De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Koning en koningin hand in hand

Koning Willem-Alexander heeft bij de eerste grote crisis die ons land sinds zijn troonsbestijging doormaakte de rol gespeeld die van hem verwacht mocht worden. Na de MH17-vliegramp bleef de koning, ook al vanwege zijn net begonnen zomervakantie, aanvankelijk wat op de achtergrond.

Toen de omvang van de ramp en de nationale verslagenheid zich in alle omvang en hevigheid aftekenden, trad hij op de voorgrond met een inderhaast georganiseerde toespraak tot het volk vanuit Nieuwegein. Daar was hij met koningin Máxima aanwezig bij een emotioneel geladen informatiebijeenkomst voor de slachtoffers van de vliegramp.

Toch was het niet deze toespraak op maandag 21 juli die de meeste indruk maakte en de rol van de koning als meelevend en troostend staatshoofd reliëf gaf. Dat was de emotie van de koning twee dagen later in Eindhoven, zich uitend in een doodsimpel handgebaar.

Handgebaar

Kijkend naar de met militair ceremonieel omgeven thuiskomst vanuit Oekraïne van de eerste kisten met stoffelijke resten van bij de vliegramp omgekomen mensen bleek de koning oprecht geroerd. Zittend op een simpel stoeltje op een betonnen platform van de vliegbasis Eindhoven toonde Willem-Alexander zich zeer aangedaan . De koning greep toen – steun zoekend en steun gevend – de hand van de eveneens geëmotioneerde koningin Máxima.

Rouwend en verdrietig Nederland zag het op televisie gebeuren. Zoiets oprechts valt te plannen noch te regisseren en heeft daarom duizend keer meer impact dan het tekenen van een condoleanceregister of het houden van een televisietoespraak. Het voorval maakte andermaal duidelijk dat de echte kracht van koning Willem-Alexander ligt in zijn emotionele betrokkenheid bij mensen.

In tijden van verdriet, maar ook in tijden van vreugde en gewoon op straat bij ontmoetingen met willekeurige mensen. Ook het supportersgedrag van Willem-Alexander bij successen van Nederlandse ploegen is even uitbundig als oprecht. Pratend en grappend met ‘gewone mensen’ die hij ontmoet lijkt de koning meer in zijn element dan bij staatsbanketten of het voorlezen van de Troonrede op Prinsjesdag. Willem-Alexander moet het van zijn gevoelens, zijn emoties hebben. Op dat punt lijkt hij inderdaad op zijn grootmoeder Juliana.

Functionele emoties

Voor elke politicus en bestuurder zijn passende emoties, mits geserreerd en gedoseerd, een machtig wapen. Elk charisma is mede opgebouwd uit emoties. Het is verleidelijk daarnaar te grijpen. Maar zo werkt het niet. Dan zijn dat functionele emoties. Hoe professioneel geposeerd en geacteerd ze ook zijn, ze sorteren geen effect, ze vormen een tegenspraak in zichzelf en doen zelfs afbreuk aan iemands geloofwaardigheid. Zeker in onze nog steeds calvinistisch gewortelde cultuur.

Een pastor of dominee die met een snik in zijn stem zijn zoveelste uitvaart leidt of een burgemeester die opeens emoties van grote vreugde etaleert bij het uitreiken van een bos bloemen aan weer een 100 jarige, zal eerder op ongeloof en wrevel dan op bijval stuiten. De goede indruk die een hoge gezagsdrager maakt met eerlijke en openlijke emoties op het juiste moment, zoals koning Willem-Aexander deed, is overigens breekbaar, want kan snel weer overschaduwd worden doorjuist op dat moment voor hem pijnlijke berichten. De koning heeft dat de afgelopen dagen aan den lijve ondervonden.

Koning speedboot

Meldingen over het in huiselijke kring gevierde koperen huwelijksjubileum van het vakantie houdend koningspaar en hun privé gezinsuitstapje naar de oude Inca-stad Machu Pichu in Peru kort na de herdenkingsplechtigheden in Eindhoven deden op met name de social media al sommige wenkbrauwen fronsen.

Maar de beer was helemaal los toen kort daarop bekend werd dat Willem-Alexander een speedboot van om en nabij de zeven ton had gekocht voor vertier in de Griekse wateren rond zijn vakantievilla. De Rijksvoorlichtingsdienst gaf het standaardcommentaar dat er over privéaankopen van de koning nooit mededelingen worden gedaan.

Voeg daarbij het zowat gelijktijdige nieuws over een dramatisch speedbootongeluk op de Vinkeveense plassen. NRC-Handelsblad had het in een hoofdredactioneel commentaar – overigens zonder aan de nieuwe speedboot van de koning te refereren – en passant over speedboten als ‘pretmachines voor gefortuneerden’. De toon was gezet. Het kwaad voor de koning was geschied.

Januskop

Het eerder bejubelde emotionele rouwbeklag van het koningspaar rond de vliegramp werd via een razendsnelle opinieomslag met terugwerkende kracht door critici alsnog afgeschilderd als voornamelijk functioneel en onoprecht. Koning Willem-Alexander werd -op zijn vriendelijkst – aangeduid als iemand met een Januskop, iemand dus met tegengestelde karaktereigenschappen. Als een man met twee gezichten kortom.

Hoe emotioneel de koning op dit type verwijten heeft gereageerd, zullen we ook al heeft hij een, overigens door de Rijksvoorlichtingsdienst beheerd, twitteraccount nooit weten. Dat is privé. De in Eindhoven getoonde betrokkenheid van Willem-Alexander en Máxima bij het lot van de slachtoffers van de vliegramp en dat van hun nabestaanden echter was voor iedereen zichtbaar en werd alom als oprecht herkend en begroet.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


56 reacties op “Koning en koningin hand in hand”

 1. Marcel zegt: 11-08-14 om 12:20

  Dus hij is alweer op vakantie geweest.

  Laat mij maar eens een tijdje staatshoofd zijn, ik beloof dat ik zeer betrokken zal zijn en af en toe een traantje zal wegpinken.

  Maar bovenal beloof ik niet langer dan 3-4 weken per jaar op vakantie tegaan, in tegenstelling tot de 20 weken per jaar die de heer Von Amsberg al de hele eeuw doet.

  Tijd voor hem om afstand te doen van onverdiende privileges en dat alle Nederlanders gelijk behandeld worden en dus in theorie allemaal staatshoofd kunnen worden. Immers, bijna iedere Nederlander werkt harder dan deze man.

 2. john zegt: 11-08-14 om 16:22

  nou Marcel,
  volgens mij kun jij niet tegen het commentaar van jan en alleman zoals jij die zelf wel schrijft.

  de hele dag in een glazen kooi voor een natie die altijd wel iets te klagen of te zeuren heeft. van mij mag je hoor, maar het is wel gemakkelijk zulke wartaal uit te kramen tegen iemand of een instituut die zichzelf niet kan verdedigen. of er commentaar op kan geven.

  en geloof het of niet, maar iedereen gelijk behandelen doen ze in het communisme niet eens, ondanks dat deze leer op gelijke behandeling voor iedereen bovenaan staat.

 3. Fred zegt: 11-08-14 om 20:48

  Beschamend!
  Al vind ik het woord “opvreters” wat in mijn kennisenkring nog wel eens gebruikt word, ook niet nodig, in zekere zin is het wel zo.

  Daar gaan onze centjes.

  Maarja…. die gaan ook naar een voetbalstadion. En daar komt dan geen commentaar op.

  En dan even na te denken dat Nederland in een economische crisis is.

  En dat de voedselbank amper eten genoeg heeft om gezinnen (die dus GEEN geld hebben om eten te kopen) van eten te voorzien.

  Arm, arm Nederland.

 4. R van der Heijden zegt: 12-08-14 om 02:35

  Wat bezield deze man deze levensstijl er anno 2014 erop na te houden . Ik Den Haag wort zwijgzaam een Paleis compleet verbouw, om aan de moderne tijd te voldoen is het antwoord van de rijsvoorlichtingsdienst. LET WEL OP KOSTEN VAN DE NEDERLANDSE BELASTINGBETALER. Binnen een jaar van zijn Koningschap is een auto aangeschaft van 800 euro , omdat de oude niet meer voldeed, LET WEL OP KOSTEN VAN DE NEDERLANDSE BELASTINGBETALER. In Griekenland zijn voor tonnen aan beveiligingsmaatregelen getroffen IN en OM de woning omdat het staatshoofd onder Nederlandse Bewaking valt. LET WEL OP KOSTEN VAN DE NEDERLANDSE BELASTINGBETALER. Heeft dezer familie helemaal geen schaamte of durft er niemand tegen ze in te gaan en leiden ze allemaal om hun heen aan het z.g. lakeiengedrag Echt Schaamteloos hoe deze mensen misbruik maken waarvan ze denken recht op de hebben op grond van hun titel

 5. Astrid zegt: 12-08-14 om 03:24

  Wat een zielige reactie. Ik zou nog geen dag het werk van deze mensen willen doen. Nooit meer vrijheid, constant alles op een weegschaal moeten leggen. Prive??? Wat is dat. Je hebt weinig verstand en mocht je het hebben, dan gebruik je het niet.

 6. Margaretha zegt: 12-08-14 om 05:05

  Betrokkenheid van Willem- Alexander bij het lot van de slachtoffers van de vliegramp en hun nabestaanden? Hij was toch de dag na de plechtigheid alweer op zijn Griekse vakantieadres waar hij Vladimir Poetin als buurman heeft? Terwijl in de drie dagen daarna nog talloze kisten van overledenen aankwamen in Nederland.

  Wat betreft de aankoop van de speedboot. Ik meen mij nog te herinneren het televisie interview met Willem Alexander en Maxima voor de troonsbestijging. In dat interview werd hem gevraagd of hij gezien de economische condities in Nederland, bereid zou zijn een stap terug te doen wb salaris. Weet u het antwoord nog? Hij was dat niet bereid omdat hij zich anders gedwongen zou zien om te moeten bezuinigingen op het aantal personeel wat hij in dienst heeft.

 7. Trudy zegt: 12-08-14 om 11:00

  De Koning kan niet reageren…. jammer voor hem.
  Hij had u anders vast laten weten, dat de boot al lang geleden is besteld en dat de leveringsdatum al stond gepland. Vrij logisch om dat in je vakantie te doen, lijkt me!

  Om dan gelijk te suggereren dat de emoties bij de aankomst van de slachtoffers niet echt zijn slaat alles! Sommige critici snappen misschien niet dat verdriet en blijdschap dicht bij elkaar liggen!

  Ik denk dat elke Nederlander in de achterliggende weken, of je nu op vakantie was of niet, met zijn hart en gedachten bij de nabestaanden was. Ik was ook op vakantie, maar er lag voor mij een grote schaduw over! Dat zal voor de Koning ook zo zijn geweest, daar twijfel ik geen moment aan.

  We mogen trots zijn op ons Koningspaar!

 8. AsJonah zegt: 12-08-14 om 12:23

  Dooe deze “emoties” prik je toch dwars doorheen! Verder commentaar overbodig.

 9. max zegt: 12-08-14 om 13:24

  Beste Mijnheer Piet,

  Ik weet niet wie u bent, en wat u functie bij de NOS is maar een ding ook al ben ik geen royale koningshuis liefhebber ik vind dat u met u praatjes op de NOS site, altijd zeer negatief bent over het Koningshuis, nog nooit iets opbeurend. Ik weet dat dit toch niet door uwe goedkeuring komt en op de site geplaatst word, maar dit wilde ik even kwijt

 10. R van der Heijden zegt: 12-08-14 om 14:22

  Sorry dames jullie hebben het o.a. dat de Koning zich niet kan verdedigen. Is toch ook niet meer van deze tijd. En natuurlijk wilt hij geen stap terug doen. En het verhaal dat hij dan medewerkers za moeten ontslaan is ook een fabel. Bestudeer eens goed het inkomen en uitgaven plaatsje van het Kon huis op o.a. de begrotingen van de diversen ministeries. Daar kan je lezen dat ook heel veel kosten voor rekening van de diversen ministeries vallen. Het nog even dit, iemand schrijft hier dat ze niet met het Koningspaar zal willen ruilen. Ook Alexander had de vrijheid van keuze om voor het Koningschap te bedanken. Nu dan niet zeuren over vrijheid beperking, beveiliging. Het kan niet zo zijn het ene wel en het andere niet, at geld voor niemand

 11. Johanfrederik zegt: 12-08-14 om 17:49

  Wat een walgelijk gezeur van onverbeterlijke, bekrompen nederlanders. Meer aan subtiele betrokkenheid kan men bij nationale rampen niet tonen, dan gedaan door de Koning en Koningin.
  Waarom mag een nederlands Staatshoofd geen boot bij zijn vakantiehuis, zoals zo vele andere Nederlanders ook hebben ?
  Kneuteriger kan het werkelijk niet.
  Verdient het nederlandse volk wel zo’n Koningshuis ? Toch liever een onbeduidend republiekje met een min of meer representatieve president? Niemand heeft iets tegen gezonde kritiek, die op feiten is gebaseerd.

 12. jakob zegt: 12-08-14 om 19:41

  Goedenavond ,
  Laat ik dan de man die wa atje zijn avond verziekt.
  Meneer hier boven heeft vergeten te melden dat MAX als de camera uit zijn zich als een kreng gedraagd ( vb zie Diana).
  Nu lijkt het sprookje toch echt uit de zijn nu de journalistiek dit nu al begint te melden.
  Wa je bent niet meer en minder dan een arbeider gedraag je er na of .., Troelstra komt je een nachtmerrie bezorgen ..
  Denk om je arbeiders wa of ga ten onder..

 13. Nederlanders denken alleen over geld(belastingbetaler) en het gaat hier helemaal niet om geld !!!!!de reporter wil laten zien hoe menselijk …,meelevende en trooster is koning Willem-Alexander en dat vind ik ook.. hij is een koning voor het volk en ik gun hem alle goeds toe Hij verdient het ..en.doet het 100 keer beter dan zijn moeder..!!

 14. Bert zegt: 13-08-14 om 13:43

  Zie hier het niveau van Nederland in de reacties zoals die worden gegeven. Ga anders lekker bij de buren wonen of – beter nog – in Rusland. Is het allemaal veel beter.

