De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Koninklijke Beneluxreünie in Maastricht

De festiviteiten rond 200 jaar Koninkrijk op zaterdag 30 augustus beloven een vrolijke bourgondische boel te worden. Met dank aan medeorganisator Albert Verlinde, lid van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk en echtgenoot van de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes.

Met als motto ‘Hello World! Nederland is jarig! Al 200 jaar een wereldland’ zijn er die dag op het Vrijthof in Maastricht onder meer een muziek- en modespektakel en een culinair festijn (‘Preuvenemint’).

Voor de serieuze noot is er overigens ook een plaatsje ingeruimd voor een congres waarop de internationale oriëntatie van ons land en de verhoudingen binnen de Europese Unie tegen het licht gehouden worden. U kunt het via de NOS allemaal meebeleven.

Koninklijke publiekstrekkers

Grote publiekstrekkers zijn de koningsparen van Nederland en België en het groothertogelijk paar van Luxemburg. Opvallend aanwezig als vierde staatshoofd in dit monarchale gezelschap is de Duitse Bondspresident Joachim Gauck. Zijn land immers zorgde tussen 1940 en 1945 voor de pijnlijkste episode in de 200 jaar dat het Koninkrijk der Nederlanden bestaat. De bevrijding van de Duitse bezetting echter – 70 jaar geleden – beginnen we volgende maand te vieren. Ook weer mee te beleven via de NOS.

Opvallend afwezig is een koninklijke vertegenwoordiging uit Groot Brittannië, toch ook een buurland van ons zij het door een zee van ons land gescheiden. Voor de drie gekroonde Beneluxstaatshoofden is het festijn in Maastricht, als je het een beetje ruim wilt zijn, trouwens ook een familiereünie. Maar dat vergt wel wat uitleg.

Benelux

Toen Willem I tweehonderd jaar geleden als eerste koning van Nederland aantrad, bestond zijn koninkrijk om en nabij uit het gebied wat nu de Benelux heet waarover drie monarchen ‘regeren’.

Willem I verloor tot zijn diepe frustratie het zuidelijke deel van zijn koninkrijk, omdat België zich in 1830 afscheidde en als onafhankelijk koninkrijk zijn staatkundige en politieke weg vervolgde. Luxemburg, in zijn huidige vorm als zelfstandig land ontstaan in 1866, vormde nooit echt een onderdeel van het Nederlandse koninkrijk, maar Willem I was er wel de monarch (groothertog) van. Aan deze personele unie tussen Nederland en Luxemburg kwam een eind in 1890.

Wilhelmina volgde toen officieel haar vader koning Willem III op en werd koningin van Nederland. Maar omdat ze een vrouw was, mocht ze haar vader niet opvolgen als groothertogin van Luxemburg. De Luxemburgers hielden zich aan de zogeheten Salische wet die vrouwen op de troon verbood en zochten een andere oplossing.

Allemaal familie

Losgemaakt van Nederland en de Nederlandse koninklijke familie bleven België en Luxemburg allebei toch monarchieën. Luxemburg deed een beroep op een andere dan de in Nederland op de troon zittende tak van de Duitse adelijke familie Nassau en koos Adolf, de laatste hertog van Nassau, tot groothertog.

De huidige groothertog Henri, aan de macht sinds 2000, is een afstammeling in rechte lijn van deze Adolf. De Nederlandse en Luxemburgse monarchen zijn als Nassau’s dus (heel verre) familie van elkaar. Met België ligt dat een slag anders. Toen het zich van Nederland afscheidde, maar een koninkrijk wilde blijven, vond het de Duitse prins Leopold van Saksen-Coburg-Saalfeld bereid de eerste koning der Belgen te worden.

De huidige Belgische koning Filip, goed een jaar aan de macht, is een telg uit het geslacht Saksen-Coburg. De Belgische en Luxemburgse vorstenhuizen zijn intussen voluit familie van elkaar geworden. De moeder van de huidige Luxemburgse groothertog was een tante (zus van de vader) van de huidige koning Filip van België. Filip en Henri zijn dus neven.

Omdat de Luxemburgse en Belgische monarchen familie van elkaar zijn en de Luxemburgse groothertogen Nassau’s zijn, kun je met wat goede wil koning Willem-Alexander (als Oranje-Nassau ook een Nassau) aangetrouwde verre familie noemen van het Belgische koningshuis. Bent u er nog?

Als je maar ver genoeg terug gaat, zijn heel veel koningshuizen in Europa trouwens familie van elkaar. Vroeger waren koninklijke huwelijken een resultaat van buitenlandse machtspolitiek. Liefde speelde daarbij geen rol. Tekenend in dit verband: aan het begin van de twintigste eeuw waren de Engelse koning, de Russische tsaar en de Duitse keizer allemaal neven van elkaar.

Vreemde eend

Net als Rusland is Duitsland, hoewel personeel ‘hofleverancier’ van alle koninklijke Beneluxfamilies, zelf al bijna een eeuw geen monarchie meer. Daarom is de Duitse Bondspresident toch een wat vreemde eend in de monarchale bijt van de koninklijke Beneluxreünie in Maastricht bij gelegenheid van de viering van 200 jaar Koninkrijk.

Maar ja: Duitsland is onze grootste buur en belangrijkste handelspartner en die nodig je natuurlijk voor elk feestje uit. Joachim Gauck – ruim twee jaar geleden tot president van Duitsland gekozen – zal, net als de twee koningen en de groothertog, vergezeld worden door zijn ‘partner’.

Dat is niet de vrouw waarmee hij officieel nog steeds getrouwd is en met wie hij vier kinderen heeft. Hij leeft van haar gescheiden en woont sinds 2000 samen met de Duitse journaliste Daniela Schadt. Sindsdien treedt zij aan de zijde van president Gauck op als ‘de eerste vrouw van Duitsland’. Ondanks

grote veranderingen in het monarchale landschap is zo’n situatie bij Europese koningen en koningen, al kunnen die tegenwoordig wel uit liefde trouwen , nog altijd ondenkbaar. Daar lossen ze ‘liefdesperikelen’ veelal wat anders op.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


24 reacties op “Koninklijke Beneluxreünie in Maastricht”

 1. Johanfrederik zegt: 22-08-14 om 12:07

  Mijnheer van Asseldonk heeft maar weinig gevoel voor juiste historische verhoudingen en begeeft zich in geval van de huidige duitse Bondspresident op roddelblad-niveau. Hier in Duitsland speelt het geen rol meer, of de president getrouwd/gescheiden is of samenwoont met een partner, evenzo een voormalige, openlijk homosexuele minister van buitenlandse zaken. Als Nederland als tolerant wil gelden zijn dergelijke uitspraken contraproduktief en kleinburgerlijk. H.K. Prinses Irene stelde terecht eens de vraag: ‘Is Nederland wel zo tolerant’ ? Uit eigen ervaring kan ik U zeggen: nee – niet werkelijk. Waarom niet gezellig met elkaar feest vieren ?

 2. bas zegt: 22-08-14 om 13:56

  een viering van 200 jaar monarchie in Nederland. Persoonlijk zou ik 2 minuten stilte passender vinden.

  Gelukkig heb ik iets anders te doen – toevallig vier ik op die dag dat ik bijna jarig ben.

 3. Bas van Stapelberg zegt: 22-08-14 om 15:50

  Ja en deze poppenkast kost ons belastingbetaler ieder jaar weer ruim een half miljard. Fijn zulke families die zich buiten en boven de wet zijn geplaatst.

 4. Maria zegt: 22-08-14 om 17:40

  Hoe vaak al hebben we het 200 jaar koninkrijk gevierd dit jaar?
  Het is voor WA en M een leuke binnenkomer na de zomervakantie: het volk, de journalistiek heeft ze vast gemist, even alles weer rechtzetten.
  Ook fijn voor Albert Verlinde en zijn echtgenoot Onno Hoes.
  Alles weer wel en vree, zodat de derde dinsdag in september vlekkeloos voorgelezen kan worden door WA.

 5. Marcel zegt: 22-08-14 om 17:46

  De hoogste tijd alle overerfbare titels af te schaffen dan wel niet langer overerfbaar te verklaren.

