De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Cholera bestrijden in Haïti per sms

Cleaning drainage ditch Als je door de straten rijdt van Port-au-Prince, dan heb je niet al te veel medische kennis nodig om te zien dat er een enorm gezondheidsrisico ligt. Ik rijd met mijn auto vanuit de omringende bergen naar het centrum, het laagstgelegen gedeelte van de stad. Een goed werkend riool is er niet. Dus de straten dienen als open riolen waarlangs alle afval en uitwerpselen naar de laagstgelegen gebieden stromen. Ik rijd met de stroom mee tot het punt waar alles samenkomt, de tentenkampen.

Uit mijn autoraam zie ik iemand zijn behoefte doen tussen de puinhopen van een ingestort gebouw. Dat zie je wel meer, want toiletten zijn er nauwelijks. Een paar meter verder zie ik mensen groente en fruit verkopen. Gewoon, op een vochtig kleedje op de grond, langs het naar beneden stromende rioolwater.

Onbekende symptomen

Het is de eerste keer in honderd jaar dat cholera Haïti treft. De symptomen zijn onbekend bij de mensen. Slechte hygiëne veroorzaakte vroeger al diarree en nu nog steeds. Maar dat diarree nu ook een symptoom is van de besmettelijke ziekte cholera weet nauwelijks iemand.

Niet zo gek eigenlijk. Ik vraag me af hoeveel mensen in Nederland weten wat cholera precies is. Het gevolg is tragisch. Haïtianen krijgen diarree, denken dat ze iets verkeerd gegeten hebben en gaan niet naar de dokter. Nog diezelfde nacht kunnen zij sterven door totale uitdroging van het lichaam. Het schijnt een van de meest afgrijselijke manieren te zijn om te sterven. Wie het sterfproces van een cholerapatiënt meemaakt, vergeet dat zijn leven niet meer, heeft een Rode Kruis collega me verteld.

In Haïti zijn er 7000 gevallen van cholera geconstateerd. De artsen zeggen me dat dit cijfer niets zegt over de totale omvang van cholera-uitbraak. Vermenigvuldig dit getal keer tien en je krijgt een beter beeld hoeveel mensen rondlopen met de bacterie. Ze weten het alleen zelf niet en misschien zullen ze het nooit weten.

Voorlichting per sms

De omvang van de ramp heeft onze hulpverleningsoperatie een nieuw dimensie gegeven. Het Rode Kruis werkt samen met Digicel, de grootste mobiele telefonie provider van Haïti. Hoe gek het ook klinkt in dit straatarme Haïti, veel Haïtianen hebben een mobiele prepaidtelefoon. Dagelijks verstuurt het Rode Kruis nu dus aan honderdduizenden mensen sms’jes waarin wordt gewezen op de symptomen van de ziekte en op de manieren hoe cholera voorkomen kan worden.

Het lijkt te werken. In de behandelcentra komen ze nu langs omdat ze gewaarschuwd zijn via onder meer de tekstberichten.

Evacuaties

We verleggen de grenzen van ons werk. Mooi. Maar de grenzen van onze hulpverlening zijn nog nooit zo zichtbaar geweest als hier in Haïti. Ik maak het zelf mee. Tijdens de orkaan Tomas moest het Rode Kruis met spoed duizenden mensen evacueren uit Leogane, omdat de stad door extreme regenval onder water kwam te staan.

Het enige probleem, we hadden geen plek om de mensen naar toe te brengen. Alle bunkers en safe places zaten vol. Ze zijn naar de rand van de stad gebracht, waar het water hen niet kon bereiken. Er zaten enkele vrouwen bij met hun kinderen. Je naasten en alles wat je bezit verliezen door de aardbeving, dan de cholera en vervolgens sta je daar, aan de rand van de stad in de stortregen van de orkaan. Het Rode Kruis moest verder, want nog velen verkeerden in levensgevaar. Ik vraag me af hoe lang ze daar in de regen hebben gestaan, de wegrijdende vrachtwagens nastarend.

Sebastien Kraaijeveld (Foto: Jeroen Oerlemans/Rode Kruis)Sebastien Kraaijeveld is hulpverlener van het Rode Kruis in Haïti.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie