Hoofdredactie

 • Meeste luisteraars tevreden over muziek in NOS Radio 1 Journaal

  Bijna een jaar geleden begonnen we ermee en het leidde tot heel veel discussie: elk uur twee keer muziek tijdens het NOS Radio 1 Journaal.

  De discussie werd gevoerd in kranten, op sociale media, op de radio zelf en we kregen bij de NOS honderden reacties binnen. Aanleidingen genoeg om onderzoek te laten doen naar wat onze luisteraars er zelf van vinden.

  70 reacties Lees verder →

 • Haren als middelpunt van wereld

  Bij de NOS komen nogal wat reacties binnen op de gebeurtenissen in Haren en de rol van de media daarin. De strekking is dat de media en de NOS Haren het middelpunt van de wereld hebben gemaakt en deze ellende (mede) hebben veroorzaakt door te berichten over een feest dat niet bestaat.

  167 reacties Lees verder →

 • Mijn reactie op Afshin Ellian

  Op de site van Elsevier is vrijdagavond 31 augustus dit stukje verschenen.

  Wat zijn de feiten?

  Vanmiddag (vrijdag 31 augustus) hebben twee verslaggevers van de Haagse redactie van NOS Nieuws de VVD en de PvdA een toelichting gevraagd op de uitlatingen van Mark Rutte en Diederik Samsom gisteravond in het debat bij Knevel en Van den Brink op Ned 1.

  54 reacties Lees verder →

 • Wetenschap en journalistiek: mijn feiten

  Onlangs brachten enkele tientallen wetenschapsjournalisten een bezoek aan de redactie van NOS Nieuws. Dit naar aanleiding van een paar opmerkingen van mij over wetenschapsjournalistiek en over de ontmoeting tussen wetenschap en journalistiek. Van dat bezoek verscheen een paar dagen geleden een verslag van een van de deelnemers aan dat bezoek.

  29 reacties Lees verder →

 • Veel reacties op nieuwe vormgeving NOS Journaal

  De afgelopen dagen zijn er erg veel reacties binnengekomen op onze nieuwe decor, leaders en muziek. Veel mensen willen er iets over kwijt, wat nog maar eens laat zien dat het NOS Journaal van iedereen is en heel veel mensen er een mening over hebben.

  251 reacties Lees verder →

 • Sociale media en jongeren

  Gelukkig zijn er bloggers. En gelukkig zijn die begaan met de NOS en de betrouwbaarheid van het NOS Journaal. Waarvoor veel dank.

  9 reacties Lees verder →

 • De NOS en de privacy van de koninklijke familie

  Vanmiddag om 14.29 uur gaf de RVD het volgende communiqué uit:

  “Het gezin van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso heeft alle ruimte nodig om te leren omgaan met de gezondheidssituatie van Prins Friso en het leven daar op in te richten. Daarom verzoekt de Familie de media om de hiervoor benodigde privacy van het gezin te respecteren.”

  Toen dit bericht vanmiddag kwam, hebben we kort gediscussieerd over de vraag of deze specifieke oproep iets zou moeten veranderen aan hoe we onze onderwerpen nu en in de komende dagen maken rond Friso en zijn familie. De conclusie was al snel: nee. Nee, omdat de privacy van de mensen, die we in beeld brengen of op de radio laten horen altijd al een rol speelt in onze overwegingen. Nu dus ook. Dat betekent voor ons dat we afstand houden en niet in de bosjes liggen met een camera, dat onze verslaggevers nu weg gaan uit Lech en over een paar dagen ook uit Innsbruck.

  43 reacties Lees verder →

 • Prins Friso: Nieuws of sensatie?

  Foto van de redding van prins FrisoHet ongeluk van prins Friso krijgt op tv, radio, internet en in de kranten zeer veel aandacht. Extra uitzendingen en extra pagina`s. Ook als NOS Nieuws besteden we er ruim aandacht aan.