 15. Henry zegt: 13-08-14 om 14:34

  R van der Heijden: een auto voor 800 Euro lijkt me een goede koop..! (als je wilt reageren, reageer dan correct)
  Wat zijn veel Nederlanders toch ongelooflijk bekrompen, kneuterig en kortzichtig.
  We moeten blij zijn met zo’n vorstenpaar. Menig land zou zich zo’n staatshoofd wensen. En waar gaat zo’n discussie over een boot bij een vakantiehuis nu helemaal over?? Denk na!!
  En N.Shahid: Koningin Beatrix zou het nog beter hebben gedaan dan de huidige Koning..!

 16. bas zegt: 13-08-14 om 15:03

  Meneer Shahid, en anderen

  Volgens mij is de vraag of WA wel zo meelevend is. Ik zie op televisie een man die gebaren maakt, woorden uitspreekt, maar die op mij heel erg onecht overkomt

  Bijvoorbeeld vind ik het gek dat de man eerst meelevend zou zijn met de slachtoffers van de vliegramp, om vervolgens – van zijn eigen geld, dus dat is mijn probleem niet – een speedboot te kopen.

  Komt niet echt heel erg meelevend over

 17. Thom zegt: 13-08-14 om 19:20

  Komkommertijd. Volstrekt onbelangrijk dit geneuzel over de koning die weer wat aangeschaft heeft. Het was mij duidelijk dat het eerbetoon en de gevoelens oprecht waren, wat de koning daarna op vakantie doet moet hij zelf weten. Hij krijgt een toelage, en als hij daar een speedboot voor koopt, dan koopt hij daar een speedboot voor. Zo hebben we dat geregeld. Ik ben na ‘Eindhoven’ ook op vakantie gegaan en heb het erg naar mijn zin. Heb geen speedboot aangeschaft, wel dingen die ik kan betalen. We leven goddank niet in een maatschappij waar iedereen hetzelfde verdient. Mijn conclusie: dit geklaag toont dat we het te goed hebben hier.

 18. ben risus zegt: 13-08-14 om 19:29

  Marcel zal wel meer hebben gepresteerd in zijn leven dan W.A. Tenminste, als je zijn kritiek op W.A. leest. Ook de marathon van New York gelopen, Marcel? Ook de Elfstedentocht uitgereden, Marcel? Of is het vanaf de bank, je kritiek? Over de intellectuele vaardigheden zullen we maar niet beginnen, Marcel. Want in dat opzicht is W.A. niet uitmuntend. Hij is slechts drs. in één discipline. En in tegenstelling tot de eerste twee prestaties zou je daar in theorie ook nog ‘een zetje in de rug’ bij hebben kunnen krijgen. By the way, Marcel, welke opleiding heb jij ook al weer?

 19. Bas van Stapelberg zegt: 13-08-14 om 20:34

  Nou Max NOS is een fundament van democratie, Kan ik niet zeggen van veel publieke en commerciële zenders. Voor je informatie, denk dat je ook niet anders kan verwachten van een liefhebber van de drijfjacht. Denk je nou werkelijk dat deze familie iets op heeft met het Nederlandse volk.

 20. P.C.Kapaan zegt: 14-08-14 om 08:14

  Wat een misselijk makende reacties voor het grote deel hiervoor. Het heeft mijn inziens alles te maken met de verloedering van ons land.
  Mensen zijn ontevreden met wat ze WEL hebben en gunnen elkaar het licht in de ogen niet.
  Ga zo door Koning W.A!!!!

 21. Henk Bultman zegt: 14-08-14 om 11:57

  Dag N. Shahid,

  Nou geef mij toch maar liever 110x zijn moeder. Ze deed het in alle opzichten veel en veel beter.

 22. Hanneke zegt: 14-08-14 om 13:15

  Dat er toevallig een speedboot ongeluk is en dat te refereren aan zijn aankoop van een speedboot. Daar zit totaal geen waarheid in. Dat is nonsens eerste klas.

  En als hij hard werkt en grote zakendelegaties mee neemt op staatsbezoeken is iedereen blij. Maar als hij vakantie viert van zijn harde werken is dat niet geoorloofd. Het zal je maar gezegd worden. Ook weer nonsens!

 23. manouk zegt: 14-08-14 om 16:54

  Het koningshuis is het laatste heilige huisje in NL, denk ik als ik de pittige reacties hier lees.

  Het punt dat meneer van Asseldonk maakt is niet dat hij geen speedboot mag kopen van zijn eigen geld, maar dat zijn imago en daarmee zijn populariteit wordt gemaakt in de media. Een heleboel ‘likes’ voor het beeld van de koning die emoties toont bij ingrijpende gebeurtenis, een heleboel ‘thumbs down’ voor het beeld van de koning als een patjepeeër met een dure boot. Dat maakt hem heel kwetsbaar. En hij kan zich daar volstrekt niet tegen verweren. En hij kan het ook nooit ons allemaal naar de zin maken. Dus dit stopt niet.

  Vertelt mij alleen maar dat de monarchie hopeloos uit de tijd is. Het lijkt wel een geloof, met ‘believers’ die dwepen en ‘non-believers’ die haten. Hoezo verbindend? De scheiding tussen ‘Koningshuis cq Kerk’ en Staat is dus toch nog niet helemaal voltooid in NL. Bijna een reden om SP te stemmen (bijna).

