De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Orkaan Tomas van weinig electoraal nut

We hadden een aardbeving op 12 januari. Nu hebben we een cholera-epidemie en we kregen ook nog een flardje van de orkaan Tomas mee. In Haïti zijn in één jaar tijd veel levens verloren gegaan. Daarom had ik gedacht dat Allerzielen en Allerheiligen (1 en 2 november) dit jaar groter zouden zijn dan ooit. 

Maar nee, zelfs de grootste begraafplaats in Port-au-Prince lag er kalm en verlaten bij. Afgezien van een enkele voodoo priester die daar zijn ding aan het doen was. En ook bij de massagraven waar duizenden naamloze doden liggen heerste vooral rust. Het enige opmerkelijke was dat zelfs deze dagen van herdenken waren aangegrepen voor het voeren van campagne. Aanhangers van presidentskandidaat Jude Celestin hadden meetings belegd bij de ingang van verschillende begraafplaatsen. Ze hadden waarschijnlijk net als ik zelf op wat meer toeloop gerekend. Maar blijkbaar waren de Haïtianen drukker met het vieren van het leven dan met het eren van hun doden.

En toen kwam Tomas. De route die de orkaan vermoedelijk zou nemen was al dagen in het nieuws. Maar niemand deed daar eigenlijk wat op uit, behalve de presidentskandidaten. Michel Martelly – Sweet Mickey voor z’n fans – was de eerste: hij begon zijn volgers via Twitter te waarschuwen voor de naderende storm. De andere kandidaten konden niet achterblijven en zetten ook nog een tandje bij in hun offensief op radio en tv.

Vrij schieten
Daarbij was het natuurlijk weer vrij schieten op de regering. Want waarom woonden er nu tien maanden na de aardbeving nog steeds honderdduizenden mensen in tentenkampen? Waarom liet de regering dat toe? Daar zit zeker wat in, maar tegelijkertijd is het ook holle verkiezingsretoriek. Ik word er heel triest van als ik zie dat sommige politici in feite geen hart hebben voor de mensen en de ellende in de tentenkampen alleen maar gebruiken voor hun eigen campagne. Dan gaan ze even naar zo’n kamp toe, strooien zonder enige schaamte wat loze beloften in het rond en vertrekken weer.

Zelfs president Preval liet weer eens wat van zich horen! Normaal gesproken hult hij zich in stilzwijgen als de situatie een beetje penibel wordt, maar nu was hij dagelijks op radio en tv. En waarom? Om zijn partij en zijn kandidaat een duwtje in de rug te geven. Ik heb deze week echt alles gezien: een kandidaat-kamerlid dat met water liep te sjouwen in een tentenkamp en iemand die op de lijst staat voor de senaat die zijn eigen auto’s en verkiezingsbussen had ingezet om mensen te evacueren! Tjongejonge, wat maakten ze zich druk.

Maar de orkaan liet Port-au-Prince links liggen en aangezien het hele leven in Haïti zich in de hoofdstad afspeelt, was het met de belangstelling voor Tomas al gauw gedaan. Terwijl er op het platteland toch behoorlijk wat schade is aangericht door overstromingen en zo.

Hup, naar de stembus
Laten die verkiezingen nou maar komen. We wachten er al zo lang op. Er zijn kandidaten die hebben geopperd om ze nog maar een keer uit te stellen, maar dat is waarschijnlijk alleen omdat ze slecht in de peilingen staan. Ik wil dat ze doorgaan op 28 november. Een heleboel geld en andere hulp blijft op de plank liggen zolang er nog geen nieuwe regering is. Dus, hup, naar de stembus en vooruit met dit land.

 Dat was het voor nu. Tot volgende week. Salut!

Beluister dit weblog ook, ingesproken door verslaggever Roel Pauw:

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Orkaan Tomas van weinig electoraal nut”

  1. edoos zegt: 08-11-10 om 20:04

    Je leest de irritatie en het “komternogwatvan-gevoel” door de regels heen.
    En zo is het ook. ‘t Sukkelt wel door, er valt weinig te halen.
    Waar gaan al die mensen van de winter naar toe die ‘s zomers een onbetaalde werkvakantie in Frankrijk boeken? Regel een tent en een dagmenu voor ze en hup, vooruit met de geit, allemaal aan de arbeit.
    Moet je over een half jaar eens kijken.

Geef een reactie