De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Kijken naar Obama

Altijd benieuwd. Hoe wordt er nou naar zo’n Obama gekeken? En kijkt iedereen de hele tijd, of slechts een stukje?Hieronder de gegevens van onze kijkcijferspecialisten.(en ja, het gaat niet om cijfers alleen; maar ik vind 3,6 miljoen kijkers veel. dank!!!) grafiek01.jpggrafiek02.jpg

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


21 reacties op “Kijken naar Obama”

 1. Mieke zegt: 21-01-09 om 14:39

  Ik heb op Journaal24 meegekeken, telt die ook? Ik kan namelijk niet NL1 ontvangen want ben in Ierland, en kies NOS boven RTE :)

 2. Tim zegt: 21-01-09 om 15:59

  Ik zat in de auto, heb geprobeerd te luisteren maar een of andere reporter stond erop alles te vertalen dus ik heb de helft niet verstaan. Uiteraard zijn werk, maar was wel irritant. Ach ja…. *grijns*

 3. Evert zegt: 21-01-09 om 16:30

  Leuke grafieken, Typisch dat er een dip bij beide zenders rond 18:00 uur te zien is, waar kan dat aan liggen Hans?

  Bijna 5 miljoen onderdanen van Hare Majesteit die naar een Amerikaans feestje kijken.

 4. Martin zegt: 21-01-09 om 17:54

  Wat ik mij nou altijd afvraag, hoe worden de kijkcijfers berekend?!

 5. pjotr zegt: 21-01-09 om 18:53

  Is er nog een verschil te zien in de leeftijden van de kijkers?

 6. Johan zegt: 21-01-09 om 20:05

  Zelf heb ik alles gevolgd op CNN(tv) en Internet van 12.00-23.00 uur
  en daarbij regelmatig gezapt. Afgaande op bovenvermelde gegevens, denk
  ik dat het werkelijke aantal kijkers beduidend HOGER moet liggen.
  Vaak bekijk ik dit soort mega-evenementen met gemengde gevoelens, omdat deze bijna niet meer te beveiligen zijn. Als Obama en gevolg op Penssylvania Avenue tot drie keer toe uit en in de auto’s stappen moeten zelfs bij de Security Services de rillingen wel over de ruggen lopen…Er hoeft maar 1 zo’n mafkees tussen te zitten!

 7. Hans Laroes zegt: 21-01-09 om 21:19

  @ mieke: journaal24 zit niet in deze cijfers; dit is alleen tv. we weten dat internet ook heel veel is gebruikt, met name alle Amerika~Kiest onderdelen
  @ evert: geen idee. misschien was een aantal kijkers op beide zenders zo geconditioneerd dat ze het ‘gewone `journaal’ gingen zoeken
  @ martin: aantal mensen heeft kastjes thuis, en de onderzoekers kunnen per seconde meten waar de kijkers zijn, vandaan komen en naartoe gaan. en op die gegevens (een steekproef) wordt een bepaalde formule losgelaten
  @ pjotr: die gegevens heb ik nu niet. kunnen we wel nader laten onderzoeken. mijn aanname is dat Obama bij alle leeftijdsgroepen aanspreekt, ook gegeven de grote getallen. zowat 2/3e van de mensen die de tv aan hadden staan keken Obama. Hij spreekt ook intens jongeren aan: dat zal je terugzien in de kijkerssamenstelling, maar ook in sterk internetgebruik.

 8. Indrukwekkende cijfers.
  Weet je ook al iets over de luisteraars naar het Radio 1 Journaal?

  Ik beluisterde de hele uitzending en vond het zodra ‘deskundige’ Ruth Oldenziel opdook ontzettend oninteressant worden.
  Niet dat de correspondenten niet mooi verslag deden van alle emoties -Mattijs van de Wiel was in Washington in de bittere kou tot het bittere eind paraat- en Joris van de Kerkhof had een érg mooi verslag van hoe mensen in Noord-Irak het feest beleefden (nl: ‘enorm balen’).

  Complimenten voor de correspondenten dus, maar als ik niet voor Fanlog had ‘moeten’ luisteren had ik de radio om 7 uur uit gezet.

  Daarom ben ik zo benieuwd hoe dat andere, niet ‘professionele’ (nou ja) luisteraars is vergaan.

