De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Na het conflict

jongetje2.jpgBloggen over Gaza, Hamas en Israel, dat is de oorlog voortgezet met andere middelen, heb ik gemerkt.

Ik begrijp heftigheid, ik begrijp iets moeilijker de onverdraagzaamheid op de blogs.

Soms gebeuren er mooie dingen. Vind ik als hoofdredacteur (want het leidt tot uitzending van een goed onderwerp) en vind ik als mezelf.

Deze reportage van donderdag, gisteren. Twee jonge vouwen, met energie en verantwoordelijkheidsgevoel. Vind ik dan.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

(o ja: de foto is van Sky; en dit blog ga ik zeer on topic modereren. Over het filmpje en de hoofdrolspelers; mits respectvol geformuleerd)

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Na het conflict”

 1. Tim zegt: 23-01-09 om 15:31

  Ik denk dat deze vrouwen het beter snappen dan de meesten. Helaas zijn dit soort gebeurtenissen (oorlog) vaak te doorspekt van andere belangen en sentimenten die net zo off-topic zijn als vele reacties op de blogs.

  Vrede kan alleen als je elkaar goed begrijpt, en ook daadwerkelijk weet waarom een conflict ontstaan. Voor mij is er weinig op de wereld erg genoeg om een ander om te doden (of het licht in de ogen niet te gunnen). En al helemaal niet op zo’n grote schaal. Respect voor dat ze het zo geduldig samen kunnen uitleggen. Zou de wereld een voorbeeld aan moeten nemen.

 2. Helena zegt: 23-01-09 om 15:42

  Bravo voor deze twee jonge vrouwen! Zij hebben meer wijsheid en verantwoordelijkheidsgevoel in hun pink dan veel regeringen en (wereld)leiders gezamenlijk in hun hele lijf! Zij zijn in mijn ogen beslist een voordracht voor de Nobelprijs voor de Vrede waard.

 3. Erik zegt: 23-01-09 om 15:52

  Kijk – een prima weergave! Heel goed geformuleerd door deze dames! Het geeft ook direct weer hoe Joden in dergelijke gemeenschappen worden afgebeeld. Daar is dus iets grondig mis…gegaan in de opvoeding thuis! Dergelijke beelden horen in fatsoenlijke huishouden en bij verstandige jonge mensen niet te leven!
  In geschiedenislessen (atheneum -2de fase- 1ste generatie) werden de Palestijnen in de lesboeken afgeschilderd als ‘zielig’ en ‘vluchteling’. In mijn studietijd werden meer bronnen aangeboord die mij een volstrekt andere kijk geven op deze situatie! Kijk – hier zie je hoe belangrijk DEGELIJK en AFGEWOGEN onderwijs nu is!

 4. John zegt: 23-01-09 om 19:37

  Het is natuurlijk goed dat er mensen zijn zoals deze dames dat er nader naar gekeken word maar ik krijg de indruk dat de mens niet geintereseerd is in de ethische kwesties als ze in een grotere groep hun onvrede ( behoorlijk stom werk / a-sociaal respect / niet begrepen zijn , dit niet seriues te nemen gaan mensen de/hun hopeloosheid met allerlij list of drift richten op wie dan ook .

  Dan is een gezond verstand ver te zoeken ook wanneer het om etische zaken gaat en neigt men gauw onverschillig danwel alleen naar de kant van de verkeerde slachtoffers te kijken . .. waarmee ik wil zeggen dat die onvrede belangrijke signalen worden als we het over de politiek gaan hebben .. hebben we al die jaren niet eigenlijk helemaal uit een fout vaatje getapt ?.. Zijn wij niet te seriues met de waarheid bezich ? en dat de echte waarheid niet van feiten afhangt maar van onze hoogte van Goddelijk of humane instelling ? Maw , waarheen willen we eigelijk – samen ? vijanden houden of ieder zijn vrijheid heiligen ?