 24. G.B. zegt: 14-08-14 om 17:15

  @Ze deed het in alle opzichten veel en veel beter@

  Wat deed ze dan beter? Linten doorknippen?
  Met een tuiltje bloemen en een opgeschminkte glimlach lopen?
  Dat kan iedereen. Zelfs de koning…

  @als hij hard werkt en grote zakendelegaties mee neemt op staatsbezoeken@

  Ik heb hem of zijn moeder nooit gezien, naast me in het vliegtuig naar het verre Noemmaarop. Mijn collega’s evenmin…

 25. Rutger zegt: 14-08-14 om 21:16

  Wat een trieste vertoning van alle negatieve reacties hier. Mensen die vinden dat het hier zo slecht is en dat de koning niet oprecht is, zijn nog nooit buiten de landsgrenzen geweest. Want wie wel naar het buitenland kijkt en daar is geweest, ziet pas hoe goed we het hier in Nederland hebben en wat voor ongeëvenaard goed koningspaar wij hier hebben. Schaam je voor je klachten over geld. Er zijn honderden onschuldige mensen uit de lucht geknald, en mensen beginnen hier over de vakantie van Willem Alexander en belastinggeld! Dat is pas slecht! Wat doet er nu werkelijk toe? Vraag jezelf dat eens af.

 26. dick jan peters zegt: 14-08-14 om 22:13

  Het Koningspaar deed het prima, niets op aan te merken.Dat Willem Alexander een speedboot koopt, staat hem geheel vrij en heeft hier niets mee te maken. Iedereen gaat over tot de orde van de dag- het Koningspaar dus ook. Hoe zou dat anders moeten?

  Ondertussen is het pas 5 jaar geleden dat koningin Beatrix het volk toesprak na de aanslag in Apeldoorn…………; Ondanks de tragische aanleiding vond ik dat haar `finest hour`…..Zij drukte uit, wat wij allen voelden,het is nog steeds roerend om die beelden terug te zien….daar sprak de Koningin….Mijn Koningin…..!

 27. Käthy Stücken zegt: 15-08-14 om 14:44

  Sommige Nederlanders zijn gewoon van huis uit “azijnplassers” en wekken de indruk er genoegen in te scheppen om de onvrede over hun eigen leven te “sublimeren” in kritiek op bijvoorbeeld de koning en koningin van Nederland en het zal mij niets verbazen als diezelfde “azijnplassers” sowieso altijd kritiek hebben op mensen die het MATERIEEL beter hebben dan zij. Ik ben van huis uit een republikein, maar ben toch van mening dat wij tot nu toe niets te klagen hebben over de koning en koningin. Ik geef het je te doen om altijd in de spotlights te staan en alles te moeten verantwoorden! Bij voorbaat kunnen zij het nooit goed doen!!!!

 28. Louisa zegt: 15-08-14 om 21:34

  Dit onderwerp veroorzaakt altijd weer een partij onnozele, simpele reacties die mij duidelijk maken dat het onderwijs de afgelopen decennia achteruit gehold is.Bovendien zijn de reacties de meningen van mensen die slechts simpele tv-programmaatjes met een enorm neuzelgehalte volgen, roddelbladen en borreltafelpraat. Een totaal gebrek aan historisch besef, het ontbreken van enige kennis en algemene ontwikkeling.
  Nou, daar zou ik zelfs geen koning(in) van willen zijn.

 29. Ben zegt: 16-08-14 om 15:20

  Het ontbreekt behoorlijk aan hersencapaciteit als je stelt dat er een relatie is tussen het kopen van een speedboot door de koning en een speedbootongeval op een Nederlandse plas. Mocht er al een relatie zijn dan geldt dat uiteraard ook voor alle andere Nederlanders en zouden we dus bij het eerste de beste dodelijke ongeval met een auto geen auto’s meer mogen kopen? Afgeven op een ander is zo gemakkelijk maar meestal heeft het te maken met een – al dan niet terecht – gebrekkig zelfbeeld. Je kunt voor of tegen het koningshuis zijn maar uiteindelijk is het wel de meerderheid die hier bepaalt. Gebruik uw staatsrechtelijke bevoegdheden als u het hier niet mee eens bent, organiseer een volksraadpleging. Bevalt het u niet en zeurt u alleen maar ga dan naar een ander land waar het wel gaat zoals u dat wilt. Nog een laatste advies: leer – mondiaal – kijken naar degene die het slechter hebben en wat minder naar zij die het beter hebben.

