De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Verkiezingsfraude

verbrandeautoZondag 28 november waren er verkiezingen in Haiti. Dinsdag 7 december werden de resultaten bekend gemaakt. Nummer één: Mirlande Manigat. Nummer twee: Jude Celestin. Nummer drie: Joseph Martelly. Een onmogelijke uitslag. Jude Celestin is de kandidaat van de huidige regerende partij Inite en heeft onmogelijk zoveel stemmen gekregen. Het is voor mij overduidelijk dat de resultaten gefraudeerd zijn. Nummer één en twee gaan door naar de tweede ronde, op 16 januari.

De bekendmaking van de resultaten leidde tot oproer en opstand. Gedurende vier dagen lag alles stil. Het vliegveld was dicht, banken, scholen, zaken, winkels; alles was gesloten. Zelfs de markt was leeg. De straten waren verlaten, er was geen verkeer. Op alle wegen waren blokkades opgeworpen; afvalcontainers, auto’s, autobanden, koelkasten. Overal dreven rookwolken door de lucht, afkomstig van brandende autobanden.

Diep triest. Hoeveel moet dit land lijden? Wanneer krijgt Haïti een adempauze? Onvoorstelbaar dat verkiezingen zo gefraudeerd kunnen worden. Waar is de democratie?

Maandag 20 december hadden de definitieve resultaten bekend gemaakt moeten worden, nadat er een hertelling was geëist. De bekendmaking is echter tot nader order uitgesteld.  Het is een onzekere tijd. Een zwarte tijd; de wegen zien zwart van verbrande autobanden. Een gestresste tijd. Kersttijd. Vrede op aarde.

Het jaar 2010 heeft het een na het ander gebracht voor Haïti. Een aardbeving. Tropische storm. Orkaan. Cholera. Verkiezingsfraude. Voor nu en voor 2011 kunnen we niet anders dan het beste hopen en bidden, voor heel het Haïtiaanse volk.


Margot de Greef werkt voor Memmonite Central Committee in Haïti . Sinds de aardbeving houdt zij zich bezig met de distributie van voedsel en hulpgoederen. Zij houdt ons regelmatig op de hoogte.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie