De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Onveilig Haïti is goed voor VN

De VN in HaïtiEen nieuwe fase in de verkiezingscampagne: sinds deze week mogen de presidentskandidaten ook hardop campagne voeren, dus met commercials op radio en tv, met openbare bijeenkomsten en rally’s. Nou, dat hebben we geweten: INITE heeft onmiddellijk de turbo aangezet en nu tettert Jude Celestin elke 15 minuten uit elke radio en elke tv in het hele land. Reclame maken, dat is niet het probleem. Het is campagnetijd.

Het probleem is dat  INITE de partij is van de zittende president: René Préval geeft openlijke steun aan de campagne van Celestin. Diens campagneteam mag zelfs gebruik maken van allerlei spullen van de regering. Bijvoorbeeld vrachtwagens en ladders van het staatselektriciteitsbedrijf.

Dat is op zichzelf al dubieus genoeg, maar daar komt bij dat er op dit moment ook nog onderzoeken lopen naar de herkomst van INITE’s campagnegelden. Ik snap nog steeds niet hoe iemand als Préval, die onze natie zou moeten leiden, zonder enige gêne bakken met geld uitgeeft dat waarschijnlijk niet eens van hem is, terwijl er nog elke dag mensen doodgaan van de honger Of hun hand ophouden bij buitenlandse hulporganisaties.

Heel teleurstellend is ook dat niemand het daarover heeft. Zelfs ‘mijn’ kandidaat Charles Henry Baker niet. Ik baal er enorm van dat ik het hier nou alweer over moet hebben. Alsof er geen andere dingen in dit land gebeuren. Zoals de muiterij deze week, in de gevangenis van Port-au-Prince.

Zondagochtend nam een aantal zwaar bewapende gevangenen bewakers en VN-personeel in gijzeling. Er volgde een hevig vuurgevecht en volgens de VN zijn er drie gevangenen gedood en is een onbekend aantal ontsnapt. Als ik dit incident nog eens wat nader bestudeer, vallen me een paar opmerkelijke zaken op. De tank die altijd voor de ingang van de gevangenis staat, had zijn post net een paar minuten voor de gijzelingsactie begon verlaten. Dat is toch meer dan verdacht! En dan de timing van dit voorval: het contract met de VN (MINUSTHA) wordt altijd aan het eind van de maand oktober met een jaar verlengd. En – o toeval – elk jaar spoelt er zo halverwege oktober ook een golf van misdaad over het land. U voelt hem al: de VN heeft er belang bij dat de veiligheidssituatie verslechtert. Zodat ze weer een jaartje kunnen bijtekenen. Ik kan niet verklaren hoe die gevangenen zomaar aan al die wapens kunnen komen om een opstand te ontketenen. En dan ook nog voor het derde jaar op rij in precies dezelfde periode.

Ikzelf ben ondertussen ook indirect slachtoffer geworden van de beroerde veiligheidssituatie. In de afgelopen week zijn mijn beide buurmannen ontvoerd! Pal voor de poort van hun huis. Deze buurt stond bekend als rustig en veilig, maar ik vertrouw het niet meer. Volgens politierapporten hebben een aantal gevangenen die op 12 januari zijn ontsnapt hier hun toevlucht genomen. Daarom ben ik deze week maar verhuisd. Gelukkig heb ik iets kunnen vinden voor mijn gezin, ergens in de buurt van Petion-Ville (een van de betere wijken in Port-au-Prince, red.).

Met alle onrust die er op dit moment in Haïti is, zal het mandaat van de VN ongetwijfeld met een jaar worden verlengd. Wat op zichzelf ook wel weer tot allerlei politiek gedoe zal leiden, want een paar kandidaten hebben al gezegd dat wat hen betreft de VN vertrekt, zodra zij president zijn. De komende weken met de verkiezingen in aantocht zullen we ze nog wel even nodig hebben. Arm Haïti.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Onveilig Haïti is goed voor VN”

 1. John van Dokkumburg zegt: 20-10-10 om 12:39

  Ik kan het een en ander niet aan elkaar vast knopen , de VN heeft er geen baad bij dat ze langer moeten blijven .. dit zeg ik omdat de situatie geen vernieuwende oplossing kent , dan is het verloop vast gegrond in bestaande politieke wegen en officiele wegen voor bijstand . Is er – nog geen – overleg met de bevolking gepleegt om langer te blijven ? .. Bestaat de VN er voor de regering of bevolking .. dat beginsel en die contact relatie maakt een hemelsbreed verschil .

  De VN is hierin niet perfect ) als ze dat tenminste een goede manier van opereren vinden – want als zij invloed .. politieke invloed .. hebben .. welke zekerheid hebben zij dan , of is dat .. ook nu al verkregen .. of omdat dit hun hoop is er maar doden voor over hebben … alsof er geen andere manieren zijn om de symphatie van het volk te winnen .. als jij er anders over denkt dan wil ik dat als een goed onderbouwd verhaal graag horen .

 2. Tim zegt: 20-10-10 om 15:26

  I would not question the UN. They are pretty okay when it comes down to being a neutral helpforce. Not perfect, but then again nobody is. What I would ask myself is: who in your country can use them for his or her gain when they are around? Who in your country wants the mandate extended?

  Don´t get me wrong, I think having them around doesn´t hurt. But it should not be a political issue really. The UN were founded to help people in need, no other reason. They might be mis-used by others but the intentions of the UN are not bad I think.

  But then again, the best intentions can lead to the worst situations.

Geef een reactie