De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Waar wonen dakloze Haïtianen?

Waar woon je als Haïtiaan die z’n huis kwijt is geraakt? Een vraag waarop iedere Haïtiaan zijn eigen antwoord heeft. Ik geef een paar voorbeelden.
1. Het tentenkamp op Place St. Pierre is – als ik dat zo mag zeggen – een zootje ongeregeld: piepkleine tentjes op elkaar gepropt, zo goed als geen voorzieningen.

2. Het kamp op de Golfclub van Pétionville daarentegen is strak georganiseerd: er zijn latrines, er is een vrouwenziekenhuis, een kinderhospitaaltje, een tandarts, een politiepost (bedenk wel: dat zijn ook allemaal tenten, maar vooruit). De voedseluitdelingen worden netjes geadministreerd. En ze hebben Sean Penn! Deze bekende Amerikaan heeft zijn eigen charitatieve organisatie (JP Hero) en hij heeft ook zijn eigen mensen meegenomen. Bijvoorbeeld een beroemde kok, die voor U2 kookt als ze op tournee zijn. Penn zelf is ook vaak te vinden in dit kamp dat door de mensen zelf schertsenderwijs ClubMed wordt genoemd.

3. Het kamp in de tuin van het kantoor van premier Jean Max Bellerive. Honderden mensen zijn er – uiteraard illegaal – gaan wonen. De premier heeft hen vriendelijk verzocht te vertrekken. Dat doen ze niet, want er is geen andere plek. Nu zou de premier of zijn kabinetschef orders hebben gegeven om ze weg te pesten door geen voedselhulp meer toe te laten. Unicef kreeg geen toestemming er een schooltje te vestigen. De vuilnisophaaldienst komt er ook niet in. Premier Bellerive zit nu in New York om te praten over een betere toekomst voor Haïti.

4. Veel mensen gaan uit nood in een kamp wonen: als je niet in een kamp woont, maar bijvoorbeeld een tentje voor je eigen ingestorte huis hebt gezet om je eigendommen een beetje in de gaten te kunnen houden, dan ‘besta’ je niet voor de hulpverlening en krijg je dus niks. Nog geen stukje tentzeil. Ok, dan maar een pied à terre in een kamp naar keuze.

5. Veel mensen die eerst samen in één tent woonden, hebben zich nu verspreid over verschillende tentenkampen. Reden: je kunt op verschillende plekken gebruik maken van voedseldistributie en andere voordelen.

6. Er wonen ook steeds meer mensen in geprefabriceerde huisjes. Standaardmaat: 3 bij 3 bij 3. Ze zijn er in verschillende kwaliteiten en verschillende prijsklassen omdat er ook diverse leveranciers zijn, onder meer het Rode Kruis, Cordaid en timmerfabriek Maxima SA. Ze moeten bestand zijn tegen drie gevaren: aardbevingen, orkanen en termieten. Bij het bouwen van die huisjes zijn geld of materialen niet het grootste probleem, maar grond. De overheid moet stevig inzetten om grondbezitters te onteigenen.

7. Dit overzicht is verre van compleet. Eén alternatief wil ik nog noemen: de moeder van Handy Tibert, onze blogger. Zij woont in een piepklein boogtentje ergens in de stad. Recht tegenover haar ‘winkel’, een kleine stellage met potten en pannen en een paar touwtjes langs de muur met tweedehands kleding. Ze zou bij Handy in kunnen trekken die inmiddels weer een heel aardig huis huurt. Maar dat is een half uur rijden, te ver van haar negotie, vindt mevrouw Tibert. Maar klagen zit haar niet in het bloed. Blijmoedig kruipt ze elke ochtend uit haar tentje en begint ze aan een nieuwe dag.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Waar wonen dakloze Haïtianen?”

 1. Klaas zegt: 01-04-10 om 01:29

  Ik heb in de afgelopen maanden alle beelden bekeken over Haïti, wat mij nogal opviel was het volgende.

  Dat er op de eerste plaats door de bevolking aldaar werd uitgesproken wij wachten op de regering die ons helpt?

  Tot aan heden zie ik alsnog steeds weer dat iedereen maar afwacht aldaar dat andere mensen het land opbouwt. het lijkt mij dat wanneer ik in die situatie zou zitten, zelf ervoor hebben gezorgd dat ik mijn huis zelf zou proberen op te bouwen in plaats het afwachten van de regering. Zo ook de grote ravage die natuurlijk ook door machines worden weg gehaald kan je als Haïtiaan ook mee helpen om de boel op te ruimen van je eigen land. Nee je ziet alleen beelden van Kantianen in afwachting van andere, sorry hoor wellicht zie ik dit verkeerd, maar zijn die mensen nou echt zo lui. Zeker dat wanneer wij even terug gaan in de tijd van Indonesië hoe die mensen zelf het leven weer op bouwden.

 2. Tanja zegt: 01-04-10 om 09:59

  Klaas, dit is een erg kortzichtige manier van denken. Je moet begrijpen dat de meeste mensen in Haiti erg graag aan het werk gaan. Om hun bestaan weer op te bouwen. Maar ze lopen tegen veel obstakels op.
  Bijvoorbeeld zijn hun bezittingen in een tent niet veilig. Om zeker te weten dat de dingen die je nog wel bezit er savonds nog zijn moet je óf iemand in je tent laten zitten (of het zelf doen). Of je neemt al je bezittingen de hele dag mee in een tas of rugzak. Alleen ben je dan des te meer prooi voor degenen die met geweld aan bezit willen komen.
  Ook terug keren naar hun werk is lastig omdat vaak de winkels, de overheidsinstanties, de leveranciers etc niet meer bestaan door de aardbeving.
  En als je dan wel wilt gaan helpen met de opbouw dan zijn er allemaal buitenlandse organisaties die vooral hun eigen personeel naar Haiti hebben gehaald. Ik weet van een ziekenhuis dat voor de aardbeving prima functioneerde. Nu is het door Amerikanen overgenomen en hebben de eigen verpleegkundigen geen werk meer!
  Verder zijn er veel Haitianen bezig met een simpele schop of met blote handen de troep op te ruimen. Maar dat is monnikken-werk zolang de grote machines niet eerst de grote stukken verwijderen.
  Denk niet dat de Haitianen het zelf niet erg vernederend vinden om in een rij te moeten staan, beheerst door de wapenstok van UN-ers. Maar als ze geen andere mogelijkheid zien om aan eten te komen, dan kiezen ze voor deze vernedering.
  Ik hoop dat er naast de, helaas nog noodzakelijke, noodhulp snel gewerkt gaat worden aan wederopbouw en dat de Haitianen zelf daaraan kunnen gaan werken. Dat is wat ze willen én kunnen. Maar het behoeft een goede aansturing vanuit een overheid die in Haiti nog nooit goed heeft gefunctioneerd. En daar ligt nu de uitdaging voor de internationale gemeenschap om mee aan de slag te gaan.

 3. Roel Pauw zegt: 01-04-10 om 14:20

  @Tanja
  Bedankt voor je aanvulling. Het klinkt alsof je zelf in Haïti bent (geweest), want je beschrijving/analyse stemt overeen met wat ik hier dagelijks om me heen zie. Bedenk ook dat een straatarme Haïtiaan die voor de aardbeving al weinig had, nu geen baan meer heeft, in twee maanden tijd al zijn evt. reserves heeft moeten aanspreken elke dag voor een heel simpele keuze staat: als ik vandaag aan het opruimen/opknappen van mijn huis besteed, dan kom ik waarschijnlijk tijd te kort om iets als een maaltijd te komen.

 4. Klaas zegt: 01-04-10 om 18:41

  @Tanja @Roel Pauw
  Als ik dit dan allemaal zo hoor zoals zie, wordt het dan eens geen tijd om de huidige regering die daar aan de macht is aan zij te zetten. Hiermee bedoel ik dan ook, dat een bepaald land de macht overneemt en alles eens goed op de kaart zet om het land Haïti terug op de kaart te zetten.

