bij de provinciebezoeken van het koningspaar na de inhuldiging was er lof voor de nieuwe koning, maar het was Máxima die de meeste aandacht trok. Die ontwikkeling lijkt zich door te zetten.

Een paar recente voorbeelden. Tijdens de nucleaire veiligheidstop (NSS) van wereldleiders in Den Haag op 24 maart vielen Máxima’s onderonsjes op met president Obama en met VN-chef Ban Ki-moon. Op de eerste Koningsdag was er veel (vette) media-aandacht voor de Amstelveense burgemeester Fred de Graaf die, afgaand op een wat vertekenend filmpje, ‘zijn hand op de rechterbil van koningin Máxima’ gelegd zou hebben.

Op Bevrijdingsdag was iedereen druk met de groene jurk die de koningin droeg tijdens het 5 mei-concert op de Amstel. Diezelfde jurk namelijk zou Beatrix dertig jaar geleden bij haar staatsbezoek aan België gedragen hebben.

Op 6 juni – bij de herdenking van de geallieerde landing op de stranden van Normandië 70 jaar geleden – stal de Nederlandse koningin de show vanwege haar spontane en vrolijke ontmoeting met opnieuw de Amerikaanse president Obama. Daags daarna al weer was zij (ongevraagd en onbedoeld) in het nieuws vanwege het huwelijk in Wenen van haar jongste broer.

Garderobelogistiek

Ook al is Máxima inhoudelijk onder meer druk in de weer met samenlevingsopbouw (Oranjefonds) en met inclusieve financiering (Verenigde Naties), het leeuwendeel van de aandacht die ze als koningin trekt en de publiciteit die ze genereert, hebben toch te maken met haar charme en spontaniteit en vooral met haar outfit: de kleren van de koningin.

Máxima staat wereldwijd te boek als een mode stijlicoon. Telkens opnieuw weet zij de aandacht op zich gevestigd vanwege de kleren die ze draagt. Het kan niet anders of daarachter gaat een garderobelogistiek van formaat schuil. Máxima heeft soms meerdere afspraken en verplichtingen op één dag en moet haar kleding en bijpassende accessoires daaraan telkens aanpassen.

Te vaak in het openbaar verschijnen met dezelfde kleren leidt prompt tot commentaar, want dit type zuinigheid wordt bij een koningin niet lang gewaardeerd. Gelukkig hoeft een koningin niet zelf te wassen, te strijken en te naaien. Máxima kan beschikken over modeontwerpers die voor haar in de rij staan en over gespecialiseerd hofpersoneel, dat haar dag in dag uit de helpende hand reikt de (mode)show te blijven stelen.

Wie haar kapsters, visagisten of kleedsters zijn, is een goed bewaard geheim. Zelfs het legertje modejournalisten dat de Nederlandse koningin op de voet volgt, tast op dit punt in het aardeduister. Op één uitzondering na: de kamenierster van de koningin die bij Máxima’s nationale en internationale garderobelogistiek een hoofdrol speelt, schijnt te luisteren naar de naam Jolanda ten Brinke. Verdere gegevens ontbreken.

Juichpak

Ook Willem-Alexander heeft natuurlijk personeel dat voor zijn kleding zorgt. Wat de kamenier (m/v) voor de koningin is, dat is de valet voor de koning. Dat diens bemoeienis effect heeft, is volgens modedeskundigen duidelijk zichtbaar.

Willem-Alexander zou steeds beter zittende pakken dragen en de keuze van zijn stropdassen zou telkens de vrucht van rijp beraad en ampele overweging zijn. Een stijlicoon op modegebied zal Willem-Alexander niet een twee drie worden. Hij zou zijn vrouw qua kleding overigens wél naar de kroon kunnen steken als hij binnenkort het Nederlands elftal in Brazilië gehuld in een Jumbo-juichpak zou gaan aanmoedigen. Zelfs met een Bavaria-jurkje zou Máxima daar niet overheen kunnen.

Hoewel? De koninklijke waardigheid staat dit uiteraard in de weg. Maar welke (oranje)kleding Willem-Alexander en Máxima zullen dragen op woensdag 18 juni, als ze in Porto Alegro op de tribune zitten voor de voetbalwedstrijd Nederland-Australië,  daarvan zullen we niet onkundig blijven. Valet en kamenierster zullen er hun handen vol aan hebben.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


129 reacties op “Koningin Máxima steelt de show”

 1. JCH zegt: 10-06-14 om 10:31

  Wederom met alle respect naar het koningshuis..Maar ik vraag mij of dit tafereel wel paste bij de herdenking op 6 juni in Normandië..? Het lijkt mij dat bescheidenheid hier meer op zijn plaats zou zijn..!

 2. Henk Bultman zegt: 10-06-14 om 10:33

  Ook zoiets: Als de hofauto voorrijdt, stapt Maximá als eerste uit en schudt al handen terwijl de KONING nog om de auto heenloopt. Het lijkt me toch vrij normaal dat de koning als eerste bij aankomst handen schudt en verwelkomd wordt. Voor mij mag het een tandje minder maximaal. Het gaat op een dag tegen haar werken.

 3. Penelope Verrips zegt: 10-06-14 om 12:04

  Wat een vreselijk gezeur!! Dhr. van Asseldonk zal niet veel tijd nodig hebben gehad om dit zoveelste weblogje in elkaar te knutselen over ons koningshuis. Onze koningin is gewoon wie zij is:een spontane warme vrouw met een enorme uitstraling. Al zou je haar een jute zak omhangen zal ze nog aantrekkelijk zijn. Het lijkt wel of u zit te wachten op de “val van Maxima”. U verheugd zich er w.s. nu al op. Ik geloof niet dat dit snel zal gebeuren want ze is behalve mooi ook nog heel intelligent gelukkig en zij heeft een uitstekend voorbeeld in haar schoonmoeder.
  Ik heb naast de spontane en mooie foto van koningin Maxima en president Obama ook nog even gekeken naar de foto van Dhr. van Asseldonk. Hij schrijft zoals hij kijkt: ronduit zuur!

 4. bas zegt: 10-06-14 om 12:17

  Zoals Henk als schreef, er is er maar 1 de koning, en dat is WA.

  Mw Van Oranje mag zich koningin laten noemen, maar ze IS HET NIET. Het koningschap is geen duobaan, zoals WA het uitdrukte.

  Daarmee is de titel ‘koningin Maxima….’ fout. We hebben namelijk geen koningin.

 5. Kati zegt: 10-06-14 om 12:35

  Het frivole optreden van Maxima tijdens de d-day herdenking (zowel qua kleding als gedrag) vond ik schandelijk. Ze is over het algemeen te veel aanwezig en haar gedrag is daarbij heel erg nep en te duidelijk gespeeld.

 6. Marcel zegt: 10-06-14 om 13:15

  Ik heb altijd al gezegd dat mevrouw Zorreguita een zeer doortrapte gouddelvster is. Het gaat enkel en alleen om haar, in haar wereld.

  Wat ik nog steeds niet zijn is dat mensen ‘een titel erven’, ‘met iemand trouwen’ en/of ‘knap zijn’ als prestaties zien, want dat zijn het niet.

  Dan beter het Duitse of Ierse stelsel.

 7. Amnj zegt: 10-06-14 om 13:23

  Ik kan het helemaal met u eens zijn.
  Wat mij dermate stoort is niet alleen dit, ook de absorbitante hoeveelheden kleding die er gekocht wordt, de juwelen die er prive gekocht worden. Het kan niet op, draagt ze een jurk voor de tweede keer dan wordt er al,over hergedragen kleding gesproken.
  Het stoort mij het meest dat zij als Argentijnse , bekend met juntaregime, de tegenstrijdigheid, haar vader in die open auto staande naast Videla, en onze koningin op de stranden aan Bretagne.
  Ik weet dat je haar niet aanrekenen wat haar vader was en is, maar toch, onze oudkoningin te zien lopen op de bruiloft van haar jongste broer versterkt dit gevoel toch enigszins. Ik probeer het genuanceerd te brengen en u als filosoof kunt dit waarschijnlijk nog beter verwoorden dan ik daar een poging toe doe.
  Ik sluit mij daarnaast bij de twee vorige schrijvers aan, ik deel hun mening. En de uwe ook, helemaal.

 8. Marianne Rietjens zegt: 10-06-14 om 14:16

  Bescheidenheid was inderdaad meer op zijn plaats geweest. Als gast op de bruiloft van haar broer stelde zij de bruid volledig in de schaduw door de keuze van haar japon en juwelen. Op de foto tijdens D-day stond zij als enige partner van een staatshoofd tussen alle regeringsleiders.
  Zeker, ze is charmant en innemend maar toch hoor ik steeds vaker kritische geluiden van mensen die het koningshuis volgen op haar kleding van, meestal, buitenlandse ontwerpers terwijl onze eigen mode-industrie wel een impuls kan hebben. Tenslotte vertegenwoordigt ze samen met de koning ons land. Ik heb eerlijk gezegd meer respect voor W-A die in een truckerscafé anderhalf uur lang met een trucker sprak over de problemen in die branche dan voor zijn vrouw die weer eens de show moet stelen.

 9. F. Markestein zegt: 10-06-14 om 14:51

  Wat koningin Maxima bij de bruiloft van haar broer in ieder geval vergeten leek te zijn is dat de bruid de koningin van de dag is. Die ongeschreven wet heeft de als gast aanwezige zus en schoonzus aan haar pumps gelapt, haar exorbitante uitdossing was bijna genant. Overdressed, is nog het meest vriendelijke dat je ervan kunt zeggen.
  Ook genant vond ik de aanwezigheid van prinses Beatrix, die als koningin haar morele vinger ophief tegen de Nederlanders die in de oorlog niet voldoende zouden hebben gedaan om de Joden te redden. Zelf gaat ze geheel onnodig naar een bruiloft waar de vader van de bruidegom heeft gecollaboreerd met een moorddadig regime.

 10. Lola zegt: 10-06-14 om 15:24

  Het is snel gegaan maar het lijkt wel of Nederland al te klein geworden is voor Maxima. Het gemak waarmee zij bijvoorbeeld twee keer in twee maanden tijd flirt met Obama laat zien dat zij zich meer dan op haar plaats en gemak voelt tussen de upperclass van deze wereld. Ook de kledingkeuzes van de afgelopen periode laten weinig bescheidenheid en koninklijke terughoudendheid zien die bijvoorbeeld zo kenmerkend is voor Margriet en Beatrix.Het is zoals de engelsen zeggen; “Living the high life”. Ze is geen moeder des vaderlands die voeling heeft met de gewone Nederlander die worstelt met zijn hoge hypotheek en met de auto op vakantie gaat naar Frankrijk.Het lijkt veel uiterlijk en weinig inhoud. Is zij de koningin die je komt troosten na een overstroming of andere ramp? Ik was vroeger groot fan maar haak langzaam af omdat het op veel vlakken teveel van het goede is. Het zal onze calvinistische imborst misschien wel zijn. Het sprookje is en blijft prachtig om naar te kijken, maar dat is wat het is een mooi sprookje…..

 11. Henk Bultman zegt: 10-06-14 om 15:27

  Achteraf bezien had koningin Maximá na de inhuldiging beter de titel van prinses kunnen houden zoals haar schoonvader Claus ook prins bleef. Ze weet haar plaats niet (goed).

 12. Jos zegt: 10-06-14 om 16:07

  Nederland moet er inderdaad op gaan letten dat de gepresenteerde werkelijkheid op den duur niet de grenzen van ons staatrecht gaat uithollen. Er is maar één koning en een mevrouw op de achtergrond.
  Daarnaast spelen ook overwegingen van fatsoen en stijl. Zeker voor die mevrouw. Bij een (doden-)herdenking als in Normandië ben je maar eens even geen stijlicoon, maar ga je maar even gewoon in de “onopvallend in het donker stand”. En jongedame.. een zonnebril zet je af in een gesprek, zeker met iemand als Obama. Het feestje in Normandië was NIET voor jou georganiseerd. ik hou niet van die nouveau riche maniertjes bij onze “Koningin”. Willem, let op je kippen!

 13. J. Sirder zegt: 10-06-14 om 16:13

  Waar een klein land groot in kan zijn: een ander het licht in de ogen niet gunnen.
  En wat een hypocriete column. De media hypen (de kledingkeuze en het zogenaamde flirtgedrag van) Maxima. En vervolgens gaat diezelfde media daar commentaar op geven. Onpasselijke ‘journalistiek’ wordt hier bedreven.

 14. Leen zegt: 10-06-14 om 16:21

  Ik lees hier heel veel reacties van wat ik noem azijnpissers.
  Het is zoals het is en wees er blij mee. Met dit soort chagrijnige reacties verander je helemaal niets en zelf wordt je er blijkbaar ook niet vrolijk van.

 15. Rika zegt: 10-06-14 om 16:54

  Pfffft, wat een onzinnige column…!
  Of ik het er mee eens ben of niet, dat maakt niet eens uit. Terwijl Maxima misschien in frivole kleding rondloopt, maar mensen wel gelukkig maakt, zeurt hier een triest iemand achter de computer en probeert andere mensen daarin mee te krijgen.

  Be the reason someone smiles today!

  En steek mensen niet aan met kinderachtig, negatief gedrag over anderen. En als je die mening wel hebt, schrijf het HM de koningin zelf i.p.v. het hier te publiceren.

 16. Er is, helaas, heel wat te zeggen over de situatie als beschreven in dit blog.

  Er is een probleem met haar achtergrond en met hoe die achtergrond onder het tapijt is geveegd, zowel door de koninklijke familie als door de regering. Dat die achtergrond niet onder dat tapijt blijft liggen heeft te maken met het feit dat haar vader/familie regelmatig in beeld komt, en dat samen met onze voormalige vorstin Beatrix. Van dat imago (dat het niet kreukloos hoeft) komen ze dus nooit af. Wat krom is kan niet recht worden gemaakt, alleen door bescheidenheid kan een andere, betere, indruk gegeven worden, zodat kan worden aangetoond: zie, het verleden zet zich niet voort. Helaas is dat niet het geval. Dat geeft te denken.