  418 reacties Lees verder →

 • Grapperhaus had NOS Nieuws al berecht

  De heer Grapperhaus, advocaat te Amsterdam, beschuldigt NOS Nieuws in de Volkskrant van vrijdag 13 januari 2012 van wat hij noemt ‘trial by media’. Een greep uit zijn kwalificaties onder de kop NOS Journaal had Albayrak al berecht: de berichtgeving was ‘simpel’, ‘zonder enige nuance’, gebrek aan wederhoor, er was geen tegenonderzoek en het zou ‘nota bene op een zondagavond’ gedaan zijn ‘omdat de onderbuik de kijkcijfers bepaalt’.

  28 reacties Lees verder →

 • De schokkende beelden van Kadhafi

  Veel reacties gelijk vanmiddag al op de beelden, die we hebben laten zien van de dode Kadhafi. Dan gaat het om een foto waarin hij in een plas bloed op de grond ligt – dat was het eerste beeld dat van hem beschikbaar kwam – en een klein uurtje later het schokkerige filmpje, dat eindigt met een close up van zijn gelaat.

  197 reacties Lees verder →

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Saba zet 15 miljoen tijgermuggen uit om tijgermuggen te bestrijden 26/07/2017
    Saba gaat 15 miljoen mannelijke tijgermuggen uitzetten om het zikavirus te bestrijden. Dit virus wordt overgedragen door een beet van de vrouwelijke Aedes aegypti-mug, zoals de tijgermug officieel heet. Deze mug brengt virussen over die meerdere ziekten kunnen veroorzaken, zoals dengue, chikungunya en zika. En nu gaat Saba de tijgermug, en dus ook de ziekten […]
   • Corporatie pakt illegale Airbnb-verhuur studentenkamers aan 26/07/2017
    De Stichting Studenten Huisvesting (SSH) pakt de illegale verhuur van studentenkamers via sites als Airbnb stevig aan. De woningcorporatie heeft haar bewoners in onder meer Utrecht een brief gestuurd waarin frauderende huurders worden opgeroepen zich te melden. Doen ze dat niet, dan dreigt uitzetting. Naar aanleiding van verschillende klachten en meldingen o […]
   • Seksisme bannen uit Britse reclames? Makkelijker gezegd dan gedaan 26/07/2017
    Vorige week liet de Britse Reclame Code Commissie weten harder op te gaan treden tegen advertenties die seksistische stereotypen bevatten. Een prima idee, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Dat is in het kort de reactie van de vakorganisaties in de Britse reclamesector. "Het wordt een uitdaging, want het is een subjectief gebied", zegt Ian Barber, […]
   • Politie haalt illegaal bedelaarskamp weg in Amsterdam-Zuidoost 26/07/2017
    De politie heeft in een park in Amsterdam-Zuidoost een illegaal kamp van Oost-Europese bedelaars en zakkenrollers ontruimd. De groep van zo'n veertig bedelaars veroorzaakte al lange tijd overlast in de stad en bij bewoners in de buurt. Agenten namen tijdens de actie een auto in beslag en deelden zestien boetes uit voor slapen in de openbare ruimte. Ook […]
   • Bedrijven voor miljoenen opgelicht door professionele bende 26/07/2017
    Zeker 21 bedrijven in Europa zijn slachtoffer geworden van een oplichtersbende. De fraudeurs deden zich voor als medewerkers van andere, bestaande bedrijven en plaatsten grote orders voor bijvoorbeeld wijn en elektronica. Daarna verdwenen ze, zonder de rekeningen te betalen. Dat meldt RTL Z. Twee Nederlandse bedrijven werden de dupe. Een wijnhandelaar uit Wa […]
   • Ouders van Charlie stemmen in met levensbeëindiging in hospice 26/07/2017
    De ouders van de doodzieke Engelse baby Charlie Gard stemmen ermee in dat hun kind zijn laatste dagen doorbrengt in een hospice en niet bij hen thuis. Hun advocaat zei tegen de BBC dat is afgesproken dat de ouders een week de tijd krijgen om in een hospice afscheid te nemen van hun kind. Het ziet ernaar uit dat de rechter morgen geen uitspraak hoeft te doen […]