  Vele spraken Haitianen spraken er al over laat Amerika het land overnemen, okay daar heb ik dan mijn bedenkingen bij. Het land blijkt al zodanig te zijn verwoest dat alles totaal opnieuw opgebouwd moet worden vanaf de grond. Ik denk dat ieder Haïtiaan wellicht wel mee zou helpen, maar geef die mensen dan voedsel voor het werk dat ze verrichten. Nadien of tussen tijds kan er dan ook bekeken worden wie als regering nadien aangesteld kan worden om Haïti verder te regeren.

  Hulp bieden aan een land in deze vorm van vernietiging heeft een zeer goede leider nodig om alle hulp die van buiten af komt gericht hun werk te laten doen. Maar doe dit te samen met de bevolking die voorheen ook hun vak gebied kende, dat wanneer je inderdaad die mensen dan aan zij zet wordt je gehandicapt gemaakt zoals machteloos. Een ander risico kan dan ook veroorzaakt worden dat er weer opnieuw geplunderd zal worden of wellicht nog erger dan dat. En als ik het goed lees, is het dus ook nog eens zo dat iedere organisaties hun personeel aan het werk zet aldaar, vindt ik dat een totaal verkeerd insteek. Wellicht is er dan alsnog niets geleerd uit vorige rampen hoe iets te organiseren. Wellicht zouden er eens 4 zeer grote rampendienst posten moeten komen over de wereld, dat vanuit daar per direct alle middelen beschikbaar zijn voor de eerste levens behoefde zoals hulp middelen die je nodig hebt bij een mega grote ramp gebied. Vanuit zo’n grote rampendienst post waar ook te wereld zal veel beter werken dat dat er vanuit diverse hoeken van de wereld als een kip zonder kop werk wordt verricht. Wie dan de hulp wil aanbieden zal dan eerst zich moeten aanmelden bij zo’n rampendienst post om vanuit daar instructie te krijgen welke hulp het eerste aangepakt moet worden om alles weer een beetje opgang te krijgen zoals te coördineren.

  @Roel Pauw
  Ik zit even met deze zin in mijn maag
  (als ik vandaag aan het opruimen/opknappen van mijn huis besteed, dan kom ik waarschijnlijk tijd te kort om iets als een maaltijd te komen)

  Ik weet in welke positie u aldaar zit, maar vele handen maakt licht werk, en wellicht dat u in een positie zit om bepaalde mensen aan eten te voorzien dat wanneer zij u mee helpen aan huis huis op te knappen. En wellicht is het dan ook nog eens zo, dat u hen helpt met hun huis op te bouwen tegen welke vergoeding of gebaar die zij u terug geven als dank van de hulp die u weer geeft aan u.

 5. Tanja zegt: 01-04-10 om 21:39

  @Klaas
  Tja, het klinkt bijna te eenvoudig. Laat een rampendienst de boel regelen. Maar, zo zit de wereld niet in elkaar. Er moet namelijk geld verdient worden. Grote organisaties (bv Unicef) geven veel (teveel) geld uit aan salarissen van directeuren. Ze hebben hun eigen richtlijnen, die vaak niet passen in verschillende culturen. De VS hebben in het verleden Haiti van de regen in de drup geholpen. Ze hebben bijvoorbeeld Aristide onderdak geboden onder de voorwaarde dat de import van rijst goedkoper zou worden. Daarmee is de markt voor Haitiaanse rijst om zeep geholpen en zitten boeren zonder inkomen.
  In Haiti zijn gelukkig ook (vaak kleine)organisaties die wel locaal personeel inzetten. Daarvoor moeten ze echter wel investeren in de manier van leven en denken van de Haitianen.
  Zelf denk ik dat micro-credieten voor Haitianen zou kunnen helpen een bestaan op te bouwen. Zie bv http://www.fonkoze.org.

  @Roel. Ja ik was in Haiti. Ik heb er een mooie zoon (adoptie) mogen ophalen. Momenteel heb ik veel contact met Nederlanders in Haiti en volg ik veel op het internet. Haiti en de haitianen zitten in mijn hart.