 9. Hans Laroes zegt: 21-01-09 om 22:13

  @ jeanne: het lastige is (en onbevredigende voor ons, voor de makers vooral), is dat radiocijfers pas maan(den) later komen. vond wat ik hoorde aan reportages en duiding van Ron bijv prima. Kregen redelijk wat goeie reacties, maar inderdaad: zonder cijfers. benieuwd naar reacties ja

 10. jeffrey zegt: 21-01-09 om 22:52

  @Hans Laroes
  Beetje off-topic, maar vraagje; heeft de NOS een linkse voorkeur? Want dat gevoel krijg ik af en toe wel dat er iets door de strot geduwd wordt. Niets mis mee, maar meldt dan wel dat je links bent of de voorkeur daarnaar uit gaat. Ik zie liever een meer objectieve berichtgeving en soms iets meer kritisch, ook naar het linkse, dat houdt ook mij een beetje actief om een goed beeld te krijgen van de politiek, in plaats van een ietswat eenzijdig beeld, die de NOS naar mijn mening laat zien.
  Ook tijdens Obama-Mccain vond ik dat Mccain geen eerlijke kans kreeg, terwijl ik 100% voor Obama was en nog steeds ben!
  Wel top dat jullie die debatten live uitzonden tijdens de USA verkiezingen.

 11. Danny zegt: 21-01-09 om 23:05

  Leuke grafieken, ik heb met mijn opleiding ook veel informatie gekregen over de steekproeven en de “representieve” gezinnen die zo’n kastje thuis hebben om zo een goede schatting te maken hoeveel mensen er op dat moment naar Obama keken, leuk om dit ook eens als praktijk voorbeeld te zien. Ik heb zelf via CNN gekeken en later ook via NOS even, ik vond NOS beter, CNN gaf te veel nutteloze feiten naar mijn mening.

  ps. @ Hans Laroes, ik ben op het moment op zoek naar een stageplek, weet jij of op het gebied van Commerciële Economie ook stageplaatsen binnen NOS beschikbaar zijn? En op welke manier en met wie moet ik hiervoor contact opnemen? ( hoop dat het niet erg is dat ik het op deze wijze vraag )

 12. Rob zegt: 21-01-09 om 23:36

  Hallo,

  CNN verzorgde een uitstekende, deskundige en complete ‘coverage’ van de inauguratie, niet vertraagd door de vertaling van de NOS, of verkleind met de ‘in beeld’ features van de NL correspondent. Tel je die ook?

  Fijn natuurlijk voor de NOS dat ze meer kijkers trekken als RTL, maar daarop selecteren kijkers niet bewust wanneer zo voor zo’n evenement inschakelen.

  En logisch natuurlijk dat er veel mensen naar zo’n evenement kijken; het tijdstip leende zich er uitstekend voor. Bovendien was dit geen NOS-evenement zoals bijv. schaatsen, maar het doorgeven van tv beelden van de Amerikaanse collega’s.

  Het nut van zo’n vergelijking met RTL gaat mijns insziens enigzins mank.

 13. Reportages en duiding Ron waren inderdaad prima (valt me op dat jij ook niet zegt dat Ruth Oldenziel een grote toegevoegde waarde had).
  Mijn punt is dat het snel na zeven uur niet veel ‘urgentie’ meer had. Het kabbelde wat na.

 14. Rien Erkelens zegt: 22-01-09 om 13:05

  Heeft Barak zijn hele inauguratie-toespraak uit zijn hoofd geleerd?
  Dat zou ik een bijzondere prestatie vinden.

 15. Anne zegt: 23-01-09 om 09:09

  Allereerst complimenten voor de uitzending! Wat top op NED 1. Eén nadeeltje: de ondertiteling was bar slecht. Weet u hoe dat kwam meneer Laroes?

 16. hans laroes zegt: 23-01-09 om 15:27

  @ anne: hebben we meer mail over gehad. Dit is het antwoord: we hebben de uitzending met 30 seconden vertraging uitgezonden. In die 30 sec vertaalden de tolken Obama’s woorden, en tikten de ondertitelaars ze op het scherm. Enorme tijdsdruk dus, die fouten met zich meebrengt, want je moet niet per se letterlijk vertalen maar vooral samenvatten, in hele korte tijd zonder correctiemogelijkheid. Bij de verkiezingen van begin november hebben we -omdat we niet zeker waren- onderzocht hoe men over onderitelen denkt: ongeveer 90 procent wilde die, inclusief de fouten die onvermijdelijk zijn bij dit proces.
  @ Danny/Rob: CNN is in dit lijstje niet meegeteld, maar er is verhoudingsgewijs niet veel naar buitenlandse zenders gekeken.
  @ rob: de ervaring leert dat mensen juist wel voor de NOS kiezen
  & danny, stage: vast moeilijk, wij krijgen stagiaires via stagebureau van de opleidingen voor journalistiek. stuur n aparte mail, dan zal ik serieus kijken maar ik beloof Echt Niets.

