De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weblog Haiti

 • Verkiezingsfraude

  verbrandeautoZondag 28 november waren er verkiezingen in Haiti. Dinsdag 7 december werden de resultaten bekend gemaakt. Nummer één: Mirlande Manigat. Nummer twee: Jude Celestin. Nummer drie: Joseph Martelly. Een onmogelijke uitslag.

  Geen reacties Lees verder →

 • Cholera, orkanen, overstromingen, verkiezingen

  Cholera-slachtoffers in een ziekenhuisHet een na het ander. Krijgt Haïti dan geen moment rust? Een aardbeving. Cholera. Orkanen. Overstromingen. Afgelopen week opnieuw een aardschok. Orkaan Tomas heeft weer mensen ontheemd; tenten zijn vernield, bezittingen verloren gegaan, golfplaten daken weggerukt, lemen woningen vernield. Ook de zee zorgt voor overstromingen, waardoor de angst voor tsunami nog meer toeneemt.

  Geen reacties Lees verder →

 • Journalistiek werk in Port-au-Prince

  Een met cholera besmet kind in een tent van Artsen Zonder Grenzen op Haïti (Foto: EPA)

  Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma reist door Haïti om de gevolgen te bekijken van de cholera-epidemie. Haïti werd begin dit jaar getroffen door een zware aardbeving die meer dan 100.000 levens eiste. Nu wordt het straatarme land getroffen door een uitbraak van de zeer besmettelijke ziekte. En op 28 november zijn er – voor wat het waard is – verkiezingen. Een (eerste) weblog over journalistiek werken in een geruïneerd land.

  5 reacties Lees verder →

 • Acht ‘first ladies’?

  pic_8794Er gaat bijna geen dag voorbij of er zijn ergens ter wereld wel verkiezingen: Ivoorkust, Brazilië, Ghana, de VS. Waarom zouden de verkiezingen in Haïti dan zo interessant of belangrijk moeten zijn? Ik zal proberen dat uit te leggen. Het is al heel lang geleden dat Haïti voor het laatst eerlijke en transparante verkiezingen heeft gehad. En de leiders van dit land blonken vooral uit in één ding en dat is corruptie.

  Geen reacties Lees verder →

 • Orkaan Tomas van weinig electoraal nut

  We hadden een aardbeving op 12 januari. Nu hebben we een cholera-epidemie en we kregen ook nog een flardje van de orkaan Tomas mee. In Haïti zijn in één jaar tijd veel levens verloren gegaan. Daarom had ik gedacht dat Allerzielen en Allerheiligen (1 en 2 november) dit jaar groter zouden zijn dan ooit.

  1 reactie Lees verder →

 • Cholera bestrijden in Haïti per sms

  Cleaning drainage ditch Als je door de straten rijdt van Port-au-Prince, dan heb je niet al te veel medische kennis nodig om te zien dat er een enorm gezondheidsrisico ligt. Ik rijd met mijn auto vanuit de omringende bergen naar het centrum, het laagstgelegen gedeelte van de stad. Een goed werkend riool is er niet. Dus de straten dienen als open riolen waarlangs alle afval en uitwerpselen naar de laagstgelegen gebieden stromen. Ik rijd met de stroom mee tot het punt waar alles samenkomt, de tentenkampen.

  Geen reacties Lees verder →

 • INITE = cholera

  101029_haiti_choleraBeste vrienden in Nederland,

  Het wordt tijd dat ik weer eens iets van me laat horen, want de verkiezingen staan voor de deur. Nu denkt u misschien dat we het op dit moment alleen maar over de cholera-epidemie hebben en niet over politiek. Over de honderden doden en de duizenden mensen in het ziekenhuis. Ja dat klopt, maar cholera = politiek in mijn land. Ik zal u uitleggen hoe dat zit.

  2 reacties Lees verder →

 • Politieke winst uit diarree

  Petite Rivière de l’Artibonite. Een klein dorpje met een boerenbevolking. U heeft daar nog nooit van gehoord, lijkt me zo. Terwijl daar wel reden voor was, want dit dorpje in het gewest Artibonite is het centrum van de cholera-epidemie die Haïti heeft getroffen.

  4 reacties Lees verder →

 • Onveilig Haïti is goed voor VN

  De VN in HaïtiEen nieuwe fase in de verkiezingscampagne: sinds deze week mogen de presidentskandidaten ook hardop campagne voeren, dus met commercials op radio en tv, met openbare bijeenkomsten en rally’s. Nou, dat hebben we geweten: INITE heeft onmiddellijk de turbo aangezet en nu tettert Jude Celestin elke 15 minuten uit elke radio en elke tv in het hele land. Reclame maken, dat is niet het probleem. Het is campagnetijd.

  2 reacties Lees verder →

 • Geef Haïti niet kado aan Amerika

  Beste vrienden in Nederland,

  Jude Celestin is de favoriete kandidaat van de zittende president René Préval. Dat heb ik al eens eerder geschreven. En het is nu ook duidelijk waarom: hij is zijn schoonzoon! Pas deze week is dat nieuws officieel naar buiten gekomen. Dat is interessant. En nog een ander nieuwtje: er gaan geruchten dat Préval geld dat hij na de aardbeving heeft gekregen nu gebruikt voor de verkiezingscampagne van zijn partij! De regering heeft nog niet gereageerd op deze verdachtmakingen, maar één ding is al wel duidelijk: de partij van Préval (INITE, eenheid) heeft meer geld te besteden dan elke andere partij. ‘Mijn’ kandidaat bijvoorbeeld, Henry Baker, is een succesvolle industrieel maar hij heeft in de verste verte niet zoveel geld uit te geven als Préval.

  2 reacties Lees verder →