  Wat kunnen de kinderen wat wij niet kunnen dan ? Op een speelse manier het conflict oplossen .. vriendschap kijkt over de grenzen heen .. laat de jeugd nu eens bepalen wat hier of daar aan blokades moet beslecht . Geld / bezit is niet wat ze nu bezich houden .. maar daar kunnen wij ook van leren door daar niet mee bezich te zijn .. mogelijk een onderzoek onder jongeren houden met de vraag wat zij belangrijk vinden , grote grensloze vrede of vijanden maken … laten we die uitslag als regerings moraal aanhouden want zij zijn de vertegenwoordigers van de toekomst .

  Jeugd die ouder is dan 13 doet nu even niet mee . Laat zij eens inbeelden in de huid van anderen te kruipen .. oud of jong .. Liefde uit het boek moet centraal worden , goed doen is niet moeilijk meer als je anderen daar mee plezierd en dat is waarheid. Nou , het was wel even wat dit schrijven , maar ik hoop dat ik de geesten op andere denkplaatsten heb gezet , dan strijd je niet tegen elkaar maar ga je samen voor vrij te bepalen gezamelijke “oplossingen” !

 5. rob koopman zegt: 24-01-09 om 22:14

  De beide dames proberen goed werk te doen. Toch bewijst zelfs deze korte korte samenvatting al hoe lastig het is goede voorlichting over Israel te geven.

  De jongen die zegt dat de Israeliers schieten om de Palestijnen weg te krijgen hoort een ferm “niet waar”. Het echte antwoord is waarschijnlijk dat hangt er van af aan wie je het in welke situatie vraagt. Er zijn redelijk veel mensen in Israel die het met hem eens zijn. Sommige soldaten schreven het zelfs op de muur van een huis in Gaza.

  De geschiedenisles is waarschijnlijk onnodig, verwarrend en onjuist. De echte les is dat deze twee mensen net zoals de mensen in Gaza en Israel gewoon mensen zijn. Daarom is wat de Israelische regering doet misdadig en daarom is alle mensen met het joodse geloof of alle mensen in Israel dood wensen amoreel.

 6. henk zegt: 25-01-09 om 13:39

  Beste Hans,
  Op het gevaar af, dat ik niet ‘on topic’reageer, moet mij toch het volgende van het hart. Want je schrijft: ‘bloggen over Gaza etc., dat is oorlog voortgezet met andere middelen’. Je bent vervolgens geschokt door de onverdraagzaamheid, die uit reacties spreekt. En dat siert je, het bewijst dat de mens niet in de journalist is ondergegaan. Toch is de heftigheid van reacties denk ik zeer verklaarbaar. We zien immers medemensen die door andere medemensen om het leven worden gebracht, terwijl ze goeddeels part nog deel hebben aan het onderliggende conflict, en in veel gevallen vrienden zouden kunnen zijn (zoals in het geval van die Palestijnse arts, wiens 3 dochters omkwamen). Aan beide kanten de afgelopen jaren honderden doden. Wie zou daar onbewogen bij blijven? Bij de bloggers zie je vervolgens een breed spectrum aan reacties: vrijwel altijd emotioneel, maar vervolgens varierend van historisch vanaf Abraham zo ongeveer, tot heel direct: er sterven mensen, en dat is altijd fout. Bij dat laatste zijn de directe beelden bepalend.
  Geen wonder, dat de verschillen in standpunt onderling onbegrijpelijk zijn.
  En dan kom je met zo’n filmpje. Dat had wellicht eerder gemoeten. In ieder geval is het bemoedigend om te zien dat twee jonge mensen de grenzen van de haat willen overschrijden. Tegelijk is het een drogreden te denken dat dit nu dé manier is. Het is evenzeer nodig om de oorzaken van het conflict op te zoeken, en dus zijn en blijven vragen over de historische context van het conflict, de vraag wie er ‘is begonnen’, wie er in principe de wil bezit om het conflict op te lossen, en op welke manier er ‘recht’ wordt gedaan van groot belang. En wel omdat alle betrokkenen een gemeenschappelijke duiding zich eigen moeten maken van het conflict voordat ze kunnen praten over een oplossing. Want anders zal het net zo’n onverdraagzaam geheel blijven als op dit blog.
  De NOS heeft samen met vele anderen de taak om in dit opzicht aan waarheidsvinding te doen, teneinde wonden te helen en de blik op de toekomst te richten.