 17. Anne zegt: 23-01-09 om 23:37

  @ hans: thanks voor het antwoord! Mij is het duidelijk. Ik hoor in ieder geval ook bij die 90 procent die de ondertiteling erbij wil! ;)

 18. Johan zegt: 27-01-09 om 18:09

  Een beetje off topic, maar Obama blijkt een niet geringe groep Monsanto-mensen om zich heen verzamelt te hebben.Monsanto ,een gentechnologisch multinational die de wereld al een hoop kwaad heeft gedaan.
  Obama heeft naast oa Hillary ,die ook sterke verbintenissen heeft met Monsanto, ook een sterk pro gentech man als Secretary of Agriculture benoemd, door velen gezien als een stroman voor Monsanto.Zie voor dehuiveringwekkende feiten omtrent Monsanto de documentaire die eergister op de belgische zender was. Op googlev-video heet hij “Controlling our Food”
  http://video.google.com/videop.....g+our+food
  Voor meer info google op ‘ Obama+ Monsanto’

 19. Johan zegt: 27-01-09 om 18:50

  Zo heeft Monsanto het in de 90′er jaren in de VS voor mekaar gekregen om o.a Michael Taylor,topmanager van Monsanto, op een sleutelpositie bij de regering(FDA Deputy Commisioner for Policy) te plaatsen in de periode dat de regering een belangrijk besluit ging nemen over gentech-voedsel.
  Nadat er voor Monsanto een gunstig besluit genomen was , nam het bedrijf de man weer terug in dienst als Vice -President for Public Policy…………..

 20. Johan zegt: 27-01-09 om 18:53

  ….drie hoeraatjes voor Obama……………..

 21. Johan zegt: 28-01-09 om 10:57

  En als laatste een oprechte open brief aan Hillary, uit 2008, over de Clintons en Monsanto. Over o.a. wat Bill alllemaal heeft gedaan.http://www.thepeoplesvoice.org...../05/p23068

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Nederlandse aids-pioniers: 'We zagen alleen dat wie besmet was, doodging' 21/07/2018
    Maandag gaat in de RAI in Amsterdam de grote internationale aids-conferentie van start. In 1992 vond dezelfde bijeenkomst ook in de hoofdstad plaats. Die was destijds op het laatste moment van Boston naar Amsterdam verplaatst, omdat de Verenigde Staten weigerden om mensen met hiv/aids toe te laten. Onder de deelnemers in 1992, en deels ook nu, zijn vier aids […]
   • Tientallen containers van schip gevallen in haven Rotterdam 21/07/2018
    In de haven van Rotterdam zijn vannacht zo'n 40 lege zeecontainers van een binnenvaartschip gevallen en in het water terecht gekomen. Dat gebeurde in de Amazonehaven op de Maasvlakte. Bij het laden en lossen van het schip ging iets mis, waardoor de tientallen containers in het water terecht kwamen. Wat er precies fout ging is niet duidelijk. Medewerkers […]
   • Wekdienst 21/7: Koningsdag (in België) en een nieuwe metro in Amsterdam 21/07/2018
    Goedemorgen! In Amsterdam wordt de Noord/Zuidlijn feestelijk geopend en bij de zuiderburen vieren ze dat Filip vijf jaar op de troon zit. Het wordt vrij zonnig, maar er kan vooral in het zuiden en oosten weer een enkele bui ontstaan. Op de meeste plaatsen blijft het verder droog. Het wordt tussen de 25 en 30 graden. Moet je de deur uit? Dit is het overzicht […]
   • Motief dader steekpartij Lübeck nog altijd onduidelijk 21/07/2018
    Het is nog altijd onduidelijk waarom een man gistermiddag in de Duitse stad Lübeck instak op mensen in een volle bus. Bij de steekpartij raakten tien mensen gewond, onder wie een man en vrouw van 21 uit Friesland. Vijf passagiers moesten naar het ziekenhuis, drie van hen zijn er slecht aan toe De dader, een 34-jarige Duitser die in Iran is geboren, heeft ove […]
   • Lowbudgetfilm over kankermedicijnen raakt gevoelige snaar in China 21/07/2018
    De Chinese fantasyfilm Asura, met een budget van 100 miljoen euro, werd deze week al na twee dagen uit de bioscopen gehaald vanwege tegenvallende bezoekersaantallen. Ondertussen is de slechts 300.000 euro kostende productie Dying to Survive nu al een van de best bezochte films van het jaar in China. De net afgestudeerde studente Zhan 'er Sun komt net de […]
   • Burberry verbrandt voor miljoenen aan kleding: 'Het mooie verhaal is weg' 21/07/2018
    Wie aan Burberry denkt, denkt aan luxe en exclusiviteit. En dat wil het Britse modehuis graag zo houden. Zo graag, dat het bedrijf afgelopen jaar voor tientallen miljoenen euro's aan eigen producten heeft verbrand. Onverkochte kleding, accessoires en parfum ter waarde van omgerekend 31 miljoen euro gingen in vlammen op. En dat gebeurt vaker: de afgelope […]