  Dan is er haar houding, o.a. in kleding en gedrag, maar ook in gelaatsuitdrukking (al zichtbaar tijdens de inhuldiging – doet me denken aan het fenomeen micro-expressions). Ook was er ongeinteresseerdheid te zien, bijvoorbeeld bij het concert van 5 mei jl. Is dit dan de keerzijde van haar persoonlijkheid, die vooral niet afgeremd hoefde/moest worden?

  Dan is er nog de zonnebril op D Day, die m.i. niet gedragen hoefde te worden (het hele gezelschap zat onder een grote overkapping). Wat was de bedoeling van die bril? En dan de kleding: er werden door de aanwezige vorstinnen etc. alleen effen kleuren gedragen, geen patronen.

  Het gedrag met Obama. Inderdaad, zij is al te groot voor Nederland, maar dat gebeurt niet zomaar, dat is een keuze. Het gaat niet om het vertegenwoordigen van Nederland op waardige wijze, maar het gaat om haar (ook een persoonlijkheidstrek die niet ingetoomd hoefde te worden?). Dat gelach is niet waardig. Wat zegt die lach? Dat zij onder de indruk is van Obama? Dat zij een bepaalde boodschap aan hem wil overdragen? Dat zij van hem gecharmeerd is (en zo te lachen is niet ge-emancipeerd)? Het is een koningin onwaardig, speciaal tijdens zo’n grote herdenking. Dit voorval zegt trouwens ook heel veel over Obama.

  De extreme jurk op de trouwdag van haar broer stelt de bruid in de schaduw – that is not done! Voortzetting van het patroon: er is geen bescheidenheid, geen zichzelf wegcijferen, maar jezelf, ten koste van anderen, profileren. Ja, ook ten koste van WA. Dit is wat ik zo waardeer in Koningin Mathilde. Zij ondersteunt haar man, overheerst een situatie nooit. Prinses Laurentien ondersteunt ook.

  En dan, tot slot, nog de tegenstelling tussen het ‘goede doel’ dat zij vertegenwoordigt bij de VN: micro krediet (waar trouwens heel wat mis mee is, in de praktijk). Hoe kun je de allerarmsten der wereld vertegenwoordigen als je het zelf zo breed laat hangen?

  Ik zou graag meer van de koning willen zien, ik hoop dat dat nog gaat gebeuren in de toekomst. Hoewel, ook hij is betrokken bij ‘moeilijke’ zaken, bijv. het huis in Mozambique, het drinken met Putin.

  Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen.

  De vraag is nu: in al die achterliggende jaren, was het echte belangstelling/enthousiasme van Maxima, of was het in verkapte vorm wat we nu in volle kracht naar buiten zien komen? Dan is haar dus geen dienst bewezen door degenen die riepen dat zij zichzelf moest blijven.

 17. Héronne zegt: 10-06-14 om 18:59

  Als ik naar Maxima kijk, mis ik de natuurlijke klasse van Beatrix, de charmante bescheidenheid van Claus, de tactvolle eenvoud van Juliana en de no-nonsense houding van Wilhelmina.
  Gedécolleteerd naar een begrafenis, met een opvallend vrolijke outfit bij een herdenking, in een overweldigende jurk naar een simpel huwelijk, spreken over armoede met oorbellen in waarvan je een heel Afrikaans dorp microkredieten kunt geven.

  Het spijt me om dit te moeten zeggen, maar het strijkt me tegen de haren in. Ik denk niet dat dit alles de monarchie ten goede komt.
  Ik mis, in één woord, ingetogenheid.

 18. Carine C. zegt: 10-06-14 om 19:19

  Maxima heeft grootmoed waanzin, vliegt uit en wordt niet gecorrigeerd door WA, de politiek en de Oranjes.

  Vliegend was de start van Maxima niet in Nederland , burgermeisje uit Argentinië van een niet onbesproken vader Zoriguita,
  die op de dag van vandaag nog altijd een proces kan krijgen over zijn medewerking aan de junta.
  Nederland vergeet snel, maar er is een strijd geweest tegen en voor dit huwelijk, een huwelijk door prins Bernard op de kaart gezet.
  De politiek vergeet ook snel en draait mee met deze Maxima mallemolen. “Beetje dom”.

  Dit jaar gaan we van de ene naar het andere historische festijn.

  D’day Normandie was een historische terugblik.
  Het is het schokkend te zien hoe de vrouw van WA zich als Monica Lewinsky gedraagt in een historische achtergrond.

  Waar waren de Oranjes in de tweede wereldoorlog, niet in Nederland.
  Waarom staan de Oranjes op de boot in de Amstel op ons Bevrijdingsfeest?

  Dat het koninkrijk 200 jaar bestaat wordt overdadig gevierd, historisch veelvuldig op de kaart gezet op radio en tv,
  We gaan van de ene prijsuitreiking naar de andere in naam van de Oranjes.
  Het wordt ons door de strot geduwd en altijd die journalistieke blik op Maxima zonder inhoud maar als een gouden huls.
  Hoeveel journalisten pikken zo een graantje mee?

  De glamour wordt bekrachtigd door een tentoonstelling uit het buitenland aan te trekken van Grace Kelly op het Loo.
  Helaas, dit is geschiednis die afgesloten is in zijn eenvoud van pracht en praal, wat moet dat hier in de omlijsting van de Oranjes.
  Als enig toekomstbeeld zijn de nieuwe portretten van WA geëxposeerd.

  Het huwelijk in Oosterrijk was gênant om te zien, de bruidsgasten werden als arme sloebers neergezet door haar gewaad. Was Sissy opgestaan?

  Waar is de toekomst van de Oranjes, wat willen ze van ons, wij hebben toch andere plannen met Europa en de wereld.
  Het Oranje huis zie ik als het komende WK in Brazilië.

  http://www.modekoninginmaxima.nl/
  Wonderlijk dat WA deze site niet blokkeert i.v.m. privacy.

 19. Robert zegt: 10-06-14 om 22:53

  Vooral haar optreden op het strand van Normandië had iets gênants; De kauwgom kauwende President gierend van de lach met Maxima, Prinses-gemalin der Nederlanden. Vervolgens nog een paar woorden achter haar rood belakte nagels. Blijkbaar niet is het minst gehinderd door de reden waarom ze daar was. Zij zal zich niet beteugelen; ze laat dat niet toe en ze wil het ook niet. Massa’s lopen nu achter haar aan maar dat zou tussen 5 en 10 jaar wel eens heel anders kunnen zijn. De irritatie factor ligt op de loer. Beatrix heeft dat nu al in de gaten maar zal er, hoe verstandig, niets van zeggen. Tegen de mensen hier die ons zeurkousen en zuur vinden wil ik zeggen: wat naïef en ook een beetje dom….De Koningin blijft voor mij Prises-gemalin, zie boven…..

 20. Robert zegt: 10-06-14 om 22:57

  Trouwens mijn complimenten aan Piet van Asseldonk die wéér een uitstekend stuk aflevert !

 21. Bert zegt: 10-06-14 om 23:02

  Ik heb als Nederlander moeite met het woord koningin in relatie tot mevrouw zorreguita. Zij is geen Koningin. Zij is de vrouw van de Koning en dient zich ook zo te gedragen. Zij is bovendien geen Nederlandse van geboorte. Dat is wat anders dan een Nederlands staatsburgerschap.
  En zo zijn er nog wel meer bekende redenen, waarom zij zich geen koningin zou mogen laten noemen en zich zeer bescheiden zou moeten opstellen.
  En een kritisch objectieve journalist zou toch ook beter moeten weten.

 22. De vertoning op 6 juni vond ik zeer misplaatst. Een opvallend gele outfit, zogenaamd amicaal een gesprekje met Obama.
  Bij het afscheid vergat ze even dat WA eerst een hand moet schudden, ze stak haar hand als eerst uit.
  Bij staatsbezoeken een mouwloos jurkje lijkt me ook geen goede keuze.
  Een beetje minder aanwezig graag en uw plaats kennen zou u sieren.

 23. Louisa zegt: 11-06-14 om 15:55

  Waarschijnlijk heeft van A de opdracht gekregen een omfloerst kritisch stukje te schrijven, omdat het nu toch wel echt tijd wordt het exorbitante gedrag van deze dame uit een ander werelddeel onder de loupe te leggen.
  Leve Juliana ! Want deze echte Koningin begreep al waar het bij “Het Volk” omgaat : Medeleven en compassie !
  Weet u nog het vraaggesprek waarbij Wim-Lex aangaf compassie te hebben bij de wijze waarop zijn grootmoeder het ambt van Staatshoofd invulling gaf ? And need I say more ?

 24. roxana zegt: 11-06-14 om 17:06

  tja, once e latina always a latina :) )

 25. Margareta zegt: 11-06-14 om 18:54

  Haar intelligentie en spontaniteit worden geroemd, en zelfs haar schoonheid (kwestie van smaak), maar blijkbaar mist zij eigenschappen die in haar rol belangrijk zijn, zoals fijngevoeligheid en bescheidenheid. Dat kan op den duur wel eens tegen haar gaan werken in dit land. Zelf word ik al behoorlijk ‘Maximoe’.

  Die uitbundige onderonsjes met Obama vind ik er op de een of andere manier niet prettig uitzien. Daarop doet ze me teveel denken aan iemand die al te zeer lonkt naar personen met macht. En Obama doet me teveel denken aan een man met macht die een knappe vrouw en dan ook nog een ‘koningin’ probeert te imponeren en meestal krijgt wat hij wil. Niet prettig, die taferelen.

 26. K. Andriessen zegt: 11-06-14 om 19:04

  Helemaal eens met bovenstaande reacties.
  De outfit en het gedrag op D-day, gênant!
  En op een bruiloft, never out shine the bride……
  Ik vind het allemaal wel wat ‘veel’ (en dat terwijl ik al 12 jaar in New York woon en geen last heb van mijn calvinistische inborst)
  Daarnaast ben ik geloof ik een van de weinigen die haar niet echt sympathiek vindt. Ik ben vast te lang weg uit Nederland.

 27. Héronne zegt: 11-06-14 om 19:31

  Als je teveel zoetigheid eet, is daarna alles ‘zuur’, zelfs aardbeien.

  De kritiek is niet zuur, maar eerder ongezoet en realistisch.

  En typisch Hollands is het ook niet.
  Op internationale sites zijn eveneens veel kritische reacties te vinden. Bijvoorbeeld op deze Franse website;

  http://www.noblesseetroyautes.com/2014/06/les-souverains-des-pays-bas-au-mariage-de-juan-zorreguieta/#more-86571

  Deze mensen lusten hoogstwaarschijnlijk geen stamppot, geen drop, geen haring, geen stroopwafels én lopen niet op klompen, houden niet van schaatsen, eten méér dan één koekje bij de koffie en sluiten de gordijnen ‘s avonds op tijd. :-) Voilà.

 28. Gerda zegt: 11-06-14 om 22:38

  Mensen toch, wat een gezeur allemaal.
  Ik ben heel blij met, en heel trots op zo’n moderne vrije schoonheid als Maxima. Laat haar zichzelf zijn en blijven. Zij is niet te vergelijken met wie dan ook. Er is er maar een van! Laten we zuinig zijn op haar.

 29. F. Markestein zegt: 12-06-14 om 11:51

  Degenen die de kritiek afdoen als gezeur, missen het punt waar het om gaat. Een bruiloftsgaste behoort zich zo te kleden dat de bruid niet naar het tweede plan wordt verdrongen. De dag behoort aan de bruid te zijn, daar dient de aandacht naar uit te gaan. Maxima voelt dat kennelijk niet aan en dat is niet iets om trots op te zijn. Zelf voel ik eerder plaatsvervangende schaamte.
  Het zou prima zijn geweest als Maxima dit had gedragen bij een of ander gala, en het is fijn een mooie koningin te hebben waar de internationale pers op afkomt. Maar bij deze gelegenheid heeft ze aangetoond een belangrijke eigenschap te missen: gevoel voor verhoudingen.

 30. bonnema zegt: 12-06-14 om 13:54

  Na alle reacties te hebben gelezen wil toch iets kwijt.We mogen blij zij met wat we hebben,Er had ook een familie kunnen zitten die ruzie met elkaar hebben En vreselijk stijf zijn en het Nedeerlands niet machtig is.Of een koning die op olifanten jaagt.Of iemand met een schoonzoon die fraude pleegt. Of dat we republiek hebben en elke vier jaar verkiezingen hebben die miljoen euro`s kosten.En dan ook nog een president die niet bij iedereen gelieft is.Ze zijn het visite plaatje van ons land.En die bruiloft was een prive aangelenheid.

 31. Louisa zegt: 12-06-14 om 17:05

  Nee @Gerda, daar heb je gelijk in: Deze dame is niet te vergelijken met wie dan ook. En dat bedoel ik niet positief.
  En wij weten sinds kort dat Old Bernie ook niet te vergelijken was met wie dan ook, maar wel met een doodgewone dief.

 32. a.visser zegt: 12-06-14 om 18:57

  Ik vind het ook heel erg jammer dat Maxima zoveel aandacht krijgt en niet onze Koning zelf. Het wordt tijd dat er personen zijn die Maxima er op gaan wijzen dat ze zich anders moet gaan gedragen. Het wordt tijd dat ze zich meer ingetogener gaat gedragen en ook niet van die opzichte kleuren van kleding draagt bij bijzondere gelegenheden. Ik heb me daar erg aan gestoord en met name ook haar zonnebril. Ook haar kledingkeuze bij het huwelijk van haar broer was te “opzichtig ten overstaan van de bruid want die viel nu helemaal in het niet”. Een stapje terug zou heel erg goed zijn voor haar.