 6. Klaas zegt: 01-04-10 om 22:21

  @Tanja

  Yep begrijp het nu pas met de bewoording kortzichtig, alleen dit wist ik nog niet.

  In een eerder stuk schreef ik over (Vele spraken Haitianen spraken er al over laat Amerika het land overnemen)

  Dit laatste vindt ik eigenlijk heel erg vreemd, gezien dat ik zojuist via het NOS journaal heb vernomen dat Amerika juist de ellende ervoor heeft gebracht op landbouw gebied. Hierdoor zijn dus zeer veel boeren vertrokken naar de hoofdstad wat geheel uit de hand is gelopen. Door Amerika is dit land nog meer in de ellende geraakt, door dat ze nu blijkt 80% van hun rijst en andere producten exporteren. Zo ook met andere producten die deze mensen eerst verbouwde en nu blijkt dit totaal niet eens meer te zijn. Met andere woorden Haïti is nu al jaren lang totaal afhankelijk geworden van voedsel import, door toe doening van Amerika en de overeenkomst met de regering des tijds van Haïti.

  Dan is het ook zeer logies dat er ongelooflijk veel Haïtiaans mensen zonder werk zitten, bijna geen voedsel, straat arm zijn, en alles inderdaad afwachten wat de regering zal doen om te helpen omdat zij inderdaad dus niets meer hebben.

  Is het niet mogelijk om die mensen te voorzien van soort huizen die makelijk op te bouwen zijn?

  Waarom wordt er ook niet nu juist ingegrepen om de landbouw totaal opnieuw aan te pakken dat die mensen zelf weer kunnen verbouwen?

  Zoals ik dit nu begrijp ligt dus bijna alles plat aldaar, met andere woorden er moet totaal vanaf de bodem alles opnieuw worden opgebouwd. Ik denk dat het dan juist verstandig is, om dit buiten de stad te doen waar alles toch al totaal leeg staat. Maar dan wel dat ieder een stuk land toegewezen krijgt om voedsel te kunnen verbouwen zoals te verkopen.

  Waarom wordt er geen hout aangeleverd, zodat in ieder geval de mensen als dat mogelijk zal zijn, hun eigen huis opnieuw op te bouwen voor het regen seizoen. Geef die mensen gereedschap van het geld wat nu al door vele landen ingezameld is.

  Waarom wordt er geen oude landbouw machines daarheen verscheept, om juist weer te beginnen met verbouwen enz enz? Ook al zou het oude landbouwmachines zijn, voor hen als ze werken is het dus goud waard zoals inkomsten.

  Het is echt zeer spijtig dat ik absoluut totaal niets meer kan doen om te helpen gezien mijn gezondheid. Voorheen hielp ik ook altijd iedereen die in nood zaten, zoals ook de water ramp in meen ik dat het was 1994 in het zuiden des land. Echter een kleine toevoeging hierop toen ik daar hielp ging ik ervan uit dat het vrijwilligers werk was wat nadien niet bleek te zijn. maar wat ik wel aan kan geven is dat het niet de bedoeling was om voor geld in dat gebied toen der tijd in Albert Heijn alle schappen leeg te halen en schoon te maken, en dat gedeelte was totaal niet eens was onder gelopen met water, maar wel via de regering het geld op strijken aan schade claim. Toen ik dit na een 40 minuten door had, heb ik mijn spullen gepakt, en ben naar woningen gelopen verder van vanaf het droge gedeelte om die mensen hun spullen te redden en te helpen met hun huizen proberen weer op te ruimen. De dank van die mensen hun blik was voor mij voldoende dan het mee helpen aan een corrupte bende die je geld geeft om iets op te ruimen wat totaal niet aanwezig was.

  dit wilde ik nog even kwijt

 7. Janja zegt: 01-12-10 om 14:13

  Hallo ik vind dit een ontzettend vervelende site. Je kan niet zomaar zeggen dat ze in een zooitje ongeregeld zitten. Die mensen zitten daar ook niet voor hun lol!

Geef een reactie