 30. Ineke zegt: 16-08-14 om 19:22

  Wat wordt er toch een hoop onzin aan elkaar geknoopt.
  Er is een uiterst contentieus koningspaar, dat zeer betrokken meeleeft met al het wel en wee van het Nederlandse volk. Zij krijgen een inkomen van de staat, maar hebben ook een eigen vermogen. Dat laatste kunnen zij naar eigen welbevinden besteden. Hun prive bezittingen en -tijdsbesteding zijn geen onderwerp voor een publieke discussie, tenzij prive zaken het landsbelang zouden kunnen schaden. Zolang daar geen sprake van is, past het niet om op incidentele berichten maar een veroordelende kritiek te hebben. Dat getuigt van kortzichtigheid en weinig respect voor de werkelijke betekenis en functie van het koninghuis. Tot op heden hebben de koning en koningin hun nieuwe functie met grote voortvarendheid en een goede afstemming van zakelijke en emotionele betrokkenheid ingevuld. Daar kunnen zij op beoordeeld worden. Trouwens, met de aanschaf van de nieuwe boot, niet eens een jacht zoals andere royals en rijken bezitten, maakt het koninklijk paar heel mooi reclame voor een prachtig Nederlands produkt! Wat wil je nog meer? Dat er veel van verkocht worden en dat levert weer werkgelegenheid op!

 31. Freek zegt: 17-08-14 om 13:51

  Ik vind op zich dat onze koning teveel betaald krijgt voor zijn functie, maar dat kan ik noch Willem Alexander, noch het instituut ‘monarchie’ verwijten. Dat is een keuze van een stel democratisch gekozen politici.

  En als de koning van zijn riante, maar wettig verkregen inkomen een boot wil kopen, dan moet hij dat weten. En om dat dan nog eens te verbinden aan een totaal ongerelateerd ongeluk op de Vinkeveense plassen waarbij toevallig ook een booit betrokken was vind ik wel heel erg gezocht.

  Waar al dit geneuzel vooral uit voortkomt is de afwezigheid van echte schandalen. Steeds weer wordt er op gewezen dat Willem Alexander op zijn oma lijkt, en de op sensatie beluste pers, en het republikeinse deel van de bevolking kunnen niet wachten op de prachtige schandalen hij voor ons in petto heeft. Maar tot nu toe heeft Willem Alexander daar nog helemaal niets van laten zien. Mini-affaires zoals ‘Zorreguieta’ en ‘Mozambique’ waren keurig door de ministeriele verantwoordelijkheid afgedekt, en van schandalen van het formaat Lockheed of Greet Hofmans is bij Willem Alexander nog nooit sprake geweest.

  Als de koning ooit in dit soort zaken betrokken wordt, dan hoeft hij niet op mijn sympathie te rekenen, maar tot die tijd valt hem weinig kwalijk te nemen. Krampachtige pogingen om in totaal onschuldige gebeurtenissen schandalen te zien vind ik ronduit kinderachtig.

 32. T.Denham zegt: 18-08-14 om 02:51

  Leve de koning ! Geen gezeur verder, want dat beneveld slechts mijn gedachten. Terwijl ik mijn eigen leven heb. Laat die man, doen wat hij verdient. Dat gezeur laat alleen maar zien, volgens mij, dat je zelf blijkbaar niks nuttigs te doen hebt.

 33. En dan te weten dat de koning die boot netjes in Nederland bij een botenbouwer heeft aangeschaft. Dus die 7 ton hebben weer heel wat lonen betaald.
  En oh ja wie van alle criticasters is deze zomer niet op, reeds lang geplande, vakantie gegaan vanwege de ramp?
  Het leven gaat door, hoe triest het allemaal ook is. En dat geldt ook voor het koningspaar. Zij hebben hun vakantie onderbroken en zich betrokken getoond en nog gaan veel mensen zitten zeuren over zaken die totaal niets met elkaar te maken hebben.

 34. Louisa zegt: 19-08-14 om 16:33

  @T. Denham:

  Ja mijnheer of mevrouw, wij zullen gehoorzamen en stoppen met zeuren omdat dit uw gedachten benevelt. (dat is nl. met een T).
  Tot uw orders !

 35. G.B. zegt: 19-08-14 om 18:25

  @Mensen die vinden dat het hier zo slecht is en dat de koning niet oprecht is, zijn nog nooit buiten de landsgrenzen geweest. @
  Meneer, ik ben vaker buiten de landsgrenzen dan erbinnen…
  Waar praat u over?

 36. Magda zegt: 19-08-14 om 19:30

  Misschien was het niet zo heel handig om genoemde punten rond werk en privé van onze koning en koningin in één bericht te noemen.
  Als ik dit zo lees in een zelfde bericht dan komt dat heel bevreemdend over.

 37. Henk zegt: 19-08-14 om 22:44

  Het doel van een columnist is om mensen iets op een bepaalde manier onder de neus te wrijven waardoor ze over het onderwerp gaan nadenken. Dat Piet van Asseldonk, eindredacteur van o.a. Nova, zich deze rol toemeet mag. Dat dit over het koningshuis gaat mag ook. Dat lezers kritisch zijn over de column en emotioneel reageren mag zeker ook. Maar dat de Nederlandse Taal ZO slecht wordt toegepast in de reacties is diep treurig. “U” waar “uw” hoort, “dat beneveld slechts mijn gedachten”, “een uiterst contentieus koningspaar” en meer van dat soort minkukeltaal. En dit is niet alleen op dit forum maar op alle fora.
  De “reageerders” vergeten blijkbaar dat een reactie vol taal- en grammaticafouten als DOM overkomt!