 33. Anna zegt: 12-06-14 om 21:58

  Maxima is prachtig en een geschenk voor ons koningshuis. Wat zij in haar privéleven doet en wat zij aantrekt (de bruiloft van haar broer) is in mijn optiek onze zaak niet. Maar het viel mij ook op dat ze op D-day wel erg aanwezig was. Met haar zonnebril op plezier makend met Obama was ze meer een mondaine jetsetdame op een feestje dan de vrouw van een koning op een ingetogen bijeenkomst. Maxima kan er nogmaals niets aan doen dat ze zo’n krachtige uitstraling heeft, maar ze moet zich wel realiseren dat bewust een stapje terug doen soms beter is in haar positie.

 34. Ricardo zegt: 12-06-14 om 23:36

  Ik vind deze koningin nu al een hoog ‘Linda de Mol gehalte’ hebben. Mooi wezen, vriendelijk zwaaien en lachen lijkt als vanouds de belangrijkste rol van de vrouw van een koning. Ondanks een eigen carriere, waarvoor ik Maxima wel bewonder. Toch minder dociel als de vrouw van de Belgische koning. Onveranderd lijken me bij de koninklijke vrouwen ook de extreem hoge kosten voor mode en ‘looks’..

 35. Hein zegt: 13-06-14 om 08:43

  Het blijft allemaal heel persoonlijk. Ten eerste is het huwelijk van de broer van Maxima een privé aangelegenheid. Dus gaat het ons niets aan van Maxima draagt. Bovendien droeg prinses Beatrix ook een hele mooie jurk die nog uit tijd komt van haar Koningschap. Alle gasten waren mooi gekleed. Met het gedrag van Maxima is niets mis. Alleen de camera’s zijn constant op haar gericht. Als de media zich door haar niet geheel laat afleiden maar gewoon meer de camera op de koning gericht te houden is het “probleem” gewoon opgelost.

 36. Karel M. de Bruin zegt: 13-06-14 om 15:16

  Ik denk dat we heel blij mogen zijn met een representatief koningspaar als het onze. Er wordt nu wel erg ‘zurig’ gedaan. Beiden spelen een belangrijke rol, de aanwezigheid van Máxima mag afstralen op de koning en hij zal daar alleen maar blij mee zijn. Máxima was niet de enige, lachende aanwezige op de D-day bijeenkomst. Kijk eens naar de andere (koninklijke) staatshoofden en regeringsleiders (behalve Putin dan) Koningin Margrethe van Denemarken, lacht altijd, Koning Harald van Noorwegen, scheen bij het zien van Máxima alleen maar in een beter humeur te raken en ook Mathilde van België, stond bepaald niet te huilen. Waar zijn we mee bezig? D-day is 70 jaar geleden. Ik zag overigens Máxima én W.A. heel ingetogen bij de Nederlandse herdenking eerder op de dag en ook op 4 mei zijn ze een voorbeeld!
  Laat de koningin, naast de koning stralen. Hij is en blijft ons staatshoofd. Er wordt toch immers altijd meer op de kleding van de vrouw gelet dan op die van de man. Laat ze haar capaciteiten gebruiken, op de terreinen waar ze dat kan én de koning steunen.
  Het lijkt een goed team.
  Juwelen en kleding – en de koningin weet wat ze dragen moet – zijn heel belangrijk in deze kringen. Ik heb altijd Koningin Beatrix bewonderd om haar stijl. We hebben nu een nieuwe generatie op de troon. En ik ben blij met de koning én de koningin. Ophouden met zeuren!

 37. dick jan peters zegt: 13-06-14 om 22:15

  Maxima is geen Koningin, en gedraagt zich zeker niet als Koningin.
  Langzamerhand sta ik niet meer alleen in mijn gevoel over deze vrouw. Het wordt steeds duidelijker: zij is een golddigger die met de groten der aarde wil omgaan. Dat ze dat wil, is haar zaak, maar ze krijgt de kans, doordat ze met onze Koning is getrouwd, en daarbij overvleugelt zij hem steeds meer.
  Wat zeker niet gaat gebeuren , is dat zij ooit thuis gaat horen in het rijtje Oranje vorstinnen die haar zijn voorgegaan: Bescheidenheid is iets dat zij helemaal niet kent. Haar uiterlijk, dat is natuurlijk grotendeels een kwestie van smaak, maar die idiote hoge hakken, hoge splitten, veel te strakke rokjes en broeken….ik vind het meer iets voor de gemiddelde voetbalvrouw.
  Er is echt een grote fout gemaakt door haar de` titre de courtoisie`van Koningin te laten voeren…….prinses-gemalin was veel beter geweest, ze is namelijk geen koningin.
  Want de koningin…..die zijn we kwijt. Maar ik gun haar haar welverdiende pensioen…..Beatrix de Grote !

 38. Dirk Kooy zegt: 14-06-14 om 02:33

  Wat Maxima allemaal wel en niet voorstelt zou me een worst zijn. Om te beginnen vind ik dit stel weinig koninklijks uitstralen, eerder een succesvolle yuppen-stel. Dat ze met Obama plezier zit te maken op een zo’n serieuze herdenking vind ik inderdaad ook schaamteloos. Wat me echter nog het meest bezighoud is eigenlijk dat Willem Alexander deze Roomse vrouw nooit had mogen trouwen! Nederland heeft in de 80-jarige oorlog een felle strijd moeten leveren voor godsdienstvrijheid maar dat schijnt het Koninklijk Huis, inclusief Beatrix die toestemming gaf voor dit huwelijk, geen barst te interesseren! GROTE SCHANDE!

 39. bonnema zegt: 14-06-14 om 14:03

  ik eerlijk gedacht dat er niet zoveel reacties zouden zijn.En als ik eerlijk ben zijn het eigenlijk meer negatieve reacties.En dat is best
  wel jammer.Ze werkt er hard voor.En dat voor een een land dat niet haar vaderland isEn dat doet ze heel erg goed.

 40. Johanfrederik zegt: 14-06-14 om 18:58

  De Koningin is inderdaad soms een beetje te veel aanwezig, maar de pers draagt daartoe ook een (grote) steen bij. Haar kledingkeuze is niet altijd even passend, evenals haar vaak slordige kapsel. Op de bruiloft van haar jiongere broer enigszins overdressed, maar bij deze bruid in een bustierjurk (meer passend voor een bal, dan voor een huwelijk) ook geen wonder. Zelfs H.K.H. Prinses Beatrix zag er beter uit. Inderdaad privé is privé. Voor een Koningin echter geldt dat niet altijd, vooral niet door de alom aanwezige media.Het ontbreekt haar wellicht nog aan een bepaalde routine, zoals haar voorbeeldige schoonmoeder onberispelijk gedurende haar regeringsperiode toonde.

 41. Bas van Stapelberg zegt: 14-06-14 om 19:56

  Iedereen weet ongeveer wel hoe belachelijk de monarchie is en de gigantische onvoorstelbare onzichtbare macht die deze familie bezit. Maar wat is privé als je honderden miljoenen belastingcenten krijgt ieder jaar terwijl bejaarde mensen in eenzaamheid en in hun eigen ontlasting sterven omdat er geen geld is voor een verpleegster. Ja ja dat is onze monarchie.

 42. janny blanken zegt: 15-06-14 om 08:12

  doet me denken aan Sylvia en Karl Gustaf van Zweden. Het zelfde gebeurde daar, en het deed en doet de koning goed in de oog van de Zweed!

 43. leen schmitz zegt: 15-06-14 om 09:19

  Ik heb het boek (het meisje uit Buenos Aires ) Thomas Ross goed gelezen .Ik vraag me af Is dat meisje wel de titel van Koningin wel waard ?Ze lacht mijn teveel En iedere dag paraderen met de duurste kleding aan op kosten van de belasting betaler.

 44. AsJonah zegt: 15-06-14 om 12:39

  Mevr. Zorreguieta-van Oranje enz.enz, doet mij bijna aan iemand denken met een NPS stoornis. Voor de kroning gaf zij al aan “er trots op te zijn haar schoonmoeder op te volgen”. Ik denk eerder dat zij mede door alles wat om haar heen draait er niets van snapt.

 45. Het is hetzelfde bij Kate, Letizia, Rania, Mathilde, enz. De gevolgen van de aandacht voor Máxima zullen denk ik wel meevallen. Het is een korte periode want over 15 jaar zijn de prinsessen volwassen en gaat het in de media vast over hen, en hun fashion statements.

  Bij Diana is het destijds helemaal misgegaan, maar dat was een uitzonderlijk geval. Zij was heel jong en het huwelijk was gearrangeerd. Haar relatie met de pers was ook anders.

  We weten uit interviews dat Claus grote invloed op Beatrix (en Willem-Alexander) heeft gehad, hoewel hij in de media op de achtergrond bleef. Bernhards invloed is ook bekend. Dat hoort bij een huwelijk of relatie. Ik zie niet waarom Máxima ineens een groter risico zou zijn? Omdat zij vrouw is? Designerjurken draagt, charismatisch en mediageniek is?

  Nee, valt mee toch. Máxima wordt ook gewoon ouder. Ze draagt nu eigenlijk al vrij truttige kleding. Het is niet allemaal even flitsend. Ze loopt er echt niet bij als een of andere slonzige popster. Ze kleedt zich heel netjes en beschaafd, naar haar leeftijd.

 46. Netjes of beschaafd kleden? Nee, op D-day niet. Ze hoeft helemaal niet in het zwart, maar iets minder opvallends is al genoeg.
  Het huwelijk van Diana destijds was gearrangeerd, heb toch ook wel het idee dat dit hier ook het geval is/was. Een dame met minder charisma en een minder uiterlijk was zeker niet door de ballotage commissie gekomen.

  Eenvoud siert de mens, ook/zeker in haar geval.

 47. Bijzonder dat anno 2014 nog altijd alles dat boven het maaiveld uitsteekt afgehakt dient te worden…..
  Hoewel republiekeins kijk ik graag naar een mens als Maxima die er altijd weer fris en fruitig uitziet….en zich weet te handhaven in een
  lastige omgeving, dat is niet iedereen gegeven….. Ik hoop dat Willem Alexander zich er goed bij blijft voelen…en geen last gaat krijgen van kleinzieligheid..dat zou nog eens een voorbeeld voor de wereld zijn..zowel positief als negatief..
  Je mag je ontplooien, je mag jezelf zijn…en je mag zuur en bekrompen zijn en haatdragend blijven, vergevingsgezind zijn…het mag allemaal…wauw…we mogen overal iets van vinden, of je nu Maxima heet of Anna….We leven in een vrij land, jippie!!!! en laat dat ons helpen verder te komen om ruimhartige mensen te worden…
  wat zouden we nog!!! gelukkiger worden, met net een beetje meer liefde erbij….als een kers op de taart.
  .

 48. Jette zegt: 16-06-14 om 21:43

  Ik weet niet of Maxima hier alle blaam betreft. Het is wat dubbel.
  Wie heeft geholpen met het samenstellen van de garderobe? Psychologie van kleur? Wist Taminiau waarvoor hij ontwierp? Zoja, had hij haar iets anders moeten ontwerpen of zag hij het als een kans om te schitteren? Misschien niet nodig als Maxima vaker kiest voor Nederlandse ontwerpers?

  De hoog gesloten mantelpakjes en jurkjes die Maxima de laatste tijd veel draagt vind ik juist wel elegant. Het decolleté van de jurk op de bruiloft van haar broer erg diep.

  Ik zou het toejuichen als ze vaker dezelfde kleding draagt, eventueel met een andere touch.

 49. erik zegt: 16-06-14 om 22:58

  Denkende vanuit zeer verouderde traditionele waarden die elke ontwikkeling en persoonlijke invloed als ongewenst zien, kom je tot een blogje zoals dit. Kennelijk heeft de auteur gemist dat we in de 21e eeuw leven en is de functie zonnekoning iets wat tot het ambitieniveau van een koning van een ministaatje als Nederland zou moeten behoren. Grappig en naief.

 50. Harmannus Noordhuis zegt: 16-06-14 om 23:29

  veel reacties gelezen….wat een drukte om niks. Ter verduidelijking: We hebben een koning die aangesproken wordt als majesteit. De koningin wordt aangesproken met mevrouw. De majesteit bekleed een andere functie en geeft meerwaarde aan diens koningschap. Velen vergissen zich regelmatig in de berichtgeving of in titulatuur:. Men spreek over Zijn en Hare majesteit. Dat is niet correct. Het is Zijne Majesteit de koning en mevrouw.

 51. Sonja zegt: 17-06-14 om 06:25

  Jammer hoor, dit pure calvinisme. Laten we vooral blij zijn met onze koningin en haar charmante uiterlijk. Ze kleedt zich uitstekend en ze gedraagt zich uitstekend. Wat een gezeur in de marge hier.
  Een koning hoeft de show ook niet te stelen. Als ie meer in beeld wil komen, dan zal hij zijn eigen garderobe en de pasmaat daarvan eens kritisch moeten bekijken. En bovenal zou hij zich moeten afvragen of zijn pilsje met Poetin verantwoord is. Dat stoort me wel. Maxima stoort me niet, eigenlijk is ze voor mij het enige pluspunt van dit koningshuis.

 52. jevan zegt: 17-06-14 om 07:54

  Al langer ben ik van mening dat een iets bescheidener uiterlijk meer van toepassing is. Natuurlijk, Maxima heeft een rol; ze is uitbundig, mag allemaal. Maar ze is geen filmster, ook geen officiele mode-icoon; ze is de vrouw van de koning; en dat vraagt om een bepaalde aanpassing, zeker in aanwezigheid van de koning. Hem overtroeven zal niet haar bedoeling zijn, maar het gebeurt wel, en de overal aanwezige pers stimuleert dat ! Maxima heeft voldoende mogelijkheden om als prive persoon te stralen.
  Het was beter geweest haar een bescheidener benaming te geven dan koningin, maar dat beslist de nederlander niet.

 53. Bieter zegt: 17-06-14 om 09:14

  Het moge overduidelijk zijn dat mw Zorreguieta met volle teugen van haar leven geniet, en dat mag, maar liever was zij een gevierd actrice geworden, dan hadden wij kunnen kiezen of wij er voor naar het theater waren gegaan.

