De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Geef Haïti niet kado aan Amerika

Beste vrienden in Nederland,

Jude Celestin is de favoriete kandidaat van de zittende president René Préval. Dat heb ik al eens eerder geschreven. En het is nu ook duidelijk waarom: hij is zijn schoonzoon! Pas deze week is dat nieuws officieel naar buiten gekomen. Dat is interessant. En nog een ander nieuwtje: er gaan geruchten dat Préval geld dat hij na de aardbeving heeft gekregen nu gebruikt voor de verkiezingscampagne van zijn partij! De regering heeft nog niet gereageerd op deze verdachtmakingen, maar één ding is al wel duidelijk: de partij van Préval (INITE, eenheid) heeft meer geld te besteden dan elke andere partij. ‘Mijn’ kandidaat bijvoorbeeld, Henry Baker, is een succesvolle industrieel maar hij heeft in de verste verte niet zoveel geld uit te geven als Préval.

Ondertussen probeert de ene kandidaat de andere uit het straatbeeld te laten verdwijnen door overal de posters van de muren af te trekken of door er zijn eigen affiches overheen te plakken. Maar dat lukt niet met het campagnemateriaal van Jude Celestin. Je zou er een dagtaak aan hebben, want INITE laat het regenen in Port-au-Prince. Overal zie je het geel-groen van de partij. Slim gekozen natuurlijk de clubkleuren van Brazilië, want Haïti staat altijd als één man achter de Brazilianen, ook tijdens het WK van afgelopen zomer en INITE deint nu zorgeloos verder op de liefde voor het groen en geel van de man in de straat.

Volgens radiostation Magik 9 zou het Amerikaanse congreslid Maxine Waters graag willen dat er een onderzoek wordt gedaan naar corruptie in Haïti. Vooral om te zien wat er met het geld is gebeurd dat bestemd was voor de aardbevingsslachtoffers. Maar geloof me, dit idee zal weer verzanden in de belofte dat ‘het onderzoek zal worden voortgezet’. Zoals het altijd gaat in Haïti.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft deze week trouwens een zaakwaarnemer aangesteld voor het wederopbouwprogramma. Een zekere Tom Adams. De Amerikanen willen blijkbaar een oogje houden op wat er allemaal met hun geld gebeurt. Maar waar is de Europese Unie? Nederlanders, ik weet dat jullie een heleboel geld hebben gegeven voor Haïti en ik weet dat andere Europese landen dat ook hebben gedaan. Maar waar zijn jullie nu? Komt er geen follow up? Ik begrijp niet waarom Europa zo op afstand blijft. Als jullie me kunnen uitleggen waarom dat is, als jullie me kunnen vertellen wat we fout doen, laat het me weten, dan zorg ik ervoor dat die boodschap verder komt. We hebben jullie ogen nodig! We hebben jullie hulp nodig om veranderingen tot stand te brengen. Laat het niet zover komen dat Amerika hier alles voor het zeggen krijgt. En dat de Amerikanen iemand aan de macht helpen zoals ze dat ook in andere landen hebben gedaan. Op dit moment is er geen oppositie in Haïti. Zelfs niet van de mensen die dag na dag in de regen moeten zitten. Iedereen vecht alleen maar voor zichzelf en voor de macht. We hebben mensen van buiten nodig om de boel hier in de gaten te houden en om als scheidsrechter op te treden. We hebben JULLIE nodig!

Dat was het voor nu. Tot volgende week.

Salut!

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Geef Haïti niet kado aan Amerika”

 1. John van Dokkumburg zegt: 11-10-10 om 18:26

  Het is niet erg moeilijk te controleren waar het geld werkelijk aan besteed word maar wel wanneer het via de regering word gedistribueerd, het was miz beter geweest dat elke Haitiaan zich aanbood samen te willen wonen, dan tegelijk de eerste hulp goederen ( kleding / eten / water en het liefst beginnen met identieke bouw materialen uit te delen voor die inwoners die dat wensen door samen te wonen ( gezinnen of leefcommunnes ), voor hen eerst iets groters te maken waarna de rekening zal worden opgemaakt en uitgekeerd aan deze producerende (productie) bedrijven , dus eerst deze etappe in de wederopbouw opdracht uitvoeren , zo valt alles veel eenvoudiger te controleren , want alles kun je niet in de finesses uitsluiten maar, in duidelijkheid hebben Haitianen en alle donoren het meest behoefte . We kunnen net zo lang doorgaan met hulp als we willen , maar er komt (weer) eens een eind aan , als hulp niet meer onder democratische ( zwakkeren en een vredes doel met de rest van de wereld eerst) controle word uitgevoerd maar blinde geldverslinderij . En hoe socialer de onmens … zich zelf opstelt .. , hoe goedkoper word het grote herstel . Maar houd de lijntjes kort door voorwaarden aan hulp te stellen , bind gelijke groepen / zelfde motivatie / en benader ze als eenzelfde persoon.

 2. Tim zegt: 12-10-10 om 14:58

  Hi Handy,

  Would have been better off with Wyclef? I believe he wasn´t pro Preval anymore, was he?

  This was bound to happen, just as with Dominican Republic (which is also a USA sponsored country for a long time now). You are in their backyard, and USA will most probably reason: you are either with us or against us (Venezuela, Cuba). DR has one of the toughest druglaws I know. In exchange for keeping the drugs out of the USA they have seen vacation villages pop out of thin air creating extra places to work and bringing tourists to the country who spent cash. money DR could not do without.

  It will not be bad for the economy in your country, which doesn’t mean it will be good for all the people. Tourism will flourish once the biggest storm is over. But the poor will remain poor and the rich will get richer. Unless you find opportunities and make quick work of them.

  On the other hand, you will as you say lose your freedom bit by bit.

  Only solution: vote for the most reasonable candidate and keep him to his word. The things you do wrong…basically I can´t say. Am no expert. But try to keep big projects in your own hands (Haitians) and don’t sell out. Do work with people that can help you. There is a price for everything. So in this case, the USA could be the right horse to bet on for now. Although I must say, I prefer the Canadians who were also big investors in DR. Come up with solutions for problems. Gather a group mixed skills. Management, hard workers, strong minds, but above all people willing to change words into deeds and take the initiative.

  I loved the way you wrote when everything had just happened. You seemed so full of spirit. Your biggest heartsdesire was working for your country and your people. Make things happen. School project, talking to the Clintons. Instead of looking at it from a negative point, you saw the whole disaster as a new opportunity to make a change.

  That is the way Americans appreciate it, and would support giving you some influence on the things that take place.

  What happened to that Handy?

  Find it back, and motivate others to do the same. Don+t wait for your predident to do it for you.

  As for the promised money? It should never ever go to Preval to decide what to do with it. I bet his palace is repaired by now while others still live in cartonboard boxes. You should have independent commissions checking that the money is used in the way it was meant to be used. Not your central government. They are too busy taking care of their own position so they have no time or motivation to spent too much time on it. Sad but true.

Geef een reactie