 38. R van der Heijden zegt: 19-08-14 om 23:36

  Wat een gezeur dat de Koning o.a. zijn salaris aangeboden krijgt van een stel grijze pakken op het binnenhof. W.A en Maxima zijn echt geen dombo’s en natuurlijk zeggen ze JA!!!!!!!!!!!! tegen dat salaris en onkostenvergoeding WIE NIET!!!!!!. Maar links of rechtsom en al zijn volgens iemand hier Nederlanders azijnzeikers het getuigd niet van medeleven met een land waar steeds meer mensen naar o.a. de voedselbank moeten, laten we het over de bejaarden en chronisch zieke het dan hellemaal niet hebben ( waar ik zelf werkzaam in ben ) ook van die mensen is hij de Koning, maar van mij echt niet, ik vindt het uitbuiters. Maar dat is MIJN mening

 39. G.B. zegt: 20-08-14 om 07:15

  @De Nederlandse staat heeft 461.000 euro aan pacht betaald om een beveiligingshek rond de Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander te plaatsen. Dat blijkt uit stukken in handen van @
  … staat er in een vers berichtje over de spilzucht van deze mensen die alleen maar door Afrikaanse zelfverklaarde presidenten wordt overtroffen; maar die hebbn dan ook minder tijd om zich te verrijken voor ze naar Frankrijk vluchten…
  Wordt vervolgd.

 40. Vuurwerk zegt: 20-08-14 om 10:03

  Wat een vreselijke discussie. Verhuis naar Rusland, Poetin doet het veel beter.Toch???? Wat bij al die ontevreden mensen ontbreekt is dat ze het licht bij een ander in de ogen niet gunnen. Maar misschien wel tijdens de WK voetbalgekte waar arme mensen in het buitenland hun schamele huisje voor op moeten offeren omdat er een mega stadion gebouwd moet worden. (daar hoor ik niemand over klagen) liters bier zuipen en lallend en schreeuwend midden in de nacht over straat gaan en vuurwerk afsteken en honderden euro’s uitgeven aan vuurwerk,(en daarna naar de voedselbank gaan omdat ze geen eten meer kunnen kopen) waar oudere mensen en dieren doodsbang van zijn, waar ieder jaar slachtoffers bij vallen,politieagenten, artsen en verpleegkundigen hun vrije oudejaarsavond voor op moeten offeren. Daar hoor ik niemand over. Gaat het in het buitenland beter? Oorlogsgeweld, rellen om( corrupte) staatshoofden die af moeten treden. Die hun volk laten creperen en hulpgeld uit andere landen in hun eigen zak stoppen en de eigen bevolking aan hun lot over laten?
  Daar hoor ik niemand over. Jullie klagers moeten je diep schamen.Ik hoop dat ons vorstenhuis nog lang over ons ( nog) vrije landje mag regeren. Ik wens hen de zegen van de Heere van harte toe.

 41. Gerda Rozendal zegt: 20-08-14 om 15:07

  Natuurlijk: ook ik ben voor de monarchie, maar dan wel in de vorm van een koningshuis dat zich weet te gedragen.

 42. John zegt: 20-08-14 om 17:39

  Inderdaad, ik ben het zeer met Vuurwerk eens!!!!!!!!!

 43. johan zegt: 20-08-14 om 18:59

  Als je voor het koningshuis bent slik je alles en als je tegen bent dan zul je alles uit de kast halen om te bewijzen dat het moet verdwijnen. Maar 9 ton uittrekken om de eenzaamheid te bestrijden in Nederland en bijna 5 ton uittrekken voor wat hekken rond een huis van de koning is wel wat buiten proportie. Maar we zullen wel zien hoe het koningshuis er voor staat als ook de armoede in Nederland blijft toenemen en de koning en de rest royale uitgaven blijven doen. Wat een gelul: ga anders maar in Rusland wonen of dat we een onbeduidend landje worden zonder koning. En het is maar goed dat de koning zich niet kan/mag verdedigen. Vaak levert dat hilariteit en blunders op. Zie het als zelfbescherming.

 44. Louisa zegt: 20-08-14 om 19:02

  @Vuurwerk: Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat u een paar zaken door elkaar haalt.U spuwt uw onvrede over stoute Nederlanders
  ( dat kan, dat mag) en knoopt daar , volgens mij volkomen ten onrechte, de Monarchie aan vast. En men zou zich diep moeten schamen ? O ja ? Waarom eigenlijk ? Volgens mij snapt u niet helemaal waar het om gaat, want u legt verbindingen die mij volkomen ontgaan.
  Misschien moet u zich wel diep schamen om de beledigingen die u volkomen ten onrechte uitkraamt, maar goed, u heeft de zegen van de Heere, dus dat is een geldig excuus voor uw genuezel.