 54. Karel M. de Bruin zegt: 17-06-14 om 11:24

  De aanspreektitel van de koning én de koningin is majesteit, of je dit nu leuk vind of niet. Koningin Juliana wilde met mevrouw aangesproken worden, Koningin Beatrix met majesteit. In alle andere landen is dit het normale gebruik. Overigens ook dat de vrouw van de koning, koningin is. Niet regerend maar doordat ze met de koning is getrouwd. Er is geen land waar de regerend en getrouwde koning als prinses-gemalin getituleerd wordt. Voorbeelden: Zweden, Noorwegen, Spanje, België. Moeten wij weer een uitzonderingspositie innemen?
  Er wordt vanuit gegaan dat Camilla niet zal worden betiteld als koningin. Ik moet dat bij de troonsbestijging van Charles nog zien…..
  Wanneer je de historie kent kun je zien dat regerende koningen, wanneer ze een vrouw hebben, deze vrouwen altijd de titel koningin krijgen met de aanspreektitel majesteit. We hebben lang een regerende koningin gehad, dan is de echtgenoot prins-gemaal en koninklijke hoogheid. Voorbeelden: Denemarken en Engeland. What’s in a name?!

 55. J Den Hollander zegt: 17-06-14 om 11:43

  Eigenlijk zijn mannen als WA toch zielepoten dat je iemand in dienst heb die je stropdassen uitkiest, dit zegt toch alles over deze personen.

 56. Nog even in reactie op “ew” (16-06-14 om 10:04) volgens mij was er een koninklijke dresscode bij de D-Day herdenking. De Britse Queen had lichtgroen aan, ook heel opvallend, de Deense koningin lichtblauw, Mathilde lichtblauw en Máxima geel. Duidelijk op elkaar afgestemd. Ze zaten bij elkaar, en kleurden perfect samen. Dat kan niet zonder afstemming. Het was op het strand, toch? Ze zullen wel voor zomerse strandkleuren zijn gegaan.

  Het was geen herdenking op een begraafplaats, maar een soort spektakelshow. Ik heb maar een paar fragmentjes gezien, maar het was volgens mij een evenement met een positieve toon. Een viering van de overwinning. D-Day was het begin van de overwinning op de nazi’s. Dit was geen specifieke dodenherdenking. De speech van de Franse president was ook heel opzwepend. Er werd geapplaudisseerd. Dat gebeurt niet op een dodenherdenking.

  Máxima volgde tijdens de D-Day herdenking dus het afgesproken ceremonieel. Ook Queen Elizabeth staat lachend en pratend op foto’s, in haar lichtgroene jurk. Dat is toch allemaal van tevoren doorgesproken, welke kleuren de koninginnen dragen, het protocol, enz.

 57. Guus Rombouts zegt: 17-06-14 om 13:57

  Ondanks dat ik geen republikein ben de vraag: Is de monarchie nog van deze tijd? Familiebedrijven die steeds vaker in andere handen overgaan, de De B.V. Oranje al ruim twee eeuwen eigendom van dezelfde familie. Is dat niet de allergrootste haarscheur, tijdbom, die het koningshuis, ons staatsbestel, bedreigt?

  Het door het volk gewilde sprookje waarin na prinses Beatrix getrouwd zijnden hun hart volgden, niet kozen voor een van adel zijnde partner. De frustratie van Pieter van Vollenhoven die ‘meester’ bleef, geen prins werd, met lede ogen zag hoe een stelletje dochters uit gegoede burgerfamilies ‘prinses’ werden. De ministersdochter Petra Laurentien Brinkhorst prinses Laurentien want ‘prinses Petra’ klinkt nu eenmaal net zo min als ‘prins Klaas’ wat de aanvankelijke wens van een aantal politieke partijen betreffende prins Claus was. Na dit terzijde: Eén van de juffers won de hoofdprijs, mag zich nu ‘koningin’ noemen. Er is geen sprake meer van koninklijke adel wanneer het kleinkind van Willem-Alexander en Máxima getrouwd met een burger de troon bestijgt.

  Inconsequenties alom. Waarom blijft de echtgenoot van een Nederlandse koningin een prins terwijl de echtgenote van een koning koningin wordt genoemd? In Oostenrijk wordt de echtgenote van een arts, zelfs als zij niet anders dan een huishoudschooldiploma heeft, aangesproken als ‘Frau Doctor’. Verwarring bij de omgeving, verwarring bij de betrokkenen. De ‘koningin’, de ‘prinsessen’, al dan niet opgegroeid in een andere cultuur, temperament, zijn niet opgevoed in adellijkheid, op latere leeftijd wordt hen dat aangeleerd, worden ze zo goed en zo kwaad als mogelijk in het keurslijf geperst.

  Mogelijk gebeurt in Nederland dat wat in Groot-Brittannië door het uitblijven van het koningschap van prins Charles niet gebeurde. De echtscheiding van de regerend vorst met de daarmee gepaard monarchiecrisis, het fundamenteel gewijzigd wordende staatsbestel, het internationale goodwillverlies. De huidige generatie Oranjes volgden hun hart, namen immense risico`s, waarin zij worden overschaduwd door hun spontaniteit niet volledig kunnen beteugelende ‘Ik En De Koning’-gedrag. Daarmee zijn zij voer voor het ‘Reformatorisch Dagblad’, een krant waar de ‘gristelijke’ grauw- en grijsheid elke dag vanaf knalt. Wanneer Máxima zich naar de wensen van de lezersgroep van deze krant zou voegen zou ze elke dag met het aanrecht, de Vim en Lodaline in de weer zijn, alleen nog maar frivoolloos grijs dragen, makeuploos zijn. Welhaast integraal nam de krant integraal het blog over van ‘deskundig commentator’ –een commentator hoort deskundig te zijn- Piet van Asseldonk. O.m. gepensioneerd eindredacteur van diverse N.O.S.-programma`s, columnist bij het ‘Agrarisch Dagblad’, commissaris/bestuurder ener locale Rabobank, commanditaire vennoot van zijn broers melkveebedrijf in Almkerk. Hoe deskundig, hoeveel opinieleider, is de op alle foto`s zurige kijkende Van Asseldonk? Heeft Van Asseldonk zich al afgevraagd of Willem-Alexander er moeite mee heeft dat Máxima als eerste uit de auto stapt, handen drukt? Maxima in Oostenrijk opvallender gekleed zijnd dan de bruid van haar broer. Bescheidenheid behoort kennelijk niet tot haar goede eigenschappen. Het incident met de groepsfoto kon niet, een kanariegele jurk en zonnebril dragen tijdens de Normandische herdenking, ginnegappen met Barack Obama –Obama heeft tijdens eerdere gelegenheden twijfels gezaaid betreffende zijn welgemanierdheid- doet een koninginnascholingcursus wenselijk zijn. Mogelijk heeft ze niet de juiste adviseurs. Die twijfels zijn er sinds ze recentelijk een minuut kwam vast te zitten in het Amsterdamse verkeer omdat ze niet altijd motorescorte wil hebben. Máxima, Argentijnse, gevangene van een dogmatisch volk. Is de Koninklijke Familie de haarscheur? De haarscheur is de media die in de loop der tijden steeds minder ‘gebeurtenisgericht’ maar ‘persoonsgericht’ is geworden, elke onhandigheid genadeloos afstraft. De haarscheur het volk wat coûte que coûte in sprookjes wil blijven geloven terwijl iedereen weet dat sprookjes niet bestaan. Van bepaalde mensen prestaties verlangen welke men van niemand mag en kan verlangen. Is een republiek de oplossing..? Is een republiek goedkoper..? Daarover heb ik net zo mijn twijfels als ik heb betreffende de deskundigheid van Piet van Asseldonk, de plaatsingoprechtheid van het ‘Reformatorisch Dagblad’.

 58. Johannes zegt: 17-06-14 om 14:47

  Maxima was een feestbeest en dat zal WA in de loop der tijd nog wel opbreken. Overigens Obama is niet vies van hier en daar flirten met vrouwen.

  Google maar een Maxima feestbeest de foto’s zeggen genoeg denk ik.

 59. @ Marcus zegt: 17-06-14 om 13:39

  Ik denk dat u de jurk onder dat gele jasje niet gezien heeft.

  U geeft zelf aan maar een aantal fragmenten te hebben gezien – misschien nog een keertje proberen, nu wat langer?

 60. Maximoe zegt: 17-06-14 om 15:41

  Pilsje drinken met Poetin, flirten met Obama.

 61. Monica zegt: 17-06-14 om 17:30

  Helemaal mee eens…
  Maxima is geen Koningin, en gedraagt zich zeker niet als Koningin.
  Langzamerhand sta ik niet meer alleen in mijn gevoel over deze vrouw. Het wordt steeds duidelijker: zij is een golddigger die met de groten der aarde wil omgaan. Dat ze dat wil, is haar zaak, maar ze krijgt de kans, doordat ze met onze Koning is getrouwd, en daarbij overvleugelt zij hem steeds meer.
  Wat zeker niet gaat gebeuren , is dat zij ooit thuis gaat horen in het rijtje Oranje vorstinnen die haar zijn voorgegaan: Bescheidenheid is iets dat zij helemaal niet kent. Haar uiterlijk, dat is natuurlijk grotendeels een kwestie van smaak, maar die idiote hoge hakken, hoge splitten, veel te strakke rokjes en broeken….ik vind het meer iets voor de gemiddelde voetbalvrouw.
  Er is echt een grote fout gemaakt door haar de` titre de courtoisie`van Koningin te laten voeren…….prinses-gemalin was veel beter geweest, ze is namelijk geen koningin.
  Want de koningin…..die zijn we kwijt. Maar ik gun haar haar welverdiende pensioen…..Beatrix de Grote !

 62. Louisa zegt: 17-06-14 om 18:13

  En tenslotte: Nederland, wordt nou eindelijk eens volwassen !
  Dus weg met dat sprookjesgedoe, kies een president die je naar huis kan sturen want wij leven in de 21e eeuw en dit volstrekt achterlijke geneuzel over het zogenaamde Huisch van Oranje is echt niet meer van de 21e eeuw !

 63. ben risus zegt: 17-06-14 om 19:11

  Het kan zijn dat Piet van Asseldonk de vinger op de zere plek legt. Koning Willem-Alexander is kwetsbaar voor wat betreft de populariteit tussen hem en zijn echtgenote. Vooralsnog legt hij het af tegenover haar. Zolang zijn relatie tot Máxima is zoals het lijkt (en daar gaan we voorlopig maar van uit) zal hij waarschijnlijk geen of weinig bezwaar hebben tegen de ongelijke waardering. Pas wanneer zich moeilijkere periodes aandienen binnen zijn huwelijk (en welk huwelijk blijft daar vrij van?) zullen de verschillen in populariteit zwaarder gaan wegen. Maar misschien krijgt de burger dan wel (nog) meer medelijden met hem en slaat de wijzer door naar de ‘underdog’.

 64. W-A zei het al tijdens het interview voorafgaand aan zijn inhuldiging: “Ik ben geen protocolfetisjist.” Hij blijkt dat inderdaad niet te zijn, want anders zouden de meeste van bovenstaande voorvallen wel anders zijn ingekleurd.

  Tegelijk heeft W-A hier wel een denkfout gemaakt. Want hijzelf kan wel beweren dat het protocol niet ‘het allerbelangrijkste’ is maar hoe verhoudt dit zich tot andere landen en staatshoofden die wèl sterk(er) aan het protocol hechten? In dat geval zal niet alleen hij, maar ook Máxima zich wel degelijk aan de protocollen moeten houden. Hoe beknellend dat misschien ook lijkt in het enigszins vrijgevochten Nederland, het biedt zeer veel duidelijkheid (daar zijn het tenslotte protocollen voor), en het voorkomt eigenlijk alle bovenstaande discussiepunten.

 65. Lisha - Ann zegt: 18-06-14 om 12:57

  Het is wel waar wat hierboven vaak genoemd is: eindelijk gaan de ogen van velen open. Maar heel triest is het ook. Respect voor haar man is er duidelijk niet. Dat valt goed af te lezen uit haar gehele houding/gedrag, door zich als de Koningin voor te doen, als eerste overal bij zijn, als eerste handen schudden, als eerste uitstappen….
  Wat dat betreft kan zij zelfs nog een voorbeeld nemen aan de veel meer bescheiden Kate, die duidelijk haar plaats/ positie weet als ‘aangetrouwde’ prinses/koningin. Ook uit het frivole optreden van Maxima tijdens de d-day herdenking, zowel qua kleding als gedrag getuigd van zeer weinig respect voor slachtoffers en nabestaanden (wat dus velen is opgevallen). Zelfs tijdens de bruiloft van haar eigen broer en schoonzus lijkt ze de ongeschreven regel, namelijk dat de bruid de koningin van de dag is, te zijn vergeten. In ieder geval lijkt de bruid totaal in het niet te vallen vergeleken met de uitgedoste jurk van Koningin Maxima. Opvallend is de vele kritiek, van zelfs buitenlandse media, hierop dan ook niet…..

 66. Bernd zegt: 18-06-14 om 13:03

  De persoon W-A had wel een stralend lichtje naast zich nodig, en dat besefte hij zelf ook. Het stralende lichtje werd een grote felle lamp uit Argentinië. Oogverblindend kun je wel noemen. Is een vrouw met een dergelijke allure naast een bleke, dikkige, houterige en calvinistische man te verwachten? Nee. Dus als dat wel gebeurt, dan heeft het met andere dingen te maken: sprookje, macht, geld, netwerken, ijdelheid, aandacht, enz. Dat levert een vrouw als Maxima op, met alle meestal terechte kritiekpunten in de reacties.

 67. Alinda zegt: 18-06-14 om 16:57

  Dat ze het goed met zichzelf getroffen heeft, graag in de belangstelling staan, en flirt met ‘de groten der aarde’, ontgaat natuurlijk niemand. Het is te hopen, nu mensen na 10 jaar al maxima moe worden, dat er een lichtje gaat branden en ze zich wat ‘koninklijker’ gaat gedragen. Ik ben een groot fan geweest van Maxima, met name de eerste jaren vanaf de verloving. Als je de beelden achteraf ziet kun je je bijna niet voorstellen dat iemand zo kan veranderen. Al is het natuurlijk wel een kunst om in een positie als het hare ‘dezelfde’ te blijven. Die verleiding kon Maxima helaas niet weerstaan. Alexander is te ‘gewoon’ geworden, NL. te klein, en nu is het er alles voor doen om maar in de nabijheid van Obama of Poetin de bivakkeren. De innigheid en liefde die je wel ziet bij een Filip en Mathilde, Felipe en Letitzia, en die we niet te vergeten altijd zagen bij Beatrix en Claus, is bij Alexander en Maxima helaas al ver te zoeken.

 68. Louisa zegt: 18-06-14 om 19:14

  Het valt mij ook op dat Maxima op 4 mei altijd een vreemde grimas vertoont tijdens de Nationale Dodenherdenking. Zij is zo gewend te lachen dat het haar duidelijk moeite kost tijdens deze, toch wel zwaarmoedige aangelegenheid, niet te lachen.
  En dat vind ik niet vreemd: Het is voor een Argentijnse, geboren in 1971, toch wel heel moeilijk om de gevoelens van Het Nederlandse Volk te kunnen inschatten, naar waarde in te schatten, want laten we wel wezen, Medelanders, zijn wij eigenlijk zelf wel helemaal in het reine met dit gebeuren ? Nee, bepaald niet.Zijn wij in het reine met ons zelf, als het gaat om geld verdienen, ons koloniaal verleden, ons verleden als het gaat om slavernij (geld ! geld!) en ons post-koloniale verleden ? Weet u nog: Indie verloren, rampspoed geboren ?
  Nederland en Argentinië zijn handelsnaties. Dat betekent: lachen om jezelf te verkopen.
  Dat zij de plank duidelijk misslaat in haar optreden en haar outfits, die absoluut niet passend zijn voor een vorstin, is haar eigenlijk niet kwalijk te nemen.Want wie adviseert haar eigenlijk ?
  Ik vind haar een gouddelfster, maar door de houding van het Nederlandse vorstenhuis (Bernhard, de boef !) is haar dat eigenlijk niet kwalijk te nemen.
  Zij is een representante van een generatie bij wie het om de pingping gaat en dat is iets wat Het Nederlandse Koningshuis, met de twijfelachtige afkomst van dit Huis niet verbazeingwekkend.
  Maar ik blijf bij mijn mening:
  Nederland, wordt wakker en verlos Wim-Lex en Max en die hele familie van deze onzin en poppenkast en stel op correctie wijze de Republiek Der Twaalf Verenigde Provincieën in.

 69. Maxima is de vrouw van onze koning mensen!! Maxima moe, wat een term… Je hebt het wel over onze koningin!! En ook al vinden de meesten van jullie haar die titel niet waardig, ze staat nog altijd boven ons, net als andere leden van het koningshuis die zich geen koning of koningin mogen noemen. Totaal respectloos en leeg deze kritiek. Het huwelijk van onze koning en koningin wordt zelfs in twijfel getrokken, hoe zou je het zelf vinden als jou buurvrouw in de krant zou zetten dat jij vreemd gaat, alleen maar omdat ze je rokjes te kort vindt.

  De meesten van jullie kraken haar karakter af of het feit dat ze van het koningshuis is en dure juwelen en kleding draagt. Dat doet Beatrix ook, dus als je er zo over denkt ben je gewoon tegen de monarchie en schuif dat dat niet af op Maxima.

  Wanneer je commentaar hebt op haar karakter, dan zou je je eens wat vaker moeten verdiepen de verschillen tussen Nederlanders en Argentijnen voordat je met je oordeel klaar staat.

  Tot slot, als jullie allemaal zo’n moeite hebben met onze Maxima. Kijk dan eens naar Kate van Engeland, die altijd veel te wijde rokken draagt en daar niet mee ophoud zelfs al kijkt het hele land tegen haar blote billen aan….Ja keurig bescheiden prinses, maar ondertussen heeft wel de hele wereld haar blote borsten en billen gezien. Gewoon een beetje dom?!

 70. Louisa zegt: 18-06-14 om 19:46

  En dan moet mij nog even het volgende van het hart:
  Kritiek op ons Koningshuis wordt , iedere keer opnieuw afgedaan met de zelfde woorden: zuur, azijn en jaloersheid. Maar nimmer, echt helemaal nimmer, wordt er hierna inhoudelijk ingegaan op de kwestie,
  En dat beste mensen , vind ik nogal zwak.
  Ga nu eens inhoudelijk in op deze zaak en dan bedoel ik niet de gebruikelijke praatjes zoals…”ze doen zo veel voor ons land en een president is ook niks” etc etc.
  En laat de kosten ook buiten beschouwing: ieder Landsbestuur kost geld.
  Ik daag u uit hierop in te gaan !

 71. Weet u, in feite ben ik vóór de monarchie. Altijd geweest. Dat is in 2002 definitief veranderd. Het huwelijk met deze gold digger, deze Estelle Cruijff die zich koningin mag noemen met de aanspreektitel Majesteit, accepteer ik niet. En ik zal niet rusten voordat dit stel is ingeruild voor een gekozen staatshoofd. En dit stel is verbannen naar Mozambique waar ze nog steeds een niet verkocht buiten bezitten.
  Het wordt tijd dat er een parlementair onderzoek komt naar het declaratie gedrag van mevrouw. En wat ze allemaal uitspookt met de juwelen van wijlen Koningin Juliana die ze allemaal uit elkaar laat halen. Op deze manier kunnen er een hoop stenen via de veel te dure, gedeclareerde handtas, verdwijnen.
  Populairste lid van ons koningshuis? Laat me niet lachen. Afschaffen die handel.

 72. dickjan peters zegt: 19-06-14 om 14:17

  Mijn naamgenoot Peters is wel heel cru…..; Terwijl ik het lees, verbaas ik me er over dat er nu tientallen veelal negatieve reacties zijn over maxima ( en W.A.), terwijl ik dat eigenlijk nooit terugzie in de media. Geen kritische noot te bekennen…; Hoe zou dat kunnen?
  Afschaffen van de monarchie gaat mij persoonlijk te ver….mijn hoop is gevestigd op Amalia, in wie ik veel trekken van haar illustere grootmoeder zie…..

 73. J.Lourenssen zegt: 19-06-14 om 14:22

  Wat een gezeur,mensen denk eens anders,die zoveel te zeggen hebben over Maxima.Natuurlijk op sommige punten deel ik uw mening.Maar bekijk ook eens onze volksvertegenwoordigers en onze president.En vele rijke zeer rijke zakenlui.Wat doet de VVD onder aanvoering van Rutte?Met begeleiding van Samsom!Zij proberen toch ook de meer minder gestelde mensen onder ons kapot te maken.Zij beliegen de minder gestelde toch ook.De zorgverzekeraars maken grote winsten en er wordt gezegd dat de zorg onbetaalbaar gaat worden.Dit zijn de woorden van onze leiders.Dit is maar een punt.De rijken ,verrijken zich met bonissen en 20% opslag via de goedlachse Zalm.Het koningshuis betaalt geen belasting en krijgen overal meer en meer.Wel Maxima is nu eenmaal gehuwd met onze Koning en alle die nu zoveel klachten etc.hebben over Maxima;die zullen precies hetzelfde doen als Maxima.Dit is Nederlands!!Wat maken die kleren en sierraden als zonnebril uit.Kijk eens op de terrasjes het is donker weer en toch zitten er mensen met een zonnebril op.Niemand moet bang zijn dat dit Nederland zal beschadigen ofdat Koning Alexander en Koningin Maxima uit elkaar zullen gaan.Ik ben blij dat zij levenslustig zijn en niet saai,dat zij spontaan onze sporters aanmoedigen.Laat hen leven en gelukkig zijn.Maar pak de regering aan,geef daar allemaal protesten,zij maken Nederland wel kapot met al die bezuinigingen.Stem eens anders en niet op de VVD-PVDA-D66.
  Zij maken alle ellende in Nederland,zij beschermen zichzelf voor hun inkomsten,dat is hun grootste zorg en laat Maxima desnoods een minirok dragen,dat doen zoveel Nederlandse vrouwen.Verruil deze kleine dingen nu eens in en trek samen op tegen uitbuiting van de minder gestelde onder ons;dat is belangrijker.Verder wens ik u allen een gezond en uitbundig leven toe.

 74. Anthony Ridderhof zegt: 19-06-14 om 15:39

  Al langer ben ik van mening dat een iets bescheidener uiterlijk meer van toepassing is. Maxima is geen filmster, voetbalvrouw, mode icoon of wat dan ook. Ze is de vrouw van de koning en dat vraagt om een bepaalde aanpassing, zeker in aanwezigheid van de koning. Hem overtroeven en een grote stap voor zijn siert haar zeker niet.
  Het was beter geweest haar een bescheidener benaming te geven dan koningin, maar dat beslist de Nederlander niet. Evenmin wat de pers stimuleert en neerzet @ dickjan Peters… Wat de gemiddelde Nederlander vindt van haar gedrag zie je niet terug in een Royalty, Weekendblad of een blauw bloed programma. Dat beslissen nu eenmaal de makers ervan. Ikzelf (als burger) heb in ieder geval weinig over de inhoud van de media te zeggen….

 75. C. Vanderweerd zegt: 19-06-14 om 16:00

  Naar D-day kijkend flitste het door me heen : hoe voelen de nabestaande van de gevallenen zich bij het zien van Maxima’s gedrag?
  Ik vond het verdrietig . . .
  Misschien was de kleur van haar outfit een beetje verkeerd uit de was gekomen, en was als geel ( de kleur van de hoop ) bedoeld.
  De zonnebril was een blunder . . . niet meer doen Maxima !

 76. trudy zegt: 20-06-14 om 07:38

  Mon dieu… wat een nare, seksistische reacties hier. Het vrouwtje moet zich gedwee achter de man opstellen en geen aanleiding tot opvallen geven. Heel wat zaken waar Máxima geen hand in heeft worden haar verweten. Dat zij pal achter Obama zat bijvoorbeeld. Bij aankomst op de eretribune stapte hij meteen op haar af. Moet de koningin zich dan omdraaien en denken: de Amerikaanse president kan beter met mijn man praten dan met mij? En dan dat huwelijk: elke vrouw die daar naartoe gaat trekt haar mooiste jurk aan. Dat wij Máxima de mooiste vonden, kan de koningin niet worden verweten. Haar schoonzus zag er m.i. ook prachtig uit, maar de camera’s richtten zich niet op haar.
  Draai het eens om. Stel dat Willem-Alexander een passieve, weinig opvallende consort zou hebben. Ik zou al die criticaster hierboven dan wel eens willen horen…

 77. Las zojuist de reactie van Antoine Peeters, koninklijkhuisverslaggever bij RTL.
  Ook hij vindt het eigenlijk allemaal té. Hij is zo kundig dat hij niet door heeft dat hij dat in z’n stukje schrijft!
  Maar ja, dat zeg je niet.
  “Wiens brood men eet, diens woord men spreekt”.

  Had met het schrijven van je stukje gewacht tot na de Spaanse troonswisseling. Het Spaanse burgermeisje kan het Argentijnse burgermeisje nog een lesje leren in bescheiden je plaats kennen.
  En dat heeft niets met de tijdsgeest te maken.

 78. Eduard Schippers zegt: 20-06-14 om 13:12

  Bijna ontroerend om te zien hoe Letitzia haar koning voor liet gaan, en zelfs een tijdje ‘uit het zicht’ bleef, om de volle aandacht op haar man te doen richten… Wat een verschil met de zeer aanwezige en ‘kijk mij!’ houding van Maxima. Dit is echt niet van de laatste 12 maanden, maar blijkbaar heeft het feit dat ze zich nu koningin mag noemen het haar nog moeilijker gemaakt om een stapje terug te doen. Wat ik vooral triest vind is het gedrag en de houding bij een dodenherdenking. Hierdoor laat iemand merken geen respect/gevoel te hebben voor de slachtoffers en nabestaanden. Een onderonsje kan echt geen kwaad, maar dit heeft meer weg van een feestje, en zo van de situatie gebruik maken om een zich te laten zien aan de groten der aarde. Deze gehele houding straalt niet veel ‘koninklijks’ uit. 1 ding is zeker, ze heeft geen idee wat het is om een nabestaande te zijn van de slachtoffers die deze verschrikkelijke dingen zelf hebben meegemaakt. Wat moet je van deze vrouw verwachten als zich een ramp voordoet in NL, en ze komt haar medeleven tonen? Ik geloof niet dat je dan nog zo serieus wordt genomen.

 79. Edwin Mol zegt: 20-06-14 om 13:29

  Dat ‘bescheidenheid siert de mens’ anno 2014 nog steeds geldt is wel duidelijk gezien de bovenstaande reactie. Volledig mee eens.
  Mijn respect voor prins Claus wordt steeds groter als je zijn levensloop achteraf nog eens nagaat. Wat wist die man zijn plaats, en wat kende hij een zelfverloochening! Want voor hem moet het zeker allemaal niet meegevallen zijn. Waar het in dat huwelijk vooral om ging was de liefde! Niet voor niets haalde Beatrix in haar afscheidstoespraak aan:

  ‘ Bij dit alles heb ik het grote geluk gehad mij gesteund te weten door Prins Claus. Door zijn nuchtere waarneming en relativerende benadering heeft hij bijzonder veel voor mij betekend. Wellicht zal de geschiedenis uitwijzen dat de keuze voor deze echtgenoot mijn beste beslissing is geweest.’

 80. Ik kan je zo vertellen wie de kapper van Maxima is hoor. Niks bewaard geheim. Misschien moet dhr. Van Asseldonk eens wat betere research doen, voordat hij zo’n zuur artikel gaat schrijven.

  En, je kan het ook omdraaien: Willem-Alexander zou zelf eens wat meer aandacht aan zijn uiterlijk en voorkomen kunnen besteden, dan steekt hij niet zo af bij z’n vrouw…

 81. @Margje.
  Hoezo: ze staat altijd nog boven ons?
  Waarom? Omdat ze zich Koningin “MAG” noemen?
  Ook zij zal zich moeten gedragen zoals het hoort.
  Dat moet ik ook: ik sta ook niet te praten met een zonnebril op, ik lach ook niet zo uitbundig op een herdenking. Ik ga ook niet opzichtig gekleed op een bruiloft van m’n broer.
  Ik ben ook niet echt voor/tegen een koningshuis en/of president, ook de echtgenote van een president zal zich aan het decorum moeten houden. Mw. Hollande was ook aanwezig, heeft u haar gezien?
  Prins Philips van Engeland was er ook, was zeker niet uitdrukkelijk aanwezig.
  Gisteren de kroning van Felipe. Mw. liet haar man voorgaan op het balcon en kwam pas later met haar kinderen. Dat spreekt boekdelen.

  WA heeft een flinke kluif aan haar, wie weet hoe het dondert en bliksemt in huis als de camera’s weg zijn.

  (o ja, ik zie in WA nog altijd een de koning met een zwierende wc pot.).

 82. Eigenlijk wil ik me niet meer opwinden over het koningshuis. Heb er een punt achter gezet. Een koningshuis is van adel. En daarmee basta.

  En Máxima Zorreguieta is voor mij echt de druppel.

  We hadden deze dame Mevrouw de Prins en nu Mevrouw de Koning moeten noemen. Maar gedane zaken nemen geen keer.
  Gisteren nam een koningin afscheid: Sofia van Spanje, geboren Prinses van Griekenland; de dochter van een koning, de broer van een koning, de vrouw van een koning en nu de moeder van een koning. Dan draag je terecht de titel Koningin.

  Lukt het de koning als eerste een hand te geven b.v. aan Obama op Huis ten Bosch, of aan Louis van Gaal in Brazilië begint zij al te schreeuwen om aandacht.
  Of wild met de arm om aandacht vragen tijdens een officieel diner op Huis ten Bosch. Te gênant voor woorden.

  Houd zich bezig met inclusieve financiering. Hoe financier ik mijn leven.

 83. A. van Hoorn zegt: 21-06-14 om 09:03

  Ik ben heel blij met onze koning. Tot nu toe is hij een goede koning. Maar mijn liefde voor het koningshuis is door Maxima sterk bekoeld. Het lijkt alleen om haar te gaan in haar wereld. Ze valt op door haar gemaakte houding, opvallende aanwezigheid en door alle aandacht op zichzelf te vestigen. Haar gekregen positie (was ze niet getrouwd met onze kroonprins, was ze ook maar gewoon een burgermeisje gebleven) gebruikt ze om aandacht en populariteit te zoeken, en het liefst te vertoeven in nabijheid van een Poetin of Obama. Ik hoop dat Maxima zich zal realiseren dat ze niet verder de kant op moet van vluchtige populariteit.

 84. Cathy W zegt: 21-06-14 om 09:38

  Dat ‘ik vind het een enorme eer mijn schoonmoeder op te volgen’ en zich er vervolgens naar te gaan gedragen, alsof ze daadwerkelijk de koningin is, gaat tegen haar werken. Logisch, want er is er maar 1 die daar recht op heeft, en dat is toch onze eigen Willem Alexander. Er was 1 kroonprins, dat was hij! En er is nu maar 1 koning en dat is Willem Alexander.

 85. Margje zegt: 21-06-14 om 12:49

  - Laat deze mevrouw eerst en vooral fatsoenlijk Nederlands leren spreken, want dat kan ze nog steeds niet.
  - Laat zij protestants worden, als koningin zou zij dat moeten zijn en het is een minachting van de geschiedenis dat zij dat niet is. Overigens ook een bewijs van slappe knieën van de voorgaande koningin en haar echtgenoot.
  - Tot slot: als zij er echt koninklijk uit wil zien dan moet ze iets aan die los wapperende haren doen.

  Maar ik vrees dat dit alles niet zal gebeuren: deze dame is te veel vervuld van zichzelf en van haar positie. Zij zal niet veranderen.

 86. G.B. zegt: 21-06-14 om 16:02

  @ze staat nog altijd boven ons@
  Vanaf welke calvinistische donderpreekkansel hebben ze u dat wijsgemaakt, Margje?
  Wordt toch wakker. Denk zélf na.

 87. jan zegt: 21-06-14 om 19:29

  Ach wat maxima betreft populariteit komt te voet en vertrekt te paard.

 88. roselien florentina-pocornie zegt: 21-06-14 om 21:06

  Lieve Mensen allemaal ,kunnen wij elkaar niet meer respecteren,aub,het is goed om eerst naar ons zelf te kijken ,en dan elkaar oordelen/beoordelen,als wij het Woord van God lezen,zien wij hoe God wil dat wij met elkaar omgaan. Het Woord zegt; er is niemand doe goed is,er is niemand die God zoekt. Kunnen wij aub opletten op onze Mond/en woorden dat wij uitspreken over /en met elkaar. God vraagt van ons om God eerst lief te hebben,en onze naaste meer dan ons zelf. Iets om over na te denken. Schrijf een brief aan de Koning/Koniging dat je niet eens bent met hun/besslissingen ,dan heeft men iets aan. Maar om zo iemand de grond in te boren.Please wees verstandig. Doe niet dwaas zoals de Bijbel het uitspreekt. Vergeet wat je uitspreekt,dat komt terugg op jezelf.Dat zegt;de Heer God. Een Gezegende dag/.weekend verder .En wees een verstandig persoon. God heeft ons allen geschapen naar zijn Gelijkenis.Dus jij/ik/de Koning/Koninging,ons allen. Houdoe Veel Liefs. Roselien Florentina-Pocornie te Curacao

 89. Lorenzo L zegt: 23-06-14 om 22:07

  Zie groepsfoto koningspaar met regeringsleiders.
  Maxima staat met rug naar koning Willem Alexander toe en zij aan zij met president Obama. Een foto zegt nu eenmaal meer dan duizend woorden… Een verwaand, opvallend en een naar aandacht schreeuwende houding als het hare siert geen mens. Niet de normale burger maar al helemaal niet de vrouw van de koning die zich koningin mag NOEMEN maar het niet is, en ook niet zal worden. In het rijtje oranje vorstinnen gaat Maxima zeker niet thuishoren… Wij hopen dat Amalia meer van haar grootmoeder weg zal hebben. Hoe bewonderenswaardig zij haar koning(inne)schap heeft vervuld zullen we nooit vergeten. Willem Alexander zelf verwoorde het zo mooi in zijn toespraak: ‘Vluchtige populariteit was niet het kompas waarop u reisde. U hield een stabiele en zuivere koers aan omdat u wist in een lange traditie te staan. Rustig te midden van de woelige baren’ Kijk dat houdt het langste vol. Van ‘Beatrix – moe’ heb ik in ieder geval in geen 33 jaar gehoord…

 90. Madelinde zegt: 23-06-14 om 22:27

  Nou, Piet van Asseldonk, je hebt met deze blog wel wat losgemaakt.
  Eerlijk gezegd dacht ik dat ik een van de weinigen was die zo over ( het gedrag en de houding van) Maxima dacht. 13 jaar geleden ( ik was toen 15) was ik nog groot fan van het koningshuis, met name wel van Maxima. Nooit gedacht dat dat zou veranderen.. Nu heb ik meer belangstelling voor Letitzia, Mathilde, en zelfs Laurentien. Deze vrouwen stralen zo veel meer uit door gewoon en dezelfde te blijven. Ze weten hun plaats en steunen zichtbaar hun man.
  En… Het het mooiste van alles: Zij blijven wel zichtbaar verliefd!!!!

 91. Jeannette zegt: 24-06-14 om 04:30

  Toen Maxima haar intrede deed in Nederland was ik ingenomen met wat ik zag en hoe ze op mij overkwam. Een positief gevoel. Helaas is dat vooral vanaf de inhuldiging van Willem Alexander verdwenen. Ik vond het mooi dat W.A. De traditie trouw bleef door de hermelijnen mantel te dragen. Ik vond dat hij echt liet zien dat hij zich zeer bewust was van de taak waar hij voor gesteld werd en hij wilde deze taak voluit met hart en ziel aanvaarden. Mooi en ontroerend om te zien, groot respect hiervoor. Maar dan de vrouw aan zijn zijde…..”W.A. Een lange mantel, dan ik ook, met moeite een lach verbijtend keek ze met haar donkerbruine ogen ingetogen en uitdagend tegelijk rond. Door zo’n opvallende creatie te kiezen, juist in combinatie met een koningsblauwe mantel, maakte ze m.i. Duidelijk geen genoegen te nemen met de vrouw achter haar man en dat bleek nadien ook wel. Naar mijn idee zijn door de kroning zowel W.A. Als M. duidelijk uit de verf gekomen. W.A. straalt op ontspannen en open, hartelijke manier waardigheid uit, echt een goede koning in deze tijd passend. Maxima lijkt daarentegen volledig losgeslagen, alsof ze eindelijk haar ware aard kan laten zien:feestbeest! Ze overschreeuwt zichzelf en nog erger: haar echtgenoot de koning. Ze rent voor hem uit als hij iemand wil begroeten, bij het concert op 5 mei liep ze enkel in japon naar hun plaatsen, voor W.A. uit, waar een bediende gereed stond om haar een warme zwarte cape om te doen, tijdens het concert hield ze voortdurend het programmaboekjes vast en had reuze veel schik met Jaques Wallage, zelfs tijdens het applaudisseren bleef ze schaterlachen i.p.v.. te applaudiseren, en na het concert werd haar cape weer onopvallend van haar schouders genomen. Wat mij betreft mag Maxima wel wat minimaliseren wat betreft haar behoefte om de glamourqueen uit te hangen. De waardigheid van de taak van haar man holt ze uit door zich als een tweederangs B.N.’er te gedragen. Wil de echte Maxima opstaan? Leefde haar schoonvader nog maar, hij zou haar met goede raad en daad bij kunnen staan!

 92. Pasqual zegt: 24-06-14 om 11:17

  Wat ik me afvraag is of Maxima weleens gecorrigeerd wordt??!
  Zo ja, dan raakt het hoog tijd dat ze daar iets mee gaat doen.

  En wat betreft koning Willem Alexander, voor hem alle respect.
  Ik vind hem een heel goede koning.

 93. ben risus zegt: 24-06-14 om 13:38

  Eerlijk gezegd heeft @Eduard Schippers (20/06_2014 13.12) wel gelijk, hoe vervelend het ook klinkt voor Máxima. Máxima is zonder twijfel een aantrekkelijke, intelligente en charmante vrouw, maar zij bewijst de echte ‘royalty’ niet altijd een goede dienst. Wellicht verblind door haar populariteit passeert zij soms grenzen van voorbeeldig (koninklijk) gedrag. Haar zichtbare ‘gallery-play’ op D-day in Normandië is daar een goed voorbeeld van. Nabestaanden van oorlogsslachtoffers zullen met enig gefronste wenkbrauwen haar bevlogen tête-à-tête met Obama hebben gadegeslagen. Om het (wellicht in extremis) door te trekken: zij kan op den duur een gevaar gaan vormen voor het aanzien van het koningshuis en de monarchie.

 94. Joost Visser zegt: 24-06-14 om 14:36

  Wim Lex heeft niet goed rondgekeken. In Argentinie lopen veel meer schoonheden met hersens rond.

 95. G.J. de Vries zegt: 24-06-14 om 17:17

  Na al die terechte kritieken ten aanzien van de monarchie, wordt het de hoogste tijd om een referendum te houden over ja of nee een monarchie. Dat zal er overigens nooit komen omdat de uitslag al vaststaat, Nederland is in meerderheid tegen! Maar de kleine elite die de mooie baantjes onder elkaar verdeeld houden dat natuurlijk tegen. Ze hebben daartoe machtige instituten opgericht, zoals de RVD en AIVD die de reclame en de charme offensieven voor ze regelt. Tegenstanders belanden niet zelden in het Pieter Baancentrum, want het zagen aan de stoelpoten van de monarchie, dat laten ze niet toe. De oplossing is eigenlijk heel simpel, we laten ze DNA afstaan, en de voortgang afhangen van het resultaat. Maar ook dat zal nooit en te nimmer gebeuren, want de uitslag is bij die familie al bekend. Bij mij ook trouwens!

 96. Alice zegt: 24-06-14 om 22:47

  Ik sta volledig achter het stukje van Jeanette (24 – 06).
  Hoewel ik altijd behoorlijk koningshuisgezind was,
  moet ik zeggen dat dat behoorlijk verminderd is, en dat allemaal
  om het misselijkmakende gedrag/ en de kijk mij – houding van een vrouw bij wie het allemaal om zichzelf draait, en die zo misbruik maakt van haar man en haar positie als ‘vrouw van’. Piet Asseldonk is de eerste die de werkelijkheid durft aan te kaarten.

 97. Maria zegt: 24-06-14 om 23:04

  Maxima begint zich zelf steeds belachelijker te maken, ze kan niet eens, door de protserige hoed, goed zien;

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22779386/___Vrijheid_dankzij_Polen___.html

 98. Kati zegt: 25-06-14 om 21:59

  @Joost Visser: dat ben ik helemaal met je eens! Ik heb precies hetzelfde gedacht!

 99. Max zegt: 25-06-14 om 22:32

  Tijdens de inhuldiging is het beetje respect voor Maxima verloren gegaan. Ze overschreeuwde heel de inhuldiging met haar lange blauwe japon met jas alsof zij nu de koningin was. Diep triest dat zij haar man, DE KONING, zo liet verbleken. Zij weet haar plaats niet, wat getuigt van weinig respect voor haar man en het Nederlandse volk. Kijk eens naar Mathilde en Letizia…. Zij waren eenvoudig en lieten alle belangstelling en waardigheid uitgaan naar hun mannen. Het is wel waar wat hierboven vaak genoemd is: eindelijk gaan de ogen van velen open. Maar heel triest is het ook. Respect voor haar man is er duidelijk niet. Dat valt goed af te lezen uit haar gehele houding/gedrag, door zich als de Koningin voor te doen, als eerste overal bij zijn, als eerste handen schudden, als eerste uitstappen….
  Wat dat betreft kan zij zelfs nog een voorbeeld nemen aan de veel meer bescheiden Kate, die duidelijk haar plaats/ positie weet als ‘aangetrouwde’ prinses/koningin.
  Achteraf bezien had koningin Maximá na de inhuldiging beter de titel van prinses kunnen houden zoals haar schoonvader Claus ook prins bleef. Ze weet haar plaats totaal niet.

 100. Gerda Rozendal zegt: 26-06-14 om 08:57

  De overwinning van de massacultuur op die van de elite wordt door niemand zo triomfantelijk gevierd als door het boegbeeld van ons koningshuis: Máxima.
  In decolleté naar een begrafenis, op een bruiloft de outfit van de bruid overtreffen, altijd en overal vooraan staan, voortdurend uitbundig lachen en zwaaien; zelfs bij aankomst voor de dodenherdenking op de Dam.
  Als het maar aandacht geneereert.
  Helaas: dit schaamteloos schofferen van de mores van een verloren tijdperk is kennelijk iets waar velen op zaten te wachten. Men zingt, klapt, juicht en bewondert.
  Wel zonder de overigen.

 101. L.W. Schrijver zegt: 26-06-14 om 11:36

  Zo te zien sta ik niet meer alleen in mijn gevoel over Maxima.
  Nog geen 2 jaar na de inhuldiging van Willem Alexander gaan bij velen de ogen open. Ik ben het helemaal eens met de bovenstaande reacties. Maxima is geen koningin, en gedraagt zich zeker niet als koningin.
  Wat steeds duidelijker wordt: zij wil met de groten der aarde omgaan, en alle (media) aandacht volledig voor zichzelf hebben. Dat ze dat wil, is haar zaak, maar ze krijgt de kans, doordat ze met onze koning is getrouwd. Het meest trieste is wel dat ze Willem Alexander zo in het niet laat verdwijnen, en dat terwijl hij de koning der Nederlanden is.

 102. Anneloes Dirksen zegt: 26-06-14 om 12:19

  Iedereen valt over het feit dat maxima geel droeg naar de Normandië herdenking. Zou niet gepast zijn! Als je kijkt naar Queen Elisabeth van Engeland: zij gaf akte de présence in het fel groen!!!!! Maar daar hoor je niemand over. En als iemand het protocol naleeft, dan is het Elisabeth wel. Kledingkleur was blijkbaar geen issue tijdens deze herdenking.
  Misschien moet al die mensen die hierop commentaar geven eerst zich in iets verdiepen. Tegenwoordig gaat iedereen in alle kleuren van de regenboog naar een begrafenis en dan zou Maxima in het pikkie zwart naar een herdenking moeten! Klink in mijn oren een beetje tegenstrijdig.
  En wat betreft het feit dat ze lacht met Obama, oowww vreselijk zeg! Als dat al niet meer mag, wat dan wel!
  Wat betreft de kleren discussie:
  Laat die vrouw fijn dragen wat ze leuk vindt! Doen wij allemaal toch ook? En de één houdt van pasteltinten en de ander van felle kleuren, Nou en? Wat een discussie zeg….. Ik zag pas een onderzoekje dat een heel groot percentage van de mensen baalt van hun eigen kledingstijl. Laat me raden, dat zijn vast de mensen die hier commentaar geven op een ander.

 103. Maryam zegt: 26-06-14 om 14:30

  Maxima heeft veel kleurgevoel maar weinig smaak. Hoe komt iemand op het idee zo’n grote hoed te dragen als bij het bezoek aan Polen. Zoiets draag je als Engelse rossige tijdens de paardenrennen om je snel verbrandende huid te beschermen. De paarse avondjurk met rode sjerp was op zich wel mooi, de broche weer te veel en rommelig opgespeld. Verder deed ze het ontwerp geweld aan door de strikkenpartij aan de linkerkant te dragen in plaats van rechts. Je ziet direct dat de lijnen van de jurk daardoor verstoord zijn. Ik vind het allemaal opzichtig en ordinair en niet uitbundig en vol flair zoals haar bewonderaars beweren. Het mag allemaal heel wat minder.

 104. G.B. zegt: 26-06-14 om 22:26

  Ik ben zwaar antimonarchie.
  Toch vind ik de enige van het koningshuis die wél te pruimen is: Maxima.
  Waarschijnlijk omdat ze de enige van die kliek is die zich niet zo stijve harkerig loodzwaar zwartekouserig gedraagt.
  Waarschijnlijk is dat ook de enige manier om niet te eindigen als haar schoonvader, zwaar depressief van die poppenkast.

 105. poekie zegt: 27-06-14 om 11:44

  Ik verwonder me ook, lees hier kritische commentaren, maar in de tijdschriften nauwelijks.Kijk eens hoe ze de laatste jaren is verbouwd, dat zou toch prachtig verbeeld kunnen worden in een roddelblad met ‘voor en na’ foto’s ? ben ervan overtuigd dat erin dit land censuur is.Ook al het feit dat tijdens de inhuldiging 2 armzalige demonstranten worden opgepakt en in de cel worden gegooid. In België en Spanje kon gewoon openlijk gedemonstreerd worden. En dat huis in Mozambique ?, dat is er nog steeds hoor.

 106. bas zegt: 27-06-14 om 16:07

  @GB

  Ik ben ook sterk republikeins, maar ik heb nooit begrepen wat ‘men’ in die mw Zorreguieta ziet.

  Ik vind haar niet mooi, en ze komt, via de buis, ook helemaal niet aardig over. Kunstmatig, en dus gemaakt, berekenend,zo zou ik haar willen omschrijven.

 107. H.M.J. Maasland zegt: 27-06-14 om 18:02

  Als ik me niet vergis, is voor Máxima’s houding is al veel eerder gewaarschuwd. Het past niet bij haar koninklijke positie. Het leidt de aandacht af, in het bijzonder van haar echtgenoot, terwijl die een belangrijker rol heeft. Een koningin mag haar koning niet in de schaduw stellen, maar die regel lijkt Maxima niet te deren. In plaats daarvan geniet ze er duidelijk van om in de publiciteit te staan. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat Maxima the Queen is, en Alexander een ‘aangetrouwde’ . Ik geloof nooit dat dat de bedoeling kan zijn. Kijk alleen maar naar landen als Spanje, Belgie, Luxemburg of Noorwegen.
  En inderdaad, @ Hr. L.H.M. Peters, Wat dat betreft kan het Spaanse burgermeisje het Argentijnse burgermeisje nog een lesje leren in bescheiden je plaats kennen. En dat heeft niets met de tijdsgeest te maken.

 108. Elizabeth zegt: 27-06-14 om 19:17

  Of het Maxima’s bedoeling is weet ik niet, maar ook mij is haar flirtgedrag met bepaalde ‘invloedrijke heren’ opgevallen.

  Wat ik mis bij Ons koningspaar zijn bijvoorbeeld de innige omhelzing en liefelijke kus die we bij zowel Filip & Mathilde

  http://www.youtube.com/watch?v=QLKCgksYB28

  als bij Felipe en Letitzia hebben gezien.

  http://nos.nl/koningshuis/video/663438-balkonscene-van-felipe.html

  Een uiting van genegenheid en liefde voor elkaar!

  En dat terwijl Alexander en Maxima 02-02-02 zo verliefd leken/waren…

  Onze koning doet het goed, en ik hoop maar dat Maxima stopt met het zoeken naar aandacht en populariteit, en bovenal geen gevaar zal gaan vormen voor het aanzien van het koningshuis en de monarchie, waar het – gezien de bovenstaande reactie’s – anders al aardig op begint te lijken.

 109. Maryam zegt: 27-06-14 om 23:29

  Anneloes, om te beginnen heeft geel meer de sfeer van een dagje naar het strand en dat ook de uitstraling van het geheel was in die sfeer. Het groen van E,Regina was niet echt fel, anderen waren in het lichtblauw, maar iedereen was nogal formeel gekleed. Niemand had verder die ‘fijn, we gaan een dagje naar zee’ uitstraling. Tussen het bonte rokje, het wijde gele jasje, de opzichtige zonnebril, de scheef gedragen bandeau, het ginnegappen met Obama en zwarte of grijze kleding, de hele dag met een somber gezicht rondlopen is een heel scala van beschaafdere mogelijkheden te vinden. Het is jammer dat we in Maxima een koningin hebben die daar absoluut geen gevoel voor heeft.
  En beste G.B. zoals zij zich gedraagt, maakt ze een grote kans te eindigen als wijlen haar schoongrootvader, de roofzuchtige schaduwdirecteur van de poppekast!

 110. Killy zegt: 28-06-14 om 00:13

  Ten eerste wil ik het woord richten aan Piet van Asseldonk. Wat was jouw motief om deze weblog te plaatsen. Maxima naar beneden halen. Nou dat is jou ook aardig gelukt. De weblog heeft een zee van kritiek op haar los gemaakt. Wat voor lastergeest zit hierachter. Mensen die gevoelig voor zijn werd ermee besmet. Mensen die onzeker zijn en allerlei gebreken hebben, probeer altijd de aandacht op een ander te laten vestigen zodat hun eigen fouten, falen en tekortkomingen niet zichtbaar wordt. Maxima is wie ze is. Ze hoeft zich niet te kleden en gedragen zoals jullie vinden dat zij dat moet doen. Ze moet gewoon haar zelf kunnen zijn. Gedroeg ze zich stijf en had simpele kleren aan, dan had je daar ook wat van gehoord. Gedraag ze zich spontaan en trekt mooie kleren aan is ook niet goed. Moet ze nou naar jullie pijpen dansen. Iemands persoonlijkheid kun je niet van hun afnemen of remmen. Je bent spontaan of je bent terughoudend. That is you. Zodra je je persoonlijkheid gaat aanpassen naar de maatstaven van wat mensen van je willen en verwachten dan ben je niet meer jezelf. Maxima is haarzelf. Laat ze alsjeblieft ook haarzelf zijn mensen. Lach ze veel, dat is Maxima. Kleed ze leuk, dat is Maxima. Bovendien is Maxima een Zuid-Amerikaanse. Zuid-Amerikanen zijn temperamentvolle mensen die houden ervan om uitbundig te kleden. Ze is geen saaie, stijfe Nederlandse. Houd op met kritiek over haar uiterlijk. Kritiek over iemands uiterlijk komt altijd voort uit een bron van jaloezie en afgunst. In plaats om kritiek uit te oefenen op haar kleding. Haal daar inspiratie uit. Ze heeft een Koninklijke uitstraling of ze Koningin heet, Prinses of niet. That’s from God given. Maxima is aantrekkelijk, statig en heeft allure. Of jullie het leuk vinden of niet. Nog een reden voor jullie om verbitterd te worden. Jullie hebben het over ONZE Koning. Het is wel HAAR man. Hun huwelijk gaat jullie ook geen bal aan. Jullie gaan veel te ver. Oordeel niet opdat je niet geoordeeld wordt. Want met dezelfde maat waarmee je oordeelt zal je ook geoordeeld worden. Kritiek maak je verbitterd en verbitternis is slecht voor je gezondheid. Bemoedigende woorden zijn als een boom van leven. Het maakt het hart blij en doet je lichaam goed!!!

 111. J. Verschooten zegt: 30-06-14 om 10:29

  Beste Killy, graag wil ik reageren op uw reactie met o.a. het stukje dat Maxima zichzelf moet kunnen blijven.

  Is het niet zo dat, juist om het feit dat zij niet zichzelf is gebleven
  er zo’n storm van kritiek over haar komt, wat haar houding/gedrag en optreden betreft, en is het niet opvallend dat dit door ‘zoveel mensen’ wordt beaamd???
  De eerste jaren, toen Maxima naar mijn inzien wel zichzelf was, hoorde je van dit soort geluiden helemaal niets…

  Ik ben het helemaal eens met je laatste stukje: ‘Bemoedigende woorden zijn als een boom van leven. Het maakt het hart blij en doet je lichaam goed!!!” Ik geloof dat ik het met het rechte eind heb, als ik zeg dat met name onze oude Koningin Beatrix dit zeer ervaren heeft voor en ook na het aftreden als koningin, zeker ook toen uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 88 % van de mensen van mening is dat zij het uitstekend heeft gedaan. Dat zal voor haar een van de grootste geschenken zijn geweest, die zij van het volk heeft gekregen, na ons land, 33 jaar lang, vol toewijding te hebben gediend.

  http://opiniepanel.eenvandaag.nl/uitslagen/49047/waardering_voor_beatrix_torenhoog

 112. Merissa zegt: 30-06-14 om 15:01

  Ook mijn respect voor Maxima is zo goed als verdwenen. En dat heeft niets met calvinisme of jaloezie te maken. Ik ben de eerste jaren zelfs groot fan van haar geweest, en dat ben ik nu nog steeds van Willem Alexander. Maar alles van de laatste tijd (wat door de meesten hierboven al aangehaald is), laat de waardering voor Maxima langzaam verdwijnen.:
  Bij het voorrijden van de hofauto als eerste uit stappen en handen schudden, terwijl de koning nog om de auto heenloopt. Gedécolleteerd naar een begrafenis, in een opvallend vrolijke outfit bij een herdenking, en een overweldigende jurk naar een simpel huwelijk.. Dit alles bij elkaar getuigt van weinig gevoel, respect, bescheidenheid en het weten van je plaats. En het straalt totaal niets koninklijks meer uit. Zelf uitmaken hoe je je gedraagt en kleed enz. kan gewoon niet als je deel uit maakt van het koningshuis, en al helemaal niet als vrouw van de koning. Als je 1 en dezelfde wilt zijn met de ‘gewone’ burger, en alles doet waarvan jij vindt wat kan en mag, waar onderscheidt je je dan nog in? Dan kunnen we de monarchie wel net zo goed afschaffen. Verschil moet en mag er zijn. Beatrix wist dat, en heeft samen met Claus veel respect afgedwongen door al hun doen en laten tijdens haar regeerperiode.

 113. Henry W zegt: 30-06-14 om 16:34

  Ik sluit me volledig aan met de bovenstaande reacties.
  Het raakt hoog tijd dat Maxima Willem Alexander koning laat zijn, en zo zijn positie niet meer in de weg zal staan….,
  dat ze zelf een grote stap terug neemt naar de plaats die haar toekomt, en dat ze zich aanpast aan de etiquette die een koninklijk huis toebehoort. Laat ze vooral het het advies wat ze daarin krijgt niet in de wind slaan. Er is maar 1 koning.

 114. Els zegt: 01-07-14 om 05:51

  Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat Maxima koningin mag heten. Haar familie deugt niet eb straks hebben we een koningin diengeparenteerd is aan iemand die voluit mee heeft gedaan aan aan een misdadig regime. En bescheidenheid zou goed passen. Ik snap al die banen niet vooral haar bemoeienis met de omstreden microkredieten. Ook vind ik het gepraat over hoe knap Maxima wel is onzin. Zo mooi is ze niet, kijk maar naar haar mond. Laten we een streep zetten door het koningshuis, maar ja dat gaat helaas niet.

 115. Max zegt: 01-07-14 om 10:03

  Het bezoek van Maxima aan India in haar blote jurk…. Dít is toch wel een héle erge fout,, of misschien beter gezegd, het bewúst het aan de laars lappen van de kledingvoorschriften van het land wat ze bezoekt, want dit móet bekend zijn bij ons koninghuis over de kledingvoorschriften in Inda, en dat Maxima dan tóch zo gekleed gaat, onbegrijpelijk, aangezien zélfs voor Nederlandse begrippen dit jurkje al wat aan de korte, blote strakke kant is voor een officieel bezoek van de koningin.
  (Niet dat ik het daar 100 procent mee eens ben dat een jurkje zoals dit voor bezoeken in Nederland not done zou zijn voor een koningin heden ten dagen)

  Als je zélfs als gewoon burgermeisje bedekt gekleed moet gaan omdat de Indiase mannen anders denken (zegt natuurlijk álles over de Indiase mannen en niet over de vrouw die met blote armen loopt) dat je bereid bent tot sex (en dat ook van je zullen “nemen” zonder jouw toestemming…) dan is het ON-BE-GRIJ-PE-LIJK dat de nederlandse koningin, in wélke hoedanigheid of functie ze daar ook is, dat doet niet ter zake, op déze manier gekleed gaat en heeft ze geluk dat ze beveiligers bij zich heeft…

  Hoe meer ik er nu over nadenk, hoe meer ik besef wat Maxima gedaan heeft, hoe bózer ik wordt op Máxima.

 116. Raymond A. Vermare zegt: 04-07-14 om 09:01

  Maxima lijkt steeds meer weg te hebben van de typische midlife vrouw (40+ ) die denken altijd 20 te kunnen te blijven, wat voornamelijk in de westerse cultuur voorkomt, met zijn verafgoding van jong mooi en succes vol. Maar niets is minder waar. Je figuur en model veranderd, ook al doe je er nog zo veel aan. Terecht werd er al veel eerder door modekenners op gewezen dat de rokken/jurken van Maxima toch echt te kort en te strak zijn, en de bovenkleding te diep. Ik moet eerlijk zeggen, ook niet warm of koud te worden van een vrouw (richting de 50), met korte strakke rok, waarmee je juist je ‘lelijkste kanten’ laat zien, namelijk grove knieen, dikke armen, en een uitgezakt ouder wordende decollete. Wat dat betreft zeg ik, neem dan nog een voorbeeld aan een Lalla Salma, Sheikha Mozah, of Ameerah Al-TaweeL. Niet voor niets trekken die vrouwen ALLE blikken naar zich toe waar zij zich ook vertonen, en zitten ze 9 van de 10 keer in de geselecteerde lijst top best geklede vrouwen.

  http://www.bladna.nl/lalla-salma-william-kate,00595.html

  https://www.vogue.nl/fashion/nieuws/gallery/vanity-fair-s-best-dressed-list/sheikha-moza-bint-nasser

 117. Adriana Kuiper zegt: 04-07-14 om 11:55

  Beatrix is een echte koningin waar je tegen op kijkt, en waar ontzag en respect voor hebt. Op de een of andere manier heb ik dit voor Maxima helemaal niet. Jammer maar het is zo. En wat ‘Maxima steelt de show’ betreft:
  Dat zij de belangrijkste plaats heeft ingenomen – bewust of onbewust –
  heeft absoluut niet zo ver mogen komen! Dit is er (helaas) ingeslopen, en ik weet niet of, als iets dergelijks zover is gekomen, dit nog teruggedraaid zal worden.

 118. Caroline zegt: 06-07-14 om 23:29

  Toch een opluchting. Ik dacht namelijk een van de weinigen te zijn die zich groen en geel ergerde aan Maxima. In de media wordt ze namelijk behandeld als een godin. En zij is er zich ook naar gaan gedragen. Op de regeringstop laatst in Nederland draaide het allemaal om haar in plaats van onze “democratisch gekozen” minister president. Ik vroeg mij ook af wat ze daar eigenlijk te zoeken had als vrouw van een niet democratisch gekozen echtgenoot. Ook irriteerde ik me aan haar bij de begrafenis van Friso. Het leek wel of ze op een catwalk liep met haar louboutin schoenen. Bij sportgelegenheden zie ik alleen nog maar beelden van Maxima en WA. Het lijkt wel of niemand anders meer mag schitteren. Als tegenstander van de monarchie had ik nog wel hoop toen WA zijn toespraak voorlas bij de inhuldiging. Echter nu ben ik volledig klaar met de monarchie. Het lijkt wel of Maxima staatshoofd en minister-presidente is.

 119. Arjan zegt: 07-07-14 om 20:48

  Kritiek op Maxima komt niet alleen uit eigen land. Al eerder werd door o.a. veel Vlaamse kijkers opgemerkt dat Máxima ‘gemaakt’ is. ‘ Bij rouw huilt ze, om ‘s middags met een grote glimlach mee te doen aan een boomplantactie.’ aldus Pauwels, die daarmee verwijst naar de dag waarop ze eerst een rouwbijeenkomst bezocht naar aanleiding van de busramp in Zwitserland en later die dag aanwezig was bij de Nationale Boomfeestdag. Nee wat dat betreft zullen onze buren Maxima heel minder serieus nemen als hun eigen professionele Mathilde.

 120. ben risus zegt: 09-07-14 om 18:32

  @Arjan 20.48
  Je gaat nu wel een beetje ver in je kritiek op koningin Máxima. Je bezwaar dat zij ‘s morgens rouwt en ‘s middags ergens anders glimlacht is niet erg steekhoudend. Je kunt niet van haar verwachten dat zij de hele dag in een trieste stemming blijft. Dat kan ook niet t.o.v. haar gastheren/gastvrouwen die haar die middag hebben uitgenodigd. In de gewone wereld zie je bij een begrafenis trieste en geroerde personen die meteen na afloop ervan met een glas wijn en een versnapering in de hand al weer gezellig en soms zelfs geamuseerd staan te praten. Zo werkt het in het leven nou eenmaal en misschien is dat ook wel goed. We moeten verder! Iets anders is dat onze koningin Máxima bij de D-Day-herdenking, al voorafgaand aan de plechtigheden, een opmerkelijk frivole houding aannam. Zoiets kan, zeker voor nabestaanden die dit zien, als pijnlijk overkomen.

 121. “De koning en koningin zijn uiteraard supporters van het Nederlands elftal. Koningin Máxima is Nederlandse en is dus voor Nederland”, Zo orakelde vandaag de RVD. Het moet niet gekker worden.
  Er wordt dus op het hoogste niveau getwijfeld aan de loyaliteit van mevrouw!
  En gemakshalve wordt verzwegen dat Máxima Zorreguieta ook de Argentijnse nationaliteit bezit.

 122. Hr. L.H.M. Peters zegt: 22-07-14 om 17:43

  Zag het stel, sorry, Hunne Majesteiten, in de weer vanwege die vreselijke gebeurtenis. Mevrouw weer voorop als eerste de hand geven omdat hij natuurlijk weer aan de verkeerde kant in zijn veel te dure limousine zit. Het is net zo’n goedkoop stel bij de Chinees. Zij betaalt de rekening uit de te grote huishoudknip! En dan die toespraak. Dan mis je echt zijn moeder en grootmoeder. En maar heen en weer vliegen tussen Griekenland en de plicht. Wat een zeldzaam goedkope vertoning.
  Ik smeek de politiek hier onmiddellijk een eind aan te maken!
  Dit stel hebben we niet verdiend.

 123. Dees zegt: 01-08-14 om 01:40

  Beatrix had altijd mijn volle bewondering voor hoe zij het koningsschap vervulde.
  En toen was daar Maxima, ik begreep er niets van dat zei de goedkeuring van Bea kreeg, niet eens zozeer vanwege haar vaders verleden, daar kon ze immers als kind niets aan doen, nee ik vroeg me in alle verbazing af hoe zo,n frivool meisje op een adellijk feest in Sevilla verzeild raakte en uit gerekend viel op de toen nog vrij onopvallede WA. Dat moest haast wel een gearrangeerde ontmoeting zijn geweest, maar waarom uitgerekend zij????.
  Van het begin af aan kreeg ik het gevoel dat ze een prachtig toneelstukje aan het opvoeren was, bedeesd, ingetogen, eenvoudig gekleed, ja ja……niet alleen WA was een beetje dom, maar wij allen.
  De maat was voor mij vol bij de inhuldiging van de koning, wat een pracht en praal rond Maxima, en zo ging het maar door, prachtige outfits die te pas en onpas gedragen werden door haar, op de voorgrond als ze op de achtergrond moet zijn, en ga zo maar door……we hebben er allen kennis van genomen. Voor mij is ze geen koningin maar een golddigger.
  Heel jammer, als ik naar andere vorstenhuizen kijk, b.v Belgie, dan zie je mooi koningspaar, een bescheiden maar o zo een prachtige Mathilde die heel goed haar plaats naast de koning weet en hem bijstuurt en bijstaat. De inhuldiging was daar van een mooie eenvoud zonder de pracht en praal die we hier er bij hadden, zo ook pasgeleden in Spanje.
  Ik ben het helemaal eens met wat hier boven al met grote meerderheid over Maxima wordt geschreven.

 124. @ Dees ik denk er net zo over, mevrouw dartelt door de crisis heen, leeft op grote voet, de aanbidding van de pers voor deze mevrouw is haar naar het hoofd gestegen. Tijd dat schoonmama haar tot de orde gaat roepen, anders kon de monarchie door het gedrag van deze dame wel eens een flinke knauw oplopen en krijgt Amalia als kroonprinses geen goed beeld van hoe een koningschap moet functioneren, haar vader zal door de glitter en glamour van zijn vrouw steeds meer naar de achtergrond raken en niet het goede voorbeeld voor zijn dochter kunnen zijn, je ziet hem de laatste tijd al steeds meer onzekerder worden als ze samen ergens moeten zijn voor een bepaalde aangelegenheid, als hij ergens alleen naar toe gaat zie je de KONING.

 125. Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen in onze ‘mooie plaatjes, weinig inhoud’ tijd.

 126. Christina de Jong zegt: 16-09-14 om 21:30

  Met alle reacties over onze ‘koningin’ lees golddigger, ben ik het eens. Al vanaf het begin had ik dit haarscherp door. Ik verbaas me zeer, dat nu pas de schellen van de ogen vallen van veel anderen. Triest. Natuurlijk is het oneerlijk tegenover Prins Claus, dat hij geen koning Claus werd (Beatrix vond het overigens wel prima..) en dat zij niet prinses bleef.

  Het gaat maar om één ding bij haar, overduidelijk vanaf dag 1 en dat is me, myself and I.. heel fijn, dat WA zoveel geld en macht heeft..
  Natuurlijk zou ze hem niet gekozen hebben, als hij haar dit leven niet kon geven. Geen blik had ze hem gegeven…

  Bescheidenheid, je plaats weten, vooral als je vader duizenden doden op zijn geweten heeft, want hij wist het wel, maar deed niets om het gruwelijke moorden te voorkomen, is haar volledig vreemd.

  De kerken vinden, dat ze te weinig over geloof praten.. ik wist niet wat ik las, blijkbaar hadden ze niet door, dat dat het laatste is, wat hen werkelijk interesseert.. immers, waar het hart vol van is, loopt de mond van over.

  Als ik maar goed op de foto sta..
  Als ik maar goed in beeld kom. Ik ik ik ik ik en ik….

  Hopelijk gaan de ogen open bij alle Nederlanders en de politiek.

 127. E de Jong zegt: 23-09-14 om 15:14

  Kitty haalt de bijbel erbij om maxima te beschermen. In dat boek staat ook, dat je jezelf moet verloochenen en je kruis elke dag opnemen, als je Jezus volgt. Enz.
  Er was al kritiek vanuit de refo hoek, oa dat zij en WA amper bezig lijken met geloof. Dat interesseert hen m.i. ook niet of nauwelijks.
  Waar het hart vol van is, daarvan spreekt de mond, staat ook in dat boek als ik me niet vergis.
  Zelfs in een officiële toespraak hoor je WA niet over de Bijbel..

  Heel vreemd, dat Kitty daar niets over aanhaalt. ON BE GRIJ PE LIJK.

 128. E de Jong zegt: 23-09-14 om 15:15

  Bedoel Killy ipv Kitty

 129. Gerda Rozendal zegt: 05-10-14 om 10:36

  Aankomst van de Gouden Koets bij de Ridderzaal.
  Prinsjesdag 2013: Maxima stapt als eerste uit.
  Prinsjesdag 2014: Maxima maakt weer aanstalten, maar Willem Alexander houdt haar tegen en stapt nu zelf als eerste uit.

Geef een reactie