De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

INITE = cholera

101029_haiti_choleraBeste vrienden in Nederland,

Het wordt tijd dat ik weer eens iets van me laat horen, want de verkiezingen staan voor de deur. Nu denkt u misschien dat we het op dit moment alleen maar over de cholera-epidemie hebben en niet over politiek. Over de honderden doden en de duizenden mensen in het ziekenhuis. Ja dat klopt, maar cholera = politiek in mijn land. Ik zal u uitleggen hoe dat zit.

Om te beginnen dit: deze week kwamen er verschillende berichten in het nieuws dat de VN verantwoordelijk zijn voor de uitbraak van cholera. Want in de plaats Mirebalais (in het midden van het land) zitten Nepalese blauwhelmen en het schijnt dat de latrines die zij gebruiken rechtstreeks uitkomen op een rivier die daarna door twee departementen stroomt en ook door ik weet niet hoeveel dorpen. U kunt zich voorstellen dat de VN die bij ons toch al een imagoprobleem heeft, zich nu echt impopulair heeft gemaakt.

Maar eigenlijk is het toch vooral weer de overheid die de volle laag krijgt. INITE – de eenheidspartij van de zittende president Preval wordt van alle kanten bestookt. De campagneboodschap van de andere partijen is nu simpel samengevat in drie woorden: INITE is cholera. Je ziet de leus op iedere muur in de stad en zelfs op sommige bussen. En op deze manier wordt iedere dode, elk nieuw geval van cholera, gepresenteerd als een reden om niet op INITE te stemmen. We willen niet meer van hetzelfde, we willen radicale verandering. Dat is de boodschap van de oppositie.

Jude Celestin, de presidentskandidaat van INITE laat dat natuurlijk niet op zich zitten: hij gooit het over de boeg van de solidariteit. Uit respect voor de slachtoffers – zo heeft hij publiekelijk laten weten – zendt hij geen spotjes meer uit op radio en tv. En hij roept de andere kandidaten op dit voorbeeld te volgen. Maar dat gaat niet gebeuren. Want de oorsprong van de besmetting is nu bekend en een paar grote internationale organisaties hebben zich op de bestrijding gestort, dus die truc gaat niet meer werken. En ondertussen zijn twee andere kandidaten Michel Martelly en Charles Henri Baker op bezoek geweest in het ziekenhuis van St. Marc waar de meeste cholera-patiënten worden verpleegd. Prachtige plaatjes in de krant natuurlijk. Prima campagnemateriaal.

In de media woedt de strijd om het presidentschap nu in alle hevigheid. Elke woensdag is er een debatprogramma op radio, tv en internet met 3 presidentskandidaten. Tot nu toe heeft niet een echt indruk op me kunnen maken. Zelfs ‘mijn’ kandidaat Baker niet. Waar veel mensen nu naar uitkijken is het optreden van Mirlande Manigat, zij is een van de twee vrouwen op de kandidatenlijst. Zij maakt niet zoveel lawaai als de meeste andere deelnemers aan de race, maar staat week na week wel hoog in de polls.

Maar goed, opiniepeilingen zijn verre van betrouwbaar hier, dus het kan nog alle kanten op. Voorlopig moeten de regering en de kiescommissie er eerst maar eens voor zorgen dat de mensen überhaupt naar de stembus komen op 28 november. En daar is waarschijnlijk wel meer voor nodig dan simpelweg een bord langs de straat te zetten met de tekst: ‘als je een beter Haïti wilt, ga dan stemmen.’

Dat is het voor nu. Tot volgende week. Salut.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “INITE = cholera”

 1. anneke zegt: 01-11-10 om 17:54

  hallo Handy,
  Mijn dochter woont en werkt in Leogane, bij all hands, als vrijwilliger.
  Ben dus aardig op de hoogte van cholera en de komst van Tomas. Maar zij schrijft weinig over de politiek.
  Zijn nu meer bezig met de storm als de cholera en het werk ligt stil.
  succes en ik blijf je volgen.

 2. Die suffe politiek in België en Nederland: onze landen trekken zich er niks van aan, afwachten wat de resultaten zijn. zelf kan ik niets ter plekke doen ( ben 60-plus ).
  Op welke manier kan geld gestort worden teneinde enige hulp te kunnen bieden? In de Belgische media verneem ik geen sjoege.
  Hartverwarmende sterkte,
  Guy Lavreysen

Geef een reactie