 45. Louisa zegt: 20-08-14 om 19:04

  @GB: Ik kom ook vaak buiten de landsgrenzen en daar lacht men zich het apezuur over ons en de belachelijke Oranjegekte.
  (Je hoeft niet eens ver over de grenzen, België is al voldoende)

 46. Maria zegt: 20-08-14 om 19:26

  Wordt het niet eens tijd dat we “koning en koningin hand in hand” gaan afsluiten. De reacties lopen in de breedte weg zonder conclusies.
  Wordt het niet eens tijd dat de regering openheid van zaken geeft over de financiën van het koningshuis, zodat het volk wat rust krijgt.
  Wordt het niet eens tijd dat we kritisch gaan bekijken waar W eigenlijk voor betaald wordt. Wat houd zijn baan in?

 47. jurry zegt: 20-08-14 om 19:49

  Niet zo jaloers zijn. Wees blij met wat je hebt

 48. R van der Heijden zegt: 21-08-14 om 00:04

  Ik denk dat vele vergeten dat Koning zijn een gunst is het is een erfelijke titel waar men niet veel voor heeft moeten doen, waar men de vrijheid in studiekeuze heeft, geen ervaring is vereist, men de vrijheid heeft om iets wel of niet te willen doen maar welke wel RIJKELIJK wordt beloond bij aantreding ZONDER EISSEN. Wie wilt niet zulke arbeidvoorwaarden???/W.A heeft in 1 jaar toch aardig wat uitgegeven, Auto, Verbouwing Paleis Huis Den Bosch, Beveiliging huis in Griekenland, en dan hebben we het nog niet over Maxima die tonnen verdiend en aan onkosten krijgt maar meer in het buitenland is voor de VN dan in Nederland iets daadwerkelijks zinnigs doet

 49. a.vanhouten zegt: 21-08-14 om 00:58

  ik ben zeer content met onze koning.Moge hij bij gratie Gods
  nog lang onze koning zijn.
  moge hij ook eens kijken naar het sobere Vorstenpaar koning
  Filip en Mathilde van Belgie.

  groet uit limburg,

  bair

 50. S. De Bonk zegt: 21-08-14 om 03:18

  Ontzettend flauw en tendentieus om in een en hetzelfde artikel de emoties van de koning en zijn nieuwe boot met elkaar in verband te brengen. Van de NOS (betaald uit publieke middelen) verwacht ik betere journalistiek. Overigens kocht de koning die boot in NL en dat leverde broodnodige werkgelegenheid op.

 51. G.B. zegt: 21-08-14 om 07:16

  @staatshoofden die af moeten treden. Die hun volk laten creperen en hulpgeld uit andere landen in hun eigen zak stoppen en de eigen bevolking aan hun lot over laten?
  Daar hoor ik niemand over@

  Daar hoort uniemand over? Dan kunt u slecht lezen.

 52. Vuurwerk zegt: 21-08-14 om 09:59

  Waar gedraagt hij zich dan niet goed ( in )? Naar andere koningshuizen vergeleken mogen wij heel dankbaar zijn met zo’n vorstenpaar. Ben blij dat ik niet in dat glazen huis woon,en mijn fouten en tekortkomingen in de krant zouden staan, dan heb je geen leven.Ieder nieuw schoentje en jurkje wordt bekeken en veroordeeld. Kleur niet goed, rok te lang of te kort en ga zo maar door. Ik zie ons koningshuis ook liever niet vertegenwoordigt bij de WK en de EK. Voor dat geld zouden heel wat arme tobbers een heel jaar kunnen wonen en eten.Maar ja wie ben ik om dat te veranderen.

 53. Gerda Rozendal zegt: 23-08-14 om 10:12

  Buitenlandse media ( w.o. The Washington Post en het Britse persbureau Reuters) ) nu ook verbaasd over de ‘King-size ‘uitgaven in tijden van economische recessie.

 54. johan zegt: 23-08-14 om 20:33

  Volgens mij zijn arme mensen niet per definitie tobbers. In Nederland is het helaas zo dat hard werkende ook arm kunnen worden. Gelukkig zal ons lieve hardwerkende koningspaar hier weinig last van hebben. Om de populariteit wat te vergroten knallen we er gewoon weer een overbodig zinloos feest tegenaan. Kosten??? Dat zullen wij nooit weten. Ga jij er maar lekker van genieten want jij bent geen tobber maar een Nederlander die laat zien wat trouw aan gezag is. En lekker wapperen met het vlaggetje.

 55. G.B. zegt: 26-08-14 om 07:11

  @Waar gedraagt hij zich dan niet goed ( in )? @
  Ik denk dat u het nieuws slecht gevolgd heeft…

 56. Was en is een heftige gebeurtenis, maarja ze kunnen elkaar wel de hand geven maar de kunnen beter met de nabestande van de slachtoffers een hand geven.

Geef een reactie