De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Politieke winst uit diarree

Petite Rivière de l’Artibonite. Een klein dorpje met een boerenbevolking. U heeft daar nog nooit van gehoord, lijkt me zo. Terwijl daar wel reden voor was, want dit dorpje in het gewest Artibonite is het centrum van de cholera-epidemie die Haïti heeft getroffen.

Misschien heeft u wel gehoord van St. Marc, dat is een grotere plaats daar in de buurt en daar zijn veel van de slachtoffers van de epidemie naartoe gebracht. Misschien ook een nieuwtje voor u: de schattingen van de VN zitten er heel ver naast. Tweehonderd vijftig doden zeggen ze? Het zijn er honderden! Elke dag, elk uur sterven er mensen! De uitbraak is onder controle? Vergeet het maar. De man die ik heb gefotografeerd in Arcahaie (een ander dorp bij St. Marc) komt waarschijnlijk niet in de officiële statistieken voor.

Het is wel ironisch: ik had me net voorgenomen om me nu eens met iets anders bezig te houden dan de verkiezingen en toen gebeurde dit. Maar al heel snel zat ik weer tot over m’n oren in de campagne, want op dezelfde dag dat het nieuws over de cholera-uitbraak bekend werd, waren er al verschillende presidentskandidaten ter plaatse om op de regering te schieten, terwijl ze ondertussen een mooi verhaal ophingen over ‘hulp aan de slachtoffers’. U weet het misschien nog: Jude Celestin is de gedoodverfde winnaar en de andere kandidaten doen er alles aan om zich van hem te ontdoen. Nu plakken ze dus hun posters op de ziekenhuizen waar televisiecamera’s staan te draaien om verslag te doen van de cholera-epidemie. Cholera ontstaat door vuil en besmet drinkwater. En wat denk je? Als de bliksem hebben de presidentskandidaten schoon water tot een verkiezingsthema gemaakt.

De ziekte kwam als een verrassing, niet dàt die zou opduiken, maar wel dat hij ergens op het platteland zou uitbreken. Iedereen hield rekening met een uitbraak in Port-au-Prince, omdat de levensomstandigheden daar bijna vragen om besmettelijke ziekten. Zoveel mensen die hutje mutje op elkaar gepakt in tentjes van plastic zeil leven. Maar het gebeurde dus in Petite Rivière de l’Artibonite. De mensen die daar wonen zijn onwetend. Als ze ziek worden, zoeken ze hun heil eerst in kruiden, daarna in voodoo en pas als dat niet helpt gaan ze naar het ziekenhuis. Daardoor waren er al heel wat mensen overleden voordat ze in de gaten hadden wat er eigenlijk aan de hand was. Het is dat er zomaar opeens 40 mensen op één dag en op dezelfde plek stierven. Anders hadden we zelfs nooit geweten wat zich hier had voorgedaan.

In Port-au-Prince lopen er trouwens ook mensen rond die de ernst van deze situatie niet helemaal doorzien. ‘Ach, St. Marc is 90 kilometer verderop. Daar zullen wij toch wel geen last van krijgen?’ Maar ze vergeten dat er geen slagbomen staan bij de grens met Artibonite en dat er geen enkel quarantaineplan bestaat mocht dat nodig zijn. Mijn grote zorg is dat er mensen met ziekte en al naar de stad komen. Of dat de besmetting zich via de rivier de Artibonite verspreidt. Deze rivier stroomt door twee departementen en het water wordt in een groot gebied gebruikt voor irrigatie.

Zoals gezegd beweren de regering en de VN dat de zaak onder controle is. Ik heb daar ernstige twijfels over. Op het moment dat ik dit schrijf ben ik in het enige ziekenhuis van St. Marc en de situatie hier is onbeschrijfelijk. Als je hier een beetje rondkijkt, is het een wonder dat er niet nog veel meer dodelijke slachtoffers zijn. Ik bid en keep my fingers crossed.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Politieke winst uit diarree”

 1. liliana hopman zegt: 25-10-10 om 23:01

  Kunnen we iets doen om die mensen te helpen?
  Kunnen ze het water koken voor ze het drinken of hun groente ermee wassen?
  ik wil helpen
  waar is al het geld dat daar naar toe zou gaan?

 2. hans koster zegt: 26-10-10 om 17:21

  sinds ik weet dat er op haiti cholera heerst ben ik geschokt. Waarom? het feit dat er miljarden ingezameld is en ergens virtueel rond zweeft geeft je te denken. Nog steeds tentenkampen, geen goede watervoorziening enz.De beheerders van de miljarden moesten zich schamen. Ieder normaal mens weet dat schoon water en goede sanitaire voorzieningen nodig zijn om de ziektes te voorkomen, heb ik het nog niet over een dak boven je hoofd. Met prefabbouw kan er veel in korte tijd gebeuren.
  Triest

 3. a.c.Christiaans zegt: 26-10-10 om 17:21

  Waar dat geld naar toe is gegaan? nou, heel simpel, waar het bij alle vorige rampen in de arme wereldstreken ook naar toe is gegaan: naar de plaatselijke maffia, waarvan in de meeste gevallen de plaatselijke politici de kopstukken van zijn.
  En natuurlijk ook naar de gigantisch overhead van de VN, zakken vullen maar.
  Van alleen al de som gelds die de Nederlanders bijeen hebben gebracht, hadden in plaats van die tenten daar, allemaal houten huisjes geplaatst kunnen worden, in nog geen twee maanden tijd. Incl. een paar capacitair voldoende waterzuiveringsinstallaties. Plus nog wat kleine noodhospitaaltjes. Plus nog wat extra medische hulpverleners. Plus, verdomme nog veel meer plus-plus

 4. John van Dokkumburg zegt: 27-10-10 om 09:17

  Hallo Handy , ik weet niet of je deze bijdragen leest ( ik kan je ook met de engelse taal schrijven maar we hebben google translation :-) ) maar wanneer ik de tv beelden uit Haiti zie dan is het ook niet helemaal verwonderlijk om een ziekte op te lopen omdat er veel gebieden zijn waar een groot risico op ziekte bestaan . Ik begrijp niet dat de bevolking dit zo maar laat gebeuren . Ik kan mij niet voorstellen dat ze vroeger ook zo vies hebben gewoont . Bij ons maken ze nog wel eens hun stoepje schoon , dat s netjes en veilig , maar ze krijgen daar geen beloning door . Waardering wel . Kun je niet iets van een openbaar waarderings systeem introduceren waardoor mensen gestimuleerd worden om goed werk te doen ? Laten we zeggen , iedereen krijgt eerst een 4 , doen mensen goed werk dan worden ze beloond met een paar punten , en wie meer als 100 punten heeft die mag een groeps leider worden . Zij mogen met andere gekwalificeerde mensen (als zelfstandige ondernemer) een mooie klus aannemen . Denk aan het bouwen van een huis , of ander schoner werk . Zo kun je met je prestaties doorstromen naar meer invloedrijk werk . Laat eens wat van je horen want ik wil graag weten of je ergens problemen ondervind , ik wil je graag helpen .

  groetjes ,

  J

Geef een reactie