 7. christian zegt: 25-01-09 om 18:52

  Er zijn gelukkig ook initiatieven waarin de oorlog niet centraal staat en zowel Palestijnen als Israëliërs samen dingen doen en hun gedachten en gevoelens uitwisselen zonder de haat zaaiende beelden over en weer. Dat is precies wat er al te snel vergeten wordt. Het gaat over normale mensen aan beide kanten, alle fronten.

  Wellicht dat de documentaire over een Joodse Dirigent (Daniel Barenboim) en zijn Palestijnse hartsvriend (schrijver Edward Said) nog een keer uitgezonden kan worden. Geweldig hoe deze twee mensen kinderen van elke afkomst samenbrengen onder normale omstandigheden in plaats van separeren tussen voor of tegen maar samen gewoon hele mooie muziek maken.

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Parijs ontploft van vreugde na WK-winst: 'Het leek alsof de aarde trilde' 15/07/2018
    Al lang voor het fluitsignaal is de menigte in hartje Parijs uitzinnig, maar als het verlossende signaal klinkt, lijkt de boel te ontploffen. Tienduizenden Fransen springen, hossen, steken vuurwerk af en schreeuwen zichzelf schor van vreugde. "Er is complete gekte losgebarsten", zegt correspondent Frank Renout. "Het leek of er een kleine aardb […]
   • Pussy Riot bestormt veld tijdens WK-finale 15/07/2018
    De WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië in Moskou is kort na het begin van de tweede helft onderbroken nadat vier personen het veld op waren gestormd. Het bleek te gaan om een protestactie van de Russische protestbeweging Pussy Riot. Twee van de actievoerders, die allen in ouderwetse politieuniformen waren gekleed, wisten de middencirkel te bereiken. Na ong […]
   • Geredde Thaise voetballers eren omgekomen reddingswerker 15/07/2018
    De twaalf jonge voetballers die afgelopen week uit een ondergelopen Thaise grot zijn gered, treuren om de vrijwilliger die is omgekomen tijdens de internationale reddingsoperatie. De duiker, een voormalig marine-man, stierf op 6 juli aan de gevolgen van het zuurstoftekort dat hij opliep tijdens het installeren van zuurstoftanks in het grottencomplex. De jong […]
   • Demonstratie Rabat om celstraffen leiders protestbeweging Rif 15/07/2018
    In de Marokkaanse hoofdstad Rabat zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de celstraffen voor de leiders van de protestbeweging in de Rif. De demonstranten dragen afbeeldingen van de veroordeelden en eisen hun vrijlating. Aan de protestmars doen onder meer aanhangers van de linkse oppositie, mensenrechtenorganisaties en familie […]
   • 'Prins Charles en prins William hadden geen zin in Trump' 15/07/2018
    Al maanden voor het vierdaagse bezoek van president Trump aan het Verenigd Koninkrijk en de traditionele ontvangst door koningin Elizabeth hielden sommigen hun hart vast: zou de ongepolijste Trump de koningin in verlegenheid brengen? Trump werd vrijdag samen met zijn vrouw Melania door koningin Elizabeth ontvangen op Windsor Castle. Het werd inderdaad een on […]
   • Botswana overweegt jachtverbod olifanten op te heffen 15/07/2018
    De regering van Botswana overweegt het verbod op de plezierjacht op olifanten te schrappen. Volgens de overheid brengen de dieren veel schade toe aan landbouwgewassen en lopen kleine boeren daardoor veel geld mis. Natuurbeschermingsorganisaties schatten dat er zo'n 130.000 olifanten in het land leven. Dat is ongeveer een derde van het totaal aantal olif […]