  De ene lijkt nog wel een grotere niksnut dan de andere. Wanneer komen andere mensen ook in aanmerking om staatshoofd te worden? Hoezo zou ik per definitie geen staatshoofd kunnen worden? Omdat mijn ouders door de wet dus als minderwaardig worden ervaren ten opzichte van Beatrix en Claus? Dat is je reinste discriminatie.

  En dan hebben we het nog niet eens over de corrupte (Lockheed) overspelpleger (buitenechtelijke kinderen) Bernhard gehad. Die ook nog eens lid geweest was van diverse organisaties die in 1946 in Neurenberg veroordeeld zijn wegens grove misdaden tegen de menselijkheid.

 6. Marcel zegt: 22-08-14 om 17:48

  Bij monarchieën worden zelfs voor de minst aantrekkelijke mannen altijd gezocht naar een zo knap mogelijke vrouw, waardoor gouddelfsters als Maxima Zorreguieta en Kate Middleton hun kans schoon zien. Zelf nooit gewerkt of wat gepresteerd maar om de een of andere reden worden die overstelpt met complimenten, essentieel complimenten voor niks!

 7. Louisa zegt: 22-08-14 om 19:06

  Mijnheer van A. is aangesteld om op een zogenaamd “kritische”manier allerlei dingetjes aan te kaarten mbt het Koningshuis.Maar de NOS heeft o.a. als taak het Huis van ON te promoten. Zie de complete hysterie van 2013 bij de troonswisseling. Van A ,,
  Met veel omhaal van woorden doet voorkomen of hij kritisch is maar dat is hij natuurlijk helemaal niet. Hij tracht op een “moderne”manier allerlei itempjes aan te kaarten, het is duidelijk dat hij zich in allerhande bochten draait om zich van zijn taak te kwijten.
  En o ja…. Roddels over de Duitse president ? Beetje hypocriet, Piet !
  Als er één club is die stijfstaat van de roddels is het…..Juist !

 8. Henk Bultman zegt: 22-08-14 om 20:58

  Zo aangetrouwd is onze koning niet met het Belgische koningshuis. Er is DNA. De huidige Belgische koning Philip is een kleinzoon van koningin Astrid. Koningin Astrid was via haar moeder een afstammeling van prins Frederik, de broer van koning Willem II, dus min of meer een Oranjeprinses. Eigenlijk staat het Luxemburgse vorstenhuis qua verwantschap veel verder van het Oranjehuis af dan het Belgische. Zo is het in Maastricht toch een familiefeest.

 9. G.J. de Vries zegt: 23-08-14 om 11:02

  Wel ja, is er na de aanlegsteiger, het hek om de estate, de enorme lap grond en de speedboot nog iets nodig? Want zonder deze attributen kun je toch geen koning spelen? Van onze betaalde belastingen wel te verstaan! Tijd voor een republiek!

 10. De familiebanden zijn er nog op veel meer manieren! De oudste gemeenschappelijke voorouder van de drie monarchen is de jong gestorven Prins van Oranje, Johan Willem Friso van Nassau-Dietz. Daarnaast stammen Henri en Filip via hun grootmoeder Astrid rechtstreeks af van koning Willem I. En dan hebben we ook nog onze koningin Emma wiens moeder een Nassau-Weilburg was, Emma was een nichtje van de eerste groothertog van Luxemburg!

 11. Als aanvulling op mijn verhaal: Emma was een nichtje van de eerste groothertog uit de tak Nassau-Weilburg.

 12. ben risus zegt: 24-08-14 om 11:57

  @Bas van Stapelberg
  Behalve het feit dat je tweede zin grammaticaal een warboel is (vraag maar aan je leraar Nederlands) bestaat de monarchie al bijna 200 jaar. In de grondwet ligt onze staatsvorm verankerd. Natuurlijk zijn er tegenwoordige ‘verlichte’ geesten die tegen deze staatsvorm zijn maar die vormen met ongeveer tien procent gelukkig een zeer kleine minderheid. Die kleine minderheid heeft nog altijd het idee dat een republiek minder geld zou kosten. Kijk eens naar Frankrijk of Italië zou ik zeggen. Behalve het feit dat iedere gewiekste figuur het kan schoppen tot president (om na 4 jaar weer gauw te worden vervangen) mist een republiek elke allure. Kijk maar naar de Duitsers die elke gebeurtenis van ons koninklijk huis uitvoerig op t.v. uitzenden. Ze smullen van de ‘klasse’ die elke republiek per definitie mist.

 13. Jan Hesseling zegt: 24-08-14 om 15:29

  Naar het mij voorkomt, is de Duitse president uitgenodigd omdat de huidige provincie Limburg van 1839 tot 1866 deel uitmaakte van de Duitse Bond. Het is daarom ook niet logisch dat het VK voor de herdenkingsfeesten zou worden uitgenodigd.

 14. Lennert zegt: 25-08-14 om 12:20

  Als ik koning was, zou ik het feest ook vieren in Maastricht. Een flink eind uit de buurt van de Hollandse hordes zuurpruimen die obligate propaganda voeren voor een republiek. Geld besparen doet het niet, mensen, en leuker wordt het al helemaal niet. En als je niet mee wilt doen, blijf lekker thuis sippen of nog beter, emigreer. Ik voel mij bevoorrecht Nederlands staatburger te zijn in een wereld vol Isis en oorlog.

 15. ben risus zegt: 25-08-14 om 17:55

  Wel bijzonder dat degene die deze rubriek redigeert werkelijk elk niveau toelaat. Niemand is er de schuld van dat zijn wieg op de verkeerde plek heeft gestaan en zodoende heeft ieder zijn eigen niveau maar zelfs de grootste stumper voelt aan of hij dingen uitkraamt met de intentie om te beledigen of om zijn onmacht en tekortkomingen te uiten. Ik denk dat het eerste veel voorkomt. Het tweede is minder ernstig en daarvoor heb ik alle begrip.

 16. Gilles zegt: 26-08-14 om 07:23

  Hier zit echt niemand op te wachten in het republikeinse zuiden. Dat ze uitgerekend tijdens het Preuvenemint moeten komen is betreurenswaardig, gezien de economie het moet hebben van zulke evenementen en tig winkelstraten de halve dag afgesloten worden voor die flauwekul.

 17. JCH zegt: 26-08-14 om 09:04

  Welkom op de laster en roddelrubriek van de heer van Asseldonk.
  Dergelijk soort stukjes sieren de NOS bepaald niet…!
  Temeer ook omdat ons koningshuis zich op dit niveau niet kan en mag verweren… Democratie.? Jawel maar dan één kant op..!

 18. Henk Bultman zegt: 26-08-14 om 11:06

  Johan van Dijk geeft een juiste correctie op mijn opmerking. Oók groothertog Henri stamt af van onze koning Willem I. Dus zijn de vorstelijke huizen van de Benelux even nauw aan elkaar verwant.

 19. Waarom zou dhr. van Asseldonk geen kritisch artikel mogen schrijven omtrent het koningshuis?
  Een kritische noot is zo nu en dan zeker op zijn plaats. Kun je hier niet tegen en vind je het koningshuis helemaal top, dat is ook jouw/uw goed recht.

 20. Bas van Stapelberg zegt: 26-08-14 om 19:07

  ben risus heeft wel humor zeg. Eerst beweren dat de familie allure heeft en daarna beweren dat de wieg van Willem op de verkeerde plaats stond.

 21. Louisa zegt: 27-08-14 om 19:17

  30 augustus wordt voor de diverse takken van de familie van ON, in welk Europees land dan ook, in ieder geval weer een vrolijke boel in het Republikeinse Zuiden , met gratis hapjes, drankjes en veel handen gewapper naar Het Plebs.Maar goed, Het Plebs betaalt er voor dus krijgt het waar voor het geld.

 22. Ismini zegt: 28-08-14 om 17:21

  DE HOOGSTE TIJD VOOR EEN REPUBLIEK!

 23. Wat een stel mafkezen zeg

 24. Was ik koning geweest had ik het toch anders aangepakt

Geef een reactie